Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Makelaars doen handjeklap

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. rotan 1 mei 2020 11:32
    Prima omschrijving van een steeds meer voorkomende practijk,ik ben zelden een eerlijke makelaar tegengekomen,uiteindlijk hebben de betrokken makelaars belang bij een deal,dat kost of de koper of de verkoper dus geld.
    Aankoop door makelaars en vroeger ook notarissen komt nog steeds voor moet verboden worden.
  2. [verwijderd] 1 mei 2020 11:48
    Iedereen kan zich makelaar noemen, het is een vrij beroep, je kunt vanmiddag op je elektrische scooter springen en naar je eerste afspraak rijden, geen enkel probleem!

    Zoek een makelaar met een lang en goed trackrecord, een goede naam opbouwen kost 20 jaar zeker, en die zijn er zeker!

    Gelukkig blijven de prijzen stijgen, lekker hoor!
  3. [verwijderd] 1 mei 2020 12:04
    Jos

    Laat ik beginnen met te melden dat ik mijn dagen slijt als hypotheekadviseur en niet als makelaar.
    Zoals wel vaker een tendentieus artikel waarin je je frustratie omtrent makelaars kwijt moet. Net als bij hypotheekadviseurs heb je goede en slechte voorbeelden.
    Het niet hebben van zorgplicht is uiteraard niet waar want ook zij vallen onder het BW dus wel degelijk aan te spreken op genoemd gedrag.
  4. forum rang 4 SpecuKlaas 1 mei 2020 13:35
    Jos, goed artikel. Zelf ben ik werkzaam in de zorg en heb alleen maar vervelende ervaringen met makelaars, zoals:
    - woning bij makelaar te koop willen zetten voor k425. Makelaar vond dat te veel en wilde het voor k399 in de markt zetten ... met bekende flauwekul argument... . Toch in overleg voor k425 te koop gezet bij hem. Na 1 week belt hij op dat hij een koper heeft voor de vraagprijs. Hij gaf (eerlijk) aan dat hij het zelf voor k425 wilde hebben indien ik geen bezwaar had. Had ik niet, maar wel op zijn minst vreemde zaak.
    - zelf nieuwbouw woning voorlopig koopcontract getekend voor k450. Belt makelaar na 1 week op met de vraag of ik nog wel belangstelling heb. Ja zeg ik want anders had ik neit getekend. Zegt de makelaar " ik bied je k10 als je van het contract af ziet ". Mij duidelijk, er was een andere potentiele koper die de makelaar ( k15? ) bood om mijn contract te ontbinden.
    - recent i.v.m. verhuizing appartement laten taxeren bij 2 makelaar. 1ste komt op k375 . 2de komt op k480 .[ de een vult m^2 en m^3 in in zijn berekenigsmodel en dat geeft een prijs. De ander kijkt naar ligging en staat en geeft prijs ]. Geeft al aan hoe simpel en niks zeggend deze beroepstak is.

    In 30 jaar 5 x huis verkocht zonder makelaar, 4 maal gekocht zonder aankoop makelaar. Beviel mij goed. Heb ze niet nodig en die ' garantie / keuring ' die ze geven kan je net zo goed door een bouwkundige kennis laten doen.

    Mijn advies: passeer deze beroepsgroep zo veel als je kan.
  5. forum rang 6 NewKidInTown 1 mei 2020 14:08
    quote:

    Adrianus schreef op 1 mei 2020 12:04:

    Jos

    Laat ik beginnen met te melden dat ik mijn dagen slijt als hypotheekadviseur en niet als makelaar.
    Zoals wel vaker een tendentieus artikel waarin je je frustratie omtrent makelaars kwijt moet. Net als bij hypotheekadviseurs heb je goede en slechte voorbeelden.
    Het niet hebben van zorgplicht is uiteraard niet waar want ook zij vallen onder het BW dus wel degelijk aan te spreken op genoemd gedrag.
    Hi Adrianus, in welk gedeelte van het land zit jij ? Denk dat het per regio kan verschillen.
  6. forum rang 6 NewKidInTown 2 mei 2020 08:29
    quote:

    kl belegger schreef op 1 mei 2020 17:21:

    huizen prijzen zullen dalen in de aankomende crisis en daar willen de makelaars niet aan
    In makelaarsland geldt nog altijd: beter courtage over een lagere koopsom dan geen inkomen over te hoge vraagprijzen. Ze zullen echter zo lang mogelijk proberen de hype in stand te houden. Totdat hun inkomsten opdrogen.
  7. Response 2 mei 2020 13:09
    Het is een aparte beroepsgroep. Weliswaar lang gelden, maar toch dit voorbeeld: eigen woning verkocht SNELLER en VOOR EEN HOGER BEDRAG dan wat makelaars van plan waren.
    Ze zijn gebaat bij omzet en de uiteindelijke prijsvorming voor de consument is/was niet zo belangrijk.
    Eigen huis verkopen ging uiteindelijk erg gemakkelijk.
    Ze worden er dik en dik voor betaald was mijn conclusie destijds.
  8. Jos Koets 2 mei 2020 17:05
    Vandaag een klant weer wat geld bespaart.
    Makelaar had van de week geadviseerd de woning te koop aan te bieden voor 220.000 euro. Courtage 1,5% met een extra 10% voor iedere euro boven de vraagprijs van 220.000 euro. Deze makelaar was echter niet zo heel erg slim. Hij gaf namelijk aan dat de verkoopprijs wel 250.000 euro zou (kunnen) worden. Klant ging even rekenen (op mijn advies) 10% van 30.000 euro is toch een leuk bedrag van 3.000 euro die de makelaar zonder iets extra te doen kon verdienen.
    Klant gaf vrijdag door niet akkoord te gaan met de 10% extra en desnoods de woning te verkopen via een andere makelaar. Vandaag heeft klant bericht gehad dat de courtage 1,5% bedraagt voor de verkoop van de woning.

    Persoonlijk had ik lekker een andere makelaar gezocht / zelf de woning verkocht.

    Gr. Jos
  9. Atari 2 mei 2020 18:26
    Dit artikeltje schetst het topje van de ijsberg en is oud nieuws. Laat ik eens beginnen met de hypotheekadviseur en de hebzuchtige klant die maar al te graag een woning wil kopen. Die gaat als een gek zitten overbieden omdat de makelaar de klant uit de tent lokt. Als dat is gedaan moet de adviseur de lening over 30 jaar uitsmeren (houd geen rekening met de aflosverplichting), DUO verzwijgen en zelfs een frauderende taxateur zoeken om de zaak draaiende te houden. Want de klant wil naast de woning kopen ook nog verbouwen en dat allemaal het liefst zonder eigen geld.
  10. Atari 2 mei 2020 18:30
    De makelaars knijpen de markt slim uit. Maken misbruik van hun positie. En belazeren zelfs hun eigen opdrachtgever. Zo heb ik meerdere malen gezien dat niet alle biedingen werden doorgespeeld omdat de makelaar dacht ik kies liever voor de koper die ook zijn woning via mij wil verkopen. De domme consument rent met zn hele hebben en houwen naar de makelaar. Inkomens gegevens, te verkopen woning en doet het liefst alles om de woning te mogen kopen. Oftewel de omgekeerde wereld. Dan kan je toch niet verwachten dat een makelaar daar niet van gaat profiteren. Sommige dwingen zelfs klanten bij hun de financiering te doen en het zal je verbazen hoeveel ingaan op deze aanbieding. Vooral bij nieuwbouw.
  11. Atari 2 mei 2020 18:34
    Als laatste speelt in de grote steden de enveloppen fraude. Makelaars nemen geldbedragen aan zgn in opdracht van de verkopers maar deze verdwijnt gelijk in eigen zak. Dat komt omdat koper en verkoper dit niet kunnen controleren. En als je te maken hebt met een hitsige koper dan doet de alles voor de woning. Nu heb ik al meerdere malen gezien dan een verkoperd makelaar de koper vraagt 3000 euro contant te betalen buiten de koopsom is. Als veel gebruikte argument hoor je dat verkoper krap bij kas zit en dit vooraf wenst. Koper gaat als een ezeltje akkoord en de makelaar heeft een lekker zwart zakcentje voor een luxe leventje. De Consumenten houden dit allemaal in stand. Het is een rat race. Consumenten zitten vast in de onderkant van de samenleving en voeden de bovenlagen.
  12. Atari 2 mei 2020 18:38
    Zelfs NVM makelaars en Taxateurs maken zicht op dit moment schuldig aan onacceptabele fraude praktijken. Consumenten maken vaak meldingen bij het NVM maar die doen er niets mee. Taxateurs taxeren veel lucht en zijn bang een opdracht te verliezen. Hypotheek adviseurs verzwijgen hypotheek verleden en DUO omdat ze weten dat de klant anders naar een ander gaat en dan ben je ze kwijt. Eerlijkheid wordt nou eenmaal niet beloont en valsheid wordt niet gestraft. Dus ik vind het alleen maar goed dat makelaars, en adviseurs, en taxateurs dit doen omdat klanten het lekker vinden! Die gaan achteraf huilen als ze het huis hebben en er achter komen dat ze in een emotionele tunnel zaten. En dan gaan ze zondebokjes zoeken. Dus jammer voor de consument maar die vraagt er gewoon om en makelaar mogen wat mij betreft alles en iedereen bedonderen want het draait tenslotte om hun niet om de koper of verkoper.
  13. Jos Koets 2 mei 2020 23:38
    quote:

    Atari schreef op 2 mei 2020 18:38:

    Zelfs NVM makelaars en Taxateurs maken zicht op dit moment schuldig aan onacceptabele fraude praktijken. Consumenten maken vaak meldingen bij het NVM maar die doen er niets mee. Taxateurs taxeren veel lucht en zijn bang een opdracht te verliezen. Hypotheek adviseurs verzwijgen hypotheek verleden en DUO omdat ze weten dat de klant anders naar een ander gaat en dan ben je ze kwijt. Eerlijkheid wordt nou eenmaal niet beloont en valsheid wordt niet gestraft. Dus ik vind het alleen maar goed dat makelaars, en adviseurs, en taxateurs dit doen omdat klanten het lekker vinden! Die gaan achteraf huilen als ze het huis hebben en er achter komen dat ze in een emotionele tunnel zaten. En dan gaan ze zondebokjes zoeken. Dus jammer voor de consument maar die vraagt er gewoon om en makelaar mogen wat mij betreft alles en iedereen bedonderen want het draait tenslotte om hun niet om de koper of verkoper.
    Bedankt Atari voor je prachtige weergave hoe het vaak in de praktijk er aan toe gaat. Dit is ook de reden waarom ik nog columns en blog schrijf. Ik doe niet mee aan dit soort praktijken. Ik heb toen ook de AFM zover gekregen dat DUO gemeld moet worden aan de banken.

    Gr. Jos
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links