Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 33,465 19 apr 2024 17:37
  • -0,005 (-0,01%) Dagrange 32,920 - 33,550
  • 9.995.595 Gem. (3M) 7,6M

Shell nieuwtjes.

5.740 Posts
Pagina: «« 1 ... 223 224 225 226 227 ... 287 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 13 december 2019 12:59
    Shell tekent gasovereenkomst met Nigeria

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Royal Dutch Shell - B-
    26,19 0,165 0,63 % Euronext Amsterdam
    Royal Dutch Shell - B-
    £ 21,55 -0,11 -0,51 % London Stock Exchange
    Royal Dutch Shell -A-
    26,155 0,21 0,81 % Euronext Amsterdam
    Royal Dutch Shell -A-
    £ 21,745 -0,105 -0,48 % London Stock Exchange

    (ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft een akkoord bereikt met Nigeria over een nieuw grootschalig gasproject. Dit maakte het Nigeriaanse staatsoliebedrijf NNPC, ofwel Nigerian National Petroleum Corporation, vrijdag bekend.

    De deal werd gesloten met Shell-jv Nigeria LNG, waarin Shell een belang heeft van 25,6 procent, heeft.

    Het betreft een 20-jarige gasleveringsovereenkomst met het Nigeriaanse staatsoliebedrijf.

    Met het contract is een vooruitbetaling gemoeid van 2,5 miljard dollar, waarmee NNPC de definitieve investeringsbeslissing voor het Train-7 project hoopt te bespoedigen.

    Het Train 7-project betreft de uitbreiding van de LNG-activiteiten op Bonny Island.

    Total heeft een belang van 15 procent in de joint venture en ENI houdt een belang van 10,4 procent. NNPC heeft het resterende belang van 49 procent in handen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 16 december 2019 07:38
    Shell neemt belang in Australisch ESCO

    Gepubliceerd op 16 dec 2019 om 07:34 | Views: 0

    Royal Dutch Shell A 13 dec
    25,91 0,00 (0,00%)

    AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Olie- en gasreus Shell heeft een belang van 49 procent genomen in de Australische ontwikkelaar van zonneparken ESCO Pacific. Daarmee vergrootte Shell zijn aanwezigheid in de energiesector in het land na de eerdere overname van elektriciteitsverkoper ERM Power. Financiële details over de deal werden niet gemeld.

    De deal met Shell stelt ESCO in staat om zijn projectpijplijn te versnellen. Dat kan zowel door groei op eigen kracht als door overnames.

    ESCO uit Melbourne heeft sinds 2017 bijna 500 megawatt aan projecten geleverd, met daarbij nog eens 350 megawatt aan langetermijnbeheer. Volgens Shell zijn de Australische investeringen erop gericht om stappen te zetten met schonere energie in Australië.
  3. forum rang 10 voda 17 december 2019 07:42
    Shell maakt weinig gebruik van belastingparadijzen

    Het eerste openbare rapport waarin Shell laat zien hoeveel belasting het per land betaalt, ontkracht het beeld dat het oliebedrijf op grote schaal belasting ontwijkt. Van de winst ($35,6 mrd in 2018) zit minder dan 5% in notoire belastingparadijzen.

    Shell kiest zijn vestigingsplaatsen om economische en niet enkel om fiscale redenen, stelt het bedrijf in het rapport, dat dinsdag verschijnt. Critici zullen dit tegenspreken, realiseert belastingdirecteur Alan McLean zich.

    Shell raakte vorig jaar in opspraak toen bekend werd dat het bedrijf geen belasting afdraagt over de winst die het in Nederland behaalt. In het belastingrapport, dat Shell vandaag publiceert, staat dat het bedrijf in 2018 ongeveer een half miljard euro winst boekte in Nederland, onder meer met raffinage en de verkoop van benzine. Ook vorig jaar betaalde het concern geen winstbelasting in Nederland.

    Trots op bijdrage

    Met de publicatie van het Tax Contribution Report is Shell een van eerste grote multinationals die vrijwillig openheid van zaken geeft over hoeveel belasting het per land betaalt en hoe die belasting zich verhoudt tot onder meer omzet, aantal personeelsleden en winst in het betreffende land. Multinationals moeten al een dergelijk country-by-country report naar de belastingautoriteiten sturen. Politici en maatschappelijke organisaties dringen er al langer op aan dat deze rapporten openbaar worden gemaakt.

    'We zullen niet iedereen tevreden stellen', zegt belastingdirecteur Alan McLean over wat Shell met de publicatie beoogt. 'Maar we willen dat mensen ons beter begrijpen. We vertellen ons verhaal, zodat we op basis van de feiten de discussie kunnen voeren. Maar ook omdat we trots zijn op hoe wij belasting betalen en op de bijdrage die wij leveren aan de ontwikkeling van de landen waarin we actief zijn.'

    Verliezen compenseren

    Shell legt in zijn fiscale verslag uit dat het in 2018 geen winstbelasting in Nederland heeft betaald, omdat het verliezen uit eerdere jaren kon compenseren. Het maakte vorig jaar geen gebruik van de mogelijkheid om buitenlandse verliezen te verrekenen met de belastingaanslag in Nederland. Deze zogeheten liquidatieverliesverrekeningen zorgde er eerder voor dat het olieconcern geen winstbelasting in Nederland betaalde.

    Shell zette aanvankelijk

    de hakken in het zand toen werd onthuld dat het geen winstbelasting in Nederland betaalde

    De linkse oppositiepartijen hebben het initiatief genomen om deze compensatie voor buitenlandse verliezen te versoberen. In hun ogen is die te royaal. Het kabinet heeft dit initiatief overgenomen. Naar verwachting stuurt het kabinet nog voor de zomer een wetswijziging naar de Tweede Kamer.

    Hakken in het zand

    Shell zette aanvankelijk de hakken in het zand toen dagblad Trouw onthulde dat het geen winstbelasting in Nederland betaalde. Het stelde dat zijn belastingaangiften vertrouwelijk zijn, zoals dat geldt voor alle bedrijven. Kort daarna gaf het concern toch openheid van zaken in Nederland. McLean beloofde vervolgens in een hoorzitting met de Tweede Kamer dat het bedrijf nog meer openheid zou bieden.

    De mededeling van Shell in het nieuwe rapport dat het zich conformeert aan de fiscale regels van de landen waarin het opereert, is tamelijk obligaat. Maatschappelijke organisaties en politici beschuldigen multinationals er doorgaans niet van belasting te ontduiken, wat strafbaar is, maar te ontwijken. Dat wil zeggen, binnen de regels van de wet zo min mogelijk belasting betalen.

    Gedeeld uitgangspunt

    McLean zegt in een toelichting voor het FD dat Shell belasting betaalt in het land waar de winst wordt gemaakt. Uit het belastingverslag blijkt dat het bedrijf dit maatschappelijk en politiek breed gedeelde uitgangspunt in grote lijnen ook nakomt.

    Ook het beginsel dat bedrijfsactiviteiten in een land op de eerste plaats een commerciële reden moeten hebben, zegt Shell te delen. In hoeverre dit principe wordt nageleefd, is minder eenduidig vast te stellen.

    Bahama's en Bermuda

    ‘We begrijpen dat er verschillende visies op belastingen zijn en dat sommigen onze visie bestrijden’

    • Shell-belastingdirecteur Alan McLean

    Shell heeft vestigingen op de Bahama's en Bermuda, twee bekende belastingparadijzen. Een deel van de oliehandel vindt echter daadwerkelijk plaats vanaf de Bahama's, inclusief het personeel dat daarvoor nodig is. De winst die Shell hiermee op de Bahama's maakt, blijft onbelast omdat de eilandengroep geen winstbelasting kent. De winst die op Bermuda onbelast blijft, wordt uitgekeerd naar andere landen en valt onder de daar geldende belastingregels, aldus McLean.

    De Schot weet dat de aanwezigheid van Shell in sommige landen een steen des aanstoots is voor critici. 'We begrijpen dat er verschillende visies op belastingen zijn en dat sommigen onze visie bestrijden. Maatschappelijke organisaties zullen inspringen op onze aanwezigheid in landen met een laag belastingtarief.'

    Fiscale klimaat

    De boosheid betreft niet alleen de notoire belastingparadijzen, maar bijvoorbeeld ook het fiscaal vriendelijke Zwitserland. Daar behaalde Shell in 2018 een winst van $1,4 mrd. Voor zover deze winst voortkwam uit financiële activiteiten en royalty's voor handelsmerken, bleef die onbelast.

    Shell heeft de concernfinanciering in een beperkt aantal landen geconcentreerd, legt McLean uit. De keus viel op Zwitserland omdat het een stabiel land is met een grote financiële sector en gekwalificeerd personeel. Het gunstige fiscale klimaat speelde eveneens een rol, erkent hij. Maar de rentebetalingen zijn marktconform, vervolgt hij, en niet bedoeld om elders de belastbare winst kunstmatig te verlagen.

    Overigens verplaatst Shell zijn Zwitserse financieringstak in 2020 naar Londen. De belangrijkste reden daarvoor is veranderende wetgeving in landen waar leningen uitstaan, zoals de Verenigde Staten, zegt McLean. Het is voor Shell bovendien gemakkelijker de financieringsactiviteiten te concentreren in Londen. Daarom stopt het bedrijf ook met deze activiteiten in Luxemburg.

    fd.nl/ondernemen/1328406/shell-maakt-...
  4. forum rang 10 voda 18 december 2019 08:29
    Shell biedt optie voor dividend in dollars

    Gepubliceerd op 18 dec 2019 om 08:23 | Views: 91

    Royal Dutch Shell A 17 dec
    26,30 0,00 (0,00%)

    AMSTERDAM (AFN) - Shell geeft aandeelhouders de optie om het dividend in dollars te ontvangen. Dat maakte de olie- en gasreus woensdag bekend. De stap gaat in bij de interim-betaling van het dividend over het vierde kwartaal van dit jaar.

    Aandelhouders die aandelen Shell A en Shell B hebben, kunnen nu hun dividend in euro's, ponden of dollars ontvangen. Het dividend op zogeheten American Depositary Shares blijft in dollars.
  5. forum rang 10 voda 19 december 2019 15:21
    Shell populairst onder kleine beleggers

    Gepubliceerd op 19 dec 2019 om 14:10 | Views: 1.301

    Royal Dutch Shell A 15:00
    26,54 +0,17 (+0,63%)

    AMSTERDAM (AFN) - Shell is het populairste aandeel onder kleine Nederlandse beleggers. Dat komt naar voren uit de BinckBank Beleggers Top 200 een onderzoek van de onlinebroker op basis van data uit meer dan 200.000 effectenportefeuilles. ING en Aegon staan daarbij op plek twee en drie.

    De top-10 wordt verder aangevuld door KPN, BAM, Ahold Delhaize, Pharming, ArcelorMittal, PostNL en Unilever. De totale lijst omvat zowel Nederlandse als internationale aandelen, maar er is ook gekeken naar beleggingen in fondsen, obligaties en ETF's. Hoogste nieuwkomers in de ranglijst zijn B&S Group op plaats 82 en Prosus op plek 98. Zij zijn nog relatief kort genoteerd. Maaltijdbestelbedrijf Takeaway was de sterkste stijger, van 194 naar 106, gevolgd door OCI, Alfen en Van Lanschot Kempen.

    Nieuw in de top-10 is overigens PostNL. Maar ook de aandelen ABN AMRO en AMG stijgen flink. Philips en TomTom dalen juist.

    De top 25 bestaat voor het overgrote deel uit aandelen en telt slechts één ETF (Van Eck AEX), één obligatie (Rabo Certificaat) en één Europees fonds (Ageas). Apple is op plek 36 het hoogst genoteerde Amerikaanse aandeel.
  6. forum rang 10 voda 20 december 2019 07:59
    Shell weg uit Indiase olie- en gasvelden

    Gepubliceerd op 20 dec 2019 om 07:56 | Views: 0

    New York WTI spot 22 jul
    56,22 +0,59 (+1,06%)

    Royal Dutch Shell A 19 dec
    26,54 0,00 (0,00%)

    DEN HAAG (AFN) - Shell en andere samenwerkende bedrijven voor de exploitatie van de Indiase olie- en gasvelden Panna-Mukta hebben die velden overgedragen aan het staatsoliebedrijf ONGC van India. Het Nederlands-Britse gas- en olieconcern was hier 25 jaar lang actief. De termijn van de concessie kwam vrijdag ten einde.

    De Panna-Mukta-velden liggen voor de kust van Mumbai en hebben 211 miljoen vaten olie en 1,25 biljoen vierkante voet aan aardgas opgeleverd. Shell heeft een belang van 30 procent in het samenwerkingsverband dat hier olie en gas won. ONGC bezit 40 procent en van dit bedrijf en het eveneens Indiase Reliance Industries 30 procent.
  7. forum rang 10 voda 20 december 2019 08:55
    Shell stelt outlook olieproductie opwaarts bij

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Royal Dutch Shell -A-
    26,54 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
    Royal Dutch Shell -A-
    £ 22,69 0,00 0,00 % London Stock Exchange

    (ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell voorziet een licht hogere oliewinning. Dit kwam naar voren uit een update die het Nederlands-Britse energieconcern vrijdag voorbeurs afgaf voor het vierde kwartaal.

    De productie zal in het lopende kwartaal vermoedelijk op 2,775 miljoen tot 2,825 miljoen vaten per dag uitkomen. Bij de publicatie van de laatste kwartaalcijfers op 31 oktober voorzag het concern nog een productie van 2,650 tot 2,800 miljoen vaten per dag.

    Shell ziet daarnaast afschrijvingen van 100 miljoen tot 200 miljoen dollar. Dit betreft een papieren afschrijving.

    Voor de gasproductie hield Shell vast aan de eerder afgegeven outlook. Dit betekent 920.000 tot 970.000 vaten olie-equivalent per dag.

    Verder zullen de raffinaderijen beter presteren dan eerder verwacht. Shell rekent nu op een beschikbaarheid van 91 tot 93 procent, waar het eerder nog uitging van 87 tot 92 procent. De marges blijven volgens Shell onder druk staan van de aanhoudende zwakke macro-economische omstandigheden.

    Shell zal dit jaar tussen de 24 en 29 miljard dollar investeren. Zoals eerder aangegeven verwacht het concern aan de onderkant van deze bandbreedte uit te komen.

    Het aandeel Royal Dutch Shell sloot donderdag ruim een half procent hoger op 26,54 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. forum rang 8 Wilbar 20 december 2019 08:57
    Investeringen Shell dit jaar relatief zuinig
    Gepubliceerd op 20 dec 2019 om 08:50

    DEN HAAG (AFN) - Shell is dit jaar relatief gezien wat zuinigjes geweest met zijn investeringen. De olie-en gasreus sprak eerder de verwachting uit dat tussen de 24 miljard dollar en 29 miljard dollar zou worden uitgeven. Dat wordt volgens Shell nu eerder 24 miljard dollar dan 29 miljard dollar.
    Shell kwam met een update vooruitlopend op de kwartaalcijfers. Dit bericht stuurt het sinds kort ieder kwartaal uit in een reactie op feedback uit de investeerdersgemeenschap. Volgens Shell zal dit de transparantie vergroten. In de notitie meldt Shell ook een afschrijving (post-tax impairment charges) tussen de 1,7 miljard dollar en 2,3 miljard dollar, gebaseerd op de macro-economische verwachtingen.
    Verder is sprake van een afschrijving van 100 miljoen dollar tot 200 miljoen dollar bij de divisie Upstream. Die afschrijving, die Shell op papier doet, heeft volgens het concern geen effect op de kasstroom. Shell rekent op een productie van circa 2,8 miljoen vaten olie-equivalent per dag in het afgelopen kwartaal. Bij de divisie Integrated Gas rekent Shell op een productie van 920.000 tot 970.000 vaten per dag.
    Shell benadrukte nog maar eens de invloed van wisselende olieprijzen op de bedrijfsresultaten. Ieder 10 dollar verschil voor een vat Brentolie heeft een impact van 6 miljard dollar op jaarbasis voor de onderneming.
  9. forum rang 10 voda 20 december 2019 09:14
    Beursblik: Shell worstelt met Downstream

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Royal Dutch Shell -A-
    26,41 -0,13 -0,49 % Euronext Amsterdam
    Royal Dutch Shell -A-
    £ 22,69 0,00 0,00 % London Stock Exchange

    (ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft vrijdag een wat teleurstellende update afgegeven en dit zal vermoedelijk ook terug te zien zijn in de koersreactie. Dit blijkt uit een reactie van ABN AMRO op de kwartaalupdate die Shell tegenwoordig geeft voor het daadwerkelijk met de kwartaalcijfers komt.

    Volgens analist Thijs Berkelder is de olie-en gasproductie op orde en profiteert Shell van de stijgende olieprijzen. Bij de downstream-activiteiten ondervindt Shell evenwel hinder van de macro-economische omstandigheden, hetgeen wordt gevoeld in de marges.

    De analist ziet dat Shell terughoudend is met investeringen.

    Het aandeel Royal Dutch Shell koerste vrijdag kort na de beursgong 0,7 procent lager naar 26,35 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 10 voda 20 december 2019 10:52
    Beursblik: mager vierde kwartaal Shell

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Royal Dutch Shell - B-
    26,745 -0,195 -0,72 % Euronext Amsterdam
    Royal Dutch Shell - B-
    £ 22,475 -0,25 -1,10 % London Stock Exchange
    Royal Dutch Shell -A-
    26,385 -0,155 -0,58 % Euronext Amsterdam
    Royal Dutch Shell -A-
    £ 22,47 -0,22 -0,97 % London Stock Exchange

    (ABM FN-Dow Jones) De trading update van Shell laat een matig kwartaal zien voor de Brits-Nederlandse energiereus. Dit concludeerden de analisten van UBS vrijdag.

    De resultaten van de divisie Integrated Gas zijn in het vierde kwartaal genormaliseerd na een uitstekend derde kwartaal, aldus UBS, en de marktomstandigheden lijken meer op die in het tweede kwartaal.

    Shell voorziet een productie voor de divisies Integrated Gas en Upstream van circa 3,75 miljoen vaten olie-equivalent per dag, terwijl UBS rekende op 3,9 miljoen vaten per dag.

    Daarnaast merkten de analisten op dat de winstmarges bij de divisie Downstream, conform verwachting, zwak zijn. De marges bij de tak chemicaliën zijn verslechterd en het ontbreekt aan commentaar over de oliehandel in het vierde kwartaal, hetgeen volgens UBS één van de smaakmakers was in het derde kwartaal.

    UBS verwacht dat Shell in 2020 verbetering zal laten zien, waarbij Shell zich zal blijven focussen op het belonen van de aandeelhouders.

    UBS handhaafde het koopadvies. Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde vrijdag op een vrijwel vlak Damrak 0,6 procent lager op 26,40 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  11. forum rang 10 voda 20 december 2019 11:06
    'Klimaat rond Shell nog zwak'

    Gepubliceerd op 20 dec 2019 om 10:41 | Views: 468

    Royal Dutch Shell A 10:46
    26,40 -0,15 (-0,55%)

    AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De bekendmaking van Shell dat de investeringen dit jaar aan de onderkant van de bandbreedte van 24 miljard dollar tot 29 miljard dollar uit zullen komen, toont aan dat "het klimaat nog zwak is". Dat constateren analisten van ABN AMRO.

    Het laag houden van de zogeheten capex is volgens de kenners weer een indicatie van voorzichtigheid. De olie- en gasreus waarschuwde in oktober dat lastige marktomstandigheden het tempo van uitkeringen aan aandeelhouders kan vertragen. Die verklaring zette de koers destijds flink onder druk, ondanks een veel beter dan verwacht handelsbericht.

    ABN AMRO hanteert een hold-advies op het aandeel Shell, dat vrijdag omstreeks 10.30 uur 0,4 procent lager stond op 26,43 euro.
  12. forum rang 10 voda 20 december 2019 17:45
    Fitch bevestigt rating van Shell

    Gepubliceerd op 20 dec 2019 om 17:12 | Views: 845

    Royal Dutch Shell A 17:24
    26,28 -0,26 (-0,98%)

    LONDEN (AFN) - Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn oordeel over Shell bevestigd op AA-. De outlook voor het olie- en gasbedrijf blijft stabiel.

    Volgens de firma profiteert Shell van grote upstream-operaties, met andere woorden de winning van olie en gas en productie van vloeibaar gemaakt gas (lng). Ook de integratie met de downstream-activiteiten, zoals raffinage en de verkoop van brandstoffen, en de grote geografische spreiding van de activiteiten doen het kredietoordeel geen kwaad.
  13. forum rang 10 voda 29 december 2019 14:16
    Shell mag zoeken naar olie en gas in Rode Zee

    Gepubliceerd op 29 dec 2019 om 13:24 | Views: 429

    New York WTI spot 22 jul
    56,22 +0,59 (+1,06%)

    Royal Dutch Shell A 27 dec
    26,55 +0,05 (+0,19%)

    CAIRO (AFN/BLOOMBERG) - Shell heeft van de Egyptische overheid nieuwe gebieden toegewezen gekregen voor het zoeken naar olie en gas. Ook de Amerikaanse branchegenoot Chevron mag in de Rode Zee naar olie gaan zoeken.

    Het gaat om blokken van 10.000 vierkante kilometer. Shell heeft bij een veiling gebied 3 gekregen, het consortium Shell-Mubadala kreeg gebied 4 en Chevron won gebied 1. Waarschijnlijk steken de olie- en gasbedrijven honderden miljoenen dollars in de projecten. In het geval van daadwerkelijke ontdekkingen zal dat waarschijnlijk oplopen tot enkele miljarden dollars.
  14. forum rang 10 voda 3 januari 2020 19:32
    'Shell loopt achter met zijn duurzame doelen'

    Gepubliceerd op 3 jan 2020 om 08:47 |

    Royal Dutch Shell A (17:36)
    26,930 +0,385 (+1,45%)

    DEN HAAG (AFN) - Olie- en gasconcern Shell loopt achter met zijn beoogde investeringen in groene energie. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Shell zal dit jaar twee keer zoveel moeten investeren in duurzame energie als in de afgelopen drie jaar, wil het zijn eigen duurzaamheidsdoelen halen.

    Het Nederlands-Britse concern beloofde in de periode 2017 tot 2020 tussen 1 miljard en 2 miljard dollar per jaar in duurzame projecten als zonneparken en windmolens op zee te steken. Volgens dat plan zou Shell eind 2019 minstens 3 miljard dollar aan groene investeringen gedaan moeten hebben. De teller staat momenteel op 2 miljard dollar.

    In dezelfde periode van vier jaar gaf Shell zo'n 120 miljard dollar uit aan de ontwikkeling van fossiele brandstofprojecten. Nog eens 30 miljard dollar staan op de rol voor de komende jaren. Shell heeft tegen de krant nog niet gereageerd op dit nieuws.

    Branchegenoten van Shell als BP, Total, Eni en Equinor lopen ook sterk achter met hun groene doelstellingen. Shell staat in de sector bekend als een koploper op het gebied van duurzame energie.
  15. forum rang 10 voda 7 januari 2020 12:26
    Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Shell

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Royal Dutch Shell -A-
    26,99 -0,16 -0,59 % Euronext Amsterdam
    Royal Dutch Shell -A-
    £ 22,915 -0,175 -0,76 % London Stock Exchange

    (ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse heeft dinsdag het koersdoel voor Royal Dutch Shell verhoogd en het aandeel op de kooplijst gehandhaafd.

    De analisten verhoogden het koersdoel van 28 naar 29 Britse pond met een onveranderd Outperform advies.

    Zij waarschuwden dat de komende kwartaalcijfers een beetje rommelig zullen zijn, met veel eenmalige posten. Credit Suisse verlaagde de winstraming van 0,56 dollar per aandeel naar 0,36 dollar. Daarbij merkte de bank op dat het werkkapitaal "onvoorspelbaar" is.

    Credit Suisse denkt dat de door Shell gestelde doelen met betrekking tot de schuld vanwege het onzekere macro-economische plaatje niet eenvoudig haalbaar zijn.

    Reden om toch het koersdoel te verhogen, is dat Credit Suisse het model met een jaar uitbreidde. Een steun in de rug zou zijn als Shell gedetailleerde scenario's zou overleggen voor de terugkoop van eigen aandelen.

    Het aandeel Shell steeg de afgelopen dagen dankzij de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten, maar leverde dinsdagochtend 0,4 procent in op 27,05 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  16. forum rang 10 voda 7 januari 2020 15:09
    Waarom greep Shell mis bij de verkoop van Eneco?

    'Shell moet een groener bedrijf worden? Nou hier zijn we.'

    Halverwege januari 2019 heeft Maarten Wetselaar, directeur Integrated Gas & New Energies bij Shell, er alle vertrouwen in. Het olie- en gasbedrijf ging, samen met pensioenfonds PGGM, een bod uitbrengen op Eneco. Zelfs nog voordat het energiebedrijf officieel te koop staat. 'Eneco staat bijna model voor wat wij met onze hernieuwbare energiedivisie willen bereiken', aldus Wetselaar.

    Veel volgers van Eneco vonden die aankondiging een slimme zet. Eneco haalt weliswaar een fors deel van zijn omzet uit de handel in gas, het bedrijf profileert zich als kampioen duurzaamheid. Het heeft, eerder dan de meeste energiemaatschappijen, geïnvesteerd in energie uit wind en zon. En Eneco heeft een geolied marketingapparaat.

    Achteraf was het bod van Shell vrij kansloos

    Het bedrijf met een hoofdkantoor in Rotterdam was in handen van 44 gemeentes. Verkoop van zo'n 'groen bedrijf' aan een 'fossiele reus' zou in de gemeenteraden mogelijk leiden tot polemische discussies. Zelfverklaarde fans zetten in allerijl een crowdfunding op om Eneco te kopen en vooral níet in handen van Shell te laten komen.

    Dat was een onhaalbare publiciteitsstunt gezien de miljarden die Eneco moest opleveren, maar tekende wel het sentiment. Door vroegtijdig naar buiten te treden, maakte Shell een duidelijk gebaar. En streed het met open vizier.

    Achteraf was het bod van Shell vrij kansloos.

    Personeelsvreugde

    Op maandag 25 november werd Eneco gekocht door Mitsubishi en Chubu - overigens tot grote vreugde van het personeel, dat stond te juichen in Eneco World, de witte kantoorkolos aan de rand van Capelle aan den IJssel. De Japanse bedrijven boden €4,1 mrd. Inclusief schuld betalen ze €4,3 mrd voor Eneco.

    Het bod van Shell is niet openbaar, maar naar verluidt lag dat dichter bij €3 mrd dan €4 mrd. Shell bood honderden miljoenen minder.

    Kon Shell niet meer betalen? Dat lijkt onwaarschijnlijk voor een bedrijf dat eind vorig jaar $26,7 mrd aan 'contanten en en direct opeisbare kasmiddelen' op de balans had staan. In 2018 bedroeg de vrije kasstroom $39 mrd. Een paar honderd miljoen euro is veel geld, maar voor Shell is dat alleszins overkomelijk.

    Een Nederlandse bankier die windparken financiert, becijfert dat de IRR van een windpark op zee momenteel tussen de 6% tot 8% schommelt

    Wat was het dan? Het bleef bij een verklaring van Wetselaar, nauwelijks drie kwartier nadat bekend was dat Mitsubishi de biedingsstrijd had gewonnen. 'We geloven dat we samen met PGGM een competitief bod hebben neergelegd voor Eneco', aldus een 'teleurgestelde' Wetselaar.

    De ambitie om de elektriciteitsbusiness verder te laten groeien blijft staan: Shell wil jaarlijks $1 mrd tot $2 mrd investeren in haar New Energies business.

    Rendementseisen

    Blijft de vraag waarom Shell dan honderden miljoenen minder bood dan Mitsubishi. Heeft Shell simpelweg de concurrentie onderschat? 'Shell heeft zich misrekend', klinkt het in de markt.

    Het bedrijf zelf wil niets zeggen over het uitgebrachte bod. Maar iedereen weet: Shell hanteert strakke rendementseisen. Bij overnames stuurt Shell onder meer op de internal rate of return (IRR) - de facto het verwachte rendement op een investering. Van olie- en gasprojecten is de IRR gemiddeld 15%, schreef Shell Australië begin 2017 in een verklaring.

    Curieus was de betrokkenheid van Rabobank

    Een Nederlandse bankier die windparken financiert, becijfert dat de IRR van een windpark op zee momenteel tussen de 6% tot 8% schommelt. Nu omvat Eneco beduidend veel meer dan offshore windparken, maar het is evident dat de Rotterdamse energiemaatschappij minder hoge rendementen oplevert dan een olieproject.

    Maarten Wetselaar eist voor hernieuwbare energie rendementen van 8% tot 12%, zei hij deze zomer op de beleggersdag van Shell. 'Dat hebben we al vaak gezegd.' Al voegde hij daar aan toe: 'Noord-West Europa is voor ons een interessante kernmarkt.'

    Drie bieders

    Uiteindelijk waren er drie bieders. Shell en PGGM hadden zich als enigen publiekelijk gemeld. Mitsubishi was een naam die al in een vroeg stadium klonk in de wandelgangen. Curieus was de betrokkenheid van Rabobank.

    Ze besloten om door te gaan met de Japanners, die in Amsterdam een appartement huurden en in stilte maanden hadden gewerkt aan hun bod

    Die bank meldde op 18 juli, via een bericht in het AD, plotseling dat het samenwerkte met KKR, een investeerder. Rabo motiveerde verder niet — en ook niet achteraf — waarom het voor een bank logisch zou zijn een energiebedrijf te kopen. Een woordvoerder benadrukte alleen de coöperatieve structuur van Rabo zou passen bij Eneco.

    Op maandag 4 november moesten de bindende biedingen binnen zijn. Woensdag 13 november schreef De Telegraaf dat de strijd om Eneco een duel was tussen Shell en PGGM en anderzijds KKR en Rabo. Zelfs Shell-topman Ben van Beurden was ermee bezig, meldde het dagblad. De suggestie was duidelijk: als de topman van een van 's werelds grootste bedrijven zich persoonlijk bemoeit met de transactie, zou het wel goed komen.

5.740 Posts
Pagina: «« 1 ... 223 224 225 226 227 ... 287 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links