Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

  • 840,300 18 apr 2024 17:39
  • -12,100 (-1,42%) Dagrange 832,200 - 871,500
  • 762.238 Gem. (3M) 590,9K

ASML 2020

7.502 Posts
Pagina: «« 1 ... 44 45 46 47 48 ... 376 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Senior 1936 21 januari 2020 16:14
    quote:

    Kaspersky schreef op 21 januari 2020 13:24:

    [...]
    Opties zijn vooral voor de hefboomwerking. Je vergroot het risico.

    Ik wil heel graag call opties kopen, maar ik doe het niet omdat het onderliggende risico niet bij mij past. In principe kan een aandeel beide kanten op; dit zit al deels verdisconteerd in de optieprijs.

    Zie het als een staatslot waarbij er een grote kans is dat je de inleg verliest, maar als je het goed hebt ook een behoorlijke winst.
    ik gebruik liever turbo's en heb gisteren turbo's Long 226 van Binck gekocht en vanmorgen wat bijgekocht.
  2. Macron 21 januari 2020 17:24
    Ben daar niet zo in thuis, maar ieder zijn ding hè. Verleiding is groot om de andere calls (gedeeltelijk) weg te doen aan €6.5 maar heb me voorgenomen om hiermee te wachten. Ben al 2 keer te snel geweest bij GLPG calls (toen nog aan 145!! stel je voor) Daar tevreden met een kruimeltje winst. Deze keer leg ik de lat hoger. Succes Gastone!
  3. [verwijderd] 21 januari 2020 18:53
    Wilde voorspelling: morgen sluiting op 285,00.

    Vandaag een bullish pin op een steunniveau van 266,00 en morgen positief nieuws is mijn verwachting. De combinatie van deze twee en het feit dat het nieuws telkens negatieve elementen heeft benadrukt zorgen ervoor dat mijn verwachting hoog is.
  4. forum rang 10 voda 21 januari 2020 19:41
    Hoe Wassenaar ASML in problemen bracht

    ASML in Veldhoven. Foto: Bart van Overbeeke/Hollandse Hoogte

    Terwijl de regering in Den Haag worstelt met de vraag of chipmachinefabrikant ASML een exportvergunning voor China moet krijgen, duikt in de berichtgeving hierover regelmatig de naam op van een Nederlands dorp: Wassenaar.

    In deze Zuid-Hollandse plaats, om precies te zijn op kasteel De Wittenburg, sloten op 19 december 1995 toen nog 38 landen het zogeheten Wassenaar Arrangement. Het is dit internationale verdrag dat Washington in stelling brengt om de export van de geavanceerde euv-chipmachine van ASML naar China te blokkeren. Vier vragen.

    1. Wat is het Wassenaar Arrangement?
    Dit multilaterale verdrag moet de export beperken van conventionele wapens én technologieën en producten die óók gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden. Zo hopen de inmiddels 42 deelnemende landen, waaronder Nederland en de VS, te voorkomen dat deze goederen in handen vallen van terroristen of staten waarvan een grote militaire dreiging uitgaat.

    Bedrijven die onder het Wassenaar Arrangement vallende wapens of zogeheten 'dual-useproducten' willen exporteren, moeten een exportvergunning aanvragen bij hun nationale overheid. Die mag daarover een 'zelfstandige beslissing' nemen. In Nederland beoordeelt het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de vergunningaanvragen.

    Kern van het verdrag is een 243 pagina's tellende lijst met honderden vergunningplichtige goederen. De nu veel bediscussieerde euv-technologie van ASML staat er ook op. De lijst is niet statisch; technologieën en producten kunnen worden toegevoegd én afgevoerd. Zo maakt de duv-technologie van ASML, de voorloper van euv, geen onderdeel meer uit van het Wassenaar Arrangement. Deze technologie is wereldwijd nu zo breed toegankelijk, dat een exportbeperking weinig nut meer heeft.

    Een keer per jaar beslist een Plenaire Vergadering in Wenen over aanpassingen. Om een product vergunningplichtig te maken, is instemming vereist van alle 42 landen. Wie het initiatief nam om ASML's technologie op te voeren, blijft geheim.

    2. Waarom is de euv-technologie van ASML vergunningplichtig?
    De euv-machines werken met zeer geconcentreerd ultraviolet licht (extreme ultra violet, oftewel euv) om halfgeleiders te printen. Dat licht wordt met speciale spiegels gebundeld en gericht. Deze zeer complexe en unieke technologie maakt het mogelijk veel kleinere circuits te printen op een chip. De chips kunnen niet alleen worden gebruikt in consumentenelektronica, maar ook in producten met militaire doeleinden, zoals drones, raketten en vliegtuigen. En dus valt de euv-technologie onder het Wassenaar Arrangement.

    Bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag kijkt het ministerie niet alleen naar de toepassing, maar ook naar het bestemmingsland en de afnemer. Om een exportvergunning te kunnen afgeven voor deze dual-usetechnologie wil het kabinet van ASML het fijne weten over de Chinese toepassingen van de euv-technologie. Een garantie dat die niet militair zullen zijn, lijkt vrijwel niet te geven.

    3. Waarom is China een risicoland?
    In China is de laatste jaren de verwevenheid tussen civiele en militaire sectoren versterkt. Een bewuste keuze, nu China zijn politieke invloed op het wereldtoneel fors wil uitbreiden en binnen een aantal jaren de VS van de troon wil stoten als technologische mogendheid.

    In de vorig jaar uitgebrachte Chinastrategie waarschuwt de Nederlandse regering dat deze nauwe verwevenheid tussen militaire en civiele doelen 'extra aandacht' vraagt voor de export van strategische goederen. 'Het is moeilijk bij voorbaat uit te sluiten dat goederen die oorspronkelijk een civiele bestemming hebben niet ook voor militaire doeleinden worden ingezet. Dat geldt zeker voor hoogtechnologische producten.'

    Voor de VS reden genoeg om Nederland te vragen ASML geen vergunning te geven. In Chinese handen zou de euv-technologie niet nader genoemde veiligheidsrisico's opleveren, zei de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, onlangs in het FD.

    Volgens China ontbreekt elke vorm van bewijs en zaaien de VS doelbewust twijfel over de Chinese bedoelingen. 'Juist de VS zijn de grootste agressor met hun cyberaanvallen, en China het grootste slachtoffer', aldus ambassadeur Xu Hong tegenover het FD.

    4. Is er voor het kabinet een uitweg om ASML toch een vergunning te geven?
    Het ministerie voor Buitenlandse Handel stelt zich naar eigen zeggen constructief op. 'De makkelijke oplossing was om ASML direct “nee” te verkopen', zegt een Haagse bron. 'Onze grondhouding is “ja, tenzij”.

    Als er onderhandelingsruimte is, zit die doorgaans in aanvullende garanties die de aanvrager kan geven. Soms vraagt het ministerie bijvoorbeeld om een gps-tracker in te bouwen en alle bewegingen van de gevoelige apparatuur te volgen. Ook kan het kabinet eisen dat de leverancier zelf het transport en de installatie verzorgt en het onderhoud blijft plegen. Sowieso zal ASML goed zicht willen houden op hoe zijn machines precies worden gebruikt en zal China de continue assistentie van de Veldhovenaren hard nodig hebben.

    Het ministerie wil niet ingaan op mogelijke tussenoplossingen. Minister Sigrid Kaag heeft de Veldhovense machinebouwer wel om extra informatie gevraagd. Normaal gesproken neemt het kabinet binnen acht weken een besluit over een vergunningaanvraag. Die termijn is al lang verstreken. De situatie staat nu 'on-hold'.

    Het is overigens de vraag of Nederland de VS gerust zou kunnen stellen met dit soort compromissen. Het gaat de Amerikanen om meer dan veiligheid, zij willen de economische opmars van China vertragen en de technologische dominantie van dat land zo lang mogelijk afwenden. Als zij daarbij hun bondgenoten kunnen gebruiken als pion, zullen de VS dat niet nalaten, zo lieten zij eerder zien bij de discussies over de rol van technologiebedrijf Huawei bij de bouw van mobiele 5G-netwerken.

    fd.nl/economie-politiek/1331690/hoe-w...
  5. forum rang 4 roloff 21 januari 2020 19:49
    quote:

    Kaspersky schreef op 21 januari 2020 18:53:

    Wilde voorspelling: morgen sluiting op 285,00.

    Vandaag een bullish pin op een steunniveau van 266,00 en morgen positief nieuws is mijn verwachting. De combinatie van deze twee en het feit dat het nieuws telkens negatieve elementen heeft benadrukt zorgen ervoor dat mijn verwachting hoog is.
    @Kaspersky, we zullen zien ...
    Omhoog of omlaag, op korte termijn is het puur een gok.
    Er valt weinig aan te beredeneren (althans zo sta ik er in).
  6. forum rang 4 Bakkiekoffie 21 januari 2020 21:28
    quote:

    Gastone schreef op 21 januari 2020 17:47:

    Morgen zal waarschijnlijk de range tussen 265 en 282 liggen (+3.9%, -2.4%). Zoals eerder uitgelegd zijn dit gemiddelde waarden.

    TA: op de daggrafiek een 'Hammer' boven MA20 is een mooi bullish signaal.
    De TA-ruimte in jouw range ligt meer aan de bovenkant dan aan de onderkant van de huidige koers.
    Als ik daarbij optel dat ik verwacht dat Q4 cijfers minstens conform verwachting zijn(zoals altijd) met zonnige vooruitzichten, aantrekkende markten en vraag van chipfabrikanten, dan gaat het naar de 280-285. Misschien eind van de week, maar morgen zeker 276-278.
7.502 Posts
Pagina: «« 1 ... 44 45 46 47 48 ... 376 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links