Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recessie of geen recessie....???

54 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 december 2019 09:37
    Export groeit stevig in oktober

    Gepubliceerd op 13 dec 2019 om 06:53 | Views: 712

    DEN HAAG (AFN) - Het volume van de goederenexport was in oktober 7,4 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van aardolieproducten, chemische producten, machines en apparaten steeg, aldus het statistiekbureau.

    De groei is hoger dan in de voorgaande maanden. Het volume van de invoer was 4,4 procent groter dan een jaar terug. Volgens de zogeheten exportradar van het CBS zijn de de omstandigheden voor de export in december ongunstiger dan in oktober.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 december 2019 12:11
    Export eurozone in oktober toegenomen

    Door ANP Producties
    58 min geleden in FINANCIEEL

    Luxemburg - De goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is in oktober met 4,1 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werd in die maand voor 217,9 miljard euro uitgevoerd. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting.

    De import van de negentien eurolanden daalde op jaarbasis met 3,2 procent tot een waarde van 189,9 miljard euro. Dat leverde een handelsoverschot op van 28 miljard euro, tegenover een overschot van 13,2 miljard euro een jaar eerder.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 december 2019 09:22
    Economie groeide met 0,4 procent in derde kwartaal

    Gepubliceerd op 24 dec 2019 om 06:58 | Views: 614

    DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit een tweede berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die wordt altijd ongeveer 90 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.

    Het groeicijfer is gelijk aan dat van de eerste berekening, die is gepubliceerd op 14 november. Ten opzichte van de eerste berekening zijn de binnenlandse bestedingen iets neerwaarts bijgesteld en is het handelssaldo wat naar boven bijgesteld. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) was vooral te danken aan het handelssaldo en de overheidsconsumptie.

    Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het derde kwartaal met 1,9 procent. Volgens de eerste berekening was dat ook 1,9 procent. Volgens de nieuwe berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het betreffende kwartaal met 20.000 ten opzichte van het tweede kwartaal van het jaar. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 21.000 banen.

    Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar waren er 126.000 banen van werknemers en zelfstandigen meer. Dat was bij de eerste berekening 128.000, aldus het statistiekbureau
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 december 2019 20:27
    Wereldhandel nam toe in oktober

    Gepubliceerd op 24 dec 2019 om 15:19 | Views: 568

    DEN HAAG (AFN) - Het volume van de wereldhandel is in oktober met 0,4 procent toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat becijferde het Centraal Planbureau (CPB) in de maandelijkse Wereldhandelsmonitor. In september was de wereldhandel nog afgenomen met 1,3 procent.

    De wereldwijde industriële productie is in september 0,3 procent afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. In september steeg die nog met 0,2 procent. Bij een eerdere schatting was nog sprake van opnieuw een stijging met 0,2 procent.
  5. forum rang 6 Happy 25 december 2019 14:44
    quote:

    Kaspersky schreef op 24 december 2019 21:52:

    Mijn verwachting er komt uiteindelijk een recessie, maar nu nog even niet.

    33% kans op recessie begin Q2 2020; 67% kans op geen recessie. Uiteindelijk (mogelijk na enkele jaren) komt er wel een recessie.
    Wel economische afzwakking. En dat zit nog lang niet verwerkt in de hoge beurskoersen.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 maart 2020 13:11
    ’Coronavirus remt wereldeconomie met 0,5%’
    Updated 56 min geleden
    1 uur geleden in FINANCIEEL

    PARIJS (ANP) - De uitbraak en de verspreiding van het coronavirus zal de groei van de wereldeconomie remmen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) spreekt in een nieuw rapport van een negatief effect van 0,5 procentpunt.

    Daarbij gaat de denktank ervan uit dat de epidemie in China in het eerste kwartaal van dit jaar piekt en dat de verspreiding in andere landen beperkt zal blijven. In het eerste kwartaal van dit jaar zou de wereldeconomie zelfs kunnen krimpen.

    In november vorig jaar raamde de OESO de wereldwijde economische groei dit jaar op 2,9 procent, wat door de OESO al als zwak werd bestempeld. Nu wordt uitgegaan van 2,4 procent. Voor China rekent de OESO voor dit jaar op een groei van 5 procent, waarna sprake zal zijn van herstel tot 6 procent in 2021.

    De denktank stelt dat het virus het vertrouwen in de financiële markten heeft geschaad. Ook zit het de reissector en de leveringsketens van bedrijven dwars. Voor alle G20-landen worden groeiramingen neerwaarts bijgesteld. Vooral landen die qua bedrijvigheid sterk verbonden zijn met China, zoals Japan, Zuid-Korea en Australië, worden hard geraakt.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 maart 2020 15:50
    Nederlandse industrie gegroeid in februari
    02-03-2020 09:05 - Coronavirus overschaduwt verrassend cijfer.

    (ABM FN-Dow Jones) De NEVI inkoopmanagersindex voor Nederland is in februari gestegen, wat wijst op een forse verbetering in de Nederlandse productiesector na vijf maanden van krimp. Dat maakten NEVI en Markit maandag bekend.

    "Het hoogste cijfer in ruim een jaar", zei Bart Vos, verbonden aan de universiteit van Maastricht. "Deze positieve ontwikkeling wordt echter helaas overschaduwd door de uitbraak van het coronavirus."

    De index steeg van 49,9 in januari naar 52,9 in februari. De productieomvang nam voor het eerst sinds september weer toe en de orders groeiden in het snelste tempo sinds augustus. De exportorders groeiden matig.

    Het coronavirus was ook al zichtbaar in de cijfers, in de vorm van oplopende levertijden. De data voor het onderzoek vond plaats tussen 12 en 20 februari, toen de uitbraak nog niet op haar hoogtepunt was.

    De NEVI PMI is een samengestelde index waarbij een stand boven de 50 duidt op een groeiende economie en een stand lager dan 50 punten op een daling van de industriële activiteiten.

    Door: ABM Financial News.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 maart 2020 16:57
    Economische vooruitzichten ietsjes beter, ondanks coronavirus
    03 maart 2020 07:32 Laatste update: 7 uur geleden

    Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie ietsjes harder gaat groeien dan eerder verwacht, meldt het CPB dinsdag. Het planbureau gaat uit van een economische groei van 1,4 procent, 0,1 procentpunt hoger dan een eerdere voorspelling in december. Het CPB waarschuwt wel dat de uitbraak van het coronavirus de raming wel onzeker maakt.

    De economische groei voor dit jaar wordt onder meer hoger ingeschat door de gang van zaken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het CPB merkt op dat de krappe arbeidsmarkt leidt tot hogere lonen, wat gecombineerd met een lastenverlichting leidt tot een hogere koopkracht. Daardoor zal de koopkracht dit jaar toenemen naar 2,1 procent, schrijft het planbureau.

    Het CPB maakt wel de kanttekening dat de economische impact van het coronavirus op dit moment nog moeilijk te voorspellen is. Bij de raming is uitgegaan van een scenario waarin de uitbraak van het virus snel onder controle komt.

    Het planbureau heeft ook een scenario opgesteld waarin de COVID-19-uitbraak niet snel wordt aangepakt en zich verder verspreidt. In dat geval kost het coronavirus de economische groei de komende twee jaar 0,8 procentpunten: 0,5 in 2020, 0,3 in 2021. In dat geval zou de economische groei dit jaar uitkomen op rond de 1 procent.

    "Het is duidelijk dat het coronavirus nu al een negatief effect heeft op de economie. Als de verspreiding van het virus niet snel tot staan wordt gebracht, zal dit de economische groei verder negatief beïnvloeden", schrijft de nieuwbakken CPB-directeur Pieter Hasekamp.

    Door: NU.nl Beeld: Pro Shots
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 maart 2020 13:41
    Pictet AM: Al in tweede kwartaal volledig economisch herstel van impact COVID-19

    Na een besmettingspiek half maart volgt in het tweede kwartaal al een volledig economisch herstel van de impact van het coronavirus. Dat verwacht hoofdeconoom Patrick Zweifel van Pictet AM. Hij heeft een poging gedaan de impact van COVID-19 in kaart te brengen. Die impact is in eerste instantie natuurlijk zwaar negatief, maar op langere termijn is die opmerkelijk klein.

    Zweifel heeft de verwachte bbp-groei van de Chinese economie voor het eerste kwartaal met 1,9 procentpunt naar beneden bijgesteld. Voor het gehele jaar verwacht hij dat de groei ongeveer 0,3 procentpunt lager uitvalt (van 5,9% naar 5,6%). De mondiale bbp-groei valt naar verwachting slechts 0,15 procentpunt lager uit.

    Beijing helpt

    Deze groeiverwachtingen zijn wel inclusief verwachte beleidsmaatregelen van de Chinese overheid. “Dat zijn eerder reddingsmaatregelen dan stimuleringsmaatregelen. Hoewel het monetaire beleid al ruimer is geworden, denken we dat begrotingsbeleid de leidende rol zal spelen om bedrijven te helpen de grote schok te overleven.”

    De grootste impact komt volgens de hoofdeconoom van drie kanten:

    Quarantaine en angst raken het toerisme.
    De daling van de Chinese vraag zal de wereldwijde handel negatief beïnvloeden. De Chinese vraag is goed voor 16% van de wereldeconomie.
    Sluiting van Chinese bedrijven verstoort de wereldwijde productieketens. "De verstoring van de productieketens zou aanzienlijk kunnen zijn, omdat China zich in het centrum van de Aziatische productie bevindt."

    Het goede nieuws: Zweifel benadrukt dat ten tijde van de uitbraak het wereldwijde economische momentum sterk was. “Dit momentum herstelt zich natuurlijkerwijs, mits de veronderstelling van een tijdelijke schok de juiste is.”
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 maart 2020 09:12
    Chinese economie in tweede kwartaal weer normaal'

    Gepubliceerd op 17 maart 2020 08:24 | Views: 3.484 | Onderwerpen: China

    PEKING (AFN/RTR) - De Chinese economie zal in het tweede kwartaal van dit jaar weer normaal worden, na de grote economische ontwrichting door het nieuwe coronavirus. Dat voorzien staatsplanners van de Chinese overheid. Volgens hen zal de economische activiteit in China komende tijd weer voorzichtig aantrekken door de maatregelen van Peking om het virus in te dammen en de economie te stimuleren.

    De ambtenaren van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (NDRC) spraken dinsdag met journalisten op een persconferentie. Daar stelden ze ook dat de Chinese overheid naar hun mening over voldoende beleidsinstrumenten beschikt om het land er weer bovenop te krijgen.

    De Chinese industrie en detailhandel zijn in de eerste twee maanden van dit jaar keihard geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus en de verstoring van het openbare leven in het land, zo bleek maandag nog uit nieuwe cijfers. Bij de industriële productie was zelfs sprake van de grootste krimp in bijna dertig jaar.

    Door het virus kwamen veel fabrieken in China stil te liggen omdat personeel thuis moest blijven. Om de uitbraak van het virus tegen te gaan werden winkelcentra en horeca gesloten, net als uitgaansgelegenheden. Ook bleven veel Chinezen thuis uit angst voor de besmettelijke ziekte.
54 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 +0,55%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links