Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Trampolinesprongen AEX

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Reacties

971 Posts
Pagina: «« 1 ... 31 32 33 34 35 ... 49 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Watermannetje2012 8 maart 2020 12:52
    www.nrc.nl/nieuws/2020/03/06/het-viru...

    Emma Bruns is arts-onderzoeker en chirurg in opleiding.

    Het virus trekt aan de noodrem | Essay Misschien dwingt een pandemie ons tot nederigheid naar onze medebewoners op deze aarde, schrijft Emma Bruns.

    Al met al zijn ze toch altijd in de meerderheid geweest. Weliswaar niet groot van stuk en ook niet uiterst zichtbaar, maar ze hebben zo in de loop der jaren wel hun stempel gedrukt op de wereldgeschiedenis. In tegenstelling tot de mens, die zichzelf over het algemeen zeer serieus neemt en met das en chauffeur op weg gaat naar een zaal vol pluche om de ernst van de situatie te bespreken, hebben virussen onder elkaar minder woorden nodig. Dat hindert niet. Naar het Rotterdamse gezegde zijn woorden immers slechts de voorbode van wat er werkelijk toe doet: de daden.

    En zo kan het gebeuren dat deze kleine groep partikels als collectief plots aan de noodrem weet te trekken om een probleem op te lossen dat ons schuifelend de nek om draait.

    Met de ontwikkeling van onze hersenen lijken we problemen op te delen in vier kwadranten. In oplopende graad van moeilijkheid: problemen op de korte termijn die concreet zijn (een ondergelopen keuken, een gebroken been), problemen op de korte termijn die abstract zijn (extreem hoge bloeddruk of een burn-out), problemen op de lange termijn die concreet zijn (zwerfafval in het bos, ongeneeslijke kanker) en langetermijnproblemen die ook nog eens abstract zijn (roken of klimaatverandering).

    Onze neiging: pragmatisme

    Die laatste categorie heeft vaak de grootste consequenties omdat we er nu niet zoveel van merken, terwijl we er wel nu iets aan zouden moeten doen. En dat is precies waar de hivemind, de collectieve intelligentie van de familie van Coronoviridae, een gat in de markt heeft gevonden.

    De mens, ikzelf incluis, is zich nauwelijks bewust van wat pleziertripjes naar Rome en Parijs met easyJet met het klimaat doen. Althans, er is een groep die zich druk maakt, inclusief een stel jongelui, maar daar hebben we eigenlijk geen zin in. Als iets voor je eigen bestwil is, heb je er zelden zin in. We denken er soms aan, om daarna weer te verdrinken in de realiteit van de dag. Want urgenter. Premier Rutte laat zich er zelfs op voor staan: met visie kom je nergens, de pragmaticus vindt in het hier en nu een oplossing voor elk probleem en werkt daarbij samen met wie het hem uitkomt.

    Daar heb je het dan als witte neushoorn, vogelbekdier of bedreigde zomerbij maar mee te doen. Je leeft in een tijd waarbij één soort genoeg hersenen heeft om roofbouw te plegen op de rest, maar die om zichzelf te ontstijgen te weinig neocortex bezit – het deel van de hersenen waar de hogere functies zetelen, zoals abstract denken. Onze neiging om pragmatisch de problemen van vandaag en morgen te laten prevaleren en daarmee te accepteren dat er een massale verarming van de biodiversiteit optreedt, is op z’n zachtst gezegd, zorgelijk.

    Angst geen slechte raadgever

    Maar wie niet zichtbaar is, moet creatief zijn in zijn vermogen zich te laten gelden. Wie erin slaagt de kracht van de tegenstander te benutten, beschikt over het beste wapen. Zoals een pandemie, de uitbraak van een niet al te dodelijk maar wel besmettelijk virus; een concreet probleem met gevolgen op de korte termijn dat de heersende soort een spiegel voor zal houden en hem zal dwingen tot nederigheid naar zijn medebewoners op deze aarde. Een tegenaanval van de natuur die sneller viral gaat dan welk fragment van Yolanthe dan ook.

    Boven China is de luchtkwaliteit nog nooit zo goed geweest. Op de operatiekamers zouden onze voorraden van gazen, maskers en operatiejassen in gestaag tempo op kunnen raken. Voor het eerst neemt ons project om na te denken over slimmere vormen van hergebruik een vlucht. Als straks de iPhones niet meer geleverd kunnen worden, gaan we misschien weer met elkaar praten.

    Kunnen we empathie voelen met de natuur? Als we zintuigelijk verbinding kunnen maken. Wie een eend zelf uit de lucht schiet en het warme lijf van organen ontdoet, eet het later met meer respect op dan wie een tam exemplaar netjes verpakt onder de zelfscanner houdt. Maar hoe minder een wezen op ons lijkt, hoe kleiner de kans dat we ons eigen gemak zullen opofferen voor de andere partij.
    ‘De natuur’ is vooral een hinderlijk fenomeen geworden dat zorgt voor files bij glad wegdek en bladeren op het spoor. De natuur lijkt dat, louter gedreven door overlevingsdrang, zelf te begrijpen.

    Angst heet een slechte raadgever, maar in praktijk is hij de enige die onze bagatelliserende geesten in kan dammen.

    Hoezo autonomie

    Sinds de Verlichting, ook een woord dat alleen de menselijke soort had kunnen bedenken, is ‘Ik denk dus ik ben’ voor veel mensen de meest vanzelfsprekende zaak. En daarmee is het behoud van het ik in deze maatschappij ook het hoogst haalbare.

    Selfiesticks, MijnBelastingdienst en Instagram willen jou vooral het gevoel geven dat je een uniek wezen bent in deze wereld, waarbij het loont om je vooral autonoom, onafhankelijk en zelfstandig op te stellen.

    Onafhankelijk? Zelfstandig?

    In praktijk is die selfiestick het product van een collectieve inspanning van talloos veel partijen, van grondstof tot de webwinkel waar het algoritme van Bol.com het onder je aandacht brengt. Het is een illusie dat het kopen van dat voorwerp een autonoom besluit is; het is eerder voorbestemd, een Cassandra-achtige profetie. Maar dat idee drukken we liever weg.

    Virussen zijn geen organismen, ze hebben per definitie een gastheer nodig om hun eigen genetisch materiaal te kunnen verspreiden. Ze zijn bij voorbaat geprogrammeerd om zich afhankelijk van hun omgeving op te stellen. Niet dat ze daar bewust rekening mee houden, maar de natuur heeft het zo bepaald.

    Ze gaan trouwens al iets langer op deze aarde mee dan wij, en de kans is groot dat ze ons ook ten onder zullen zien gaan. Althans, als we menen dat wij hen niet nodig hebben. De corona, de kroon, werd in het Romeinse rijk overhandigd aan iemand voor bewezen diensten. Mede namens de panda en de zomerbij – die naam lijkt me geheel terecht.

  2. forum rang 7 roon 8 maart 2020 13:03
    Normaal zou ik zeggen met wat nu daar in italie gebeurd,gaan die beurzen maandag hard naar beneden.Ook al leek het vrijdag in amerika dat een kentering zich aandient aan het slot van de handelsdag.En zou maandag er een redelijk goed herstel in europa kunnen komen.Een ding is zeker,het is boeiend om te zien ook al hoop ik dat de aandelen eindelijk weer eens omhoog gaan.
  3. Fundbuster 8 maart 2020 13:23
    quote:

    fred optie schreef op 7 maart 2020 18:11:

    Ik kan mij niet voorstellen dat royal Dutch Hun dividend niet gaan verlagen . 8 procent dividend bij deze koers. Ik wacht nog even tot de boel echt uit pure ellende verkocht wordt. Zitten pas ruim week in dalende markt. 450 zal mij niet verbazen.
    Ik vrees dat je een punt hebt. 14 mei is nog een poos weg, bijstellen kan natuurlijk nog. Een lichtpuntje nog: ze werken aan hun inkoopprogramma, ze (of beter; Morgan Stanley namens RD) zijn er iedere dag bij. Hoe dan ook: als ik ze niet al had zou ik ook uitstellen.
    Succes!
  4. [verwijderd] 8 maart 2020 13:39
    quote:

    Fundbuster schreef op 8 maart 2020 13:23:

    [...]

    Ik vrees dat je een punt hebt. 14 mei is nog een poos weg, bijstellen kan natuurlijk nog. Een lichtpuntje nog: ze werken aan hun inkoopprogramma, ze (of beter; Morgan Stanley namens RD) zijn er iedere dag bij. Hoe dan ook: als ik ze niet al had zou ik ook uitstellen.
    Succes!
    Wanneer RDS niet hun dividend wil verlagen is er een anderen oplossing
    De aandelen splitten: 2 aandelen worden 1
    Kunnen ze blijven volhouden zoveel jaar niet verlaagd
    K zou wel weer teveel fantasie hebben..
  5. Fundbuster 8 maart 2020 14:22
    quote:

    beer56 schreef op 8 maart 2020 12:56:

    In Italie hebben ze de quarantaine maatregelen uit laten lekken ,gevolg duizenden italianen uit de rode zone gevlucht goed geregeld
    Sommigen zijn zelfs zonder kaartje op de trein gesprongen zei de NOS. Wel: beter erop dan ervoor. Als dit klopt heeft de Italiaanse pendant van het RIVM de slag om het indammen verloren en breekt de besmetting dus dóór. Wil zeggen dat men over vier weken kan beginnen aan het meten van de impact, in plaats van er een woeste slag naar te slaan en iedereen helemaal gek te maken.
  6. Wplay 8 maart 2020 14:33
    quote:

    Oboema uit Zimbabwe schreef op 8 maart 2020 14:25:

    is dit het corona draadje tegenwoordig
    wat heeft dit allemaal in g*dsnaam

    met ta te maken :)

    tijd voor wat analyses
    reversal,calimero, kom er maar in!
    Corona bepaalt duidelijk de psyche en het sebtiment.. TA is psyche vangen in lijnen.. voila ;)
  7. [verwijderd] 8 maart 2020 14:38
    quote:

    Wplay schreef op 8 maart 2020 14:33:

    [...]

    Corona bepaalt duidelijk de psyche en het sebtiment.. TA is psyche vangen in lijnen.. voila ;)
    onzin, dat is voor ta niet relevant
    ta is hypotheses bedenken waar komen posities in gedrang en gaat het schuiven
    oorzaken daarvan spelen geen rol, kun je effect toch niet van inschatten, intensiteit van beweging wel
  8. [verwijderd] 8 maart 2020 14:45
    quote:

    Wplay schreef op 8 maart 2020 14:39:

    [...]

    TA is het proberen voorspellen van de massa psychologie.. er van uitgaande dat deze zich steeds vlgns bepaalde patronene manifesteert.
    ja kan ik me wel in vinden

    meestal ligt focus te veel op patronen, dat werkt niet

    Technical analysis is a means of examining and predicting price movements in the financial markets, by using historical price charts and market statistics. It is based on the idea that if a trader can identify previous market patterns, they can form a fairly accurate prediction of future price trajectories.
971 Posts
Pagina: «« 1 ... 31 32 33 34 35 ... 49 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links