Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX-actie: 15 vragen aan Rabobank

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

  1. 23 okt Box-3-plannen vinden geen draagvlak onder beleggers 9
  2. 19 okt Doe mee aan de Box 3-enquête! 10
  3. 18 okt 7 duidelijke bezwaren tegen de voorgestelde Box 3-belasting

Reacties

57 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. speculant 3 april 2020 14:05
    Juridisch is het de vraag of Rabo niet een gewettigde verwachting heeft gewekt doordat er rente is opgebouwd tot aan het laatste moment van de beursweek voorafgaand aan de uitkering. Het besluit tijdens een weekend direct na de oproep van banken kan leiden tot de vraag over onzorgvuldigheid van de directie.

    Het verschil in de eerste mededeling en de "juridische" brief die aan certificaathouders is toegestuurd geeft ook weinig conform van de Rabo directie aan;

    "Tegen die tijd (na 1 oktober 2020) zal Rabobank een besluit nemen over de betaling op de Rabobank Certificaten, die nihil (sic?), lager (sic!!) of hoger(??) dan voorheen kan zijn." Ze hebben in ieder geval IEX gelezen.

    Ik mis de vragen over gewettigde verwachting en de uitspraak over wisselende betalingen. En de vraag hoe zich dit verhoudt tot de "zorgvuldig aangekondigde en uitgevoerde" secondaire Public Offering van van "nieuwe" certificaten met een aangepaste rente?
  2. Pastoor001 3 april 2020 14:14
    Juridisch is de uitbetaling van de Ledencertificaat coupon geen dividend. Ongeacht wat de Richtlijnen voor de Jaarrekening voorschrijven. Het is de vraag of de directie dit besluit in alle redelijkheid en billijkheid kon nemen, ook al had het bestuur die discretionaire bevoegdheid. Zeker nu de ECB haar (wellicht dringende) advies slechts beperkt tot dividenden. Het niet uitbetalen van dividend is voorlopig slechts uitstel van winstuitkering, geen afstel. Van opschorten van de couponbetalingen is (nog) niet gebleken, dus lijkt het op afstel zonder nadere toelichting of toezegging van de directie. Met name zit daarin de pijn voor de certificaathouders en het potentiële probleem voor de directie. Opschorten zou de niet uitbetaling van de coupon meer behandelen als dividend.
    NB.In het verleden hield de Rabo ook dividendbelasting in op de uitkering uit de ledencertificaten, maar daar is men van terug gekomen. Beargumenteerd dat het geen dividend was?
  3. Levy 3 april 2020 14:27
    quote:

    Nicefish schreef op 3 april 2020 12:31:

    " welke naar inzicht van het management betaalbaar kan worden gesteld." Ook ik worstel met die omschrijving... Dat is " natuurlijk " niet ongelimiteerd : ook daaraan is een grens. Wanneer het onredelijk en onbillijk is om die reden niet uit te keren... : mag de Rabobank dan toch besluiten geen rente uit te keren ? Dat lijkt mij stug : er worden zonder hoor en wederhoor en zonder enig inzicht te geven in het hoe en waarom van het besluit domweg besloten om geen rente meer uit te keren. Van enig belang en zeker enig zwaarwegend belang blijkt geheel niets. Ook van een belangenafweging, waarbij de betrokken belangen in ogenschouw worden genomen en gewikt en gewogen blijkt niets. Als dat wel het geval zou zijn geweest was dat wel genoemd. Er kan dus niet van worden uitgegaan, dat daarvan sprake is geweest. Van enig zorgvuldig besluitvormingsproces blijkt aldus niets. Niet is in te zien waarom dergelijke fundamentele beginselen zo maar terzijde kunnen worden geschoven. Het is wéér reclame voor de Rabobank na de woekerprovisies, rentederivatenproblematiek en weigering om spontaan schade te vergoeden aan degenen die daardoor schade hebben geleden... Aan draagvlakvorming door uitbouw van transparantie, integriteit en betrouwbaarheid wordt aldus nog steeds veel te weinig gedaan.

    De oproep van de ECB aan banken is u ontgaan? En is het redelijk en billijk dat Rabo geen gehoor aan deze oproep hoeft te geven?
  4. forum rang 4 optietrader 3 april 2020 15:17
    De Rabobank toont net als andere banken, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven hun maatschappelijke betrokkenheid, daar zou je ze een compliment voor moeten geven. Deze onzekere tijd moet je met elkaar doorstaan, ik vind het een smakeloze en waarschijnlijk kansloze actie van de iex en dit had ik zeker niet van ze verwacht. Het lijkt wel of ze zich over de rug van gedupeerden in de picture willen zetten. Moeten alle overige beleggers die nu het dividend gaan missen zich dan ook maar verenigen? En komt er dan later dit jaar nog een groep gedupeerde beleggers bij van bedrijven, die ondanks hun goede inzet het niet hebben gered en toch failliet zijn gegaan door deze crisis?
    Laten we hopen dat we met deze financiële injecties allemaal goed uit deze crisis kunnen komen en lig nu niet te zemelen dat je een paar tientjes dividend of rente vergoeding moet missen, dat is zo kinderachtig.
  5. Pastoor001 3 april 2020 15:17
    Correct. Maar de Rabo kan geen kapitaal aantrekken omdat zij een coöperatie is. Maar zij zit ook met de eisen van de ECB, daarom die achterstelling van de ledencertificaten. En vreemd vermogen aantrekken voldoet niet aan de eisen van de ECB. Daarom hebben ze iets gecreëerd wat kwaakt als een eend, waggelt als een eend maar eigenlijk een varken is wat vermomd is als een eend.
  6. Nicefish 3 april 2020 15:33
    Mij is zeker niet ontgaan, dat er sprake is van een oproep van de Europese Bank. Zoals al in de vragen van de IEX-redactie is aangegeven : de certificaten zijn geen aandelen. De Rabobank heeft die met een achtergesteld karakter in het leven geroepen : geef ons geld, dan krijg je een extra hoge vergoeding vanwege het hogere risico dat je loopt. En als het dan op betalen aankomt : Rabo betaalt eerst en haalt dat vervolgens weer van je bankrekening af ( op basis waarvan dat nu kan : geen idee: er is geen machtiging voor afgegeven en van een kennelijke vergissing oid was geen sprake ). Als er nu een betalingsprobleem is, dan treed je eerst met elkaar in overleg om een oplossing te vinden. Je geeft inzage in het hoe en waarom en geeft de geïnformeerde volledige verifieerbare informatie zodat die binnen een redelijke termijn daarop kan reageren. Zeker bij een eenzijdig wijzigingsbeding waarop de Rabobank zich meent te kunnen beroepen is een dergelijke gang van zaken essentieel en onontkoombaar. Van enig belang , van enig zwaarwegend belang blijkt niet, en waarom nu juist de certificaathouders geen rente krijgen, blijft onderbelicht. Zij worden gelokt met een extra hoge rente, vanwege het risico, en als het op betalen aankomt, dan komt de Rabobank zijn afspraken niet na. En de eis van rekening houden met gerechtvaardigde belangen van de certificaathouders houdt de Rabobank al helemaal geen rekening. " Wij bepalen wat er gebeurt, en daarmee basta. Enige in- of tegenspraak dulden wij niet en met redelijkheid en billijkheid hebben wij niets te maken : dat is contractueel uit handen gegeven . " zo lijkt de Rabobank gelet op haar beroep op de " volledige discretieclausule " te stellen. Zij gedraagt zich in ieder geval wel zo. Kortom : staat er nu wel zoals het er staat ? Mag de Rabobank zich op de enkele taalkundige betekenis beroepen of gelden er nog andere normen en waarden ? De Rabobank toont niet aan die andere normen en waarden ook maar enige waarde te hechten. En andersom : als iedereen die een lening heeft gesloten bij de Rabobank nu eens stopt met betalen van rente ? Wat doet de Rabobank dan ? " Afspraak is afspraak " zal zij stellen... Die regel geldt alleen als de bank er een beroep op doet jegens zijn tegenpartij, andersom lijkt dat niet op te gaan. De Rabobank wekt niet de schijn ook maar iets met nakoming van afspraken met inachtneming van de redelijkheid en billijkheid op te hebben.

    En als de Rabobank wordt aangesproken op een redelijke opstelling : wat is dan haar antwoord ?

    Ik vrees dat we dat antwoord wel kennen : dat bepalen we zelf wel, daar mag je geen beroep op doen en moet je je niet mee bemoeien...

    Inderdaad : met de IEX-redactie ben ik van mening, dat de Rabobank, mede in het licht van hetgeen ik in mijn commentaar op deze site heb vermeld, geen gehoor behoeft te geven aan de oproep van de ECB-bank. Die roept de banken immers niet op geen afspraken over betaling van rente meer na te komen. En als de ECB-bank dat al doet : die kan niet zomaar ingrijpen in contractuele verhoudingen....
  7. Pastoor001 3 april 2020 15:35
    De Rabo zou inderdaad een compliment moeten krijgen ware het niet dat het niet uitbetalen van de coupon definitief is. Dat is het verschil met het passeren van de dividend door de overige banken en bedrijven. Daar zal de toekomst uitwijzen of het definitief wordt.

    Overigens reageerde de heer Draijer (what's in a name)zondag bij Buitenhof toch wat vreemd toen de 12 % rente ter sprake kwam die de Rabo in rekening brengt, terwijl ze gratis geld van de ECB krijgen. Nee daar moesten ze nog eens goed over denken en dat was niet zo simpel.

    En hetzelfde verhaal bij Radar 's maandags meet betrekking tot de hypotheken.
    Die couponrente definitief niet uitbetalen is pure winst voor de Rabo. Ten koste van de certificaathouders. Da's makkelijk. Natuurlijk zijn het zware tijden en het is goed dat iedereen bijdraagt, maar wat de Rabo doet is afwentelen.
  8. Labyrinth 3 april 2020 17:12
    Wat de Rabobank heeft gedaan mag volgens mij helemaal NIET , datum excoupon 27e en per 29e wordt elk kwartaal om 02.00(ja snachts dus) de betaalbaarstelling geboekt, ik heb het even nagekeken op vorige nota 's. In het weekend zullen ze met computers als een gek bezig zijn geweest om de correctie door te voeren. Geheel onterecht daar de coupon al inbaar was op de 27e.!!!!!
    Ook staat op de nota's duidelijk vermeld dat het gaat om rente!!!!! dus geen dividend.
    MI kan de Rabobank beter in ieder geval het eerste kwartaal toch uitkeren en in overleg met de leden misschien de twee volgende kwartalen in de wacht zetten ivm mogelijke financiele zorgen al hoewel kredieten/rood staan/leningen leveren veel geld op!
  9. Rolifer 3 april 2020 19:07
    Voor diverse particuliere certificaathouders is de rente op de certificaten een welkome aanvulling op een pensioen, zeker in een tijd dat de pensioenen jarenlang niet geïndexeerd zijn voor prijsstijgingen of zelfs gekort zijn. De actie van de Rabobank is een onverwachte aantasting van dit inkomen, waarbij ook nog eens blijkt dat hierdoor de koers van de certificaten dramatisch gedaald is, zodat met verlies moet worden verkocht. Het vertrouwen in de Rabobank is ernstig geschaad bij zeer vele trouwe klanten. Er zullen vele clubacties nodig zijn om dit weer enigszins te herstellen. Volkomen terecht dat IEX hiertegen stelling neemt.
57 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links