Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PostNL Koninklijke AEX:PNL.NL, NL0009739416

  • 1,231 16 apr 2024 17:35
  • -0,029 (-2,30%) Dagrange 1,231 - 1,250
  • 1.572.298 Gem. (3M) 2,2M

Rechtszaak guldenpostzegels ... de feiten.

617 Posts
Pagina: «« 1 ... 23 24 25 26 27 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Filasoft 11 december 2019 10:24
    quote:

    Filasoft schreef op 19 november 2019 15:34:

    Dat het lang geduurd heeft, daar kan ik mee leven, maar dat het hoogste rechtsorgaan in Nederland met Cor komt aankakken als onderbouwing voor een juridisch betoog vind ik .... eh ... een beetje sneu.

    Even kennismaken: Cor.
    www.nrc.nl/nieuws/2017/05/26/waar-bli...

    Iemand een abo NRC waarmee we het artikeltje zichtbaar kunnen maken?

  2. thefly 12 december 2019 21:00
    Waar blijven de jonge postzegelaars?
    Filatelie Het kost bijna niets meer: postzegels verzamelen. De belangstelling voor deze ooit zo populaire hobby neemt af. „Ik gaf mijn kleindochters een serie Nijntje-postzegels uit Japan. Het eerste wat ze deden: de tandjes eraf knippen.”

    Joke Mat

    26 mei 2017

    Leestijd 6 minuten



    Postzegels verzamelen – het lijkt iets uit een andere tijd. De tijd dat er brieven werden geschreven. De tijd van de gulden. De tijd van zondagen waarop de winkels dicht zijn. Een hobby die past bij een Nederland waarin niet zoveel gebeurde, waarin kleine gekleurde plaatjes een venster konden zijn op de grote, onbereikbare wereld van de Andere Landen.
    Toch zijn ze er nog, postzegelverzamelaars, en als het nodig is roeren ze zich. Post NL besloot per 1 januari dit jaar de postzegels op aangetekende stukken en pakketten te gaan doorkrassen met een pen. Na heftig protest van de verenigde postzegelverzamelaars – met steun in de rug van internationale regels – keerde het postbedrijf op zijn schreden terug. Vanaf 1 juni moeten alle postkantoren weer over stempels beschikken.
    Het aantal verzamelaars neemt wel af. De Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen heeft nog 17.000 leden; begin jaren 80 waren het er 200.000. Clubs fuseren, bonden ook. De vergrijzing lijkt niet te keren. Fotograaf Jan Dirk van der Burg maakte een reportage over de krimpende wereld van de filatelie. Wij zochten twee verzamelaars op om te praten over hun passie.

    Foto’s uit de serie ‘De Jeugd van Gisteren’, een verhaal over filatelisten in Nederland.
    Foto’s Jan Dirk van der Burg
    In een arbeidershuisje in Aalsmeer wonen Cor van Meurs (82) en zijn vrouw Hilda (78). Hilda maakt thee en zet een schaal met mergpijpjes en gevulde koeken op de salontafel.
    „Jij hebt er niks mee”, zegt Cor.
    Hilda: „Ik heb er helemaal niks mee. Onder elkaar, de vrouwen van, hebben we het over ‘oud papier’.”
    Cor: „Ik ben banketbakker van mijn vak. Later ben ik op kantoor gaan werken. Ongeveer 1975. Toen is het begonnen. Omdat ik het zonde vond om ze weg te gooien.”
    Hilda: „Je moet erbij vertellen dat je hoofd postkamer werd.”
    Cor: „Ik scheurde ze af, knipte ze af. Afweken deden we ook. Sorteren. Ik spaar bruggen, sluizen, viaducten, aquaducten, zoogdieren, noem maar op.”
    Hilda: „Hij is er echt zoet mee.”

    Lees ook: Is er nog hoop voor de antiquair?
    Cor: „Heel vroeger kocht ik postzegels als belegging. Tien of 25 op een vel. Die hebben we allemaal verkocht en weggeplakt. Het werd helemaal niet meer waard. Het wordt steeds minder waard.”
    Hilda: „Ik heb al 28 jaar geen postzegel hoeven kopen.”
    Cor: „Je hebt landenverzamelaars en themaverzamelaars. Ik ben een themaverzamelaar.”
    Hilda: „Je bent begonnen met aarde, water, lucht en vuur. Daar heb je prijzen mee gewonnen.”
    Cor loopt de kamer uit om Aarde, Water, Lucht en Vuur te halen.
    Hilda vertelt over haar eigen hobby. „Ik had 8.000 pennen, die heb ik weggedaan. Nu spaar ik eigenlijk niets. Ik moet me wel vaak bedwingen. Dan zie ik weer een pen.”
    Cor keert terug met een paar mappen en slaat de eerste open. In de rechte rijen postzegels komt vuur in al zijn gedaantes voorbij. Er is ook tekst: de geschiedenis van het vuur, door Cor van Meurs bij elkaar gezocht en uitgetypt.
    Cor: „Er zijn er ook die het in een boek steken en dat is het dan. Ik maak er verhalen van. Met illustraties van postzegels. Postzegels sparen is kennis vergaren.”
  3. thefly 12 december 2019 21:01
    eugdavond
    Ronald Peters (70) uit Hoofddorp is een landenverzamelaar. Zijn vrouw had ook niets met postzegels. Zij vouwde theezakjes en maakte wenskaarten. Daar had híj weer niets mee. Peters, voormalig directeur van een grafisch familiebedrijf, is voorzitter van postzegelvereniging Haarlemmermeer, een fusie van de verenigingen in Badhoevedorp, Nieuw Vennep en Hoofddorp. Het is met 269 leden de grootste postzegelvereniging van Nederland.
    Peters is ook rayonvoorzitter Noord-Holland van het Samenwerkingsverband Filatelie. Het kost hem alles bij elkaar 35 uur per week. Dat heeft een keerzijde: hij doet al dertig jaar niets meer met zijn eigen postzegels. „Ik vond besturen op een gegeven moment leuker.”
    Niet dat hij niet meer verzamelt. Zijn abonnementen lopen gewoon door. Wekelijks vallen de nieuw uitgekomen postzegels op de mat. Ze hopen zich op in zijn huis, onuitgepakt, onafgeweekt, ongesorteerd. „Dat ging ik doen als ik met pensioen ging”, zegt hij. Maar hij komt er niet aan toe. „Boven zijn vier kamers, waarvan drie met postzegels. Op zolder kun je niet meer lopen.”
    Ronald Peters zit in zijn goede pak aan tafel, later die middag gaat hij naar de crematie van een lid. In de bloeitijd had zijn vereniging zeshonderd leden. Tot een jaar of vijf geleden was er tien keer per jaar een jeugdavond. „Die hebben we moeten stoppen toen er nog één jeugdlid was.” Er is nu één jonge belangstellende in de regio. Die mag nog geen lid worden omdat hij nog geen 18 is. „Hij komt elke maand naar de ruilbeurs met zijn moeder.”

    Foto’s Jan Dirk van der Burg
    Nalatenschappen
    Ruilbeurzen, veilingen en tentoonstellingen zijn het cement van het postzegel-verenigingsleven. Zelfs nu heeft Haarlemmermeer nog 43 activiteiten per jaar. Het aanbod van postzegels neemt alleen maar toe. „Zaterdag is er een veiling” , zegt Peters. „Daar zitten weer drie nalatenschappen bij. Wij verkopen die voor nabestaanden van leden. Uitzoeken. Prijsje aan hangen. Kavelen. Kost gigantisch veel tijd. Geld brengt het niet meer op. Er is veel te veel.”
    Met de komst van de euro zijn veel landenverzamelaars gestopt. „Het werd te duur. Er kwamen in Europa steeds meer landen bij. Daar kwamen speciale zegels voor uit. Op een gegeven moment kostte alleen al het blaadje waar je ze op moest plakken 200 euro per jaar.” Het werd aantrekkelijk de verzameling uit het pré-euro tijdperk compleet te maken en het daarbij te laten. Zoals eerder bij Oost-Duitsland. „Het mooie van de DDR was: die hield op te bestaan. Daar kwam toen een run op.”
    Tegenwoordig is haast alles thema. „Er is een heleboel van op de markt en het kost niets. Ga je met vijf euro een dagje postzegelen in een ruilbeurs, kom je met honderd postzegels thuis. Ben je toch weer een dag met je hobby bezig geweest.”
    Bezig blijven. Dat is het. Toen zijn vrouw ziek werd, zei ze dat hij niet moest stoppen met de club. ‘Dan ben je je contacten kwijt.’ „Daar had ze volkomen gelijk in.”
    Hilda van Meurs: „Mensen sparen ook voor elkaar. Ze weten van elkaar wat ze zoeken. ‘Heb je die al?’”
    Cor: „Je kent heel veel mensen. Gisteren werd ik nog door Vreeburg gebeld, een handelaar, ga jij donderdag nog naar Badhoevedorp? Ze willen je er per se bij hebben. Eén handelaar zegt: Als jij niet meer komt, kom ik ook niet meer.”
    Hilda: „Weet je nog die ene man, bijna 90, hij is nu overleden. Die kwam ook al-tijd. Uit Schagen! Eerst bracht hij zijn hond naar zijn dochter. Voor jij kwam met de sleutel stond hij al voor de deur.”
    Cor: „Het is één grote sociale gezamenlijkheid.”
    Alleen iets minder groot dan eerst.
    Cor: „Vroeger kwam je op een verenigingsavond soms stoelen te kort. Gisteren was ik in Uithoorn: acht man.”
    Hilda: „Opa’s proberen hun kleinkinderen mee te nemen. Krijgen ze ijs en weet ik wat. Na drie keer komen ze niet meer.”
    Cor: „Neem Yvette!”
    Zijn kleindochter.
    Cor: „Ze rijdt paard. Ik zeg tegen haar: ‘Ik ga paarden sparen. Voor jou!’ ”
    Hilda: „Ik weet dan al precies hoe het gaat.”
    Cor: „Ze kwam kijken. Ik ging even naar het toilet. Mooi opa!, zei ze. Goed gedaan! Hoorde ik van haar – knik naar zijn vrouw – dat ze het niet eens had ingekeken!”

    Foto’s Jan Dirk van der Burg
    Ook Ronald Peters heeft het geprobeerd. „Ik gaf mijn kleindochters van vier à zes een serie Nijntje-postzegels uit Japan. Het eerste wat ze deden was de tandjes eraf knippen, want dat was zo slordig.” Hij kan erom lachen. „Nee, dat was geen succes.”
    Cor van Meurs gaat voor naar zolder. Een dunne houten ladder op, witgeverfd. In het plafond stoot hij geroutineerd een luik open met hoofd en schouder.
    De zolder is klein. Elke centimeter is benut. Een van de schuine wanden is behangen met postzegelcertificaten, de vele prijzen die Cor gewonnen heeft. Erboven hangen foto’s van uitreikingen, tentoonstellingen, kinderen met bokalen. „Toen was de jeugd er nog.”
    Boven zijn bureau heeft hij een houten bak gemaakt voor de zes albums die hij voor zijn kleinkinderen maakt. „Ze krijgen als ik er niet meer ben elk een verzameling Nederlands. Die series probeer ik bij elkaar te krijgen. Compleet.”
    „Ik ben er nooit mee klaar. Na het eten ga ik een uurtje naar boven. Ik meet de zegels op. Kijk, hier heb ik een laptoppie staan (hij tilt de hoek van een handdoek op) en een printertje. 2,90 bij 4,5 cm zijn ze, daar maak ik dan kadertjes voor en die print ik uit.”
    Die kadertjes zijn de lijstjes waarin de postzegels op de vellen in de albums worden geplakt. Voor andere dingen wordt de laptop niet gebruikt.
    Hij weet al precies wie wat krijgt, straks.
    „Mijn zoon heeft gevaren in de pleziervaart, die krijgt de schepen. Mijn schoondochter heeft in het buitenland vaak de bruggen gedraaid als er geen brugwachter was. Die krijgt de bruggen.” De dino’s gaan naar de kleinzoon die gek is van dino’s. „En mijn kleindochter krijgt tóch die paarden.”
    Ronald Peters maakt zich geen illusies. Zijn kinderen hebben er niets mee. „Ze zeggen: we bestellen een container en schuiven dat spul zo naar buiten.” Hij vindt het jammer, maar pijnlijk wil hij het niet noemen. „Iedereen moet doen wat hij wil.”

  4. filantroop 13 december 2019 23:13
    Dank thefly,

    Nu begrijp ik ook eindelijk waar die vergelijking "postzegels verzamelen" met "pennen sparen" vandaan komt. (Zie nabeschouwing hieronder)

    Het geeft ook wel verhelderend inkijkje t.a.v. het niveau van de Nederlandse rechtspraak:
    Men neme een Advocaat generaal die geen enkel inzicht heeft in de Filatelie en die ook geen enkele kennis heeft van de hedendaagse handel in postzegels (Internet) en men neme een onnozel, eenzijdig en tendentieus krantenartikel dat in de beoogde doelredenatie past,en gebruikt dit vervolgens als onderbouwing van een advies aan de Hoge Raad....

    Hier volgt letterlijk de "nabeschouwing" van de Advocaat Generaal, voorafgaand aan zijn conclusie tot verwerping van het principale cassatieberoep.

    Nabeschouwing
    2.93 Postzegels verzamelen is al enige tijd op zijn retour82. Vroeger werd de postzegel wel het “aandeel van de gewone man” genoemd, ze werden (ook) als belegging gekocht. Je had immers de zekerheid van de waardevastheid van de nominale waarde, je kon ze altijd nog wegplakken of tegen die waarde verkopen, maar je had tevens de mogelijkheid van waardevermeerdering op de markt van verzamelaars. Je betaalde voor abonnementen op series ongebruikte postzegels vanwege die meerwaardepotentie ook meer dan de nominale waarde (hogere marktwaarde als beleggingsobject). Daarom was “serieus” postzegels verzamelen vroeger iets anders dan bijvoorbeeld suikerzakjes, sigarenbandjes, luciferdoosjes of pennen sparen. Maar ook dat is op zijn retour. Postzegels verzamelen is uit de mode en verzamelaars sterven uit. De jeugd heeft er geen belangstelling voor en het aanbod is groot, de vraag niet. Verkopen tegen de nominale waarde lukt al niet meer (er worden ook steeds minder brieven verstuurd natuurlijk) - en al helemaal niet met winst, aan
    andere verzamelaars bijvoorbeeld. Hierover valt niet veel meer te zeggen dan dat dat het risico van het vak is. Ik vond een (grote) Engelse inkoper op internet die nu Engelse postzegels ver onder de nominale waarde inkoopt, zo rond de 45% of minder voor lagere waarden en rond de 50-70% voor hogere waarden83. Daarbij moet bedacht worden dat in het Verenigd Koninkrijk de pond sterling gewoon wettig betaalmiddel is gebleven, de euro is daar niet ingevoerd immers, zodat de problematiek van onze zaak als gevolg van “currency change” daar helemaal niet speelt.
    Het belangrijkste aspect uit onze zaak lijkt mij dat de speculatie in Nederland met betrekking tot postzegels altijd al relatief riskant is geweest, indien men in de “secundaire" handel het oog had op het altijd kunnen terugvallen op het verkrijgen van de nominale waarde, gelet op de historie van bevoegdelijke intrekkingen van de geldigheid van in omloop gebrachte postzegels, zonder dat ooit in de praktijk daadwerkelijk een omruilmogelijkheid is verschaft tegen wel geldige postzegels door de Nederlandse verlener van de universele postdienst (anders dan in sommige buitenlanden).
    Nog afgezien van de in 2.35 gememoreerde relativiteitsproblematiek, waar de feitenrechters in onze zaak niet eens aan toe zijn gekomen om dat te beoordelen (met of zonder correctie Langemeijer), zijn dit overpeinzingen dié van enige afstand bezien ook maken dat met de uitkomst waar deze conclusie toe leidt volgens mij goed te leven valt.

    3. Conclusie
    Ik concludeer tot verwerping van het principale cassatieberoep.

    82 Zie: www.nrc.nl/nieuws/2017/05/26/waar-bli...
    a1560488 : de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelieverenigingen had in 1980 nog 200.000 leden, in 2017 nog 17.000. De in 2017 grootste postzegelvereniging in Nederland (Haarlemmermeer) heeft 269 leden

    83 www.philatelink.co.uk/buvinq-prices-4... . Ook de ex-verzamelaar Cor in het NRC- artikel uit de vorige voetnoot spaarde o.m. als belegging: “Heel vroeger kocht ik postzegels als belegging. Tien of 25 op een vel. Die hebben we allemaal verkocht of weggeplakt. Het werd helemaal niet[s] meer waard. Het wordt steeds minder waard.”.
  5. forum rang 4 Filasoft 14 december 2019 21:25
    Het door de Advocaat Generaal opgeroepen beeld past in hetzelfde rijtje als het artikel van journalist Jochem van Staalduine van kwaliteitskrant 'de Volkskrant'.
    Deze schreef naar aanleiding van de uitspraak in het hoger beroep een artikel over deze zaak. Een tendentieus artikel waarin (bewust?) werd gesuggereerd dat de postzegelhandel van PostNL eiste dat zij ongeldige postzegels uit 1946 zou omruilen voor nieuwe geldige postzegels.

    Wij hebben de heer van Staalduine daarop aangesproken, maar deze zag geen reden e.e.a. te rectificeren.

    www.volkskrant.nl/economie/helaas-die...

  6. forum rang 4 Filasoft 8 januari 2020 14:19
    Deze fraudeurs deden ook greep in de kas
    Door BERNARD VOGELSANG

    De Telegraaf, 8 januari 2020.
    Een werkneemster heeft miljoenen euro’s gestolen van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. Deze greep in de kas is niet uniek. Hieronder vijf andere spraakmakende

    Waternet voor €1,5 miljoen bestolen
    Een medewerker drukte €1,5 miljoen achterover bij het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf Waternet. De man liep in december 2017 tegen de lamp, omdat zijn bank het opvallend vond dat de man van de ene op de andere dag zwom in het geld terwijl hij daarvoor worstelde met schulden. De dader was overigens slechts kort miljonair, want hij vergokte de buit binnen enkele maanden bij online casino’s. „Het was zo klaar als een klontje dat het een keer uit zou komen. Misschien had ik beter naar Bonaire kunnen vluchten, maar zo zit ik gewoon niet in elkaar”, zei hij destijds tegen De Telegraaf.

    Privé-aankopen met bankpasje Dierenambulance
    Hij gold ruim 25 jaar als ’Mister Dierenambulance Achterhoek’, maar deze 71-jarige inwoner van Gaanderen werd begin 2019 veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur wegens een greep in de kas bij de vrijwilligersorganisatie. Hij had de beschikking over een bankpasje van de Dierenambulance en kon geen goede verklaring geven voor uitgaven die hij had gedaan. De chauffeur van de Dierenambulance kocht boodschappen en gereedschap met het pasje en betaalde er ook abonnementen mee. De rechter veroordeelde hem ook tot het terugbetalen van €22.000 aan de dierenhulpdienst.

    Valse facturen bij vastgoedbedrijf Schiphol
    Schiphol Real Estate ontdekte in 2016 dat meerdere personen het vastgoedbedrijf van de luchthaven jarenlang hadden opgelicht met behulp van omgekochte werknemers. De betrokkenen dienden honderden valse facturen in, die in werkelijkheid werden besteed aan etentjes, reizen en verbouwingen. In overleg met omgekochte Schiphol-medewerkers werden de valse facturen ingediend voor niet verrichte werkzaamheden. Privékosten voor de aanschaf van een dakkapel, vloerverwarmingen, dure versterkers en etentjes werden in de facturen opgevoerd als ’meerwerkkosten’. Schiphol eiste honderdduizenden euro’s terug van de daders.

    Ambtenaren fiscus lopen massaal tegen lamp
    Bij de Belastingdienst liepen in 2015 ruim 200 medewerkers tegen de lamp. De 227 geconstateerde ’integriteitsschendingen’ varieerden van regelrechte fraude of lekken van vertrouwelijke informatie tot diefstal van kantoormateriaal. Bij 28 ambtenaren was het vergrijp zo ernstig, dat zij op staande voet werden ontslagen. Een van de meest spraakmakende belastingambtenaren was Egon D. uit Arnhem. Hij wist met enkele eenvoudige handelingen €19,5 miljoen aan zichzelf uit te keren. De verzonnen mega-teruggave verdween vervolgens binnen enkele uren via de bankrekening van zijn zwager naar Turkije.

    Bankbiljettenroof bij De Nederlandsche Bank
    Eveneens opmerkelijk was de werknemer van De Nederlandsche Bank die €1,25 miljoen stal uit de streng beveiligde kluis van de centrale bank in 2008. De dader nam een stapel nieuwe bankbiljetten mee die in de kluis opgestapeld lagen op pallets. Na de roof heeft De Nederlandsche Bank de veiligheidsmaatregelen extra aangescherpt.

    Ongeldig gemaakte guldenpostzegels
    Met stip op nummer 1 in de fraude top 100. Op 1 november 2013 verklaarde PostNL alle tot dat moment nog voor frankering geldige guldenpostzegels ongeldig. Naar verluid harkte het daarmee over de rug van haar klanten een voordeeltje naar binnen van zo’n 275 miljoen euro. Met hulp van Stibbe advocaten kwam PostNL ermee weg en werd er nooit voor veroordeeld. Binnen kringen van verzamelaars en postzegelhandelaren wordt deze fraude nog altijd gezien als de grootste fraude in de geschiedenis van de filatelie.
  7. forum rang 9 objectief 8 januari 2020 14:25
    quote:

    Filasoft schreef op 8 januari 2020 14:19:

    Deze fraudeurs deden ook greep in de kas
    Door BERNARD VOGELSANG

    De Telegraaf, 8 januari 2020.
    Een werkneemster heeft miljoenen euro’s gestolen van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. Deze greep in de kas is niet uniek. Hieronder vijf andere spraakmakende

    Wat is de relatie met postzegels?
  8. forum rang 4 Filasoft 8 januari 2020 15:36
    quote:

    keffertje schreef op 8 januari 2020 15:04:

    [...]

    Hij had oorspronkelijk mijn sympathie (en dat van anderen), maar blijkt nu helaas een slechte verliezer te zijn.
    @keffertje

    Lul niet met je 'oorspronkelijke sympathie'.
    Ik heb een tijdje gewacht op een inhoudelijke reactie van je. De case is tenslotte inmiddels al een tijdje gepubliceerd, maar helaas, niets meer gehoord.
    Enerzijds begrijp ik dat wel. Iedereen met enig juridisch verstand zal zijn wenkbrauwen fronsen bij een AG die Cor als argument gebruikt in zijn advies aan de Hoge Raad. Ook daar zal jij als 'deskundige' wel iets bij voelen neem ik aan.

    Maar goed, de maskers zijn nu allemaal af en het is officieel. Nederland is een bananenrepubliek.

  9. forum rang 6 keffertje 8 januari 2020 18:16
    quote:

    Filasoft schreef op 8 januari 2020 15:36:

    [...]

    @keffertje

    Lul niet met je 'oorspronkelijke sympathie'.
    Ik heb een tijdje gewacht op een inhoudelijke reactie van je. De case is tenslotte inmiddels al een tijdje gepubliceerd, maar helaas, niets meer gehoord.
    Enerzijds begrijp ik dat wel. Iedereen met enig juridisch verstand zal zijn wenkbrauwen fronsen bij een AG die Cor als argument gebruikt in zijn advies aan de Hoge Raad. Ook daar zal jij als 'deskundige' wel iets bij voelen neem ik aan.

    Maar goed, de maskers zijn nu allemaal af en het is officieel. Nederland is een bananenrepubliek.

    Ik lul volgens mij niet en uit je reactie blijkt dat je zelf geen democraat bent.
  10. forum rang 6 prinszicht 8 januari 2020 22:55
    quote:

    Filasoft schreef op 8 januari 2020 14:19:

    Deze fraudeurs deden ook greep in de kas
    Door BERNARD VOGELSANG

    De Telegraaf, 8 januari 2020.
    Een werkneemster heeft miljoenen euro’s gestolen van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. Deze greep in de kas is niet uniek. Hieronder vijf andere spraakmakende

    Waternet voor €1,5 miljoen bestolen
    Een medewerker drukte €1,5 miljoen achterover bij het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf Waternet. De man liep in december 2017 tegen de lamp, omdat zijn bank het opvallend vond dat de man van de ene op de andere dag zwom in het geld terwijl hij daarvoor worstelde met schulden. De dader was overigens slechts kort miljonair, want hij vergokte de buit binnen enkele maanden bij online casino’s. „Het was zo klaar als een klontje dat het een keer uit zou komen. Misschien had ik beter naar Bonaire kunnen vluchten, maar zo zit ik gewoon niet in elkaar”, zei hij destijds tegen De Telegraaf.

    Privé-aankopen met bankpasje Dierenambulance
    Hij gold ruim 25 jaar als ’Mister Dierenambulance Achterhoek’, maar deze 71-jarige inwoner van Gaanderen werd begin 2019 veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur wegens een greep in de kas bij de vrijwilligersorganisatie. Hij had de beschikking over een bankpasje van de Dierenambulance en kon geen goede verklaring geven voor uitgaven die hij had gedaan. De chauffeur van de Dierenambulance kocht boodschappen en gereedschap met het pasje en betaalde er ook abonnementen mee. De rechter veroordeelde hem ook tot het terugbetalen van €22.000 aan de dierenhulpdienst.

    Valse facturen bij vastgoedbedrijf Schiphol
    Schiphol Real Estate ontdekte in 2016 dat meerdere personen het vastgoedbedrijf van de luchthaven jarenlang hadden opgelicht met behulp van omgekochte werknemers. De betrokkenen dienden honderden valse facturen in, die in werkelijkheid werden besteed aan etentjes, reizen en verbouwingen. In overleg met omgekochte Schiphol-medewerkers werden de valse facturen ingediend voor niet verrichte werkzaamheden. Privékosten voor de aanschaf van een dakkapel, vloerverwarmingen, dure versterkers en etentjes werden in de facturen opgevoerd als ’meerwerkkosten’. Schiphol eiste honderdduizenden euro’s terug van de daders.

    Ambtenaren fiscus lopen massaal tegen lamp
    Bij de Belastingdienst liepen in 2015 ruim 200 medewerkers tegen de lamp. De 227 geconstateerde ’integriteitsschendingen’ varieerden van regelrechte fraude of lekken van vertrouwelijke informatie tot diefstal van kantoormateriaal. Bij 28 ambtenaren was het vergrijp zo ernstig, dat zij op staande voet werden ontslagen. Een van de meest spraakmakende belastingambtenaren was Egon D. uit Arnhem. Hij wist met enkele eenvoudige handelingen €19,5 miljoen aan zichzelf uit te keren. De verzonnen mega-teruggave verdween vervolgens binnen enkele uren via de bankrekening van zijn zwager naar Turkije.

    Bankbiljettenroof bij De Nederlandsche Bank
    Eveneens opmerkelijk was de werknemer van De Nederlandsche Bank die €1,25 miljoen stal uit de streng beveiligde kluis van de centrale bank in 2008. De dader nam een stapel nieuwe bankbiljetten mee die in de kluis opgestapeld lagen op pallets. Na de roof heeft De Nederlandsche Bank de veiligheidsmaatregelen extra aangescherpt.

    Ongeldig gemaakte guldenpostzegels
    Met stip op nummer 1 in de fraude top 100. Op 1 november 2013 verklaarde PostNL alle tot dat moment nog voor frankering geldige guldenpostzegels ongeldig. Naar verluid harkte het daarmee over de rug van haar klanten een voordeeltje naar binnen van zo’n 275 miljoen euro. Met hulp van Stibbe advocaten kwam PostNL ermee weg en werd er nooit voor veroordeeld. Binnen kringen van verzamelaars en postzegelhandelaren wordt deze fraude nog altijd gezien als de grootste fraude in de geschiedenis van de filatelie.

    Maak je geen zorgen Fila. We staan als aandeelhouder straks op 1. Iets met een bod en meer waarde op eigen kracht. De postzegel affaire, zonder enige kennis van de materie, is slechts 275 miljoen. Onze teler staat op 1,5 miljard. En aandeelhouders zijn ergens ook verzamelaars. Die kopen op de belofte van de intrinsieke waarde van het geen gedrukt staat en mondeling wordt bezegeld door de hoogste baas. Om vervolgens elk kwartaal iets anders te horen. Het slotstuk is nationalisatie.
617 Posts
Pagina: «« 1 ... 23 24 25 26 27 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links