Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Nyrstar BRU:NYR.BL, BE0974294267

  • 0,075 16 apr 2024 17:35
  • +0,006 (+9,33%) Dagrange 0,069 - 0,076
  • 32.450 Gem. (3M) 57K

Nyrstar 2019: is de bodem van de ZINKput in zicht..??

170 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 | Laatste | Omlaag ↓
  1. De koers is van ons 10 december 2019 08:25
    quote:

    steel engineer schreef op 18 april 2019 11:47:

    Heel deze historie geeft mij een déjà vue aan Interserve PLC midden maart.
    Bedrijf gaat failliet en wordt "verkocht" aan een nieuwe onderneming in bezit van de schuldeisers. Aandeelhouders houden niks over. Bedrijf bolt rustig verder. CEO's krijgen grote bonussen.
    En mijn glazen bol zegt mij dat we binnen een jaar of twee zullen horen hoe goed alles wel niet opnieuw gaat met Interserve. Voelt aan als aan gigantische scam.
    Bij Nyrstar ook. Ze gaan het onder de neus van de aandeelhouders weghalen.
    Dit zal Inderdaad zo gebeuren. De expansie drang van de Juncker ligt ten grondslag van het debacle, en niet de dagdagelijkse business.. en wie is de pineut ? Juist, wij allen. Sterkte aan zij die de afgang meemaakten
    Nog even een linkje naar wat extra uitleg, is al even gedateerd maar schetst exact wat er gebeurd is.
    www.lynx.be/kennis/aandelen/20191001-...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 december 2019 09:45
    6-12-2019 13:56:40
    Rechter legt klokkenluider Trafigura zwijgen op

    ZÜRICH (AFN/BLOOMBERG) - Een klokkenluider die misstanden bij grondstoffenhandelaar Trafigura aan wilde kaarten moet van een Zwitserse rechter zijn mond houden. Volgens de rechtbank in Zürich heeft de oud-werknemer de verplichting om zaken vertrouwelijk te houden geschonden en was er het risico dat hij onherstelbare schade zou veroorzaken bij het bedrijf.

    Op basis van de eerste gesprekken met de klokkenluider zijn toezichthouders in België en Zwitserland onderzoeken begonnen naar Trafigura-dochter Nyrstar. Die Belgische zinksmelter zou met de boekhouding hebben gesjoemeld. Nyrstar, dat in juli werd overgenomen door Trafigura, ontkent fraude te hebben gepleegd.

    De Zwitserse wet biedt klokkenluiders veel minder bescherming dan de Belgische. Daarom koos Nyrstar voor een gang naar de Zwitserse rechter om te voorkomen dat de oud-werknemer de vuile was buiten zou hangen.

    Onderzoek

    De klokkenluider heeft beroep aangetekend. Zijn advocate vindt het raar dat de man in België de klokkenluidersstatus kreeg toegekend, maar dat Nyrstar via een Zwitsers dochterbedrijf de man alsnog het zwijgen oplegt. Die zaak loopt nog.

    De Zwitserse toezichthouder zette een onderzoek naar Nyrstar in september stil, maar wil niet zeggen waarom. De Belgische marktwaakhond wilde niet aangeven hoe het met zijn onderzoek gaat.
  3. Bets 12 december 2019 00:22


    De belangrijke vestiging van Nyrstar in Balen. ©Dries Luyten
    BERT BROENS
    09 december 2019 19:43

    De aandeelhouders van de zinkgroep hebben maandagavond verrassend - en zeer uitzonderlijk - tegen de voortzetting van de beursgenoteerde vennootschap gestemd. Daardoor wordt de ontbindingsprocedure in gang gezet.
    Nyrstar organiseerde maandag een buitengewone algemene vergadering om de aandeelhouders te laten stemmen over het lot van de firma. Dat was nodig door de dieprode cijfers van de noodlijdende zinkgroep: de vennootschapswetgeving vereist dan een formele beslissing over de toekomst.
    Nyrstar maakte eerder dit jaar een doorstart onder leiding van de grondstoffenreus Trafigura. Daardoor heeft Trafigura 98 procent van de operationele activiteiten in handen gekregen. De resterende 2 procent bleef achter bij het beursgenoteerde Nyrstar. Die feitelijke onteigening leidt tot veel ongenoegen bij de kleine aandeelhouders van Nyrstar. Ze ventileren die op de algemene vergaderingen, maar voeren ook juridische acties.
    Afwezigheid

    De buitengewone algemene vergadering duurde, net zoals de algemene vergadering van begin november, erg lang, deels door de vele vragen van de aandeelhouders. Nochtans waren er slechts een handvol afgezakt naar Antwerpen. Ze vertegenwoordigden 3,1 miljoen aandelen, amper goed voor 2,8 procent van het uitstaand kapitaal.
    Trafigura, met 24,4 procent van de aandelen de grootste partij in het kapitaal, was niet aanwezig. Dat gebeurt wel vaker bij Nyrstar, maar deze keer was de afwezigheid belangrijk, gezien de cruciale stemming.
    Uitzonderlijk

    Die draaide uit op een voor een Belgisch beursgenoteerd bedrijf uitzonderlijk scenario: de kleine aandeelhouders stemden het voorstel van de raad van bestuur weg om de activiteiten voort te zetten. Dat gebeurde met een meerderheid van 61 procent, maar die vertegenwoordigt nog geen 2 procent van het totaal aantal aandelen.
    Dat heeft tot gevolg dat Nyrstar mogelijk vereffend wordt. De raad van bestuur moet nu een nieuwe algemene vergadering beleggen die daarover moet oordelen, aan de hand van verslagen van de bestuurders. Het is afwachten welke houding de aandeelhouders dan aannemen en of Trafigura opnieuw zijn kat stuurt.
    Rechtbank

    Het is ook de vraag of er bij een vereffening iets overblijft voor de aandeelhouders. Het enige actief is de 2 procent die Nyrstar kan verkopen aan Trafigura tegen mogelijk 20 miljoen euro. Het opdoeken kan echter worden doorkruist door een rechterlijke beslissing. De misnoegde kleine aandeelhouders hebben al een kort geding aangespannen tegen de algemene vergadering van 5 november. Dat wordt vrijdag behandeld in Antwerpen.
    Daar wordt ook de vergadering van maandag waarschijnlijk ter sprake gebracht. Laurent Arnauts (WATT Legal), de advocaat van de aandeelhouders, vocht maandag een verbaal robbertje uit met voorzitter Martyn Konig, advocaat Benoît Allemeersch (Quinz Advocaten) van Nyrstar en de notaris. Hij wou de vergadering laten stemmen over het afzetten van de bestuurders, maar dat lukte niet. Alle aanwezige aandeelhouders waren daar nochtans voor gewonnen. Arnauts beschouwt het ontslag als feitelijk doorgevoerd.
    'Strop'

    Hij wil het verloop van de meeting van maandag vrijdag aankaarten voor de rechtbank, waar hij zal pleiten voor de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder. 'We gaan proberen onze eisen nog te wijzigen. Lukt dat niet, dan komt er zo nodig een andere procedure.'
    De advocaat baseerde zijn aanvallen maandag vooral op een tot nu toe geheime leningovereenkomst van juli met Trafigura die de Nyrstar-top volgens hem aan banden legt. 'Een levenslijn die een strop geworden is.' Arnauts zegt, met het document in de hand, dat de bestuurders daardoor niet meer in staat zijn te handelen in het belang van de vennootschap en al haar aandeelhouders. De kleine aandeelhouders zijn daardoor hun vertrouwen helemaal kwijt.
    'We staan niet onder voogdij van Trafigura', zegt Allemeersch in een reactie. 'Nyrstar neemt akte van de beslissing van de algemene vergadering om niet in te gaan op de voorstellen van de raad van bestuur. Er zal een nieuwe vergadering worden gehouden om te beslissen over de ontbinding.'
  4. Bets 12 december 2019 00:23


    11 december 2019 16:56
    De kleine aandeelhouders van het zinkbedrijf vragen vrijdag de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder.
    De beursgenoteerde vennootschap Nyrstar raakt almaar meer verstrikt in een juridisch kluwen, zeker na de buitengewone algemene vergadering van maandag. De misnoegde kleine aandeelhouders probeerden daar vergeefs een punt op de agenda te krijgen om de bestuurders af te zetten. Ze nemen het niet dat de activiteiten van Nyrstar voor 98 procent bij de grondstoffentrader Trafigura beland zijn, waardoor zij met zo goed als lege handen achterblijven.
    Ze hebben geen vertrouwen meer in de bestuurders nadat gebleken is dat die zich niet wilden distantiëren van een leningovereenkomst met Trafigura. Die bevat volgens de aandeelhouders draconische voorwaarden die de bestuurders aan banden leggen. Ook een unanieme stemming van de aanwezige aandeelhouders dat ze zich wilden uitspreken over het ontslag van de bestuurders - voorafgegaan door een unanieme stemming over de hoogdringendheid - bracht maandag geen zoden aan de dijk. De notulering van de stemmingen werd gevraagd en aanvaard.
    'Acting chairman'

    Bij monde van hun advocaten, Laurent Arnauts en Robert Wtterwulghe van WATT Legal, zeiden ze maandag dat ze de bestuurders als ontslagen beschouwen. Arnauts sprak voorzitter Martyn Konig op het einde van de meeting aan als 'acting chairman'. Onder meer Konig verzette zich tegen de stemming over de bestuurders, maar volgens Arnauts heeft hij geen wettelijk voorrecht terzake en kan de vergadering souverein beslissen.
    De aandeelhouders hebben de raad van bestuur ontslagen, middels een unanieme hoogdringende stemming. De ontslagen bestuurders hebben geen verhaal uitgeoefend tegen dit ontslag, dat alleen een rechtsbeslissing ongedaan kan maken.
    Deel op Twitter
    LAURENT ARNAUTS
    ADVOCAAT
    Arnauts formaliseert zijn standpunt woensdag in een persbericht. 'De aandeelhouders hebben de raad van bestuur ontslagen, middels een unanieme hoogdringende stemming. De ontslagen bestuurders hebben geen verhaal uitgeoefend tegen dit ontslag, dat alleen een rechtsbeslissing ongedaan kan maken', aldus de advocaat.
    'Bijgevolg is het hoogdringend een voorlopige bewindvoerder aan te stellen die boven elke verdenking staat om het overblijfsel van de vennootschap te beheren, de archieven te beschermen en te voldoen aan de eisen van het onderzoek van de FSMA en de lopende gerechtelijke geschillen', aldus de advocaat.
    Rechtszaak

    Arnauts zal het verzoek om een voorlopige bewindvoerder aan te stellen, zoals hij maandag aankondigde, voorleggen aan de voorzitster van de ondernemingsrechtbank van Antwerpen. Die buigt zich vrijdag al over het kort geding van de aandeelhouders tegen de algemene vergadering van november.
    'De voorlopige bewindvoerder (waarschijnlijk een advocaat of een bedrijfsrevisor) zal ook een nieuwe algemene vergadering moeten bijeenroepen, vermits de aandeelhouders op 9 december
    ook het voorstel van de ex-raad van bestuur hebben verworpen om de activiteit van de vennootschap voort te zetten ondanks de bijna-verdwijning van het eigen vermogen. De aandeelhouders vrezen een voortzetting van het misbruik van controle door Trafigura', aldus de advocaat.
  5. Bets 19 december 2019 06:00
    Summary of the notification

    Nyrstar NV (the “Company”) hereby discloses, in accordance with article 14, first paragraph of the Law of 2 May 2007, that, on 14 December 2019, it has received a transparency notification from Quanteus Group BVBA, Kris Vansanten BVBA, Kris Vansanten and an unnamed physical person, in accordance with articles 6 and 18 of the Law of 2 May 2007.

    In their notification, Quanteus Group BVBA, Kris Vansanten BVBA, Kris Vansanten and the unnamed physical person report that, pursuant to an acquisition of voting securities or voting rights on 11 December 2019, they hold 3.42% of the voting rights of Nyrstar. They have thereby crossed the 3% threshold.

    Content of the notification

    The notification dated 14 December 2019 contains the following information:

    Reason for the notification
    Crossing of a threshold by persons acting in concert
    Acquisition or disposal of voting securities or voting rights

    Notification by
    Persons acting in concert

    Persons subject to the notification requirement
    Quanteus Group BVBA
    Kris Vansanten BVBA
    Kris Vansanten
    [physical person x]

    Date on which the threshold is crossed
    11/12/019

    Threshold that is crossed (in %)
    3

    Denominator
    109,873,001
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 januari 2020 20:48
    Kleine aandeelhouders Nyrstar bijten in het zand.
    De kleine aandeelhouders van Nyrstar verliezen hun kortgeding. Volgens de Antwerpse rechtbank werden de rechten van de minderheidsaandeelhouders wel degelijk gerespecteerd.

    Nyrstar en zijn advocaat Benoit Allemeersch halen hun slag thuis tegen de minderheidsaandeelhouders. Er komt geen voorlopig bewindvoerder en of andere bewarende maatregelen. De rechter wijst alle vorderingen van de eisende partijen af. De bekendste onder hen is Kris Vansanten van Quanteus Group die zelf een belastend rapport had gemaakt.
    Daarin gaf hij aan dat de Zwitserse grondstoffenreus Trafigura zich de kroonjuwelen van Nyrstar had toegeëigend via een koekoeks-strategie. Maar de rechtbank volgde die analyse niet. De herstructurering was noodwendig en de rechten van de minderheidsaandeelhouders werden gerespecteerd.
    De uitspraak is een tegenslag voor de minderheidsaandeelhouders maar niemand die verwacht dat daarmee de zaak achter de rug is. De claim ten gronde van de minderheidsaandeelhouders moet nog neergelegd worden. (dS)
170 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links