Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Novacyt PSE:ALNOV.FR, FR0010397232

  • 0,830 19 apr 2024 17:35
  • +0,080 (+10,67%) Dagrange 0,735 - 0,867
  • 1.517.074 Gem. (3M) 170,3K

Novacyt de volgende biotech raket!

70.356 Posts
Pagina: «« 1 ... 473 474 475 476 477 ... 3518 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 maart 2020 08:43
    quote:

    goddijn50 schreef op 5 maart 2020 08:35:

    Iedereen succes vandaag en op naar de FDA approval! Hopelijk vandaag goede berichten!
    Coronavirus
    Zoektocht naar coronavaccin na stroef begin in volle gang

    Vestiging van Johnson & Johnson in Leiden en het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna lopen voorop in de zoektocht naar een preventief medicijn. Andere grote farmabedrijven komen nu ook in actie. Introductie van een vaccin zal zeker nog een jaar op zich laten wachten.

    In het kort

    Farmabedrijven maakten geen haast met de zoektocht naar een coronavaccin, omdat ze een financiële strop vrezen.

    Overheidssteun beperkt het risico dat bedrijven een vaccin ontwikkelen dat nooit wordt gebruikt.

    Zoektocht is inmiddels in volle gang, met belangrijke rol voor Johnson & Johnson in Leiden.

    Koppositie is aan biotechbedrijf Moderna, dat al een middel heeft voor eerste testen op mensen.

    Aarzelend is de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus op gang gekomen. Hoe groot de nood inmiddels ook mag lijken, aanvankelijk keken veel grote farmaceutische bedrijven de kat uit de boom en soms doen ze dat nog steeds. Want de ontwikkeling en productie van een nieuw vaccin kan gemakkelijk uitlopen op een financiële strop.

    Het risico is groot omdat de ontwikkeling van een vaccin meer dan een jaar duurt. Tegen de tijd dat een vaccin beschikbaar is, bestaat de kans dat de virusuitbraak is bezworen en er helemaal geen behoefte meer is aan een preventief medicijn. Het is precies wat farmabedrijven overkwam toen ze zich in 2003 en in 2012 op de ontwikkeling van vaccins tegen respectievelijk het sars- en het mers-virus stortten.

    Meer dan honderd mensen

    Een van de bedrijven die zich niet heeft laten afschrikken, is Janssen, de farmatak van Johnson & Johnson. Het grootste gezondheidsbedrijf ter wereld heeft het epicentrum van zijn vaccin-activiteiten in Leiden. Daar werkt het bedrijf momenteel met meer dan honderd mensen aan de selectie van een kandidaatsvaccin en de voorbereiding van medische testen, zo vertelt Hanneke Schuitemaker, die de leiding heeft over het onderzoek.

    Janssen kwam, net als een aantal van zijn concurrenten, al half januari in actie, nadat de Chinezen de genetische code van het nieuwe coronavirus hadden gepubliceerd. Die openheid was een zegen. De informatie stelde wetenschappers van meerdere bedrijven in staat direct te gaan werken aan potentiële vaccins.

    Productie nu al in voorbereiding

    In Leiden werkt Janssen met tien verschillende kandidaatsvaccins, die op een reeks criteria worden getest. Uit het onderzoek zal één 'leidende kandidaat' naar voren komen. Dit vaccin kan dan in het najaar voor het eerst op mensen worden getest, in eerste instantie vooral op bijwerkingen. Janssen hoopt de resultaten van dat onderzoek begin volgend jaar beschikbaar te hebben.

    Dit jaar al zal Janssen zijn experimentele vaccin waarschijnlijk in productie nemen en daar treft het bedrijf nu voorbereidingen voor. Want het is niet verantwoord te wachten op de resultaten van het onderzoek naar bijwerkingen en effectiviteit, omdat de productie van het vaccin een tijdrovend proces is. De werkzame stof moet in bioreactoren stapsgewijs worden opgekweekt. Schuitemaker: 'Dat is als kijken naar het groeien van gras.'

    Janssen gaat dit jaar dus waarschijnlijk miljoenen doses van een vaccin produceren, terwijl het middel mogelijk onvoldoende effectief zal blijken of om een andere reden niet wordt goedgekeurd. In dat onverhoopte geval moet het bedrijf de hele productie vernietigen.

    www.fd.nl
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 maart 2020 08:44
    Ebolavaccin levert groot verlies op

    Johnson & Johnson en Janssen verwierven een positie in de vaccinbusiness door de overname van het Nederlandse biotechedrijf Crucell in 2011. De Amerikanen moesten al snel een flink verlies nemen op hun aankoop van €2 mrd, maar zijn sindsdien blijven investeren in de verbetering van de Crucell-technologie. Dat resulteerde in de ontwikkeling van twee nog experimentele vaccins, één tegen ebola en één tegen hiv. Op die kennis bouwt het bedrijf nu voort.


    Tot nu toe zijn vaccins voor Janssen een zwaar verliesgevende business. Schuitemaker vertelt dat de ontwikkeling en productie van het ebolavaccin circa €700 mln heeft gekost, waarvan Janssen grofweg de helft zelf heeft betaald. Inkomsten staan daar nog niet tegenover. Janssen heeft twee miljoen doses van zijn experimentele vaccin die in Leiden zijn geproduceerd, gratis weggegeven om de huidige ebola-uitbraak in Congo te bestrijden.

    Met het ebolavaccin valt geen geld te verdienen, omdat de behoefte aan een vaccin beperkt is gebleven. Na de grootschalige uitbraak van ebola in 2014 in West-Afrika, bleek dat verspreiding van het virus meestal goed is in te dammen met behulp van strikte hygiëne.

    Afwachtende houding

    Ondanks de grote ambities spelen Janssen en Johnson & Johnson commercieel gezien nog geen rol van betekenis in vaccins. Het primaat is aan vier andere grote farmabedrijven, te weten: GlaxoSmithKline (GSK), Merck & Co (ook bekend als MSD), Sanofi en Pfizer. Samen verkochten zij vorig jaar voor circa $30 mrd aan vaccins.

    Na de uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan namen deze vier grote vaccinproducenten een afwachtende houding aan. Tot verontwaardiging van sommige critici van de farmaceutische industrie, onder wie de Nederlandse juriste Ellen 't Hoen. Zij schreef in het Amerikaanse onlinemagazine Barron's een stuk over de ontwikkeling van een coronavaccin, onder de veelzeggende kop: 'Alweer een probleem dat Big Farma niet zal oplossen.'
    Commercieel risico beperken

    Toch maakte het Britse GSK begin februari bekend dat de onderneming zich ging inspannen om een vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen. Dat doet het bedrijf in samenwerking met het Cepi, een internationale organisatie uit Oslo die al $750 mln heeft opgehaald om de ontwikkeling van vaccins te stimuleren.

    Cepi is in 2017 opgericht uit angst dat de opwarming van de aarde en de globalisering vaker zal leiden tot een uitbraak van gevaarlijke epidemieën. De organisatie hoopt met zijn fondsen het commerciële risico voor de farmabedrijven te beperken. Daar hebben critici als 't Hoen geen principiële bezwaren tegen, mits de farmabedrijven straks niet de hoofdprijs gaan vragen voor de medicijnen die ze met overheidssteun hebben ontwikkeld en geproduceerd.

    Wedloop komt op gang

    Nu de corona-uitbraak verder om zich heen grijpt, hebben ook andere grote farmabedrijven hun schroom overwonnen. Half februari kondigde Sanofi aan in actie te komen en deze week volgde Pfizer met een vergelijkbare verklaring. Sanofi heeft naar eigen zeggen een sterke uitgangspositie, omdat de onderneming al eens een vaccin ontwikkelde tegen het sars-virus. Het Franse bedrijf kan bij zijn huidige inspanningen terugvallen op steun van de Amerikaanse overheidsinstantie Barda, die ook het Janssen-onderzoek deels financiert.

    Hoewel de wedloop inmiddels op gang is gekomen, zal de introductie van een vaccin zeker nog een jaar op zich laten wachten. Na het onderzoek naar de bijwerkingen zijn immers nog studies naar de effectiviteit van de geboden bescherming noodzakelijk. Daarnaast moeten bedrijven nagaan welke dosering het meest effectief is en moeten ze bepalen of mogelijk meer dan één inenting wenselijk is, al dan niet in combinatie met een tweede middel.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 maart 2020 08:45
    3)

    Gelukkig is honderd procent bescherming niet noodzakelijk, zo zegt hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede uit Groningen. Als een vaccin bijvoorbeeld zestig procent van de besmettingen weet te voorkomen, zet dat al een enorme rem op de verspreiding van het virus. Bovendien zijn de ziekteverschijnselen bij ingeënte patiënten die toch besmet raken, soms milder. De kans op een fatale afloop is dan ook kleiner.

    'Uitzonderlijk snel'

    Niet alleen de grote, gevestigde farmabedrijven zijn op zoek zijn een vaccin. Zoals vaker in de farmaceutische industrie nemen de kleinere biotechbedrijven ook nu het voortouw. Koploper is vooralsnog het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna, dat gebruik maakt van een nieuwe vaccintechnologie. Moderna heeft al een kandidaatsvaccin klaar en wacht momenteel op toestemming om het middel op bijwerkingen bij mensen te mogen testen.

    Moderna is 'uitzonderlijk snel', zegt Huckriede. Die snelheid is volgens haar mede te danken aan de ervaring die Moderna eerder opdeed bij de ontwikkeling van een Sars-vaccin, dat nooit is gebruikt. 'Die kennis is nu heel waardevol.' Ook Moderna krijgt financiële steun van het Cepi.

    In de kopgroep zitten ook de biotechbedrijven Inovio en Curevac. Beide ondernemingen zullen naar verwachting binnenkort bij toezichthouders al een aanvraag indienen om hun kandidaatsvaccin voor het eerst op mensen te mogen testen.
    Is er wel genoeg productiecapaciteit?

    Schuitemaker van Janssen onderstreept dat snelheid niet heiligmakend is. Volgens haar is de kans groot dat uiteindelijk meerdere vaccins de eindstreep halen. Minstens zo belangrijk is vervolgens de vraag of een goedgekeurd middel ook op grote schaal is te produceren. Daar wordt nu al volop over nagedacht.

    In Leiden heeft Janssen een productiecapaciteit voor maximaal 300 miljoen doses vaccin per jaar. Dat lijkt enorm veel, zegt Schuitemaker. 'Maar op de wereldbevolking is het niets. Er zal echt capaciteit bij moeten komen.'

    Thieu Vaessen

    www.fd.nl
  4. forum rang 5 RW1963 5 maart 2020 08:49
    quote:

    voda schreef op 4 maart 2020 17:40:

    Vandaag is wel een bijzonder slechte dag zeg. Poe poe, dat kost mij een vermogen!
    Niet een extreem hoge omzet vandaag.
    Waarom niet eerder verkocht dan?
    Je had toch een mooie hoge winst.

    Jouw voordeel; je kunt nu weer goedkoper instappen bij Galapagos.
    Het kost jou een vermogen schrijf je, maar dat is waarschijnlijk op papier.
    Al met al kun je met deze "gok" volgens mij nog steeds winst behalen als je op tijd terugkeert met de verkochte aandelen naar Galapagos. Je kunt er zelfs meer kopen.
  5. [verwijderd] 5 maart 2020 09:00
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 5 maart 2020 08:43:

    [...]

    Coronavirus
    Zoektocht naar coronavaccin na stroef begin in volle gang....

    www.fd.nl
    Dus, dat boerenbedrijfje Johnson & Johnson is bezig met een vaccin tegen een virus dat volgens u 1) soms niet eens bestaat 2) kan weggevaagd worden met wat zeep...

    Die Johnson & Johnson toch, wat een stomme firma.
    Ik zou uw bedenkingen ook daar gaan posten.
70.356 Posts
Pagina: «« 1 ... 473 474 475 476 477 ... 3518 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links