Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wellink doet een Draghi'tje

Wellink doet een Draghi'tje

Voor de derde week op rij kunnen we er niet omheen, het coronavirus. Het is bijna om gek van te worden, maar toch moet het wéér genoemd worden. Menig econoom maakt zich zorgen én terecht, want door het coronavirus lijken de toch al instabiele fundamenten van onze economie te wankelen.

Er wordt gesproken van een recessie of zelfs nog erger, een mogelijk diepe crisis. De bitcoinliefhebbers kijken angstvallig en opgewonden tegelijk vanaf de zijlijn naar het schouwspel dat zich voor hun ogen afspeelt.

Hoe gaat dit in vredesnaam eindigen? Loopt het met een sisser af, of staan we aan de vooravond van de diepste depressie die we ooit hebben gezien?

Nout Wellink, een half jaar geleden

Scrollend op Twitter ving ik gisteren een glimp op van het hoofd van Nout Wellink, aan tafel bij het tv-programma Buitenhof. Ik twijfelde even voor ik klikte. Ik herinnerde me een gesprek op 3 september 2019, tussen Wellink en Roelof Hemmen op BNR Nieuwsradio, waarin hij stelde dat een nieuwe recessie binnen 6 à 12 maanden plaats zou vinden.

Met de kennis van nu zou je kunnen stellen dat de beste man toch behoorlijk goed zat. Het antwoord op de vraag van Hemmen of er überhaupt een recessie komt, vond ik nog interessanter. Wellink antwoordde als volgt:

“Er is een combinatie van factoren die de verkeerde richting in wijzen… Iedereen denkt dan aan de handelsoorlog en aan de Brexit, maar je moet denken aan Argentinië, dat op de rand van omvallen staat en denken aan Hongkong. Ik kan zo nog even doorgaan.

Of er echt een recessie komt - alles hangt samen met de vraag of consumenten het gaan opgeven. Producenten zijn al pessimistisch, maar de consument houdt het vertrouwen op peil. Als die het vertrouwen verliest, wat in 2007 en 2008 gebeurde, zal de crisis zich verder verdiepen.” (bron)

Whatever it takes

Terwijl ik nadenk over z’n uitspraken, maak ik snel even de balans op. Het coronavirus is geen gewilde gast. De PMI liep toen al terug, maar het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat het virus ook het consumentenvertrouwen besmet. 750 bedrijven hebben reeds een coronavergoeding aangevraagd en vele werknemers werken uit voorzorg vanuit huis. Niet ideaal dus.

Ondanks het feit dat Wellink sinds 2011 niet meer als president van De Nederlandsche Bank actief is, klikte ik toch. Na het zien van de video ben ik verbaasd. Wellink lijkt een ‘Draghi’tje’ te doen. Een vernederlandste versie van “whatever it takes”. En dat is vreemd, want Wellink heeft zijn kritiek op het beleid van de ECB niet onder stoelen of banken geschoven.

De ECB zou volgen hem voorbijgegaan zijn aan vele andere factoren die de inflatie beïnvloeden en het stimuleringsprogramma zou disproportioneel geweest zijn. Hij maakte zich ook zorgen dat de ECB in de eerste helft van 2016 al zeer dicht bij een point of no return zou zitten. (bron)

Na het zien van dit item blijf ik achter met vele vragen… Zijn we het point of no return gepasseerd en probeert Wellink nu nog te redden wat er te redden valt? Of wil hij niet onnodig angst creëren? Deze vragen blijven onbeantwoord. Mijn conclusie is dat het er in ieder geval niet rooskleurig uitziet en dat dat uiterst vervelende virus niet echt meehelpt.

Het wordt er niet beter op

Het bovenstaande stuk is geschreven nog voor de markten vanmorgen zwaar in het rood openden. Nu ik het beeld van Wellink weer voor me zie, is het net alsof hij het al wist. Hoe dan ook, mijn conclusie blijf dezelfde. Het wordt er met de kennis van vandaag in ieder geval niet beter op.

En ja, wat bekent dat voor bitcoin. Bitcoin lijkt aan de zijlijn te staan en lijkt zoals ik vorige week al concludeerde geen gelijke tred te houden met de edelmetalen en goud in het bijzonder.

De “bitcoingekkies”, om maar in goudtermen te blijven, kijken angstvallig vanaf de zijlijn toe. Ooit moet het moment komen dat bitcoin voor het eerst in zijn geschiedenis een recessie en misschien wel een diepe crisis mee zal maken. Maar de tijd zal het leren…

De koers

Kijkend naar de grafiek zien we op de AEX een min van 6% en bitcoin doet de afgelopen 24 uur een min van maar liefst 9%. Op de daggrafiek is te zien dat de koers prachtig door de kortere steunlijn heen is gezakt. De koers heeft nu steun op een steunlijn die al standthoud vanaf eind 2019. Dat is desondanks geen sterke steunlijn, omdat hij slechts twee echte raakvlakken heeft. De derde is nu in de maak, en houdt voorlopig nog stand.

Klik om te vergroten

Op de 4-uursgrafiek is te zien dat de koers precies de mooie steunlijn aangetikt heeft op de laagste koers van de voorgaande candle. Momenteel zit de RSI behoorlijk laag, en het wachten is dan ook op positieve divergentie.

Positieve divergentie kan een opwaartse beweging tot gevolg hebben en ontstaat als de bodems op de RSI oplopen terwijl de bodems op de grafiek neerwaarts verlopen. Een verdere daling richting de $7700 is daarbij mogelijk nog voor de koers weer omhoog kan.

Klik om te vergroten

Samenvatting

  • Het coronavirus legt de markten plat en het vooruitzicht is niet positief;
  • Bitcoin lijkt daarop niet hetzelfde te reageren als goud;
  • Het wachten is op positieve divergentie op de 4-uursgrafiek;
  • Om positieve divergentie en dus een opwaartse beweging te kunnen creëren is het mogelijk dat de koers voorafgaand daaraan nog verder daalt.

Cryptocast

De Cryptocast is het wekelijkse radioprogramma van Madelon Vos en Herbert Blankesteijn voor BNR Nieuwsradio. Met in deze aflevering: de AMLD5-wetgeving die intussen de financiële commissie van de Eerste Kamer heeft bereikt. Expert financiële regelgeving Simon Lelieveld heeft weinig goede woorden over voor de aanpak van de Eerste Kamer en trekt alvast een vergelijking met de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst: 'Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Nou zo, dus.'

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 maart 2020 15:07
    Wellink weet waar ie over praat, die heeft immers vorige crisis van begin tot eind meegemaakt. Het draaiboek wat hij toen hanteerde kan zo weer op tafel, er was niets mis met zijn aanpak en visie.

    Maar is Bitcoin op dit moment belangrijk dan?, zou de prioriteit ergens anders leggen...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 maart 2020 17:32
    quote:

    Snugger schreef op 9 maart 2020 15:07:

    Wellink weet waar ie over praat, die heeft immers vorige crisis van begin tot eind meegemaakt. Het draaiboek wat hij toen hanteerde kan zo weer op tafel, er was niets mis met zijn aanpak en visie.

    Maar is Bitcoin op dit moment belangrijk dan?, zou de prioriteit ergens anders leggen...
    Wellink is een pratende OEN.
  3. geobeo 9 maart 2020 18:50
    quote:

    schreef:

    en vele werknemers werken uit voorzorg vanuit huis. Niet ideaal dus.
    En dat noemt zichzelf millenial?!

    Voor mij is dat thuiswerken een godsgeschenk (wanneer het door en door ouderwetse bedrijf waar ik een opdracht voor doe ook eens om is). Ik ga elke dag de hele dag in en open kantoortuin (apenkooi zou een betere omschrijving zijn) achter een computer zitten. Ik heb nog nooit begrepen, waarom ik anno 2020 naar een kantoor moet komen om daar de hele dag achter een PC te zitten. Met afleiding. Met besmettingsrisico. Met reistijd. Zonder zelf te kunnen bepalen waar ik woon.

    Ik weet 1000 % zeker dat thuiswerken voor veel mensen (zoals ik) het werk echt veel efficiënter zou maken.

    Wellicht dat werkgevers zich dan eindelijk ook eens gaan afvragen, waarom ze nou in godsnaam dat kantoorpand betalen om mensen achter een PC te zetten. Geen kantoorpand = minder kosten = minder afgeleide mensen = meer uitgeruste mensen (geen reistijd), meer arbeid = meer winst.

    Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen.
  4. noos 9 maart 2020 22:52
    quote:

    geobeo schreef op 9 maart 2020 18:50:

    [...]

    En dat noemt zichzelf millenial?!

    Voor mij is dat thuiswerken een godsgeschenk (wanneer het door en door ouderwetse bedrijf waar ik een opdracht voor doe ook eens om is). Ik ga elke dag de hele dag in en open kantoortuin (apenkooi zou een betere omschrijving zijn) achter een computer zitten. Ik heb nog nooit begrepen, waarom ik anno 2020 naar een kantoor moet komen om daar de hele dag achter een PC te zitten. Met afleiding. Met besmettingsrisico. Met reistijd. Zonder zelf te kunnen bepalen waar ik woon.

    Ik weet 1000 % zeker dat thuiswerken voor veel mensen (zoals ik) het werk echt veel efficiënter zou maken.

    Wellicht dat werkgevers zich dan eindelijk ook eens gaan afvragen, waarom ze nou in godsnaam dat kantoorpand betalen om mensen achter een PC te zetten. Geen kantoorpand = minder kosten = minder afgeleide mensen = meer uitgeruste mensen (geen reistijd), meer arbeid = meer winst.

    Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen.
    Als je achter een computer gaat zitten ben je niet geschikt om waar dan ook te werken, van achter een computer kan je niet werken, net zomin als OP een telefoon. Probeer het eens om ervoor te gaan zitten, dan zie je misschien wat je doet.
  5. geobeo 10 maart 2020 17:50
    quote:

    noos schreef op 9 maart 2020 22:52:

    [...]
    Als je achter een computer gaat zitten ben je niet geschikt om waar dan ook te werken, van achter een computer kan je niet werken, net zomin als OP een telefoon. Probeer het eens om ervoor te gaan zitten, dan zie je misschien wat je doet.
    Ja, want als je voor de chip gaat zitten die alles berekend (de computer) en daar heel hard naar staart dan krijg je magisch heel veel werk gedaan. Juistem.

    Wat is trouwens de voor en achterkant van zo'n vierkante chip?

    Of moest dit doorgaan voor een grap?
  6. [verwijderd] 10 maart 2020 21:28
    Het break-even punt voor miners ligt ergens tussen 7000 en 8000 usd, wat over het algemeen een bodem legt onder de prijs. Een belangrijk test moment voor bitcoin. Na de halving wordt de break-even prijs zo ongeveer verdubbeld, met navenante prijsstijgingen als verwachting. We gaan het meemaken.
  7. [verwijderd] 12 maart 2020 22:06
    Op slimbeleggen.nl zag ik een grafiekje wat aangeeft dat we nu toch wel aardig de crash van 1929 volgen: slimbeleggen.com/trends/is-dit-een-he...

    Bitcoin is vooralsnog duidelijk geen safe haven. Goud doet het wat dat betreft beter, ofschoon het daar ook minder gaat. We gaan zien hoe het zich ontwikkelt.
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links