Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 33,880 23 apr 2024 17:38
  • -0,035 (-0,10%) Dagrange 33,785 - 34,090
  • 5.322.034 Gem. (3M) 7,6M

Ben van Beurden; De man die Royal Dutch Shell op haar knieën kreeg..

50 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 mei 2020 18:38
    quote:

    Mr.J.bonds schreef op 30 april 2020 19:56:

    [...]

    Absoluut! Ze moeten met hun poten van mijn zorgvuldig opgebouwde pensioen blijven(zelfstandig ondernemer) Ik heb dan de neiging om in de maffia te veranderen, als ze met ze met mijn geld beginnen te f*ucken!!

    Ik zal zo'n ben van Beurden is even zijn complete pensioen BV opblazen.. Zal hij ook leuk vinden..

    Geziek altijd in dit ***-land. Eerst krijg je jaren geen drol op aan rente op je spaarrekening, door inflatie en inkomsten belasting en box 3 Wordt je kapitaal langzaam maar zeker uit je klauwen ontstolen door Vrekje Staat.

    Ok, dan neem je zoals ik ongeveer anderhalf jaar geleden het dappere besluit om meer als de 70% van mijn spaargeld, mijn pensioen waar ik al 23 jaar voor werk, in 'veilige'aandelen zoals oa RDS en ABN AMRO en Aegon en Wereldhave te stoppen. Krijg je dit gezeik. Geen dividend, enorme koersverliezen, slecht crisis management op de koop toe.. Bah!

    Ik zit long, mijn uitlook is 10 jaar. idee was om de portefeuille via de dividenden en geschreven Call-opties mooi te laten groeien, mijn pensioentje, af en toe wat verkopen, voor een eventueel grote uitgave, enzovoorts.

    Daarom is dit gekloot indirect ook slecht voor de koopkracht en de economie. Nu kan ik sowieso er niets aan onttrekken. En zal ik alle zeilen moeten bijzetten, veel geluk moeten hebben om over 10 jaar weer hetzelfde te hebben, als toen ik begon in 2018! inflatie niet meegerekend. Lekker hoor!
    Shell wordt nooit meer hetzelfde. U moet gewoon uw verlies nemen en voortaan een beleggingsadviseur raadplegen. Iedereen weet dat je moet spreiden, dat heeft u niet gedaan. U loopt het risico om ook de rest van uw spaarcentjes kwijt te raken met uw houding, dus snelle actie is vereist. Fijne dag verder.
  2. forum rang 4 Ijsbeer 2 mei 2020 18:40
    quote:

    Vol in de olie schreef op 2 mei 2020 14:00:

    Mr. J. Bonds:
    Zo zal de geschiedenis deze lafe *** herinneren; Van Beurden; De man die Royal Dutch Shell op haar knieën kreeg.. enz enz enz

    Wat een hoop onzin bijelkaar, slaat echt nergens op. Snel afsluiten dit onderwerp !
    Onzin of geen onzin ieder mens heeft recht op een mening.
    Je hoeft het er niet mee eens te zijn.
    Beter dat mensen alles kunnen ventileren dan een mega censuur.
    Ik ben het ook niet eens met J bond.
    Ik begrijp hem wel.

    Communicatie het gaat 2 kanten op niet alles hoeft precies in kaders te passen.
    Wat een saai forum krijg je dan.
    Gewoon los barsten en als je het er niet mee eens bent dan kun je iemand van repliek dienen.
    Dan krijg je een discussie en daar zijn forums voor.
  3. Hans Visser 3 mei 2020 14:29
    De heer van Beurden heeft te maken gehad met bestuurders die er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat het huidige dividend niet meer gehandhaaft kon worden,maar bij van Beurden ontbrak het aan een betere uitleg van de huidige situatie,en daar door verliest het aandeel nu aan belangstelling van de belegger en dat zal de koers geen goed gaan doen

  4. [verwijderd] 3 mei 2020 14:54
    De continuïteit van Shell gaat voor het belang van aandeelhouders.

    Het is gezien de huidige omstandigheden, niet verantwoord om nog langer een dividend te betalen van $0,47 per kwartaal.

    Juist om de continuïteit op langere termijn te waarborgen, was deze stap essentieel.

    De heer van Beurden heeft de juiste beslissing genomen om het dividend fors te verlagen.
  5. forum rang 4 Mr.J.bonds 3 mei 2020 16:08
    Onderstaand PB is afkomstig van de VEB, Nu weet ik zeker dat Van Beurden short is gegaan op RDS. Of hij is helemaal gek geworden..

    deze 2 onderstaande alinea's slaan toch wel alles uit het PB;

    Nu trapt van Beurden het bedrijf maar helemaal de grond in nadat hij het dividend (te) sterk onnodig heeft verlaagd. met zijn opmerkingen dat hij het helemaal niet meer ziet zitten aan de vraagzijde. En met zijn reset verhalen.. Hij wil nu om één of andere reden de koers naar beneden rammen. Wat is nu zijn strategie? Een exit strategie? RDS rijp(lees: goedkoop) maken voor een overname? en daarmee nog één keer dikke vette prestatiebonussen opstrijken ten koste van de belegger?

    Waarom plots deze dividendverlaging? Shell heeft nog voldoende cash in kas om het nog anderhalf jaar door te kunnen betalen. Waarom verlaagt geen enkel ander olie bedrijf zoals BP bijv. en vele anderen het dividend niet en Shell wel als enige? waarom deze domme bangmakerijverhalen van Van Beurden?

    Iedereen weet dat Covid19 van korte duur zal zijn. Voor de winter zijn er 99% zeker verschillende goedwerkende vaccins op de markt en zijn er goede medicijnen op de markt en zal het sowieso door de lockdowns praktisch verdwenen zijn. ergo nog voor 2021 zal het normale leven zich weer herpakken. Vliegtuigmaatschappijen starten weer op.

    De reisbranche zal haar deuren weer openen en reken er maar op dat na een driekwart jaar mensen lustig aan het reizen zullen slaan. alsmede de transport sector alsmede de burgerij die weer aan het werk gaat in haar auto's
    Ergo: de vraag zal zeker in het begin met meer dan 100% herstellen naar olie. En omdat er tegen die tijd kleinere schalie oliewin bedrijven bij in de VS allang zijn omgevallen, tezamen met nog enkele grotere clubs die gaan omvallen Zal het aanbod een stuk minder zijn.

    Samen met een sterkere vraag naar Olie = knallen op de beurs op € 30! Opec zal ook voor een slim akkoord zorgen, met minder aanbod, want die willen dat Russische gedonder ook weer goedmaken natuurlijk. En die volle olievoorraden en tankers? Die zijn binnen 3 weken weer allemaal leeg. En ja, daar zullen enkele speculanten schatrijk van worden..

    Een kind van 6 kan dit al goed voorspellen. De toekomst kán er gewoon niet anders uitzien, kijkende naar ontwikkelingen die nu gaande zijn in de wereld..

    Waarom communiceert van Beurden niet bovenstaande verhaal? Dat gaat tóch bewaarheid worden. Kan niet anders. ik vind sowieso dat Van Beurden een positief verhaal in moet zetten over zijn bedrijf. Welke CEO gaat nou zijn eigen bedrijf de grond in trappen??

    Of van Beurden is compleet de weg kwijt. Of van Beurden heeft een dubbele agenda.. Ik neig naar de laatste optie..

    -Wellicht nog zorgelijker: Van Beurden vraagt zich zelfs openlijk af of de vraag naar fossiele brandstoffen ooit weer zal herstellen tot niveaus van voor de virusuitbraak. In het verleden bleef Shell er rotsvast vertrouwen in houden – al dan niet door op lijvige rapporten van allerlei energie agentschappen te wijzen – dat de vraag naar olie nog decennia hoog zou blijven.

    -De VEB becijferde vorige maand dat Shell een olieprijs nodig heeft van minimaal 45 dollar om het dividend te kunnen handhaven (zonder te hoeven lenen bij de bank). De gemiddelde olieprijs in het eerste kwartaal bedroeg nog 51 euro, maar over de maand april viel de koers terug tot 26 dollar.

    -Shell spreekt van een “reset”, waarmee de suggestie wordt gewekt dat beleggers er niet op hoeven te rekenen dat de uitkering weer snel zal stijgen. Op basis van de nieuwe uitkering bedraagt Shell’s dividendrendement circa 4 procent.


    De historische dividend-knip van Shell belooft geen eenmalige gebeurtenis te worden. Het energieconcern twijfelt voor het eerst openlijk of de vraag naar fossiele brandstoffen weer terugkeert naar vervlogen tijden.

    Hoe reageerde het aandeel op de kwartaalcijfers?
    Op de dag van publicatie van de cijfers daalde de koers met 10,4 procent.

    Wat was het nieuws?
    -Oorlogen, de oliecrisis van de jaren 70 en – het meest recent – de kredietcrisis: in de afgelopen 80 jaar kon niets Shell weerhouden om stug door te gaan met het uitkeren van een royaal dividend.


    Topman Ben van Beurden spreekt van “een moeilijke dag voor het bedrijf”, en zal er ongetwijfeld van balen dat uitgerekend hij de man moet zijn die het fabuleuze dividend-trackrecord aan diggelen gooit.

    -De kwartaaluitkering wordt met maar liefst 66 procent gekort tot 16 dollarcent per aandeel. Van Beurden spreekt van “extreem uitdagende omstandigheden” en ziet grote onzekerheden op de middellange termijn.

    -Wellicht nog zorgelijker: Van Beurden vraagt zich zelfs openlijk af of de vraag naar fossiele brandstoffen ooit weer zal herstellen tot niveaus van voor de virusuitbraak. In het verleden bleef Shell er rotsvast vertrouwen in houden – al dan niet door op lijvige rapporten van allerlei energie agentschappen te wijzen – dat de vraag naar olie nog decennia hoog zou blijven.

    -De VEB becijferde vorige maand dat Shell een olieprijs nodig heeft van minimaal 45 dollar om het dividend te kunnen handhaven (zonder te hoeven lenen bij de bank). De gemiddelde olieprijs in het eerste kwartaal bedroeg nog 51 euro, maar over de maand april viel de koers terug tot 26 dollar.

    -Hoe pijnlijk ook, onder de huidige omstandigheden, zou het intact laten van de uitkering kunnen worden bestempeld als roekeloos financieel beleid.

    -Shell spreekt van een “reset”, waarmee de suggestie wordt gewekt dat beleggers er niet op hoeven te rekenen dat de uitkering weer snel zal stijgen. Op basis van de nieuwe uitkering bedraagt Shell’s dividendrendement circa 4 procent.

    -Shell gaf verder aan dat het de productie van olie en gas flink zal moeten terugschroeven in het tweede kwartaal. Ook de bezetting van de raffinaderijen zal terugvallen tot 60-70 procent, onder meer omdat de vraag naar kerosine is opgedroogd nu vliegtuigen voorlopig aan de grond blijven.

    Is er ook nog goed nieuws?
    -Nauwelijks. Door het dividendkorset uit te trekken heeft Shell mogelijk wat meer speelruimte om een actieve rol te spelen in de energie-transitie.

    -Ook de schuldratio verbeterde licht van 29,3 procent tot 28,9 procent.

    -De lagere schuld is een klein meevallertje als gevolg van de lagere olieprijs. Maar dat is vooral een eenmalig boekhoudkundig en kunstmatig effect.

    -De olievoorraden van Shell zijn door de lagere olieprijs minder waard geworden en dat legt minder beslag op kapitaal.

    Slotsom: hoe resistent is Shell?
    Eind januari liet topman Van Beurden nog weten dat een dividendverlaging niet wenselijk is als “je ambieert een world class investment case te willen worden”. Bovendien was een verlaging van de uitkering “ in alle eerlijkheid niet nodig”.

    Natuurlijk is de pandemie een force majeur, maar de dividendknip laat in ultieme vorm zien hoe afhankelijk de prestaties van Shell zijn van de vraag naar en prijs van grondstoffen voor energie.
  6. forum rang 4 Mr.J.bonds 3 mei 2020 16:24
    *Dit bedoel ik nou:

    Shell is van de oil majors wel een witte raaf. Exxon, Total, BP en Chevron hebben allen hun dividenden voor dit kwartaal gehandhaafd. Chevron verhoogde het dividend dit jaar zelfs met 8%.

    *Uit IEX NB



    Shell verlaagt dividend

    Dat Shell het dividend zo rigoureus zou aanpakken had niemand verwacht. Ware Shell een 'normaal' bedrijf dan was dit al eerder gedaan want met deze lage olieprijs én het wegvallen van een groot deel van de vraag naar olie is het uiteraard voor de hele oliesector alle hens aan dek.
    Onnoemelijk veel bedrijven hebben meteen al hun dividendvoorstellen ingetrokken. Randstad, Brunel, Unibail, Bam, Heijmans, de banken en verzekeraars (onder druk), iedereen die moeilijkheden zag aankomen deed dat. Behalve de grote jongens in de oliesector.
    Enerzijds is er het beroemde trackrecord, anderzijds wordt er gekeken naar de aandeelhoudersbasis: veel beleggers zitten er juist in voor het dividend. Wie als enige in de sector zijn dividend intrekt zal waarschijnlijk een groep aandeelhouders zien vertrekken naar een concurrent.
    Shell is van de oil majors wel een witte raaf. Exxon, Total, BP en Chevron hebben allen hun dividenden voor dit kwartaal gehandhaafd. Chevron verhoogde het dividend dit jaar zelfs met 8%.
    Dat de druk op de board rooms van de oliemaatschappijen groot is, blijkt wel uit deze reactie van Exxon Mobil. Het maakte donderdag bekend welk dividend het uitkeerde en zei daarbij:
    • This second quarter dividend is at the same level as the dividend paid in the first quarter of 2020. Through its dividends, the corporation has shared its success with its shareholders for more than 100 years.
    Bij Shell ook een opmerkelijk fenomeen: in het persbericht was het niet CEO Ben van Beurden, maar voorzitter van de directie Chad Holliday die het besluit uitlegde. Nu heeft Shell een one tier-board, dat wil zeggen dat er geen Raad van Commissarissen is maar dat de toezichthouders én de uitvoerende directie samen in het bestuur zitten.
    Chair of the Board of Royal Dutch Shell Chad Holliday commented: “Shareholder returns are a fundamental part of Shell’s financial framework. However, given the risk of a prolonged period of economic uncertainty, weaker commodity prices, higher volatility and uncertain demand outlook, the Board believes that maintaining the current level of shareholder distributions is not prudent.
    Dus formeel is het correct, dat Holliday wordt opgevoerd, maar het doet mij toch sterk vermoeden dat het niet van Beurden's keuze was om het dividend te verlagen. Het had ook niet gehoeven, want Shell had juist extra financiering aangetrokken.
    Wat is een one-tier board?
    Bij een one-tier board maken de toezichthouders deel uit van het bestuur. Een bedrijf heeft dan dus één bestuur waarin zowel de directie als de toezichthouders zitten. Er wordt in de one-tier board onderscheid gemaakt tussen uitvoerende bestuurders en niet uitvoerende bestuurders.
    Alleen een niet uitvoerende bestuurder mag de taak van voorzitter van het bestuur vervullen. Het voordeel zou zijn dat de niet-uitvoerende bestuurders veel meer betrokken zijn bij de onderneming en eerder informatie krijgen dan commissarissen.
    Bij een two-tier board is er een scheiding tussen directie (Raad van Bestuur) en toezichthouder (Raad van Commissarissen). De meeste bedrijven in Nederland hebben een two-tier board.
  7. victory advies 3 mei 2020 22:22
    Beste Mensen,

    Lees het FD. Het duurde in 2008 maar liefst 7 jaar voordat de zakelijke reizen weer op het oude niveau zaten. Het ontwikkelen van een goed vaccin duurt helaas jaren. Regeringen zijn bang en kunnen vanuit aansprakelijkheid niet het risico nemen om de 1,5 m economie los te laten. Het filter systeem in vliegtuigen houdt de Corona niet tegen althans dat is op geen enkele wijze aangetoond. Het gaat er nu niet meer om of en hoe dodelijk het virus is maar hoe snel mensen bijvoorbeeld voor zakelijk reizen het risico willen en gaan lopen om weer intensief te gaan reizen.

    KLM verdient op dit moment mega veel geld aan vracht. Dit levert bijna 10x zoveel op als normaal en dat in combinatie met de lage kerosine prijs is ook het enige wat positief is. Engeland gaat zijn vloot 747's vervroegd uit faseren. Waarom...die gebruiken veel meer brandstof dan een 777. Scheelt meer dan 1/3. Vraag naar Kerosine zal extreem laag blijven voor komende jaren helaas.

    De kern groei markt voor Shell lag hier met name. Meer rijke mensen in de wereld die meer goedkoop gingen vliegen.

    Shell gaat m.i. niet failliet of zo heer Bond. Als u een lange termijn belegger bent blijft u dan rustig zitten. Het zal dan niet binnen een jaar zijn maar op termijn kan u uw Shell gewoon weer verkopen tegen een betere koers. Mogelijk kunt u straks zelfs bijkopen onder de 10 euro en hiermee iets compenseren? Blijft u ook gewoon in Wereldhave Zitten. Daar gingen vorige week nog niet eens 0,3% van de shorts eruit met gelijk een zeer leuke upside omhoog. Vertrouwen hebben in deze tijd is lastig als je je zuur verdiende potje ziet verdampen. Niet verkopen is mijn advies en ook niet luisteren naar al die zogenaamde goede adviseurs die het ook niet weten immers....anders waren ze geen adviseur maar mr. Buffet.
    Ik wens u allen succes.
  8. forum rang 4 Mr.J.bonds 4 mei 2020 06:17
    Mijn plan is afhankelijk van wat vandaag gebeurt, verkopen op 14 a 15 en terugkopen op 11 a 12, afhankelijk hoe de AEX. Opent zometeen om 0900 uur. Moest niet nodig zijn. Maar na de laatste uitlatingen van Van Beurden vrees ik het ergste.. ook naar slot afgelopen vrijdag van Shell in de VS helaas..
  9. [verwijderd] 4 mei 2020 07:28
    quote:

    Wuhatsjoe schreef op 2 mei 2020 18:38:

    [...]

    Shell wordt nooit meer hetzelfde. U moet gewoon uw verlies nemen en voortaan een beleggingsadviseur raadplegen. Iedereen weet dat je moet spreiden, dat heeft u niet gedaan. U loopt het risico om ook de rest van uw spaarcentjes kwijt te raken met uw houding, dus snelle actie is vereist. Fijne dag verder.
    Correct.

    En wanneer anderhalf jaar geleden was gekeken naar de koersverlopen de afgelopen 10jaar had ik zeker niet een groot deel van mijn pensioen in aandelen belegd
  10. [verwijderd] 4 mei 2020 09:09
    quote:

    Mr.J.bonds schreef op 4 mei 2020 06:17:

    Mijn plan is afhankelijk van wat vandaag gebeurt, verkopen op 14 a 15 en terugkopen op 11 a 12, afhankelijk hoe de AEX. Opent zometeen om 0900 uur. Moest niet nodig zijn. Maar na de laatste uitlatingen van Van Beurden vrees ik het ergste.. ook naar slot afgelopen vrijdag van Shell in de VS helaas..
    U heeft niets geleerd van uw eigen fouten, misschien blijft de koers wel eeuwig op 12 euro staan of nog lager (ja dat kan) en wordt het dividend wel helemaal geschrapt (ja dat kan) of gaat Shell wel failliet (ja dat kan). U moet echt wakker worden en wijze mensen consulteren i.p.v. uw heil zoeken op een forum.
  11. forum rang 4 Mr.J.bonds 4 mei 2020 14:52
    quote:

    Wuhatsjoe schreef op 4 mei 2020 09:09:

    [...]

    U heeft niets geleerd van uw eigen fouten, misschien blijft de koers wel eeuwig op 12 euro staan of nog lager (ja dat kan) en wordt het dividend wel helemaal geschrapt (ja dat kan) of gaat Shell wel failliet (ja dat kan). U moet echt wakker worden en wijze mensen consulteren i.p.v. uw heil zoeken op een forum.
    Wat doe jij hier dan beste Wuhatsjoe? Beetje proberen beleggers bang te maken als shorter? :-)
  12. [verwijderd] 4 mei 2020 15:27
    quote:

    Mr.J.bonds schreef op 4 mei 2020 14:52:

    [...]

    Wat doe jij hier dan beste Wuhatsjoe? Beetje proberen beleggers bang te maken als shorter? :-)
    Ik ben hier om u te waarschuwen voor nog meer naderend onheil, niets meer en niets minder en dat doe ik niet alleen gratis, maar vooral ... vrijblijvend. Fijne dag verder!
  13. forum rang 6 andre68 4 mei 2020 15:38
    quote:

    Wuhatsjoe schreef op 4 mei 2020 15:27:

    [...]

    Ik ben hier om u te waarschuwen voor nog meer naderend onheil, niets meer en niets minder en dat doe ik niet alleen gratis, maar vooral ... vrijblijvend. Fijne dag verder!
    Wederom diep geroerd door dit goedbedoelde gratis advies. Zoveel medemenselijkheid. Moet bijna een traantje wegpinken. Goede mensen....ze bestaan écht nog op deze wereld.
  14. forum rang 4 Mr.J.bonds 4 mei 2020 16:09
    quote:

    Mr.J.bonds schreef op 4 mei 2020 06:17:

    Mijn plan is afhankelijk van wat vandaag gebeurt, verkopen op 14 a 15 en terugkopen op 11 a 12, afhankelijk hoe de AEX. Opent zometeen om 0900 uur. Moest niet nodig zijn. Maar na de laatste uitlatingen van Van Beurden vrees ik het ergste.. ook naar slot afgelopen vrijdag van Shell in de VS helaas..
    Was al weer te laat. Was vergeten dat er altijd in de oneerlijke voorbeurshandel van Eurnonext(waar alleen de Groten der aarde aan mee mogen doen) de koers natuurlijk al met -6% gekelderd bij opening. Blijf nu maar even zitten met een GAK van 15.5.. Ongelofelijk hoe 1 man een miljardenbedrijf zo te kakken kan zetten..

    Ik wil Van van Beurden opbeurende teksten horen. Dat de vraag weer hersteld als er een vaccin komt. Dat hij met terugwerkende kracht het dividend dan uitbetaald.

    Ik wil een CEO aan het roer met visie. Dat de economie weer hersteld als er global een vaccin komt, met waarschijnlijk een inhaalslag, dat is evidend. Dat voel je op je klompen aan. En vliegtuigen zullen bijven vliegen en auto's zullen blijven rijden Post-Corona. En het het begin meer juist omdat iedereen elkaar gaat bezoeken nu het weer kan en gaat reizen omdat het weer kan na 6 maanden binnenzitten..

    Waarom roept een Van Beurden dit niet? Een klein kind kan aanvoelen dat het de waarheid is..
  15. Pompied0m 5 mei 2020 09:57
    quote:

    Mr.J.bonds schreef op 4 mei 2020 16:09:

    [...]

    Was al weer te laat. Was vergeten dat er altijd in de oneerlijke voorbeurshandel van Eurnonext(waar alleen de Groten der aarde aan mee mogen doen) de koers natuurlijk al met -6% gekelderd bij opening. Blijf nu maar even zitten met een GAK van 15.5.. Ongelofelijk hoe 1 man een miljardenbedrijf zo te kakken kan zetten..

    Ik wil Van van Beurden opbeurende teksten horen. Dat de vraag weer hersteld als er een vaccin komt. Dat hij met terugwerkende kracht het dividend dan uitbetaald.

    Ik wil een CEO aan het roer met visie. Dat de economie weer hersteld als er global een vaccin komt, met waarschijnlijk een inhaalslag, dat is evidend. Dat voel je op je klompen aan. En vliegtuigen zullen bijven vliegen en auto's zullen blijven rijden Post-Corona. En het het begin meer juist omdat iedereen elkaar gaat bezoeken nu het weer kan en gaat reizen omdat het weer kan na 6 maanden binnenzitten..

    Waarom roept een Van Beurden dit niet? Een klein kind kan aanvoelen dat het de waarheid is..
    Je wil geen man met een visie... Je wil gewoon mooie praatjes die je winst en dividend opleveren. Alleen maar op basis van hoop en speculatie.

    Daarnaast is het nooit één man in zo'n gigantisch bedrijf die het beslist.

    Alles bij elkaar lijkt het me niet zo handig dat je zo afhankelijk bent van één bedrijf en er redelijke eenvoudige ideeën op na houdt betreffende risico, rendement en verwachtingen.

    Met een GAK van 15.5 is de schade nog wel te overzien lijkt het, misschien tijd om te diversifiëren? Succes!
  16. forum rang 4 Mr.J.bonds 6 mei 2020 02:49
    quote:

    Pompied0m schreef op 5 mei 2020 09:57:

    [...]

    Je wil geen man met een visie... Je wil gewoon mooie praatjes die je winst en dividend opleveren. Alleen maar op basis van hoop en speculatie.

    Daarnaast is het nooit één man in zo'n gigantisch bedrijf die het beslist.

    Alles bij elkaar lijkt het me niet zo handig dat je zo afhankelijk bent van één bedrijf en er redelijke eenvoudige ideeën op na houdt betreffende risico, rendement en verwachtingen.

    Met een GAK van 15.5 is de schade nog wel te overzien lijkt het, misschien tijd om te diversifiëren? Succes!
    Maak je over mij maar geen zorgen, ik heb heel handig gespreid over andere sectoren zoals financieel en vastgoed, zei hij cynisch.. heb ABN AMRO, ING Aegon en Wereldhave OA, enige witte raven in mijn portofeuille zijn nu Nokia en Ahold..

    Waar ik mee zit is dat Het Financiële dagblad dit artikel heeft gepubliceerd waarin Van Beurden het volgende heeft geroepen..: 'Ik verwacht op de middellange termijn geen herstel van olieprijzen of van de vraag naar onze producten.' Hij vraagt zich zelfs openlijk af of de vraag naar olie weer zal herstellen naar het niveau van voor de pandemie.'

    Welke CEO laat zich nu zo negatief uit over haar eigen te leiden bedrijf? Hij zegt dit helaas willens & wetens om de koers naar beneden te rammen. Omdat volgens mij Van Beurden ook al eerder heeft gecommuniceerd dat € 15 te hoog is, hij vind bij het huidige Shell met de huidige outlook een koers beter passen van € 10 of € 11 omdat er dan sprake is van een gelijkblijvende dividendrendement van 4% á 5% Corona heerst pas een tweetal maanden.. En we zijn alweer aan het af bouwen, waarom zou als er in september geen extra krachtig herstel optreden.. Afgezien van Corona, is er nu ook weer niet zo veel veranderd in de wereld. Thuiswerken gaat ook snel vervelen en iedereen wil zéker post-corona op vakantie naar een ver en warm land vliegen.

    Ik vind dat Van Beurden zich onnodig negatief over Royal Dutch Shell heeft uitgelaten..Waarom? Is hier spraken van een dubbele agenda? Voordat RDS mijn vertrouwen weer verdient moet dit "verraad" echt recht gezet worden door het Bestuur én ik wil weten op wat voor een termijn het dividend weer hervat wordt op het oude niveau. En of dit met terugwerkende kracht gebeurt en als het dividend niet meer wordt wordt verhoogt naar de $ 0.47 van voorgaande kwartalen, wat wordt het dan? Ik eis snel en duidelijk antwoord op deze vragen. En ik snap dat het compleet exact wat lastig te zeggen is ivm Covid19. Maar ze kunnen best een prognose maken, ervan uitgaande dat september 2020 er een vaccin uitgerold gaat worden.. (Volgende The Times London 80% zekerheid dat dit gebeurt. Duss....

    *hieronder het artikel integraal van Het Financiële dagblad:

    ....Vier bestuursvergaderingen waren er voor nodig, maar toen was het zover: olie- en gasmultinational Shell RDSA€15,59+6,53%zet voor het eerst in 80 jaar het mes in zijn dividend. 'Een moeilijke dag voor het bedrijf', aldus Shell-topman Ben van Beurden. 'Geen bestuursvoorzitter wil dit op zijn trackrecord, maar het is verstandig om te doen'.

    Shell verlaagt zijn kwartaaldividend met 66% naar $0,16 per aandeel. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Shell, een van de grootste dividendbetalers ter wereld, het dividend verlaagt. Shell keerde vorig jaar nog $15 mrd aan aandeelhouders uit.
    Hoewel het dividend al langer onder druk stond, kwam het nieuws over de verlaging voor veel beleggers als een verrassing. Het aandeel Shell sloot ruim 10% lager en was daarmee verreweg de grootste daler in de AEX.
    'Extreem uitdagende omstandigheden'

    Shell neemt de ingrijpende stap naar eigen zeggen omdat de macro-economische omstandigheden als gevolg van de corona-uitbraak blijven verslechteren en er grote onzekerheid is over de midden- en lange termijn.

    Van Beurden spreekt van 'extreem uitdagende omstandigheden' en toonde zich in een telefonische persconferentie somber over een snel herstel. 'Ik verwacht op de middellange termijn geen herstel van olieprijzen of van de vraag naar onze producten.' Hij vraagt zich zelfs openlijk af of de vraag naar olie weer zal herstellen naar het niveau van voor de pandemie.
    ‘Het is niet verstandig om geld te lenen om dividend te betalen’
    Ben van Beurden, ceo Shell
    'Geen gemakkelijk besluit'

    En dus is het volgens het bedrijf 'verstandig' om het dividend fors te verlagen. Zo'n verlaging leek tot voor kort ondenkbaar, omdat het op peil houden van de winstuitkering hoge prioriteit had voor Shell. Het straalde ook vertrouwen in de toekomst uit.
    Maar dat vertrouwen ebde de laatste tijd steeds verder weg, waardoor de zo gehate verlaging alsnog moest worden aangekondigd. 'Dat was geen makkelijk besluit', zei Van Beurden. 'We hebben er vier bestuursvergaderingen over gesproken. Dit is een moeilijke dag voor het bedrijf.'
    Verhoging klimaatambities

  17. forum rang 4 Mr.J.bonds 6 mei 2020 02:51
    VERVOLG

    Kijkend naar de onzekere toekomst zou het doorbetalen van het royale dividend een te grote aanslag betekenen op de financiële middelen, zo oordeelde het bestuur. 'Het is niet verstandig om geld te lenen om dividend te betalen', aldus Van Beurden. Vorig jaar al slaagde Shell er niet in voldoende middelen over te houden om dividend te betalen, investeringen te doen en zijn schuld af te lossen.
    'Als we het dividend niet zouden hebben verlaagd, zouden we geen opties hebben om het bedrijf te positioneren voor herstel en toekomstige groei.'
    Shell is vastbesloten zich de komende decennia om te vormen tot een energiebedrijf met drastisch verminderde CO2-uitstoot. Het bedrijf verhoogde twee weken geleden zelfs nog zijn klimaat ambities.

    Shell verlaagt als eerste olieconcern haar dividend.
    Door nu jaarlijks $10 mrd aan dividenduitkering te besparen, creëert Shell ook meer ruimte om te investeren in schonere energie. De dividendverlaging is niet tijdelijk, maar volgens analisten van zakenbank RBC Capital het 'nieuwe normaal'.
    Shell, dat hogere klimaatambities heeft dan een aantal van zijn branchegenoten, is de eerste van de grote vijf oliemultinationals (Shell, ExxonMobil, Chevron, Total en BP) die zijn dividend verlaagt. BP handhaafde eerder deze week zijn dividend, net als ExxonMobil. Wel verlaagde het Noorse Equinor onlangs ook al zijn dividend met twee derde.
    Shell

    Al langer onder druk
    Het dividend stond bij Shell al langere tijd onder druk. Hoewel dividendaandelen zoals Shell voor veel grote pensioenfondsen een cruciaal onderdeel zijn van de beleggingsportefeuille, maken grote beleggers zich steeds meer zorgen over de levensvatbaarheid van bedrijven.
    Eumedion, de belangenclub van institutionele beleggers, noemt de verlaging weliswaar 'wrang' voor alle beleggers, maar heeft er wel begrip voor 'dat het bestuur nu prioriteit moet geven aan financiële prudentie', aldus directeur Rients Abma in een reactie.
    De vereniging van particuliere beleggers vindt de beslissing van Shell ‘meer dan verstandig in deze onzekere tijd’, zegt VEB-voorzitter Paul Koster. Shell is van oudsher een aandeel dat veel particulieren bezitten, juist om het stabiele, stijgende dividend. Koster snapt dat zij teleurgesteld zijn. ‘Maar je hebt er ook niets aan als het bedrijf over een paar maanden moet bijlenen omdat het nu volledig heeft uitgekeerd.’

    Winst bijna gehalveerd
    Shell zag als gevolg van de sterk gedaalde olie- en gasprijzen en de weggevallen vraag naar olieproducten de nettowinst, geschoond voor buitengewone posten en tegen constante wisselkoersen, het afgelopen kwartaal sterk afnemen: met 46% naar $2,9 mrd. Het bedrijf verwacht dat de malaise nog even aanhoudt en schroeft de productie daarom dit kwartaal terug.


    BRON: fd.nl/ondernemen/1343167/shell-kondig...
  18. forum rang 4 Mr.J.bonds 11 mei 2020 05:17
    De VEB heeft ook al haar bedenkingen over Van Beurden: www.veb.net/enquete/shell-vragenlijst (zie vraagstelling)

    Van Beurden kan wat mij betreft gaan. Heeft veel te snel de dividend handdoek geworpen. Met een stevige koersschade tot gevolg en natuurlijk bijna geen dividend meer(66% minder..)
    Waarom doet bijna geen enkel ander oliebedrijf dit? Van Beurden laat hiermee zien dat hij geen visie heeft en geen gezond verstand. Vaccins worden over 3 tot 4 maanden uitgerold. 5 á 6 maanden is het meest werkzame vaccin allang wereldwijd verspreid en kunnen alle maatregelen gelift worden en er zal een piek in de vraag naar olie komen als de economie begint met een knaller van een inhaalslag..

    Verder vind ik het getuigen van weinig tot geen inzicht dat Van Beurden het dividend zo ernstig verlaagd heeft en verder ook geen perspectief of tijdlijn uitzet wanneer dit (gedeeltelijk) hersteld wordt.. Sterker nog. Van Beurden schetst in het financiële dagblad juist een extreem negatief beeld over Shell: Van Beurden spreekt van 'extreem uitdagende omstandigheden' en toonde zich in een telefonische persconferentie somber over een snel herstel. 'Ik verwacht op de middellange termijn geen herstel van olieprijzen of van de vraag naar onze producten.' Hij vraagt zich zelfs openlijk af of de vraag naar olie weer zal herstellen naar het niveau van voor de pandemie."

    Welke CEO roept dit nu over haar eigen bedrijf? Dan ben je wel erg kortzichtig, of misschien al licht dementerend(ik geoof dat Van Beurden ook niet de jongste meer is) Of je werkt met een dubbele agenda: Dit is ook een mogelijk scenario. Meest waarschijnlijke. Bijv. Van Beurden denkt echt dat er nooit meer een goed herstel komt, en dat een vaccin pas naar járen op de markt komt en hij denkt; Ik maak Shell overnamerijp.. Hoe? Nou eerst met overdreven, ongefundeerde, negatieve opmerkingen het bedrijf de grond in boren, onnodig het dividend grotendeel schrappen(dividend kost slechts 3.5 miljard, Shell heeft nog 24 Miljard in kas) De koers naar de € 10 ramen en dan op € 13 een overnamebod accepteren.. Kan van Beurden vervroegd met pensioen mét dikke bonussen voor het goed begeleiden van de overname, zoals dat standaard is in deze wereld..

    Hoe dan ook. Ik vertrouw Van Beurden niet meer, wat de reden ook moge zijn van zijn ondoordachte en geen perspectief biedende opmerkingen.. En ik raadt de andere beleggers dit de VEB middels de enquête kenbaar te maken. Kunnen zij een Class Action rechtszaak op poten zetten, zodat we nog íets van onze dure investering in Royal(Ha, laat me niet lachen, Royaal!?) Dutch Shell..
  19. forum rang 6 Ronald Engels 13 mei 2020 02:16
    Mr.J.Bonds,

    Shell en Van Beurden en de voltallige Shell Directie, hebben helaas het Hoofdkantoor in het manipulerende indoctrinerende groen-links-puur socialistische Nederland, dus logisch dat je dan gedwongen/gemanipuleerd wordt om je verplicht aan te passen aan de Nederlandse Groene verliesgevende en onbetaalbare en geld verkwistende Klimaat Ziekte / Hysterie / Gekte.
    Een gekte en hysterie waar helaas vele gemanipuleerde en geindoctrineerde Nederlanders vol in geloven, tot de dag dat ze de rekening vol moeten gaan betalen, het zal dan echter veel te laat zijn en betalen zul je als Nederlandse Burger, met het pistool van de belastingdienst op je borst!

    CO2 Global Warming is met zekerheid bedrog en wetenschappelijk onbewijsbaar!
    Vervuiling en daardoor vernietiging Planeet Aarde komt door andere oorzaken, wereldwijd!

    Thank God there is more CO2 in the Atmophere of Planet Earth as the minimum of 200 ppm vol. CO2 required to survive!

    Shell heeft maar één Keus, NEDERLAND VERLATEN en Hoofdkantoor verplaatsen naar één intelligenter normaler bedrijfsvriendelijker land, UK/Zwitserland/Singapore/Dubai wellicht.

    M.v.g.
  20. forum rang 4 Yes we can 13 mei 2020 12:46
    quote:

    Beursplein 5 schreef op 3 mei 2020 14:54:

    De continuïteit van Shell gaat voor het belang van aandeelhouders.

    Het is gezien de huidige omstandigheden, niet verantwoord om nog langer een dividend te betalen van $0,47 per kwartaal.

    Juist om de continuïteit op langere termijn te waarborgen, was deze stap essentieel.

    De heer van Beurden heeft de juiste beslissing genomen om het dividend fors te verlagen.

    ABtje, klopt als een bus.
50 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links