Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PROSUS AEX:PRX.NL, NL0013654783

  • 29,225 15 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 29,190 - 29,655
  • 2.801.335 Gem. (3M) 3M

Forum Prosus geopend

326 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 9 december 2019 08:20
    Prosus verhoogt bod op Just Eat

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Just-Eat Holding PLC
    £ 7,762 0,00 0,00 % London Stock Exchange
    Prosus NV
    60,10 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
    Takeaway.com
    86,50 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Prosus heeft zijn bod op Just Eat verhoogd. Dat maakte het bedrijf met een notering op het Damrak maandag bekend.

    Het bod gaat van 7,10 naar 7,40 pond sterling per aandeel.

    Daarmee wordt Just Eat gewaardeerd op circa 5,1 miljard pond. Het verhoogde bod biedt een premie van 25,6 procent op de slotkoers van 21 oktober, een dag voordat de overnamepoging bekend werd.

    Ook zal Prosus zijn bod gestand doen zodra een meerderheid van de aandelen is aangemeld, dus bij 50 procent plus één aandeel. De zekerheid van de transactie stijgt daardoor significant, volgens Prosus.

    De sluitingsdatum van het verhoogde bod is op 27 december. De overige voorwaarden blijven gelijk.

    Prosus is verwikkeld in een overnamestrijd met Takeaway.com om de Britse maaltijdbezorger. Het bod van Takeaway.com, dat geheel in aandelen wordt voldaan, werd de afgelopen tijd meer waard door een stijgende aandelenkoers.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. Grote Ogen 9 december 2019 09:45
    (ABM FN-Dow Jones) Het verhoogde bod van Prosus op JustEat voert de druk op bij Takeaway.com. Dit stelde analist Marc Hesselink van ING maandag.

    Volgens de analist zijn er twee opties voor Takeaway.com, namelijk zelf het bod op JustEat verhogen of een deal sluiten met Prosus over een verdeling van de Britse maaltijdbezorger. Hesselink is namelijk van mening dat Prosus het meest geïnteresseerd is in het minderheidsbelang van JustEat in iFood. Prosus heeft zelf namelijk al een meerderheidsbelang in iFood.

    Takeaway.com is volgens ING dan weer het meest geïnteresseerd in het weer op de rails krijgen van de Europese activiteiten van JustEat. "Met dat gezegd hebbende, kan Takeaway.com ook afwachten. In de afgelopen week was de tijd in het voordeel van de Nederlandse maaltijdbezorger, gezien de sterke prestatie van het aandeel Takeaway. Hierdoor werd dit bod aantrekkelijker.

    "Als gevolg ligt het in de lijn der verwachting dat Takeaway, net als Prosus, het bod verlengt van 11 tot 27 december en vervolgens afwacht", aldus de marktvorser. Op 27 december zal er eventueel een veiling worden opgestart onder Britse regelgeving.

    ING heeft een koopadvies op Takeaway.com met een koersdoel van 86,50 euro. Het aandeel koerste maandagochtend 0,4 procent lager op 86,20 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  3. forum rang 10 voda 9 december 2019 10:18
    Beursblik: nieuw bod Prosus onweerstaanbaar voor aandeelhouders Just Eat

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Just-Eat Holding PLC
    £ 7,824 0,054 0,69 % London Stock Exchange
    Prosus NV
    60,02 -0,08 -0,13 % Euronext Amsterdam
    Takeaway.com
    84,60 -1,90 -2,20 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Het verhoogde overnamebod van Prosus op JustEat zal uiteindelijk onweerstaanbaar blijken te zijn. Dit stelden analisten van Jefferies maandag.

    Prosus verhoogde het bod met 4 procent naar 7,40 pond per aandeel en verlaagde de acceptatiegrens tot 50 procent plus één aandeel. Dit weerspiegelt volgens Jefferies de ambitie van Prosus om te groeien in maaltijdbezorging, wat ook al duidelijk werd uit de recente beleggersdag van de onderneming.

    De analisten zijn van mening dat, als het erop neerkomt, het bod van Prosus uiteindelijk onweerstaanbaar zal zijn voor aandeelhouders van Just Eat.

    Jefferies merkte op dat het een verhoging van het bod waarschijnlijk al ingeprijsd was door beleggers in Prosus. "Maar de impact op de vrije kasstroom bij het slagen van de overname zal als een schaduw boven 2021 hangen, waardoor een inkoopprogramma van eigen aandelen verder naar de achtergrond verschuift", aldus de marktvorsers.

    Jefferies handhaafde dan ook het Houden advies op Prosus met een koersdoel van 60,10 euro. Het aandeel maakte vanochtend op het Damrak een pas op de plaats.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. Grote Ogen 9 december 2019 11:53


    IEX:

    Takeaway.com -3,0%
    De grootste bleeder op het Damrak is Takeaway.com (-3,0%). De maaltijdbezorger is in een overnamestrijd verwikkeld met Prosus over het Britse Just Eat. Prosus verhoogde het bod met 4% naar 740 pence per aandeel, waardoor Takeaway.com waarschijnlijk genoodzaakt is om ook dieper in de buidel te tasten.

    Het is geen publiek geheim dat het management van Just Eat liever in zee gaat met het bedrijf van Jitse Groen, maar aandeelhouders zouden daar zomaar heel anders over kunnen denken. Het bod van Takeaway.com is niet alleen significant lager dan dat van Prosus, maar is ook nog eens in aandelen.

    Daarentegen is Prosus bereid de overnamesom volledig in cash te betalen. Dat geeft meer zekerheid dat het volledige bedrag ook wordt uitbetaald. Dat is bij een betaling in aandelen anders, aangezien de koers schommelt, waardoor de uiteindelijke overnameprijs hoger of lager kan uitvallen dan eerder gedacht.

    Ondanks deze dip heeft het aandeel Takeaway.com het sinds de beursgang uitstekend gedaan. Inmiddels is de koers ruim verdrievoudigd.
  5. Grote Ogen 9 december 2019 18:55
    Positief artikel; kopen dus :)

    Prosus: ‘techspeeltuin’ op het Damrak
    Column Martine Hafkamp | Website: www.fintessa.nl | 9 december 2019
    Martine Hafkamp
    Sinds 11 september staan de aandelen van Prosus op de Amsterdamse beurs genoteerd. Prosus is een afsplitsing van de internationale internetbelangen van het Zuid-Afrikaanse Naspers. De Zuid-Afrikaanse activiteiten zijn bij Naspers achtergebleven. Naspers bezit zelf nog 74 procent van de aandelen Prosus.

    Naspers heeft deze stap gezet omdat de marktkapitalisatie te groot werd voor de Zuid-Afrikaanse beurs, waar het intussen 25 procent van de index uitmaakte. Door het succes van Naspers werden binnenlandse investeerders als gevolg van wettelijke limieten gedwongen om aandelen Naspers te verkopen. Mede hierdoor is er een onderwaardering ontstaan ten opzichte van de intrinsieke waarde. Maar ook de Zuid-Afrikaanse afkomst van Naspers zal een rol hebben gespeeld. Niet iedere belegger heeft toegang tot de Zuid-Afrikaanse beurs.

    Het succes van Naspers heeft alles te maken met het succes van Tencent. In 2001 kocht men een belang ter grootte van 32 miljoen dollar. Tegenwoordig bezit (inmiddels) Prosus nog 31 procent van de aandelen met een marktwaarde van ongeveer 116 miljard euro. Dat betekent dat de onderwaardering nog niet verdwenen is, want Prosus zelf is op de beurs ‘slechts’ 103 miljard euro waard. Daar krijg je de overige belangen waarvan Goldman Sachs de totale waarde inschat op 15 miljard dollar, gratis bij net als de netto kaspositie van ongeveer 5,3 miljard euro. Prosus is als het ware een grote techspeeltuin met bedrijven die zich vooral op de opkomende markten richten. De Verenigde Staten en Europa laat men vooral links liggen.

    Naast Tencent heeft men belangen in onder andere:
    ru: het ‘Russische Tencent’ (marktwaarde 4,5 miljard dollar; 28 procent belang Prosus, 7 procent belang Tencent), actief met o.a. emaildiensten, online games, e-sports, social media, e-commerce, Delivery Club (maaltijdbezorging), Citymobil (Ruslands nr. 2 Uber), BOOM Music app, instant messaging diensten, betaaldiensten, etc.
    OLX: actief met allerlei online marktplaatsen op het gebied van goederen, onroerend goed, banen, auto’s en diensten, onder andere een 99,6% belang in Avito (waarde Avito begin dit jaar 3,85 miljard dollar)
    Letgo: tweedehandsgoederen marktplaats, in augustus 2018 een investering van 500 miljoen dollar door Naspers. Vergelijkbaar met de ‘Oudhollandse’ internetsite marktplaats… Ook in NL actief.
    PayU: fintech bedrijf dat betalingstechnologie aanbiedt aan online handelaren. Gevestigd te Hoofddorp. Service is beschikbaar in 17 landen.
    Maaltijdbezorgers:
    Directe investeringen: iFood (Latijns-Amerika), Swiggy (marktleider in India), Delivery Hero (actief in meer dan 40 landen, marktwaarde 8,7 miljard euro; 22 procent belang Prosus)

    Indirect: Meitaun in China en Delivery Club in Rusland

    Prosus heeft sinds 2016 ongeveer 2,8 miljard dollar in deze maaltijdbezorgers geïnvesteerd. Volgens analisten is dit nu ongeveer 4,7 miljard dollar waard (bron: halfjaarverslag Prosus)

    Dat is een internal rate of return van 30 procent. Het afgelopen jaar namen de orders met 110 procent toe en de omzet met 69 procent.

    Udemy: online leerplatform, meer dan 30 miljoen studenten en 50.000 instructeurs die cursussen geven in meer dan 60 talen. Er zijn meer dan 245 miljoen inschrijvingen voor cursussen geweest. In juni 2016 60 miljoen dollar opgehaald bij Naspers.
    Ctrip: in april 2019 is het belang van 42,5 procent in MakeMyTrip Limited geruild naar een 5,6 procent belang in Ctrip (boekwinst 599 miljoen dollar). Ctrip Is volgens Fortune na Booking Holdings het tweede online reisbureau ter wereld als het gaat om online verkoop. Onder andere bekend van Skyscanner. Overigens heeft ook Booking 2 miljard dollar geïnvesteerd in Ctrip. Huidige marktwaarde van Ctrip is 18 miljard dollar.

    Prosus: ‘techspeeltuin’ op het DamrakDe omzet van Prosus steeg het afgelopen halfjaar (eerste helft gebroken boekjaar 2020) ten opzichte van een jaar geleden met 20 procent tot 9,9 miljard dollar. Hiervan nam Tencent 7,8 miljard dollar voor zijn rekening. De handelswinst waarover Prosus spreekt bedroeg 1,9 miljard dollar, een stijging van 7 procent. Tencent was goed voor een winst van 2,264 miljard dollar, Mail.ru voor 70 miljoen dollar. Dat betekent dat de rest per saldo verlies van 416 miljoen dollar opleverde. Vooral de Food Delivery kost geld met een verlies van 283 miljoen dollar. Volgens Prosus geeft dit echter een vertekend beeld vanwege de grote investeringen die men doet. Als je hiervoor corrigeert, stijgt de core headline winst met 10 procent tot 1,7 miljard dollar. De boekhoudkundige winst volgens de IFRS is overigens met 9 procent gedaald tot 2,5 miljard dollar. Die laatste winstdaling wordt sterk beïnvloed door de boekwinsten die Prosus vorig jaar behaalde met de verkoop van activiteiten.

    Prosus is vooral een belegging met korting in Tencent en een aantal kansrijke deelnemingen er gratis bij. Deze belegging vermindert het gevaar van een eventueel Amerikaans verbod op beursnotering van Chinese bedrijven. Daarnaast loop je ook niet het politieke risico van Naspers in Zuid-Afrika. Uiteraard blijft het belegging met een (hoog) risico door de belangen in allerlei opkomende landen. De beursnotering in Nederland kan een deel van de onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde wegnemen, maar vergeet niet dat ook bijvoorbeeld een HAL Trust met een discount noteert. Gezien het opwaarts potentieel van Tencent is Prosus in mijn ogen dan ook een koop waard.

    Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Prosus in portefeuille.

  6. forum rang 10 voda 10 december 2019 08:19
    Just Eat wijst bod Prosus af

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Just-Eat Holding PLC
    £ 7,81 0,00 0,00 % London Stock Exchange
    Prosus NV
    60,05 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
    Takeaway.com
    84,65 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Just Eat heeft het verhoogde bod van Prosus afgewezen en steunt onverminderd het bod van Takeaway.com. Dit maakte de Britse maaltijdbezorger dinsdagochtend bekend.

    Volgens Just Eat reflecteert het nieuwe bod nog steeds niet de volledige waarde van het bedrijf, de activiteiten en de vooruitzichten.

    Prosus verhoogde maandag het bod op Just Eat van 7,10 naar 7,40 pond sterling per aandeel. Daarmee wordt Just Eat gewaardeerd op circa 5,1 miljard pond. Het verhoogde bod biedt een premie van 25,6 procent op de slotkoers van 21 oktober, een dag voordat de overnamepoging bekend werd.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 10 december 2019 16:35
    Spaanse toezichthouder akkoord met overname Just Eat door Prosus

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Just-Eat Holding PLC
    £ 7,802 -0,008 -0,10 % London Stock Exchange
    Prosus NV
    59,08 -0,97 -1,62 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Prosus heeft dinsdag goedkeuring gekregen van de Spaanse toezichthouder voor de overname van Just Eat. Dit maakte het bedrijf met een notering op het Damrak dinsdag bekend.

    "Dit is een belangrijke mijlpaal", aldus Prosus, die hiermee de kans op een succesvol bod ziet stijgen.

    Prosus verhoogde maandag zijn bod op Just Eat van 7,10 naar 7,40 pond sterling per aandeel. Daarmee wordt Just Eat gewaardeerd op circa 5,1 miljard pond. Prosus zal zijn bod gestand doen als een meerderheid van de aandelen is aangemeld, dus bij 50 procent plus één aandeel.

    Just Eat wees dinsdag echter ook het verhoogde bod van Prosus af en blijft onverminderd het bod van Takeaway.com steunen.

    Het bod van Takeaway.com, dat geheel in aandelen wordt voldaan, werd de afgelopen tijd meer waard door een stijgende aandelenkoers.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. Traumabulls 10 december 2019 20:10
    AMSTERDAM (AFN) - Techinvesteerder Prosus wordt eind deze maand opgenomen in de AEX-index. Dat heeft beursuitbater Euronext bekendgemaakt. De dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse media- en techbedrijf Naspers maakte in september zijn debuut op de Amsterdamse beurs.

    De toevoeging van Prosus gaat ten koste van maaltijdbezorger Takeaway.com. Die twee bedrijven zijn momenteel in een biedingsoorlog verwikkeld om het Britse Just Eat.

    Het doorschuiven van Takeaway naar de MidKap betekent dat daar geen plaats meer is voor navigatiedienstverlener TomTom, dat naar de SmallCap-index degradeert. Ook biotechnologiebedrijf Vivoryon, het voormalige Probiodrug, wordt in die beursgraadmeter opgenomen. Zakenbank NIBC verdwijnt daar na anderhalf jaar uit.

    De wijzigingen gaan op maandag 23 december in.
  9. DGFHL 10 december 2019 20:27

    Prosus vanaf 23 dec in AEX i.p.v. Takeaway.
    Prosus dat na de beursgang halverwege september op de lokale markt stond genoteerd, maakt in een keer de overstap naar de AEX. Midkapper TomTom doet een stapje terug. De navigatieproducent gaat naar de AScX-index.
    Vivoryon, het voormalige Probiodrug, stapt over van de lokale markt naar de AScX-index, terwijl NIBC een notering krijgt als lokaal fonds.
  10. Grote Ogen 10 december 2019 20:42
    Dit is volgens mij goed nieuws? Zal
    Een koersverhogend effect hebben denk ik

    quote:

    DGFHL schreef op 10 december 2019 20:27:

    Prosus vanaf 23 dec in AEX i.p.v. Takeaway.
    Prosus dat na de beursgang halverwege september op de lokale markt stond genoteerd, maakt in een keer de overstap naar de AEX. Midkapper TomTom doet een stapje terug. De navigatieproducent gaat naar de AScX-index.
    Vivoryon, het voormalige Probiodrug, stapt over van de lokale markt naar de AScX-index, terwijl NIBC een notering krijgt als lokaal fonds.
  11. MGS 10 december 2019 23:17
    BeleggersBelangen:
    In december zal Prosus hoogstwaarschijnlijk worden opgenomen in de AEX-index. Dit zorgt voor extra aankopen doordat ETF’s op de AEX massaal aandelen Prosus moeten gaan kopen. Daarnaast zal Prosus in 2020 in steeds meer Europese indicies worden opgenomen, waardoor nog meer ETF-aanbieders het aandeel moeten gaan kopen.
  12. Grote Ogen 11 december 2019 10:08
    Beweringen Prosus over maaltijdfusie onjuist'
    Gepubliceerd op 11 dec 2019 om 09:24 | Views: 663

    AMSTERDAM (AFN) - Nieuwe beweringen van techinvesterdeer Prosus over het fusievoorstel van maaltijdbezorgers Takeaway.com en Just Eat zijn ongefundeerd. Dat zegt topman Jitse Groen van Takeaway. Prosus heeft zijn oog ook op Just Eat laten vallen en verhoogde onlangs zijn bod het Britse bedrijf.

    Prosus beweerde dat door de voorgestelde fusie van Takeaway en Just Eat veel waarde voor aandeelhouders verloren zou gaan. Volgens Groen is dat onlogisch. "Ik ben de oprichter van Takeaway.com en heb nog altijd 25 procent van de aandelen. Als de beweringen van Prosus waar zijn, zou mijn belang praktisch de helft minder waard worden na de combinatie met Just Eat. Waarom zou ik dat doen?"

    Takeaway wil via een aandelenruil Just Eat inlijven. Als 75 procent van de aandeelhouders zich achter het voorstel schaart, gaat de deal door. Het bestuur van Just Eat is voorstander van dit plan. Prosus biedt 740 pence per aandeel, waarmee aan Just Eat een prijskaartje van 5,1 miljard pond (6,1 miljard euro) werd gehangen.

    Takeaway stelt dat Prosus er puur op uit is Just Eat goedkoop over te nemen. Het Nederlandse bedrijf slaat ook van zich af door te stellen dat Prosus amper operationele ervaring heeft in de branche voor maaltijdbestellingen.
  13. Grote Ogen 11 december 2019 10:45
    Prosus: ‘techspeeltuin’ op het Damrak
    Martine HafkampMartine Hafkamp
    11 december 2019 08:14
    Sinds 11 september staan de aandelen van Prosus op de Amsterdamse beurs genoteerd. Prosus is een afsplitsing van de internationale internetbelangen van het Zuid-Afrikaanse Naspers. De Zuid-Afrikaanse activiteiten zijn bij Naspers achtergebleven. Naspers bezit zelf nog 74 procent van de aandelen Prosus.

    Naspers heeft deze stap gezet omdat de marktkapitalisatie te groot werd voor de Zuid-Afrikaanse beurs, waar het intussen 25 procent van de index uitmaakte. Door het succes van Naspers werden binnenlandse investeerders als gevolg van wettelijke limieten gedwongen om aandelen Naspers te verkopen. Mede hierdoor is er een onderwaardering ontstaan ten opzichte van de intrinsieke waarde. Maar ook de Zuid-Afrikaanse afkomst van Naspers zal een rol hebben gespeeld. Niet iedere belegger heeft toegang tot de Zuid-Afrikaanse beurs.

    Het succes van Naspers heeft alles te maken met het succes van Tencent. In 2001 kocht men een belang ter grootte van 32 miljoen dollar. Tegenwoordig bezit (inmiddels) Prosus nog 31 procent van de aandelen met een marktwaarde van ongeveer 116 miljard euro. Dat betekent dat de onderwaardering nog niet verdwenen is, want Prosus zelf is op de beurs ‘slechts’ 103 miljard euro waard. Daar krijg je de overige belangen waarvan Goldman Sachs de totale waarde inschat op 15 miljard dollar, gratis bij net als de netto kaspositie van ongeveer 5,3 miljard euro. Prosus is als het ware een grote techspeeltuin met bedrijven die zich vooral op de opkomende markten richten. De Verenigde Staten en Europa laat men vooral links liggen.

    Naast Tencent heeft men belangen in onder andere:

    ru: het ‘Russische Tencent’ (marktwaarde 4,5 miljard dollar; 28 procent belang Prosus, 7 procent belang Tencent), actief met o.a. emaildiensten, online games, e-sports, social media, e-commerce, Delivery Club (maaltijdbezorging), Citymobil (Ruslands nr. 2 Uber), BOOM Music app, instant messaging diensten, betaaldiensten, etc.
    OLX: actief met allerlei online marktplaatsen op het gebied van goederen, onroerend goed, banen, auto’s en diensten, onder andere een 99,6% belang in Avito (waarde Avito begin dit jaar 3,85 miljard dollar)
    Letgo: tweedehandsgoederen marktplaats, in augustus 2018 een investering van 500 miljoen dollar door Naspers. Vergelijkbaar met de ‘Oudhollandse’ internetsite marktplaats… Ook in NL actief.
    PayU: fintech bedrijf dat betalingstechnologie aanbiedt aan online handelaren. Gevestigd te Hoofddorp. Service is beschikbaar in 17 landen.
    Maaltijdbezorgers:
    Directe investeringen: iFood (Latijns-Amerika), Swiggy (marktleider in India), Delivery Hero (actief in meer dan 40 landen, marktwaarde 8,7 miljard euro; 22 procent belang Prosus)

    Indirect: Meitaun in China en Delivery Club in Rusland

    Prosus heeft sinds 2016 ongeveer 2,8 miljard dollar in deze maaltijdbezorgers geïnvesteerd. Volgens analisten is dit nu ongeveer 4,7 miljard dollar waard (bron: halfjaarverslag Prosus)

    Dat is een internal rate of return van 30 procent. Het afgelopen jaar namen de orders met 110 procent toe en de omzet met 69 procent.

    Udemy: online leerplatform, meer dan 30 miljoen studenten en 50.000 instructeurs die cursussen geven in meer dan 60 talen. Er zijn meer dan 245 miljoen inschrijvingen voor cursussen geweest. In juni 2016 60 miljoen dollar opgehaald bij Naspers.
    Ctrip: in april 2019 is het belang van 42,5 procent in MakeMyTrip Limited geruild naar een 5,6 procent belang in Ctrip (boekwinst 599 miljoen dollar). Ctrip Is volgens Fortune na Booking Holdings het tweede online reisbureau ter wereld als het gaat om online verkoop. Onder andere bekend van Skyscanner. Overigens heeft ook Booking 2 miljard dollar geïnvesteerd in Ctrip. Huidige marktwaarde van Ctrip is 18 miljard dollar.
    De omzet van Prosus steeg het afgelopen halfjaar (eerste helft gebroken boekjaar 2020) ten opzichte van een jaar geleden met 20 procent tot 9,9 miljard dollar. Hiervan nam Tencent 7,8 miljard dollar voor zijn rekening. De handelswinst waarover Prosus spreekt bedroeg 1,9 miljard dollar, een stijging van 7 procent. Tencent was goed voor een winst van 2,264 miljard dollar, Mail.ru voor 70 miljoen dollar. Dat betekent dat de rest per saldo verlies van 416 miljoen dollar opleverde. Vooral de Food Delivery kost geld met een verlies van 283 miljoen dollar. Volgens Prosus geeft dit echter een vertekend beeld vanwege de grote investeringen die men doet. Als je hiervoor corrigeert, stijgt de core headline winst met 10 procent tot 1,7 miljard dollar. De boekhoudkundige winst volgens de IFRS is overigens met 9 procent gedaald tot 2,5 miljard dollar. Die laatste winstdaling wordt sterk beïnvloed door de boekwinsten die Prosus vorig jaar behaalde met de verkoop van activiteiten.

    Prosus is vooral een belegging met korting in Tencent en een aantal kansrijke deelnemingen er gratis bij. Deze belegging vermindert het gevaar van een eventueel Amerikaans verbod op beursnotering van Chinese bedrijven. Daarnaast loop je ook niet het politieke risico van Naspers in Zuid-Afrika. Uiteraard blijft het belegging met een (hoog) risico door de belangen in allerlei opkomende landen. De beursnotering in Nederland kan een deel van de onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde wegnemen, maar vergeet niet dat ook bijvoorbeeld een HAL Trust met een discount noteert. Gezien het opwaarts potentieel van Tencent is Prosus in mijn ogen dan ook een koop waard.

    Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Prosus in portefeuille.
  14. [verwijderd] 11 december 2019 11:08
    quote:

    Grote Ogen schreef op 11 december 2019 10:08:

    Beweringen Prosus over maaltijdfusie onjuist'
    Gepubliceerd op 11 dec 2019 om 09:24 | Views: 663

    AMSTERDAM (AFN) - Nieuwe beweringen van techinvesterdeer Prosus over het fusievoorstel van maaltijdbezorgers Takeaway.com en Just Eat zijn ongefundeerd. Dat zegt topman Jitse Groen van Takeaway. Prosus heeft zijn oog ook op Just Eat laten vallen en verhoogde onlangs zijn bod het Britse bedrijf.

    Prosus beweerde dat door de voorgestelde fusie van Takeaway en Just Eat veel waarde voor aandeelhouders verloren zou gaan. Volgens Groen is dat onlogisch. "Ik ben de oprichter van Takeaway.com en heb nog altijd 25 procent van de aandelen. Als de beweringen van Prosus waar zijn, zou mijn belang praktisch de helft minder waard worden na de combinatie met Just Eat. Waarom zou ik dat doen?"

    Takeaway wil via een aandelenruil Just Eat inlijven. Als 75 procent van de aandeelhouders zich achter het voorstel schaart, gaat de deal door. Het bestuur van Just Eat is voorstander van dit plan. Prosus biedt 740 pence per aandeel, waarmee aan Just Eat een prijskaartje van 5,1 miljard pond (6,1 miljard euro) werd gehangen.

    Takeaway stelt dat Prosus er puur op uit is Just Eat goedkoop over te nemen. Het Nederlandse bedrijf slaat ook van zich af door te stellen dat Prosus amper operationele ervaring heeft in de branche voor maaltijdbestellingen.


    Eens kijken wie aan het langste end trekt.....
326 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hindernissen voor Tencent tegenvaller voor Prosus

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links