Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De nasleep

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 juni 2017 12:04
    KPMG om failliet Imtech voor de rechter
    13 min geleden Joris Polman

    Curatoren van het failliete installatiebedrijf Imtech slepen accountant KPMG woensdag voor de rechter. Ze willen de accountantsreus dwingen om volledig mee te werken aan het feitenonderzoek naar de ondergang van de beursgenoteerde installatiereus uit Gouda.

    Dat blijkt uit het zojuist gepubliceerde zesde faillissementsverslag van Imtech.

    Uit datzelfde verslag blijkt ook dat KPMG vorig jaar een boete heeft gehad van beurswaakhond AFM vanwege de belabberde controle van - onder meer - de boeken van Imtech over 2011. Curatoren Paul Peters en Jeroen Princen willen via de rechter afdwingen dat KPMG onderliggende stukken die te maken hebben met deze boete openbaar maakt voor nader onderzoek.

    De AFM publiceerde in 2016 voor het eerst over de boete voor KPMG. Grote delen van de tekst van het boetebesluit zijn zwart gemaakt. Daardoor is niet duidelijk voor de controle van welke bedrijven KPMG de boete kreeg. En ook is niet goed duidelijk op welke onderdelen van de controle KPMG onvoldoende werk heeft verricht.

    Niettemin laat de AFM zich in de conclusie over het werk van KPMG in het boetebesluit wél in vernietigende woorden uit: "De externe accountant heeft een goedkeurende controleverklaring in het maatschappelijke verkeer gebracht, zonder dat daaraan vereiste controlewerkzaamheden zijn vooraf gegaan. De geconstateerde tekortkomingen brengen tevens mee dat KPMG in strijd heeft gehandeld met de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid, alsmede van professioneel gedrag."

    De dagvaarding van KPMG en daarop volgende rechtszaak van aanstaande woensdag vormen inleidende beschietingen die mogelijk uitmonden in een aansprakelijkheidsstelling van de accountantsreus voor een deel van de schade die ontstond bij het faillissement van Imtech.

    Installatiebedrijf Imtech ging in 2015 failliet. Het bedrijf worstelde toen al enkele jaren met de naweeën van fraude van de Duitse directie. Torenhoge schulden en een slechte markt deden het Goudse concern definitief de das om.

    Ook KPMG ontsprong de dans niet helemaal. De accountantsreus nam afscheid van Willem Riegman, de partner die jarenlang de boeken deed bij Imtech en daardoor onder vuur was komen te liggen. Verder kocht KPMG aansprakelijkheid af middels een miljoenenschikking met gedupeerde Imtech-beleggers.

    De Imtech-curatoren zijn niet beschikbaar voor commentaar. KPMG komt mogelijk later vandaag nog met een reactie.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 juni 2017 15:15
    VEB wil dat AFM laatste jaarrekening Imtech doorlicht
    1 uur geleden Joris Polman

    Beleggersvereniging VEB heeft toezichthouder AFM verzocht de controlewerkzaamheden van KPMG bij het failliete installatiebedrijf Imtech nog eens kritisch tegen het licht te houden. Daarbij gaat het om de jaarrekening van 2014, het laatste jaarverslag dat Imtech nog produceerde.

    "KPMG en accountant Thunnissen keurden de jaarrekening over 2014 goed, vijf maanden voor het faillissement van Imtech. Opvallend was dat de accountant meende dat er geen onzekerheid was over het voortbestaan (going concern) van Imtech", aldus VEB-directeur Paul Koster.

    Imtech werkte op dat moment hard aan herstel van omvangrijke fraude, in vooral Duitsland. Er waren twee kapitaalrondes gehouden van tezamen 1,1 miljard euro. Verder onderhandelde de raad van bestuur maandenlang met banken en geldschieters over een herfinanciering van de onderneming. Imtech was jarenlang een overnamemachine, maar ging op het laatst gebukt onder een enorme berg schulden.

    De VEB vindt dat accountant KPMG 'heel wat uit te leggen heeft' na het faillissement van Imtech in 2015. Paul Koster: "Voor beleggers is een goedkeurende accountantsverklaring een houvast bij beleggingsbeslissingen. De vraag rijst hoe het mogelijk is dat er vijf maanden voor het faillissement een goedkeurende verklaring kon worden afgegeven door KPMG."

    Het verzoek van de VEB komt een dag na het nieuws dat de curatoren van Imtech KPMG voor de rechter dagen. De curatoren willen met een kortgeding afdwingen dat KPMG beter meewerkt aan het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van Imtech.

    De VEB volgt dat onderzoek op de voet. In september 2014 stelde de beleggersvereniging bestuurders en commissarissen aansprakelijk. Ook is de VEB zeer kritisch over de rol van de banken, "in het bijzonder bij de twee claimemissies waarmee 1,1 miljard euro werd opgehaald. De vereniging wacht het oorzakenonderzoek van curatoren af voordat zij richting bestuurders, commissarissen, accountant en banken een volgende stap zet."

    De VEB schikte in oktober 2014 met Imtech en KPMG over de feiten die in februari 2013 aan het licht kwamen. Toen bleek dat Imtech in Polen en Duitsland grotendeels luchtkastelen had gebouwd. Deze schikking wordt momenteel afgewikkeld. Het verzoek van de VEB aan de AFM ziet op het handelen van de Imtech accountant ná februari 2013.

    De AFM bevestigt vandaag het van de VEB te hebben ontvangen. Of de waakhond ook gehoor geeft aan het verzoek laat een woordvoerder in het midden. "De AFM kijkt altijd serieus naar signalen die bij ons binnenkomen. We kunnen niet aangeven of we gehoor geven aan dit verzoek, omdat dit toezichtvertrouwelijke informatie betreft."
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 juni 2017 07:46
    ’Commissarissen Imtech keken weg’
    1 uur geleden Joris Polman

    Amsterdam - De Raad van Commissarissen van het failliete installatiebedrijf Imtech heeft een brief met fraudemeldingen afkomstig van huisaccountant KPMG geweigerd in ontvangst te nemen. Enkele weken daarna barstte de bom bij het van fraude doortrokken bedrijf.

    Dat bleek gisteren in de marge van een kort geding in Amsterdam.

    In de brief, die twee kantjes beslaat en dateert van 18 december 2012, maakt KPMG-accountant Willem Riegman melding van een mogelijke miljoenenfraude met een geldwissel ter waarde van €147,6 milljoen, blijkt uit nader onderzoek van deze krant.

    Imtech had de wissel als ’ cash equivalent’ geboekt, maar kon in werkelijkheid niet over het geld beschikken. De accountant vroeg de rvc en de rvb in de brief om onderzoek te doen naar wie besloten heeft de nepwissel als cash in te boeken.

    In de brief stonden nog meer alarmerende signalen, bevestigt voormalig bestuurslid en risk officer Martine Frijlink van KPMG desgevraagd. „Er waren niet alleen rare dingen met die wissel. Er waren ook vragen over het werkkapitaal in Duitsland. KPMG kreeg daarop maar geen bevredigende antwoorden.”

    Tot grote verbazing van de accountants weigerde de RvC, toen met voormalig Akzo-topman Rudy van der Meer als voorzitter, de brief in ontvangst te nemen. Die houding is tekenend voor het bedrijf indertijd, meent Frijlink. „Onze accountant was onthutst. Er was sprake van een algehele lethargie van die commissarissen. Zo van: ’Slecht nieuws? Daar hebben we geen zin in.’ Er zaten daar slapjanussen.”

    Slecht nieuws liet overigens niet lang op zich wachten. Nog geen twee maanden later, in februari 2013, ging beursfonds Imtech alsnog hard onderuit toen het bedrijf melding moest maken van ’onregelmatigheden’ in Polen en Duitsland. In de jaren daarna moest het concern honderden miljoen afwaarderen op projecten en eigendommen, waarna uiteindelijk Imtech in 2015 op de fles ging.

    De curatoren van Imtech zijn de brief in maart van dit jaar op het spoor gekomen. Het document kan belangrijk zijn bij een aansprakelijkstelling van de toenmalige commissarissen.

    Aanvankelijk wilde KPMG de fraudebrief niet ter beschikking stellen voor het onderzoek naar het faillissement van Imtech. Maar afgelopen maandag, twee dagen voor het kort geding, is het schrijven alsnog aan de curatoren overlegd.

    Voormalig KPMG-topvrouw Frijlink heeft wel een verklaring voor het getalm: „Hoewel KPMG de fraude zelf heeft ontdekt, is de positie van KPMG in dit verhaal niet heel sterk. KPMG had om kosten voor Imtech te besparen juist in 2012 de halfjaarlijkse boekencontrole afgeschaft. De accountant heeft daardoor de truc met de geldwissel een half jaar te laat ontdekt.”

    Het is nog onduidelijk waarom de rvc de accountant heeft weggestuurd. De curatoren hebben voormalige commissarissen er nog niet over gehoord. Vanwege dit onderzoek spreken oud-rvc-leden niet met de pers.

    Het kort geding tussen de Imtech-curatoren en KPMG draaide gisteren om het vrijgeven van het ongecensureerde boetebesluit van de AFM. KPMG kreeg vorig jaar een boete van ruim €1,2 miljoen, onder meer vanwege de belabberde controle van een Imtech-jaarrekening uit 2011. Daartegenover staat dat KPMG door de jaren heen ruim €50 miljoen declareerde voor de werkzaamheden bij Imtech.

    Advocaten van de accountantsreus betoogden gisteren dat KPMG de curatoren wel degelijk behulpzaam is. Maar het afstaan van het boetebesluit van de AFM gaat KPMG een brug te ver. Het is zelfs een ’principe-zaak’, stelden de advocaten van KPMG, omdat de kwestie raakt aan de vertrouwensrelatie die het concern onderhoudt met wettelijk toezichthouder AFM.

    De curatoren zijn juist van mening dat het document essentieel is voor een goed onderbouwd oordeel over het werk van KPMG bij Imtech. De curatoren hebben al voorgesorteerd op een aansprakelijkstelling van de accountant.

    De rechter doet over een maand uitspraak.

    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/28446...
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 augustus 2017 19:27
    Voormalig Imtech-baas moet €11,4 miljoen betalen
    7 min geleden

    Hamburg - De voor fraude veroordeelde voormalige topman Klaus Betz van Imtech Duitsland moet €11,4 miljoen schadevergoeding in de kas van de Duitse curator storten.

    De Duitse zakenkrant Handelsblatt schrijft dat op basis van een vonnis van de rechtbank in Hamburg.

    Betz heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

    Eerder al veroordeelde de rechter in Hamburg Betz tot drie jaar en elf maanden cel vanwege het verduistering. Geld van Imtech bleek te zijn doorgesluisd naar Jörg Schiele, de voorganger van Klaus Betz.

    Het in Gouda zetelende beursgenoteerde installatiebedrijf Imtech ging in 2o15 op de fles.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 december 2017 08:58
    Fraude Imtech Polen reikte verder'

    Gepubliceerd op 7 dec 2017 om 06:40 | Views: 1.170 | Onderwerpen: fraude, Polen

    [06:40 - 'Fraude Imtech Polen reikte verder']

    AMSTERDAM (AFN) - De fraude bij de Poolse dochter van Imtech reikte veel verder dan tot nu toe bekend. Zo sloot de top van Imtech Polen nepcontracten voor tientallen miljoenen euro's. Bovendien vond de fraude plaats onder de neus van de toenmalige top van het installatiebedrijf in Gouda, die altijd een directe betrokkenheid met Polen heeft ontkend. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Financieele Dagblad (FD) naar de val van Imtech.

    In 2013 maakte moederbedrijf Royal Imtech alleen gewag van 'onregelmatigheden' rond de financiering van het beruchte pretpark in Polen en van een omvangrijke fraude bij Imtech Duitsland. Het bedrijf vertelde er niet bij dat de top van Imtech Polen nepcontracten sloot met bedrijven om zichzelf en bevriende ondernemers te verrijken.

    Uit onderzoek van de curatoren is gebleken dat het Poolse dochterbedrijf rechtstreeks onder Gouda viel. En niet onder Imtech Duitsland, zoals eerder steeds is beweerd.

    De informatie van het FD was nooit bekend bij de aandeelhouders. Zij legden wel 1,1 miljard euro op tafel in een vergeefse poging hun bedrijf te redden. Oud-bestuurders van Imtech willen niet reageren.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 december 2017 08:45
    De tas met geld van Imtech Polen
    Jeroen Molenaar Siem Eikelenboom • Ondernemen

    Hoe de Poolse dochter van installatiebedrijf Royal Imtech NV tonnen wegsluisde, via een handelaar in pastabestek in het Brabantse Heusden.
    Een tentenkamp is opgetrokken voor de grootse opening van Imtech's Poolse pretpark in juli 2012. Het pretparkproject kwam nooit verder dan de paarse, houten poort op het weiland.
    Een tentenkamp is opgetrokken voor de grootse opening van Imtech's Poolse pretpark in juli 2012. Het pretparkproject kwam nooit verder dan de paarse, houten poort op het weiland.Foto: Imtech

    De fraude bij Imtechs Poolse dochter, die aan de basis stond van het grootste naoorlogse bedrijfsfaillissement in Nederland, zat veel dieper dan tot nu toe bekend. Uit nieuw onderzoek van het FD blijkt dat de problemen niet beperkt bleven tot het beruchte pretpark. Bijna heel Imtech Polen was rot.

    Imtech Polen hield er een wereldwijd netwerk van spookbedrijfjes, valse contracten en nepfacturen op na. In een paar jaar tijd stuurde Imtech Polen tientallen miljoenen euro's door dit fraude-netwerk. Hoe dat precies werkte? Daar is een eenmanszaak in het Nederlandse Heusden een mooi voorbeeld van.

    'Staalconstructie'

    Op 3 april 2012 sluit Imtech Polen een contract met de in Heusden gevestigde eenmanszaak A.G.B. Handelsonderneming. Het contract telt maar twee bladzijden. A.G.B. gaat een ‘staalconstructie' leveren. Deze is bedoeld 'voor het bevestigen van tribunes, podia, dakconstructies en tenten voor het publiek'. Dit alles 'ten behoeve van het openingsevenement van Adventure World Warsaw'.

    Dit is het derde deel in een serie verhalen over fraude binnen Imtech Polen. Eerdere publicaties: Dossier Imtech.

    Voor de staalconstructie zal A.G.B. €855.000 van Imtech Polen krijgen. Drie weken na ondertekening, doet Imtech Polen ook een eerste betaling van €150.000. Tot en met 2 juli 2012 volgen nog vijf overboekingen. Imtech Polen maakt in totaal € 780.000 over op de ING-rekening van A.G.B.

    Het contract tussen Imtech Polen en A.G.B. is in handen van het FD, net als de internationale overboekingsformulieren. De betalingen van Imtech's Poolse dochter aan A.G.B. doen vermoeden dat de Nederlandse firma keurig werk levert. Dat moet ook wel. Want de grote opening van het Poolse avonturenpark Adventure World Warsaw staat al voor medio juli 2012 gepland.
    Handelaar in pastabestek

    A.G.B. is een eenmanszaak, opgericht in 2007. Het is gevestigd in het oude Brabantse vestingstadje Heusden, in de woning van een dochter van een beroemd landschapsschilder uit die streek.
    Contract tussen Imtech Polen en A.G.B. vertaald uit het Pools

    Eigenaar van A.G.B. is de Nederlandse ondernemer Arie Gijsbert Braspenning. Volgens de doelomschrijving in de Nederlandse Kamer van Koophandel is de firma gespecialiseerd in de import en export van houten chalets, glaswerk en bestek.

    Braspenning, zelf woonachtig in Roemenië, zegt dat A.G.B. een slapende onderneming was. Er zat alleen een licentie in voor pastabestek van het design-merk Twistello. A.G.B. heeft nooit spullen geleverd voor de opening van het Poolse pretpark-project, zegt Braspenning.

    Roemeense schoenenfabriek

    Begin 2012 komt Braspenning, via een Nederlandse tussenpersoon, in contact met Thorsten Klee. De topman van Imtech Polen worstelt met een project in Roemenië. De vergunning komt maar niet rond. Of Braspenning niet kan bemiddelen?

    Braspenning heeft een Roemeense schoenenfabriek gehad. Hij kent het land door en door. Hij biedt de helpende hand en kort daarna komt Klee met een nieuw verzoek. Of Braspenning hem kan helpen met een geldstroom?

    Braspenning vindt dat geen probleem. Hij ziet het als een soort vriendendienst. Die geldstroom kan prima via zijn Nederlandse eenmanszaak lopen. En hij verwacht geen problemen met de Nederlandse fiscus. Want, zo zegt hij later tegen het FD, hij woont in Roemenië. In Nederland ‘bestaat hij fiscaal niet’.

    Reactie ING

    Op vragen van het FD over A.G.B. Handelsonderneming en de betalingen van Imtech Polen aan deze Nederlandse eenmanszaak, zegt een woordvoerder dat de bank nooit mededelingen doet over ‘onze klantrelaties’.

    In het algemeen stelt ING dat banken voldoende kennis moeten hebben van hun klanten, hun rekeningen en de transacties. Banken hebben hiervoor een onderzoeksplicht die bestaat uit het vaststellen van de identiteit en het onderzoek naar vermogen, transacties en handelswijze van klanten.

    ‘Over de wijze waarop ING hier aanvulling aan geeft kunnen wij vanwege het bedrijfsmatig vertrouwelijke karakter hiervan geen nadere informatie geven’, zegt de woordvoerder. Op de vraag of ING de banktransacties bij de autoriteiten heeft gemeld als ongebruikelijk, kan de bank niets zeggen: ‘Dat is wettelijk niet toegestaan.’
    Met de auto naar Polen

    Imtech Polen stelt een contract op met Braspennings A.G.B, zodat er betalingen kunnen volgen. Als er geld is gestort, maakt Braspenning telefonisch een afspraak met de ING-bank in Tilburg. Daar haalt hij het geld de volgende dag op. In het bijzijn van de directeur wordt het geld geteld en in een tas gedaan, vertelt Braspenning.

    De tas met geld overhandigt hij daarna aan een andere Nederlander. Die fungeert als schakel tussen Braspenning en Klee, de baas van Imtech Polen. Twee keer geeft deze tussenpersoon een tas met geld af aan Klee, die hiervoor met een privéjet naar Rotterdam is gevlogen.

    Een derde keer is hij zelf met de auto naar Polen gereden, vertelt de tussenpersoon op basis van anonimiteit.
    Kaartenhuis

    En zo keert het geld van Imtech Polen, via een ING-bank in Tilburg, een eenmanszaak in Heusden en de luchthaven Rotterdam, weer terug in Warschau. De tas met geld gaat van hand tot hand, op nog geen twintig kilometer afstand van het hoofdkantoor van Royal Imtech NV aan de A12 bij Gouda.

    fd.nl/ondernemen/1232009/de-tas-met-g...
  7. forum rang 10 voda 22 maart 2018 16:19
    'Beleggers dagvaarden banken failliet Imtech'

    Gepubliceerd op 22 mrt 2018 om 15:07 | Views: 1.426

    HILVERSUM (AFN) - Een groep van achthonderd gedupeerde beleggers legt een miljoenenclaim neer bij vier banken wegens hun rol in de jaren voorafgaand aan het faillissement van installatiebedrijf Imtech. In televisieprogramma EenVandaag kondigen de beleggers, verzameld in de Stichting ImtechClaim.nl, aan dat ze op het punt staan ABN AMRO, Commerzbank, ING en Rabobank te dagvaarden.

    Het gaat er in de zaak om dat Imtech in 2013 en 2014 twee aandelenemissies deed, waarmee in totaal 1,1 miljard euro werd opgehaald. Vooral de laatste emissie was ingestoken om de schulden aan de banken terug te brengen, terwijl deze toen al geweten moeten hebben dat het bedrijf het niet zou gaan redden.

    Bij Imtech was in 2013 een groot boekhoudschandaal aan het licht gekomen. De onderneming verspeelde daarmee het vertrouwen van banken en beleggers en ging uiteindelijk in de zomer van 2015 failliet. Door het faillissement van Imtech zijn beleggers massaal het schip ingegaan, sommigen zelfs voor tonnen.

    In 2015 liet ImtechClaim.nl al weten dat de bewuste banken een claim konden verwachten. Ook gaat de stichting oud-bestuurders van Imtech dagvaarden. Commerzbank en Rabobank wilden tegenover EenVandaag niet reageren. ABN AMRO en ING wezen aansprakelijkheid in de kwestie eerder al van de hand.
  8. forum rang 10 voda 14 augustus 2018 15:34
    Forse boetes voor voormalige Imtech-bestuurders

    (ABM FN-Dow Jones) Twee voormalige Imtech-bestuurders moeten alsnog boetes betalen voor misleiding van beleggers. Dat is het gevolg van een uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag deed.

    Oud-CEO René van der Bruggen en voormalig CFO Boudewijn Gerner vormden in 2012 samen de raad van bestuur van Imtech. Zij moesten in 2013 het veld ruimen, nadat de problemen van het beursgenoteerde Imtech in Polen en Duitsland duidelijk werden.

    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde vervolgens in 2015 Van der Bruggen en Gerner boetes op, omdat Imtech in 2012 de belegger onvolledig en misleidend zou hebben geïnformeerd over een pretparkproject in Polen.

    De rechtbank zette vorig jaar nog een streep zette door deze boetes, maar de toezichthouder heeft nu in hoger beroep gelijk gekregen. Als CEO was Van der Bruggen volgens de CBb verantwoordelijk voor de misleiding en moet hij een boete van 1 miljoen euro betalen.

    Volgens het College van Beroep was Gerner als CFO verantwoordelijk voor het naar buiten brengen van informatie waarin de financiële situatie van technisch dienstverleningsbedrijf te rooskleurig werd voorgesteld. Imtech had een bedrag van bijna 150 miljoen euro als betaling voor het project in Polen in de boekhouding opgenomen, terwijl er in werkelijkheid niets was betaald. Daardoor stond Imtech er financieel veel minder goed voor dan de belegger werd voorgehouden. Gerner moet van het CBb een boete van 500.000 euro betalen.

    Imtech ging in 2015 failliet.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. forum rang 4 Guus_Geluk 14 augustus 2018 17:42
    quote:

    voda schreef op 14 augustus 2018 15:34:

    Forse boetes voor voormalige Imtech-bestuurders

    (ABM FN-Dow Jones) Twee voormalige Imtech-bestuurders moeten alsnog boetes betalen voor misleiding van beleggers. Dat is het gevolg van een uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag deed.

    Oud-CEO René van der Bruggen en voormalig CFO Boudewijn Gerner vormden in 2012 samen de raad van bestuur van Imtech. Zij moesten in 2013 het veld ruimen, nadat de problemen van het beursgenoteerde Imtech in Polen en Duitsland duidelijk werden.

    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde vervolgens in 2015 Van der Bruggen en Gerner boetes op, omdat Imtech in 2012 de belegger onvolledig en misleidend zou hebben geïnformeerd over een pretparkproject in Polen.

    De rechtbank zette vorig jaar nog een streep zette door deze boetes, maar de toezichthouder heeft nu in hoger beroep gelijk gekregen. Als CEO was Van der Bruggen volgens de CBb verantwoordelijk voor de misleiding en moet hij een boete van 1 miljoen euro betalen.

    Volgens het College van Beroep was Gerner als CFO verantwoordelijk voor het naar buiten brengen van informatie waarin de financiële situatie van technisch dienstverleningsbedrijf te rooskleurig werd voorgesteld. Imtech had een bedrag van bijna 150 miljoen euro als betaling voor het project in Polen in de boekhouding opgenomen, terwijl er in werkelijkheid niets was betaald. Daardoor stond Imtech er financieel veel minder goed voor dan de belegger werd voorgehouden. Gerner moet van het CBb een boete van 500.000 euro betalen.

    Imtech ging in 2015 failliet.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
    Veel te weinig, René van der Bruggen zouden ze minimaal 20 jaar vast moeten zetten. Met slechts 1 miljoen boete komt deze oplichter er weer goed mee weg.
  10. forum rang 10 voda 30 januari 2019 17:01
    Beleggers dagen veertien bestuurders failliet Imtech

    Gepubliceerd op 30 jan 2019 om 06:33 | Views: 2.314

    AMSTERDAM (AFN) - Particuliere beleggers slepen veertien bestuurders en commissarissen van de in 2015 failliet verklaarde technisch dienstverlener Imtech voor de rechter. Ze vinden dat bestuurders en toezichthouders aandeelhouders hebben misleid en stellen hen daarvoor aansprakelijk.

    Dat blijkt uit een verklaring, waarin wordt gesproken van corrupte handelspraktijken en het achterhouden van koersgevoelige informatie. Daardoor leden beleggers keer op keer forse verliezen. Door het omvallen van Imtech gingen miljarden aan beurswaarde verloren.

    In de dagvaarding staan onder anderen de namen van bestuursvoorzitters René van der Bruggen en Gerard van de Aast, en van de financieel topmannen Boudewijn Gerner en Hans Turkesteen. Ook bijvoorbeeld president-commissarissen Rudy van der Meer, Kees van Lede, Frans Cremers en bestuurder Paul van Gelder zijn gedagvaard.

    Bij Imtech was in 2013 een groot boekhoudschandaal aan het licht gekomen. De onderneming verspeelde daarmee het vertrouwen van banken en beleggers en ging uiteindelijk in de zomer van 2015 failliet.
  11. Geschorst en weet niet waarom 1 februari 2019 20:56
    Heeft iemand van jullie zich al aangemeld bij de Imtech shareholders action group BV.? Is het verstandig om aan te melden of is het beter om af te wachten.
    Zouden de aandeelhouders niet hetzelfde behandeld moeten worden.
    Ik weet nog niet zeker of dat ik me aanmeld. Hoe denken jullie er over en zijn er nog meer lotgenoten.
  12. forum rang 10 voda 22 maart 2019 11:08
    Imtech-curatoren claimen miljoenen van advocatenkantoor - media

    (ABM FN-Dow Jones) Curatoren van Imtech eisen miljoenen van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en dienen tevens vier tuchtklachten tegen het kantoor in ter ondersteuning van deze eis. Dit schreef Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van het dertiende faillissementsverslag dat donderdag naar buiten kwam.

    De total vordering omvat ruim 4,5 miljoen euro en betreft betalingen van 24 juli 2015 en daarna, de laatste weken voor het faillissement van Imtech.

    De advocaten laten in de krant weten de vordering niet terecht te vinden en de klachten 'teleurstellend'.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 4 april 2019 15:34
    Tweede compensatiebetaling Imtech-schikkingen

    Gepubliceerd op 4 apr 2019 om 14:14 | Views: 1.566

    AMSTERDAM (AFN) - Bepaalde Imtech-aandeelhouders kunnen binnenkort een tweede compensatie uit het Imtech-schikkingsfonds tegemoetzien. Daarnaast volgt er nog een slotbetaling. Dat meldde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op haar website.

    Net als de eerste uitbetaling, die in oktober 2017 plaatsvond, valt ook de tweede compensatie hoger uit dan verwacht. Het bedrag per aandeel in deze compensatieronde is zelfs hoger dan wat in 2017 is uitbetaald.

    Eind 2014 trof de VEB een akkoord met Imtech en accountant KPMG over compensatie van gedupeerde particuliere aandeelhouders. Het gaat daarbij om een vergoeding voor het koersverlies dat is geleden als gevolg van fraude en gebrekkige controlemechanismes bij Imtech.

    www.iex.nl/Nieuws/ANP-040419-213/Twee...
  14. forum rang 10 voda 2 september 2019 18:41
    Curatoren Imtech: controle accountants faalde

    Gepubliceerd op 2 sep 2019 om 18:19 | Views: 234

    Reacties (1)
    ZWOLLE (AFN) - De controle van de cijfers van installatiebedrijf Imtech door accountants van KPMG was jarenlang zeer gebrekkig. Het schuiven met miljoenen euro's en ongebruikelijke transacties werden niet onderzocht, stelden de curatoren van Imtech maandag bij de tuchtrechter voor accountants.

    Drie accountants wordt verweten dat ze onvoldoende kritisch en met onvoldoende diepgang de boeken onderzochten. Imtech, dat een wereldwijde omzet haalde van 5 miljard euro, ging in 2015 failliet mede door boekhoudfraude bij de Duitse dochter en grote verlieslijdende projecten.

    Twee accountants die maandag terechtstonden, moesten de boeken van de dochterbedrijven onderzoeken. De derde accountant bewaakte de kwaliteit van de controles. Het tweetal keurde de jaarrekeningen 2011 van de Poolse en Duitse dochter goed, maar trok later die goedkeuring in. In 2013 werd 109 miljoen euro afgewaardeerd. "Elke controle was jarenlang 'too little' en de afwaarderingen waren 'too late'," aldus de advocaat van de curatoren.

    Geen blaam

    Ook werden ongebruikelijke transacties niet onderzocht door de accountants. Zo ontving Imtech Polen vlak voor het einde van 2011 plots 58 miljoen euro op de bank, goed voor de helft van de jaaromzet van deze dochteronderneming. De gedaagde accountants hebben hierover volgens de curatoren ten onrechte geen vragen gesteld.

    Volgens KPMG treft de betrokken accountants geen blaam. Van door de accountants "gemiste signalen van fraude" was geen sprake. De curatoren spelen in op een onderbuikgevoel. Omdat het met Imtech niet goed afliep, doen ze "voorkomen alsof de controlerend accountant zijn werk dus niet goed heeft gedaan", aldus de advocaat van de derde gedaagde. Een goed uitgevoerde controle is geen garantie dat fraude tijdig wordt ontdekt, stelde hij.

    Maatregelen

    De tuchtrechter kan alleen maatregelen opleggen. De zwaarste maatregel is het schrappen van accountants uit het register waardoor ze hun beroep niet meer kunnen uitoefenen. In 2020 komen de accountants opnieuw voor de Accountantskamer, dan voor de controle van de jaarrekening 2012.

    De uitspraak in deze procedure volgt over enkele maanden.

    met link naar commentaren:

    www.iex.nl/Nieuws/ANP-020919-281/Cura...
  15. forum rang 10 voda 3 september 2019 06:26
    Verzekeraar weigert commissarissen failliet Imtech juridische bijstand

    Drie in claimprocedures verwikkelde oud-commissarissen van het failliete beursfonds Imtech kunnen vooralsnog fluiten naar een vergoeding voor juridische bijstand. Ook de miljoenen die curatoren en gedupeerde beleggers als schadevergoeding willen vorderen, moet het trio, als het aan hun Amerikaanse verzekeraar ligt, straks uit eigen zak betalen.

    Dat bleek maandag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Haarlem.

    Reputatie op het spel

    De keiharde opstelling van aansprakelijkheidsverzekeraar CNA roept de algemene vraag op hoe goed commissarissen eigenlijk verzekerd zijn na een faillissement van de onderneming waar ze toezicht hielden. Hun reputatie en pensioenvoorziening komen zo op het spel te staan, betoogde advocaat Stijn Franken namens de de commissarissen.

    ‘Na het faillissement van Imtech kwamen wij plots met de kop in de wind te staan.’
    • Voormalig president-commissaris Rudy van der Meer

    Tot aan augustus 2015 betaalde Imtech alle advocatenkosten van betrokken bestuurders en rvc-leden. 'Maar na het faillissement kwamen we plots met de kop in de wind te staan. Wie wil dit werk nog doen als je persoonlijk geraakt kunt worden?' zei Rudy van der Meer, oud-president-commissaris van Imtech na de zitting. Hij heeft samen met twee andere oud-rvc-leden Harry van Tooren en Eric van Amerongen het kort geding aangespannen tegen CNA.

    Azen op compensatie

    Er staat daarbij veel op het spel. Het elektrotechnische installatiebedrijf Imtech ging in de zomer van 2015 failliet. Curatoren constateerden een boedeltekort van €1,5 mld en zijn sindsdien op jacht naar geld. Maar ook gedupeerde beleggers azen op compensatie. Zij zagen meer dan een miljard aan geïnvesteerd geld in rook opgaan. Onder andere de stichting ImtechClaim en de beleggersvereniging VEB menen dat aandeelhouders recht hebben op compensatie.

    Voormalige bestuurders, en commissarissen, maar ook Imtechs accountant KPMG, banken en adviseurs zijn inmiddels allemaal aansprakelijk gesteld. Curatoren doen onder meer diepgravend onderzoek naar de rol van bestuurders en commissarissen. Om zich te verweren maken zij nu al hoge kosten.

    Boetes voor marktmanipulatie

    De stichting ImtechClaim koerst in opmaat naar een eigen schadeprocedure aan op een openbaar getuigenverhoor van het management en de rvc-leden. Saillant daarbij is dat de oud-bestuurders René van der Bruggen en cfo Boudewijn Gerner al zijn beboet door toezichthouder AFM voor marktmanipulatie.

    Maar verzekeraar CNA wil vooralsnog geen cent uitkeren, zo bleek maandag bij de rechter. De verzekeraar beschikt over onderzoeken die serieuze twijfel doet rijzen over de rol die de rvc heeft gespeeld, stelde advocaat Frits van der Woude namens CNA. Ook zouden de commissarissen verzoeken om meer informatie te verstrekken over hun rol bij Imtech stelselmatig aan hun laars lappen. Daardoor kan er van dekking geen sprake meer zijn, betoogde hij.

    Dekkingslimiet

    Van der Woude wees er verder op dat Imtech in 2014 mede namens de drie rvc-leden een schikking heeft getroffen met de VEB. Daarvoor is gebruik gemaakt van een potje met geld van AIG, die optrad als primaire aansprakelijkheidsverzekeraar met een dekkingslimiet van maximaal €31 miljoen. Dat geld is destijds niet helemaal opgemaakt, maar AIG kreeg wel finale kwijting. In de ogen van CNA verspeelden de rvc-leden daarmee hun recht om nu alsnog bij secundaire verzekeraar CNA aan te kloppen.

    De rechter poogde de patstelling te doorbreken door de een knip te maken tussen juridische kosten die de rvc-leden nu al maken en de uiteindelijke claim. Maar na een schorsing van een half uur liep dit idee alsnog vast in de rechtszaal. CNA wil eerst meer informatie voor het een oordeel kan vellen over de dekking van juridische kosten. Daarmee gaf de verzekeraar wel de regie uit handen. Nu is het laatste woord namelijk aan de rechter. Die verwacht enkele dagen nodig te hebben om tot een uitspraak te komen.

    fd.nl/ondernemen/1315403/verzekeraar-...
  16. forum rang 10 voda 27 november 2019 06:39
    'Curatoren Imtech botsen hard met juristen De Brauw'

    Gepubliceerd op 27 nov 2019 om 06:22 | Views: 52

    AMSTERDAM (AFN) - De nasleep van het faillissement van Imtech is een nieuwe fase ingegaan met een keiharde confrontatie tussen advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en de curatoren van het destijds beursgenoteerde installatiebedrijf uit Gouda. Daarbij staat de reputatie op het spel van vier prominente raadslieden van het grootste advocatenkantoor van ons land, schrijft Het Financieele Dagblad.

    Dat bleek volgens de krant tijdens een kort geding bij de rechtbank in Rotterdam. Daarbij vielen over en weer stevige verwijten. Curatoren van Imtech schenden ‘essentiële’ grondbeginselen uit de advocatuur door ‘geheime’ informatie over het installatiebedrijf ‘op straat te gooien’, stelde De Brauw, de voormalige huisadvocaat van Imtech. Vertrouwelijke adviezen van De Brauw zouden daardoor onder meer terecht zijn gekomen bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), enkele oud-bestuurders van Imtech en accountant KPMG. Het advocatenkantoor wil dat de kortgedingrechter daar een einde aan maakt.

    Allemaal onzin, menen de curatoren Paul Peters en Jeroen Princen. De Brauw huilt slechts krokodillentranen om vier (voormalige) partners van het Zuidaskantoor op een ‘oneigenlijke’ manier in bescherming te nemen, betoogde advocaat Robert Sanders. De curatoren hebben namelijk tuchtklachten ingediend tegen Ruud Hermans, Jan Marten van Dijk, Niek Biegman en Harm-Jan de Kluiver; stuk voor stuk jarenlang boegbeelden van het chique Zuidaskantoor. Volgens Peters en Princen zouden deze raadslieden vooral hun zakken hebben gevuld met peperdure adviezen aan Imtech in de periode dat het bedrijf een doodsstrijd uitvocht.
  17. forum rang 10 voda 18 december 2019 18:50
    Het declaratiegedrag van De Brauw

    De curatoren van het failliete Imtech liggen in de clinch met de advocaten van De Brauw Blackstone Westbroek over hun declaratiegedrag. Tijdens een recent kort geding vertelden de curatoren dat De Brauw in de laatste 2,5 jaar van het bestaan van Imtech €50 mln heeft gedeclareerd. Dat geld was niet alleen voor het chique advocatenkantoor zelf bestemd. De Brauw huurde ook onderaannemers in voor gespecialiseerde werkzaamheden. Niettemin hebben de curatoren bij de deken geklaagd over excessief declaratiegedrag van vier betrokken (voormalig) partners van De Brauw.

    Maar hoeveel declareerde De Brauw dan? Volgens goed ingevoerde bronnen werkten zo'n honderd advocaten van De Brauw sinds januari 2013 aan de redding van Imtech. Samen werkten ze 84.200 uur, iets meer dan 41 manjaren. Baten deed dat niet: Imtech ging in augustus 2015 failliet.

    Die advocaten werkten niet allemaal tegelijk. En ook niet allemaal evenveel uren. Maar wél allemaal, van stagiaire tot partner, volgens hetzelfde urentarief van €381 inclusief btw. Dat heet in jargon een 'blended rate' en mag uitgelegd worden als een kortingstarief. Al is het maar de vraag of het tarief ook écht als een korting uitpakte, maar dit terzijde. Hoe dan ook is het zo een koud kunstje om uit te rekenen hoeveel van de €50 mln voor De Brauw zelf bestemd was: 84.200 X €381 = €32.080.200.

    De curatoren van Imtech willen een deel van de uitbetaalde uren terugvorderen: €4.517.000. Het gaat om de laatste twaalfduizend uur die advocaten van De Brauw werkten voor Imtech. Let wel, die uren werden gemaakt in de relatief korte periode tussen 24 juli 2015 en 13 augustus 2015, de dag dat het concern failliet ging.

    Het is in dit verband aardig om ook te kijken naar de kosten die de curatoren zelf maken. Jeroen Princen maakt daar desgevraagd geen geheim van. 'Ik leg net de laatste hand aan ons nieuwe financiële verslag', laat hij telefonisch weten.

    De curatoren mogen per uur €450 exclusief btw rekenen van de rechter-commissaris, zegt Princen. Dat is meer dan gebruikelijk bij faillissementen, maar daar zijn goede redenen voor, zegt de curator. Het Imtech-faillissement is complex en ze moeten er bijna al hun tijd aan besteden.

    In totaal werkten de curatoren 37.000 uren aan het faillissement. Dat deden ze samen met hun medewerkers, die lager zijn ingeschaald dan de curatoren. Niettemin levert dat een totaalbedrag op van €10.175.000 voor ruim vier jaar werk, zegt Princen.

    Excessief? De rechtbank, die toezicht houdt op het salaris van de curatoren, heeft het allemaal goedgekeurd, zegt Princen. Of de Raad van Discipline ook zo mild zal oordelen over De Brauw moet volgend jaar blijken.

    Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl.

    fd.nl/ondernemen/1328715/het-declarat...
  18. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 januari 2020 14:55
    Actie Imtech I, schikking
    Stand van zaken: Slotbetaling over enkele jaren

    De VEB heeft in 2014 een schikking gesloten met Imtech en accountant KPMG over compensatie van gedupeerde particuliere aandeelhouders.

    Beleggers die voor 7 februari 2015 VEB-lid zijn geworden en op 1 februari 2013 nabeurs Imtech-aandelen in portefeuille hadden, konden in aanmerking komen voor compensatie. De aanmeldingstermijn is inmiddels gesloten. Beleggers die een geldige claim hebben ingediend, hebben al een eerste en een tweede uitkering ontvangen.

    Slotbetaling
    Beleggers die een geldige claim hebben ingediend, ontvangen nog een slotbetaling (verhoging van de compensatie per aandeel) uit het Imtech-schikkingsfonds. Het betreft een kleinere nabetaling, op basis van het resterende schikkingsbudget en mogelijk een toevoeging uit een budget dat nog staat gereserveerd. Over enkele jaren wordt duidelijk of ook dit aanvullende budget kan vrijvallen aan kwalificerende schikkingsdeelnemers. De slotbetaling zal over enkele jaren plaatsvinden aan Imtech-aandeelhouders die voor de eerdere uitbetalingen in aanmerking kwamen en in de tussentijd VEB-lid zijn gebleven. In aanmerking komende beleggers doen er goed aan om de berichtgeving hieromtrent via de VEB-website en de schikkingswebsite (www.vebimtechschikking.nl) in de gaten te houden.

    Mochten uw gegevens wijzigen zoals uw bankrekeningnummer, dan is het belangrijk om de Imtech claims administrator hierover te informeren. U kunt dat per e-mail doen via info@vebimtechschikking.nl en telefonisch, op basis van een terugbelafspraak, via 0800-022-0954 (vanuit Nederland).

    Meer informatie www.veb.net/imtech
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links