Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffiepraatjes

3.403 Posts
Pagina: «« 1 ... 76 77 78 79 80 ... 171 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 januari 2020 21:19
    I smell a rat?

    Gwyneth Paltrow brengt kaars uit die naar haar vagina ruikt.
    Gepubliceerd: 12 januari 2020 15:08

    Actrice Gwyneth Paltrow (47) heeft met haar lifestylebedrijf Goop een kaars op de markt gebracht met de naam This Smells Like My Vagina.
    De kaars wordt door het bedrijf omschreven als een grappige, prachtige, sexy en onverwachte geur. De geuren waaruit de kaars is samengesteld zijn geranium, bergamot, cedar met Damaskroos en muskuszaad, en zou volgens de actrice een afspiegeling zijn van haar eigen vaginageur.

    De kaars kost 67,50 euro en zou je in een staat van fantasie, verleiding en verfijnde warmte brengen. Het product blijkt ongekend populair, want binnen een uur was het al volledig uitverkocht.

    Druiper gegarandeerd.
  2. forum rang 10 voda 14 januari 2020 12:47
    Fabriek Picanol plat na hack met gijzelsoftware

    Gepubliceerd op 14 jan 2020 om 11:56 | Views: 514

    IEPER (AFN/BELGA) - De fabriek van weefmachinemaker Picanol in het Belgische Ieper ligt plat vanwege een cyberaanval. Het bedrijf kreeg maandag een melding dat het IT-systeem was gehackt met zogenoemde gijzelsoftware. Pas als losgeld wordt betaald zouden de systemen worden vrijgegeven. Welk bedrag wordt geëist is niet bekendgemaakt.

    De productie in Ieper, waar 1500 mensen werken, ligt stil. Ook de vestigingen van de onderneming in Roemenië en China zijn getroffen. Het is volgens zakenkrant De Tijd de zwaarste cyberaanval op een beursgenoteerd bedrijf in België. De handel in aandelen Picanol op de beurs in Brussel is geschorst.

    De weefgetouwenbouwer overlegt later dinsdag met cybercrimespecialisten van de Belgische federale politie.
  3. forum rang 10 voda 14 januari 2020 19:34
    Honderden Nederlandse bedrijven met Citrix-servers vatbaar voor hack

    Honderden Nederlandse servers zijn kwetsbaar voor hackers door een beveiligingslek in producten van het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix. Bedrijven die nog geen maatregelen genomen hebben, zijn waarschijnlijk al gehackt, vrezen IT-experts.

    Afgelopen maandag bracht het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid een waarschuwing naar buiten. De kwetsbaarheid van Citrix-servers wordt daarin qua ernst ingeschaald op een 9,8 op een schaal van 1 t/m 10. 'Criminelen kunnen zonder authenticatie bedrijven binnendringen en op zoek gaan naar privégegevens van klanten en belangrijke interne wachtwoorden kopiëren', zegt Frank Breedijk van securitymeldpunt.nl, een vrijwilligersorganisatie van IT-specialisten, en tevens chief information security officer bij ICT-bedrijf Schuberg Philis.

    25.000 kwetsbare servers
    Onderzoekers vonden wereldwijd meer dan 25.000 kwetsbare Citrix-servers die vanaf het internet toegankelijk zijn. 713 daarvan bevinden zich in Nederland. Veel kwetsbare bedrijven hebben nog geen maatregelen genomen, zegt Breedijk. 'We hebben zoveel mogelijk bedrijven in Nederland gescand. Meer dan 500 Nederlandse servers zijn na de melding van het NCSC nog steeds vatbaar voor hackers.'

    Met Citrix is het mogelijk, net zoals bij een VPN (virtual private network), om vanaf een afstand in te loggen op een bedrijfsnetwerk. Het gelijknamige Amerikaans softwarebedrijf haalt met dit product een jaaromzet van bijna $3 mrd.

    Via de software van Citrix kan iemand vanuit huis of op zakenreis specifieke bedrijfssoftware gebruiken. Callcentermedewerkers werken er bijvoorbeeld vaak mee om mee te kunnen kijken in klantgegevens. 'Het is een zeer populair product', zegt Ralph Moonen, technisch directeur bij beveiligingsbedrijf Secura. 'Er is denk ik geen beursgenoteerd bedrijf, bank of verzekeraar die het niet gebruikt.'

    Gemakkelijk te misbruiken
    De software van Citrix is voor kwaadwillenden gemakkelijk te misbruiken. Vorige week donderdag is namelijk op internet een stukje software (exploit) gepubliceerd die hackers kunnen gebruiken om binnen te komen. De exploit is het afgelopen weekend heel vaak gedeeld en ingezet, zag Breedijk: 'Elk bedrijf dat nu nog geen actie heeft ondernomen moet er serieus rekening mee houden dat er criminelen in de systemen zitten. Dat betekent een risico voor bedrijven op datalekken, of dat het systeem is gebruikt om verder in het netwerk stiekem gijzel- of spionagesoftware te installeren.'

    Ook Moonen ziet grote gevaren voor bedrijven die nog geen actie ondernomen hebben: 'Hackers kunnen de afgelopen dagen deurtjes hebben opengezet waar ze over een week weer makkelijk naar binnen kunnen glippen.'

    Nog geen update
    Citrix heeft 17 december openbaar gemaakt dat er een lek is in zijn software. Een update is er vooralsnog niet. Klanten van Citrix kunnen zichzelf daarom slechts beschermen met een workaround, een lijst met aanpassingen die door systeembeheerders handmatig gedaan moeten worden om de kwetsbaarheid te verkleinen. Moonen van Secura vindt de werkwijze van Citrix 'bijna crimineel nalatig'. 'Een gemiddelde beheerder zal zijn wenkbrauwen fronsen als hij de handleiding leest. Er staat 'doe dit, doe dat' zonder dat nauwkeurig omschreven wordt wat voor gevolgen dat precies heeft.'

    Citrix is ondertussen bezig met een update voor de vijf versies van de software. De eerste versie is 20 januari beschikbaar, de laatste 31 januari.

    fd.nl/ondernemen/1330985/honderden-ne...
  4. forum rang 10 voda 21 januari 2020 12:46
    Amsterdam gaat afvalverwerker AEB alsnog privatiseren

    Amsterdam zoekt een koper voor alle aandelen van afvalverwerker AEB. Doel is om een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen voor de voormalige probleemdochter. Dat staat in een brief die het gemeentebestuur dinsdag op haar website heeft gezet.

    AEB kwam afgelopen zomer in de problemen door achterstallig onderhoud. De directie sloot vier van de zes verbrandingslijnen. Enig aandeelhouder Amsterdam moest daarvoor een gepeperde rekening betalen van naar schatting €50 mln tot €100 mln.

    Het streven naar een maximale opbrengst staat op gespannen voet met het gegeven dat het contract dat de gemeente heeft met AEB voor het verwerken van huishoudelijk afval over twee jaar afloopt. Amsterdam kiest er bewust voor om dit contract niet te verlengen.

    'Dat zou het verkoopproces ingewikkelder maken, omdat er dan een gecombineerd aanbestedingsproces en verkoopproces ontstaat', schrijft de gemeente. Het contract met de gemeente is het belangrijkste contract dat AEB. In de huidige markt met overcapaciteit zullen concurrenten van AEB veel interesse hebben in het verwerken van Amsterdams afval.

    Bewogen jaar

    De verkoop van AEB moet het sluitstuk worden van een bewogen periode bij de afvalverwerker. Begin begin september was er bijna een onderhandse deal met afval- en recyclebedrijf Beelen. Beelen zou een belang nemen van 66%. De verkoop sneuvelde omdat er geen politiek draagvlak bleek voor verkoop aan een commerciële partij. Dit leidde tot het vertrek van de D66-wethouder Udo Kock.

    Daarna stuurde Amsterdam aan op een fusie met het Alkmaarse afvalbedrijf HVC. Deze poging strandde op verzet van de publieke achterban van HVC.

    In de huidige plannen blijft een aantal publieke taken van AEB op het gebied van afvalinzameling en afvalverwerking bij de gemeente. Daarvoor komen 55 mensen in dienst van de gemeente.

    Amsterdam zal het principebesluit in februari voorleggen aan de gemeenteraad. Het is de bedoeling om in april of mei het verkoopproces te starten. Daarvoor is de Amsterdamse corporate finance-boetiek Axeco ingehuurd. De verkoop moet voor het eind van het jaar zijn afgerond.

    fd.nl/economie-politiek/1331688/amste...
  5. forum rang 10 voda 24 januari 2020 18:45
    Katsjing! Speurhond vindt zes ton cash in verborgen ruimte van woning 65-plusser

    Een 67-jarige man uit Rotterdam zal niet zo snel vrienden worden met een speurhond. De viervoeter vond in zijn woning in een verborgen ruimte bijna 600.000 euro aan cash, geld dat vermoedelijk afkomstig is van drugssmokkel.

    Redactie Rotterdam 24-01-20, 13:15 Laatste update: 13:27

    Leden van het Cargo Harc-team Schiphol, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee, waren met de hond het huis van de 65-plusser binnengevallen. De inval maakte deel uit van een grotere operatie, die tot doel had een bende op te rollen die via luchthaven Schiphol drugs ons land binnensmokkelt. De Rotterdammer is aangehouden.

    Vorige week werden in een ander onderzoek van het team ook al twee mannen aangehouden op verdenking van drugssmokkel. In hun woning werd een grote hoeveelheid dure tassen en andere luxe goederen aangetroffen en in beslag genomen. Beide onderzoeken van het Cargo Harc-team Schiphol staan los van elkaar.

    www.ad.nl/rotterdam/katsjing-speurhon...
  6. forum rang 10 voda 29 januari 2020 06:33
    Een dag minder werken voor hetzelfde loon: ‘Iedereen gaat terug naar 32 uur’

    De werkweek van vier dagen wint wereldwijd terrein, maar Nederlandse organisaties lijken nog niet echt happig. Marketingbedrijf Loyals in Mijdrecht gaat het avontuur echter wel aan. In de maand februari wordt een proef gedraaid met een werkweek van vier dagen voor alle werknemers, met loonbehoud.

    Priscilla van Agteren 28-01-20, 14:00 Laatste update: 14:32

    Het Nieuw-Zeelandse Perpetual Guardian werd twee jaar geleden wereldnieuws toen ceo Andrew Barnes besloot al zijn personeel een dag minder te laten werken voor hetzelfde loon. Het experiment werd een jaar lang gevolgd door onderzoekers. Die extra vrije dag bleek werknemers een betere werk-privébalans te geven én de productiviteit op het werk te bevorderen. Andere organisaties klopten massaal bij Barnes aan voor advies en inmiddels experimenteren bedrijven over de hele wereld met een kortere werkweek.

    Lees ook
    Zij werken met liefde vijftig uur of meer in de week: ‘Vakantie? Daar word ik onrustig van’
    Gaan we in 2020 eindelijk naar een vierdaagse werkweek?

    We hebben mensen die 40, 38 of 36 uur werken per week. Die gaan allemaal terug naar 32 uur, maar voor hetzelfde salaris

    Gillian Robles
    De belangrijkste reden voor marketingbedrijf Loyals (100 medewerkers) om ook naar een vierdaagse werkweek over te stappen waren de werknemers, aldus Gillian Robles en Youri Lieberton, partners in het bedrijf. ,,We constateerden dat het personeel weinig energie had. Dat is niet goed voor henzelf en ook niet voor het werk dat ze afleveren’’, zegt Robles.

    Werknemers worstelden met een gebrek aan tijd, aldus Lieberton. ,,Als je hard werkt, heb je ook tijd nodig om op te laden. Natuurlijk heb je het weekend vrij, maar tegenwoordig heeft iedereen ook zoveel verplichtingen naast werk. En er is sociale druk om daaraan te voldoen, dus kies je niet voor jezelf. Met die extra vrije dag willen we onze werknemers de gelegenheid geven om dat toch te doen.’’

    Opdracht

    Gillian Robles (32), creative partner © Marlies Wessels

    De extra vrije dag krijgen de werknemers mét behoud van hun huidige loon. Robles: ,,We hebben mensen die 40, 38 of 36 uur werken per week. Die gaan allemaal terug naar 32 uur, maar voor hetzelfde salaris.’’ Werknemers krijgen op hun vrije dag wel een opdracht, vertelt Lieberton. Ze moeten proberen hun energie weer terug te vinden. ,,Hoe ze dat doen, mogen ze vrij invullen. Misschien willen ze sporten, of juist de tijd nemen om rustig een boek te lezen.’’

    Sommige werknemers hebben besloten de vrije dag met elkaar te gaan benutten. Lieberton: ,,Er zijn plannen om met een groepje te gaan wielrennen en ons development-team gaat met elkaar op die dag een opleiding volgen. Zij willen iets nieuws leren waar ze tot nu toe geen tijd voor hadden.’’

    Beetje eng
    Toen we het eenmaal aan iedereen binnen het bedrijf bekend hadden gemaakt, zagen we dat mensen actief gingen meedenken

    Gillian Robles
    Tot nu toe staan Nederlandse bedrijven niet echt te springen om over te stappen op een kortere werkweek. Achmea kondigde onlangs plannen aan om de werkweek voor al het personeel korter te maken, maar de daadwerkelijke overstap volgt waarschijnlijk pas volgend jaar. Wat maakt dat Loyals het nu al aandurft?

    Robles: ,,Het verraste ons wel dat we zo goed als de eersten zijn die dit in gaan voeren, maar ik vind het logisch dat bedrijven niet ‘zomaar’ overstappen. Het is een grote verandering en dat is altijd een beetje eng. Maar op een gegeven moment moet je stoppen met erover praten dat je iets wilt veranderen en het gaan doen.’’

    Een verandering aan de werkweek past bovendien bij een veranderende arbeidsmarkt, vindt Robles. ,,Onze maatschappij en het werk dat we doen zijn veranderd, maar de manier waarop we ons werk en leven indelen is altijd hetzelfde gebleven. Maar ooit, in de jaren 60, zijn we teruggegaan van een werkweek van zes dagen naar vijf. Dat was toen een hele schok, maar nu vinden we dat vanzelfsprekend.’’

    Applaus
    De werknemers van Loyals hadden het nieuws niet aan zien komen. ,,We maakten ons idee eerst bekend aan het kernteam van managers. We hadden applaus verwacht, maar dat kwam dus niet’’, zegt Lieberton. ,,Ze waren vooral sceptisch, wilden weten hoe we dat praktisch gingen regelen. En vooral: hoe gingen we dan zorgen dat alles af kwam? We hebben ons best moeten doen om hen te overtuigen dat dit een goede stap voor het bedrijf kan zijn.’’

    Robles: ,,Toen we het eenmaal aan iedereen binnen het bedrijf bekend hadden gemaakt, zagen we dat mensen actief gingen meedenken over hoe ze dezelfde taken gedaan zouden krijgen in minder tijd. Kan die ene vergadering niet korter, bijvoorbeeld. We hadden dat niet van hen gevraagd of verwacht, dat gevoel ontstond spontaan binnen het bedrijf.’’

    Data
    Youri Lieberton, oprichter en ceo Loyals. © Marlies Wessels

    Loyals heeft volgens Lieberton een goede basis om aan de proef te beginnen. ,,Wij hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in data. Wij kunnen zo precies bijhouden wat de productie is en of daar deze maand iets in veranderd is. Dat je het effect objectief kan beoordelen, is voor ons noodzakelijk. Anders baseer je de beslissing om het te doen of niet alleen maar op gevoel.’’

    Loyals kiest niet voor een vaste vrije dag – zoals bijvoorbeeld Microsoft Japan dat wel deed door de kantoren op vrijdag te sluiten – maar laat de keuze aan de werknemers zelf. Lieberton: ,,Een dag helemaal dicht gaan zou voor ons geen optie zijn. Wij hebben klanten waarvoor we de hele week bereikbaar moeten blijven. Met het team beslissen werknemers dus welke dag ze vrij nemen.’’ De enige dag die niet vrij genomen mag worden, is de vrijdag. ,,Die is heilig bij ons. Dan sluiten we met elkaar de week af bij de vrijdagborrel.’’

    Hobby’s
    Wat gaan de partners zelf eigenlijk doen met hun nieuwe vrije dag? Robles: ,,Ja, dat vind ik zelf ook wel lastig. In de zomer zou ik genoeg kunnen bedenken om te doen, maar in de winter? Waarschijnlijk eindelijk de boeken lezen waar ik niet aan toekom.’’

    Ook Lieberton weet het nog niet zeker. ,,Ik heb erover nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk geen hobby’s heb", lacht hij. ,,Maar dat is juist een goede reden voor die dag vrij. Het is belangrijk om iets naast je werk te vinden wat energie geeft, ook voor ons tweeën.’’

    Te veel aan je hoofd? Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video tips om je grenzen aan te geven op de werkvloer.

    www.ad.nl/ad-werkt/een-dag-minder-wer...
  7. forum rang 10 voda 29 januari 2020 18:18
    Warren Buffett stapt uit krantenwereld

    Gepubliceerd op 29 januari 2020 17:03 | Views: 989

    NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse multimiljardair Warren Buffett neemt afscheid van zijn krantenbezittingen. Het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway van Buffett verkoopt het onderdeel BH Media met onder meer dertig dagbladen aan Lee Enterprises voor een bedrag van 140 miljoen dollar.

    Met de verkoop erkent Buffett dat hij geen succes heeft gehad met het inblazen van nieuw leven in de kranten die kampen met dalende inkomsten uit advertenties en krimpende oplages. Een van de kranten die hij in handen had was de Omaha World Herald uit zijn woonplaats Omaha in de staat Nebraska. De verkoop door Buffett betreft ook wekelijkse publicaties en andere gedrukte producten.
  8. forum rang 10 voda 30 januari 2020 13:09
    De bodemloze beerput die Justitie heet

    Wie dacht dat het na de vele bedenkelijke affaires bij Justitie niet erger kon, komt van een koude kermis thuis. Klokkenluiders bij de Inspectie Justitie en Veiligheid onthulden dinsdag via het AD dat de inspectiedienst zacht gezegd nogal creatief omspringt met onderzoeken naar onderdelen van het eigen ministerie.

    Exact hetzelfde gebeurde twee jaar geleden bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, juist in het leven geroepen als ‘onafhankelijk’ onderzoekscentrum. Nu dus deel twee van dit verhaal, waarin een onderzoek naar de misstanden binnen het horrorministerie werd stopgezet en bij andere onderzoeken onwelgevalligheden eruit werden gefilterd.

    Voorbeelden van deze ‘beïnvloeding’ (een term die eigenlijk te lief is, noem het maar gerust gewoon corruptie) waren onderzoeken naar de politie, de brandweer en de fatale toepassing van de nekklem bij arrestant Mitch Henriquez in 2015.

    Maar de absolute parel van cynisme is de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In een tijd waarin zich steeds meer politieke vragen opdringen rond immigratie, besloot de IND bepaalde ‘gevoelige informatie’ onder het tapijt te vegen. Zo waren er filmpjes van martelingen en kinderporno gevonden op telefoons van asielzoekers, en ‘daar is niet in alle gevallen onderzoek naar gedaan’. Ook waarschuwde een inspecteur dat er mogelijk terroristen werden doorgevoerd naar azc’s.

    Als je tijdens de migratiecrisis van 2015 durfde te waarschuwen voor dergelijke scenario’s, werd je door GroenLinks en consorten weggezet als dubieus rechts. Nu blijkt dat inspectiediensten van het ministerie dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van de burgers, dit soort informatie achter hielden voor de controleurs van de macht: de Tweede Kamer.

    De reden is weinig verrassend de 'politieke gevoeligheid’ van de bevindingen van de inspecteurs. Hun rapport zou namelijk vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verschijnen, en stel je toch eens voor dat je Baudet en Wilders in de kaart zou spelen? Met zoiets triviaals als de waarheid.

    Dus wat doe je dan: je brengt een persbericht naar buiten waarin staat dat de IND prima functioneert. Doorlopen mensen, niets te zien hier.

    Je mond valt er van open. Onze parlementaire democratie strekt andere landen tot voorbeeld, klinkt het hier vaak. Van die voorbeeldfunctie blijft erg weinig over als de overheid continu de eigen misstappen verhult.

    Na het ontrafelen van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst lijkt de puinhoop bij Justitie de volgende opdracht voor het handjevol parlementaire pitbulls dat Nederland telt. Succes jongens. Drain the swamp.

    Elif Isitman criminoloog en redacteur politiek bij WNL. Reageer via columnist@fd.nl.

    fd.nl/opinie/1332768/de-bodemloze-bee...
  9. forum rang 10 voda 10 februari 2020 21:31
    Nederlandse scheepsontwerper ontkent verkoop van futuristisch waterstofjacht aan Bill Gates

    De Nederlandse scheepsontwerper Sinot ontkent zijn waterstofjacht Aqua aan Bill Gates verkocht te hebben. Britse media meldden de afgelopen dagen dat Gates 590 miljoen euro voor het vaartuig zou hebben betaald. De Aqua is enkel nog een concept en zou nog helemaal geen koper hebben.

    Techredactie/Tweakers 10-02-20, 15:19 Laatste update: 17:08

    De Britse krant Sunday Telegraph meldde zaterdag dat Gates de opdracht heeft gegeven om het 112 meter lange waterstofjacht te laten bouwen. Het eveneens Nederlandse Feadship zou de bouwer zijn en het jacht maken naar het ontwerp van Sinot. De Microsoft-medeoprichter zou daar 500 miljoen pond voor neergeteld hebben en het jacht zou in 2024 gereed zijn. Websites waaronder The Guardian en Engadget, maar ook Nederlandse media namen dat bericht over.

    Sinot ontkent in een bericht op zijn website stellig dat Gates zijn Aqua-concept heeft gekocht. Volgens de Nederlandse scheepsontwerper is ‘alle informatie’ uit de recente artikelen incorrect en heeft het bedrijf geen enkele band met Bill Gates en ook geen zakelijke overeenkomst. Sinot laat desgevraagd aan techsite Tweakers weten dat het bedrijf niet weet waar de verhalen vandaan komen. Het waterstofjacht zit nog in de conceptfase en Sinot zegt open te staan voor ‘iedere visionaire klant’.

    Vorig jaar toonde Sinot zijn Aqua-concept op de Monaco Yacht Show. Het bedrijf heeft een schaalmodel gemaakt en digitale beelden vrijgegeven. Het schip zou voorzien worden van twee elektromotoren die ieder een megawatt kunnen genereren en waterstof gebruiken als brandstof. Het jacht zou 3750 zeemijlen kunnen afleggen, een kleine 7000 kilometer. De maximale snelheid is 17 knopen, zo’n 32km/u, en de kruissnelheid bedraagt 10 tot 12 knopen.

    youtu.be/fCoU617GJG8

    www.ad.nl/tech/nederlandse-scheepsont...
  10. forum rang 10 voda 11 februari 2020 20:00
    Jeff Bezos ontvangt in één week ruim $4 mrd voor verkoop van aandelen Amazon

    Ceo Jeff Bezos van webwinkel Amazon. Foto: Reuters

    Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft ruim twee miljoen aandelen in zijn technologieconcern verkocht en heeft daar $4,1 mrd voor ontvangen. Dat bericht persbureau Bloomberg dat vorige week nog meldde dat Bezos $1,8 mrd ontving voor de verkoop van 900.000 aandelen AmazonAMZN$2.172,14+1,79%.

    Sindsdien blijkt de miljardair meer aandelen in zijn wereldwijde webwinkel te hebben verkocht tegen een koers die boven de $2000 lag. De transactie vond plaats tussen 31 januari en 6 februari, zo blijkt uit het aandelenregister dat van beurstoezichthouder SEC moet worden bijgehouden. Bezos heeft een belang van 11,16% in Amazon. Daarmee is Bezos' belang in zijn onderneming goed voor ruim $120 mrd. Ter vergelijking: het 18,9% belang van Elon Musk in Tesla is op dit moment ruim €26 mrd waard.

    De verkoop is de grootste van de afgelopen zeven dagen van miljardair-bestuurders die het persbureau sinds 2012 bijhoudt in zijn Bloomberg Billionaires Index.

    De beurswaarde van Amazon kwam vorige week dinsdag voor het eerst boven de $1000 mrd uit. Dat Bezos aandelen van de hand doet kan te maken hebben met de echtscheiding waarin de miljardair verwikkeld is. De echtscheiding kan Bezos een groot deel van zijn vermogen kosten, dat door zakenkrant Forbes op dit moment wordt geschat op $132,4 mrd. Daarmee is Bezos de rijkste man op aarde.

    Zijn voormalige echtgenote MacKenzie Bezos, geboren Tuttle, die vorig jaar via twitter de echtscheiding bekendmaakte, heeft eveneens een belang in Amazon. Forbes schat haar vermogen op $42,8 mrd.

    Het is niet de eerste keer dat Bezos aandelen van de hand doet. Vorig jaar zomer leverde een aandelenverkoop hem $1,8 mrd op. Dat geld stak Bezos onder meer in zijn ruimtevaartonderneming Blue Origin dat de concurrentie moet aangaan met SpaceX van Elon Musk en Virgin Galactic van Richard Branson. Bezos is ook eigenaar van de The Washington Post.

    fd.nl/ondernemen/1334490/jeff-bezos-o...
  11. forum rang 10 voda 11 februari 2020 20:08
    Accountant tekent jaarrekening noodlijdende afvalcentrale AEB niet

    De jaarrekening van de Amsterdamse afvalverwerker AEB is niet ondertekend door de accountant. PWC verleent geen goedkeurende verklaring voor boekjaar 2018. Dat blijkt uit de voorlopige jaarstukken van het afvalbedrijf, die het heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

    De accountant zou niet zeker zijn van de juistheid van de cijfers, schrijft De Telegraaf, die het nieuws dinsdag als eerste meldde. Ook is de accountant verplicht om te melden als er twijfel is over de continuïteit van een bedrijf. Een kritische toelichting zou gevolgen kunnen hebben voor de geplande verkoop van de afvalverwerker.

    De gemeente Amsterdam, enig aandeelhouder, zoekt een koper voor alle aandelen van AEB. De afvalverwerker kwam in de zomer in technische en financiële problemen door achterstallig onderhoud.

    PWC ontkent
    PWC spreekt de berichtgeving tegen. 'Als accountant kunnen we pas een controleverklaring afgeven als we al onze werkzaamheden hebben voltooid', zegt een woordvoerder desgevraagd. 'In dit geval loopt onze controle nog en zijn er nog een aantal openstaande punten.'

    Volgens het bestuur van AEB kon de accountant niet ondertekenen vanwege een liquiditeitstekort over 2018 en de verwachting dat het bedrijf geen herfinanciering zou kunnen vinden. Een andere factor was de 'aanvankelijk afwijzende houding' van de gemeente Amsterdam om de tekorten op te vangen. Nadat de aandeelhouder in oktober toch over de brug kwam met meer geld, was er geen tijd meer voor het aanvullende onderzoek dat nodig is voor een goedkeuringsverklaring.

    In het gedeponeerde stuk - ingediend op de wettelijk gezien laatst mogelijke dag - meldt AEB over 2018 een verlies van €29 mln. Een jaar eerder noteerde het bedrijf nog €8,8 mln winst. Ook blikt de directie vooruit op het nog niet afgeronde boekjaar 2019, waarin het noodgedwongen vier verbrandingslijnen moest sluiten. De oorspronkelijke prognose was dat het bedrijf dit jaar €5 mln winst zou maken. Maar de directie verwacht een verlies na belastingen van ongeveer €84,5 mln.

    Technische en financiële problemen in 2019
    AEB kwam in de zomer van 2019 in de problemen toen de directie noodgedwongen vier van de zes verbrandingslijnen sloot. Het bedrijf kon de veiligheid van medewerkers niet meer garanderen. Dit resulteerde in een afvalcrisis, waarbij het hoofdstedelijke afval en rioolslib door het hele land moest worden verscheept. AEB startte daarna met een verbeterprogramma om achterstallig onderhoud weg te werken en de werkcultuur te verbeteren. Inmiddels draait AEB weer op volle sterkte.

    De maandenlange stillegging had grote financiële gevolgen. Niet alleen miste de afvalverwerker inkomsten, maar het bedrijf moest ook extra kosten maken om het afval elders te laten verwerken. Er was een noodkrediet nodig van de gemeente en een bankenconsortium van (ING, ABN Amro, BNG en Deutsche Bank) om een faillissement te voorkomen. De gemeente Amsterdam heeft in totaal €80 mln toegezegd om te voorkomen dat het bedrijf om zou vallen.

    Inmiddels zoekt Amsterdam een koper voor AEB. De gemeente wil een zo hoog mogelijke opbrengst voor het bedrijf. Deze week spreekt de Amsterdamse gemeenteraad over het verkoopproces.

    De noodgedwongen sluiting van verbrandingslijnen speelde in 2018 nog niet. Het verlies over dat boekjaar is volgens de directie het gevolg van onder meer de revisie en buitengebruikstelling van een turbine (kosten een slordige €14 mln), een stijging van de bedrijfskosten en een forse afwaardering op de scheidingsinstallatie van bijna €10 mln.

    fd.nl/ondernemen/1334170/accountant-t...
  12. forum rang 10 voda 12 februari 2020 08:13
    Grootste loonstijging in tien jaar binnen bedrijfsleven

    De krapte op de arbeidsmarkt dwingt het bedrijfsleven aanzienlijk hogere lonen te bieden. In tien jaar waren de loonstijgingen niet zo groot. Vielen in december de cao-lonen bij de particuliere bedrijven gemiddeld nog 2,9% hoger uit, nieuwe CBS-cijfers laten zien dat dit over januari al 3,4% is.

    'Sinds 2008 en 2009 zijn de lonen in de particuliere sector niet meer zo snel gestegen', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS, 'Vorig jaar liep de loonstijging nog in gematigd tempo op, nu zie je de krapte op de arbeidsmarkt echt terug in hogere lonen.' Eerder meldde het CBS over december een werkloosheid van 3,2% van de beroepsbevolking, het laagste percentage in vele jaren.

    Werkgevers moeten dus naar middelen zoeken om hun personeel aan zich te binden. Dat kan door meer loon te betalen, maar ook door werknemers sneller promotie te laten maken of eerder de zekerheid van een vaste baan te bieden. Volgens Van Mulligen zijn er indicaties dat het het incidentele loon, door promotie of winstdeling, aan het oplopen is.

    Minder flex, meer vast

    Donderdag blijkt of de groei van het aantal vaste banen doorzet. Het CBS komt dan met nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dan is bekend hoe veel banen erbij gekomen zijn en ook hoe die banengroei gespreid is over vaste en flexibele banen. De langjarige trend van een sterke groei van flexbanen ten koste van vaste banen is eerder vorig jaar al omgeslagen: inmiddels daalt het aantal flexbanen en is er een stevige groei voor de vaste banen.

    'In het derde kwartaal zag je het aantal uitzendbanen afnemen', zegt Van Mulligen, 'Normaal gebeurt dat als de economie inzakt en er banen verloren gaan. Nu komt het doordat de arbeidsmarkt heel krap is en bedrijven personeel dat een jaar op een tijdelijk contract werkte een vast contract aanbieden.'

    Bij de overheid en de gesubsidieerde instellingen valt de versnelling van de loonstijging in januari minder fors uit, waardoor het gemiddelde voor alle lopende cao's ook minder snel oploopt. Gemiddeld is er sprake van een stijging van 3,0% over december naar 3,2% in januari.

    Contracten al in 2019 gesloten

    De stevige acceleratie in januari van de cao-lonen bij de bedrijven was min of meer in het vooruitzicht gesteld door werkgeversvereniging AWVN. Die liet eerder weten dat in veel van de al vorig jaar afgesloten nieuwe langlopende cao's voor 2020 de hoogste loonstijging was voorzien.

    Het Centraal Planbureau ging aanvankelijk uit van een veel gematigder loonontwikkeling. Met Prinsjesdag voorzagen de 'rekenmeesters van het kabinet' voor dit jaar nog een cao-loonstijging in het bedrijfsleven van 2,5%. In december was die schatting opgetrokken tot 2,8%. Na de plus van 3,4% over januari lijkt dat percentage al weer aan de krappe kant.

    Het CPB heeft voor de koopkrachtontwikkeling voor 2020 een plus van 2,1% in de boeken staan. Een hogere loonstijging doet dat percentage verder stijgen.

    Nieuw groeicijfer

    Ook donderdag komt het CBS met de cijfers voor de groei van de economie in het vierde kwartaal, en meteen ook het cijfer over heel 2019. 'Ik verwacht dat het een redelijk jaar is geworden', zegt analist Marcel Klok van ING, 'Een jaar met een behoorlijke groei van de economie, duidelijk boven het gemiddelde van de eurozone. We hebben een minder harde tik van de onzekerheden uit het buitenland gekregen dan je misschien zou verwachten, doordat de economie binnenlands stevig bleef doordraaien.'

    Klok zegt dat de economie vermoedelijk over de volle breedte is gegroeid. 'Ik denk dat het een jaar is geworden zoals we van tevoren verwachtten. Eigenlijk een saai jaar.' Hij verwacht een groei voor het vierde kwartaal van 0,4% en een gemiddelde toename over heel 2019 van 1,7%.

    fd.nl/economie-politiek/1334247/bedri...
  13. forum rang 10 voda 12 februari 2020 19:34
    Rekenkamer onderzoekt hoe algoritmes overheid de burger raken

    De Algemene Rekenkamer stelt een onderzoek in naar het gebruik van 'slimme computers' bij de rijksoverheid. Dat moet duidelijk maken hoe algoritmes (computerprogramma's die zelfstandig beslissingen nemen) de belangen raken van burgers en bedrijven. Ook bekijkt de Rekenkamer hoe de toepassing van algoritmes kan worden gecontroleerd.

    Het onderzoek duurt een jaar. De Algemene Rekenkamer, een onafhankelijk orgaan dat de uitgaven van de rijksoverheid kritisch beoordeelt, heeft hier zelf toe besloten.

    SyRI van de baan
    Onlangs zette de Haagse rechtbank een streep door zo'n overheidsalgoritme. Het programma SyRI, dat potentiële fraudeurs identificeert door grote hoeveelheden persoonsgegevens door te ploegen, is strijdig met de mensenrechten. De wet die het gebruik van SyRI regelt is daarmee van de baan. De rechtszaak was aangespannen door een breed collectief van privacyvoorvechters, inclusief vakbond FNV.

    Ook in de Tweede Kamer is onrust over het gebruik van algoritmes door de overheid. Vorig jaar zomer werd het kabinet in een motie gevraagd om het toezicht op algoritmes te organiseren. Een van de hoofddoelstellingen van de motie is het voorkomen van discriminatie door de computer. Dat zou onder meer kunnen gebeuren bij opsporingsbeslissingen, die tot stand komen na een analyse van persoonsgegevens door algoritmes.

    Wildgroei overheidsalgoritmes
    Eerder onthulde de NOS, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, een wildgroei aan algoritmes bij de overheid. Tenminste vierenvijftig instanties gebruiken een algoritme om te voorspellen wie de wet zal overtreden.

    In het voorjaar van 2019 maakte de gemeente Amsterdam bekend dat het algoritmes zou laten screenen. Accountantskantoor KPMG werd ingeschakeld om hier een methode voor te ontwikkelen. Zo moeten inwoners van de hoofdstad gevrijwaard kunnen blijven van algoritmes die discrimineren, vals spelen of andere ongewenste beslissingen nemen.

    Een woordvoerder van de Algemene Rekenkamer zegt dat het onderzoek niet gebeurt op verzoek van het kabinet, en ook niet vanwege berichtgeving in de media. 'In ons dagelijkse werk zien we dat het gebruik van algoritmes door overheidsorganisaties toeneemt', zegt de woordvoerder. 'Het ligt dus voor de hand dat wij onderzoeken hoe ze werken.'

    Openbare screeningsmethode
    Het is de bedoeling om de impact op burgers en bedrijven mee te nemen in het onderzoek. Daarnaast hoopt de Rekenkamer een soort screeningsmethode te ontwikkelen waarmee ook anderen kunnen onderzoeken 'of een algoritme doet wat het geacht wordt te doen'.

    Nog niet bekend is welke overheidsorganisaties worden onderzocht. 'Misschien maken we dat vooraf bekend', aldus de woordvoerder, 'bijvoorbeeld omdat de Kamer daar om vraagt. Maar het kan ook pas in het eindrapport komen.'

    fd.nl/economie-politiek/1334544/reken...
  14. forum rang 10 voda 13 februari 2020 16:59
    Bayer werkt aan alternatief voor omstreden onkruidmiddel

    Gepubliceerd op 13 februari 2020 16:48 | Views: 52

    LEVERKUSEN (AFN/BLOOMBERG) - Chemiereus Bayer zegt een nieuwe onkruidverdelger te hebben ontwikkeld die moet dienen als alternatief voor het omstreden middel glyfosaat. Tienduizenden mensen hebben het Duitse bedrijf aangeklaagd wegens zijn middel Roundup, waarvan glyfosaat het actieve bestanddeel is. Ze zeggen kanker te hebben gekregen door Roundup en willen een schadevergoeding.

    Bayer zegt een nieuw molecuul voor het bestrijden van onkruid te hebben ontdekt. Het gaat volgens het bedrijf om de eerste nieuw ontwikkelde stof tegen onkruid voor akkerbouw in dertig jaar. De ontwikkeling zit nog in een beginfase.

    Het is Bayer er veel aan gelegen een alternatief voor glyfosaat te vinden. Vorig jaar kondigde het chemiebedrijf aan 5 miljard euro te investeren in die zoektocht. De rechtszaken wegens Roundup, dat in bezit kwam van Bayer na de overname van branchegenoot Monsanto, lopen ook in de papieren. Het concern werd in de Verenigde Staten al meermaals veroordeeld tot het betalen van miljoenenboetes. Het bedrijf wil nu een schikking treffen met andere vermeende gedupeerden. Het totaalbedrag kan volgens analisten rond de 10 miljard dollar liggen.
  15. forum rang 10 voda 22 februari 2020 10:52
    Koning krijgt de hoogste ozb-aanslag ooit voor Huis ten Bosch

    De gemeente Den Haag doet goede zaken dankzij de verhuizing van koning Willem-Alexander en zijn gezin naar paleis Huis ten Bosch. Het bedrag op de aanslag voor de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb) is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van AD Haagsche Courant.

    Jan-Willem Navis 22-02-20, 07:02

    Dit jaar heft de gemeente 24.000 euro ozb op het paleis. Dat was vijf jaar geleden nog maar 8000 euro.

    Volgens de gemeente is het paleis het duurste woonhuis van Nederland. De gemeente berekende dat het stulpje in het Haagse Bos op 1 januari 2019 liefst 44 miljoen euro waard was. Zo hoog is althans de WOZ-waarde, de schatting van de huizenprijs die de gemeente voor elk gebouw maakt.

    Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Toen werd Huis ten Bosch getaxeerd op net iets meer dan 40 miljoen euro. Dit betekent dat de gemeente het koningshuis matst. Want bij de buren viel de afgelopen weken een blauwe brief op de mat met een WOZ-waarde die liefst 14 procent hoger lag dan het jaar ervoor.

    Woningwaarde
    Dit percentage is volgens het CBS ook de gemiddelde stijging van de woningwaarde in heel Den Haag. Maar dit kan per huis of buurt sterk verschillen. Dat komt omdat de gemeente bij de taxatie uitgaat van de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt die zijn verkocht. Op de gemeentelijke website Mijn Den Haag kan iedere woningbezitter opzoeken welke panden ter vergelijking zijn gebruikt. Lijken die niet op hun huis of liggen ze in een heel andere buurt, dan kan het slim zijn om bezwaar te maken. De woningwaarde wordt namelijk ook verrekend in de inkomstenbelasting.

    Dat is bij Huis ten Bosch onmogelijk, erkent de woordvoerder van wethouder Revis (Financiën). ,,Er zijn geen woonhuizen die qua omvang en uitstraling in de buurt komen. Alternatief is dat we dan een vergelijking maken met kantoorpanden met een stevige monumentale uitstraling van een vergelijkbare grootte.”

    Ook kijkt de gemeente bij de waardebepaling van grote villa’s buiten de stadsgrenzen. ,,Bijvoorbeeld in Wassenaar of Eindhoven. Den Haag maakt hierbij gebruik van een systeem waarin alle te koop staande woningen in Nederland geregistreerd staan.”

    De stijging van de waarde in de loop der jaren liep parallel met de voortgang van de verbouwing

    Woordvoerder Revis
    Welke gebouwen ter vergelijking zijn gebruikt voor de taxatie van het koninklijk paleis, wil de gemeente uit privacyoverwegingen niet zeggen. De WOZ-waarde van Huis ten Bosch steeg van 12 miljoen in 2016 in een jaar naar 20 miljoen. In de twee jaar daarna verdubbelde dit bedrag. Dat komt omdat rekening is gehouden met de staat van het pand en de kosten van de grootschalige renovatie, aldus Revis’ zegsman. ,,De stijging van de waarde in de loop der jaren liep parallel met de voortgang van de verbouwing.”

    Artikel gaat verder onder kaartje. (zie bijlage)

    Oppervlakte: 5.673m2 © Hans van Kralingen

    Dat is saillant. Want de opknapbeurt voor het paleis alleen al kostte dik 63 miljoen, meer dan het koninklijk verblijf nu waard zou zijn. Of dit komt doordat er bezwaar is gemaakt tegen de taxatie, wil Den Haag niet zeggen. Het Rijksvastgoedbedrijf, de beheerder van het paleis, kon hier gisteren ook geen uitsluitsel over geven.

    Zo’n procedure hoeft het staatshoofd in ieder geval niet zelf te voeren. Het paleis is eigendom van de staat, en sinds 2006 betaalt alleen de eigenaar ozb. Ook hier wordt Willem-Alexander dus ontzien, net zoals hij geen inkomstenbelasting hoeft af te dragen. In dat licht is het bijzonder dat de gemeente Den Haag toch geld int bij de koning. Want hondenbelasting en afvalstoffenheffing moeten de leden van het Koninklijk huis wél betalen.

    Vredespaleis
    Ambassades en gebouwen van internationale organisaties, zoals het Internationaal Strafhof en het Vredespaleis zijn de enige panden die vrijgesteld zijn van ozb-belasting. Den Haag heft dit jaar een hoger tarief, onder meer omdat er tekorten zijn bij de gemeente.

    www.ad.nl/den-haag/koning-krijgt-de-h...
3.403 Posts
Pagina: «« 1 ... 76 77 78 79 80 ... 171 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0654 +0,10%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.732,20 -0,59%
Gold spot 2.394,64 +0,64%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links