Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Coronavirus echt gevaar?

59.685 Posts
Pagina: «« 1 ... 159 160 161 162 163 ... 2985 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 24 maart 2020 19:21
    Lockdown kan in Z-Afrika tot economisch bloedbad leiden

    Het aantal corona-infecties loopt in Zuid-Afrika snel op. Daarom mag vanaf donderdagnacht niemand in het land de deur nog uit. Is deze lockdown van drie weken voorbode van een economische ramp? In het tweede kwartaal dreigt al een krimp van minstens 5%.

    Zuid-Afrika gaat vanwege het coronavirus drie weken op slot. Niemand in het land mag na donderdagnacht nog de deur uit, behalve voor boodschappen en medische hulp. Dat wil zeggen: zo goed en zo kwaad als dit te controleren valt in een land met miljoenen mensen in sloppenwijken. Maar president Cyril Ramaphosa zet in een poging ertoe zelfs het leger in. Hij werd dinsdag overladen met complimenten vanwege zijn fermheid en doortastendheid. Maar over hoe Zuid-Afrika de enorme economische klappen dient op te vangen, bleef hij opvallend vaag.

    De aankondiging van de lockdown, die donderdagnacht van start zal gaan, kwam nadat het aantal corona-infecties in Zuid-Afrika maandag snel opliep. Intussen staat de teller op 554. Het geadviseerde concept van sociaal afstand houden sloeg maar moeizaam aan. Niet iedereen nam ‘het griepje’ serieus. Veel arme Zuid-Afrikanen kunnen bovendien geen dag werk missen: 55% van de bevolking (ruim 30 miljoen mensen) leeft onder de armoedegrens van €2,50 per dag. En afstand houden, laat staan in quarantaine gaan, is praktisch onmogelijk in de overbevolkte townships rond de steden.

    Een elektronisch bord vraagt de bevolking van Johannesburg om binnen te blijven.Marco Longari/AFP

    De druk op Zuid-Afrika om dwingender op te treden, nam de afgelopen week toe. Iets dat overigens ook geldt voor veel andere landen op het Afrikaanse continent, waar nu 1788 coronabesmettingen zijn vastgesteld. ‘Afrika moet wakker worden’, aldus luidde de Ethiopische directeur-generaal van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vorige week de noodklok.

    Een voorbeeldfunctie
    De Nederlands arts Hugo Tempelman was al ruim voor de aankondiging van Ramaphosa in ‘crisismodus’. Hij richtte in 1994 de Ndlovu Care Group op, een organisatie die een gezondheidskliniek en allerlei hulpprojecten voor jongeren in de arme Moutse-regio in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo leidt. ‘Wij hebben in ons plattelandsgebied met 200.000 inwoners als NGO en kliniek een voorbeeldfunctie’, zegt hij. ‘Dus wij houden ons uiterst strikt aan alle afgekondigde voorschriften.’

    Dat betekende eerder al dat Tempelmans kleuterscholen tijdelijk dichtgingen. En ook het programma voor moeders met ondervoede kinderen is aangepast. ‘Het is de bedoeling al onze medewerkers nu in te zetten om die families in ieder geval nog wel elke drie dagen een voedselpakket thuis te bezorgen’, zegt hij. ‘Anders is de schade die we creëren door toenemende ondervoeding juist weer enorm.’

    ‘Onder de bevolking hier heerst vaak nog het idee dat het coronavirus alleen blanke mensen in de steden treft’

    Maar Tempelman weet nog niet wat allemaal precies toegestaan zal zijn tijdens de lockdown. ‘We hopen ook nog steeds een rondrijdend voorlichtingsprogramma op te zetten. Want onder de bevolking hier heerst bijvoorbeeld vaak nog het idee dat het coronavirus alleen blanke mensen in de steden treft.’ De kliniek zelf blijft uiteraard open. ‘We maken onze borst nat.’

    Een jonge bevolking
    Toch zag de laatste tijd een enkeling op het Afrikaanse continent ook een lichtpuntje: de bevolking van Afrika is immers jong. ‘Slechts 3% van alle Afrikanen ten zuiden van de Sahara is ouder dan 65 jaar’, benadrukte bijvoorbeeld Elsie Kanza, hoofd Afrika van het World Economic Forum. In

    In Zuid-Afrika is 7% van alle mensen ouder dan 65. Kanza zette daar de percentages van China (11%) en Italië (23%) tegenover. ‘Jongeren lijken doorgaans minder ziek te worden van het virus’, legde ze uit.

    Professor Jeffery Mphahlele, verbonden aan het Zuid-Afrikaanse Medical Research Council, tempert echter dat optimisme. ‘We weten nog te weinig van het virus om zulke conclusies te kunnen trekken’, waarschuwt hij. ‘Het aantal mensen dat in Afrika tot nu toe positief is getest op corona is te klein om al patronen is ontdekken.’ Hij is eerder pessimistisch. ‘Het enige wat we zeker weten is dat in Zuid-Afrika veel mensen een verzwakt immuunsysteem hebben door ziektes als hiv, tuberculose en diabetes. Daardoor verwachten we dat de sterftekans bij een besmetting juist hier hoger zal liggen dan in Europa of China.’
    5% economische krimp

    Tempelman vreest zelfs dat het sterfterisico bij een corona-infectie, in het Chinese Wahun 1,4% voor de totale populatie coronapatiënten, in Zuid-Afrika eerder tegen de 10% zal liggen. ‘Er wonen alleen al drie miljoen mensen in dit land die hiv hebben en geen medicijnen slikken’, zegt hij. ‘In Zuid-Afrika zullen wellicht minder ouderen ziek worden, maar des te meer jongeren vanwege hun verslechterde afweersysteem.’ En Zuid-Afrika, het veruit ontwikkeldste land in Afrika, heeft volgens hem niet genoeg intensive-carebedden om alle zieken bij een grote uitbraak op te vangen.

    Dat moet president Ramaphosa zich ook hebben gerealiseerd. Maar met de lockdown dreigt nu wel een economische ramp. Economisch analisten voorspellen een economische krimp in het tweede kwartaal van minstens 5%. En dat terwijl Zuid-Afrika de laatste twee kwartalen van 2019 al in recessie verkeerde en er voor het eerste kwartaal hoogstens een heel lichte groei wordt verwacht.

  2. forum rang 10 voda 24 maart 2020 19:22
    Deel 2:

    Vage compensatiemaatregelen
    Ramaphosa kondigde tijdens de lockdown een hele lijst compensatiemaatregelen aan. Maar over de invulling bleef hij veelal vaag. Uitkeringen blijven in ieder geval gewoon verstrekt worden. En wie ziek wordt en een baan heeft kan voor zijn salaris een beroep doen op een noodfonds. Verder zei Ramaphosa bedrijven te willen ondersteunen bij het blijven uitbetalen van de lonen van hun werknemers, maar zonder daarover details te geven. Vier miljoen mensen met een baan stelde hij tot juli bovendien een belastingvoordeeltje in het verschiet. Al bleek dat slechts om €30 per maand te gaan.

    29% van de arbeidsbevolking in Zuid-Afrika is bovendien werkloos. Ramaphosa leek vooral ter ondersteuning van hen een ‘solidariteitsfonds’ aan te kondigen. Het is de bedoeling dat bedrijven en Zuid-Afrikanen daar vrijwillig geld in gaan storten. Maar het is de vraag wie dat op grote schaal zal doen. De overheid beheert namelijk het fonds, en corrupte bewindslieden, die de laatste twintig jaar miljarden uit de staatskas stalen, hebben het vertrouwen in regeringspartij ANC ernstig geërodeerd.

    Spaarpot van €10 mrd
    De vrees voor een economisch bloedbad is dus groot. Ook al verlaagde de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank de rente vorige week met één procentpunt, van 6,25 naar 5,25%. Vooral kleine ondernemers zullen het zwaar krijgen. Menig restaurant en café zal drie weken gedwongen sluiting financieel maar moeilijk overleven.

    250.000
    Kan de private vervoersindustrie met zijn 250.000 taxibusjes dit overleven?

    De toerisme-industrie zal nog maanden, misschien jaren, schade ondervinden. Het is bijna niet voorstelbaar dat luchtvaartmaatschappij South African Airways, die al uitstel van betaling aanvroeg vanwege de coronacrisis, het praktisch stilleggen van het vliegverkeer zal overleven. En wat te denken van bijvoorbeeld de private vervoersindustrie met zijn 250.000 taxibusjes?

    Professor Alex van den Heever waarschuwde voor de lockdown-aankondiging al dat ‘er meer moet worden gedaan dan Zuid-Afrika simpelweg op slot gooien’. Economisch lijkt dat lastig, aangezien Zuid-Afrika worstelt met een te hoge staatsschuld. Maar Van den Heever, verbonden aan de faculteit Bestuurskunde van de Witwatersrand Universiteit in Johannesburg, wees, net als de vakbonden en werkgeversorganisaties, op het Zuid-Afrikaanse werkloosheidsverzekeringsfonds UIF. Daar zit €10 mrd in. De overheid moet een manier zien te vinden om die spaarpot aan te wenden, meent hij.

    fd.nl/achtergrond/1338860/afgekondigd...
  3. forum rang 10 voda 24 maart 2020 19:29
    Unilever doneert €100 mln aan zeep en ontsmettingsmiddel tegen corona

    Unilever trekt de portemonnee voor de bestrijding van het coronavirus. Het voedings- en levensmiddelenconcern doneert voor €100 mln aan zeep, ontsmettings- en bleekmiddelen en voeding.

    Dat meldt Unilever dinsdag in een persbericht. De maker van Dove-zeep geeft voor ten minste de helft van het bedrag zeep en ontsmettingsmiddelen aan het World Economic Forum, dat organisaties helpt bij het bestrijden van het coronavirus.

    Verder steunt het Brits-Nederlandse concern lokale overheden en niet-gouvernementele organisaties met producten en lesprogramma's.

    Ook komt Unilever zijn leveranciers tegemoet. Het bedrijf gaat de kwetsbaarste klein en middelgrote leveranciers sneller betalen, om te voorkomen dat zij in geldnood komen. Daarnaast gaat het bedrijf krediet verstrekken aan kleine retailers die afhankelijk zijn van Unilever. Voor deze twee maatregelen heeft Unilever in totaal €500 mln uitgetrokken.

    Verder belooft Unilever zijn personeel drie maanden lang te beschermen tegen een 'plotselinge daling van salaris', bijvoorbeeld omdat zij door het coronavirus hun functie niet kunnen uitvoeren.

    fd.nl/ondernemen/1339116/unilever-don...
  4. forum rang 6 jonas 24 maart 2020 22:41
    Juist Hans. Corrola kan vanuit de townships gaan ontaarden in SOORT volkerenmoord.

    En dan zo een Buzasite voor Nederlanders met domme overbodige vragen zoals komt u uit Nederland? En dan nog die asiociale regeling met e 900 eigen risico. Zijn Nederlanders die dat geld niet hebben minder waard?

    En dan de reactietermijn! Bestel ik wat bij Bol.com? Binnen 5 minuten reactie! Bij Buza 7w uur. Hebben ze daar vanwege diversiteitsbeleid en wereldvreemde wereldverbeterende ambtenaren niet eens de kennis voor een werkende website me tv snelle reactie?
  5. forum rang 6 jonas 24 maart 2020 23:02

    Ik kan gelukkig zelfs na al 2 mislukte terugreisboekingen nog geld vinden voor weer een boeking. En dat na ook nog forse beursverlizen.Maar wat als ik die E 900 eigen risico niet zou hebben?

    Blijkbaar ben je dan volgens kabinet Rutte minder Nederlander en het terug ben niet waard. Een zaak waar ze trouwens ook al behoorlijk in falen.
  6. forum rang 6 pietje-2005 25 maart 2020 00:19
    Lijkt alsof Italie en USA zo meteen China voorbij gaan in het aantal besmettingen ?
    Gezien de verhoudingen van de populaties, klopt er iets niet?
    China heeft niet goed geteld of Italie en USA hebben te laks en te laat opgetreden?
    Cijfers gewoon niet te vergelijken, want aantal testen en wanneer is ook nog een punt, denk ik.
  7. [verwijderd] 25 maart 2020 05:35
    "Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft aangekondigd dat het land in een complete lockdown gaat om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Inmiddels zijn 205 inwoners besmet met Covid-19. Er is nog niemand aan het longvirus overleden"

    Een ongekende ingreep voor een ontwikkeld land dat het is.
    Natuurlijk moet verdere besmetting voorkomen worden, maar het is een excuus geworden om politiek zeer ernstig in te grijpen.
    De landen steken elkaar aan met ingrepen, powerplay, "kijk mij eens ff aktie ondernemen"...gebruik maken van de situatie dus!
  8. [verwijderd] 25 maart 2020 05:44
    Regelmatig Hoekstra op TV: "Ik kan goedkoop lenen"
    De NL staatsobligaties verkopen lekker, lage tot negatieve rente en altijd overschreven als er weer wat wordt aangeboden, lekker hoor!

    Een land leent op de arbeid en bedrijvigheid als onderpand, dat is gewoon een soort van verdienmodel op de term staatsobligaties.

    Het ene land(NL,Duitsland) leent wat makkelijker en goedkoper dan het andere land(Italie, Griekenland) waar een ander cultuur heerst, ander arbeids ethos is en waar een andere discipline met geld omgaan en geld uitgeven heerst.
    Sinds de komst van de euro is dat allemaal gladgestreken en is Europa een qua uitgeven staatsobligaties, de ECB koopt tenslotte ook al jarenlang obligaties op van de wat moeilijkere landen..
    Conclusie: de euro is door de huidige omstandigheden onhoudbaar geworden.
  9. [verwijderd] 25 maart 2020 05:56
    "Op Campus Uilenstede worden er volgens de politie nog altijd feestjes en samenkomsten georganiseerd. 'Stop daarmee', is het nadrukkelijke advies"(www.at5.nl)

    Je krijgt het of je wordt immuun.
    Als je het als jongere krijgt zal het zich voordoen met lichte verschijnselen of wellicht niets merken.
    Van het hele kleine percentage dat moet worden opgenomen sterft uiteindelijk misschien dan 1%

    Maar wacht eens ff!, de kans dat ik 100K euro win bij de staatsloterij is vele malen hoger dan dat ik kom te overlijden aan het Chinese virus.
  10. [verwijderd] 25 maart 2020 06:08
    OV in Amsterdam is al twee weken gratis, de chauffeur gaat echt geen stennis maken, vooral de bussen zijn zo goed als leeg, moeten ze gewoon houden zo, er gelden nu immers andere wetten.
    Wat denk je van de teruggang bij de NS? gaat om miljarden euros, maar is staatsdeelneming, wordt op termijn ook weer glad gestreken.
  11. forum rang 6 Chiddix 25 maart 2020 06:18
    quote:

    drooglegging schreef op 25 maart 2020 06:08:

    OV in Amsterdam is al twee weken gratis, de chauffeur gaat echt geen stennis maken, vooral de bussen zijn zo goed als leeg, moeten ze gewoon houden zo, er gelden nu immers andere wetten.

    Als het gratis is, is het bericht n.v.t over openbaar vervoer A.
  12. forum rang 6 Chiddix 25 maart 2020 06:21
    Nog wat korte berichten.

    Gouverneur New York, het virus verspreidt zich als een sneltrein in de stad.

    Russische bevolking neemt bescheiden cijfers van overheid over het virus met korreltje zout.

    Bolsonaro, president Brazilie, t is massahysterie rondom het virus. Het virus is maar een licht griepje. De media wil mij afzetten.
59.685 Posts
Pagina: «« 1 ... 159 160 161 162 163 ... 2985 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,58 -0,97%
EUR/USD 1,0698 +0,00%
FTSE 100 8.052,14 +0,15%
Germany40^ 17.805,00 -1,57%
Gold spot 2.318,87 +0,12%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,07%
Flow T...
+3,43%
B&S Gr...
+2,43%
RENEWI
+2,42%
Fugro
+1,83%

Dalers

ADYEN NV
-16,30%
VIVORY...
-8,16%
Alfen ...
-5,89%
WDP
-5,56%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links