Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

  • 27,700 16 apr 2024 17:36
  • -0,440 (-1,56%) Dagrange 27,620 - 27,960
  • 82.849 Gem. (3M) 80,1K

Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge!

3.327 Posts
Pagina: «« 1 ... 115 116 117 118 119 ... 167 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 3 december 2019 13:44
    Astellas zet vol in op gentherapie en koopt Audentes voor $3 mrd

    De Japanse farmaceut Astellas YPH:€15,42-0,16% neemt het Amerikaanse Audentes Therapeutics BOLD:$28,63-- over voor een slordige $3 mrd. Dit melden de bedrijven in een gezamenlijk statement. Astellas betaalt $60 per aandeel, iets meer dan waarop het aandeel Audentes maandag sloot.

    Astellas is genoteerd aan de beurs in Tokio, waar de koers dit jaar al met 34% steeg. Het bedrijf groeide dankzij behandelingen voor prostaatkanker en bloedarmoede, maar zet nu vol in op gentherapie. In dat licht is de overname van Audentes heel logisch: zij hebben onder meer een medicijn in de pijplijn voor myotubulaire myopathie, een levensbedreigende spierziekte die vooral voorkomt bij jongens en ademhalingsproblemen en extreme spierverslapping veroorzaakt.

    Zelf schrijft Astellas dat de overname van Audentes de ontwikkeling van gentherapieën voor zeldzame neuromusculaire ziekten (een verzamelterm voor aandoeningen aan de zenuwen en spieren) versnelt. Astellas heeft ook al een licentie voor de ontwikkelingsrechten van een gentherapie voor de spierziekte ALS.

    Gentherapie

    Gentherapie is een behandelvorm waarbij defecte genen vervangen worden door gezonde genen. Patiënten met een erfelijke ziekte zijn zo in principe met één behandeling te genezen. De behandeling is wel zeer prijzig; de kosten kunnen oplopen tot miljoenen euro's per patiënt.

    Farmaceuten zijn de laatste jaren happig op bedrijven die veelbelovende resultaten boeken op het gebied van gentherapie. Die belangstelling groeit omdat de afgelopen jaren de eerste gentherapieën door toezichthouders zijn goedgekeurd en dus op de markt zijn gekomen.

    Grote overnames werden dit jaar onder andere gedaan door het Zwitserse farmaconcern Roche, dat Spark Therapeutics opkocht voor $4,3 mrd, en door Novartis, dat Avexis overnam voor €7,8 mrd.

    fd.nl/economie-politiek/1326807/astel...
  2. forum rang 10 voda 5 december 2019 09:15
    Novartis heeft pijplijn aan 'blockbusters'

    Gepubliceerd op 5 dec 2019 om 08:44 | Views: 661

    NOVARTIS N 04 dec
    90,16 +0,71 (+0,79%)

    BASEL (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Zwitserse farmaceut Novartis verwacht dat het op lange termijn zal blijven groeien, met een flinke pijplijn aan potentiële 'blockbuster'-medicijnen. Dat kondigde het concern aan in aanloop naar zijn beleggersdag.

    Topman Vas Narasimhan heeft het in een verklaring over meer dan 25 mogelijke stermedicijnen die een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar kunnen bereiken. Daarnaast wil het tussen 2020 en 2022 meer dan tachtig goedkeuringsaanvragen voor geneesmiddelen indienen bij toezichthouders in de Verenigde Staten, Europa, Japan en China.
  3. forum rang 10 voda 6 december 2019 08:20
    Biogen maakt vaart met Alzheimer-medicijn

    Gepubliceerd op 6 dec 2019 om 08:10 | Views: 52

    Galapagos 05 dec
    188,70 0,00 (0,00%)

    NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse biotechnoloog Biogen en zijn Japanse partner Eisai maken vaart met hun experimenteel middel voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. De nieuwe testresultaten voor medicijn aducanumab werden bestempeld als een "mijlpaal" door het onderzoekspanel bij een farmaceutische conferentie in de Verenigde Staten.

    Een hoge dosis van aducanumab, genomen voor een lange periode, zou "enige effectiviteit" kunnen hebben in de behandeling van Alzheimer, bleek uit de resultaten. Volgens een kenner uit het onderzoekspanel is het medicijn de eerste behandeling die de kernoorzaak van Alzheimer aanpakt. Dat opent de deuren om verder onderzoek in deze richting te voeren.

    In oktober besloten Biogen en Eisai nieuw leven in de testen van het experimentele medicijn te blazen. De twee hadden eerder juist een punt gezet achter de onderzoeken, na teleurstellende resultaten. Die bleken naderhand toch mee te vallen.
  4. forum rang 10 voda 6 december 2019 19:44
    Kabinet bepleit afbouw grote marktmacht van farmabedrijven in de EU

    Fabrikanten die een geneesmiddel hebben ontwikkeld tegen zeer zeldzame ziekten, mogen dat middel tien jaar exclusief verkopen in de Europese Unie. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg vraagt zich af of zo'n lange periode van marktexclusiviteit nog is gerechtvaardigd. Bij gebrek aan concurrentie blijven de prijzen van sommige medicijnen volgens hem onnodig hoog.

    Bruins heeft dit vrijdag aangekaart in Brussel. Hij bracht een bezoek — naar eigen zeggen als eerste Europese bewindspersoon — aan de nieuwe Eurocommissaris voor volksgezondheid, Stella Kyriakidou. Zij heeft volgens Bruins oren naar zijn plan om zeker te stellen dat er in de EU 'voldoende medicijnen tegen redelijke prijzen' beschikbaar blijven.

    Hoge ontwikkelingskosten
    Brussel onderzoekt momenteel de effectiviteit van EU-regels rond 'weesgeneesmiddelen'. Dit zijn medicijnen voor ziekten die maar weinig voorkomen: maximaal vijf op de tienduizend personen lijden aan zo'n aandoening. Daardoor is de markt voor weesmedicijnen naar verhouding klein en is het voor farmaceuten lastig de hoge ontwikkelingskosten van de middelen terug te verdienen.

    Om te stimuleren dat de farma-industrie toch de moeite neemt weesgeneesmiddelen te produceren, biedt de EU tien jaar lang marktexclusiviteit. Hieraan kleven volgens Bruins nadelen. Na tien jaar zijn de patiënten immers behoorlijk afhankelijk geworden van dat ene beschikbare medicijn en stappen zij niet makkelijk over naar een nieuw middel. De facto blijft de marktexclusiviteit dus in stand, wat de prijs voor het middel opdrijft.

    Recordprijzen
    Bruins is dan ook blij dat de EU onder de loep neemt of de periode van tien jaar niet te lang is. Hij hoopt dat Europa uitkomt bij een 'kosten-plusmethode': farmaceuten maken dan hun productiekosten bekend en krijgen daarbovenop 'een redelijke winstmarge' betaald. Dit moet voorkomen dat prijzen voor weesgeneesmiddelen onbetaalbaar worden. Zo vroeg farmaceut Novartis eerder dit jaar voor het medicijn 'Zolgensma', dat is bestemd voor kinderen met de zeldzame spierziekte SMA, een recordbedrag van $2,1 mln in de VS.
    'We moeten afspraken in Europa kunnen maken over zo'n 'kosten-plusmethode', denkt Bruins. Hij wil bovendien het onderzoek naar de weesmiddelen aangrijpen om die methode te bepleiten voor de beprijzing van álle medicijnen. Zo ver is het nog lang niet, want farmabedrijven houden hun kostenplaatjes in de onderhandelingen met overheden doorgaans angstvallig geheim. 'Soms geldt echt bij die besprekingen: wat de gek ervoor vraagt', aldus Bruins.

    Gezamenlijke prijsafspraken
    Nederland maakt zich dan ook al langere tijd sterk voor transparantie, ook in Europa. Het krijgt bijval van andere kleinere EU-landen met weinig farmaceutische bedrijven binnen hun landsgrenzen. Duitsland en Frankrijk die wel een flinke farma-industrie in huis hebben, voelen daar veel minder voor. Tegelijkertijd probeert Nederland samen op te trekken met Luxemburg, Oostenrijk en België om gezamenlijke prijsafspraken te maken, maar dit initiatief staat nog altijd in de kinderschoenen.

    Ander probleem is volgens Bruins dat nieuwe, innovatieve medicijnen niet overal even snel en in dezelfde mate beschikbaar zijn op de Europese markt. 'Nederland staat - vermoedelijk vanwege zijn goed draaiende economie - redelijk vooraan in de rij, maar wie weet of dat over vijf jaar nog zo is. Bovendien vind ik dat Nederland als thuisland van het Europese Medicijnagentschap zich er sterk voor moet maken dat medicijnen ook in kleinere, armere EU-landen snel voorhanden zijn.'

    Distributieproblemen
    Hij heeft Kyriakidou gevraagd hiermee aan de slag te gaan. Ze moet wat Bruins betreft eveneens onderzoeken hoe de EU minder afhankelijk kan worden van een handvol fabrieken van grote medicijnmakers in China en India. 'Laten we kijken hoe we medicijnenproductie weer vaker in de EU kunnen laten plaatsvinden, zodat een productiefout in Azië en distributieproblemen niet tot tekorten in Europa leiden', aldus de VVD-bewindsman.

    fd.nl/economie-politiek/1327165/kabin...
  5. forum rang 10 voda 8 december 2019 13:46
    Het aftakelingsproces lamgelegd: in goede gezondheid richting de honderd jaar

    WAT ZEGT DE WETENSCHAP
    We willen allemaal oud worden, maar niemand wil het zijn. We hopen op een wondermiddel tegen het aftakelingsproces. Is dat een reële wens?

    Eliane Neuteboom < 08-12-19, 06:00

    We worden steeds ouder. Dat klinkt geweldig, maar het vervelende is dat we er vooral meer jaren in slechte gezondheid bijkrijgen. We hebben een langer ziekbed en slikken meer medicijnen om die laatste jaren nog prettig door te komen. Volgens verouderingsonderzoeker dr. Peter de Keizer (UMC Utrecht) is dit slechts symptoombestrijding en moeten we de kern van veroudering zelf aanpakken.

    Lees ook
    Jezelf verstaanbaar maken in een druk café: het belang van handgebaren
    Zo los je jouw grootste probleem op

    Afgezwakte botten, hart- en vaatziektes, een slechter gehoor en vergeetachtigheid: De Keizer doet onderzoek naar het mechanisme dat schuilt achter het aftakelingsproces. ,,Als we dit beter begrijpen, kunnen we veroudering misschien voorkomen of zelfs terugdraaien.’’

    Veroudering
    De Keizer benadrukt dat hij het leven niet ellenlang wil rekken, maar een gezond lichaam met een hoge kwaliteit van leven nastreeft. ,,Ik zou het mooi vinden om na mijn pensioen nog een fitte en volle dertig jaar te hebben, waarin ik op m’n 75ste nog kan leren snowboarden of kan voetballen met de kleinkinderen.’’

    Onherstelbare schade in het dna is de bron van veroudering. Per dag lopen we ongeveer 50.000 beschadigingen op door bijvoorbeeld zonlicht, eten en drinken of straling. De meeste schade wordt door ons lichaam gerepareerd. Als dat niet lukt, ontstaat blijvende schade. ,,We zien dit bij kinderen met progeria, die er op hun 10de al uitzien alsof ze 80 zijn’’, zegt De Keizer. ,,Bij hen gaat het verouderingsproces razendsnel.’’

    Beschadigde cellen kunnen vieze troep gaan uitscheiden, een soort rottend afval. ,,Dat is de ruis in het systeem, waardoor organen minder goed gaan functioneren. Hoe ouder je wordt, hoe meer van die beschadigde cellen je krijgt.’’

    Eiwitten
    De Keizer wil deze beschadigde cellen opruimen. Recent is ontdekt dat twee eiwitten de beschadigde cel in leven houden, genaamd FOXO4 en P53. Deze eiwitten klampen zich stevig aan elkaar vast en zorgen er samen voor dat de beschadigde cel resistent is tegen doodgaan. De Keizer heeft een stofje ontwikkeld dat zich tussen deze twee eiwitten wringt. Zodra deze los van elkaar zijn, maken ze de hele cel dood. Opgeruimd staat netjes.

    Deze bevindingen werpen nieuw licht op ouder worden. Zodra je die cellen opruimt, kunnen verouderingsprocessen zelfs teruggedraaid worden. Kale muizen krijgen bijvoorbeeld hun haar terug en organen gaan beter functioneren. Er is nog een lange weg te gaan, maar de resultaten zijn hoopvol.

    De Keizer: ,,Ik ben ervan overtuigd dat er in twintig jaar een behandeling is tegen de oorzaken van het aftakelingsproces van veroudering. Als we dat kunnen platleggen, kunnen we in goede gezondheid richting de honderd jaar. Stel je voor wat je allemaal kan doen met die extra tijd. Met deze ontdekking kun je in goede gezondheid je hele bucketlist nog afvinken.’’

    www.ad.nl/dossier-dit-zegt-de-wetensc...
  6. forum rang 10 voda 9 december 2019 07:24
    Farmaceut Sanofi neemt Synthorx over

    Gepubliceerd op 9 dec 2019 om 07:21 | Views: 0

    Sanofi 06 dec
    83,56 0,00 (0,00%)

    PARIJS (AFN) - De Franse farmaceut Sanofi neemt biotechnoloog Synthorx over. De deal geeft het Amerikaanse bedrijf een waarde van ongeveer 2,5 miljard dollar.

    De raad van bestuur van Synthorx steunt het bod van 68 dollar per aandeel in contanten. De prijs biedt een premie van 172 procent op de slotkoers van Synthorx van afgelopen vrijdag. Synthorx houdt zich bezig met de ontwikkeling van medicatie voor kanker- en auto-immuunziekten.
  7. forum rang 10 voda 9 december 2019 12:49
    Sanofi telt €2,3 mrd neer voor biotechbedrijf in kankermedicijnen

    Farmacieconcern Sanofi SAN:€83,56+0,52% neemt het Amerikaanse biotechbedrijf Synthorx SI34:$25,03+0,20% over voor omgerekend €2,3 mrd. Daarmee versnelt Sanofi zijn plannen om uit te breiden op het gebied van kankerbestrijding.

    De Franse geneesmiddelenfabrikant betaalt $68 per aandeel Synthorx, meer dan het dubbele van de slotkoers van afgelopen vrijdag ($25,03). De koers van Synthorx was de voorbije week al met zo'n 40% opgelopen.

    Versnelde ontwikkeling medicijnen

    Met de deal onderstreept het Parijse farmaciebedrijf zijn pogingen om zijn portfolio van innovatieve therapieën uit te breiden, met name in het snelgroeiende en lucratieve gebied van kankermedicatie. De overname komt naar buiten één dag voor de beleggersdag van Sanofi; daar zal de nieuwe bestuursvoorzitter van Sanofi, Paul Hudson, zijn plannen onthullen voor medicijnenontwikkeling en overnames.

    Beleggers rekenen erop dat Hudson Sanofi's eigen onderzoeksactiviteiten zal aanjagen en de zoektocht naar nieuwe middelen zal versnellen. Op die manier moet het bedrijf minder afhankelijk worden van zijn belangrijkste geneesmiddel Dupixent, een medicijn tegen ernstig eczeem en astma.

    Succes bij Novartis

    Hudson is afkomstig van Novartis, waar hij hoofd van de geneesmiddelendivisie was. Daar wist hij een aantal nieuwe belangrijke medicijnen naar de markt te brengen.

    Het belangrijkste middel van Synthorx heet Thor-707. Het bedrijf onderzoekt hoe effectief het middel is in de bestrijding van verschillende typen solide tumoren.

    fd.nl/beurs/1327446/sanofi-telt-2-3-m...
  8. forum rang 10 voda 9 december 2019 13:20
    Merck neemt ArQule over

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Merck & Co Inc
    $ 88,83 0,00 0,00 % NYSE
    Merck & Co Inc
    80,60 -0,40 -0,49 % Euronext Paris
    (ABM FN-Dow Jones) Merck & Co neemt de kleinere biofarmaceut ArQule over in een deal ter waarde van circa 2,7 miljard dollar. Dit maakten de twee Amerikaanse farmabedrijven maandagmiddag bekend.

    Merck betaalt 20,00 dollar per aandeel ArQule. Het aandeel sloot vrijdag op 9,67 dollar.

    Maandag in de voorbeurshandel in New York nam de beurswaarde van ArQule met liefst 101 procent toe, naar 19,46 dollar.

    ArQule specialiseert zich in doelgerichte therapieën tegen kanker en moet de pijplijn van kankerbehandelingen van Merck verder versterken.

    De overname wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 afgerond.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. forum rang 10 voda 10 december 2019 07:42
    Novartis-topman: prijzen van nieuwe medicijnen zijn in Nederland te laag

    Nederland en een aantal andere Europese landen drijven de prijzen van nieuwe, innovatieve medicijnen te ver naar beneden. Het gevolg is dat de ontwikkeling en introductie van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker en zeldzame aandoeningen in gevaar komt.

    Dat zegt de topman van het Zwitserse farmaconcern Novartis, Vas Narasimhan, in een vraaggesprek met het FD. Narasimhan was eind november in Amsterdam om de nieuwe vestiging van Novartis Nederland te openen. Novartis is de grootste medicijnenproducent ter wereld en met een beurswaarde van €210 mrd groter dan Shell.

    'Ver beneden waarde'

    'In sommige Europese landen liggen de prijzen van medicijnen ver onder de waarde die ze creëren. De prijzen zijn te ver omlaag gedreven. Dat is volgens mij het grote probleem', aldus Narasimhan. Volgens de Novartis-topman is er ook in Nederland te weinig besef van de vooruitgang die nieuwe medicijnen opleveren, zowel voor patiënten als voor het zorgstelsel. 'Er is niet genoeg waardering voor innovatie.'

    Farmabedrijven liggen in veel Europese landen onder vuur, omdat ze volgens critici te hoge prijzen vragen en tegelijkertijd hoge winsten boeken. De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, zegt zich 'in toenemende mate' druk te maken over 'de torenhoge prijzen van nieuwe middelen'. Hij zegt geen andere keus te hebben dan stevig te onderhandelen.

    Medicijn zes keer zo duur

    Novartis was eerder dit jaar mikpunt van kritiek toen het concern een Rotterdams medicijn op de markt bracht voor een prijs die bijna zes keer zo hoog was als voorheen. Volgens Narasimhan is die kritiek niet terecht. Het is voor het eerst dat de Novartis-topman zich zo duidelijk verweert.

    Als Nederland wil besparen op de zorgkosten, is het volgens Narasimhan verstandig om te kijken naar andere uitgaven dan medicijnen. De ceo wijst erop dat in Nederland en in veel andere Europese landen minder dan 10% van de zorgkosten naar medicijnen gaat. 'Moet je dan zo hard knijpen op die 10%, dat je geen toegang hebt tot nieuwe medicijnen die redelijk zijn geprijsd? Is dat het moment om te zeggen: dit medicijn geef ik niet aan kinderen of aan patiënten met kanker?'

    'Bespaar op andere posten'

    Narasimhan stelt ook dat er 'tal van andere mogelijkheden' zijn om elders in het zorgsysteem naar besparingen te zoeken. Die uitspraak is pikant. Het grootste deel van de zorguitgaven bestaat uit personeelskosten. Verplegend personeel voert momenteel juist actie voor hogere salarissen.

    De discussie over prijzen voor medicijnen lijkt een nieuwe fase in te gaan nu farmabedrijven zogenoemde gen- en celtherapieën introduceren. Een eenmalige behandeling met deze middelen kan in principe tot blijvende genezing leiden. Farmaceutische bedrijven rekenen veel hogere prijzen voor deze therapieën dan voor medicijnen die jarenlang met grote regelmaat moeten worden geslikt.

    Zolgensma, een gentherapie die in de Verenigde Staten €1,9 mln per behandeling kost en die bekend staat als het duurste medicijn ter wereld geproduceerd door AveXis onderdeel van Novartis.Foto: Novartis

    Duurste medicijn ter wereld

    Novartis verwacht volgend jaar een nieuw medicijn tegen de zeldzame spierziekte SMA te introduceren. Het gaat om Zolgensma, een gentherapie die in de Verenigde Staten €1,9 mln per behandeling kost en die bekendstaat als het duurste medicijn ter wereld. Narasimhan stelt dat de prijs van €1,9 mln voor Zolgensma redelijk is, omdat de totale kosten lager zijn dan bij een medicijn dat een patiënt jaar in jaar uit moet gebruiken. De topman stelt dat Novartis wil meewerken aan nieuwe betalingsmodellen, die voorzien in bijvoorbeeld gespreide betaling over een periode van vijf jaar.

    In Nederland buigt het Zorginstituut zich momenteel over de vraag of een gentherapie tegen een zeldzame vorm van blindheid in aanmerking moet komen voor vergoeding. Dit medicijn Luxturna van farmaconcern Roche gaat naar verwachting €690.000 kosten.

    fd.nl/ondernemen/1326183/novartis-top...
  10. forum rang 10 voda 10 december 2019 08:03
    'Zonder hoge winstmarge verdwijnt de innovatie van medicijnen'

    Als de Nederlandse regering een 'redelijk geprijsd' medicijn te duur vindt, tja, dan is dat zo. De consequentie is dan dat het medicijn in Nederland niet voor patiënten beschikbaar komt, zegt Vas Narasimhan, de topman van het grote Zwitserse farmaconcern Novartis. 'Het is oké als een regering zegt: dit willen we niet betalen. Het is aan de overheid om te zien of ze toegang tot een nieuw medicijn wil geven of niet.'

    De boodschap die Narasimhan tijdens een vraaggesprek in Nederland uitdraagt, is duidelijk: het Zwitserse concern zal zijn prijzen voor nieuwe medicijnen niet radicaal verlagen. Een paar keer herhaalt de Novartis-topman dat zijn medicijnen 'redelijk' zijn geprijsd. Onafhankelijke instanties in diverse landen hebben volgens hem bij herhaling geconcludeerd dat de Novartis-medicijnen hun geld waard zijn. Dat geldt ook voor het nieuwe geneesmiddel Zolgensma dat in de Verenigde Staten €1,9 mln kost.

    Nieuw kantoor in Nederland

    Het interview is de afsluiting van een kort bezoek van Narasimhan aan Amsterdam, waar hij eind november het nieuwe kantoor van Novartis Nederland opende. Narasimhan trad bijna twee jaar geleden bij Novartis aan. Een jonge Amerikaanse dokter, destijds 41 jaar oud, kind van Indiase migranten, kreeg de leiding over een van de grootste farmabedrijven ter wereld. Inmiddels zelfs de allergrootste in medicijnen, gemeten naar beurswaarde.

    De topman gaat gekleed in een spijkerbroek en wollen trui met V-hals. Dat is een bewuste keuze, vertelt hij in een vergaderruimte met uitzicht op de Johan Cruijff Arena. Narasimhan is bezig Novartis te 'ontbazen'. Het moet 'een kennisorganisatie als Novartis' in staat stellen beter te presteren. De resultaten zijn er volgens Narasimhan naar. Novartis kreeg dit jaar goedkeuring voor introductie van zes nieuwe medicijnen, een van de hoogste aantallen ooit.

    Dat alles neemt niet weg dat Novartis veel kritiek te verduren krijgt, zeker in Nederland. Zo was de verontwaardiging begin dit jaar groot toen bleek dat Novartis een in Rotterdam ontwikkeld medicijn sterk in prijs had verhoogd, van €16.000 naar €92.000.

    Novartis maakte het medicijn Lutathera bijna zes keer zo duur. Hoe kunt u dat verklaren?

    'Er zijn wat misverstanden die om opheldering vragen. We hebben een technologie opgepakt die werd gebruikt in academische ziekenhuizen en hebben die volledig ontwikkeld. Een door ons overgenomen bedrijf heeft de klinische onderzoeken gedaan en we hebben al het uitgebreide kwaliteitswerk gedaan om te voldoen aan de eisen van de toezichthouders. Dat is significant. En we hebben het risico op een mislukking genomen.

    In andere landen vindt men onze prijs voor Lutathera ook acceptabel. We hebben geprobeerd redelijk te zijn in Nederland, door de grondstof van dit middel aan academische ziekenhuizen aan te bieden voor dezelfde prijs als voorheen. Maar het gaat niet alleen om Lutathera. Op lange termijn willen we een heel scala van dit soort radionucleaire middelen aanbieden, ook tegen andere vormen van kanker. Nederland moet dan zelf bepalen hoe het verder wil.'

    De Nederlandse regering wil weten wat Novartis in de ontwikkeling van Lutathera heeft geïnvesteerd. Zodat de minister zelf kan berekenen welke prijs redelijk is. Waarom maakt u die kosten niet bekend?

    'Dit is niet de juiste oplossing. Een innovatieve bedrijfstak als de onze kan niet bestaan met prijzen op basis van kosten plus een marge. Dat is fundamenteel, ook voor Nederland met zijn eigen levendige biotechsector en als gastland van het Europese Medicijnenagentschap. We kunnen de waarde van een iPhone ook niet bepalen op basis van de productiekosten. Het gaat om de waarde die wordt gecreëerd, en daar zijn goede rekenmodellen voor.'

    Maar de winstmarge van farmabedrijven is hoog. Novartis zat vorig jaar boven de 20%.

    'Beleggers verlangen een hoog rendement, omdat onze bedrijfstak een hoog risico kent. Meer dan 90% van de medicijnen haalt nooit de eindstreep. Dit is iets anders dan beleggen in Unilever of een andere producent van consumentengoederen. Als je dat niet accepteert, zal de innovatie van medicijnen verdwijnen.'

    U toonde zich eerder dit jaar geïrriteerd over apotheken die in Nederland dure, gepatenteerde medicijnen zelf willen namaken. Met morele steun van minister Bruins. Vindt u die plannen nog steeds 'verontrustend'?

    Narasimhan zegt dat hij inmiddels bij de discussie 'geen sterke emotie meer heeft'. Het woord 'verontrustend' neemt hij niet meer in de mond. Wel waarschuwt hij voor kwaliteitsproblemen met nagemaakte medicijnen, de zogenoemde eigen bereidingen.

    'Volgens ons moeten medicijnen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en moeten ze stevig worden getest. Want er zijn in verschillende landen ongelukken gebeurd met eigen bereidingen. Die hebben patiënten ernstige schade berokkend. Het is cruciaal dat patiënten begrijpen dat er risico's zijn verbonden aan een andere kwaliteitsstandaard.'

    Novartis hoopt volgend jaar Zolgensma in Europa te introduceren. Gaat dat middel in Europa ook €1,9 mln kosten?

    'Daar kan ik nog niets over zeggen. De Amerikaanse prijs is verantwoord, volgens de relevante beoordelingsinstanties. Want het gaat om een gentherapie. Een eenmalige behandeling, waarvan we hopen dat die het hele leven van de patiënt blijft werken. Dat leidt tot een prijs die heel hoog lijkt. Maar de prijs van een gentherapie kun je niet vergelijken met de prijs van een chronische behandeling.

    Over een periode van tien jaar is Zolgensma niet duur, vergeleken met een ander medicijn tegen dezelfde ziekte. Zolgensma kost dan de helft. De helft. Een zelfde rekensom is te maken voor Kymriah, onze celtherapie tegen lymfoom, een vorm van bloedkanker. Die kost in de Verenigde Staten $373.000 per behandeling. Die prijs is bepaald door een onafhankelijke externe instantie.'

    Wat kan Novartis nog doen als het gaat om de prijsstelling?

    'Wij hebben ons best gedaan en hebben voor een redelijke benadering gekozen. Maar ik begrijp ook wel dat het debat inmiddels is gepolitiseerd. Het is zaak nu pragmatische oplossingen te vinden. We kunnen wel innovatieve vergoedingssystemen aanbieden. Zoals gespreide betaling over een periode van bijvoorbeeld vijf jaar. Novartis wil ook meewerken aan pay for performance. Dan kunnen we bijvoorbeeld afspreken dat Zolgensma minstens vijf jaar moet werken. Als blijkt dat het medicijn bij een patiënt na drie jaar niet meer effectief is, betalen we 40% terug.'

    fd.nl/ondernemen/1326569/zonder-hoge-...
  11. forum rang 10 voda 11 december 2019 08:37
    Goldman vergroot belang in Pharming

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Pharming Group
    1,5785 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft een groter belang in Pharming Group gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 5 december 2019.

    Goldman meldde een kapitaalbelang van 3,46 procent met een stemrecht van eveneens 3,46 procent. Het belang wordt deels middellijk reëel en deels middellijk potentieel gehouden.

    Op 12 december vorig jaar meldde Goldman nog een kapitaalbelang van 2,97 procent met een dito stemrecht.

    Wet op het financieel toezicht

    De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  12. forum rang 10 voda 11 december 2019 10:41
    Beursblik: Pharming kan profiteren van problemen concurrent

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Pharming Group
    1,5695 -0,009 -0,57 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Pharming zal kunnen profiteren van problemen bij concurrent Berinert. Dit stelt analist Nico Inberg van IEX woensdag.

    Berinert heeft in het Verenigd Koninkrijk problemen met de aanlevering van zijn product.

    "Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk, maar patiënten en medici in het Verenigd Koninkrijk worden geadviseerd over te stappen op andere medicijnen, waaronder Ruconest", aldus Inberg.

    De analist wijst op een vergelijkbare situatie in 2017, toen Shire zijn middel Cinryze niet kon leveren. "Het verschil tussen toen en nu is dat destijds Ruconest gratis werd verstrekt, om patiënten te helpen, maar nu moet er gewoon betaald worden voor Ruconest", aldus Inberg. "Dat gaat voor extra omzet in het vierde kwartaal zorgen, en wellicht ook in het komende jaar", voegde de analist toe. "Een aardig steuntje in de rug", vindt Inberg, dat tevens laat zien dat Ruconest "een prima alternatief" is.

    IEX heeft een Neutraal advies op Pharming. Posities kunnen volgens Inberg richting de volgende kwartaalcijfers gewoon worden aangehouden.

    Het aandeel Pharming daalde woensdag 1,3 procent naar 1,56 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 11 december 2019 18:16
    CFO Kiadis vertrekt

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Kiadis Pharma NV
    2,484 0,074 3,07 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) De financieel directeur van Kiadis Pharma, Scott Holmes vertrekt bij het biofarmaceutische bedrijf. Dit werd woensdag nabeurs bekend.

    Holmes wil zijn carrière elders vervolgen en vertrekt per 31 december aanstaande. Zijn positie als CFO zal vooralsnog niet worden opgevuld maar overgenomen door andere leden van het management, in het bijzonder Amy Sullivan en Paul van Hagen.

    Het aandeel Kiadis sloot woensdag 3,1 procent hoger op 2,48 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  14. Missolapola 11 december 2019 22:29
    Ablynx-medicijn voor zeldzame ziekte TTP kost minstens 127.000 euro
    11/12/2019 - 09:15

    De Franse farmareus Sanofi heeft een akkoord op zak voor de terugbetaling van zijn medicijn Cablivi in België. Het moest zijn richtprijs wel met 20 procent laten zakken. Kostprijs per patiënt: minstens 127.000 euro.

    Sanofi kreeg eind 2018 groen licht om het door zijn Belgische dochter Ablynx ontwikkelde medicijn Cablivi - tegen de acute en dodelijke bloedziekte TTP - in Europa op de markt te brengen. Daarna moest het nog een lange weg afleggen om land per land de terugbetaling van het medicijn te regelen. Die is cruciaal omdat het medicijn onbetaalbaar is, tenzij je een massale sms-steunactie opzet. Sanofi had al deals op zak in Denemarken, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Daar is nu België bijgekomen.

    Sanofi stelde een prijs voor van 4.291 euro per flacon van 10 milligram. De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) oordeelde dat de verhouding tussen de kosten en de therapeutische waarde tegen die prijs ‘totaal niet gunstig’ was. Sanofi deed 20 procent van de prijs af om uit te komen op 3.428 euro. ‘Dat is aanvaardbaar’, klinkt het. Die prijs is per flacon. Omdat de duur van een behandeling met een dagelijkse dosis oploopt tot meer dan 30 dagen, wordt de totale medicijnfactuur per patiënt geschat op 127.000 à 153.000 euro. De prijskorting kwam er ‘om budgettaire onzekerheden tegemoet te komen’.

    Hoewel de resultaten van de klinische studies met Cablivi de voorbije jaren door beleggers enthousiast onthaald werden, blijkt uit het document dat er twijfel is over de toegevoegde waarde van het medicijn.

    De bloedwaarden van de patiënten herstelden tijdens de klinische studies na de toediening van Cablivi sneller dan met de standaardbehandelingen. Maar het verschil in tijd tot normale waarden is amper 4,5 uur. ‘Het onmiddellijk beschermende effect van Cablivi is niet geheel duidelijk’, luidt de analyse. Maar elk uur kan voor zulke patiënten cruciaal zijn. ‘Hoe sneller het bloed normaliseert, hoe kleiner het risico op de vorming van levensgevaarlijke bloedklonters’, zegt een hematoloog van het UZ Leuven die betrokken was bij eerdere patiëntenstudies.

    Het rapport meldt bovendien dat het medicijn geen effect heeft op ‘harde eindpunten’. Zo was het aantal doden of ‘cardiovasculaire gebeurtenissen’ statistisch gezien niet lager terwijl er wel ‘ernstige bijwerkingen met een mogelijk verband met de medicatie’ zijn. Positief is wel dat het aantal dagen dat patiënten in het ziekenhuis en op intensieve moeten verblijven dankzij Cablivi daalde.

    Sanofi stemde ermee in bijkomende informatie over de werking en het gebruik van het medicijn in real life verder te onderzoeken. Op basis daarvan zal CTG de zaak herbekijken en kan het huidige akkoord na 36 maanden herzien worden.

    TTP is een auto-immuunziekte waarbij de bloedplaatjes klonteren en bloedvaten afsluiten, met onder andere tromboses tot gevolg. De acute ziekte eindigt telkens op de spoedafdeling. Bij 10 tot 20 procent van de patiënten loopt dat faliekant af.

    TTP is een zeldzame ziekte. Sanofi rekent op 55 gevallen per jaar. Cablivi zou in die tijd geleidelijk een opmars maken om in het derde jaar in drie op de vijf gevallen gebruikt te worden. Sanofi schat de budgettaire impact tegen dan op iets meer dan 5 miljoen euro. ‘Die impact, berekend door Sanofi, is waarschijnlijk heel conservatief’, staat nog in het rapport. Sinds de terugbetalingsmodaliteiten van kracht zijn (1 september) zijn in ons land al twee patiënten behandeld.

    De verkoop van Cablivi komt in de VS en Europa vrij traag op gang, hoewel die volgens Sanofi op schema ligt. Sanofi meldde onlangs dat het medicijn in de eerste drie kwartalen 40 miljoen euro omzet opleverde. Dat zal de komende jaren fors moeten groeien om de overname van Ablynx voor 3,9 miljard euro te rechtvaardigen. ‘De overnameprijs was niet enkel gebaseerd op Cablivi, maar ook op het potentieel van het technologieplatform van Ablynx’, zegt Sophie Van Wel, de woordvoerster van Sanofi in België.

    Jan De Schamphelaere
  15. forum rang 10 voda 12 december 2019 10:32
    Beursblik: KBC Securities verlaagt koersdoel Kiadis

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Kiadis Pharma NV
    2,38 -0,104 -4,19 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN) KBC Securities heeft donderdag het koersdoel voor Kiadis Pharma verlaagd van 3,50 naar 2,00 euro met een ongewijzigd verkoopadvies.

    Volgens het beurshuis zit het biotechbedrijf in een precaire financiële situatie en net nu vertrekt ook de CFO, Scott Holmes.

    Verder ziet KBC Securities ook geen kortetermijnkatalysatoren voor het aandeel.

    Het aandeel noteerde donderdagochtend 0,6 procent hoger op 2,50 euro.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  16. forum rang 10 voda 13 december 2019 17:04
    Limburgs bedrijf dat infectieziekten opspoort komt in Chinese handen

    Het Chinese farmaceutische bedrijf GeneoDx heeft een meerderheidsbelang genomen in PathoFinder Holding uit Maastricht. Dat heeft het bedrijf vrijdag bevestigd na berichtgeving in Limburgse media.

    PathoFinder ontwikkelt diagnostische testen, gebaseerd op DNA, voor uiteenlopende ziekmakende virussen, bacteriën en schimmels. De testmethodes hebben tot doel infectieziekten snel, efficiënt en betrouwbaar op te sporen.
    De huidige topman Guus Simons zal actief betrokken blijven bij de onderneming, die verder bestaat uit zusterbedrijf PathoNostics. Simons, die Pathofinder begin deze eeuw oprichtte, houdt een minderheidsbelang van het bedrijf, dat op de Brightlands Maastricht Health Campus is gevestigd. Deze campus is een initiatief van Universiteit Maastricht, de provincie Limburg en het academisch centrum in Maastricht.

    Bij de Maastrichtse onderneming werken circa 25 mensen. De omzet bedraagt naar schatting enkele miljoenen euro's. Door de overname krijgt het Maastrichtse medische bedrijf een grotere toegang tot de Chinese markt.

    Met de Aziatische economische grootmacht wordt overigens al jaren zaken gedaan. Pathofinder exporteert zijn testmethodes naar zo'n veertig landen. Frankrijk is een van de belangrijkste afzetmarkten.

    GeneoDx is onderdeel van Sinopharm, een groot Chinees farmaceutisch bedrijf. Pathofinder zal ook de research-activiteiten in China gaan uitbreiden en de groei van GeneDx in Europa faciliteren.

    Simons werkte eerder elf jaar bij het Wageningse biotechnologiebedrijf KeyGene en negen jaar bij het voedingsonderzoeksinstituut Nizo in Ede. Hij studeerde onder meer moleculaire biologie in Nijmegen.

    fd.nl/ondernemen/1328146/limburgs-bed...
3.327 Posts
Pagina: «« 1 ... 115 116 117 118 119 ... 167 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Weinig houvast voor beleggers in Galapagos

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links