Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vraag aan de kritisch denkers rondom coronavirus uitbraak

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Prophet90 30 maart 2020 18:28

    Dat Coronavirus uit lab zou komen word gezien als conspiracy theorie.
    Dat het enige lab dat onderzoek deed naar sars verwante virussen via vleermuizen de laatste jaren in Wuhan is ( VS vond het te riskant ) is het geval.Zie links in dit artikel: www.duurzaamnieuws.nl/experimenten-me... (En nog veel meer te vinden hierover van gerenomeerde archieven van eigen wuhan lab en wetenschappelijke artikelen via google)
    Ook heeft china een historie van lekken van virussen.
    Wetenschappers hebben het ook dierenmarkt in wuhan t.o.v wuhan instituut.
    Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden indirecte betrokkenheid wuhan lab bij uitbraak ( vleermuizen kunnen ontsnappen) mens en dier krabben en veel zaken die je je niet eens realiseerd.

    Is de kans nou werkelijk verwaasloosbaar dat het virus niet op natuurlijk manier onstaan is in de stad waar precies dat lab staat ? :)
  2. Goldfish1080 30 maart 2020 18:58
    Ja die kans is verwaarloosbaar klein. Eerder virusuitbraken (SARS en MERS) komen aantoonbaar van dieren af. Hellaas zal dit nog wel vaker gaan gebeuren. Meestal is het virus gelukkig niet zo dodelijk en besmettelijk als Covid 19. Eerdere gevallen heb ik niets over kunnen vinden. Ik kan me voorstellen dat china dat ook in de doofpot zou willen houden.
  3. Prophet90 2 april 2020 14:53
    Een goede mogelijkheid is dat Huang yan lin( leidster wuhan instituut vleermuizen menselijke longen studies) patient nummer 0.
    China beweer dat ze nog leeft, maar heeft al haar profielen verwijdert.
    En geen fysieke bewijzen dat ze nog leeft alleen zogenaamde quotes.
    Het wuhan instituut had het het eerste over een mogelijk nieuw virus.
    Mensen steken liever kop in het zand ( maar ik maakte me op mijn tiende jaar al zorgen toen mijn vader vertelde over instituten met virussenen en nieuwe technologien).
    Miijn hoop was dat dat omdat intellectuelen weinig kinderen hebben het technologische ontwikkeling zouden stoppen, maar ook bij minder intellect kun je vaak toch nog technologie gebruiken en soms iets uitbouwen, een voortborduring op het werk van vorige generaties.
    www.youtube.com/watch?time_continue=3...
  4. Prophet90 6 april 2020 13:50
    Wuhan lab het virus geissoleerd en dan inademen( we weten hoe besmettelijk het is) en je kunt het doorgeven op drukke markt etc.
    Het is tempertauur bestand en zal het aan veel diersoorten doorgeven.( is ook zelden tot nooit bij niet geissoleerd virus)
    Ook bij het maken van een vaccin zal het virus weer doen verassen door zijn besmettelijkheid en lange infectietijd en vrij rappe mutatiesnelheid. Als je een goed dekkend vaccin hebt is het goed maar nu krijg je een vaccin die niet goede bescherming bied en heb je de uitzondering dat hij veel sterker word.
  5. [verwijderd] 6 april 2020 14:39
    Het tijdstip van ontstaan, de locatie, het land, ed. past wel allemaal akelig netjes in een politiek scenario, het virus kwam als geroepen.

    China is teruggeworpen in handel, aanzien, imago, economische groei, technische ontwikkeling,alles dus!

    De tijd gaat meer informatie opleveren....geduld dus!
  6. forum rang 7 ffff 6 april 2020 16:20
    China is teruggeworpen in handel, aanzien, imago, economische groei, technische ontwikkeling,alles dus!

    Wat kunnen mensen, bezoekers van de KK toch TOTAAL verschillend tegen zaken aankijken:

    China is teruggeworpen in handel....Dat is waar, maar wat zou je denken van de rest van de wereld..
    In aanzien en imago....Tja, dat is maar een voorkeur. Ik vind dan weer dat de Chinezen juist GEWELDIG het voortouw hebben genomen met hun massale lockdown, die eind januari, begin februari wat lacherige, overdreven gedoe commentaren hier in het Westen teweegbracht. herinner je dde bouw van dat ziekenhuis in een ongelooflijke 8 dagen tijd. We keken onze ogen uit: Zo'n megaziekenhuis in 8 dagen..

    Economische groei.... dat zal toch bij hen niet veel meer gaan verschillen dan bij ons...

    Technische ontwikkeling....Nou als ik zie hoe zij met hun smartphones werken en precies kunnen aangeven wie in de omgeving is geweest van een geïnfecteerde, dan hebben wij nog een hele weg te gaan.

    En tenslotte Drooglegging; De Chinezen hebben ongelooflijk veel FUNDAMENTEEL onderzoek verricht aan dat nieuwe virus en al die onderzoeksgegevens volledig gratis en ONMIDDELLIJK voor de hele wetenschappelijke wereld op het internet gezet. Zodat ook de Westerse wereld van die voorsprong en al dat onderzoek mee kon profiteren. Moet je natuurlijk niet eerst wat schaapachtig de ernst van de situatie niet willen inzien, hetgeen nu juist in het Westen gebeurde.

    CHINA heeft in MIJN ogen een heel mooi vistitekaartje afgegeven de laatste vier maanden. Qua inzicht in epidemiologie, qua inzicht in het nemen van quarantaine maatregelen, qua onderzoek naar die gemuteerde virussen in die vleermuizen en qua houding ten opzichte van de rest van de wereld...

    Merci China, je hebt de Westerse wereld een aardige spiegel voorgehouden !

    Peter
  7. forum rang 7 ffff 6 april 2020 16:31
    Drooglegging,
    Ik weet niks beter, maar ik vind, die vaak opvallende denigrerende toon die Westerlingen ten opzichte van anderen hebben moeilijk te verteren. Voorlopig vind ik dat de Chinezen dit mondiale drama best goed hebben aangepakt en zeker niet minder goed dan Europeanen en Amerikanen. Straks eens zien dat als Amerikanen een doorbraak ergens hebben, dat ze dat dan ook "zomaar" gratis en voor niks en onmiddellijk op het internet zetten zodat over heel de wereld alle onderzoekscentra daar onmiddellijk profijt van kunnen hebben... Ik vond het een opvallend genereus gebaar van de Chinezen.

    Peter
  8. forum rang 10 voda 6 april 2020 19:04
    Staatssteun tegen coronacrisis heeft voor het bedrijfsleven een prijs

    Het is een reddingsoperatie van duizelingwekkende omvang. In een mum van tijd tuigden Europa en de Verenigde Staten de afgelopen maand een steunpakket op ter waarde van $8 bln om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen, becijferde The Economist. Staatsgaranties, belastingkortingen, leningen en loonsubsidies moeten de pijn verzachten die ondernemers voelen van het tijdelijk stilleggen van grote delen van de economie.
    In veel landen leidde de ongekende staatsinterventie in de economie nauwelijks nog tot discussie. Whatever it takes om het coronavirus te verslaan, is het mantra van politici. In Nederland stemde de Tweede Kamer bijna stilzwijgend in met €16 mrd aan nooduitgaven. Toch plaatst deze reddingsoperatie politici voor een belangrijke vraag: moeten zij aan bedrijven, als straks de acute liquiditeitsproblemen zijn verholpen, voorwaarden opleggen waaronder zij gebruik kunnen maken van de grootschalige investeringsprogramma's?

    In de Kamer ligt de focus nu vooral op de acute coronabestrijding. Zijn er genoeg IC-bedden en mondkapjes? Maar economen, internationale organisaties en belangenclubs denken al volop na over deze vraag.

    Klimaatbestendig
    Zo kwam diezelfde The Economist met een opvallend voorstel. Van iedere $100 aan langlopende leningen, gaat $10 terug naar de belastingbetaler in de vorm van aandelen. Deze regeling zou moeten gelden voor bedrijven uit vitale sectoren, zoals de telecom en energievoorziening, die langer dan zes maanden overheidshulp nodig hebben. Op deze manier krijgt de overheid een stem in het bedrijf en kan het op een later moment via verkoop van de aandelen de staatsschuld verminderen.

    En zo zijn er meer ideeën. De Wereldbank, VN en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dringen er op aan de honderden miljarden die overheden vrijmaken om de economische crisis te bestrijden vooral 'klimaatbestendig' uit te geven. Noodhulp voor noodlijdende luchtvaartmaatschappijen? Prima, maar alleen als de sector tegelijkertijd afdwingbare klimaateisen krijgt opgelegd.

    IAE-directeur Fatih Birol stelt dat deze coronacrisis een test is voor bedrijven en overheden om te laten zien dat zij zich nog steeds committeren aan de klimaatafspraken. Hij wil dat noodhulp duurzaam is en oppert daarom grootschalige investeringen in zonne- en windenergie, waterstof en het afvangen en ondergronds opslaan van CO2.

    CO2-heffing
    Toch stuiten dergelijke pleidooien ook op veel weerstand. Klimaatsceptische politici als Thierry Baudet van Forum voor Democratie en PVV-leider Geert Wilders grijpen de coronacrisis aan om het kabinet nogmaals op te roepen de 'miljardenverslindende' klimaatplannen op de lange baan te schuiven. Burgers en bedrijven hebben in deze moeilijke tijden wel iets anders aan het hoofd dan het klimaat, stellen beide rechtse partijen.

    In de zware industrie loopt men al te hoop tegen bestaande klimaatmaatregelen. Daar zwelt het gemor over de nationale CO2-heffing weer aan. Bedrijven als Tata Steel en Yara waren al geen voorstander van deze uitstoottaks, die per 2021 moet ingaan, de coronacrisis sterkt hen alleen maar in die overtuiging. 'Een crisis in combinatie met een lage CO2-prijs, is het dan verstandig om met een heffing te komen? Dat komt extra hard aan', zei Hans Grünfeld, directeur van grootverbruikersvereniging VEMW, onlangs tegen Energeia.

    Voor werkgeversvoorman Hans De Boer van VNO-NCW is inmiddels wel duidelijk dat overheidssteun niet gratis is, erkende hij in een interview met economenblad ESB. 'Dat heb ik ook tegen onze leden gezegd. Zo werkt onze samenleving. De politiek zal tegen ons zeggen: “Wij hebben heel veel voor jullie gedaan, dus wat doen jullie nu terug?”'.

    fd.nl/economie-politiek/1340474/staat...
  9. forum rang 10 voda 7 april 2020 19:34
    Hoeveel geld mag een leven kosten?

    Robin Fransman is Chef Geld bij De Argumentenfabriek

    Het kabinet heeft er voorlopig voor gekozen om de volksgezondheid op de eerste plaats te zetten. Daar is inmiddels discussie over, en anderen zijn daar dan weer boos over. Hoe en wanneer kunnen we in coronatijden berekeningen maken over de uitruil tussen economie en gezondheid?

    Toen Nederland op slot werd gezet medio maart was dat niet op basis van een uitruil of een berekening. Het coronavirus was toen potentieel catastrofaal voor onze samenleving. Er was fundamentele onzekerheid hoe dodelijk en schadelijk het virus was. Er is dan helemaal geen sprake van een kosten-batenanalyse. Het eerste gebod bij potentiële catastrofes: zorg dat je overleeft. Het voorzorgsprincipe krijgt dan prioriteit en dan is hard en vroeg ingrijpen de enige logische route.

    Kosten-batenanalyse
    Dat gaat veranderen in de komende weken. De fundamentele onzekerheid over het virus valt geleidelijk weg naarmate we meer weten over het aantal infecties, het aandeel overledenen, het aandeel ziekenhuisopnames en over hoe goed de overlevers herstellen.

    Met die informatie kunnen we geïnformeerde berekeningen maken. Hoe zou een kosten-batenanalyse van coronamaatregelen eruitzien? Je kunt nu nog niets definitiefs zeggen over het saldo, maar er een beetje over speculeren is niet helemaal vruchteloos.
    Aan de kostenkant van maatregelen zouden we waarschijnlijk eerst de relatief eenvoudige, harde cijfers pakken zoals verlies aan inkomens, faillissementen, werkloosheid, waardedalingen, verlies aan bruto binnenlands product (bbp) en begrotingstekort.

    Maar er is natuurlijk meer leed dat niet zo goed in cijfers uit te drukken is. Denk aan bewoners van verpleeghuizen die geen bezoek meer krijgen. Of de mensen wiens diagnose of behandeling wordt uitgesteld. Denk aan de psychologische stress van langdurig alleen zijn. De onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden die mogelijk ontstaan omdat de scholen dicht zijn.

    ‘Door te voorkomen dat mensen überhaupt ziek worden, voorkomen we ook de nevenschade die het virus toebrengt aan hart en longen.’

    De voornaamste baten zijn natuurlijk de geredde levens. Die worden in berekeningen meestal weergegeven als quality adjusted life years (qaly); het aantal jaren dat je langer leeft, gecorrigeerd voor de kwaliteit ervan. Een gezonde tachtigjarige die overleeft dankzij de maatregelen staat dan voor circa vier qaly’s, en een zestigjarige voor circa twintig. Als de zestigjarige na een periode op de IC longschade oploopt, dan daalt het aantal gewonnen qaly’s.

    Puur overleven is dus niet de enige baat. Overlevers van het covid19-virus hebben geregeld schade aan hun longen, hart of andere organen. Door te voorkomen dat kwetsbare personen überhaupt ziek worden, voorkomen we die nevenschade ook.

    Nuttige kennis
    Daarnaast zijn er andere, minder goed in cijfers uit te drukken baten. We leren tijdens de huidige crisisaanpak heel veel. Door de maatregelen steeds een klein beetje op te voeren, hebben we in de komende jaren een beter begrip van het effect van elke maatregel. Dat is nuttige kennis. En onze kinderen zullen veel beter voorbereid zijn op pandemieën in de toekomst.

    We hebben in Nederland een norm voor wat een qaly mag kosten. Als we bijvoorbeeld een besluit nemen of een nieuw medicijn wordt vergoed, kijken we niet alleen naar de werkzaamheid van het medicijn, maar ook naar de kosten. In Nederland wordt meestal een bedrag van €50.000 tot €80.000 per qaly aangehouden. Een medicijn tegen een dodelijke vorm van kanker bijvoorbeeld mag dan €80.000 per gewonnen qaly kosten.

    ‘Dat de kosten per gered leven hoog lijken, betekent niet dat de lockdown onverstandig is of was.’
    Als je de voorlopige schattingen neemt van het overlijdensrisico en dit toepast op de hoge leeftijd van de overledenen in Nederland, krijg je een vermeden verlies van rond de 100.000 qaly’s. En de eerste schattingen voor verlies aan bbp bedragen rond de €40 mrd. Dat zou een bedrag van €400.000 per qaly betekenen. Boven de norm die we normaal gesproken toepassen.

    Dat de kosten per gered leven hoog lijken, betekent niet dat de lockdown onverstandig is of was. We zaten en zitten immers nog in de fase van onzekerheid. De cijfers kunnen nog steeds sterk mee- of tegenvallen. Als ze sterk tegenvallen, is er weinig te kiezen. Ergens in de komende weken gaan we zekerheid krijgen over het werkelijke aantal geïnfecteerden in Nederland. Dan pas kunnen we deze sommen echt maken.
    En de vraag is dan niet of we ‘de economie weer opengooien’. Of dat we de lockdown in één keer helemaal moeten opheffen. Tussen totale lockdown en totale vrijheid zitten heel veel potentiële grijstinten. En ergens zit een optimum dat we dan kunnen berekenen. Dat we die berekeningen zullen gaan maken is een zekerheid.

    Robin Fransman is Chef Geld bij De Argumentenfabriek.

    fd.nl/opinie/1340565/hoeveel-geld-mag...
  10. Kaiser 12 april 2020 19:37
    Explosive Report: Wuhan Biolab Captured Bats From Caves Traced To COVID-19 Outbreak, Had US Funding

    In response to news that the US was partially funding the institute, Rep. Matt Gaetz (R-CA) said "I'm disgusted to learn that for years the US government has been funding dangerous and cruel animal experiments at the Wuhan Institute, which may have contributed to the global spread of coronavirus, and research at other labs in China that have virtually no oversight from US authorities." www.zerohedge.com/health/explosive-re...
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 0,00%
EUR/USD 1,0637 -0,06%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.387,32 +0,33%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
RANDST...
+2,65%
Flow T...
+2,62%
JDE PE...
+1,68%

Dalers

ASMI
-6,10%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%
Accsys
-2,69%
BESI
-2,67%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links