Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crisis is perfect storm voor halverende bitcoin

Crisis is perfect storm voor halverende bitcoin

Vorige week scheef ik over de BIS, de Bank for International Settlements. Waar de centrale banken zich opmaken voor de gevolgen van de coronacrisis, vormt die voor bitcoin ‘the perfect storm’. Bitcoin namelijk staat aan de vooravond van een van de belangrijkste gebeurtenissen ooit.

Het is rustig in bitcoinland. Er is weinig relevant cryptogerelateerd nieuws en ook de omzetten op de cryptobeuzen zijn laag. De traders wachten langs de zijlijn. Er wordt uitgekeken naar de belangrijkste gebeurtenis van het jaar: de bitcoin halving.

Nog 28 dagen en dan is het zover. Deze halving zal per definitie invloed hebben op het overleven van bitcoin. Een belangrijk moment voor de bitcoin-miners. De subsidie die zij voor het minen van een block ontvangen, halveert. Hoe dit opgevangen wordt door de miners zal van grote invloed zijn op de koers en dus veel impact hebben voor de handelaren en beleggers.

Minen

Maar hoe werkt dat nou precies? Het totale aantal bitcoins dat gemined gaat worden, staat vast. De inflatie ligt vast. Ongeveer elke 10 minuten komen er bitcoins vrij: beloning voor miners die een block hebben gevalideerd, dat wil zeggen: een MB aan bitcointransacties hebben geaudit. Tijdens de lancering van bitcoin waren dat er telkens 50, nu - twee halvings verder - nog 12,5. De inflatie wordt dus steeds minder.

Iedere 240.000 blokken vindt er zo’n halving plaats. Zo kan dus ongeveer worden voorzien wanneer de blocksubsidie voor miners halveert.

De case

Logischerwijs brengt het minen van bitcoin stroomkosten met zich mee. Deze kosten moeten opwegen tegen de opbrengsten. De kosten voor het minen van een bitcoin liggen in de VS gemddeld op $6851, en in Nederland is een kWh vier keer zo duur. Over 28 dagen zal de beloning voor de miners van 12,5 BTC naar 6,25 BTC halveren, terwijl de stroomkosten even hoog blijven.

Gevolg is dat er miners zijn die met verlies moeten minen als de prijs van bitcoin niet stijgt. In het bovengenoemde voorbeeld zou de koers moeten stijgen naar boven de $13.700. Gebeurt dat niet, dan zullen alleen de miners met de langste adem overleven.

Minen met verlies kan je enige tijd volhouden. Hoe lang is afhankelijk van de hoeveelheid kapitaal die er beschikbaar is. Hoe meer miners afhaken, hoe makkelijker het voor de overgebleven miners wordt om te minen. Het protocol past zich namelijk automatisch aan aan het aantal miners op het netwerk.

Voorraden dumpen

Maar wat zegt dit nu over de koers, want de miners zullen zelf de bitcoinprijs niet omhoog duwen…. En toch wachten beleggers af.

Er zijn vele voorbeelden van miners die een groot deel van hun geminede bitcoins aanhouden, omdat ze verwachten dat de prijs zal stijgen. Een plausibele mogelijkheid zou zijn dat de failliet gaande miners deze voorraden aan bitcoin, enige tijd na de halving, op de markt zullen dumpen. Dat zou een behoorlijke dip kunnen veroorzaken.

Zoiets heeft ook in 2016, na de vorige halving, plaatsgevonden. Dit kan de reden zijn dat beleggers rustig de halving en de gevolgen ervan afwachten.

De koers

We pakken er vandaag alleen het grote plaatje even bij. Mijns inziens is er te weinig volume en te veel marktomstandigheid om iets over de korte termijn te kunnen zeggen.

Wat we op het langetermijnplaatje zien is dat de koers sinds de low in februari 2019 in een opwaartse trend terechtkwam. Hierna kwam de koers in een negatieve trend terecht, maar zette wel een hogere bodem.

Sinds begin januari 2020 poogt de koers opnieuw opwaarts uit te breken, zij het zonder succes. We zien dan ook prachtige lower highers, maar higher lows.

Klik om te vergroten

Op de grafiek is zichtbaar dat de handelaren zich niet echt raad weten. De RSI en het relatief lage volume (lager dan het gemiddelde) benadrukken dit nog.

Al met al ziet het er op de lange termijn nog behoorlijk positief uit, aangezien we nog steeds een higher low hebben gezet. Wel heeft de koers ten tijde van de halving (12 mei) ruimte om de $4000 nog eens op de zoeken. Dat is namelijk de laagste steun van de neerwaartse trend. Dit staat of valt dus met wat fundamentele factoren.

Voor nu is $6800 een zeer belangrijke steun. Een daling onder dit niveau kan de koers rap verder omlaag brengen. De eerste steun daarna ligt dan rond de $6000. Maar kijkend naar de chaos in de economie en de inflatie van de dollar ziet het er wel degelijk positief uit, en kunnen we zelfs spreken van een perfecte storm voor bitcoin.

Samenvatting

  • Koers probeert weer in een nieuwe trend omhoog te schieten;
  • Dumpende miners kunnen de koers na de halving verder omlaag brengen;
  • De kant die handelaren kiezen hangt af van de fundamentele factoren met betrekking tot de halving;
  • Eerste belangrijke steun ligt op $6000, daarna rond de $4000;
  • Voor de lange termijn (meer dan 6 maanden) ziet het plaatje er echter wel goed uit, kijkend naar de higher low.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. DerksVisie 16 april 2020 07:55
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 14 april 2020 12:08:

    Ik vrees dat dit stukje over de halvering door een heleboel niet goed begrepen gaat worden.

    Als we de maart bodem nog eens gaan opzoeken zal dat wel snel moeten gebeuren, omdat zulke prijzen na de halvering eigenlijk niet meer mogelijk zijn.
    Bitcoin krijgt nog een heel mooi instapmoment de Amerikanen moeten straks allemaal verkopen om de vaste lasten te kunnen betalen.
  2. [verwijderd] 16 april 2020 11:15
    quote:

    DerksVisie schreef op 16 april 2020 07:55:

    [...]
    Bitcoin krijgt nog een heel mooi instapmoment de Amerikanen moeten straks allemaal verkopen om de vaste lasten te kunnen betalen.
    Misschien, tegelijkertijd klotst er heel veel easy money rond met geen veilige bestemming behalve goud en bitcoin. Het enige wat laag staat momenteel zijn grondstoffen. Of je daar vol in wilt zitten als de wereldeconomie knarsend en piepend afremt? Voorlopig ziet het er naar uit dat we omhoog blijven gaan conform het S2F model van Plan B.
  3. geobeo 16 april 2020 20:13
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 16 april 2020 11:15:

    [...]

    Misschien, tegelijkertijd klotst er heel veel easy money rond met geen veilige bestemming behalve goud en bitcoin. Het enige wat laag staat momenteel zijn grondstoffen. Of je daar vol in wilt zitten als de wereldeconomie knarsend en piepend afremt? Voorlopig ziet het er naar uit dat we omhoog blijven gaan conform het S2F model van Plan B.
    Volgens Plan B zouden we rond eind mei op 50.000 USD per BTC moeten staan.

    Ik eet een schoen op als dat gebeurd.
  4. tampi 17 april 2020 09:44
    quote:

    Madjocko schreef op 16 april 2020 23:21:

    Dag allemaal,

    Via welke website, app of ... kan je best bitcoins ofzo aankopen?
    Ik ben pas begonnen met beleggen via binckbank en wil ook in de cryptomunten de mogelijkheden bekijken.
    Maar daarvoor zoek ik betrouwbare aankoop website of app.
    Beste Madjocko,

    Er zijn veel verschillende manieren om Bitcoins aan te kopen.
    In Nederland staan alle Bitcoin handelaren onder toezicht.

    Het handigst voor jou lijkt mij dat je de Bitcoins aankoopt met Ideal.

    Stappen vooraf:
    1) Zorg voor een Bitcoin wallet. Kies de wallet die bij je past.
    Je kunt kiezen voor:
    - Een hardware wallet, zoals bv. Ledger of Trezor.
    - Of: Een app op je mobieltje, bv. brd wallet
    - Of: Een desktop wallet op je PC, bv bitcoin core, of electrum
    - Of: Je parkeert je Bitcoins op een exchange (zou ik je niet aanraden)

    In theorie maakt het niet uit welke wallet je gebruikt, ze hebben allemaal dezelfde functie. Het grootste verschil zit hem in de opslag die het nodig heeft. De ene wallet vereist de complete blockchain, deze is inmiddels rond de 300GB groot. De andere wallet maakt gebruik van anderen die de blockchain beschikbaar stellen, waarbij je niet de blockchain data lokaal nodig hebt.

    2) Maak een goede backup van je wallet. De moderne wallets werken met 12 (of 24) woorden. Deze moet je opschrijven en goed bewaren. Met deze woorden kun je je wallet altijd weer herstellen.
    Bij de oudere wallets kun je je wallet QR-code uitprinten, of een backup maken van je wallet bestand op een USB stick.

    3) Is bovenstaande op orde?
    Dan kun je Bitcoins aanschaffen:
    Er zijn best veel aanbieders in NL. bv:
    - bitonic.nl/
    - btcdirect.eu/nl-nl
    - www.litebit.eu/nl-nl/kopen/bitcoin
    - etc.

    Houd rekening met KYC. Nieuwe klanten moeten zich eerst eenmalig registreren.

    Veel succes!
  5. PaultW 17 april 2020 10:35
    quote:

    geobeo schreef op 16 april 2020 20:13:

    [...]

    Volgens Plan B zouden we rond eind mei op 50.000 USD per BTC moeten staan.

    Ik eet een schoen op als dat gebeurd.
    Bedankt voor deze nuttige informatie. Ik ben tot op detailniveau op de hoogte van het S2F-model. Dat Plan B 50k USD voor mei 2020 heeft genoemd als koersdoel heb ik volledig gemist. En ik dacht goed op de hoogte te zijn.
  6. TA=verlies 17 april 2020 14:29
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 17 april 2020 13:58:

    nieuws.btcdirect.eu/bitcoin-70000-s2f/
    cryptobenelux.com/2020/03/05/planb-bi...

    Ik vond wel deze twee uitspraken waar Plan B hoopt dat het boven de $70k gaat na de halvering en hij verwacht $100k voor december 2021. Ik teken ervoor.
    Dat kan zeker, als iedereen maar bitcoins gaat aanschaffen.
    Indien dit niet gebeurd, zie de de halving eerder een reden tot daling als stijging...
  7. [verwijderd] 17 april 2020 15:50
    quote:

    TA=verlies schreef op 17 april 2020 14:29:

    [...]
    Dat kan zeker, als iedereen maar bitcoins gaat aanschaffen.
    Indien dit niet gebeurd, zie de de halving eerder een reden tot daling als stijging...
    De impliciete aanname van S2F is dat de beperkte supply zijn eigen vraag gaat scheppen. Hoe hoger de S2F waarde, dus hoe kleiner de instroom tov de bestaande hoeveelheid, hoe groter de monetaire waarde en daarmee hoe hoger de prijs van het goed. Het bijzondere van het S2F model van Plan B is dat hij deze toenemende schaarste naar een prijs heeft weten te vertalen.

    Daarmee is het spel van vraag en aanbod, wat normaliter tot prijsvorming leidt, begrensd binnen parameters van schaarste en zou normaliter ook voor andere, vergelijkbare grondstoffen als goud moeten gelden. Maar goed, we zullen zien of en hoe lang zijn model standhoudt.
  8. [verwijderd] 17 april 2020 17:12
    quote:

    TA=verlies schreef op 17 april 2020 16:46:

    ... Mijn aanname is dat de halving tot een daling kan leiden omdat miners er de brui aan gaan geven...
    Nee, als mijners de handdoek in de ring gooien heeft dat een positief effect op de prijs. De mijners moeten namelijk veel van hun gemijnde bitcoins verkopen om hun operationele kosten te dekken. De minder efficiente mijners moeten meer bitcoins verkopen. Dit heeft allemaal een prijsdrukkend effect.

    Wanneer de minder efficiente mijners er mee stoppen, daalt de moeilijkheidsgraad en kunnen de resterende mijners makkelijker (goedkoper) bitcoins mijnen en hoeven er gevolgmatig minder te verkopen. De te verwachten mijners capitulatie zal een prijsopdrijvend effect hebben.

    Zie ook onderstaande twee links voor het plaatje erbij.
    twitter.com/100trillionUSD/status/112...
    twitter.com/digitalikNet/status/11551...
  9. forum rang 8 Branco P 18 april 2020 14:42
    Wie kan mij even iets uitleggen. Als ik kijk naar de ontwikkeling van de gemiddelde lonen in euro's (of dollars) de afgelopen 10 jaar en ik kijk naar de ontwikkelingen van de prijzen van producten de afgelopen 10 jaar dan liggen de procentuele ontwikkeling van lonen en prijzen van producten ongeveer in lijn. Met andere woorden, met een gemiddeld loon (in bijvoorbeeld euro's of dollars) koop je nu dezelfde hoeveelheid producten en onderaan de streep hou je ook nog ietsje meer over dan 10 jaar geleden. Enfin, een stabiel (licht stijgend) welvaartsniveau dus. Waarom zou dan de prijs van een Bitcoin in 10 jaar tijd ruim 100.000x zo hoog geworden moeten zijn (van 0,05 Euro in juli 2010 naar 6.540 Euro nu)? [In december 2017 was de prijs van een Bitcoin trouwens zelfs nog ruim 350.000x zo hoog als in 2020, en volgens sommigen gaat op termijn de koers van Bitcoin zelfs nog doorstijgen naar, ja wel 100.000 Euro lees ik zo her en der. Dan is een Bitcoin 2.000.000x duurder geworden dan in 2010.]

    Welke andere verklaring hiervoor valt er te geven, anders dan dat we het hier over een luchtkasteel hebben? Een Tulpenmanie-gevalletje, maar dan anno 2010?

    Of laat ik de vraag anders stellen: als Bitcoin de maatstaaf zou moeten zijn voor de feitelijke welvaartsontwikkeling en koopkracht, zouden we dan nu van ons gemiddelde netto loon geen circa 1.300 broden moeten kunnen kopen, tegenover circa 1.250 broden in 2010, maar zouden we nu van ons gemiddelde loon circa 30 miljoen broden moeten kunnen kopen? Waar zou deze enorme welvaartsimpuls dan vandaan gekomen moeten zijn?

    Graag lees ik weer een paar van die prachtige reacties waaruit weer zou moeten blijken dat ik onwetend ben en er écht daadwerkelijk helemaal niks van begrijp. :-)
  10. [verwijderd] 18 april 2020 15:27
    quote:

    Branco P schreef op 18 april 2020 14:42:

    Wie kan mij even iets uitleggen. (...)
    Of laat ik de vraag anders stellen: als Bitcoin de maatstaaf zou moeten zijn voor de feitelijke welvaartsontwikkeling en koopkracht, zouden we dan nu van ons gemiddelde netto loon geen circa 1.300 broden moeten kunnen kopen, tegenover circa 1.250 broden in 2010, maar zouden we nu van ons gemiddelde loon circa 30 miljoen broden moeten kunnen kopen? Waar zou deze enorme welvaartsimpuls dan vandaan gekomen moeten zijn?
    Ik begrijp dat je moeite hebt met de begrippen inflatie en deflatie. Als er meer ruilmiddel in omloop wordt gebracht, bij een gelijkblijvend aantal goederen, moeten meer eenheden ruilmiddel dezelfde hoeveelheid goederen prijzen en stijgt gevolgmatig de prijs van alle goederen. Met andere woorden: het ruilmiddel wordt minder waard. Dat heet inflatie.

    Bij deflatie daalt de hoeveelheid ruilmiddel en moet een kleinere hoeveelheid ruilmiddel nog steeds dezelfde hoeveelheid goederen prijzen. De prijzen dalen dan omdat het ruilmiddel in waarde stijgt.

    Je kunt dus nooit meer of minder broden kopen als de hoeveelheid ruilmiddel in omloopt verandert en de salarissen zich aan het nieuwe prijsniveau aanpassen.

    Het probleem met inflatie is dat de geldontwaarding niet meteen en direct verwerkt wordt in de prijzen. Als het nieuwe geld of krediet net in omloop is gekomen heeft het dezelfde waarde als de reeds circulerende eenheden. Langzaam aan verliest het dan aan waarde. Degene die als eerste het nieuwe geld krijgen: banken en overheden, profiteren meer dan degene die als laatste het nieuwe geld in handen krijgen: uitkeringstrekkers van het een of ander.

    Een ander probleem met inflatie is dat je genoodzaakt bent te investeren omdat het geld anders steeds minder waard wordt met alle risico's van dien. Het pensioenprobleem heeft daar ook mee te maken. In een deflatoire setting kun je eenvoudigweg sparen en zal dat automatisch steeds iets meer waard worden. Nu moeten pensioenfondsen griezelige bedragen in de financiële markten smijten in de hoop hun dekkingsgraad te halen.

    Ten slotte zijn banken vanwege fractioneel reserve bankieren inherent instabiel en bij de volgende crash moeten ze weer allemaal gered worden waar uiteraard burgers weer voor mogen betalen.

    Bitcoin is digitaal geld, gemodelleerd naar goud, en probeert dit op te lossen. Met de steeds dalende waarde van al het fiat geld, de onmogelijkheid van permanent stijgende financiële markten, de onmogelijkheid van een permanent lage rente, afgezet tegen de consistente waardestijging van bitcoin, agv afnemend aanbod en stijgende vraag, zal de populariteit van bitcoin blijven toenemen. Zo denken de voorstanders. Sommigen menen dat een gedecentraliseerde, globale, digitale entiteit als het Internet haar eigen gedecentraliseerde, globale munt nodig heeft.

    De belofte van bitcoin is beter geld dan we nu hebben, niet een welvaartsboost, ofschoon beter geld vanzelfsprekend wel een positief effect zal hebben op het economische verkeer.

    Voor overige vragen: bitcoin.org/nl/faq#algemeen
  11. forum rang 8 Branco P 18 april 2020 16:53
    Bedankt voor dit eerste fantastische antwoord! Ik word op mijn wenken bediend! :-) Ik vind eerlijk gezegd je antwoord alleen niet goed ingaan op mijn vraag.

    Ik beschrijf met mijn voorbeeld juist het het effect van inflatie en ik maakte daarbij duidelijk dat de stijging van de inkomens (in euro's of dollars) het geldontwaardingseffect precies neutraliseert (of nog exacter: eigenlijk kan men ieder jaar steeds net ietsje pietsje meer producten kopen dan het jaar ervoor) en dat achter de ontwikkeling van de waarde van de bitcoin onmogelijk een economische rationale kan steken.

    Met jouw antwoord bevestig je (ik denk onbedoeld) dus juist mijn stellingname dat Bitcoin een luchtkasteel is.

    Je hebt het verder over de consistente stijging van de bitcoin maar dat strookt niet met het gegeven dat in december 2017 een bitcoin nog ruim 18.000 euro kostte en nu heb je hem voor ietsje meer dan 6.500 euro. Met andere woorden: als je in december 2017 een bitcoin had, dan kon je daarvoor 1.000 broden van € 1,80 kopen en nu koop je van die bitcoin nog maar 3.420 broden van € 1,90. Dat is dan toch juist géén bescherming tegen geldontwaarding?!

    Of leg mij dat eens even nog iets beter uit, hoe moet ik dat nou zien?
  12. [verwijderd] 18 april 2020 17:17
    quote:

    Branco P schreef op 18 april 2020 16:53:

    Bedankt voor dit eerste fantastische antwoord! Ik word op mijn wenken bediend! :-) Ik vind eerlijk gezegd je antwoord alleen niet goed ingaan op mijn vraag.

    Ik beschrijf met mijn voorbeeld juist het het effect van inflatie en ik maakte daarbij duidelijk dat de stijging van de inkomens (in euro's of dollars) het geldontwaardingseffect precies neutraliseert (of nog exacter: eigenlijk kan men ieder jaar steeds net ietsje pietsje meer producten kopen dan het jaar ervoor) en dat achter de ontwikkeling van de waarde van de bitcoin onmogelijk een economische rationale kan steken.

    Je voorbeeld klopt niet. Mensen worden niet welvarender van inflatie en je kunt niet meer broden kopen agv inflatie.

    Vaak wordt gezegd dat de economische top ergens einde jaren 60 lag. Toen kon je met één modaal salaris een modaal huis kopen, een modale auto kopen, een modaal gezin onderhouden en elk jaar twee weken modaal op vakantie gaan. Ofschoon we tegenwoordig over een eindeloos aantal elektronische gadgets beschikken, zit dát er niet meer in.

    Als je niet ziet dat bitcoin steevast in waarde stijgt omdat er over- en ondershoots plaatsvinden, binnen het proces van prijsontdekking, spreekt dit helaas niet in je voordeel. Pak er eens een lange termijn grafiek bij zou ik zeggen. Deze bv: www.lookintobitcoin.com/charts/stock-...

    Maar goed, als je meent dat inflatie heilzaam is en dat er geen noemenswaardige problemen in de financiële sector zijn, dan heb je inderdaad niks te zoeken bij een gedecentraliseerde, deflatoire, digitale munt; of bij goud. Waar dezelfde gedachte achter zit.
38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links