Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beter Bed 2020

1.767 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 89 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 maci 3 januari 2020 16:39
    Uitgelicht: Beter Bed kan weer slapen

    (ABM FN-Dow Jones) Beter Bed heeft een ingrijpend jaar achter de rug waarin het afstand deed van een aantal activa waarvan de grote Duitse matrassenketen Matratzen Concord verreweg de belangrijkste was.

    Het beddenbedrijf met standplaats Uden, kwam in de laatste fase van 2017 in ruwer vaarwater terecht, toen het te kampen kreeg met een verminderde koopbereidheid in Duitsland die verband hield met opspelende gezondheidszorgen rond de geleverde schuimmaterialen voor matrassen.

    Maar de pijn was niet zo extreem als aanvankelijk werd gedacht. Zo waren verscheidene analisten van mening dat het oude management te veel en te lang het accent had gelegd op het hogere segment voor matrassen en daardoor een deel van de markt had verwaarloosd.

    In een markt die toch al die kampte met een gezondheidsimago pakte dit niet goed uit voor de cijfers in 2019. Die bleven achter bij de verwachting van analisten.

    Het nieuwe management had bij de Duitse operaties de nodige aanpassingen verricht en stelde bij het resultaat over het eerste kwartaal van 2019 geheel gericht te zijn op "herstel van een winstgevende omzetgroei". Maar het was nog geen zomer of de alternatieven voor Matratzen Concord werden overwogen. De goed draaiende operaties in de Benelux konden niet verhinderen dat in Duitsland meer tijd nodig bleek voor herstel, waardoor liquiditeitsproblemen ontstonden.

    Er moest een waiver en een lening bij drie grootaandeelhouders aan te pas komen, waarna vervolgens Matratzen Concord half oktober van de hand kon worden gedaan, de holding zijn pand in Uden verkocht en terughuurde en in december datzelfde deed met zijn distributiecentra in Hoogeveen en Nieuw-Vennep. Dit waren niet bepaald maatregelen uit luxe, maar een claimemissie kon zo wel worden voorkomen.

    Er werd vervolgens een deel van de schuld mee afgelost, 16,7 miljoen euro. Bij de banken resteerde na deze restitutie nog een schuld van 23,3 miljoen euro. Met de banken werd tevens een nieuwe eis voor de schuldratio van 2,5 van kracht. Op 31 december 2019 volgde de eerste test daarvan. Het management maakte zich geen zorgen en mikte vooraf al op een ratio van minder dan 1,5.

    Maar er was nog een oneffenheid: half december besloot het bedrijf ineens niet verder te gaan met CFO Hugo van den Ochtend. De financiële man was sinds september 2018 actief. Een reden voor de breuk gaf het bedrijf niet meteen, maar de Vereniging van Effectenbezitters zag een rode vlag in het onmiddellijke vertrek.

    Die breuk, zo lichtte CEO John Kruijssen later toe, is na een laatste gesprek tussen de CFO en de raad van commissarissen in gezamenlijkheid genomen, omdat de raad vond dat de er minder aansluiting was dan eerder gedacht.

    Van de koers van het aandeel, ooit in 2006 zelfs nog gesplitst om de verhandelbaarheid te verbeteren, was voor 2019 al erg veel vanaf gegaan, maar toen het idee van de alternatieven voor Matratzen Concord met de markt werd gedeeld, riskeerde het aandeel te worden gereduceerd tot een regelrechte pennystock. De relatieve klap die de koers van het aandeel aan het begin van afgelopen zomer maakte, kwam het dit jaar niet meer te boven.

    De koers van het aandeel sloot 2019 af met een jaarverlies van 37 procent.
  2. forum rang 4 Bob777 4 januari 2020 12:43
    M line zet eerste stappen op de Franse markt

    M line heeft de eerste stappen op de Franse markt gezet. Het bedrijf nam deel aan de beurs Esprit Meuble in Parijs die afgelopen vrijdag startte en gisteren, dinsdag 10 december, de laatste dag beleefde. Bart Elegeert vertegenwoordigde M line, onderdeel van DBC International (Beter Bed Holding), op de meubelbeurs. "Terugkijkend zijn we blij met de getoonde interesse die er vanuit de Franse slaapmarkt is gekomen. Ik denk dat er zeker kansen liggen voor M line. Men was vooral geïnteresseerd in en ook gecharmeerd van het technische verhaal van onze matrassen. Ook de connectie die we hebben met de sport - zeker het wielrennen - spreken de Fransen aan", aldus Bart.

    "We hebben al met een aantal dealers zaken kunnen doen. Zij hebben concreet hun eerste bestellingen bij ons gedaan. Dat was erg leuk. Verder hebben een aantal grotere ketens op het gebied van slaapcomfort - met vaak 100 tot 200 winkels verspreid door het land - verregaande interesse getoond. Ook zij vonden ons product interessant. Hoe concreet het uiteindelijk allemaal wordt, dat is afwachten. Ook die bedrijven gaan niet over een nacht ijs. Voordat je daar binnen bent, moet je geduld betrachten", weet ook Bart.

    Voor M line was het de eerste kennismaking met de Franse markt. Bart Elegeert (zie foto): "We hebben daar sinds een paar maanden al wel een verkoper lopen, maar als bedrijf is het belangrijk dat je via een beurs als deze je laat zien aan het grote publiek. De eerste twee dagen waren speciaal voor de consument, maar die liet het afweten. Het was de eerste keer dat er zulke consumentendagen gehouden werden. De opkomst was heel matig. Het gevolg was ook dat er in die twee dagen bijna geen professionals kwamen, omdat zij dachten dat er veel particuliere bezoekers rond zouden lopen. De geringe animo kwam vooral door stakende vakbonden, waardoor het openbaar vervoer voor een groot deel plat lag. Er heerste onrust. Dat was vooraf ook aangekondigd, waardoor mensen liever thuis bleven.
    Uiteindelijk hebben we dankzij de zondag en de maandag toch nog een goede beurs gedraaid. Dinsdag was de beurs overigens al om 2 uur afgelopen, maar reeds in de ochtend was er geen bedrijvigheid meer", vertelt Bart, die dus uiteindelijk wel met een tevreden gevoel Esprit Meuble heeft achterlaten.

    www.wonen360.nl/article/9171787/m-lin...
  3. forum rang 4 Bob777 4 januari 2020 14:45
    Ook een leuke pagina www.retailinsiders.nl/branches/woning...

    Al met al denk ik dat BB er wel een omzet plus uit weet te slepen. Verder liggen de personeelskosten in Nederland lager dan toen ze MC er nog bij hadden. Dat in combinatie met de uitspraak dat ze makkelijk binnen de 1,5xEBIDTA schuldratio blijven zitten kan het tweede half jaar nog wel eens flink meevallen.

    Je ziet dat de afgelopen dagen er ook weer wat grotere blokken aan aandelen worden gekocht.
  4. ToniPantaloni 7 januari 2020 09:35
    Vandaag begint ook weinig-belovend qua volume. Zit ook te denken om op korte termijn een pluk bij te kopen. Moet nog steeds mijn koers middelen, maar uit verleden geleerd dat je dat beter kan doen als de koers uitgebodemd is ipv tijdens de rit naar beneden...

    Bodem lijkt gezet? Geen lijken meer in de kast vermoed ik. Dus vanaf nu langzaam omhoog?
  5. forum rang 4 Bob777 7 januari 2020 09:52
    quote:

    ToniPantaloni schreef op 7 januari 2020 09:35:

    Vandaag begint ook weinig-belovend qua volume. Zit ook te denken om op korte termijn een pluk bij te kopen. Moet nog steeds mijn koers middelen, maar uit verleden geleerd dat je dat beter kan doen als de koers uitgebodemd is ipv tijdens de rit naar beneden...

    Bodem lijkt gezet? Geen lijken meer in de kast vermoed ik. Dus vanaf nu langzaam omhoog?
    Ik hoop dat je de stukjes al gekocht hebt anders ben je nu te laat.
  6. PGV 7 januari 2020 12:41
    quote:

    ToniPantaloni schreef op 7 januari 2020 09:35:

    Vandaag begint ook weinig-belovend qua volume. Zit ook te denken om op korte termijn een pluk bij te kopen. Moet nog steeds mijn koers middelen, maar uit verleden geleerd dat je dat beter kan doen als de koers uitgebodemd is ipv tijdens de rit naar beneden...

    Bodem lijkt gezet? Geen lijken meer in de kast vermoed ik. Dus vanaf nu langzaam omhoog?
    Zou zeker niks bijkopen, ik wacht op de € 2,50 en dan heb ik mijn eigen geld terug. Wat een oersaai fonds is dit, en dat blijft voorlopig zo.
  7. ToniPantaloni 7 januari 2020 16:05
    quote:

    JH1988 schreef op 7 januari 2020 13:31:

    Een aandeel die in 3 jaar tijd 95% van zijn waarde verloren heeft, en nu alweer 50% gewonnen heeft ten opzichte van paar maanden geleden zou ik niet oersaai willen noemen...
    haha eens. Je kan veel hiervan zeggen maar niet saai....
1.767 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 89 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links