Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

elektrische auto, redding van de autobranche?

3.212 Posts
Pagina: «« 1 ... 86 87 88 89 90 ... 161 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Osho 29 maart 2020 22:35
    BYDCompany

    en.byd.com/news-posts/byds-new-blade-...

    AUTO, GLOBAL, PRESS RELEASE March 29, 2020
    Today, BYD officially announced the launch of the Blade Battery, a development set to mitigate concerns about battery safety in electric vehicles.

    At an online launch event themed “The Blade Battery – Unsheathed to Safeguard the World”, Wang Chuanfu, BYD Chairman and President, said that the Blade Battery reflects BYD’s determination to resolve issues in battery safety while also redefining safety standards for the entire industry.
  2. forum rang 10 voda 3 april 2020 20:12
    EIB loans to LG Chem Wroclaw Energy for Electric Vehicle Battery Production in Poland

    The European Investment Bank has signed a EUR 480 million loan agreement with LG Chem Wroclaw Energy, the Polish subsidiary of the LG Chem Group that was established to develop the group’s battery production facility in Europe. The financing will be used for the construction and operation of highly automated and innovative manufacturing facilities for advanced lithium-ion cells and batteries for battery-powered electric vehicles. The EIB financing will cover around a third of the total project costs, estimated at €1.5 billion. The remainder will come from the company’s own resources and from other financing sources. The additional manufacturing facilities will be located on the industrial site of LG Chem Wroclaw Energy in south-west Poland.

    The project supplements smaller production facilities on the same site and presents several novelties, including a fully smart factory with several newly developed cutting-edge technologies to mass-produce the latest generation of high energy density li-ion electrodes, cells, modules and battery packs, thereby significantly improving energy density, fast-charging capability, safety and cost efficiency.

    The EIB-backed project will have an annual production capacity of over 35 GWh, which can potentially power more than 500 000 zero-emission electric cars per year and therefore contribute to the transition from fossil fuel-powered internal combustion engine-based vehicles toward electromobility and sustainable transport.

    Source : Strategic Research Institute
  3. forum rang 10 voda 5 april 2020 09:27
    Test Porsche Taycan 4S: elektrisch en toch een echte Porsche

    AUTOTEST
    De volledig elektrische Porsche Taycan is nu ook leverbaar als 4S: fractioneel minder snel, maar ook veel goedkoper. Je mist het extra motorvermogen geen moment.

    Erik Kouwenhoven en Niek Schenk 02-04-20, 20:30

    Porsche Taycan 4S (530 pk/390 kW), vanaf €109.900

    Lees ook
    Test Peugeot 2008: smaakmaker met enig ongemak

    De nieuwe instapversie van de elektrische Porsche Taycan, de 4S, is bijna 50.000 euro goedkoper dan de Taycan Turbo. Dat dankt hij aan zijn minder krachtige motor, die 150 pk heeft ingeleverd, en ook aan het kleinere batterijenpakket, dat je 407 in plaats van 450 kilometer ver brengt.

    Eenmaal onderweg valt meteen op dat je de extra paardenkrachten van de Turbo nauwelijks mist. Het vermogen van de 4S is al bijna meer dan je lichaam aan kan. In stand Sport+ zoemt de auto als een ruimteschip dat opstijgt en word je weggeschoten. Al is rustig rijden in de comfortstand net zo leuk. Het extra gewicht van de accu’s merk je nauwelijks. Wel blijf je de aandrijflijn nadrukkelijk horen.

    De interieurruimte blijkt voorin wat minder breed dan gehoopt. Ook in- en uitstappen is door de kleine deur niet zo gemakkelijk. Achterin is plek voor grotere kinderen en kleinere volwassenen. Maar verder is deze sportauto verrassend praktisch met zijn flinke bagageruimte. Inparkeren is soms wel lastig, doordat de auto breder en langer is dan-ie lijkt. Ook zit het lage dak soms in de weg als je naar verkeerslichten boven de weg kijkt.

    De Taycan heeft een mooi, breed, digitaal instrumentarium. Het is super contrastrijk en overzichtelijk. Het zwarte touchscreen in het midden blijkt helaas erg gevoelig voor vette vingers. De audio-installatie is fenomenaal en klinkt ook bij maximaal volume nog kristalhelder. Je merkt aan alles dat deze auto degelijk is gebouwd. Maar de elektronica vertoont soms storingen. Zo werkte de verkeersbordherkenning in de geteste auto niet goed en het bleek in de regen onmogelijk om het klepje van de laadstekker van buitenaf te openen.

    © Bart Hoogveld
    Plus
    + Rijdt bliksemsnel.
    + Uitstekende wegligging.
    + Extreem snelle laadtijden.
    + Relatief goedkoop.

    Min
    - Beperkte zitruimte achterin.
    - Storingen in de elektronica.
    - Niet zo makkelijk te parkeren.

    Eindcijfer
    8,6

    Conclusie
    De goedkopere versie van de Taycan is onverwacht praktisch, heeft een geweldige wegligging en is nog steeds absurd snel. Met deze prijs zal Porsche ongetwijfeld de rijders van een Tesla Model S kunnen verleiden.

    Extra testnotities
    De Taycan 4S is voor zakelijke rijders dankzij zijn startprijs van 109.900 euro extra aantrekkelijk in vergelijking met de aanzienlijk duurdere Taycan Turbo. Zij hoeven over de eerste 45.000 euro ‘slechts’ 8 procent bijtelling te betalen. Over de resterende 64.900 euro moet 22 procent bijtelling worden betaald. Bij de duurdere Taycan moet over een veel groter deel 22 procent bijtelling worden betaald.

    Helaas is die 109.900 euro een bijna onrealistisch bedrag. Wanneer je een paar handige extra’s aankruist in de optielijst van de Taycan, schiet de prijs al met tienduizenden euro’s omhoog. Typisch Porsche.

    De Porsche Taycan 4S levert in qua vermogen en actieradius, maar maakt dat weer goed met zijn ultrasnelle laadtijden. Porsche levert het goedkopere model standaard met de ‘Performance Battery’ die een capaciteit van 79,2 kWh heeft. Optioneel kan de 4S ook uitgerust worden met de ‘Performance Battery Plus’. Wie deze optie aanvinkt, krijgt een vermogen van 571 pk. De prestaties veranderen verder niet, maar de accu is nu 93,4 kWh groot en daarmee net zo groot als in de Turbo en Turbo S. Hierdoor stijgt de actieradius van 407 naar 463 kilometer. Bovendien laadt deze Plus-variant sneller: maximaal 270 kW in plaats van 225 kW.

    De Taycan heeft twee versnellingen, dat is bijzonder voor een elektrische auto, maar komt het gevoel van sportiviteit wel ten goede.

    Wanneer de auto compleet vol is, geeft-ie een actieradius aan van 354 kilometer. Dat klopt aardig in de praktijk. Op de snelweg is de Taycan zuiniger en wie helemaal niets wil verspillen, drukt op de ‘Range’-knop.

    Atypisch voor een Porsche: de automaatbediening zit op het dashboard rechts van het stuur, in de vorm van een klein hendeltje.

    © Bart Hoogveld
    Pas op met de contactsleutel. Wanneer je er per ongeluk op drukt, of op gaat zitten, openen de ramen zich tot halverwege. Niet handig als je dit niet door hebt en het regent.

    Het synthetisch motorgeluid in deze elektrische auto kun je aan of uit zetten. In de Sport+ stand is het standaard hoorbaar. Het klinkt grappig en is ook buiten de auto te horen.

    Rechts zit de AC/DC-aansluiting (op het voorste spatbord, voor wissel- of gelijkstroom dus). Links zit het stopcontact voor de tragere (thuis)laders. Het klepje voor die laadopening schuift omhoog door met je vinger onderlangs de dikke sierstrip naast de laadklep te vegen.

    Het opladen van de auto gaat snel, simpel en intuïtief. Een auto met nog een derde van de lading zit ook met trage laders binnen een paar uur weer op 98 procent.

    De Taycan heeft een voorbeeldige wegligging in bochten, de besturing is lichter dan in een Porsche 911.

    Veel elektrische auto’s remmen op een onnatuurlijke wijze, doordat het vertragen in eerste instantie gebeurt door middel van regeneratie door dynamo’s. In de Taycan voelt dit echter bijna compleet natuurlijk aan. Ook remt de auto niet extra hard af wanneer je het gaspedaal loslaat.

    De Taycan 4S doet qua prestaties nauwelijks onder voor de Taycan Turbo: een sprint van 0-100 km/u duurt 4 seconden en de topsnelheid ligt op 250 km/u. (Turbo: 3,2 seconden, 687 pk; Turbo S: 2,8 seconden, 761 pk; beide halen een top van 260 km/u.)

    De Taycan 4S ziet er iets anders uit dan de Taycan Turbo en Turbo S. De 4S heeft bijvoorbeeld 19 inch Taycan S Aero-velgen met daarachter rode remklauwen. Opvallender zijn de veranderingen aan de bumpers. Achter vinden we een andere diffuser en voor een andere spoiler. De zijkanten hebben andere skirts.

    www.ad.nl/dossier-autotest/test-porsc...
  4. forum rang 10 voda 5 april 2020 09:31
    ‘Hoe kan het dat batterijen in elektrische auto's veel langer meegaan dan in smartphones?’

    VRAAG & ANTWOORD
    ,,Ik begrijp niet hoe autofabrikanten kunnen zeggen dat de batterijen van een elektrische auto minimaal acht jaar lang meegaan. In smartphones is het meestal na twee, drie jaar wel gedaan met de batterij”, meldt lezer S.J. in ’t Veld.

    Niek Schenk 04-04-20, 09:00 Laatste update: 12:25
    6
    Autoredacteur Niek Schenk: ,,De batterij van een smartphone is relatief klein, want de telefoon moet zo klein, plat en licht mogelijk zijn. Om te voorkomen dat de batterij daardoor gauw leeg raakt, kun je hem volledig op- en ontladen en dat gaat ten koste van de levensduur. Bij de smartphone wordt dit voor lief genomen, want vervangen van de batterij is relatief goedkoop.

    Bij een auto gaat het echter om vele duizenden euro’s en is het vervangen ook ingewikkelder. Daarom kun je het batterijenpakket van een auto nooit volledig leeg trekken en ook niet volledig opladen. Er wordt een marge aangehouden van al gauw 10 tot 20 procent. Verder bevat het batterijsysteem intelligente technologie die bijvoorbeeld de optimale temperatuur regelt voor betere prestaties en een langere levensduur.”

    www.ad.nl/auto/hoe-kan-het-dat-batter...
  5. forum rang 10 voda 5 april 2020 09:33
    Waarom eigenaren van elektrische auto's steeds minder tevreden zijn

    Elektrische auto’s worden beter, maar de klanten zijn steeds ontevredener. Dat blijkt uit onderzoek onder 1200 bestuurders van elektrische voertuigen. Slechts 59 procent van hen zou een elektrische auto van hun merk aanbevelen.

    Erik Kouwenhoven 31-03-20, 21:55 Laatste update: 07:35

    Elektrische auto’s worden elk jaar krachtiger, maar de kopers zijn niet gelukkiger. Integendeel, ze worden steeds minder tevreden. Slechts 59 procent van de eigenaren van een elektrische auto raadt zijn vervoersmiddel aan anderen aan. Dertien procent raadt anderen zelfs expliciet af om zo'n auto te kopen. Iets meer dan een jaar geleden was 77 procent van de eigenaren van een elektrische auto nog ronduit lovend en slechts zes procent negatief.

    Het gaat hierbij om Duits onderzoek, maar de markt voor elektrische auto’s verschilt weinig met die in Nederland. Hooguit hebben we hier een beter laadnetwerk. De vraag rijst waar deze verandering vandaan komt. ,,De voertuigen zijn niet slechter geworden, maar de verwachtingen zijn gestegen’’, zegt Axel Sprenger, manager van USCALE die het onderzoek heeft uitgevoerd. ,,De zogenaamde early adopters verwachten dat de kinderziektes in de infrastructuur en de voertuigen nu zijn opgelost. De realiteit is echter anders: de prestaties van de voertuigen kunnen de verwachtingen niet bijbenen.”

    Liefhebbers
    De eerste kopers van een elektrische auto waren volgens Sprenger echte liefhebbers. ,,Ze waren enthousiast omdat ze deel uitmaakten van de technische en ecologische avant-garde en als gevolg daarvan accepteerden ze veel problemen. Maar omdat er nu meer elektrische auto’s worden verkocht, verwachten veel kopers hetzelfde kwaliteitsniveau dat ze gewend zijn van auto’s met een verbrandingsmotor. De eigenaren zijn met name ontevreden over de functies waarin elektrische auto’s verschillen van gewone auto's. Daaronder vallen zaken als recuperatie van remenergie, de eco-rijmodus, andersoortige navigatie en verschillende bedieningsconcepten.”

    Ook bijzonder veel moeite hebben eigenaren van een elektrische auto volgens Sprenger waar het gaat om het koppelen van auto’s aan een smartphone-app. Met name de Duitse autofabrikanten lopen hierbij achter op Tesla. Sprenger hierover: ,,De Duitsers scoren goed op klassieke technische kwaliteiten, zoals het isoleren van geluiden. Hier kan Tesla niet aan tippen, zij halen hooguit het niveau van een Renault Zoe. Helaas worden de vooroordelen over digitale diensten bevestigd: de voorsprong van Tesla is op dit gebied nog steeds enorm groot.”

    Opladen
    De voorsprong van Tesla op het gebied van digitale diensten is nog steeds enorm groot

    Axel Sprenger, USCALE
    De controle en monitoring van het laadproces staat centraal in de kritiek. Minder dan de helft (43 procent) van de chauffeurs is tevreden met deze functies. Vooral verbindingsproblemen irriteerden meer dan een derde van de gebruikers van de software (36 procent) en veroorzaakten samen met de functionele fouten (23 procent) de meeste klachten. ,,Ruim 85 procent van de ondervraagden vindt dat hier actie ondernomen moet worden”, zegt Axel Sprenger.

    Ook had vier van de vijf eigenaren problemen met opladen, zowel thuis als onderweg. Als het opladen niet werkt, schakelen de meeste gebruikers over naar een ander laadstation (48 procent) of ze wenden zich tot de hotline. Maar ook daar is de tevredenheid niet overdreven goed. De meeste respondenten geven technische problemen of defecte laadstations op als oorzaak van laadproblemen.

    www.ad.nl/auto/waarom-eigenaren-van-e...
  6. forum rang 10 voda 7 april 2020 17:00
    General Motors and Honda to Develop Honda Electric Vehicles Powered by GM’s Ultium Batteries

    General Motors and Honda have agreed to jointly develop two all-new electric vehicles for Honda, based on GM’s highly flexible global EV platform powered by proprietary Ultium batteries. The exteriors and interiors of the new EVs will be exclusively designed by Honda, and the platform will be engineered to support Honda’s driving character. Production of these Honda electric vehicles will combine the development expertise of both companies, and they will be manufactured at GM plants in North America. Sales are expected to begin in the 2024 model year in Honda’s United States and Canadian markets.

    GM and Honda have an ongoing relationship around electrification. This includes work on fuel cells and the Cruise Origin, an electric, self-driving and shared vehicle, which was revealed in San Francisco earlier this year. Honda also joined GM’s battery module development efforts in 2018.

    As part of the agreement to jointly develop electric vehicles, Honda will incorporate GM’s OnStar safety and security services into the two EVs, seamlessly integrating them with HondaLink. Additionally, Honda plans to make GM’s hands-free advanced driver-assist technology available.

    Source : Strategic Research Institute
  7. forum rang 10 voda 7 april 2020 18:17
    BYD New Blade Battery Set to Redefine EV Safety Standards

    BYD officially announced the launch of the Blade Battery, a development set to mitigate concerns about battery safety in electric vehicles. At an online launch event themed “The Blade Battery – Unsheathed to Safeguard the World”, Wang Chuanfu, BYD Chairman and President, said that the Blade Battery reflects BYD’s determination to resolve issues in battery safety while also redefining safety standards for the entire industry. The Blade Battery has been developed by BYD over the past several years. The singular cells are arranged together in an array and then inserted into a battery pack. Due to its optimized battery pack structure, the space utilization of the battery pack is increased by over 50% compared to conventional lithium iron phosphate block batteries.

    While undergoing nail penetration tests, the Blade Battery emitted neither smoke nor fire after being penetrated, and its surface temperature only reached 30 to 60°C. Under the same conditions, a ternary lithium battery exceeded 500°C and violently burned, and while a conventional lithium iron phosphate block battery did not openly emit flames or smoke, its surface temperature reached dangerous temperatures of 200 to 400°C. This implies that EVs equipped with the Blade Battery would be far less susceptible to catching fire – even when they are severely damaged.

    The Blade Battery also passed other extreme test conditions, such as being crushed, bent, being heated in a furnace to 300°C and overcharged by 260%. None of these resulted in a fire or explosion.

    Source : Strategic Research Institute
  8. Osho 15 april 2020 20:37
    www.globenewswire.com/news-release/20...

    MONTREAL, April 15, 2020 (GLOBE NEWSWIRE) -- HPQ Silicon Resources Inc. (“HPQ” or the “Company”) TSX-V: HPQ; FWB: UGE; Other OTC : URAGF; would like to update its shareholders on promising results emanating from electrochemical performance tests performed on materials produced with our GEN2 PUREVAPTM Quartz Reduction Reactor (“QRR”).

    Recently, tests conducted at the Institut National de Recherche Scientifique (INRS), on material produced with the GEN2 PUREVAPTM QRR (“GEN2”), demonstrated its potential to advantageously replace graphite in Lithium-ion (Li-ion) batteries while limiting the disadvantages inherent to silicon anodes.

    “While preliminary, the results obtained are very promising and validate our decision to focus our efforts on upstream production of materials needed to make the silicon-based anodes for high-density lithium-ion battery using material produced by our PUREVAPTM RRQ process as feed stock,” said Bernard Tourillon, President and CEO HPQ Silicon. “Interest in Silicon Metal’s potential to contribute to energy storage demand is undeniable and generating massive investments, as well as serious industry interest.”

    SILICON (Si), A SUPERIOR ANODE MATERIAL FOR LITHIUM-ION BATTERIES VERSUS GRAPHITE

    Silicon (Si) is a very promising anode material for Li-ion batteries because it’s theoretical gravimetric capacity (storage capacity in (mAh) per g of material) and volumetric capacity (storage capacity in (mAh) per cm3 of material) are significantly higher than graphite, the material currently used in commercial Li-ion batteries. While resolving silicon swelling and cracking during the lithiation phase1 represents a significant challenge in order to achieve a comparable cyclage stability to graphite, the reference anode material of Li-ion batteries, the promising results obtained represent a step forward in that direction.

    The tests on material produced with the GEN2 are part of a series of initiatives being undertaken by HPQ in order to become a producer of silicon (Si) materials suitable for the next generation Li-Ion batteries. The tests were completed at the Centre Énergie Matériaux Télécommunications (EMT) of the INRS by Professor Lionel ROUÉ under an NSERC Engage Grant and a NSERC Engage plus Grant.

    The exact composition of the material produced with the GEN2 as well as how the electrodes used in the tests were prepared are trade secrets of HPQ. HPQ will take the necessary steps to protect this invention. As part of this research project, HPQ retains all intellectual property rights in relation to this invention.

    SILICON (Si) FOR LITHIUM-ION BATTERIES: A GROWING MARKET

    A recent report by Wood Mackenzie Power projects that energy storage deployments are estimated to grow +1,300% from a 12 Gigawatt-hour market in 2018 to a 158 Gigawatt-hour market in 2024. This is why, despite the low utilization rate of silicon-based powders in current Li-ion batteries, demand for silicon (Si) based powders is estimated to represent an addressable market of US $ 1B by 2022 expanding at a CAGR of 38.9% between 2019 – 2024.
  9. forum rang 10 voda 16 april 2020 07:45
    Alfen produceerde 100.000 laadpunten elektrische auto's

    Gepubliceerd op 16 april 2020 07:40 | Views: 0

    Alfen N.V. 15 apr
    24,60 0,00 (0,00%)

    ALMERE (AFN) - Maker van laadstations Alfen heeft begin vorige maand zijn honderdste oplaadpunt voor elektrische auto's geproduceerd. De laadpunten van het bedrijf uit Almere zijn sinds de productie in 2008 begon in 25 Europese landen geïnstalleerd.

    Alfen laat weten trots te zijn op de bereikte mijlpaal. Dat toont aan dat de markt de slimme laadpunten van het bedrijf waardeert, aldus Jan-Anne Hoekstra die bij Alfen verantwoordelijk is voor de verkoop van de laadpalen.
  10. forum rang 10 voda 23 april 2020 17:02
    Nissan Licenses Lithium-Ion Battery Technology to APB Corporation

    Nissan has licensed an advanced technology to APB Corporation that will allow mass production of lower-cost, safer lithium-ion batteries with increased charging capacity. Backed by investment from major companies, Tokyo-based APB plans to build a factory in Japan that will use Nissan’s technology to make all-polymer batteries for storage use. All-polymer batteries are said to be the next generation of lithium-ion batteries. Nissan’s technology, known as bipolar structure all-polymer battery technology, will help consumers and communities to more effectively use low-cost or renewable energy at a lower initial cost.

    Nissan began researching and developing lithium-ion batteries in the early 1990s. In 1997, Nissan launched the Prairie Joy EV and became a pioneer in installing lithium-ion batteries in commercial electric cars. Since then, Nissan has continued to research core technologies and pursue innovation in the field of EV batteries.

    In an all-polymer battery with a bipolar structure, the liquid electrolyte and metal electrodes used in conventional batteries are replaced with polymers. The front and back of the battery cell are made of a polymer current collector. The front and back each has a negative or positive polarity and forms part of the battery case. By stacking a number of these cells together, an assembled battery with a bipolar structure is created.

    The technology increases charging capacity relative to battery volume, while also enhancing safety by replacing liquid electrolytes with polymers. The simplified structure also lowers cost.

    Mainstream use of stationary batteries with this technology will help individual customers make effective use of low-cost electricity, such as renewable energy from solar panels or electricity purchased from the grid during off-peak hours, with a smaller initial investment.

    Source : Strategic Research Institute
  11. forum rang 10 voda 25 april 2020 17:48
    Klopjacht naar superbatterij voor de elektrische auto

    Alle autofabrikanten zijn op zoek naar het ei van Columbus: een batterij voor de elektrische auto die optimaal presteert, lang meegaat en het milieu op geen enkele manier aantast. Een organische batterij is volgens Mercedes-Benz dé oplossing.

    Niek Schenk 25-04-20, 15:00 Laatste update: 15:18

    Voor de definitieve doorbraak van de elektrische auto is het batterijenpakket de allesbepalende factor. Pas als opladen net zo vlot gaat als het voltanken van een benzineauto en het rijbereik even groot is, wordt de elektrische auto een volwaardig alternatief voor benzine- en dieselauto’s. En dan moet die batterij ook nog betaalbaar zijn.

    Lees ook
    Alle rij-impressies van onze autoredactie vind je hier

    Autofabrikanten investeren daarom met man en macht in nieuwe accutechnologie. De grote vraag is: welke batterijtechniek heeft de toekomst? Professor Andreas Hintennach houdt zich daar dagelijks mee bezig. Hij leidt bij Mercedes-Benz het onderzoek naar de autobatterij van de toekomst. Hij is chemicus en arts en werkte onder meer bij het vermaarde Massachusetts Institute of Technology (MIT).

    ,,Veiligheid, gewicht en duurzaamheid spelen een cruciale rol in de ontwikkeling’’, zegt Hintennach. ,,Batterijen vormen de belangrijke basis van elke elektrische auto. Daarom willen we bij Mercedes alles in eigen hand houden: van de ontwikkeling tot de productie, waarbij we uiteraard streven naar CO2-neutraal.’’

    Complex
    Het onderzoek is volgens Hintennach veelomvattend: ,,Het gaat niet alleen om de batterij, maar ook om de complexe computer die nodig is om de werking van zo'n batterij aan te sturen, inclusief de juiste bedrijfstemperatuur.’’

    De zoektocht in opdracht van moederbedrijf Daimler richt zich op een veelvoud van voertuigen: van kleine stadsauto’s als de Smart, tot de grote SUV’s, bestelwagens, vrachtauto’s en bussen van Mercedes-Benz. En het gaat niet alleen om volledig elektrische auto's maar ook om brandstofcelauto's en (plug-in) hybrides, die soms andere eisen stellen.

    Ze zijn er nog lang niet, geeft Hintennach toe: ,,Wat betreft milieuvriendelijkheid staat de elektrische auto nog op achterstand. Waar de fabricage van de verbrandingsmotor in 133 jaar tijd is geoptimaliseerd, veroorzaakt de productie van een batterijenpakket meer luchtvervuiling. Daar is nu eenmaal meer energie voor nodig.

    Zitten de batterijen uiteindelijk in een auto, dan is deze aandrijfvorm natuurlijk wel veel milieuvriendelijker. Zelfs als we elektrische auto’s niet met groene stroom opladen, genereren ze tijdens hun volledige levenscyclus nog altijd 40 procent minder luchtvervuiling in vergelijking met een benzineauto.’’

    Kobalt
    Volgens Hintennach zitten er nog veel haken en ogen aan de huidige generatie batterijen, zoals het daarin toegepaste kobalt. De winning daarvan in mijnen, onder meer in Congo, staat regelmatig ter discussie als het gaat om schending van mensenrechten en schade aan het milieu.

    Hintennach: ,,Wij eisen tegenwoordig van onze toeleveranciers dat ze aan strenge eisen voldoen en dat ze transparant zijn over de herkomst. De gehele toevoer wordt door ons streng geregisseerd. Elektrisch rijden is immers pas echt duurzaam als ook de grondstoffen onder duurzame omstandigheden worden verkregen.’’

    Inmiddels is het aandeel kobalt in een batterij teruggebracht van een derde naar minder dan een vijfde, schetst Hintennach. ,,In ons laboratorium werken we zelfs al met een aandeel onder de 10 procent en dat wordt nog minder.’’

    Met het recyclen van batterijen komt het uiteindelijk ook wel goed, verwacht hij. ,,Binnen acht tot tien jaar zullen we vrijwel alle batterijen kunnen recyclen.’’

    Binnen acht tot tien jaar zullen we vrijwel alle batterijen kunnen recyclen

    Andreas Hintennach, Daimler AG

    Solid-state
    Nu rijden de meeste elektrische auto’s nog met lithium-ionbatterijen. Die hebben een relatief hoge energiedichtheid, maar er zijn zorgen over het brandgevaar. Met enige regelmaat vliegen zelfs geparkeerde elektrische auto’s in brand, meestal tijdens het opladen. En is het vuur eenmaal gedoofd, dan kan de brand telkens opnieuw oplaaien.

    Volgens Hintennach bestaan er goede alternatieven voor de lithium-ionbatterij, maar het ideale alternatief is nog niet gevonden: ,,Een vaste-stof-batterij, ook wel bekend als solid-state, blijkt veel veiliger. Het elektrolyt daarin is niet vloeibaar, zoals bij lithium-ion. Maar zo’n batterij is vrij duur om te maken en laat zich te langzaam opladen. Voordeel is wel dat hij geen kobalt, nikkel of mangaan bevat. We moeten nog werken aan het verlengen van de levensduur. Ook is de energiedichtheid lager, waardoor de accu relatief groot is. De solid state is daarom eerder geschikt voor bedrijfsauto’s dan voor personenauto’s. We gaan hem vanaf 2025 in onze eCitaro stadsbussen toepassen.''

    Lithium-lucht
    Ook andere alternatieven laten nog te wensen over, weet Hintennach. ,,Zo is er de lithium-luchtbatterij. Die heeft een extreem hoge energiedichtheid, maar een korte levensduur. Ook die is nog relatief duur om te produceren en de verdere ontwikkeling laat nog lang op zich wachten.’’

    Een ander alternatief is de lithium-zwavelbatterij, met zijn hoge energiedichtheid. ,,De vervanging van nikkel en kobalt door zwavel maakt hem significant duurzamer. Hij is ook vrij goedkoop, maar zijn levensduur is nog te kort. Kortom, we zullen het nog jaren met lithium-ionbatterijen moeten doen.’’

    Organisch
    Is er eigenlijk komende decennia wel een superbatterij te verwachten? Volgens Hintennach is de toekomst aan organische batterijen. Die bevatten grafeen, een flinterdunne koolstof die beter geleidt dan koper en sterker is dan staal. De stof kan onder meer door het vergisten van voedselafval worden gecreëerd, maar de productie is nog wel duur.

    Hintennach: ,,De organische batterij die wij begin dit jaar in ons studiemodel Vision AVTR presenteerden bestaat uit organische cellen gebaseerd op grafeen en op zeewater gebaseerde elektrolyt. Hij bevat geen zeldzame, giftige of schaarse grondstoffen meer. De conceptauto laadt binnen een kwartier volledig op en de batterij kan relatief klein worden gebouwd. Tegelijkertijd is met de getoonde auto een rijbereik van meer dan 700 kilometer mogelijk.’’

    De organische batterij laat zich ook volledig recyclen, is de verwachting van Hintennach. ,,We streven ernaar dat hij na gebruik gewoon op de composthoop kan. Aangevuld met zijn extreem hoge energiedichtheid en de mogelijkheid tot supersnel laden maakt deze technologie veel indruk op mij. Ook al is er misschien nog wel meer dan 15 jaar onderzoek nodig voordat we organische batterijen daadwerkelijk in onze auto’s kunnen toepassen, hun potentieel is overduidelijk.’’

    www.ad.nl/auto/klopjacht-naar-superba...
  12. forum rang 10 voda 25 april 2020 17:50
    ‘Gaat een elektrische auto net zo lang mee als een dieselauto?’

    VRAAG & ANTWOORD,,Met mijn Skoda 2.0 TDI heb ik sinds de aanschaf in 2010 bijna 400.000 kilometer gereden en er kan nog wel 200.000 kilometer bij. Denkt u dat een auto met elektromotor ook dit grote aantal kilometers zou kunnen halen?”, vraagt lezer Leen Hagestein.

    Niek Schenk 25-04-20, 15:00

    Autoredacteur Niek Schenk: ,,De auto op zichzelf wel, maar de aandrijflijn beslist niet. Het batterijenpakket zal in de loop der jaren, en ook na een groot aantal afgelegde kilometers, steeds minder presteren en op een gegeven moment uitgeput raken. Vervanging is dan de enige oplossing. Als je heel veel kilometers rijdt, kan zo’n batterijenpakket al na een jaar of drie uitgeput zijn. De taxichauffeurs met Tesla’s op Schiphol kunnen daar inmiddels van meepraten.”
  13. [verwijderd] 25 april 2020 18:05
    De collectieve rechtzaken tegen Tesla lopen nog, de chauffeurs willen ijskoud hun geld terug(zie Google)

    De aandrijflijn van een elektrische auto doet >70% van de totale autowaarde, dus waarschijnlijk altijd een financieel total loss in plaats van een technische total loss.

    Tesla is een batterij fabriek en nog niet een autofabriek, de auto wordt gemaakt om het concept te financieren in mijn ogen.
    100 donkerblauwe Teslas staan nu te wachten in een loods tot ze weer aan de slag kunnen op SPL, werkelijk een drama.
  14. forum rang 10 voda 29 april 2020 05:37
    Tesla is nu sneller dan Bugatti dankzij ‘standje jachtluipaard’

    De prestaties van de Tesla Model S en Model X zijn nu beter dan ooit. Dankzij de zogeheten ‘Cheetah Stance Modus’ - oftewel: standje jachtluipaard - accelereren deze modellen van 0-100 km/u in slechts 2,5 seconden. Daarmee zijn ze sneller dan een meer dan 1 miljoen euro kostende Bugatti Veyron.

    Erik Kouwenhoven 29-04-20, 05:00

    De acceleratie was al belachelijk snel met een sprint van 0-100 km/u in 2,7 seconden, maar dankzij de ‘Cheetah Stance’ -modus, die een paar weken geleden werd geïntroduceerd via een software-update, is die sprinttijd teruggebracht tot 2,5 seconden. Daarmee is ‘ie sneller dan de originele versie van de Bugatti Veyron, die hiervoor 2,7 seconden nodig had.

    Launch Mode
    Deze modus past het adaptieve onderstel van de elektrische modellen aan, waarbij de voorvering wordt verlaagd en de demping wordt geoptimaliseerd wanneer bestuurders met hun linkervoet op de rem trappen en het gaspedaal met hun rechtervoet vasthouden. Op deze manier wordt namelijk de ‘Launch Mode’ ingeschakeld, waarna de Tesla's binnen 2,5 seconden worden gelanceerd. Dat is sneller dan een echt jachtluipaard, dat hiervoor zo'n drie seconden nodig heeft.

    Porsche Taycan
    Inbegrepen bij deze Cheetah Stance is een verhoging van het piekvermogen, extra vermogen boven snelheden van 130 km/u en een verhoogd thermisch uithoudingsvermogen van de aandrijflijn, wat betekent dat de auto meer acceleratie-runs kan uitvoeren zonder dat de prestaties eronder lijden. Dit is vermoedelijk gedaan als antwoord op de claim van Porsche dat de Taycan hier extreem goed in is en de Tesla niet.

    Drie motoren
    Sneller dan dit kan bijna niet, zul je denken. Maar dat klopt niet, want eind dit jaar lanceert Elon Musk de zogeheten ‘Plaid’ variant van de sedan. Dit model is voorzien van drie elektromotoren: twee aan de achteras en één aan de voorkant. De auto krijgt ook een grotere accu, alsmede enkele aerodynamische aanpassingen. Tesla heeft het afgelopen jaar regelmatig getest met de nieuwe aandrijving op het Nordschleife-circuit in Duitsland.

    Met video:

    www.ad.nl/auto/tesla-is-nu-sneller-da...
  15. forum rang 10 voda 14 mei 2020 10:58
    DSM en start-up Lightyear werken aan zonnepanelen voor autodak

    Gepubliceerd op 14 mei 2020 10:50 | Views: 26

    DSM 10:39
    109,75 -1,75 (-1,57%)

    GELEEN (AFN) - Speciaalchemiebedrijf DSM gaat samenwerken met de elektrische-autostart-up Lightyear. Samen willen ze zonnepanelen voor op autodaken op de markt zetten. Die panelen moeten beschikbaar worden voor verschillende soorten elektrische voertuigen, zoals personenauto's, bedrijfswagens en bussen.

    Lightyear ontwikkelde de techniek voor zonnepanelen op een autodak voor zijn elektrische auto Lightyear One. De start-up uit Helmond wil die auto, die het meest efficiënte elektrische voertuig moet worden, volgend jaar in productie nemen. DSM maakt voor die zonnepanelen een achtervlak waardoor alle aansluitingen achter de panelen komen te liggen en de oppervlakte van de panelen zo groot mogelijk kan zijn.

    DSM en Lightyear hebben hoge verwachtingen van de techniek, ook op commercieel gebied. De markt voor elektrische voertuigen wordt in 2027 op een waarde van meer dan 800 miljard dollar geschat. Autobedrijven proberen nu oplossingen te bedenken voor het vergroten van het bereik van de voertuigen en de afhankelijkheid van laadpalen.

    Financiële details voor de samenwerking zijn niet bekendgemaakt.
  16. 02 november 2004 14 mei 2020 11:15
    "elektrische auto, redding van de autobranche?"
    Nee, de consolidatie in de autobranche zal doorzetten. Immers; 1. bezit van een EIGen auto is niet meer heilig, zie opkomst leenauto's; 2.elektrische auto's hebben bijna geen onderhoud nodig. Dus er gaat minder verdient worden. Terecht omdat werkplaatstarieven van 120 euro ex btw compleet belachelijk zijn
  17. forum rang 10 voda 25 mei 2020 06:48
    Softwareprobleem: elektrische Volkswagen komt in uitgeklede vorm op de markt

    De langverwachte elektrische Volkswagen ID.3 komt toch deze zomer op de markt, maar wel met minder digitale functies. De oorzaak zit ’m in een lang door VW ontkend softwareprobleem.

    Erik Kouwenhoven 25-05-20, 05:00 Laatste update: 06:24

    De Volkswagen ID.3 is de auto die op termijn de VW Golf gaat vervangen als vaandeldrager van het merk, maar de auto is niet onder een gunstig gesternte geboren. Softwareproblemen dreigden tot grote vertragingen te leiden, maar VW hield vol dat er niets aan de hand was en dat de auto gewoon op tijd uitgeleverd zou worden.

    Dat lijkt nu inderdaad te lukken, zij het dat de auto met een verminderd digitaal aanbod wordt afgeleverd. Volgens het Duitse opinieblad Der Spiegel komt de eerste update waarschijnlijk niet ‘over the air’, zoals bij Tesla, maar gewoon ouderwets via de werkplaats. Latere updates zouden wel via het internet worden gestuurd.

    Vanaf 38.000 euro
    De ID.3 heeft naar verluidt problemen met de aangekondigde functie ‘Altijd aan’: de constante gegevensuitwisseling via internet. Een van de computers functioneert niet goed, zo zou blijken uit interne VW-documenten. VW zegt dat de auto wordt geleverd met ‘essentiële functionaliteiten’, maar wil niet ingaan op individuele kenmerken of uitrustingsvarianten. Digitale functies worden vervolgens ‘regelmatig bijgewerkt', aldus VW.

    De ID.3 is zo populair in Nederland dat er een wachtlijst voor is opgesteld. De eerste ID.3 die in Nederland wordt geleverd, is de zogeheten First Edition, met een accu van 58 kWh en een bereik van zo’n 420 kilometer. De vanafprijs van deze versie bedraagt €38.000. De basisversie van de ID.3 heeft een rijbereik van zo’n 330 kilometer, maar is ook zo’n 10 mille goedkoper. De duurste versie van de ID.3 heeft een accupakket met een grootte van 77 kWh, goed voor een actieradius van 550 kilometer.

    www.ad.nl/auto/softwareprobleem-elekt...
  18. forum rang 5 Kees1 25 mei 2020 07:51
    quote:

    02 november 2004 schreef op 14 mei 2020 11:15:

    "elektrische auto, redding van de autobranche?"
    Nee, de consolidatie in de autobranche zal doorzetten. Immers; 1. bezit van een EIGen auto is niet meer heilig, zie opkomst leenauto's; 2.elektrische auto's hebben bijna geen onderhoud nodig. Dus er gaat minder verdient worden. Terecht omdat werkplaatstarieven van 120 euro ex btw compleet belachelijk zijn
    Punt 1 is niet meer van toepassing. Weinigen gaan nog in een deelauto zitten zolang het coronavirus er is. Een deelauto is nu net zo besmet als het OV.
  19. forum rang 10 voda 25 mei 2020 10:28
    Beursblik: Europese plannen elektrisch rijden gunstig voor AMG en Umicore

    (ABM FN-Dow Jones) Umicore en AMG kunnen mogelijk profiteren van de nieuwe plannen van de Europese Commissie voor de auto-industrie. Dit stelde analist Stijn Demeester van ING maandag.

    De Europese Commissie komt in de komende dagen mogelijk met een plan gericht op 'groene mobiliteit' om de kwakkelende auto-industrie te helpen.

    Dit Europese fonds van mogelijk 60 miljard tot 80 miljard euro zou de verkoop van elektrische auto's moeten aanjagen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een aankoopsubsidie. Ook zou Brussel de investeringen in oplaadstations willen stimuleren.

    Demeester denkt dat deze plannen positief kunnen uitpakken voor bedrijven als AMG en Umicore.

    ING heeft een koopadvies op AMG met een koersdoel van 32,00 euro. Umicore staat op Houden met een koersdoel van 35,00 euro.

    Het aandeel Umicore daalde maandag 0,7 procent tot 39,42 euro en het aandeel AMG verloor 0,5 procent tot 14,26 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  20. forum rang 10 voda 26 mei 2020 16:48
    BYD Delivers 20 BYD 12 Meter Electric Buses to CUTCSA in Uruguay

    On May 19, BYD and Abriley SA,a local distributor for Uruguay and pioneer in Latin American transport electrification, delivered a fleet of 20 BYD 12-meter pure electric buses to CUTCSA, the country’s largest urban public transport operator, in the Uruguayan capital of Montevideo. The delivery of the 20 buses represents years of work and evaluations done with CUTCSA, local and national authorities. A BYD bus imported in 2013 by Abriley served as the foundation for replacing buses under the MOVES Program Urban Sustainable and Efficient Mobility National Program, which seeks to gradually replace traditional diesel-powered buses with electric ones.

    BYD continues to expand its operations throughout Latin America, following a firm commitment to reduce greenhouse gas emissions globally. Its pure electric vehicles are successfully servicing markets in many countries across the region, including Chile, Colombia, Argentina, Ecuador, Panama, and Brazil.

    Source : Strategic Research Institute
3.212 Posts
Pagina: «« 1 ... 86 87 88 89 90 ... 161 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,99 +0,07%
EUR/USD 1,0661 -0,09%
FTSE 100 7.874,03 +0,33%
Germany40^ 17.834,30 +0,36%
Gold spot 2.372,17 +0,47%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+11,27%
JUST E...
+5,59%
Air Fr...
+3,84%
Alfen ...
+2,40%
Vastned
+1,83%

Dalers

Pharming
-7,34%
PostNL
-6,45%
Avantium
-5,04%
ASMI
-4,62%
BESI
-2,49%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links