Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

  • 27,500 23 apr 2024 09:01
  • +0,160 (+0,59%) Dagrange 27,500 - 27,580
  • 4.573 Gem. (3M) 80,2K

inhoudelijk LIGHT

4.141 Posts
Pagina: «« 1 ... 121 122 123 124 125 ... 208 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Wall Street Trader 8 januari 2020 10:11
    Zijn eerste werkervaring

    "Dan moest ik een baan zoeken. Ik had een profiel van wetenschapper met een grote interesse voor het bedrijfsleven. Ik had overigens ook een vak bedrijfskunde gedaan. Maar mijn dekseltje paste niet op de potjes bij grote bedrijven als DSM en Unilever. Uiteindelijk ben ik zes maanden werkzoekende geweest, wat best een lastige periode was. Het was begin 1987, economisch niet zo'n prettige tijd. Maar toen introduceerde een headhunter me bij Mogen, het bedrijf waar haar man directeur was. Het was een beginnend plantenbiotechbedrijf in Leiden en een concurrent van het Gentse Plant Genetic Systems. De baan was me op het lijf gerschreven. Ik werd business development manager, precies wat ik wilde: op de grens tussen wetenschap en commercie. Ik voelde me er als een vis in het water.

    Als de FDA een medicijn goedkeurt, is het dag erna beschikbaar in de VS. In Europa kan dat niet en dat is een echte schande.

    "Ik ben er ruim drie jaar later vertrokken, omdat de nieuwe CEO in mijn ogen weinig visie had. Het groots en meeslepend zijn, miste hij volledig. Ik trok opnieuw naar Amerika, om voor de overheid te werken, voor het Netherlands Foreign Investment Agency. Niet het grootste hoogtepunt in mijn cv. Ze zochten een expert in lifesciences om bedrijven aan de Amerikaanse Westkust naar Nederland te halen. Het was een mooie kans om een paar jaar rond te lopen op de plek waar het allemaal gebeurde in biotech. Ik ben er vijf jaar gebleven, al had de job niet zoveel inhoud. Ik was uiteindelijk toch een soort schoenenverkoper die een voet tussen de deur probeerde te krijgen bij bedrijven om de bv Nederland aan te prijzen. Dat lukte overigens best aardig. Mijn grootste project draaide rond het biotechbedrijf Synergen, dat in Nederland een productiefaciliteit wou bouwen voor duizend werknemers, voor een product tegen septische shock, dat in de laatste fase van ontwikkeling zat. Tot die resultaten negatief bleken te zijn. Van de ene op de andere dag was het afgelopen met dat project. Het was biotech op zijn best (lacht).

    "Toen ben ik terechtgekomen bij een technologisch hoogstaand familiebedrijfje, dat een professor had opgericht in zijn garage in Eugene, in Oregon. Hij maakte fluorescentiechemicaliën, speciale stofjes die zich binden aan bijvoorbeeld DNA. Die verkocht hij aan universiteiten en biotech- en farmabedrijven. Ik mocht in Nederland een Europees centrum neerzetten. Ik ging aan de slag met een salesteam van enkele dames aan de telefoon, een paar technisch assistenten en een jongen voor de verzending. Dat ging heel goed. Het team groeide, naar twaalf, naar zestien mensen. Maar het was me te beperkt. De professor was erg behoudsgezind, altijd bang dat iemand anders met zijn producten meer zou verdienen dan hij. Dus botste ik met hem over de weg die het bedrijf moest bewandelen. Op zeker moment nodigde Dinko Valerio van Crucell, toen nog Introgene, me uit. Hij zocht iemand om een genomics-divisie op te starten.

    De geboorte van Galapagos

    "Ik wist niet goed waar ik in stapte, maar Introgene was wel hét opkomende biotechbedrijf van Nederland, het spannendste wat er was. Toen ik er net was, bleek dat het contact had met een bedrijf in Mechelen, Tibotec, dat werd geleid door Rudi Pauwels en Paul Stoffels. Ik ben met hen gaan onderhandelen. Het resultaat was de joint venture Galapagos, waarvan Crucell en Tibotec elk 50 procent eigenaar werden en waarin ze samen zouden investeren. Een paar maanden later vertrok ik bij Crucell en werd Galapagos zelfstandig. Ik kon wel nog gebruikmaken van de financiële dienst, hr, IT en andere faciliteiten van Crucell. Ik moest wetenschappers aanwerven en ervoor zorgen dat een technologieplatform werd opgebouwd.

    "In 2001 begon de zaak te kraken. Crucell had geen geld meer en Tibotec maar heel weinig. "Dit gaat mis", dacht ik. Van de raad van bestuur mocht ik extern kapitaal ophalen, waarop ik een ronde bij durfkapitalisten startte. En toen kwam 9/11, de aanslagen op de Twin Towers in New York. Plots werd het ontzettend moeilijk. Achteraf bekeken, was dat het lastigste jaar in mijn 21 jaar bij Galapagos. Uiteindelijk heb ik 22 miljoen euro opgehaald, met de Britse durfkapitaalgroep Abingworth als belangrijkste investeerder. We hielden een groot feest voor al onze relaties. Ik had truien laten maken met Independence Party 2002 erop gedrukt. Dinko Valerio was daar kwaad om, hij vond het deloyaal. Hij had gelijk, want als je ergens niet onafhankelijk bent, is het wel in een raad van bestuur vol durfkapitalisten.

    Galapagos heeft diepe dalen gekend, maar hebben nooit met onze rug tegen de muur gestaan.

    "Tot dan was Galapagos altijd een soort vriendencollectief geweest. Ik had een heel goede relatie met Paul, Rudi, Dinko en Ronald (Brus, toen CEO van Crucell, nvdr). Maar dan begon het spel van de waardering van het bedrijf. Toen ik met die durfkapitalisten ging praten, wilden die natuurlijk een heel lage waardering. Vooral Dinko en Ronald vonden dat ik de boel aan het verkwanselen was. Plots was de speeltijd voorbij, en waren die vriendjes mijn vriendjes niet meer. Ik kwam heel erg alleen te staan."
  2. forum rang 4 Wall Street Trader 8 januari 2020 10:14
    De beursgang

    "Na die financieringsronde kon ik niet langer profiteren van de faciliteiten van Crucell en Tibotec. Ze waren gewoon aandeelhouders geworden. En toen kwam er frictie met de durfkapitalisten, die bang waren voor een verdere verwatering en voor te veel kosten en uitgaven. Ze eisten focus, terwijl ik wilde uitbreiden. Een week voor een boardmeeting had ik al een slecht humeur, en een week erna ook. Op zeker moment kreeg ik een voorzitter, Raj Parekh. Hij is nog altijd mijn voorzitter. Hij was aangezocht door Abingworth, maar was wel onafhankelijk. Raj zei: "Die durfkapitaalwereld is niets voor jou, we gaan naar de beurs." Dat was wat ik altijd al gewild had. Mensen kunnen interesseren om aandelen in je bedrijf te kopen, vond ik zo gaaf. We hebben nog geruziet over de keuze tussen AIM (submarkt van de London Stock Exchange, nvdr) en Euronext. KBC heeft ons naar Euronext geleid.

    "De beursgang was kantje-boord. De begeleidende banken waren Kempen, KBC en op de achtergrond Fortis. Terwijl ik voor de roadshow in Italië zat, liet Kempen weten dat het orderboek niet vol geraakte. De banken adviseerden de beursgang af te blazen. Toen heef Raj ingegrepen. "Als je je in biotech terugtrekt uit zo'n IPO, is de kans heel klein dat het er nog van komt", waarschuwde hij. We verlaagden de prijs van 8 naar 7 euro, en gingen naar de durfkapitalisten, die we tot dan niet hadden gevraagd. Zij wisten ook wel dat ze weer zouden moeten financieren, als we niet naar de beurs trokken, en na een paar uur rondbellen hadden we plots een mooi overingetekend boek. Je kan speculeren over wat gebeurd zou zijn als die IPO mislukt was, maar zeker is dat we minder hadden kunnen groeien.

    "Amper twee weken later zat ik op het vliegtuig naar Engeland, om het drie keer grotere farmadienstenbedrijf BioFocus te kopen. De CEO was meteen akkoord en ik begreep al snel waarom: we bleken hun enige grote klant te zijn, en de zaken draaiden enorm slecht. Dat was even slikken, maar we waren zo complementair dat ik doorzette. Daarna hebben we nog acht overnames gedaan, in Amerika, Engeland, Zwitserland en Duitsland."

    De grote farmadeals

    "En toen begonnen de deals met grote farmabedrijven. Door de overname van BioFocus hadden we plots kritische massa, waren we niet meer het kleine biotechbedrijfje met 60 man. Wij konden farmabedrijven alles aanbieden, van het vinden van een target (eiwitten in het lichaam waarop een product zou kunnen inwerken, nvdr) tot de ontwikkeling van een kandidaat-medicijn. Zo zijn die grote allianties ontstaan met spelers als Merck, Eli Lilly, GSK, en Johnson & Johnson. We kregen degelijke royalty's en mijlpaalbetalingen als we succes boekten. We konden daardoor de servicedivisie enorm uitbouwen. De raad van bestuur kon ons niet tegenhouden. Als wij van, zeg maar, Merck een contract kregen om twaalf targets in een stofwisselingsziekte te ontdekken, had ik zestig mensen extra nodig. Anders konden we die mijlpalen niet halen. Het was een simpele manier om Galapagos te laten groeien van 60 naar 600 medewerkers. De servicedivisie haalde een mooie omzet en was winstgevend. En daarnaast hadden we die lucratieve allianties. Dat ging dus goed, behalve dat die allianties een na een ontploften. Geen enkel farmabedrijf had zin om door te zetten.

    "Ik vond hen enorme sukkels, al zou ik dat woord beter niet gebruiken (lacht). Ze maakten ronduit domme beslissingen. Het mooiste voorbeeld is GSK. We hadden een brede samenwerking voor artrose. Op zeker moment kwam de baas van de immunologie-afdeling van GSK zich ermee bemoeien. Hij vond dat we moesten focussen op reuma en wilde exclusiviteit in JAK-inhibitoren (genoemd naar de enzymen Janus-Kinases, die moesten afgeremd worden, nvdr). Ik wist toen nog niet wat dat waren. Maar hij wilde miljoenen betalen voor die exclusiviteit. Dus beval ik onze mensen aan de slag te gaan en nog een boel chemici aan te werven. Dat lukte allemaal, en zo ontwikkelden we onder meer filgotinib, zo'n JAK-inhibitor. Maar dan vertrok die man plots terug naar de Verenigde Staten. Zijn opvolger had geen enkele affiniteit met JAK's en GSK verloor zijn interesse. Het vond filgotinib zelfs niet ontwikkelbaar. Maar we hadden intussen de goedkeuring om met klinische testen te starten. Ik gaf GSK twee weken om de rechten terug te geven. Er werd nog wat gedreigd, maar we hebben ze uiteindelijk teruggekregen. Als GSK die JAK's toen zo snel mogelijk door ons had laten ontwikkelen, dan was het nu de wereldleider in ontstekingsziekten geweest. We waren dan jaren eerder op de markt gekomen met diverse moleculen, want we hebben jaren verloren door partners die afhaakten. GSK had een belangrijke speler in een markt van 60 miljard dollar kunnen worden. Wat een ongelofelijke misser."

    Filgotinib

    "In 2011 kregen we de eerste positieve resultaten voor filgotinib, uit een beperkte studie met patiënten in Moldavië. Op zeker moment belde de onderzoekster Piet (Wigerinck, de chief scientific officer van Galapagos, nvdr). Ze zei dat het overduidelijk was wie van de patiënten een actieve dosis had gekregen en wie een placebo. Ik zie Piet nog arriveren bij mij thuis, waar we een etentje zouden hebben. "Het werkt", zei hij. Een historisch supermoment, en een ongelofelijk gevoel van opluchting. Er zijn die avond behoorlijk veel flessen wijn doorheen gegaan.

    "Toen die data uitkwamen, stond het ene na het andere farmabedrijf bij ons op de stoep. Daar is een droomdeal met AbbVie uitgekomen. Het betaalde vooraf 150 miljoen euro plus royalty's, die konden oplopen tot een miljard. Maar die deal werd steeds lastiger. AbbVie had ons vooraf niet verteld dat het zijn eigen molecule in ontwikkeling had. Bovendien bleek Humira, zeg maar de concurrent van filgotinib, in de VS veel langer onder octrooi te blijven dan gedacht. Dat maakte de zaken moeilijk. Hoe zouden zij filgotinib introduceren tegenover hun Humira, 's werelds best verkopende medicijn? Uiteindelijk wilde AbbVie dat wij ons achter zijn product zouden scharen en dat filgotinib verkocht zou worden. We weigerden. De volgende dag kwam AbbVie met een persbericht, waarin het liet weten dat het de optie op filgotinib liet vallen. Dat was een van de betere momenten van Galapagos. Wij wilden filgotinib namelijk heel graag terug. Maar onze koers dook wel 40 procent lager. Er was veel commotie, ook omdat de CEO van AbbVie nare dingen zei, bijvoorbeeld dat de Amerikaanse FDA de fase 3 van filgotinib niet zou goedkeuren. Daarom hielden we een persconferentie, waarop ik zei dat we voor het einde van het jaar een andere partner zouden hebben. Vlak voor kerst 2018 hadden we een eerste deal met Gilead. Een die veel lucratiever was dan die met AbbVie.
  3. forum rang 4 Wall Street Trader 8 januari 2020 10:17
    "Galapagos heeft diepe dalen gekend, maar hebben nooit met onze rug tegen de muur gestaan. We hebben nooit een dramatische financiering met een grote verwatering moeten doen. De deal die we deze zomer sloten met Gilead isde kroon op mijn werk. Ik heb bereikt wat ik wilde, namelijk Galapagos onafhankelijk verder laten groeien. En naast die onafhankelijkheid hebben we nu het geld en de structuur.

    "Onze reumapil komt wellicht in september op de markt in Europa, eerst in Duitsland en in Nederland. Ook in de VS zal het rond die tijd zijn, in Japan wat later. In België overigens ook. Dat is een bron van enorme irritatie. Als het Europese Geneesmiddelenagentschap een medicijn goedkeurt, duurt het in vele landen vaak nog een jaar voor het bij de patiënt is. Dat benadeelt de patiënt, maar ook de fabrikant, want het octrooi tikt gewoon door. Je krijgt geen uitstel. Als ik ooit belangrijk word, ga ik me daar hard voor maken, dat zoiets echt niet kan. Als de FDA een medicijn goedkeurt, is het dag erna beschikbaar in de VS. In Europa kan dat niet en dat is een echte schande."

    Zijn managementstijl

    "Ik denk dat ik goed ben in het vooruitkijken, de big picture zien en de lat hoog leggen. Ik ben goed in plan B en plan C. Ik heb ook geleerd optimistisch te zijn, niet bij de pakken te blijven zitten omdat iets niet werkt. Het is mijn taak een team dat lang aan een mislukt programma heeft gewerkt, opnieuw te motiveren.

    "Ik ben wel ongeduldig en dan is biotech een heel lastige sector. Alles duurt er veel langer dan je wil. Ik hamer er nog steeds op dat al die klinische testen minder lang moeten duren. De meeste mensen doen liever hun job goed dan die sense of urgency voorop te stellen. Natuurlijk moet je geen kwakkelwerk afleveren, maar sense of urgency is cruciaal in onze sector. Wij moeten die medicijnen sneller bij de patiënten brengen.

    "Ik vind dat je een CEO niet te veel moet bewieroken. Het succes komt van het team. Piet Wigerinck bijvoorbeeld heeft filgotinib ontwikkeld en ervoor gezorgd dat de raad van bestuur akkoord ging met de verdere ontwikkeling nadat GSK had afgehaakt. Als filgotinib er niet was geweest, was Galapagos een kleine hummel gebleven.

    Ik vind dat je een CEO niet te veel moet bewieroken. Het succes komt van het team.

    "Ik ben zeker beïnvloed door de Amerikaanse mentaliteit, dat je alles kan bereiken als je maar wil. Ik heb geleerd dat je daarin niet bescheiden moet zijn. Galapagos heeft dat ook aangetoond. Ik keek altijd enorm op naar de Britse biotechbedrijven, die veel professioneler waren dan wij en omringd waren door prestigieuze academische structuren, terwijl Galapagos gevestigd was op een industrieterrein in Mechelen. En nu blijkt dat die Engelse bedrijven helemaal niets voor elkaar hebben gekregen, terwijl Ablynx, argenx, Galapagos en Devgen dat in België wel hebben gedaan. België moet daar heel trots op zijn. Argenx is een prachtvoorbeeld van een bedrijf dat zich fantastisch ontwikkelt zonder hoog van de toren te blazen.

    "Uitdagingen zijn voor mij belangrijk. Ik heb de Elfstedentocht geschaatst, de Kilimanjaro beklommen, een marathon gelopen. Als ik er zo over praat, vind ik het allemaal een beetje simpel klinken, alsof er niet meer is in het leven. Ik heb al heel vroeg geroepen dat we van Galapagos het grootste biotechbedrijf van Europa zouden maken. We zijn er bijna. Zo krijg je als baas een soort charisma, waardoor mensen ook geloven dat we de grootste kunnen worden. Maar uiteindelijk slaat dat nergens op. Waarom is dat belangrijk? Ik zou ook 'het beste' of 'het meest innovatieve' kunnen zeggen, allemaal betere woorden. Maar ik wou altijd 'het grootste' maken. Ik vind dingen leuk als ze groot zijn. Zelfs als kind maakte ik de grootste sinterklaassurprise van de hele familie, van papier-maché (lacht)."

    De toekomst van Galapagos
    "We hebben twintig jaar aan een straffe pijplijn gebouwd. We staan dicht bij de marktintroductie van ons eerste geneesmiddel. Nu komt er elk jaar of elke twee jaar iets groots. We moeten nog accelereren. We gaan nog sneller personeel aanwerven. Vorig jaar deden we veertig trials, dit jaar tachtig. Het moet allemaal veel groter en sneller. Dit is een historische kans om het verschil te maken in biotech. Wij moeten samen met Gilead een toppositie in de wereld kunnen pakken."

    De CEO blijft nog wel even

    "Ik speelde met de gedachte na de marktlancering van filgotinib te stoppen als CEO, maar na de deal met Gilead zit dat er niet meer in. CEO Dan O'Day heeft die deal niet gesloten om daarna het management te zien vertrekken. Ik heb dus de knop omgedraaid. Ik ben van plan nog drie tot vijf jaar te blijven. Ik denk dat ik daar de energie voor heb. Ik heb ook een supergoede band met Dan, die nu ook in mijn raad van bestuur zit. Er is in heel korte tijd veel vertrouwen en vriendschap opgebouwd. Mocht hij vertrekken bij Gilead, dan verandert de situatie natuurlijk. Maar ook dan zou ik nog wel even blijven. Ik wil dat IPF-medicijn ontwikkeld zien, maar ook Toledo, het programma dat het dichtst bij mijn hart ligt.

    "Natuurlijk zal het er ook van afhangen of ik mij nog thuis voel in de cultuur. Ik ben nu een soort hoeder van de oude cultuur, maar die cultuur verandert. We tellen meer dan duizend werknemers en gaan dit jaar naar krap 1500. Daardoor verandert toch ook de relatie van Onno met Galapagos.

    "Ik wil wel dat mijn privé-werkbalans goed is. Ik ben geen 35 jaar meer. Toen draaide alles om het werk. Maar ik geniet nog elke dag bij Galapagos. Ik zou iets minder operationele druk willen, maar dat komt nog wel."
  4. forum rang 4 Wall Street Trader 8 januari 2020 10:18
    Afrikaanse parken

    "Ik ben actief bij het natuurbeschermingsproject African Parks, dat ik ook financieel steun. Het is een Nederlands initiatief van wijlen Paul Fentener van Vlissingen, die met enkele Zuid-Afrikanen een organisatie oprichtte om natuurparken te beheren en duurzaam te maken. Ik ben al begaan met de natuur sinds ik tijdens mijn studies de Kilimanjaro beklom en safari's deed. Ik kan ook de link leggen naar mijn jeugd. Ik was weg van het tv-feuilleton Daktari, met de schele leeuw Clarence. African Parks telt nu zestien parken, en beheert ruim 12 miljoen hectaren. Dat gaat spectaculair goed. De Britse prins Harry is voorzitter geworden, wat voor veel aandacht zorgt. Vorig jaar mocht ik met hem in Buckingham Palace vergaderen. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid dat de rijkdom, die ik heb opgebouwd dankzij de koersstijging van Galapagos, weer voor een belangrijk deel terugvloeit naar de maatschappij."

    Bio

    - Geboren op 25 oktober 1959 in Geldrop, Nederland

    - 1978-1986: studies moleculaire biologie en virologie en businessmanagement, universiteit van Wageningen; later opleidingen R&D project management, corporate finance, onderhandelingstechnieken

    - 1985-1986: research associate Biogen, Cambridge, Massachusetts

    - 1987-1990: manager business development MOGEN, Leiden

    - 1990-1995: regionaal directeur Netherlands Foreign Investment Agency, California

    - 1995-1998: managing director Molecular Probes Europe, Leiden

    - 1998-1999: managing director genomics, Introgene, Leiden

    - Juni 1999: richt Galapagos Genomics op, en wordt CEO

  5. winx09 8 januari 2020 12:02
    quote:

    Wall Street Trader schreef op 8 januari 2020 10:07:

    Trends Manager van het Jaar Onno van de Stolpe: 'België moet heel trots zijn op Galapagos'

    08/01/20 om 07:49
    Bert Lauwers
    redacteur bij Trends

    .....
    Vorig jaar deden we veertig trials, dit jaar tachtig
    .....
    Ik ben van plan nog drie tot vijf jaar te blijven
    .....

    2 voor mij belangrijke quotes.
    Ik had (nu dus niet meer) verwacht dat de eerste paar maanden van dit jaar rustig zouden worden. Gezien het aantal op te starten trials dit jaar, beloofd de komende periode ook interessant te worden. Eens kijken of Onno het analisten-gilde en de grote investeerders er komende week van kan overtuigen dat 2020 spectaculair gaat worden ....
  6. forum rang 5 Piddy 8 januari 2020 12:20
    Deze is voor mij compleet nieuw !
    ( Enkel het vetgedrukte welteverstaan )

    Uiteindelijk wilde AbbVie dat wij ons achter zijn product zouden scharen en dat filgotinib verkocht zou worden. We weigerden. De volgende dag kwam AbbVie met een persbericht, waarin het liet weten dat het de optie op filgotinib liet vallen. Dat was een van de betere momenten van Galapagos. Wij wilden filgotinib namelijk heel graag terug. Maar onze koers dook wel 40 procent lager.

    Hieruit blijkt dat er de dag voor de zware duik contacten waren tussen GLPG en Abbvie.
    Volgens mij werd dit nooit eerder zo verwoord.

    Niet relevant meer maar toen hoorde ik toch geheel ander geroeptoeter van " totaal verrast,donderslag bij heldere hemel " etc...

    Ik kan hier wel evengoed fout zijn !
    Het is mijn eigen mening op basis van eventueel vergeetachtige passage van die bewuste hekseketeldag ;-)
  7. forum rang 10 voda 8 januari 2020 13:12
    Beursblik: RBC verhoogt koersdoel Galapagos

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    185,70 0,45 0,24 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) RBC heeft woensdag het koersdoel voor Galapagos verhoogd van 158,00 naar 175,00 dollar met een onveranderd Sector Perform advies.

    Zaken die het koersverloop van Galapagos kunnen bepalen zijn volgens de analisten eventuele veiligheidsproblemen met zijn medicijnen en de strenge eisen die toezichthouders stellen aan behandelingen zoals die met filgotinib.

    Het Amerikaanse aandeel van Galapagos sloot dinsdag op 206,80 dollar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. [verwijderd] 8 januari 2020 17:34
    quote:

    Piddy.bull schreef op 8 januari 2020 12:20:

    Deze is voor mij compleet nieuw !
    ( Enkel het vetgedrukte welteverstaan )

    Uiteindelijk wilde AbbVie dat wij ons achter zijn product zouden scharen en dat filgotinib verkocht zou worden. We weigerden. De volgende dag kwam AbbVie met een persbericht, waarin het liet weten dat het de optie op filgotinib liet vallen. Dat was een van de betere momenten van Galapagos. Wij wilden filgotinib namelijk heel graag terug. Maar onze koers dook wel 40 procent lager.

    Hieruit blijkt dat er de dag voor de zware duik contacten waren tussen GLPG en Abbvie.
    Volgens mij werd dit nooit eerder zo verwoord.

    Niet relevant meer maar toen hoorde ik toch geheel ander geroeptoeter van " totaal verrast,donderslag bij heldere hemel " etc...

    Ik kan hier wel evengoed fout zijn !
    Het is mijn eigen mening op basis van eventueel vergeetachtige passage van die bewuste hekseketeldag ;-)

    Er is eind 2015 door CEO aangegeven dat AbbVie, in periode voorafgaande aan 25/9, het voorstel deed om Filgotinib wel zelfstandig door te ontwikkelen voor IBD c.q. chronische darmontstekingsziekten (Colitis Ulcerosa / Ziekte van Crohn). zij wilden dus wel licentie voor deze ziekte-indicaties.

    Het management team van Galapagos heeft AbbVie toen fijntjes laten weten dat ze dit voorstel aan hun laars kunnen lappen.

    Door de licentie niet uit te oefenen op ziekte-indicatie RA kwamen gehele rechten weer terug in handen van Galapagos.
    De $50 miljoen opt-licentie op ziekte van Crohn verviel hiermee.
    Dit heeft CEO etc. zeer sterk bedongen bij aangaan partnership met AbbVie.

    Vervolgens kon Galapagos onderhandelen voor een full package aan ziekte-indicaties Filgotinib. Volgens mij bleven Roche, J&J en Gilead over in de laatste slotronde.

    De meerwaarde van Filgotinib voor Gilead ligt voor groot deel bij chronische darmontstekingsziekten.

    > 2nd to market JAKi voor Colitis Ulcerosa. First to market JAKi Tofacitinib heeft met hoge dosis teveel bijwerkingen, en Upadacitinib ligt achter in ontwikkeling.

    > 1st to market JAKi voor ziekte van Crohn. Upadacitinib ligt achter in ontwikkeling. Voor ziekte van Crohn's kan Filgotinib 1e orale medicijn ooit worden. Dat geeft echt een grote differentiatie.

  9. 2610 9 januari 2020 16:24
    quote:

    voda schreef op 8 januari 2020 13:12:

    Beursblik: RBC verhoogt koersdoel Galapagos

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    185,70 0,45 0,24 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) RBC heeft woensdag het koersdoel voor Galapagos verhoogd van 158,00 naar 175,00 dollar met een onveranderd Sector Perform advies.

    Zaken die het koersverloop van Galapagos kunnen bepalen zijn volgens de analisten eventuele veiligheidsproblemen met zijn medicijnen en de strenge eisen die toezichthouders stellen aan behandelingen zoals die met filgotinib.

    Het Amerikaanse aandeel van Galapagos sloot dinsdag op 206,80 dollar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
    Op welke planeet leven die ??
  10. [verwijderd] 9 januari 2020 17:43
    quote:

    grounds for hope ? schreef op 9 januari 2020 16:22:

    Was vandaag in Gasthuisberg Leuven voor mijn jaarlijkse controle. De dokter zei dat er verschillende nieuwe behandelingen op komst zijn voor UC. Hoopgevend ...

    Bedoelde ze Filgotinib ? Abx464 van Abivax ?
    Filgotinib komt eraan (2021/2022).

    ABX464 moet nog beginnen aan fase 3, dus duurt nog minstens vijf jaar. Zeker als Filgotinib goed werkt, dan zijn er minder mensen beschikbaar voor trial.

    fc
  11. forum rang 4 Wall Street Trader 9 januari 2020 17:49
    'Waarom Onno van de Stolpe Manager van het Jaar is'

    Daan Killemaes
    Hoofdredacteur Trends

    Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes legt uit waarom de oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos bekroond werd tot Trends Manager van het Jaar 2019.

    Hoeveel ambitie heeft een zestiger nog, die vorig jaar de deal van zijn leven sloot? Hoeveel gedrevenheid heeft een CEO nog, die aandeelhouder is van een miljardenbedrijf? Hoeveel jus heeft de stichter van een biotechbedrijf nog in de benen, na 20 jaar hard labeur in een gehaaide sector? Het zijn pertinente vragen, maar stel ze aan Onno van de Stolpe, en ze klinken bijna als een belediging. Ambitie en gedrevenheid zijn het handelsmerk van de stichter, bezieler en drijvende kracht van het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos. Het is weinigen gegeven in amper twintig jaar het parcours van een wankele start-up naar het tweede grootste biotechbedrijf van Europa af te leggen. De titel van 35ste Trends Manager van het Jaar is een logisch gevolg.

    In zijn naaste omgeving maakt men zich geen zorgen over de gedrevenheid van Onno van de Stolpe. Normaal mag Galapagos dit jaar een geneesmiddel tegen reuma op de markt brengen. Dat verbetert het leven van de patiënten en maakt van Galapagos een volwassen en onafhankelijk biotechbedrijf, dat van zijn eigen cashflow kan leven. Maar voor de nieuwe Trends Manager van het Jaar is dat nog geen kroon op het werk. Onno van de Stolpe wil levens redden. Dat kan als Galapagos erin slaagt een geneesmiddel tegen een nu nog onbehandelbare en dodelijke longziekte te ontwikkelen. Galapagos is op de goede weg, maar de weg naar een goedgekeurd medicijn is nog relatief lang en verraderlijk. Onno van de Stolpe is dus nog niet weg bij Galapagos. Hij blijft waken over de innovatieve cultuur van het bedrijf, houdt als een bezetene de vaart erin, kijkt vooruit en zorgt voor een plan B en een plan C in een sector waarin vallen en opstaan hoort bij het businessplan. Het liefst nog maakt de gewiekste onderhandelaar deals die het bedrijf vooruithelpen, zoals de baanbrekende overeenkomst die hij vorig jaar sloot met het Amerikaanse Gilead Sciences.

    Waarom Onno van de Stolpe Manager van het Jaar is.

    Voor Galapagos leek een overname door partner Gilead het bijna onvermijdelijke lot. Gilead heeft veel geld, maar ook, in tegenstelling tot Galapagos, een relatief lege pijnlijn van nieuwe geneesmiddelen. Eén plus één is twee. Het management van Gilead had zijn werk niet gedaan als het geen gooi had gedaan naar de activa van Galapagos. Het vroeg de verbetenheid van een visionaire stijfkop als Onno van de Stolpe om Gilead én de eigen aandeelhouders ervan te overtuigen dat een onafhankelijk Galapagos op termijn meer gouden eieren kan leggen. Het resulteerde in een opmerkelijke deal, die een nieuwe blauwdruk voor de sector kan worden. Gilead betaalt 4,5 miljard euro voor een belang van minstens 25 procent tot maximaal 29,9 procent in Galapagos en voor de toegang tot de activa van het bedrijf. Galapagos blijft de volgende tien jaar onafhankelijk en ziet het belangrijkste risico, de commercialisering van de geneesmiddelen, afgedekt door Gilead. Gezien de povere prestaties van de voorbije jaren, heeft Gilead er alle belang bij een succes te maken van de deal met Galapagos. Het grootste risico is misschien wel of Gilead zijn kant van de deal kan waarmaken.

    "Dit is nog maar het begin", durft Onno van de Stolpe te zeggen. Aan valse bescheidenheid doet de Nederlander niet mee. De lijn tussen gezonde ambitie en overmoedige grootspraak is soms dun, maar hij weet dat het rendeert de lat hoog te leggen. Over enkele jaren kan Galapagos twee, drie of zelfs vier goedverkopende medicijnen op de markt hebben. En er is het beloftevolle onderzoeksprogramma Toledo, dat een nieuwe generatie middelen tegen ontstekingsziekten, zoals reuma, ontwikkelt.

    Voor de Belgische biosector is de doorbraak van Galapagos een enorme opsteker. Toch grijpen we naast een hoop waarde. Vooral buitenlanders tellen hun centen als hoofdaandeelhouders van Galapagos. Belgische fondsen en particulieren pikken slechts een graantje mee van het succes, omdat ze te weinig risico durven te nemen en te weinig schaal hebben, daarbij niet geholpen door een overheid die beleggers te veel als speculanten en te weinig als investeerders ziet. Het zal Onno van de Stolpe niet tegenhouden het succes van Galapagos te bestendigen.

  12. forum rang 4 Wall Street Trader 10 januari 2020 11:55
    ONNO VAN DE STOLPE

    MEET THE MANAGER OF THE YEAR AT #KFG2020


    JOIN US IN 2020: MAY 27TH (STATE OF THE UNION) & MAY 28TH (KNOWLEDGE FOR GROWTH)
    together with 1300+ HIGH-LEVEL LIFE SCIENCES ACTORS FROM 600+ COMPANIES & ORGANISATIONS!

    The cream of the Belgian life sciences community will attend the 16th edition of flanders.bio’s annual knowledge for growth business conference, attracting decision makers from biotech, pharma and medtech, agricultural and chemical industry as well as investors, universities, topnotch research institutes, policymakers and competence providers.

    ONNO VAN DE STOLPE

    CHIEF EXECUTIVE OFFICER - GALAPAGOS

    Onno van de Stolpe founded Galapagos in 1999 and has served as Chief Executive Officer and a member of the board of directors from 1999 to the present. From 1998 to 1999, he was the Managing Director of Genomics at IntroGene BV (later Crucell NV, which was acquired by Johnson & Johnson Services, Inc. in 2011). Prior to joining IntroGene in 1998, he was Managing Director of Molecular Probes Europe BV. He established the European headquarters after joining Molecular Probes, Inc. in the United States. Previously, he worked for The Netherlands Foreign Investment Agency in California, where he was responsible for recruiting biotechnology and medical device companies to locate in the Netherlands. Mr. Van de Stolpe started his career as Manager of Business Development at MOGEN International NV in Leiden. He received an MSc degree from Wageningen University. Mr. Van de Stolpe has previously served as a member of the board of directors of DCPrime BV and as a member of the supervisory board of the Stichting Institute for Human Organ and Disease Model Technologies.

    MEET ONNO VAN DE STOLPE at #KFG2020
    Onno van de Stolpe will partake in the panel during the AM plenary session.


    knowledgeforgrowth.be/programme/

4.141 Posts
Pagina: «« 1 ... 121 122 123 124 125 ... 208 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links