Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffiepraatjes

3.402 Posts
Pagina: «« 1 ... 75 76 77 78 79 ... 171 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 27 december 2019 16:06
    quote:

    voda schreef op 24 december 2019 14:54:

    [...]
    Ik vind dat niet raar Peter als je altijd bearish bent. :-)

    PS: Dit was voor mij een top (biotech) jaar. Zelden zoveel winst als dit jaar.
    Hoe was jouw beleggings jaar?
    Hoi Hans,

    Vandag zo'n beetje het vierhonderdste grote, uitgebreide artikel over Galapagos in De Tijd. Die Onno heeft het helemaal gemaakt in België.

    Ik had ze dus niet omdat ik na al mijn slechte ervaringen met biotech op een gegeven moment die hele biotech-wereld de rug heb toegekeerd. Maar ik gun jou en Onno van harte jullie succes. Je steekt er tenslotte toch veel risicokapitaal in en dan moeten er ook eens winnaars zijn, die de juiste keuze gemaakt hebben.

    Mijn beleggingsjaar was/is natuurlijk fantastisch. Volgens kenners in de KK had ik lang niet zo gediversifieerd moeten beleggen zoals ik al tientallen jaren doe, maar ik voel mij daar nu juist goed bij. Het is al een enorm grote gok of je wel of niet in aandelen wilt zitten en precies 1 jaar geleden kon je OVERAL de meest uitgebreide analyses lezen hoe mager het jaar 2019 zou gaan worden. Maar door juist steeds volbelegd te zijn, deed ik een risicovol maar wel fantastische zaak.

    Voor de zoveelste keer geleerd dat je al die analyses voor de toekomst met kilo's zout moet/ kunt nemen.

    Kortom Hans, natuurlijk geen Galapagos rendement, maar wel een fantastisch gemiddeld rendement en effectief in ronde getallen, nog nooit op één jaar tijd zo'n vermogenstoename. En dan moet een mens dik tevreden zijn!

    Peter
  2. forum rang 6 jonas 27 december 2019 16:42

    Peter zo is het: gewoon je eigen lijn volgen. Niets aantrekken van deftige ABN AMRO adviseurs enzo die je in de obligaties trachten te praten vanwege verouderde inzichten.

    Biotech is en blijft risky, maar er liggen ook kansen. Ben zelf nu weg bij Galapagos en wil nu even meer rust met dus gewoon Shell enzo.

    Neemt niet weg dat ik me rot lees aan allerlei nieuws over beleggen en verwante zaken. Probeer daarmee net even slimmer te zijn dan de concurrentie. Lukt niet altijd. Dat is dan ook weer zo.

    Vandaag beetje triest weer, maar op de beurs zien ze zon toch wat schijnen. Onbegrijpelijk, maar het zij zo.

    Groet, Jonas
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 december 2019 18:39
    VEB bereikt schikking voor haar leden inzake LCI
    Datum
    27 december 2019

    De VEB verwacht dat zij de bij haar aangesloten beleggers daarmee in beperkte mate kan compenseren. De VEB heeft met de voormalige bestuurder, commissarissen en accountant van LCI een minnelijke regeling getroffen, zonder dat door hen enige aansprakelijkheid is erkend. Deze partijen hebben ingestemd met deze regeling om verdere kosten van verweer te besparen.

    De regeling houdt onder meer in dat de VEB tegen finale kwijting een schikkingsbedrag zal ontvangen ter verdeling onder haar leden die tevens LCI-aandeelhouders waren in (een deel van) de relevante periode van 1 januari 1993 tot en met 17 december 2001, voor zover zij VEB-lid waren voor 1 januari 2013 en dat blijven tot het moment van uitbetaling van de compensatie.

    De deelnemersvergadering van de Stichting VEB-Actie LCI dient nog in te stemmen met de regeling. De VEB-leden die zich hebben geregistreerd voor de Stichting VEB-Actie LCI ontvangen begin januari 2020 bericht per post over de te houden deelnemersvergadering. De VEB-leden die zich hebben aangemeld voor de Actie LCI zullen dan ook worden geïnformeerd over de schikking.

    Geen wanbeleid
    Geen wanbeleid. Zo luidde het oordeel van de Ondernemingskamer in 2009 over de gang van zaken bij LCI in de jaren voor het faillissement in 2001. De Hoge Raad liet dit oordeel van de Ondernemingskamer in 2010 overeind.

    De VEB heeft zich daarna ingezet om toch recht te halen voor haar achterban en is daarop een aansprakelijkheidsprocedure gestart. Bijna achttien jaar na faillissement heeft deze procedure geresulteerd in een beperkte schikking voor VEB-leden.

    Compensatie
    In totaal is een budget van € 1,4 miljoen beschikbaar voor compensatie aan de deelnemers. Bij de compensatieberekening zal dit budget pro-rata onder hen worden verdeeld op basis van het aantal jaren lidmaatschap sinds de start van de LCI-actie. Dit mede omdat het niet meer mogelijk zal zijn voor alle deelnemers de transactieoverzichten te verkrijgen bij de banken of brokers.

    Pas zodra alle claims zijn ingediend, beoordeeld en verwerkt, kan definitief worden bepaald welke compensatie kan worden betaald per lid. De VEB zal de desbetreffende leden hierover nader informeren.

    Voor wie?
    VEB-leden die in aanmerking willen komen voor compensatie dienen vóór 1 januari 2013 VEB lid te zijn geworden (en te blijven tot aan het moment van uitkering). Compensatie kan worden verkregen over de relevante periode van 1 januari 1993 tot en met 17 december 2001 (waarover per saldo verlies moet zijn geleden).
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 december 2019 12:29
    Twee uur lang naakt op de BBC
    Updated 3 uur geleden
    Vandaag, 08:27 in BUITENLAND

    Amsterdam - Het Britse BBC 4 maakt in 2020 een programma waarin twee uur lang naakte lichamen - van mannen en vrouwen, dun én dik, zegt de zender - worden getoond.

    ’Live Drawing Life’ is bedoeld om de kijkers thuis naaktmodellen voor te schotelen om te oefenen voor kunstwerken.

    Aan het eind van de uitzending zullen de mooiste kunstwerken ook getoond worden. De uitzending wordt begeleid door twee kunstenaars die uitleg geven.

    „Het wordt een meditatieve ervaring”, zegt Cassian Harrison van de BBC.

    „We voelen allemaal dat het tempo van het leven te hoog is. TV zelf heeft altijd het tempo versneld, om luider en sneller te worden. Maar bij BBC 4 heb ik wel geleerd dat kijkers het leuk vinden om even een versnelling lager te schakelen en alles te laten binnenkomen. Het programma is een viering van een lang artistieke traditie. Naaktmodellen tekenen is één van de hoekstenen van kunst en het menselijk lichaam is iets prachtigs en uitzonderlijk.”

    Ziggo maakte eerder dit jaar bekend dat BBC Four vanaf 1 november 2019 niet meer te zien is in Nederland.
  5. forum rang 10 voda 31 december 2019 18:20
    'Recordaantal overstappers bij zorgverzekeraars'

    Het aantal mensen dat overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar ligt dit jaar vermoedelijk 5% tot 10% hoger dan vorig jaar, toen 1,2 mln mensen een overstap maakten. Dit betekent een nieuw record sinds de introductie van de nieuwe zorgverzekering in 2006.

    Dit meldt Zorgkiezer, een vergelijkingssite voor zorgverzekeraars, enkele uren voor het nieuwe jaar begint en de termijn verstrijkt om over te stappen. Vorig jaar stapte 7% van de mensen over en een jaar daarvoor ruim 6%. Nu lijkt de 8% in zicht te komen.

    In het AD onderschrijven de vergelijkingssites Pricewise en Independer en enkele verzekeraars de bevindingen van Zorgkiezer: het is veel drukker dan vorig jaar. Het halveren van de maximale collectiviteitskorting tot 5% wordt als een van de redenen genoemd waarom mensen op zoek gaan naar een andere verzekeraar. Dit treft 6 miljoen verzekerden, aldus het AD. Vooral ouderen worden hierdoor geprikkeld om op zoek te gaan, terwijl juist deze groep eerder beduidend minder actief was.

    Een tweede reden voor de toename is dat de zorgpremies, ook voor aanvullende verzekeringen, steeds verder uit elkaar komen te liggen. Er valt dus meer te kiezen.

    fd.nl/ondernemen/1329706/recordaantal...
  6. forum rang 10 voda 1 januari 2020 11:52
    De 500 rijkste aardbewoners werden in 2019 nóg rijker, twee Nederlanders in de lijst

    De vijfhonderd rijkste aardbewoners hebben in 2019 hun gezamenlijke vermogen met 1,07 biljoen (1070 miljard) euro zien toenemen. Volgens cijfers van de Bloomberg Billionaire Index heeft deze groep superrijken in totaal nu zo’n 5,5 biljoen euro aan bezittingen.

    Economieredactie 27-12-19, 20:04 Laatste update: 20:35

    De miljardairs maken daarmee hun verlies van vorig jaar meer dan goed. Toen leverden ze als gevolg van dalende beurskoersen zo'n 400 miljard euro in.

    De Franse miljardair Bernard Arnault is de grootste stijger. De oprichter en bestuursvoorzitter van het luxegoederenbedrijf Louis Vuitton Moët Hennesy kreeg er dit jaar 32,6 miljard euro bij en staat nu derde op de mondiale lijst van rijkste mensen. De lijst wordt aangevoerd door Amazon-baas Jeff Bezos en voormalig-Microsoft topman Bill Gates. 52 van de 500 superrijken zagen dit jaar hun vermogen dalen.

    Lees verder onder de foto
    Microsoft-oprichter Bill Gates. © REUTERS

    Er staan twee Nederlanders in de rijkenlijst van Bloomberg. Ook zij zagen hun vermogen dit jaar toenemen. Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken bezit volgens de lijst nu de lieve som van ruim 14 miljard euro en komt daarmee terecht op plaats 86. Randstad-oprichter Frits Goldschmeding moet genoegen nemen met positie 443. Maar ook hij heeft met een bezit van 4,3 miljard euro bepaald geen klagen.

    Scheefgroei
    In de Verenigde Staten is het aandeel van de allerrijksten in het totale vermogen van het land het grootst sinds 1929. Dat is het jaar dat de wereldeconomie instortte als gevolg van de beurskrach op de aandelenbeurs in New York. Progressieve politici in de VS en elders in de wereld pleiten vanwege de scheefgroei in de bezitsverhoudingen voor radicale economische hervormingen, bijvoorbeeld via hogere belastingen op vermogen.

    www.ad.nl/economie/de-500-rijkste-aar...
  7. forum rang 5 DurianCS 1 januari 2020 12:04
    quote:

    voda schreef op 1 januari 2020 11:52:

    De 500 rijkste aardbewoners werden in 2019 nóg rijker, twee Nederlanders in de lijst

    De vijfhonderd rijkste aardbewoners hebben in 2019 hun gezamenlijke vermogen met 1,07 biljoen (1070 miljard) euro zien toenemen. Volgens cijfers van de Bloomberg Billionaire Index heeft deze groep superrijken in totaal nu zo’n 5,5 biljoen euro aan bezittingen.

    Economieredactie 27-12-19, 20:04 Laatste update: 20:35

    De miljardairs maken daarmee hun verlies van vorig jaar meer dan goed. Toen leverden ze als gevolg van dalende beurskoersen zo'n 400 miljard euro in.
    ....
    Tja, net alsof miljardairs serieuze beleggers zijn.
  8. forum rang 10 voda 1 januari 2020 13:52
    Datarecord KPN door nieuwjaarswensen

    ANP 2 uur geleden

    DEN HAAG (ANP) - Het mobiele datagebruik door klanten van KPN bereikte tijdens de jaarwisseling een nieuw record, meldt het telecombedrijf.

    Het mobiele netwerk verwerkte ruim 196 terabyte aan nieuwjaarswensen. Dat is ruim acht keer zoveel als vijf jaar geleden (2014-2015). Tijdens oud en nieuw 2018-2019 verwerkte het KPN-netwerk 176 terabytes. Het piekmoment op het mobiele netwerk lag dit jaar kort na middernacht, tussen 00.05 en 00.10 uur.

    Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 werden er tussen 22.00 en 04.00 uur ongeveer 2,4 miljoen sms’jes verstuurd. Dat is iets minder dan de jaren ervoor. Ook het aantal telefoontjes daalde licht in vergelijking met vorige jaren. Er werden dit jaar ruim 4,1 miljoen telefoontjes op het mobiele netwerk gepleegd.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/d...
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 januari 2020 20:37
    Premium Het beste van De Telegraaf
    Gevallen autotopman als spook ontsnapt uit Japan

    Door Mark Garrelts en Martijn Klerks
    Updated 1 uur geleden

    Hij was Japans bekendste gevangene, werd 24 uur per dag door camera’s in de gaten gehouden in en rond zijn appartement, waar hij huisarrest had. Zijn paspoorten lagen veilig op het kantoor van zijn advocaat, zodat hij nooit de grens over zou kunnen. En toch is het Carlos Ghosn gelukt om ongezien van Tokio naar Beiroet te vluchten, meer dan 9000 kilometer verderop, waar de Japanse aanklagers, die hem van grootscheepse fraude en belastingontduiking verdenken, hem niets kunnen maken. De vraag die nu op ieders lippen ligt: hoe deed hij die Houdini-act?

    Kansai Airport, een vliegveld in zee voor de kust van Osaka, is niet bijzonder groot. Jaarlijks zijn er een kleine 200.000 vertrekkende en aankomende vliegtuigen – ons eigen Schiphol doet er bijna een half miljoen. Tussen de vele reguliere vluchten zit op zondagavond 29 december een privéjet van Bombardier, een vliegtuigje voor maximaal acht passagiers en vier bemanningsleden. Iets na elf uur ’s avonds geeft de luchtverkeersleiding dat toestel, eigendom van een Turkse maatschappij en met bestemming Istanbul, toestemming om op te stijgen. Ze hebben vermoedelijk geen idee dat ze Carlos Ghosn, verdachte in een van de grootste fraudezaken die Japan ooit gekend heeft, het laatste zetje naar de vrijheid geven.

    Verongelijkte topman

    Ghosn zelf heeft de afgelopen jaren vooral verongelijkt doorgebracht. Hij, de man die als ’Le Cost Cutter’ er wél in slaagde om de Zuid-Amerikaanse divisie van Renault winstgevend te maken. De man die in Japan vereerd werd omdat hij hetzelfde kunstje bij Nissan had geflikt. In 2002 al Man of the year bij het vakblad Le Journal de l’Automobile, met Nissan gegokt op elektrische auto’s én gewonnen. De alliantie, met daarin ook Mitsubishi en Renault, produceerde inmiddels meer dan tien miljoen auto’s per jaar – bijna evenveel als het gigantische Volkswagen.

    Ghosn was het haantje van de automobielindustrie toen hij in november 2018 naar Tokio vloog voor een diner met dochter en daarna een vergadering met zijn raad van bestuur. Wás, want eenmaal geland werd hij door de Japanse politie gearresteerd. Ghosns privévliegtuig werd uitgekamd: er bleek al een jaar onderzoek naar de autotopman te zijn gedaan. Hij zou belasting hebben ontweken door zijn inkomen tientallen miljoenen dollars lager op te geven dan het in werkelijkheid was. Zijn vier kinderen zouden op kosten van Renault-Nissan naar elite-universiteiten zijn gegaan. Via Nederlandse bv’s had hij luxe huizen op vier continenten. Zijn tweede bruiloft werd een luxe trouwpartij op het Franse kasteel Versailles, en ’de zaak’ betaalde ook al een bezoek aan het carnaval van Rio. Zelfs de pakken – de pákken! – van de topman, ooit bij Nissan geroemd om zijn charisma, zijn onderwerp van het onderzoek. „Hij is de keizer geworden die geen kleren draagt”, zegt iemand die hem goed kent in de Financial Times.

    Eenzame kerst

    Ghosn draait de gevangenis in, komt daar aan van de stress, maar krijgt het in april vorig jaar voor elkaar dat hij zijn voorarrest thuis mag uitzitten. Onder strenge voorwaarden: bij de voordeur hangt een videocamera, elke maand moet de gevallen topman – ontslagen bij Nissan-Renault, nu nog slechts ’ceo’ van een legertje advocaten – een lijst invullen met bezoekers. Een telefoongesprek met zijn vrouw om Kerstmis te ’vieren’ wordt hem naar verluidt ontzegd. Wanneer de rechtszaak begint – niemand in Japan die het hem kan zeggen. Ghosn vreest, schrijft de Wall Street Journal, dat het zomaar nóg een jaar van zijn leven kan kosten. Zijn drie paspoorten (Braziliaans, Frans en Libanees) gaan in een kluis bij een van zijn advocaten. Geen sprake ervan dat hij Japan verlaat.

    Maar ook die advocaten zijn naar eigen zeggen met stomheid geslagen als Ghosn in de nacht van maandag op dinsdag ineens van zich laat horen – vanuit Beiroet, ruim 9000 kilometer van waar hij zou moeten zijn. Als een spook heeft hij Japan dus wél verlaten. Alle grensbewakers van het land hebben zijn foto, maar op het moment suprême werd hij niet herkend. In Turkije, waar hij is overgestapt op een privéjet naar Beiroet, zijn volgens een minister geen officiële gegevens die wijzen op die overstap. Eenmaal in Libanon kon Ghosn een Frans paspoort en een nationale identiteitskaart laten zien, zeggen de officials in zijn thuisland. Geen reden dus om hem aan te houden voor identiteitsfraude.

    Vrouw in complot

    Inmiddels doen de wildste verhalen over Ghosns ontsnapping de ronde. Wat zeker is, volgens de Wall Street Journal en de Financial Times: de voorbereiding van de Houdini-act heeft weken gekost, en er zaten meerdere mensen in het complot – inclusief mevrouw Ghosn, aldus bronnen van die eerste krant. Welke rol zij speelde is dan weer onduidelijk. Volgens een Libanese tv-zender liet Ghosn muzikanten naar zijn huis komen en kroop hij aan het eind van hun optreden – 1,70 meter lang – in een van de koffers van het ensemble. Die brachten hem naar het vliegveld. Niet naar Tokio dus, waar hij ruim een jaar geleden in de boeien werd geslagen, maar honderden kilometers verderop naar Kansai.

    In Beiroet is de gevallen topbestuurder een vrij man – Libanon heeft geen uitleveringsverdragen. Sterker: er zijn maar drie landen waarmee Japan een uitleveringsverdrag heeft, dus Ghosn kan zonder veel vrees de wereld rondreizen. De enige manier waarop hij in Libanon alsnog voor de rechter gesleept kan worden, is als het land de Japanse beschuldigingen overneemt. Voor nu is Ghosns thuiskomst „het mooiste cadeau van mijn leven”, zegt zijn vrouw. En Ghosn zelf: „Ik ben niet op de vlucht voor mijn rechtzaak, maar voor een onrechtvaardig systeem.”
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 januari 2020 12:58
    Japan valt huis van ontsnapte automagnaat Ghosn binnen en Turkije pakt piloten op

    De Japanse overheid is naarstig op zoek naar het antwoord op de vraag hoe de 65-jarige automagnaat Carlos Ghosn vanuit het Aziatische land, via Turkije, naar Libanon heeft kunnen vluchten. Ghosn, die vervolgd werd voor fraude en belastingontduiking, zegt ontsnapt te zijn omdat hij zich in Japan niet fatsoenlijk kon verdedigen. De politie heeft vandaag zijn huis in Tokio doorzocht. Turkije heeft zeven verdachten opgepakt, die mogelijk betrokken waren bij Ghosns vlucht via Istanboel.
    Buitenlandredactie 02-01-20, 09:16 Laatste update: 12:52

    Ghosn, die onder huisarrest stond en het land niet mocht verlaten, blijkt toegang te hebben gehad tot een extra exemplaar van zijn Franse paspoort, meldt de Japanse omroep NHK. De voormalig topman van autobedrijven Nissan en Renault, die alle aantijgingen tegen hem ontkent, moest het document bij zich dragen in een afgesloten koffertje.

    Ghosn was daartoe verplicht na een aanpassing van de voorwaarden van zijn tijdelijke vrijlating. Naar verluidt moeten buitenlanders in Japan ten allen tijde een identiteitsbewijs bij zich dragen, maar onduidelijk is of dit voor Ghosn de reden was om het paspoort voorhanden te hebben. De sleutel die toegang gaf tot het reservepaspoort ligt bij Ghosns advocaten. Evenals die van zijn Franse, Braziliaanse en Libanese paspoorten.

    Ontsnappingsplan

    De raadslieden reageerden ontzet, toen hun cliënt vorige week in de Libanese hoofdstad Beiroet opdook. Volgens bronnen binnen de Libanese overheid, zo schreven lokale media, reisde Ghosn met het paspoort per privévliegtuig via Turkije naar Libanon. Persbureau Reuters meldde dat Ghosn door een beveiligingsbedrijf Japan uit was gesmokkeld, nadat er drie maanden aan het ontsnappingsplan was gewerkt.

    De Libanese tv-zender MTV meldde dat Ghosn het land uit zou zijn gesmokkeld in een kist of koffer bedoeld voor instrumenten. Hoewel Ghosn geen toegang tot computers of internet had, mocht de voormalig Nissan-topman een ‘gregoriaans muziekensemble’ ontvangen voor een privéoptreden. Onder de muzikanten, zo suggereert MTV, zouden leden van een paramilitaire groep hebben gezeten die hem hebben weggedragen.

    De geruchten dat hij in een instrumentenkoffer zou hebben gezeten tijdens de ontsnapping, werden door zijn vrouw tegengesproken. In een persverklaring liet Ghosn weten te zijn gevlucht voor ‘onrecht en politieke vervolging’. Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan en daarom wordt hij niet vervolgd. Hij zou het land ‘legaal’ binnen zijn gekomen, meldde het Libanese staatspersbureau NNA.

    Borgsom kwijt

    De Japanse overheid probeert nu boven water te krijgen hoe Ghosn ‘heeft kunnen spotten’ met het rechtssysteem. Vandaag heeft het Japanse openbaar ministerie zijn huis in Tokio doorzocht. Foto's van de inval werden getoond in de media, maar justitie heeft nog niet gezegd of de zoektocht iets heeft opgeleverd. De in totaal 14 miljoen dollar, ruim 12 miljoen euro, die Ghosn in twee gevallen als borgsom betaalde is hij na zijn ontsnapping kwijt.

    Volgens de Japanse autoriteiten staat het vertrek van Ghosns vlucht nergens geregistreerd. De Amerikaanse krant The Wallstreet Journal schreef dat het toestel zondagavond is vertrokken vanaf het Japanse regionale vliegveld Kansai, dat op zo’n zes uur rijden van Tokio ligt. Vanwege de grootte van het vliegveld zou Ghosns vlucht naar Turkije niet zijn opgevallen.

    Onderzoek Turkije

    Turkse autoriteiten onderzoeken de manier waarop het vliegtuig met Ghosn aan boord in Instanboel terechtkwam en hoe hij vervolgens naar Beiroet heeft kunnen reizen. Mogelijk is er sprake van beveiligingsfouten. Ook in Turkije stond de privévlucht niet geregistreerd. Een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan de grenspolitie niet wist van Ghosns aankomst en vertrek.

    Volgens televisiezender NTV zijn een aantal verdachten opgepakt, maar het ministerie doet daarover geen uitspraken. Naar verluidt werden vandaag zeven mensen aangehouden, waaronder vier piloten, die in verband worden gebracht met de ontsnapping van de gevallen autobaas. Naast de piloten zouden ook twee luchthavenmedewerkers en een vrachtarbeider zijn opgepakt.
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 januari 2020 22:28
    Twintig medewerkers plakken elke dag duizenden verscheurde Stasi-documenten weer aan elkaar

    Het aan elkaar plakken van verscheurde documenten van het gehate Oost-Duitse Ministerium für Staatssicherheit (Stasi) zal nog tientallen jaren vergen.
    Buitenlandredactie 2 jan. 2020 Laatste update: 09:22

    De Stasi was in de vroegere DDR de gevreesde en gehate binnenlandse veiligheids- en inlichtingendienst die alles en iedereen in de gaten hield. Duizenden ambtenaren en tot 200.000 ‘informele informanten’ - gewone burgers die aan de Stasi rapporteerden - bogen zich over alles wat er zich in de communistische staat afspeelde en wie zich waar mee bezighield. Daarbij produceerden ze een massa documenten.

    Dertig jaar na de val van de Muur in 1989 staan nog ruim 15.000 zakken met stukken papier te wachten op reconstructie. Circa twintig medewerkers proberen met de hand minutieus de documenten aan elkaar te plakken. Een poging om dat met de computer te doen is wegens technische problemen gestaakt. Daarom zijn de restaurateurs met de hand de vernietigde snippers en repen papier bij elkaar aan het zoeken.

    Haperende computers

    ,,Maar we geven niet op", zegt Roland Jahn over de problemen bij de operatie. Jahn geeft als voormalige opposant van het DDR-regime leiding aan de hersteloperatie in Berlijn, die tot dusver 6 miljoen euro heeft gekost. Inmiddels is de inhoud van 520 zakken met archiefstukken hersteld, waarvan 23 met behulp van de haperende computer en scanners.

    Burgers van de voormalige DDR eisten na de val van de Muur hun Stasi-documenten op, die in de herfst van 1989 massaal in de shredder werden gestopt. Toen de papiervernietigers te warm werden, werden de documenten met de hand verscheurd. De rechters gelastten destijds het stoppen van de vernietigingsoperatie.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 januari 2020 15:16
    ’Ghosn wandelde gewoon zijn huis uit’
    29 min geleden in FINANCIEEL

    ANKARA - Carlos Ghosn, de uit Japan ontsnapte gevallen topman van Nissan, is niet in een contrabaskoffer uit zijn huis gesmokkeld, maar gewoon naar buiten gelopen. Volgens de Japanse publieke omroep NHK klopt er niets van het ontsnappingsverhaal waar Libanese media eerder deze week mee kwamen.

    De Japanners baseren zich op bronnen bij justitie, die de beelden hebben gezien van de camera’s die 24 uur per dag Ghosns huis in Tokio in de gaten hielden. De van fraude en belastingontduiking verdachte ex-automagnaat vluchtte weg uit Japan naar Libanon, waar hij is opgegroeid, terwijl hij eigenlijk huisarrest had.

    Handlanger

    Er wordt steeds meer duidelijk hoe Ghosn ongezien uit Japan heeft kunnen wegkomen. Er zat in elk geval een handlanger bij luchtvaartcharter MNG, de Turkse eigenaar van het privévliegtuig waarmee de gevallen automagnaat Japan ontvluchtte. De vliegtuigverhuurder maakte bekend dat het twee vliegtuigen heeft geleverd die gebruikt zijn voor de ontsnapping van Ghosn. Zijn naam stond volgens MNG nergens vermeld als passagier.

    MNG heeft aangifte gedaan. Een medewerker van het bedrijf heeft toegegeven de vluchtgegevens te hebben vervalst. De Turkse autoriteiten onderzoeken de medewerker, die volgens MNG geen hulp van collega’s kreeg.

    Overstappen in een doos

    In december verhuurde MNG twee vliegtuigen aan op het oog verschillende klanten, laat het bedrijf weten. Een daarvan zou van Dubai naar Osaka vliegen en vervolgens naar Istanbul. Het andere vliegtuig vloog van Istanbul naar Beiroet. Later bleek dat Ghosn van de twee vluchten gebruik heeft gemaakt. Volgens anonieme Turkse officials werd Ghosn in een doos van het ene naar het andere vliegtuig vervoerd.

    Behalve de medewerker van MNG heeft Turkije nog zes mensen opgepakt rond de vlucht van Ghosn. Vier van hen waren piloten van de privéjets. Ook vliegveldmedewerkers werden aangehouden.

    Ghosn heeft aangegeven Japan te hebben verlaten omdat hij daar geen kans had om zich fatsoenlijk te verdedigen tegen de aantijgingen. Hij ontkent schuldig te zijn en meent dat er een complot tegen hem gaande is. Ghosn heeft aangekondigd volgende week zijn verhaal te houden.
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 januari 2020 10:41
    Advies: ’Geef gevangenen telefoon in de cel’
    5 min geleden in BINNENLAND

    Amsterdam - Agressie door gedetineerden neemt flink af als je ze een eigen telefoon geeft in de cel, ze een eigen celsleutel geeft, zelf laat koken en ze vrijer in de gevangenis laat bewegen met een pasjesysteem.

    Tot deze opmerkelijke conclusies komen onderzoekers van de universiteit van Tilburg en Leiden. „ Het geven van meer vrijheden en verantwoordelijkheid leverde 60 procent minder incidenten op”, zo schrijft de NOS.

    De onderzoekers volgden twee jaar lang duizend gevangenen. In het laatste jaar werd het regime versoepeld.

    Eigen telefoon

    Gedetineerden moesten vanaf dat moment zelf boodschappen bestellen en eten maken. Ook kregen ze een telefoon in de cel en werden de bezoekersruimten gezelliger ingericht. Verder kregen de deelnemers toegangspasjes voor de eigen cel, daarmee konden ze hun eigen deur tijdens recreatietijd van buitenaf afsluiten, aldus de omroep.

    ’Streng regime werkt averechts’

    „Een streng regime leidt tot méér in plaats van minder ongewenst gedrag", schrijven de onderzoekers.

    De gevangenen hebben uiteraard wel gewoon hun straf uitgezeten. Ook moesten ze van 16.45 tot 07.30 uur in de cel zitten.

    De mensen de meer vrijheden hadden, vielen nadat ze vrij kwamen minder snel weer in de fout, aldus de onderzoekers.
  14. forum rang 10 voda 10 januari 2020 13:12
    Reorganisatie bij afvalverwerker AEB kost vijftig banen

    Bij het Amsterdamse afvalverwerkingsbedrijf AEB verdwijnen vijftig banen. Dat meldt vakbond FNV Publiek Belang. Zo'n vijftig andere medewerkers gaan over naar een ander bedrijf, omdat AEB bedrijfsonderdelen gaat afstoten.

    FNV Publiek Belang dringt erbij de gemeente Amsterdam op aan de vijftig ontslagen werknemers een aanvulling op hun sociaal plan te geven. De gemeente Amsterdam is enig aandeelhouder van het afvalverwerkingsbedrijf. Bij AEB werken circa 400 mensen.

    ‘Het is gelukt om samen met AEB een sociaal plan te regelen om de klap op te vangen van baanverlies. Maar het plan is aan de magere kant, want het bedrijf heeft niet meer geld', laat FNV-bestuurder Hans Robijn weten.

    De Amsterdamse vuilverwerker kwam afgelopen zomer in het nieuws nadat het eind juni, zonder overleg met enig aandeelhouder de gemeente Amsterdam, vier van de zes ovens uitschakelde. Het bedrijf kon de veiligheid van medewerkers niet meer garanderen.

    Achterstallig onderhoud

    AEB startte daarna met een verbeterprogramma om achterstallig onderhoud weg te werken en de werkcultuur te verbeteren. In oktober en november konden de verbrandingslijnen weer worden aangezet maar de maandenlange stillegging van de afvalverbranding had grote financiële gevolgen. AEB had maandenlang geen inkomsten en er was een noodkrediet nodig van de gemeente Amsterdam en een bankenconsortium (ING, ABN Amro, de Bank Nederlandse Gemeenten en Deutsche Bank) om een faillissement te voorkomen.

    Verkoopproces

    De gemeente Amsterdam is begin oktober gestart met de voorbereidingen van een verkoopproces voor AEB. Publieke en private partijen mogen meedingen. Tegelijkertijd wil de gemeente het behoud van de afvalverbrander niet uitsluiten. Om schoon schip te maken, worden in elk geval een aantal bedrijfsonderdelen verkocht.

    De mensen die hun baan verliezen worden via het afgesloten sociaal plan zoveel mogelijk naar ander werk begeleid. Maar wat FNV-bestuurder Robijn betreft, krijgen ze een extra financiële compensatie. 'Gemeente Amsterdam is enig aandeelhouder. Ik verwacht van wethouder Victor Everhardt van Financiën en Economische zaken dat ook hij een bijdrage levert. De gemeente heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld in de penibele financiële situatie van de afvalverwerker. De gemeente heeft het onderhoud jarenlang laten versloffen, waardoor het bedrijf stilgelegd moest worden. Dan is het niet meer dan logisch dat Amsterdam nu zijn sociale hart laat zien en geld bijlegt.’

    Volgens Robijn zit AEB in financieel zwaar weer en kan het niet meer doen voor de mensen die hun baan verliezen. AEB heeft alles gedaan wat ze konden, nu is de gemeente Amsterdam aan de beurt.’

    fd.nl/ondernemen/1330511/bij-reorgani...
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 januari 2020 12:33
    Vandalen spuiten complete trein zilver in Wormerveer

    Een NS-trein is in Wormerveer aan een zijde compleet zilver gespoten door vandalen. Over een lengte van tientallen meters en acht treinstellen is de trein bespoten, van boven tot beneden. Ook deuren en ramen zijn helemaal zilver. Vermoedelijk is dat vannacht gebeurd.
    Sander van Mersbergen 11-01-20, 19:20 Laatste update: 22:44

    Dorpsreporter Michel Schermer, die de zilveren trein op de foto zette, zegt dat er regelmatig treinen op station Wormerveer ‘overnachten’. De bewuste trein, een Sprinter, is door de NS inmiddels naar een rangeerterrein gebracht om daar schoongemaakt te worden. De spoorwegen hebben contact gezocht met de politie, stelt een woordvoerder van het bedrijf.

    De graffitispuiters zijn vermoedelijk bij de trein gekomen door een hek te forceren. Bij dat hek lagen vanochtend twee kartonnen dozen met daarbij een stuk of 15 spuitbussen, allemaal zilver uiteraard. Ook lagen er twee handschoenen. Schermer pleit voor beter toezicht op het station. Volgens hem worden steeds vaker ‘s nachts treinen gestald op het station van Wormerveer, dat tussen de stations van Zaandam en Alkmaar in ligt.

    Kosten

    De woordvoerder van de NS weet niet wat het precies kost om de trein graffiti-vrij te maken. ,,Maar het kost nogal wat, natuurlijk. Niet alleen het feit dat de trein schoongemaakt moet worden: je moet ook een vervangende trein regelen.” De NS heeft regelmatig last van graffitispuiters. De treinen worden daarna standaard schoongemaakt.

    Ook op Utrecht Centraal werd afgelopen dinsdag een trein gefotografeerd die voor een groot deel onder de verf zat. Het zou gaan om de intercity naar Den Haag. Een intercity met daarop exact dezelfde graffiti-patroon werd gisterenavond vastgelegd in Enschede. Onbekend is of het om dezelfde trein gaat, of dat er twee treinen met dezelfde beschildering door Nederland rijden.

    www.ad.nl/binnenland/vandalen-spuiten...
  16. forum rang 10 voda 13 januari 2020 20:09
    Miljardair zoekt date voor een reis naar de maan

    Yusaku Maezawa werd in 2018 uitverkoren als eerste betalende passagier van SpaceX REUTERS

    De Japanse zakenman en miljardair Yusaku Maezawa (44) is op zoek naar een nieuwe vriendin om hem te vergezellen bij zijn rondje om de maan. Als eerste privé-passagier is Maezawa van plan om in 2023 naar de maan te vliegen met Elon Musk’s ruimtevaartbedrijf SpaceX.

    Maar hij wil blijkbaar liever niet alleen.

    Vereisten voor zijn reisgenoot: vrouwelijk, interesse in een reis door het heelal, twintig jaar of ouder en een positieve levensinstelling. Ook moet ze, net als Maezawa, verlangen naar wereldvrede, aldus het lijstje dat door de Japanner is opgesteld op zijn website. De zoektocht wordt bovendien uitgezonden door de Japanse streamingdienst AbemaTV, dus van schijnwerpers houden is ook niet onbelangrijk.

    Zozotown
    Maezawa heeft een geschat vermogen van rond de 2 miljard dollar. Na de middelbare school verhuisde de excentrieke Japanner, voormalig drummer in een punkrockband, met zijn toenmalige vriendin naar Californië. Na een half jaar skateboarden en cd’s verzamelen, richtte hij bij terugkomst in Japan in 1998 zijn eerste bedrijf op met het importeren van cd’s en vinyls. Deze webshop ‘Start Today’ werd een enorm succes. Hierna begon hij met de verkoop van kleding en groeide zijn beursgenoteerde webshop Zozotown uit de grootste online kledingwebshop van Japan.

    Zijn vermogen spendeert de Japanner, naast het boeken van ritjes naar de maan, onder meer aan het opkopen van kunst. Zo kocht hij in 2017 kocht voor 110,5 miljoen dollar een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat.

    Geld voor volgers
    Ook heeft hij nu al twee keer via Twitter geld weggeven aan zijn volgers. Begin januari dit jaar beloofde hij 8 miljoen euro te verloten onder duizend mensen die zijn tweet deelden. Hiermee brak hij het record van ‘meest geretweette tweet’ ooit. Met het weggeven van geld wil de miljardair de effecten onderzoeken van een ‘universeel basisinkomen’, iets waar hij meermaals voor heeft gepleit.

    Naast zijn nog te vinden vriendin, is Maezawa van plan om zes tot acht kunstenaars mee te nemen op zijn reis naar de maan om ze ‘inspiratie’ te geven. Overigens is ook Elon Musk, tevens eigenaar van Tesla Inc., uitgenodigd.
    Wie nog een kansje wil wagen, moet opschieten: de deadline voor aanmeldingen is 17 januari, 10:00 uur Japanse tijd.

    fd.nl/economie-politiek/1330736/milja...
3.402 Posts
Pagina: «« 1 ... 75 76 77 78 79 ... 171 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0637 -0,32%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.374,23 -0,22%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links