Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ABN AMRO BANK N.V. AEX:ABN.NL, NL0011540547

  • 15,625 19 apr 2024 17:39
  • +0,010 (+0,06%) Dagrange 15,440 - 15,790
  • 3.626.309 Gem. (3M) 3,5M

ABN-AMRO 2020

4.587 Posts
Pagina: «« 1 ... 20 21 22 23 24 ... 230 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 12 februari 2020 19:10
    Beursblik: hogere risicokosten bij ABN AMRO ook in 2020 voorzien

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    ABN AMRO Bank Cert.
    15,90 -0,985 -5,83 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Jefferies verwacht dat de voorzieningen voor oninbare leningen van ABN AMRO ook in 2020 op een verhoogd niveau zullen blijven, na de tegenvaller in het vierde kwartaal van 2019.

    De zakenbank van ABN AMRO heeft in de periode 2016 tot en met 2018 relatief veel risico genomen met leningen aan bedrijven met een lagere kredietwaardigheid, vergeleken met sectorgenoten, volgens de analyse van Jefferies. Dit aandeel risicovolle leningen is in 2019 gedaald en zal in 2020 verder worden afgebouwd, verwacht analist Martina Matouskova.

    Maar de meeste problemen bij risicovolle leningen doen zich na twee tot drie jaar voor, weet de analist. Dit zou betekenen dat er ook in 2020 relatief veel voorzieningen zullen moeten worden genomen.

    Matouskova merkte op dat ABN AMRO in 2019 opvallend veel leningen in de offshore- en olie- en gasindustrie heeft verstrekt, meer dan in de voorgaande tien jaar.

    Omdat de risico's worden afgebouwd, verwacht Matouskova dat het rendement op eigen vermogen van de Corporate & Investment Bank van ABN AMRO in 2021 niet boven 8 procent zal uitkomen, waar de bank eigenlijk streeft naar 10 procent.

    Na de kwartaalcijfers vanochtend en de toelichting van de bank daarop, verwacht Jefferies verder dat de payout ratio voor het dividend ook in 2020 op 62 procent zal blijven. Hoewel de kapitaalbuffer er goed voor staat, met het oog op de nieuwe kapitaaleisen onder Basel IV, blijven er nog onzekerheden en ook het risico op een boete, waardoor een hogere winstuitkering voorlopig niet op zijn plaats zou zijn.

    De kosten voor naleving van regels om witwassen en financiële criminaliteit tegen te gaan zullen in 2020 niet veel meer stijgen, verwacht Jefferies. Hiervoor zijn in 2019 al de nodige voorzieningen genomen. Het kostendoel van 5 miljard euro zal mogelijk in 2021, maar zeker in 2022 worden bereikt, meldde ABN AMRO verder.

    Jefferies heeft een Houden advies en een koersdoel van 17,50 euro. Het aandeel ABN AMRO sloot woensdag 5,8 procent lager op 15,90 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 12 februari 2020 19:22
    Beleggers straffen ABN Amro af na dividendverlaging

    Het was een pijnlijke dag voor ABN AmroABN€15,90-5,83%. Voor het eerst sinds de beursgang verlaagt de bank, die nog altijd voor 56% in handen is van de Staat, het dividend na een onverwacht sterke daling van de winst.

    Dat viel slecht bij beleggers. De bank is eind 2015 naar de beurs gebracht als 'solide bank met een aantrekkelijk rendement'. Het aandeel zakte woensdag een euro omlaag om 5,8% lager te eindigen op €15,90.

    Beleggers reageerden niet alleen teleurgesteld op de slechte cijfers, maar ook op het gebrek aan houvast. ABN Amro geeft geen verwachtingen voor het dividend over het lopende jaar.

    Door de lagere koers is voor de Staat verkoop van de aandelen zonder verlies verder weg dan ooit. Om de kosten van de nationalisatie in 2008 - toen Fortis en ABN Amro in grote problemen kwamen tijdens de kredietcrisis - terug te verdienen, moeten de resterende aandelen worden verkocht voor meer dan €26. Twee jaar geleden werd die koers voor het laatst aangeraakt, maar toen volgde een reeks tegenvallers. Met de huidige koers is het verlies voor de schatkist ruim €5 mrd.

    Winst slinkt
    Afgelopen jaar slonk de winst met 13% tot €2,05 mrd na een kwartaal dat slechter bleek uit te vallen dan zelfs de somberste analist had gedacht. De negatieve rente en de hoge kosten om het witwasbeleid op orde te krijgen drukten het resultaat.
    Bovendien moest de grootzakelijke tak aan het einde van het jaar een onverwacht hoog bedrag in de stroppenpot stoppen om mogelijke kredietverliezen op te vangen bij klanten in de offshore-sector. De bank bouwt de leningen en risico's in die sector af.

    Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen, die in april het stokje overgeeft aan Robert Swaak, sprak desondanks van een 'solide' jaar. Het rendement op het eigen vermogen was 10%, 'goed vergeleken met de branchegenoten in Nederland én Europa' en de kapitaalbuffers hoog.

    'Maar beleggers kijken vooruit', zegt analist Albert Ploegh van ING. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat ABN Amro komend jaar een rendement gaat halen van 10%. Terwijl de bank wel mikt op een rendement tussen 10% en 13%. Analisten verwachten dat belangrijke inkomstenbronnen zoals de rentebaten zullen slinken terwijl de kosten niet snel genoeg zullen dalen om dit te kunnen compenseren
    Op basis van de gegeven vooruitzichten voor 2020 kan de winstgevendheid tot zo’n 10% achterblijven op de verwachtingen', zegt ook Robin van den Broek van Mediobanca in Londen. 'De omzet kan een paar honderd miljoen teruglopen, terwijl de risico-kosten eerder nog wat verder oplopen.’

    Dividend
    De bank wil €1,28 per aandeel aan dividend uitkeren, 17 cent minder dan het jaar ervoor. De afgelopen jaren moest de bank een steeds groter deel van de winst uitkeren om het dividend op peil te houden. Bij de beursgang beloofde de bank de helft van de winst uit te keren. Dat ging naar 62% en nog verder wil ABN niet gaan. Van Dijkhuizen zei het niet verantwoord te vinden meer uit te keren gezien de onzekerheid over een mogelijke boete die bank moet betalen vanwege het falende witwasbeleid en de hoogte van toekomstige kapitaalbuffers.

    ABN Amro heeft een tumultueuze periode achter de rug. Er speelde een jarenlange machtsstrijd aan de top die voor veel onrust zorgde. Nog in 2018 beklaagde een groep anonieme managers zich tegenover het Financieele Dagblad over het gebrek aan richting van de bank. Een duidelijke groeistrategie is er niet.

    Afgelopen jaar schudde een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de mogelijke schending van witwasregels de bank op. Het kan ABN Amro net als ING een boete van honderden miljoenen euro's opleveren. Er gaat nu veel geld en energie naar het op orde krijgen van het witwasbeleid. Inmiddels werken er 2000 mensen aan het bestrijden van financieel economische criminaliteit, bijna een op de tien werknemers.

    Negatieve rente
    Daarnaast zet de aanhoudende negatieve rente het verdienmodel van ABN Amro onder druk. Het wordt steeds lastiger om geld te verdienen met het traditionele bankbedrijf. De rentes die klanten met een krediet betalen aan banken dalen steeds verder, als de rentes die de banken zelf betalen aan klanten met spaartegoeden niet mee dalen blijven er flinterdunne rentemarges over. De netto rentebaten daalden in het vierde kwartaal met 3% tot €1,59 mrd.

    ABN Amro kondigde daarom aan de negatieve rente die ze zelf aan de ECB betaalt voor overtollig kasgeld door te rekenen aan vermogende klanten. Vanaf 1 april betalen klanten met meer dan €2,5 mln aan spaargeld 0,5% over het saldo boven dat bedrag. Dit levert op jaarbasis €150 mln op, liet financieel directeur Clifford Abrahams weten.

    fd.nl/ondernemen/1334542/beleggers-st...
  3. forum rang 10 voda 12 februari 2020 20:14
    Beursblik: Bank of America waardeert ABN AMRO af

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    ABN AMRO Bank Cert.
    15,90 -0,985 -5,83 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Bank of America heeft woensdag het koersdoel voor ABN AMRO verlaagd van 16,30 naar 15,20 euro, vanwege de "grote uitdagingen" waar de Nederlandse bank voor staat.

    De analisten hebben hun winst- en dividendverwachtingen voor de komende jaren met 7 en 11 procent verlaagd, meldde de zakenbank na de kwartaalcijfers van vanocutend. De analisten zitten nu 14 en 21 procent lager dan de consensusverwachting voor de winst en het dividend per aandeel.

    Het rendement op het totale vermogen van ABN AMRO kwam afgelopen kwartaal ruim beneden de doelstelling van 10 tot 13 procent uit, door druk op de netto rentebaten en oplopende voorzieningen voor oninbare leningen. Die risicokosten waren jarenlang heel laag, maar stijgen nu weer tot een normaler niveau.

    De nieuwe kostendoelstelling van de bank is onzeker, merkten de analisten verder op, gezien de lopende kwestie met de nalevingskosten voor antiwitwaswetgeving en een mogelijke boete. Bank of America verwacht niet dat ABN AMRO na 2020 het rendementsdoel van 10 procent wel zal halen, omdat de genoemde problemen niet zullen zijn verdwenen.

    Bank of America handhaaft het advies voor ABN AMRO op Underperform.

    Het aandeel ABN AMRO sloot woensdag bijna 6 procent lager op 15,90 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. [verwijderd] 12 februari 2020 20:16
    Wow, dat het zo slecht zou zijn had ik niet verwacht....ABN presenteert cijfers van het drama niveau PostNL / KPN...ook van die mooie voormalig overheidsbezittingen die alleen maar krimpen en waar men voor een dividend inzit.

    - winst omlaag
    - dividend omlaag
    - onduidelijkheid boete
    - krimpende omzet

    Ik zou nog even wachten met middelen.....

    Hoe gaat ABN de komende jaren groeien is daar over nagedacht?
  5. forum rang 8 Lepre Chaun 12 februari 2020 20:44
    quote:

    Rupert schreef op 12 februari 2020 20:16:

    Wow, dat het zo slecht zou zijn had ik niet verwacht....ABN presenteert cijfers van het drama niveau PostNL / KPN...ook van die mooie voormalig overheidsbezittingen die alleen maar krimpen en waar men voor een dividend inzit.

    - winst omlaag
    - dividend omlaag
    - onduidelijkheid boete
    - krimpende omzet

    Ik zou nog even wachten met middelen.....

    Hoe gaat ABN de komende jaren groeien is daar over nagedacht?
    Slecht >>?? 2 Miljard winst en dividend waar eerst iedereen zat te gillen komt er niet en nu ist geen 1,34 wat analisten zeiden maar 6 cent minder 1,28 .
    Een boete die niemand weet of die wel komt.

    Volgens Van Dijkhuizen is nog niet duidelijk of justitie straks met een boete komt

    En dat krimpen valt ook nog wel mee .

  6. Johan van de keucken 12 februari 2020 20:46
    quote:

    Rupert schreef op 12 februari 2020 20:16:

    Wow, dat het zo slecht zou zijn had ik niet verwacht....ABN presenteert cijfers van het drama niveau PostNL / KPN...ook van die mooie voormalig overheidsbezittingen die alleen maar krimpen en waar men voor een dividend inzit.

    - winst omlaag
    - dividend omlaag
    - onduidelijkheid boete
    - krimpende omzet

    Ik zou nog even wachten met middelen.....

    Hoe gaat ABN de komende jaren groeien is daar over nagedacht?
    Als je zo een vraag stelt dan snap je heel weinig van de financiele sector.
    Financiele bedrijven kunnen eeuwig groeien zolang ze maar winst blijven maken ,zij hoeven ook niet meer klanten te krijgen ,
    Zij kunnen hun geld overal in investeren om meer redement te maken zonder te groeien .
    Denk daar maar eens over na.

  7. Tis wa! 12 februari 2020 21:13
    (Bij)koopmoment voor ABN Amro
    Categorie: Beurs vandaag, Advies
    Door Martin Crum op 12 februari 2020 10:30
    (Bij)koopmoment voor ABN Amro
    Teleurstellend, anders kunnen de Q4-cijfers van ABN Amro niet gekwalificeerd worden. De nettowinst van €316 miljoen is grofweg een kwart lager dan de consensus van €406 miljoen en ook ruim beneden onze taxatie van €397 miljoen.

    Licht tegenvallende rentebaten en vooral fors hogere voorzieningen voor slechte leningen gooiden roet in het eten. De bank is kennelijk toch wat te optimistisch geweest in eerdere kwartalen qua voorzieningen voor bad loans en komt nu met een kleine inhaalslag.

    Schoon schip maken
    Dit kan overigens niet geheel los worden gezien van het opstappen van topman Kees van Dijkhuizen in april van dit jaar. Het is vrij gebruikelijk nog even 'schoon schip te maken' zodat de nieuw aantredend topman met een schone lei kan beginnen. Reden ook om niet al te zwaar te tillen aan de matige Q4-cijfers.
  8. Lodewij35 12 februari 2020 23:02
    quote:

    Aphrodite01 schreef op 12 februari 2020 15:25:

    Wat een heerlijk handels aandeel, bedankt dumpers en andere figuren voor het afstorten en het mogelijk maken om laag op te pikken en er gestaffeld weer wat te verkopen... 4K winst vandaag;)
    4K winst vandaag. Ach ja, wij kleine mensen denken dan:4K opjes koffie, toch niet verkeerd.
    En anderen denken dan hoe mensen op basis van dit verlies zich op de borst kunnen slaan dat ze 4 miille winst maakten.
    Hou toch op!
  9. forum rang 7 A3aan 12 februari 2020 23:37
    quote:

    Lodewij35 schreef op 12 februari 2020 23:18:

    Ik heb zelf in kunnnen kopen op 15,685. Duizend stuks(kostte me behoorlijk moeite) en sta nu op een dagwinstje van een twee honderd euro. Wie beweert 4K te hebben verdiend moet dus zo'n 20.000 stuks, voor een ton of 3 FF te hebben gedaan.
    Ja hoor....
    Dat is ook toevallig. Ik heb ze vanmiddag ook binnen gekregen op die koers.
  10. forum rang 4 Machiavelli 13 februari 2020 07:50
    Beleggers straffen ABN Amro af na daling winst en verlaging dividend

    messagent.fdmediagroep.nl/optiext/opt...

    Ceo Kees van Dijkhuizen (links) en cfo Clifford Abrahams geven een toelichting op de resultaten van het vierde kwartaal van 2019.
    Ceo Kees van Dijkhuizen (links) en cfo Clifford Abrahams geven een toelichting op de resultaten van het vierde kwartaal van 2019.Foto: ANP
    In het kort

    ABN Amro verlaagde voor het eerst sinds de beursgang in 2015 het dividend na tegenvallende winstcijfers. Dat viel slecht bij beleggers, het aandeel zakte het bijna 6% in.Ook het gebrek aan houvast stelde beleggers teleur.
    Het was woensdag een pijnlijke dag voor ABN AmroABN€15,90--. Voor het eerst sinds de beursgang verlaagt de bank het dividend, na een onverwacht sterke daling van de winst.

    Dat nieuws viel slecht bij beleggers. De bank die nog altijd voor 56% in handen is van de Staat, is eind 2015 naar de beurs gebracht als 'solide bank met een aantrekkelijk rendement'. Het aandeel zakte woensdag een euro omlaag om 5,8% lager te eindigen op €15,90.

    Beleggers reageerden niet alleen teleurgesteld op de slechte cijfers, maar ook op het gebrek aan houvast. ABN Amro geeft geen verwachtingen voor het dividend over het lopende jaar.

    Door de lagere koers is verkoop van de aandelen zonder verlies door de Staat verder weg dan ooit. Om de kosten van de nationalisatie in 2008 — toen Fortis en ABN Amro in grote problemen kwamen tijdens de kredietcrisis — terug te verdienen, moet minister van Financiën Wopke Hoekstra de resterende aandelen verkopen voor meer dan €26. Twee jaar geleden werd die koers voor het laatst aangeraakt, maar toen volgde een reeks tegenvallers. Met de huidige koers is het verlies voor de schatkist ruim €5 mrd.

    Winst slinkt
    Afgelopen jaar slonk de winst met 13% tot €2,05 mrd na een vierde kwartaal dat slechter bleek uit te vallen dan zelfs de somberste analist had gedacht. De negatieve rente en de hoge kosten om het witwasbeleid op orde te krijgen wogen op de cijfers.

    Bovendien moest de grootzakelijke tak aan het einde van het jaar een onverwacht hoog bedrag in de stroppenpot stoppen om mogelijke kredietverliezen op te vangen bij klanten in de offshore-sector. De bank bouwt de leningen en risico's in die sector af.

    Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen, die in april het stokje overgeeft aan Robert Swaak, sprak desondanks van een 'solide' jaar. Het rendement op het eigen vermogen was 10%, 'goed vergeleken met de branchegenoten in Nederland én Europa', en de kapitaalbuffers zijn hoog.

    'Maar beleggers kijken vooruit', zegt analist Albert Ploegh van ING. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat ABN Amro komend jaar een rendement op het eigen vermogen gaat halen van 10%. Terwijl de bank wel mikt op een rendement tussen 10% en 13%. Analisten verwachten dat belangrijke inkomstenbronnen zoals de rentebaten zullen slinken, terwijl de kosten niet snel genoeg zullen dalen om dit te kunnen compenseren.

    'Op basis van de gegeven vooruitzichten voor 2020 kan de winstgevendheid tot zo’n 10% achterblijven op de verwachtingen', zegt Robin van den Broek van Mediobanca in Londen. 'De omzet kan een paar honderd miljoen teruglopen, terwijl de risico-kosten eerder nog wat verder oplopen.’

    Dividend
    De bank wil €1,28 per aandeel aan dividend uitkeren, 17 cent minder dan het jaar ervoor. De afgelopen jaren moest de bank een steeds groter deel van de winst uitkeren om het dividend op peil te houden. Bij de beursgang beloofde de bank de helft van de winst uit te keren. Dat ging naar 62%, maar nog verder wil ABN niet gaan. Van Dijkhuizen zei het niet verantwoord te vinden meer uit te keren gezien de onzekerheid over een mogelijke boete die bank moet betalen vanwege het falende witwasbeleid en de hoogte van toekomstige kapitaalbuffers.

    ABN Amro heeft een tumultueuze periode achter de rug. Er speelde een jarenlange machtsstrijd aan de top die voor veel onrust zorgde. Nog in 2018 beklaagde een groep anonieme managers zich tegenover het FD over het gebrek aan richting van de bank. Een duidelijke groeistrategie is er niet.

    Afgelopen jaar schudde een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de mogelijke schending van witwasregels de bank op. Het kan ABN Amro net als ING een boete van honderden miljoenen euro's opleveren. Er gaat nu veel geld en energie naar het op orde krijgen van het witwasbeleid. Inmiddels werken er 2000 mensen aan het bestrijden van financieel economische criminaliteit, bijna een op de tien werknemers.

    Negatieve rente
    Daarnaast zet de aanhoudende negatieve rente het verdienmodel van ABN Amro onder druk. Het wordt steeds lastiger om geld te verdienen met het traditionele bankbedrijf. De rentes die klanten met een krediet betalen aan banken dalen steeds verder. Als de rentes die de banken zelf betalen aan klanten met spaartegoeden niet mee dalen, blijven er flinterdunne rentemarges over. De nettorentebaten daalden in het vierde kwartaal met 3% tot €1,59 mrd.

    ABN Amro kondigde daarom aan de negatieve rente die ze zelf aan de ECB betaalt voor overtollig kasgeld door te rekenen aan vermogende klanten. Vanaf 1 april betalen klanten met meer dan €2,5 mln aan spaargeld 0,5% over het saldo boven dat bedrag. Dit levert op jaarbasis €150 mln op, liet financieel directeur Clifford Abrahams weten.
  11. forum rang 8 Lepre Chaun 13 februari 2020 08:46
    Bij de verkoop van het aandeel in de Saoedische bank SABB heeft de Nederlandse staat bepaald niet het onderste uit de kan weten te halen. Het afslaan van een bod in juli heeft de schatkist uiteindelijk tientallen miljoenen gekost.

    Als de staat in juli was ingegaan op een bod dat toen op tafel lag, had het 30 miljoen euro meer kunnen vangen dan uiteindelijk is gebeurd, blijkt uit adviezen aan het ministerie.

    Veel beter bod in juli

    Maar nu blijkt dat de staat een peperdure misrekening heeft gemaakt. Uit recent gepubliceerde adviezen van het NLFI - de stichting die de aandelen namens de staat beheerde - aan de minister blijkt namelijk dat Nederland een paar maanden eerder 553 miljoen voor het belang had kunnen vangen.

    Het ministerie voegt daar nog aan toe dat 'de staat geen belegger' is
    LoL maar wel aandelen KLM kopen .
  12. forum rang 10 voda 13 februari 2020 09:53
    ABN AMRO stapt in antiwitwasbedrijf

    Gepubliceerd op 13 februari 2020 09:45 | Views: 130

    ABN AMRO BANK N.V. 09:36
    15,64 -0,27 (-1,67%)

    AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO Ventures, het investeringsfonds van de gelijknamige bank, is ingestapt bij Fenergo. Dat is een Iers softwarebedrijf dat is gespecialiseerd in oplossingen voor het tegengaan van witwassen.

    ABN AMRO is zelf al sinds 2017 klant bij Fenergo. Door nu ook in de onderneming te investeren wil het financiële concern het bedrijf uit Dublin vooruithelpen. "Hiermee dragen we bij aan de strategische prioriteit van ABN AMRO om te bouwen aan de bank van de toekomst, onder andere door de financiële misdaad te bestrijden", zegt Hugo Bongers, directeur van ABN AMRO Ventures.

    Hoeveel geld met de investering is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. Fenergo is het tiende bedrijf waarin ABN AMRO Ventures geld steekt. Dit zogeheten durfkapitaalfonds, dat voorheen ABN AMRO Digital Impact Fund heette, gebruikt de bank om investeringen te doen in vernieuwende technologiebedrijven. Het fonds is goed voor een vermogen van 100 miljoen euro.

    ABN AMRO is de laatste tijd druk bezig met het verbeteren van zijn antiwitwasbeleid. Het Openbaar Ministerie doet ook nog onderzoek naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. Mogelijk levert die kwestie ABN AMRO nog een flinke boete op.
4.587 Posts
Pagina: «« 1 ... 20 21 22 23 24 ... 230 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links