Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olie: drie vragen voor 2020

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

59 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 december 2019 15:08
    quote:

    Joni-2 schreef op 27 december 2019 12:19:

    [...]

    Hoe doet men dat in Noorwegen, Zweden, nu al 100%? Met pomp centrales, (hydro opslag)

    Hoe wil men dat nog doen, door waterstof (Vlissingen/Orsted & Groningen/RWE), batterij en hydro opslag.

    In de EU lopen momenteel een 10 tal waterstof-opslag projecten..

    Hydro opslag/pomp centrale gebruikt men al in de meeste landen, zelf in België heeft men een 1 GW pomp centrale in Stavelot (sinds 1970 al…)

    Dus in Zweden staan geen elektrische centrales die op fossiele brandstof draaien?
    De enige duurzame energie is van waterkrachtcentrales. Dat kan alleen in Nederland niet grootschalig. Waterkrachtcentrales zijn er in het buitenland al sinds elektriciteit wordt opgewekt en dat is dus niets nieuws.

    Waterstof wordt het met de huidige methoden ook niet. Met veel energieverlies waterstof maken, om dan het zelfde te kunnen als met aardgas/lng. Dat blijven voorlopig subsidievretende kleinschalige projecten.

  2. Jilles van den Beukel 27 december 2019 15:45
    quote:

    Leefloon schreef op 25 december 2019 18:52:

    De auteur gaat alleen niet in op waarom het laatste decennium zo (relatief) matig was, na de eerste alinea onder punt 3, en gemiddeld waarschijnlijk ook (relatief) matig blijft. Duidelijke, concrete argumenten of verklaringen betreffen of betroffen vooral de korte termijn, zonder enig verband met dat voorliggende decennium. Zwart-wit: een "hoog" (eigenlijk te laag) dividendrendement als een red flag, of een "hoog" dividendrendement als aanwijzing voor een te lage koers. Ik sta in een grijs gebied, maar dichterbij de vlag dan bij Amerikaanse name-dropping.
    Waarom was het laatste decennium zo matig? Vind ik wel een leuke uitdaging om daar even op in te gaan.

    Ik denk dat a) de val van de olieprijzen in 2014 en 2015, en b) klimaatverandering, de twee meest belangrijke factoren zijn.

    a) De eerste helft van het decennium lag de gemiddelde prijs boven de 100 dollar per vat. De tweede helft rond de 60. Dat heeft niet geholpen voor de koersen en resultaten. Voor de sector als geheel is het wel goed geweest (a blessing in disguise misschien maar toch); er wordt nu efficiënter gewerkt en break even kosten zijn met tientallen procenten gedaald sinds 2014. Gedeeltelijk door meer efficiëntie, technologische vooruitgang, gedeeltelijk door het uitknijpen van de service sector wat blijvend lijkt te zijn. Producenten (de conventionele althans) hebben het beter gedaan dan drillers, loggers en frackers.

    b) Dan klimaatverandering. De klimaatdiscount voor de koersen van bedrijven in de olie- en gassector is toegenomen. Koers/winst verhoudingen en market cap vs boekwaarde zijn afgenomen (niet zozeer in absolute zin maar vooral tov andere sectoren). Dat is naar aanleiding van toekomstverwachtingen voor de olie- en gassector en niet zozeer de actuele resultaten. Producenten hebben het beter gedaan dan niche exploratiebedrijven; ook dat is denk ik blijvend. Misschien dat er naast financiële toekomstverwachtingen ook een stuk maatschappelijke druk bij zit. Geen fondsbeheerder wil slechte resultaten maar slechte resultaten mede door beleggingen in de fossiele sector tellen dubbel in de jaarlijkse beoordeling.

    De echte vraag is: is de huidige discount te hoog, te laag of precies goed? Een hoog dividend rendement is niet zozeer een red flag voor de aantrekkelijkheid van een aandeel (ook geen green flag) maar een teken dat er zorgen zijn over de toekomst van een bedrijf. Zijn die zorgen over de toekomst te hoog, te laag of precies goed?

    Hoe de wereld de komende decennia met klimaatverandering, en fossiele brandstoffen, zal omgaan weten we niet. De gevolgen van klimaatverandering zullen duidelijker en pijnlijker worden. Wat ik aangeef in de column is dat het niet de olievraag is, waarschijnlijk ook niet zozeer de olieprijs, maar een snel verminderende maatschappelijke acceptatie (in sommige landen meer dan andere) dat het grootste probleem is voor olie- en gasbedrijven. In hoeverre gaat dat van invloed zijn op de winst?

    Wat ik verder aangeef (ook in vorige columns) is dat er binnen de olie- en gaswereld verschillende sectoren zijn die, naar mijn inschatting, meer of minder aantrekkelijk zijn. Minder aantrekkelijk: schalieolie, niche exploratie bedrijven, service industry. Meer aantrekkelijk: producenten met een laag kosten niveau. Die laatste zijn voor een particuliere belegger al snel de majors zoals Shell en Total (en misschien sommige NOC’s). De koersen van die laatste twee bewogen zich het laatste decennium in zijwaartse richting maar wel met een jaarlijks dividendrendement van pakweg 6%. In een wereld met een snel toenemende klimaatdiscount en een (bijna) halvering van de olieprijs was dat geen slecht resultaat. Gaan zij zich omvormen van voornamelijk olie- en gasbedrijf naar algemeen (lower of zero carbon) energiebedrijf? Het kan de winstgevendheid misschien zeer doen maar kan ook helpen met de klimaatdiscount.

    Op een grijs tussengebied komen we uiteindelijk meestal wel uit...
  3. barondehuile 27 december 2019 17:49
    Kijk allemaal nog even naar het leuke grafiekje in de column van Jilles. De stijgingshelling (d[EJ]/dt) van solar (en ook wind) is nog steeds aanzienlijk lager dan voor olie en gas en de vraag is of dat zoveel beter zal worden, vanwege beschikbare m2 en hoeveelheid wind, alsmede kosten. Coal stagneert zelfs en deze stagnatie lijkt zeker (nog) niet te kunnen worden opgevangen door solar en wind. Met het verder wegzakken van Coal (d(EJ)/dt wordt negatief, waar ik hier vanuit ga) en een wellicht iets grotere groei van "alternatieven", gedempt door het opslagprobleem, is het nog maar de vraag of deze "alternatieven" de verminderde Coal EJ's kunnen opvangen. Zelfs indien de groei van "alternatief" en de teloorgang van Coal in balans zouden komen, dan nog lijkt de rijzende vraag naar energie voorlopig alleen maar opgevangen worden door meer olie en gas op te pompen. Verder kijkend in de grafiek naar de d(EJ)/dt van schalie, en luisterend naar wat experts (waaronder Jilles), die beweren dat toekomstige schalie groei kwetsbaar is, lijkt er voor de komende decennia een behoorlijk tekort aan olie en gas te ontstaan. Gouden tijden voor de olie producenten, zou ik denken.
  4. linsen 27 december 2019 18:25
    Vergeet niet de potentie van kernenergie om het gat te dichten. Kernenergie-technologie is flink doorontwikkeld intussen en snel op te schalen. En afgezien van het opslagprobleem (wat door technologie ontwikkeld door Bill Gates c.s. opgelost is) is het CO2-vrij.
    Vandaar mijn vraag aan Jilles (compliment overigens weer voor je verhaal) heb jij een inschatting van de aantrekkelijkheid van kernenergie om in te investeren vs de olie- en gasproducenten?
  5. forum rang 6 Ronald Engels 27 december 2019 18:55
    barondehuile,

    Je commentaar, "lijkt er voor de komende decennia een behoorlijk tekort aan olie en gas te ontstaan. Gouden tijden voor de olie producenten, zou ik denken."
    ===========================

    Exact mijn mening, long TOTAL, RDS, ENI, SBM, FUGRO.

    - Overigens er is geen Klimaatprobleem, Er is altijd Klimaatverandering ieder Seconde van iedere Dag.

    - It is not CO2, It is not You, It is The SUN, It is Cosmic Rays Clouding Seeding, It is The Milankovitch Cycles, deciding on Planet Earths Climate, Colder or Warmer!

    - We the people of Planet Earth are nothing more than huge Polluters.

    - Thank God there is More CO2 in our Atmosphere of Planet Earth.

    - Time will prove, who is right?, it will not be the actual Climate Hysteria from our Dutch Government, EU, IPCC, United Nations and Others. I am very sure of this!

    - Jilles, met Dank voor je informatie, m.v.g. Ronald.
  6. Jilles van den Beukel 27 december 2019 23:16
    quote:

    linsen schreef op 27 december 2019 18:25:

    Vergeet niet de potentie van kernenergie om het gat te dichten. Kernenergie-technologie is flink doorontwikkeld intussen en snel op te schalen. En afgezien van het opslagprobleem (wat door technologie ontwikkeld door Bill Gates c.s. opgelost is) is het CO2-vrij.
    Vandaar mijn vraag aan Jilles (compliment overigens weer voor je verhaal) heb jij een inschatting van de aantrekkelijkheid van kernenergie om in te investeren vs de olie- en gasproducenten?
    Het verzet tegen kernenergie ebt langzaam (gedeeltelijk) weg; of dat voldoende is om de bestaande kerncentrales in landen als België of Duitsland langer door te laten draaien valt nog te bezien.

    De paar nieuwe centrales die nu in West Europa gebouwd worden zijn dure one off adventures die ook nog eens ver boven budget binnen komen. Commercieel niet aantrekkelijk. Misschien dat kernenergie hier een kans zou hebben als centrales in grote aantallen volgens een gestandaardiseerd ontwerp gebouwd zouden worden. Dat vergt massieve overheidssteun die er in West Europa niet in zit.

    De beste studie die ik ken over de huidige kansen voor kernenergie: energy.mit.edu/research/future-nuclea...

  7. forum rang 6 Ronald Engels 29 december 2019 19:29
    K.Bouter,

    De werkelijke Onzin en het enorme Onverstand komt van IPCC, United Nations, Groen Links, D66, Urgenda, Milieu Defensie, EU/Frans Timmermans/Mevrouw Ursula Von der Leyden, niet van Dhr. Ronald Engels die spreekt slechts wetenschappelijk gecontroleerde waarheid en realiteitszin.

    Met vriendelijke Groeten, "Laat Uzelf maar lekker Manipuleren en Kaalplukken door onze totaal onbetrouwbare Overheid en Belastingdienst, die de woorden Onbetrouwbaar, Kennis-loos en Bewuste of Onbewuste Diefstal hoog in hun Vaandels hebben staan.

    Groeten van Ronald Engels, Hulst,
    P.S. inderdaad een dwarsligger, die door schade en schande is wijs geworden en daardoor alle vertrouwen in alle Overheden en Ambtenaren "TOTAAL" en definitief heeft verloren!
  8. K. Bouter 31 december 2019 10:13
    @Ronald Engels,

    Duidelijk je bent een beschadigd iemand en je hebt het vertrouwen verloren in allerlei instanties. Dat is naar voor je en het spijt me oprecht (geen trolling). Nu gooi je alles wat 'links' (van belastingdienst tot D66) is op een grote hoop en dus is klimaatverandering ook een grote complottheorie van 'gesubsidieerde' wetenschappers. Kennelijk vertrouw je Jilles wel en daarom vraag en vroeg ik hem om als wetenschappelijk opgeleid persoon en iemand die uit de olie industrie komt eens te reageren op jouw theorietjes en argumenten.
  9. Joni-2 31 december 2019 11:42
    quote:

    Jilles van den Beukel schreef op 27 december 2019 23:16:

    Het verzet tegen kernenergie ebt langzaam (gedeeltelijk) weg; of dat voldoende is om de bestaande kerncentrales in landen als België of Duitsland langer door te laten draaien valt nog te bezien.

    Wel graag actueel blijven.... :(

    We leven wel bijna in 2020 en baseren ons toch niet op rapporten uit 2010, waar Trump zich wel nog op baseert

    In de maand december 2019 alleen al, sluiten er 3 kerncentrales in Europa….
    • De kerncentrale Mühleberg in Zwitserland
    • De Zweedse Ringhals 2
    • De Duitse Unit 2 in Philippsburg

    world-nuclear-news.org/Articles/Year-...

    In 2050 zal naar verwachting nog 8% van de wereld elektriciteit productie, van nucleaire oorsprong zijn…gewoon omdat het niet rendabel meer is…

    www.bloomberg.com/graphics/2019-can-r...

    Alleen al tussen 2014 en 2019 is de kostprijs van hernieuwbare energie wereldwijd 4x goedkoper geworden.

    Niet de groene jongens zorgen voor deze verandering, maar de technologische vooruitgang, waarna de boekhouders rationele beslissingen nemen… en Trumpianen er niets meer van snappen :(

  10. [verwijderd] 31 december 2019 11:59
    In China bouwt men rustig door en zijn er klaar voor in 2050 wanneer de westerse samenleving (vrijwillig) naar de afgrond is geholpen.

    Nuclear Power in China(Updated December 2019)

    Mainland China has about 45 nuclear power reactors in operation, 12 under construction, and more about to start construction.
    The government's long-term target, as outlined in its Energy Development Strategy Action Plan 2014-2020, is for 58 GWe capacity by 2020, with 30 GWe more under construction.
    The impetus for nuclear power in China is increasingly due to air pollution from coal-fired plants.
    China’s policy is to have a closed nuclear fuel cycle.
    China has become largely self-sufficient in reactor design and construction, as well as other aspects of the fuel cycle, but is making full use of western technology while adapting and improving it.
    Relative to the rest of the world, a major strength is the nuclear supply chain.
    China’s policy is to ‘go global’ with exporting nuclear technology including heavy components in the supply chain.

    www.world-nuclear.org/information-lib...
  11. Joni-2 31 december 2019 13:07
    quote:

    Kees2 schreef op 31 december 2019 11:59:

    In China bouwt men rustig door en zijn er klaar voor in 2050 wanneer de westerse samenleving (vrijwillig) naar de afgrond is geholpen.

    Bedankt voor uw nieuwe cijfers, maar heb je uw eigen site wel gelezen… :)

    China investeert nu al 3x meer in hernieuwbare energie, als in nieuwe kerncentrales.
    En de investeringen in hernieuwbare energie groeit er nog...

    Hernieuwbare energie produceert er nu al 2x meer elektriciteit, als kernenergie en het verschil wordt er dus steeds groter….

    Nog wat 2019 cijfers...want ook in China hebben ze boekhouders :)

    www.iea.org/reports/global-energy-and...
  12. K. Bouter 31 december 2019 15:39
    Waarom zou je nog in fossiel beleggen? Het kan best nog een paar jaar een 'mooi dividend' opleveren maar het is een teruglopende industrie. Gewoonweg omdat de alternatieven goedkoper zijn en elk jaar goedkoper worden. Terwijl het vinden van olie alleen maar duurder wordt. In India (en dus in de meeste ontwikkelingslanden) is het nu goedkoper om bestaande kolencentrales te sluiten en te vervangen door zonne-energie. En dit gebeurt dus ook: thebulletin.org/2019/12/good-news-for...

    Olie is het volgende 'slachtoffer' en daarna ook snel gas.

    Het omslag punt waarbij elektrisch rijden goedkoper is dan benzine is volgens ING in 2024 (toch geen groene-linkse jongens). Het zou me niet verbazen als dat al eerder komt. Er zal nog lange tijd olie nodig zijn voor van alles, maar de markt zal snel krimpen of krimpt wellicht al. Bij de vorige dip in de olieprijs was maar een 'vraaguitval' nodig van een paar miljoen vaten per dag en als je de scenario's van de groei van EV's (50% jaar op jaar exponentieel) ertegen houdt, dan zal die vraaguitval ergens komen rond 2023.

    Misschien valt het allemaal 'mee' en is het pas in 2030, maar hoe dan ook is olie/gas geen goede belegging voor de middellangere termijn en zeker niet voor de lange termijn. Alleen voor de speculant misschien.

    Maar had die de afgelopen 5 jaar in alternatieve energie geïnvesteerd dan had ie veel meer verdiend. Had je 1000 Euro in een ETF alternatieve energie geïnvesteerd in 2015 dan is dat nu bijna 1900 Euro geworden. Een investering in een fossiele energie ETF leverde een verlies op van ongeveer 10 Euro in vijf jaar tijd. www.morningstar.nl/nl/compare/investm...

    En dit is dus wat de adviezen van Gilles waard zijn geweest de afgelopen jaren....
  13. [verwijderd] 31 december 2019 16:03
    quote:

    K. Bouter schreef op 31 december 2019 15:39:

    In India (en dus in de meeste ontwikkelingslanden) is het nu goedkoper om bestaande kolencentrales te sluiten en te vervangen door zonne-energie. En dit gebeurt dus ook: thebulletin.org/2019/12/good-news-for...
    Maar in India verkopen ze ook steeds meer benzineauto's. En die lopen nu eenmaal niet op renewable energy.

    In de westerse wereld zijn olie (fossiele brandstoffen) nodig omdat daar de belastingen vandaan komen om de subsidies voor windmolens, zonnepanelen en electrisch auto's van te betalen.
  14. [verwijderd] 31 december 2019 16:03
    quote:

    K. Bouter schreef op 31 december 2019 15:39:

    In India (en dus in de meeste ontwikkelingslanden) is het nu goedkoper om bestaande kolencentrales te sluiten en te vervangen door zonne-energie. En dit gebeurt dus ook: thebulletin.org/2019/12/good-news-for...
    Maar in India verkopen ze ook steeds meer benzineauto's. En die lopen nu eenmaal niet op renewable energy.

    In de westerse wereld zijn olie (fossiele brandstoffen) nodig omdat daar de belastingen vandaan komen om de subsidies voor windmolens, zonnepanelen en electrisch auto's van te betalen.
  15. [verwijderd] 31 december 2019 16:04
    quote:

    K. Bouter schreef op 31 december 2019 15:39:

    In India (en dus in de meeste ontwikkelingslanden) is het nu goedkoper om bestaande kolencentrales te sluiten en te vervangen door zonne-energie. En dit gebeurt dus ook: thebulletin.org/2019/12/good-news-for...
    Maar in India verkopen ze ook steeds meer benzineauto's. En die lopen nu eenmaal niet op renewable energy.

    In de westerse wereld zijn olie (fossiele brandstoffen) nodig voor windmolens, zonnepanelen en electrisch auto's van te betalen.
  16. [verwijderd] 31 december 2019 16:06
    quote:

    K. Bouter schreef op 31 december 2019 15:39:

    In India (en dus in de meeste ontwikkelingslanden) is het nu goedkoper om bestaande kolencentrales te sluiten en te vervangen door zonne-energie. En dit gebeurt dus ook: thebulletin.org/2019/12/good-news-for...
    Maar in India verkopen ze ook steeds meer benzineauto's. En die lopen nu eenmaal niet op renewable energy.

    In de westerse wereld zijn belastingen op olie (fossiele brandstoffen) nodigom de subsidies voor windmolens, zonnepanelen en electrisch auto's van te betalen.
59 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links