Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

  • 27,080 18 apr 2024 15:40
  • -0,300 (-1,10%) Dagrange 26,940 - 27,300
  • 76.535 Gem. (3M) 80,5K

Galapagos maart 2020

9.594 Posts
Pagina: «« 1 ... 455 456 457 458 459 ... 480 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Gertho 29 maart 2020 12:50
    quote:

    Gertho schreef op 28 maart 2020 17:20:

    [Modbreak IEX: Gelieve te stoppen met het plaatsen van niet onderbouwde berichten op het forum, bericht is verwijderd. Laatste waarschuwing.]
    Wel Henk de moderator, er wordt hier van alles geplaatst van zaken ivm het coronavirus die algemeen op de aandelen en dus ook op het aandeel Galapagos een effect kunnen hebben. Al deze berichten blijven staan.

    Soms heb ik de indruk dat ik geviseerd word.

    Ik vind dit een jammerlijke vaststelling...
  2. Gertho 29 maart 2020 13:08
    quote:

    closer schreef op 29 maart 2020 13:00:

    Het is weekend en de beurzen zijn dicht, Gertho. En complottheorieën kunnen we missen als kiespijn.
    Weet ik, maar vermelde feiten die enige stof tot nadenken bieden, vind ik wel het vermelden waard

    Er wordt soms met 2 maten en 2 gewichten gewerkt, dat stoort me

    ik ben positief ingesteld en ook hier op dit forum, of het nu weekend is of niet

    leden die elkaar persoonlijk aanvallen vind ik alvast veel erger

    nu, zand erover
  3. [verwijderd] 29 maart 2020 13:30
    @Gertho:

    Vroeger was de spreuk "als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal geen waar".

    In deze tijden is de spreuk veranderd in "als het te lelijk is om waar te zijn, dan is het meestal geen waar".

    Leer ook eens te beoordelen of een statement een herzinspinsel is of een FEIT. Het is niet omdat één of andere kwieppo een bericht op facebook laat circuleren dat dat ook een FEIT is.
  4. Shortgala 29 maart 2020 13:34
    Door Maurice de Hond. Zie maurice.nl

    Grote invloed van luchtvochtigheid op verspreiding
    27 maart 2020in COVID-19
    Buiten de (sub-)tropische gebieden vinden de griepepidemieën ‘s winters plaats. De grote vraag is in hoeverre het COVID-19 virus dit patroon ook zal gaan volgen.

    Er zijn sterke aanwijzingen dat dit inderdaad het geval zal zijn. In mijn artikel van afgelopen zondag heb ik die al voor een deel aangevoerd, maar inmiddels zijn die aanwijzingen nog sterker.

    Hieronder zal ik die bevindingen beknopt weergeven met links naar de bewuste bronnen, zodat u de onderzoeken ook zelf kunt lezen.

    Wat is de bepalende factor voor het seizoenseffect van influenza?

    Dit is het belangrijkste (en grootste) onderzoek dat ik heb kunnen vinden. In 2013 uitgevoerd en in The Public Library of Science gepubliceerd.

    Het betreft een metastudie op 78 plekken op aarde, waar minimaal twee jaar is bijgehouden wanneer de griepepidemie uitbrak en onder welke weersomstandigheden. Daarin is vastgesteld, dat de “specifieke luchtvochtigheid” een goede voorspeller is van het moment dat er een griep epidemie uitbrak in de niet (sub-) tropische gebieden. (Die specifieke luchtvochtigheid is een andere maat dan die we normaliter horen bij de weersverwachting. Dat is de relatieve vochtigheid. De specifieke luchtvochtigheid geeft aan hoeveel gram water er in een kilo lucht zit)

    Bekijk de onderstaande grafiek. Het is een heel belangrijke: De verticale kolommen geven de gemiddelde specifieke luchtvochtigheid per maand. (Die loopt dus van onder de 1 gram water per kilo lucht tot bijna 18 gram water per kilo lucht). De puntjes zijn de momenten waarop een maand later, op 44 plekken boven de 25e breedtegraad (gebieden met echte winters) een griepepidemie uitbrak. Dat is vrijwel steeds als de specifieke luchtvochtigheid het laagst is. En wat ook belangrijk is. Er lijkt een bovengrens te zijn van rond de 6 g/kg.

    De vraag is hoe dit nu eigenlijk kan?

    In de literatuur kom ik twee mogelijke redenen tegen waarom dat zo is.

    De druppeltjes die een besmet persoon verlaten bij niezen, hoesten of kuchen, blijven in heel droge lucht (veel) langer zweven dan als het vochtig is, zegt Dr. A. Evangelista.
    De influenzavirus heeft (net als COVID-19) een zogenaamde lipid enveloppe. Wetenschappers redenreren dat het denkbaar is dat dit membraam door veel water in de lucht wordt beschadigd, waardoor het virus onschadelijk wordt. Het onderstaande trof ik hier aan.

    Dus de relatie tussen het influenzavirus en de specifieke luchtvochtigheid is onomstotelijk aangetoond. Maar geldt dat ook voor het COVID-19 virus?

    Het goede nieuws is, dat die samenhToen kwam dit belangrijke onderzoek, dat begin maart werd gepubliceerd op een wetenschappelijk platform. Daarin zijn de COVID-19 uitbraken over de hele wereld bekeken en wordt ang inderdaad blijkt uit de uitgevoerde analyses van de verspreiding van het virus over de wereld (zowel beschreven in de wetenschappelijke literatuur als gevonden door mij). En ook hier lijkt die 6 g/kg grens van de specifieke luchtvochtigheid een belangrijke rol te spelen!

    geconcludeerd, dat de COVID-19 – uitbraken steeds volgden na een fase met temperaturen tussen 4 en 11 graden en een specifieke luchtvochtigheid onder de 6g/kg. Dit is hun kaart met die virus-uitbraken en de temperatuurzones rondom die uitbraken.

    Mijn eigen analyses van de ontwikkelingen van COVID-19 over de hele wereld en in het bijzonder in Italië, Nederland en de VS laten een vergelijkbaar beeld zien.

    Deze grafieken tonen bijvoorbeeld de luchtvochtigheidsituatie in 4 steden in Italië en Nederland in februari en maart van dit jaar. Achter de plaatsnaam staat het aantal dagen dat de specifieke luchtvochtigheid onder die grens van 6 is gebleven bij een gemiddelde luchtvochtigheid gemeten om 14 uur ’s middags. In Bergamo was het op die manier gezien veel slechter weer dan in Napels. Daaronder komt een grafiek waaruit de ontwikkeling blijkt va het aantal dodelijke slachtoffers in die gebieden.

    De onderstaande grafiek laat zien hoe het aantal sterfgevallen zich heeft ontwikkeld in die vier gebieden. Als maatstaf is genomen het aantal dagen na de tiende gerapporteerde besmetting in dat gebied.

    Flourish logoA Flourish chart


    Het is duidelijk dat de ontwikkeling van het aantal doden in de provincies van Rome en Napels, beduidend lager ligt dan in de provincie Lombardije, waarin Bergamo en Milaan liggen. Nederland bevindt zich tussen Lombardije (Bergamo), Napels en Rome in. In Italië is de lockdown op 9 maart ingegaan, dus het effect daarvan zou voor Napels en Rome ongeveer nu zichtbaar moeten gaan worden.

    Deze cijfers ondersteunen de bevindingen, dat er een duidelijke samenhang is tussen de intensiteit van de uitbraak en de specifieke luchtvochtigheid. Met waarschijnlijk die 6g/kg als een belangrijke grenswaarde.

    Ook de uitbraak in de VS laat dit patroon zien. Gerelateerd aan de bevolkingsomvang zijn er veel minder doden in Florida en Californië dan in New York en Washington State (Seattle). Ook daar zien we t.a.v. de specifieke luchtvochtigheid vergelijkbare trends als in de andere onderzochte plaatsen. Seattle en New York hadden veel meer dagen onder de 6g/kg dan Miami of Los Angeles.

    Twee interessante staten zijn er met een opmerkelijk (en leerzaam) cijfer. Illinois (waar Chicago in ligt) heeft weinig doden tot dusverre. Dat is in lijn met bevindingen dat als de temperatuur echt laag is (regelmatig onder de nul) dat dan de omstandigheden voor de verspreiding van het virus ook ongunstig is. En in Chicago was het regelmatig behoorlijk koud.

    In Louisiana, waar wel duidelijk een stevige uitbraak is die wordt toegeschreven aan Mardi Gras (het carnaval van New Orleans) op 25 februari, was de specifieke luchtvochtigheid wel ruim boven de 6g/kg. Zelfs ruim boven de 15g/kg.

    Iets dergelijks is trouwens ook in Maleisië gebeurd. Daar werd eind februari vijf dagen lang een grote religieuze islamitische bijeenkomst gehouden met 16.000 deelnemers, waarvan 1.500 uit het buitenland. Maleisië heeft ook een hoge specifieke luchtvochtigheid, toch zien we na die bijeenkomst een forse uitbraak. Ik besteed een apart blog over dit verschijnsel dat ook bij het onderzoek uit 2013 over de seizoensgevoeligheid van het influenza virus, dat in tropische omstandigheden de condities juist gunstig zijn, bij hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid.

    Ten slotte is er een Chinees onderzoek, waarin ook een relatie wordt gelegd tussen het weer en de z.g.n. R0-waarde (hoeveel mensen door 1 persoon worden besmet) op basis van hun bevindingen in Chinese steden. Naarmate temperatuur en/of luchtvochtigheid stijgt neemt volgens dit onderzoek de R0 af.

    Al deze resultaten vormen een onderbouwing van de hypothese dat specifieke luchtvochtigheid boven de 25e breedtegraad een invloed heeft op de snelheid van verspreiding van het COVID-virus. Dus een invloed op de R0.

    Het feit dat er veel minder doden zijn in Rome en Napels dan in Bergamo is volgens mij met name daaraan te danken! Als in Nederland de ontwikkeling van het aantal doden dezelfde trend had gevolgd als in Rome of Napels, dan zouden we nu tussen de 100 en 200 doden gehad hebben in plaats van de ongeveer 550.

    Deze wetenschap kan benut worden bij het beleid dat gevoerd wordt t.a.v. het verlagen van de R0 (de verspreidingssnelheid) en de exit-strategie (hoe we langzaam weer naar een normale situatie gaan). Die beschrijf ik in dit blog.
  5. Gertho 29 maart 2020 13:41
    quote:

    Toert schreef op 29 maart 2020 13:30:

    @Gertho:

    Vroeger was de spreuk "als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal geen waar".

    In deze tijden is de spreuk veranderd in "als het te lelijk is om waar te zijn, dan is het meestal geen waar".

    Leer ook eens te beoordelen of een statement een herzinspinsel is of een FEIT. Het is niet omdat één of andere kwieppo een bericht op facebook laat circuleren dat dat ook een FEIT is.
    Enkel cijfers zijn feiten, al de rest is relatief
  6. durobinet 29 maart 2020 13:47
    (Reuters) - Vice President Mike Pence, heading the Trump administration's response to the coronavirus outbreak, said on Saturday that he would deliver a recommendation to the president on whether to re-open the U.S. economy in the coming week.

    Pence told the Fox News Channel that the taskforce he heads would base its decision on data and scientific advice.

    "Ultimately the president will make a decision that he believes in the best interest of the American people," he said.

    (Reporting by Raphael Satter; Editing by Daniel Wallis)
  7. forum rang 4 Lingus 29 maart 2020 14:03
    Al door Endless geplaatst, waarvoor dank. Hierbij een vertaling:

    Een open brief van onze voorzitter en CEO
    Daniel O'Day - 28 maart 2020

    Toen het nieuws over het coronavirus voor het eerst naar voren kwam, begon Gilead onmiddellijk het potentieel van remdesivir te onderzoeken, een geneesmiddel dat we al vele jaren bestudeerden als onderdeel van ons uitgebreide onderzoek naar antivirale middelen. Remdesivir was nooit goedgekeurd voor gebruik, maar op basis van wat we tot nu toe hadden geleerd, wisten we dat het potentieel zou kunnen hebben met het nieuwe coronavirus. Sindsdien werken we met de grootste urgentie en verantwoordelijkheid om te bepalen of remdesivir inderdaad werkt tegen COVID-19.

    De urgentie komt voort uit het kennen van de wanhopige behoefte van patiënten en het ontbreken van een goedgekeurde behandeling. De verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat remdesivir, een geneesmiddel voor onderzoek, effectief en veilig is voordat het wordt gedistribueerd voor wereldwijd gebruik.

    Daarom werken we met ongekende snelheid om patiënten in te schrijven voor klinische onderzoeken. Het vaststellen van de veiligheid en werkzaamheid van remdesivir, in samenwerking met regelgevende instanties, is essentieel om de behandeling van veel meer patiënten in de toekomst mogelijk te maken. Er zijn meerdere onderzoeken gaande en we liggen op schema om de eerste weken de eerste gegevens te hebben. Als het wordt goedgekeurd, zullen we ervoor zorgen dat het betaalbaar en toegankelijk is, zodat remdesivir beschikbaar is voor patiënten met de grootste behoefte.

    Inmiddels hebben we het onderzoeksgeneesmiddel beschikbaar gesteld voor ernstig zieke patiënten die zich niet kunnen inschrijven voor een proef. Dit programma voor 'compassionate use' is doorgaans gereserveerd voor een klein aantal individuele gevallen, maar er is niets typerends aan deze crisis en tot op heden hebben we remdesivir verstrekt aan meer dan 1.000 patiënten. Het programma is door regelgevende instanties zo ontworpen dat elke aanvraag op individuele basis moet worden beoordeeld. Dit werkt goed als er slechts een beperkt aantal verzoeken is - zoals normaal het geval is - maar het systeem kan het overweldigende aantal toepassingen dat we met COVID-19 hebben gezien niet ondersteunen en verwerken.

    Om dit aan te pakken, gaan we over op wat een meer gestroomlijnde, duurzame aanpak zou moeten zijn met "uitgebreide toegang" -programma's. Het compassionate use-programma zal alleen voor kinderen en zwangere vrouwen worden voortgezet, waardoor het aantal wordt teruggebracht tot een niveau waarop het systeem het aankan. Met uitgebreide toegang kunnen ziekenhuizen of artsen een aanvraag indienen voor noodgebruik van remdesivir voor meerdere ernstig zieke patiënten tegelijk. Hoewel het enige tijd zal vergen om een ??netwerk van actieve sites op te bouwen, zal deze aanpak uiteindelijk de toegang voor noodgevallen voor meer mensen versnellen. De eerste sites in de Verenigde Staten zijn gisteren actief en de verwachting is dat sites in andere landen binnenkort zullen worden geactiveerd.

    De afgelopen dagen hebben veel mensen contact gezocht met Gilead om namens vrienden en geliefden te pleiten voor toegang tot remdesivir. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe het moet zijn om in die situatie te zijn. We zijn gewend om dagelijks cijfers en statistieken in het nieuws te zien, maar we weten allemaal dat achter elk van die cijfers een echt en vaak hartverscheurend menselijk verhaal schuilgaat. Ik weet dat ik voor iedereen bij Gilead spreek als ik zeg hoeveel we allemaal wensen dat we elke patiënt in nood kunnen helpen. Vandaag werken we hard om de tijdelijke uitgebreide toegangsprogramma's vast te stellen, terwijl we tegelijkertijd de potentiële veiligheid en werkzaamheid van remdesivir vaststellen en bepalen voor welke patiënten remdesivir actief kan zijn.

    Remdesivir is nog steeds een onderzoeksgeneesmiddel. We plannen het resultaat waar we allemaal op hopen - dat het een veilige, effectieve behandeling zal blijken te zijn - en ondertussen kiezen we de ethische, verantwoorde aanpak om te bepalen of dat het geval is. Bij elke stap worden onze beslissingen geïnformeerd door begeleiding van volksgezondheidsinstanties en bio-ethici, en door onze tientallen jaren ervaring in het maken van antivirale behandelingen voor ziekten zoals HIV en virale hepatitis.

    We hopen dat we, in samenwerking met vele groepen over de hele wereld, een rol kunnen spelen bij het helpen van patiënten met deze ziekte. We weten hoeveel er op het spel staat en het is dringend noodzakelijk om te bepalen of remdesivir een veilige en effectieve behandeling zal zijn.

    We denken aan de gezondheidswerkers die 24 uur per dag in de frontlinie staan ??om deze pandemie te bestrijden en de dringende noodzaak om hen uit te rusten met een behandeling. We weten dat patiënten en hun families over de hele wereld wachten. Wij allemaal bij Gilead doen er alles aan om onze verantwoordelijkheid met remdesivir te vervullen, met het grootste gevoel van urgentie en zorg.

    Terwijl we doorgaan met die inspanningen, zullen we updates over onze voortgang verstrekken zodra informatie beschikbaar komt, waarbij we de grote publieke belangstelling voor remdesivir over de hele wereld erkennen.

    Bron: www.gilead.com/stories/articles/an-op...
  8. forum rang 6 Raasgier 29 maart 2020 14:15
    quote:

    Gertho schreef op 29 maart 2020 13:41:

    [...]

    Enkel cijfers zijn feiten, al de rest is relatief
    Waarbij aangetekend dat cijfers mensenwerk zijn, en dus vatbaar voor politieke voorkeur, smaak, beschikbare middelen, humeur, te veel of te weinig koffie of bier, en IQ. Eigenlijk zoals dat voor alle feiten geldt.
  9. [verwijderd] 29 maart 2020 14:44
    quote:

    Raasgier schreef op 29 maart 2020 14:15:

    [...]

    Waarbij aangetekend dat cijfers mensenwerk zijn, en dus vatbaar voor politieke voorkeur, smaak, beschikbare middelen, humeur, te veel of te weinig koffie of bier, en IQ. Eigenlijk zoals dat voor alle feiten geldt.
    Hier volg ik niet. Ik hoop eigenlijk dat je dit als een sarcastisch bericht geplaatst hebt, raasgier ???

    Cijfers zijn cijfers. De temperatuur van de oceanen, de temperatuur van de lucht, de concentratie van de CO2 in de lucht, het aantal doden per dag, de valversnelling op aarde, het aantal sterfgevallen tijdens een faze 3 studie, de beurskoers van een aandeel op een bepaald moment, het DNA van het virus, de evolutie van het DNA van het virus.

    Die cijfers zijn helemaal niet vatbaar voor politieke voorkeur of humeur of koffie. Als het 12.1 graden is onder termometer hut, en als dat 3 graden warmer is dan het langjarig gemiddelde, dan is dat een feit.

    Net als het feit dat als een appel uit een boom valt, en als die dan op uwen kop valt, dat ge dan onder die boom zit. Een studie kan dat uitwijzen en bewijzen, en als die peer reviewed wordt, en als vernieuwend genoeg beoordeeld wordt, dan kan je dat publiceren.

    Wat je niet kan conkluderen uit dat experiment, dat is of dat je ladderzat waart of gewoon een boek aan het lezen. Dat is ietsvoor de fake news fabrieken.

  10. [verwijderd] 29 maart 2020 15:02
    quote:

    Gertho schreef op 29 maart 2020 13:41:

    [...]

    Enkel cijfers zijn feiten, al de rest is relatief
    Ook hier volg ik niet.

    Met cijfers worden studies gedaan. Die studies staan vol met bronvermeldingen voor alles wat er beweerd wordt. Er wordt evengoed uitgelegd hoe en waar en wanneer de gegevens bekomen werden.

    Vooraleer een studie gepubliceerd wordt, wordt die ge-peer-reviewed door collega's. De schrijver van een artikel weet niet wie dat doet, er kan dus van invloed geen sprake zijn.

    Als een artikel niet goed genoeg bevonden wordt, dan wordt het niet gepubliceerd.

    Zelfs na publicatie kan een artikel nog teruggetrokken worden, indien achteraf blijkt dat er fouten in staan.

    Een artikel op facebook of andere prullemedia geeft geen bronvermelding, is niet gepeerreviewed, gaat niet uit van feiten maar van "ik geloof dat...", of van halve waarheden gekozen in functie van wat het de mensen wil wij maken, wordt ingekleurd aan de hand van de politieke voorkeur van de broodheer van de schrijver. Denk maar aan wat er allemaal beweerd werd door de tabaksindustrie (vice president Pence beweerde ooit dat roken helemaal niet schadelijk is, ik weet niet hoeveel geld hij daarvoor gekregen heeft)

    Het grote drama van deze tijd is dat men het verschil niet meer kent tussen een facebook artikel, een stokend stuk in Het Laatste Nieuws, een gedegen stuk in een kwaliteitskrant, of een wetenschappelijke paper in de gespecializeerde wetenschappelijke wereld.

    Die dramateksten doen wel alsof ze evenwaardig zijn aan echte papers, en de mensen pikken dat op, omdat ze meestal vrij goed geschreven zijn, en geloofwaardig overkomen. Hoewel niets minder waar is.
  11. durobinet 29 maart 2020 15:07
    quote:

    Toert schreef op 29 maart 2020 14:44:

    [...]

    Hier volg ik niet. Ik hoop eigenlijk dat je dit als een sarcastisch bericht geplaatst hebt, raasgier ???

    Cijfers zijn cijfers. De temperatuur van de oceanen, de temperatuur van de lucht, de concentratie van de CO2 in de lucht, het aantal doden per dag, de valversnelling op aarde, het aantal sterfgevallen tijdens een faze 3 studie, de beurskoers van een aandeel op een bepaald moment, het DNA van het virus, de evolutie van het DNA van het virus.

    Die cijfers zijn helemaal niet vatbaar voor politieke voorkeur of humeur of koffie. Als het 12.1 graden is onder termometer hut, en als dat 3 graden warmer is dan het langjarig gemiddelde, dan is dat een feit.

    Net als het feit dat als een appel uit een boom valt, en als die dan op uwen kop valt, dat ge dan onder die boom zit. Een studie kan dat uitwijzen en bewijzen, en als die peer reviewed wordt, en als vernieuwend genoeg beoordeeld wordt, dan kan je dat publiceren.

    Wat je niet kan conkluderen uit dat experiment, dat is of dat je ladderzat waart of gewoon een boek aan het lezen. Dat is ietsvoor de fake news fabrieken.

    Gaat dit nou over een appel of een peer?
  12. forum rang 6 Raasgier 29 maart 2020 15:13
    quote:

    Toert schreef op 29 maart 2020 14:44:

    [...]

    Hier volg ik niet. Ik hoop eigenlijk dat je dit als een sarcastisch bericht geplaatst hebt, raasgier ???

    Cijfers zijn cijfers. De temperatuur van de oceanen, de temperatuur van de lucht, de concentratie van de CO2 in de lucht, het aantal doden per dag, de valversnelling op aarde, het aantal sterfgevallen tijdens een faze 3 studie, de beurskoers van een aandeel op een bepaald moment, het DNA van het virus, de evolutie van het DNA van het virus.

    Die cijfers zijn helemaal niet vatbaar voor politieke voorkeur of humeur of koffie. Als het 12.1 graden is onder termometer hut, en als dat 3 graden warmer is dan het langjarig gemiddelde, dan is dat een feit.

    Net als het feit dat als een appel uit een boom valt, en als die dan op uwen kop valt, dat ge dan onder die boom zit. Een studie kan dat uitwijzen en bewijzen, en als die peer reviewed wordt, en als vernieuwend genoeg beoordeeld wordt, dan kan je dat publiceren.

    Wat je niet kan conkluderen uit dat experiment, dat is of dat je ladderzat waart of gewoon een boek aan het lezen. Dat is ietsvoor de fake news fabrieken.

    Nee ik ben hier zeer zeker bloedserieus, te meer daar dit mijn vakgebied is. Cijfers zijn mensenwerk, en dus vatbaar voor voor fouten. We hebben een hele batterij methoden om die fouten buiten de deur te houden, net als overigens bij niet-cijfermatige feiten (gras is groen, dat is een weinig cijfermatig feit, en toch betrekkelijk betrouwbaar). Denk aan fact checks, peer-review om de menselijke factor te minimaliseren, etc. Maar je hoeft niet ver te zoeken om bij politiek gekleurde cijfers te komen. In NL kun je allerlei statistieken vinden die aantonen dat minderheden oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Kun je van alles methodologisch op afdingen (wordt gelukkig ook gedaan), maar het feit dat die cijfers in eerste instantie 'erdoor komen' is te danken aan zeer specifieke politieke situaties waarin zulke cijfers overleven. Dichter bij ons GLPG-huis zie je exact hetzelfde probleem in randomized clinical trials (RCTs). Als je goed naar dat soort onderzoeken kijkt, dan zie je dat mannelijke proefpersonen oververtegenwoordigd zijn, waardoor een hoop medische kennis dus letterlijk (en aangetoond!) minder betrouwbaar en van toepassing is op vrouwenlichamen. Dat is puur en alleen te verklaren vanuit het feit dat onze maatschappij dominant mannelijk is; het vrouwenlichaam doet er gewoon minder toe. Dat van die temperatuur klopt wel, maar ook daar zijn kanttekeningen te plaatsen. Hoe betrouwbaar is jouw thermometer, en hoe goed doe jij je best om eventuele fouten te corrigeren? Als je daar geen belang bij hebt, zul je daar minder toe geneigd zijn. Bedenk daarbij nog eens dat veel cijfers die op ons af komen nogal verre afgeleiden zijn van zulke directe waarnemingen, met alle mogelijk fouten in tussenstappen van dien. En dan is het vervolgens nog eens zo dat veel cijfers helemaal geen feiten zijn maar voorspellingen. Wel eens bedacht hoeveel politiek er in een voorspellend model gaat zitten? Het grote probleem van mij en mijn vakgenoten is vervolgens dat we aangezien worden voor advocaten van fake-news en 'alles is relatief'. Dat is grote onzin. Een ieder die met feiten strooit, zou zijn positie juist danig kunnen verstevigen als hij of zij zich bewust toonde van al deze moeilijkheden, in plaats van maar de cijfers te poneren als feiten, en hopen dat zij op zichzelf overleven. Dat doen ze helaas niet, en daar wel naïef in geloven en verzuimen de juiste bij- en nazorg te verlenen, is eerder de bron van fake-news.
  13. Föhn 29 maart 2020 15:23
    quote:

    Raasgier schreef op 29 maart 2020 12:07:

    [...]

    Die indruk krijg ik ook steeds meer. Nadrukkelijk met de betrouwbaarheid van een natte vinger, maar ik zat dus eens te denken hoe dat kan. Een aanrader om te lezen is The Grapes of Wrath van John Steinbeck. Speelt honderd jaar eerder, maar het laat je op briljante wijze invoelen hoe (daar, toen) werkkracht als inwisselbaar vuilnis werd gezien. Eer is wel wat veranderd in die honderd jaar, maar werkkracht als inwisselbaar vuilnis is natuurlijk in grote mate nog steeds van toepassing op de onderste lagen van de maatschappij in de VS. Die lagen worden nu als hardste getroffen, uiteraard, maar ik vermoed dat die lagen ook het makkelijkst vervangende arbeid kunnen aanleveren. Er zal vast hier en daar wat stilvallen, maar de grote pool van loonslaven is op zich natuurlijk een immens flexibele resource (ze hebben niks te willen, en als jij salaris biedt, dan komt er heus iemand werken). Het is niet uit te sluiten dat dit mechanisme inderdaad de economie van de VS drijvende houdt, dwars door de coronacrisis heen. Waarbij het menselijk leed aan de onderkant natuurlijk niet te onderschatten is, en een schandvlek op het blazoen van elke natie die zich modern wil noemen.
    Dag Raasgier. Ik ken het boek en ook ik vraag me steeds meer af of ik het nu verkeerd zie of dat het echt iets te maken heeft met een andere mentaliteit van de Amerikanen. Dat Amerikanen anders over geld denken dan wij is een ding wat zeker is. Debt is niet voor niets een begrip wat wij kennen als schuld wat moraal een andere lading heeft dan de Angelsaksische landen er aan toe kennen.

    Trouwens de futures staan gewoon groen hoor in de US. Schiet mij maar lek.
  14. forum rang 6 Raasgier 29 maart 2020 15:28
    quote:

    Föhn schreef op 29 maart 2020 15:23:

    [...]

    Dag Raasgier. Ik ken het boek en ook ik vraag me steeds meer af of ik het nu verkeerd zie of dat het echt iets te maken heeft met een andere mentaliteit van de Amerikanen. Dat Amerikanen anders over geld denken dan wij is een ding wat zeker is. Debt is niet voor niets een begrip wat wij kennen als schuld wat moraal een andere lading heeft dan de Angelsaksische landen er aan toe kennen.

    Trouwens de futures staan gewoon groen hoor in de US. Schiet mij maar lek.
    Ik denk dat dus ook. Al blijft het onmogelijk om over 'de Amerikanen' te spreken, net zoals alle Nederlanders en Belgen en ander volk alhier er ook niet hetzelfde over denken. Maar het is veelzeggend dat zelfs veel van de 'redelijke' Amerikanen die ik ken, geen grote problemen hebben met vuurwapenbezit. Dat ligt in Europa echt anders (al zijn Noorwegen, België en Nederland op dat vlak ook werelden van verschil).
9.594 Posts
Pagina: «« 1 ... 455 456 457 458 459 ... 480 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Weinig houvast voor beleggers in Galapagos

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links