Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.126 Posts
Pagina: «« 1 ... 140 141 142 143 144 ... 257 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 27 november 2019 18:32
    Europese beurzen sluiten overwegend hoger

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag overwegend in het groen geëindigd. De Stoxx Europe 600 index won 0,3 procent op een slot van 409,81 punten. De Duitse DAX eindigde 0,4 procent hoger op 13.287,07 punten, de Franse CAC 40 verloor minder dan 0,1 procent tot 5.926,84 punten en de Britse FTSE 100 ging 0,4 procent hoger op een slot van 7.429,78 punten.

    Dinsdag bleven de Europese aandelenmarkten nog dicht bij huis vanwege de onduidelijkheid rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, maar woensdag is er weer wat meer optimisme. De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdagavond dat een deal aanstaande is. Verder zouden de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer zijn uitgenodigd voor een handelsoverleg in Beijing.

    "Beleggers zijn hoopvol dat er in de komende weken een akkoord wordt gesloten", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Toch wil de markt niet teveel op de zaken vooruit lopen, omdat het nog geen gedane zaak is totdat de handtekeningen zijn gezet, aldus de marktvorser.

    Op macro-economisch vlak was het in Europa redelijk rustig. De Franse consumentenvertrouwensindex over november bleek woensdag te zijn uitgekomen op 106 tegen 104 een maand eerder. Er was juist een afname tot 103 voorzien.

    Verder verleende het Europees Parlement woensdag met 461 stemmen voor, 157 stemmen tegen en 89 onthoudingen steun aan de nieuwe Europese Commissie onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen.

    De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0997. Olie werd ruim een half procent goedkoper na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

    Bedrijfsnieuws

    Het beeld voor financiële waarden was woensdag verdeeld. Kleine verliezen waren er voor Société Générale en UniCredit, maar Deutsche Bank, Barclays en ING wisten allen ruim een procent te stijgen.

    Oliefondsen gingen lager. Total hield de schade beperkt met een verlies van 0,1 procent, BP daalde 0,6 procent en Royal Dutch Shell leverde 0,8 procent in. Ook mijnbouwers en grondstoffenfondsen stonden licht onder druk. Anglo American verloor 0,8 procent, Rio Tinto 0,4 procent en Glencore 0,3 procent.

    Deutsche Lufthansa verkoopt de Europese activiteiten van zijn cateringtak LSG Group aan het Zwitserse Gategroup. De verkoop is onderdeel van de strategie van Lufthansa om zich te focussen op zijn luchtvaartbedrijf. Er werden geen financiële details vermeld. Het aandeel Deutsche Lufthansa reageerde nauwelijks en steeg uiteindelijk 0,1 procent.

    De beurswaarde van British American Tobacco nam woensdag met 3,2 procent toe. De tabaksproducent werd positiever over de omzetverwachting voor heel het jaar. Daar stond tegenover dat het Britse bedrijf wel rekent op lagere inkomsten uit e-sigaretten vanwege de problemen met vapen in de Verenigde Staten.

    Private equity firma Lone Star zou exclusieve gesprekken voeren om de tak voor bouwchemicaliën van BASF over te nemen, meldde Reuters woensdag. Daarmee zou het andere private equity bedrijven als Bain en Cinven aftroeven. De tak van BASF zou tot 3 miljard euro kunnen opleveren. Het aandeel BASF daalde 0,5 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot hoger. De S&P 500 en Nasdaq stegen zo'n 0,3 procent. De Dow Jones index hield het bij een fractionele stijging.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 28 november 2019 18:23
    AEX lager gesloten op Thanksgiving

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 597,58 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

    In heel Europa stonden de beurzen donderdag onder druk, waarbij de oplopende spanningen over Hongkong de stemming bedierven. De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende een tweetal wetten ter ondersteuning van de mensenrechten in Hongkong, waarna de Chinese minister van buitenlandse zaken Le Yucheng de Amerikaanse ambassadeur in China op het matje riep en waarschuwde dat de bemoeienis van de VS een serieuze schending is van internationale wetgeving. Le riep Washington verder op om de wetten dan ook niet daadwerkelijk in te voeren om de Amerikaans-Chinese relatie niet nog meer onder druk te zetten.

    Donderdag was er sprake van lage volumes vanwege de viering van Thanksgiving in de Verenigde Staten. Wall Street houdt vandaag daarom de deuren gesloten. Vrijdag is sprake van verkorte handelsdag, op Black Friday.

    "In het AEX-mandje zijn vandaag circa 20 miljoen aandelen omgezet, dat is echt minimaal en vergelijkbaar met een de omzet op een halve handelsdag in aanloop naar kerstavond", constaterde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

    Hoewel het optimisme door de meest recente ontwikkelingen rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China misschien een lichte deuk heeft opgelopen, reageert de markt volgens Schutte vrij stoïcijns. "Er zijn geen directe signalen dat de gesprekken zijn beëindigd of dat Beijing direct terug zal slaan, dus de markt maakt zich niet al te druk", aldus Schutte.

    Voor vrijdag kijkt de beleggingsadviseur met name uit naar de tussentijdse updates, waarmee Amerikaanse retailreuzen ongetwijfeld gaan komen, over de verkopen tijdens Black Friday in de VS.

    Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het Nederlandse producentenvertrouwen in november is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 3,6 in oktober naar 2,8 in november.

    Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in november meer dan verwacht zijn gedaald. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,8 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 1,1 procent.

    Het cijfer over het consumentenvertrouwen van de muntunie werd donderdag bevestigd en steeg in een definitieve meting van 7,6 negatief in oktober naar 7,2 negatief deze maand. De sentimentsindex liep op van 100,8 naar 101,3, waar 101,0 was verwacht.

    De euro/dollar noteerde op 1,1008. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0997 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0998 op de borden.

    Olie noteerde donderdag tot 0,5 procent lager.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASR Nederland met een winst van 0,7 procent, gevolgd door Adyen en Galapagos met winsten van respectievelijk 0,6 procent en 0,4 procent.

    ArcelorMittal en KPN waren met een verlies van elk 1,1 procent de sterkste dalers onder de hoofdfondsen. Aalberts daalde 0,8 procent en Ahold Delhaize verloor 0,7 procent.

    Wolters Kluwer daalde 0,7 procent. Het databedrijf rolt zijn digitale zorgsysteem in de Verenigde Staten verder uit.

    In de AMX ging Corbion aan kop. Het aandeel won 2,5 procent. Basic-Fit steeg 1,7 procent en ASMI won 1,3 procent. AMG verloor daarentegen 3,1 procent. OCI noteerde 1,3 procent lager, terwijl SBM Offshore 1,2 procent verloor.

    PostNL steeg 0,1 procent. Volgens De Telegraaf wil het postbedrijf volgend jaar een nieuw distributiecentrum openen in de regio Amsterdam.

    Onder de kleinere aandelen won Ajax, na de overwinning woensdagavond in Lille, 1,4 procent.

    Kiadis Pharma ging in de AScX aan kop met een winst van 10,7 procent en Alfen steeg 2,0 procent. Accsys won 1,7 procent na cijfers en de melding dat het 46 miljoen euro groeigeld heeft opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen voor 1,05 euro per stuk.

    Brunel bungelde onderaan met een verlies van 1,5 procent. Neways daalde 1,2 procent.

    Het lokaal genoteerde Avantium schoot 6,8 procent omhoog, na de aankondiging dat het bedrijf alsnog een subsidie van de Europese Unie krijgt ter waarde van 25 miljoen euro, voor de bouw van een kleinere voorbeeldfabriek voor plantaardige plastic-componenten FDCA en PEF.

    Vivoryon daalde met 5,8 procent na cijfers. Het verlies steeg van 1,66 miljoen euro een jaar eerder naar 1,93 miljoen euro. Er waren geen inkomsten.

    Slotstanden Wall Street

    De S&P 500 index sloot woensdag 0,4 procent hoger op 3.153,63 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 28.164,00 punten en de Nasdaq ging 0,7 procent hoger op een slot van 8.705,18 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 10 voda 28 november 2019 19:01
    Europese beurzen sluiten in het rood

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag licht lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,1 procent op een slot van 409,25 punten. De Duitse DAX eindigde 0,3 procent lager op 13.245,58 punten, de Franse CAC 40 verloor 0,2 procent tot 5.912,72 punten en de Britse FTSE 100 ging 0,2 procent lager op een slot van 7.416,43 punten.

    De volumes waren donderdag gering vanwege Thanksgiving in de Verenigde Staten en dus geen sturing van de Amerikaanse beurzen. Verder lag de focus vooral op de hernieuwde spanningen tussen de VS en China.

    "Beleggers zijn bang dat de Amerikaans-Chinese handelsrelatie zal verslechteren na het besluit van president Trump om de nieuwe wetten voor Hongkong te steunen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

    Trump ondertekende woensdag een tweetal wetten die de mensenrechten in Hongkong moeten beschermen. In de speciale bestuurlijke regio van China wordt al maanden geprotesteerd tegen de groeiende invloed vanuit Beijing.

    Donderdag waarschuwde de Chinese minister van buitenlandse zaken Le Yucheng de Amerikaanse ambassadeur Terry Branstad dat de bemoeienis van de VS een serieuze schending is van internationale wetgeving. Le riep Washington verder op om de wetten niet te implementeren om de Amerikaans-Chinese relatie niet nog meer onder druk te zetten.

    Analist Pierre Veyret van ActivTrades wees verder op het gebrek aan concrete vooruitgang in de onderhandelingen tussen de VS en China. "Beleggers die gokten op een gedeeltelijk handelsakkoord voor de kerst, gaan nu serieus twijfelen aan een dergelijke uitkomst en doen daarom aanpassingen in hun aandelenportefeuille."

    Op macro-economisch vlak was er vooral aandacht voor Duitse inflatiecijfers. In november stegen de consumentenprijzen in de grootste economie in de eurozone met 1,1 procent op jaarbasis, gelijk aan oktober. Op maandbasis was sprake van een daling met 0,8 procent, wat sterker was dan verwacht.

    Een definitief cijfer over het consumentenvertrouwen van de eurozone werd donderdag bevestigd op 7,2 negatief, wat een lichte verbetering was ten opzichte van oktober. Het sentiment verbeterde in november meer dan verwacht.

    De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1008. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1009. Olie werd iets goedkoper in een louter elektronische handel.

    Bedrijfsnieuws

    AB InBev zou volgens persbureau Reuters een joint venture willen oprichten of een minderheidsbelang willen verkopen in de bottelarij en blikjesfabrieken, dat 5 miljard à 6 miljard dollar waard zou zijn. Hiermee zou de brouwer de schulden verder kunnen verlagen. KBC Securities vraagt zich echter af of dit nog nodig is na de geplande verkoop van de Australische activiteiten en de beursgang in Azië. Het aandeel won 0,2 procent.

    Remy Cointreau heeft in de eerste helft van het huidige boekjaar meer winst behaald na enkele desinvesteringen. Voor het lopende boekjaar verwacht de Franse distillateur een lichte autonome groei van de operationele winst voor de eigen merken. Op groepsniveau zal de winst vermoedelijk stabiel blijven. Het bedrijf handhaafde daarnaast de outlook voor de middellange termijn. Het aandeel sloot toch 2,4 procent lager.

    AMS heeft donderdag een laatste oproep gedaan aan aandeelhouders van Osram om hun aandelen aan te melden onder het bod dat het Oostenrijkse concern deed op het Duitse lichtbedrijf. AMS meldde dat tot nog toe slechts 3,3 procent van de aandeelhouders van Osram zijn aandelen heeft aangemeld, terwijl het Oostenrijkse concern minimaal 55 procent wil hebben om het bod gestand te doen. AMS heeft zelf al een belang van 19,99 procent in Osram. Het bod van 41,00 euro per aandeel Osram verloopt op 5 december. Het aandeel Osram verloor 1,1 procent, terwijl AMS 2,0 procent steeg.

    Financieel dienstverlener Virgin Money zag de beurswaarde in Londen met bijna 19 procent toenemen na beter dan verwachte cijfers.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. forum rang 10 voda 29 november 2019 18:09
    AEX licht lager de week uit

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 597,29 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

    Het is beetje een vreemde dag stelde sales trader Gert Berendse van ING, "de index begon lager aan de dag op basis van twijfels over de ontwikkelingen aan het handelsfront maar zonder directe aanleiding stegen we vervolgens."

    Het is in zo'n dag lastig conclusies trekken, gaf Berendse aan, "de markten zijn in de VS maar een halve dag open vanwege Black Friday, de handelaren daar, als ze er nog zijn, doen rustig aan en geven zo weinig richting aan de markt."

    Dat de markten niet verder zijn weggezakt naar aanleiding van de spanningen tussen China en de VS nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdagnacht een wet ondertekende waarmee hij liet blijken solidair met de demonstranten in Hongkong te zijn, komt volgens Berendse ook voor een deel door de lage rente, "waar moet je met je geld heen als je uit de markt stapt?"

    De werkloosheid in de eurozone is in oktober gedaald ten opzichte van de voorgaande maand, tot 7,5 procent, van 7,6 procent in september. In Duitsland stabiliseerde de werkloosheid op aangepast niveau in november op 5,0 procent.

    De consumentenprijzen van de eurozone stegen zonder rekening te houden met de invloed van energie- en voedselprijzen met 1,3 procent, waar 1,2 procent voor was verwacht. Een maand eerder kwam de kerninflatie uit op 1,1 procent.

    Olie noteerde vrijdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 3,9 lager op 55,80 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 60,81 dollar werd betaald, een daling van 3,9 procent. Volgende richtpunt is de OPEC vergadering in Wenen, op 5 en 6 december.

    De euro/dollar noteerde op 1,1020. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1007.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,0 procent.

    Adyen en ASR volgden op gepaste afstand met 0,7 procent koerswinst.

    In de AMX stond Arcadis bovenaan met 2,6 procent.

    Altice Europe wist 2,0 procent te stijgen. De Franse sportkrant L'Equipe meldde dat Altice de rechten om de UEFA Champions League uit te zenden in Frankrijk heeft verloren aan Canal+ en belIN Sports. Deze bedrijven betalen tussen 2021 en 2024 een recordbedrag van 375 miljoen euro per jaar om alle wedstrijden uit te zenden. Altice betaalt momenteel 315 miljoen euro per seizoen om de Champions League wedstrijden te laten zien op zijn sportkanaal RMC Sport.

    Bouwer BAM werd 0,5 procent meer waard. Het kabinet geeft bouwers en baggeraars meer ruimte door soepeler te zijn met de meerwaarde voor PFAS. Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen stelde vandaag een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS vast voor de land- en waterbodem. Dit gebeurde nadat het RIVM adviseerde om op basis van metingen een achtergrondwaarde van 0,8 microgram PFAS per kilo grond voor de landbodem te hanteren, en 0,9 microgram per kilo voor de stof PFOS. De nieuwe achtergrondwaarden voor PFAS voor de land- en waterbodem gaan per direct in. Sectorgenoot Heijmans won 1,2 procent. VolkerWessels steeg licht.

    Air France-KLM presteerde het slechtst met een verlies van 2,0 procent. Credit Suisse gaf een verkoopadvies op de luchtvaartmaatschappij af.

    Onder de kleinere aandelen verloren ICT Group en NIBC respectivelijk 1,3 en 1,4 procent. Pharming daarentegen wist 3,9 procent aan te dikken. Ook Alfen had een goede beursdag met een plus van 2,2 procent.

    Het lokaal genoteerde Kardan daalde 8,8 procent na het afgeven van een kwartaalupdate. Een negatief wisselkoerseffect en inflatieschommelingen in Israël zorgden er onder meer voor dat het nettoverlies op jaarbasis opliep van 24 miljoen naar 92,7 miljoen euro.

    Tussenstanden Wall Street
    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 3.145,94 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 10 voda 2 december 2019 19:57
    AEX start decembermaand in mineur

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de laatste maand van 2019 in mineur begonnen. De AEX leverde maandag, de eerste handelsdag van december, 1,7 procent in op 587,12 punten.

    Hernieuwde twijfels over een Amerikaans-Chinese handelsdeal en gemengde inkoopdata speelden het sentiment parten.

    De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat de Amerikaanse steun aan Hongkong het sluiten van een handelsverdrag met China niet makkelijker maakt. "Maar we zien wel wat er gebeurt", aldus de president.

    Afzonderlijk zei de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross dat wanneer er voor 15 december geen gedeeltelijk handelsakkoord ligt, Trump de importtarieven op 156 miljard dollar aan Chinese goederen zal verhogen.

    Daarbovenop maakte Trump ook bekend dat importtarieven op Braziliaans en Argentijns staal worden hervat omdat de twee landen hun valuta zouden manipuleren.

    Volgens marktstrategen van ING roept dit bij beleggers de vraag op hoeveel waarde handelsverdragen met de VS eigenlijk hebben, ook in het kader van de onderhandelingen met China. "Dergelijke akkoorden kunnen dus de prullenbak in wanneer de politieke wind anders waait", aldus ING.

    De handelsdag in Europa begon nog positief door positieve inkoopdata uit China. Ook in de eurozone was het beeld in november positiever voor de industrie, hoewel in Nederland voor het eerst in ruim zes jaar sprake was van een krimp.

    In het Verenigd Koninkrijk was de krimp ook sterker afgelopen maand en in de VS was het beeld verdeeld. Volgens onderzoeksbureau Markit groeide de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in november harder, maar cijfers van ISM duidden op een sterkere krimp.

    Tussen oktober en november daalde de inkoopmanagersindex zoals ISM die meet van 48,3 tot 48,1, waar juist een opleving was voorzien.

    "Dit correspondeert met een economische groei van 1,5 procent", aldus directeur Timothy Fiore van ISM. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 2,1 procent.

    De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1084. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012. Olie werd een procent duurder in aanloop naar de belangrijke OPEC-vergadering later in de week.

    Stijgers en dalers

    Er waren maandag nauwelijks stijgers in de AEX. ASR wist 0,5 procent te stijgen. ASR bank rondde maandag de verkoop van een deel van de bancaire activiteiten aan Achmea af.

    Ook Takeaway.com wist in het groen te sluiten. Het aandeel steeg 0,5 procent. De maaltijddienst lanceerde Takeaway Pay, een alternatief voor de bedrijfskantine.

    Feike Sijbesma vertrekt in 2020 als CEO van DSM en zal zijn taken overdragen aan Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze als co-CEO's. Analist Wim Hoste van KBC Securities sprak van een besluit dat tevreden stelt. Morgan Stanley noemde de keuze voor twee CEO's echter opmerkelijk. Het aandeel daalde 1,5 procent.

    NN Group verloor 1,0 procent, na mediaberichten dat het de verzekeraar wedijvert met onder andere het Belgische Ageas in de overnamestrijd rond het Spaanse Caser Seguros.

    Sterkste daler in de AEX was ASML. Het aandeel daalde 3,4 procent.

    In de Midkap ging OCI aan kop met een winst van 1,5 procent. Altice Europe sloot de rij met een verlies van 2,7 procent.

    Onder de kleine aandelen steeg Sligro 0,4 procent, nadat ING het concern op zijn kooplijst plaatste. Analist Hans D'Haese sprak van een uitdagend jaar voor het concern. Hoewel dit tot in de eerste helft van 2020 zal voortduren, voorziet hij daarna een sterk herstel van de resultaten en een verdubbeling van de winst per aandeel.

    De AScX werd aangevoerd door Alfen, dat 2,2 procent steeg. B&S Group verloor 2,6 procent en droeg daarmee de rode lantaarn.

    Lokaal daalde Euronext 1,9 procent. ING verhoogde maandag het koersdoel voor Euronext van 80,00 naar 83,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens ING maakt Euronext zeker een kans om de Spaanse beurs in te lijven.

    Beter Bed heeft de desinvestering van Matratzen Concord afgerond. Het aandeel won 1,9 procent.

    Avantium steeg 3,1 procent, nadat analist Patrick Roquas van Kepler Cheuvreux oordeelde dat het concern met de recent toegekende 25 miljoen euro aan Europese subsidie op koers ligt om de benodigde 150 miljoen euro aan financiering aan te trekken voor zijn nieuwe FDCA-fabriek.

    Moody's gaf Prosus een Baa3 rating met een stabiele outlook. De toegekende kredietrating weerspiegelt volgens Moody's de mondiale status van het bedrijf met leidende marktposities en een staat van dienst binnen opkomende markten. Ook over het sterke liquiditeitsprofiel van Prosus is Moody's te spreken. Mocht het tot een overname van Just Eat door Prosus komen, dan kan laatstgenoemde de financiële risico's dragen, vanwege de sterke balans en robuuste liquiditeit. Het aandeel daalde maandag 2,1 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Amerikaanse beurzen stevig in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  6. forum rang 10 voda 2 december 2019 19:57
    Europese beurzen doen flinke stap terug

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag flink lager gesloten. De brede STOXX Europe 600 index sloot maandag 1,6 procent lager op 401,01 punten. De index eindigde de maand november nog met een winst van krap drie procent.

    De Duitse DAX daalde 2,1 procent naar 12.964,68 punten. De Franse CAC 40 verloor 2,0 procent tot 5.786,74 punten. De Britse FTSE hield de schade nog enigszins beperkt met een verlies van 0,8 procent op 7.285,94 punten.

    Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte op dat de handelsdag positief van start ging, geholpen door sterker dan voorziene industriecijfers uit China. Ook in de eurozone was het beeld in november positiever voor de industrie.

    Gedurende de dag doken de Europese beurzen in het rood. Volgens Hewson viel dit toe te schrijven aan de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw importtarieven door te voeren op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië.

    Ook uitte hij weer kritiek op de Federal Reserve. Trump is onverminderd van mening dat de Amerikaanse centrale bank de rentes moet blijven verlagen om de flinke koersval in de valuta van Brazilië en Argentinië op te vangen. Trump beschuldigt de landen ervan hun valuta te manipuleren.

    "Trump lijkt niet te snappen dat de reden voor de devaluering in deze landen niet een slim plan van de overheid is, maar het gevolg zijn van een zwakke economie door slecht bestuur", aldus Hewson. "Maar dat lijkt de president niet te beseffen."

    Trump zei maandag verder dat de Amerikaanse steun aan Hongkong het sluiten van een handelsverdrag met China niet makkelijker maakt. "Maar we zien wel wat er gebeurt", aldus de president.

    Afzonderlijk zei de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross dat wanneer er voor 15 december geen gedeeltelijk handelsakkoord ligt, Trump de importtarieven op 156 miljard dollar aan Chinese goederen zal verhogen.

    Later op de dag bleek dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in november volgens onderzoeksbureau Markit harder groeide, maar cijfers van ISM duidden op een sterkere krimp.

    De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1084. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012. Olie werd een procent duurder in aanloop naar de belangrijke OPEC-vergadering later in de week.

    Bedrijfsnieuws

    Fresnillo verloor 1,1 procent. De mijnbouwer verwacht dat de productie van goud en zilver dit jaar aan de onderkant uitkomt van de eerder genoemde bandbreedte, en dat de productie van goud de komende drie jaar geleidelijk zal dalen.

    Een sterke beweger was Ocado. De Britse online supermarkt zal een converteerbare obligatie van 500 miljoen pond uitgeven en verwacht een omzetgroei van 10 tot 11 procent in het kwartaal dat op 1 december eindigde. Voor het nieuwe jaar wordt 25 miljoen pond aan extra operationele kosten verwacht, onder andere voor een nieuwe samenwerking in Japan. Het aandeel daalde 7,4 procent.

    Ted Baker verloor 8,0 procent. De Britse retailer heeft vermoedelijk de waarde van zijn voorraden met 20 miljoen tot 25 miljoen pond overschat. Het aandeel is dit jaar al zo'n 80 procent minder waard geworden.

    UniCredit gaat zijn belang in de Turkse bank Yapi ve Kredi Bankasi verlagen tot minder dan 32 procent. Dit wordt door analisten gezien als een voorbode van een mogelijke exit uit Turkije. De Italiaanse bank presenteert dinsdag een strategie-update. Het aandeel daalde 1,5 procent.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de Amerikaanse aandelenmarkten stevig in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 3 december 2019 18:04
    Damrak andermaal onderuit door handelsvrees

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, na een positieve start, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de hoop op een snelle handelsdeal met China verder de bodem insloeg.

    De AEX-index sloot 0,7 procent lager op 582,93 punten, nadat in de ochtendhandel nog de groene cijfers overheersten.

    De hoop op een eindejaarsrally werd aan het eind van de ochtend de kop ingedrukt toen Trump in Londen zei dat hij geen haast heeft om een deal met China te sluiten en dat hij misschien liever een deal over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 heen wil tillen.

    Hoewel de beurs in twee dagen tijd een aantal procenten is gedaald, is er volgens portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl niet zo veel aan de hand.

    "Het behaalde rendement op aandelen dit jaar is fantastisch, alleen iets minder goed sinds maandagochtend bij de opening." Jellema weet niet of er een eindejaarsrally komt, maar ziet geen reden om uit aandelen te stappen, vooruitblikkend op 2020.

    De uitspraken van Trump moeten we volgens Jellema met een korrel zout genomen worden en zijn onderdeel van diens onderhandelingstactiek. "De onzekerheid over de deal met China laait weer wat meer op, maar je kunt er eigenlijk niets mee."

    Maandag haalde de president de beurzen ook al onderuit door nieuwe importsancties op te leggen aan Brazilië en Argentinië, die hun valuta zouden manipuleren. Tijdens de NAVO-top in Londen zei Trump dinsdagmiddag verder dat de handelsrelatie tussen de VS en de EU oneerlijk is. Met name de Franse digitaks voor bedrijven als Apple en Google is een doorn in het oog. Daarom gaan de VS op 2,4 miljard aan Franse importgoederen een importheffing van 100 procent zetten. Trump was positiever over de verhoudingen bij de militaire samenwerking NAVO, omdat de Europese deelnemers inmiddels meer meebetalen.

    Een positieve inkoopmanagersindex van ISM voor de regio New York in november gaf niet veel lucht. De index wees op groei, na een krimpcijfer voor oktober. Vanochtend bleken de producentenprijzen in de eurozone in oktober zoals verwacht licht hoger dan in september en bijna 2 procent lager op jaarbasis.

    De euro/dollar noteerde dinsdag aan het eind van de handelsdag vrijwel stabiel op 1,1086 na de stevige stijging van maandag. Belangrijk voor de dollar wordt het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt, aldus valutahandelaar Paul Erdmann van Ebury.

    Het Britse pond en de Japanse yen werden duurder. De olieprijs was stabiel, op 56,04 dollar voor een vat WTI-olie in New York en 60,93 dollar voor de Brent-future.

    Stijgers en dalers

    In de AEX waren er acht stijgers, aangevoerd door Galapagos, dat de uitblinker was met 3 procent koerswinst. Jellema van Deaandeelhouder.nl had geen nieuws gezien dat de beweging kon verklaren.

    Verzekeraar ASR Nederland sloot de rij met een verlies van 3,7 procent, gevolgd door de andere drie financials Aegon, ING en NN, met verliezen van 2 tot 3 procent. ING kreeg wel een koersdoelverhoging van Morgan Stanley van 10,00 naar 11,00 euro.

    Grondstoffenfondsen ArcelorMittal en Shell trokken de index fors mee omlaag, met dalingen van 3,3 en 1,8 procent. Daarmee zijn het de gebruikelijke cyclische aandelen die voor de meeste beweging zorgen, zei Jellema.

    Randstad steeg 1,0 procent na een strategie-update bij de beleggersdag. De uitzender wil 120 miljoen euro aan kosten besparen tot en met 2021 en herhaalde de doelen voor 2019, tot geruststelling van KBC Securities. ING sluit een aanzienlijk hoger dividend niet uit, na de beleggersdag.

    Takeaway.com won ook 1,0 procent. De maaltijdbezorger opende nog maar eens de aanval op rivaal Prosus, dat een concurrerend overnamebod deed op Just Eat. De argumenten van de rivaal zijn volgens topman Jitse Groen van Takeaway "hoogst opportunistisch".

    Volgens Jellema zaagde de Takeaway-topman zijn concurrent bij de enkels af, door te zeggen dat Prosus de sector niet begrijpt. Omdat de koers van Takeaway is gestegen, is het bod in aandelen van de Nederlandse maaltijdbezorger niet meer zo veel lager dan het bod in contanten van Prosus. De spinoff van het Zuid-Afrikaanse Naspers zal een hoger bod moeten doen om als winnaar uit de strijd te komen. Dat zou volgens Jellema wel eens kunnen gebeuren, omdat de kemphanen naar zijn inschatting beide 'Bokito's' zijn, die geen nederlaag over hun kant willen laten gaan. Dat biedt perspectief voor de belegger in het Britse Just Eat.

    Philips kondigde maandag nabeurs een strategische samenwerking met Inspira Health aan, ter waarde van 50 miljoen dollar. Het aandeel sloot vrijwel vlak.

    In de Midkap-index eindigden Corbion en WDP bovenaan, terwijl BAM en AMG de grootste verliezers waren, met zo'n 2,5 procent koersverlies.

    Fugro daalde 0,8 procent. Volgens ING moet de bodemonderzoeker oppassen dat de verkoop van het belang in Seabed Geosolutions niet misloopt door een patentzaak.

    Bij de kleine fondsen was Pharming een van de weinige stijgers met een winst van 2,6 procent. Houtveredelaar Accsys verloor juist 2,2 procent.

    Alfen gaat het Duitse Uniper een opslagsysteem van 10 Megawatt op de Maasvlakte leveren. Het aandeel sloot 2,4 procent lager. De aangekondigde benoeming van Daniëlle van der Sluijs als financieel directeur bij Nedap bracht de koers niet in beweging.

    Lokaal deed bioplasticfabrikant Avantium het opnieuw goed, nu met een stijging van krap 8 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. forum rang 10 voda 3 december 2019 19:18
    Handelsvrees drukt Europese beurzen in het rood

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag opnieuw overwegend lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 398,60 punten, de Duitse DAX won 0,2 procent op 12.989,29 punten, de Franse CAC 40 verloor 1,0 procent op 5.727,22 punten. De Britse FTSE 100 ging 1,8 procent lager op 7.158,76 punten.

    "Het is opnieuw een onrustige dag gebleken voor de Europese aandelenmarkten, ondanks een positieve start van de handel", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Alweer zorgen uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump voor onrust", zei Hewson.

    De uitspraken van Trump zorgden maandag al voor beweging op de financiële markten en beleggers hielden daarom vandaag de NAVO-bijeenkomst in Londen in de gaten, waar Trump aanwezig is. Daar zei de president dinsdag dat een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en China mogelijk op zich laat wachten tot na de presidentsverkiezingen in de VS in november 2020. "Dat idee spreekt me wel aan", aldus Trump.

    "Deze onverschilligheid strookt niet met de verwachtingen in de markt dat een deal binnen handbereik zou zijn en laat ook al het optimisme verdampen dat in de afgelopen weken de rally dreef", aldus Hewson van CMC.

    De marktanalist ziet een duidelijk gebrek aan urgentie bij Trump en daarmee een kans dat op 15 december nieuwe Amerikaanse importheffingen gaan gelden op Chinese goederen. Bovendien kondigde de president ook importheffingen van 100 procent aan op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen. Washington doet dit in reactie op de Franse digitaks, die vooral de grote Amerikaanse techbedrijven raakt.

    "Alle factoren bij elkaar maken de aandelenmarkten erg kwetsbaar voor verdere verliezen, al helemaal als de importtarieven op Chinese goederen op 15 december daadwerkelijk doorgaan", aldus Hewson. "Een tijdlang hebben beleggers gedacht dat deze heffingen misschien geschrapt of uitgesteld zouden worden. Nu lijkt deze gedachtegang niet meer actueel." Hewson is dan ook niet verrast dat de markten onderuit gingen.

    Vooral de Britse FTSE 100 stond vandaag onder druk, zo merkte Hewson op. De marktanalist wees erop dat veel Britse bedrijven in de index hun winst in dollars maken en bovendien gevoelig zijn voor de economische cyclus. Het vooruitzicht op meer handelsspanningen, een sterker pond en zwakke grondstofprijzen zorgden er volgens Hewson eveneens voor dat de Britse beurs rond de laagste niveaus sinds halverwege oktober koersten.

    Het Britse pond zat dinsdag in de lift omdat de Conservatieve partij van premier Boris Johnson volgende week lijkt af te stevenen op een absolute meerderheid in het parlement.

    "Opmerkelijk genoeg ontsprong de Duitse DAX het negatieve sentiment", zo merkte de marktanalist op, "en deed het daarmee beter dan andere Europese beurzen."

    Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober op maandbasis licht zijn opgelopen. De stijging van 0,1 procent ten opzichte van september was voorzien. De daling van de producentenprijzen met 1,9 procent op jaarbasis was iets sterker dan verwacht.

    De euro/dollar noteerde dinsdag aan het eind van de ochtend vrijwel stabiel op 1,1093 na de stevige stijging van maandag.

    Verder was de stijging van de Australische dollar opvallend, nadat de Reserve Bank of Australia zijn belangrijkste rente handhaafde op het historisch lage niveau van 0,75 procent, maar verdere verlagingen in 2020 niet ondenkbaar noemde.

    De olieprijs was stabiel, op 56,04 dollar voor een vat WTI-olie in New York en 60,93 dollar voor de Brent-future.

    Bedrijfsnieuws

    Randstad kwam dinsdag met een strategie-update tijdens een beleggersdag en rekent op 120 miljoen euro aan kostenbesparingen in 2021. Volgens KBC Securities was het verder een geruststelling dat de richtlijnen voor 2019 werden herhaald. ING stelde dat een aanzienlijk hoger dividend niet is uitgesloten. Het aandeel ging 1,0 procent hoger.

    UniCredit schrapt 8.000 banen en sluit circa 500 kantoren in West-Europa, meldde de bank dinsdag tijdens een beleggersdag. Dit moet leiden tot een kostenbesparing van 1 miljard euro. Zo wil UniCredit de winst per aandeel met 12 procent per jaar laten groeien tot en met 2023. De omzet moet met 0,8 procent per jaar groeien tot 19,3 miljard euro in 2023. Tegelijk wil de Italiaanse bank 8 miljard euro aan kapitaal terug laten vloeien naar aandeelhouders, waaronder een kwart door middel van aandelenterugkoopprogramma's. Het aandeel daalde 0,5 procent.

    Kering en LVHM, twee Franse aanbieders van luxe-producten als parfum, mode en champagne, leverden 1,9 en 1,5 procent vanwege de dreiging van Amerikaanse importheffingen ter vergelding van de Franse digitaks.

    Ryanair vervoerde in november 11 miljoen passagiers, meldde de Ierse prijsvechter. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder, maar fors minder dan de 13,8 miljoen vervoerde passagiers in oktober. Het aandeel daalde 0,4 procent.

    Concurrent EasyJet zal vermoedelijk na een half jaar afwezigheid weer terugkeren in de Britse FTSE 100 index. Dit blijkt uit data van FTSE Russell. Afgelopen juni viel EasyJet uit de FTSE 100, na meer dan zes jaar onderdeel te hebben uitgemaakt van deze index. Op basis van de data lijkt het aandeel de herverzekeraar Hiscox te gaan aflossen in de hoofdindex. EasyJet werd 1,4 procent goedkoper.

    Airbus werd 4,4 procent goedkoper in Parijs. De Wereldhandelsorganisatie meent dat de EU nog altijd illegaal subsidies verstrekt aan de Europese vliegtuigbouwer.

    Takeaway.com viel rivaal Prosus aan, door diens concurrerende bod op het Britse Just Eat opportunistisch te noemen. "Prosus heeft de afgelopen weken een aantal beweringen gedaan in een poging om zijn hoogst opportunistische bod in contanten op Just Eat aantrekkelijker te doen lijken", zei CEO Jitse Groen van Takeaway in een persbericht. Daarmee zouden de investeerders laten zien dat de de maaltijdbezorgsector niet goed begrijpen. Het aandeel sloot 1,0 procent in de plus.

    Tussenstand Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden bij het sluiten van de Europese beurzen in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. forum rang 10 voda 4 december 2019 17:53
    Hersteldag voor AEX

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag ruim hoger gesloten en maakten zo de verliezen van de voorgaande twee dagen weer deels goed.

    De AEX index sloot 1,4 procent in het groen op 590,99 punten, terwijl de AMX 1,3 procent hoger eindigde en voor de AScX een plus van 0,5 procent werd neergezet.

    "Het was een optimistische dag, waarin we een pullback zagen van de verliezen van de laatste dagen", zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. "Het is normaal dat de beurs daarna een paar punten hoger opent, maar door de uitspraken van Trump schoot het door tot een winst van bijna 1,5 procent."

    De AEX kreeg een duw in de rug door een bericht van Bloomberg. Het persbureau meldde dat de VS en China dichter bij overeenstemming komen over het terugdraaien van bepaalde importheffingen om een eerste fase handelsakkoord te kunnen tekenen. Verwacht wordt dat het akkoord voor 15 december zal worden gesloten, schreef Bloomberg, zodat aangekondigde Amerikaanse importheffingen niet hoeven door te gaan.

    In de middag zei de Amerikaanse president Trump ook nog dat de onderhandelingen met China volgens hem prima verlopen, nadat hij een dag eerder er nog op hintte dat een voorlopige eerste handelsdeal nog wel een jaar op zich kon laten wachten.

    "Het wordt een beetje een soap op deze manier", zei Bonsee, die denkt dat dit nog wel even zo zal doorgaan. Het weekend van 15 december zal ongeveer het laatste significante nieuws zijn waar de beurs dit jaar nog op kan reageren, denkt de handelaar, met de importheffingen die wel of niet doorgaan en de uitslag van de Britse verkiezingen. Vooralsnog lijkt de verwachte overwinning voor de Conservatieven niet in gevaar te zijn.

    Economisch nieuws betrof vooral de inkoopmanagersindices voor de dienstensector die uit alle windstreken binnendruppelden. De cijfers voor de eurozone wezen op minder sterke groei in november dan in oktober. De twee indices van ISM en Markit voor de VS lieten een verdeeld beeld zien.

    Een banenrapport van ADP wees op een fors tegenvallende groei van de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven. In plaats van de verwachte 150.000 banen kwamen er maar 67.000 banen bij in november.

    De olieprijs steeg sterk. De Amerikaanse voorraden ruwe olie daalden met bijna 5 miljoen vaten tot 447 miljoen stuks.

    Een januari-future West Texas Intermediate steeg 3,5 procent tot 58,30 dollar, terwijl een februari-future Brent 3,4 procent duurder werd op 63,11 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,1081. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar ook op 1,1081.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal, Aalberts en IMCD, die elk meer dan 3 procent erbij kregen. Een beleggersdag van Aalberts maakte beleggers enthousiast.

    JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor ASML naar 280,00 euro met een onveranderd Overwogen advies. Volgens de analisten is er nog meer dan genoeg opwaarts potentieel, ondanks een "uitmuntend" 2019. Het aandeel won 2,7 procent.

    AkzoNobel profiteerde van een adviesverhoging van Morgan Stanley. Dit werd verhoogd van Gelijkgewogen naar Overwogen en het koersdoel ging van 85,00 naar 105,00 euro. Het aandeel werd 2,3 procent duurder.

    Adyen deed het ook goed met een stijging van 1,5 procent. Het werd door Acne Studios geselecteerd voor het afhandelen van de betalingen in zijn winkels, meldde het betaalplatform met een beursnotering in Amsterdam woensdag bekend zonder financiële details te verstrekken.

    Onderaan de lijst moest KPN zich behelpen met een koerswinst van 0,1 procent.

    In de AMX was OCI was de uitblinker met een winst van 4,5 procent, ondanks een koersdoelverlaging door Berenberg. De bank handhaafde wel zijn koopadvies voor OCI. Bouwbedrijf BAM was ook in trek met 3,7 procent koerswinst.

    Dalers waren schaars bij de Midkap-namen. Slechts Altice, Flow Traders en Corbion moesten wat terrein prijsgeven.

    Onder de kleinere aandelen was Kendrion koploper met een plus van 2,5 procent.

    Bij de lokale fondsen stak Curetis er bovenuit met 3,1 procent koerswinst. Trappenfabrikant Alumexx stapte een trede omlaag met een koersverlies van 2,3 procent.

    Wall Street

    De winsten op Wall Street liepen op met ongeveer 0,8 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 10 voda 4 december 2019 19:07
    Europese beurzen schudden handelsvrees af

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag in het groen geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,2 procent op een slot van 403,19 punten. De Duitse DAX ging 1,2 procent hoger op 13.140,57 punten, de Franse CAC 40 eindigde 1,3 procent in de plus op 5.799,68 punten en de Britse FTSE 100 won op een slotstand van 7.188,50 punten, 0,4 procent.

    De afgelopen dagen waren er nieuwe twijfels over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, met name toen de Amerikaanse president Donald Trump zei dat een deal na de presidentsverkiezingen in de VS in november 2020 tot de mogelijkheden behoort.

    Woensdag meldde persbureau Bloomberg echter dat een deal voor 15 december nog altijd mogelijk is. Op die datum gaan nieuwe importheffingen gelden op Chinese goederen die nog niet worden belast met een hoger tarief. Trump zei woensdag bovendien dat de onderhandelingen goed verlopen.

    De meer optimistische toon was voldoende om de Europese markten te laten herstellen, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Toch blijft het gevoel hangen dat er spelletjes met de markt worden gespeeld [door Washington]. En ondanks de compleet andere toon is een deal niet dichterbij gekomen in de afgelopen 24 uur", aldus de marktvorser.

    Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de dienstensector in de eurozone in de maand november. Voor de muntunie als geheel was sprake van een minder sterke groei dan in oktober, maar de daling was niet zo sterk als verwacht. De inkoopmanagersindex daalde van 52,2 naar 51,9 in november. En was echter slechts een index van 51,5 verwacht.

    In een toelichting onderstreepte econoom Chris Williamson van Markit dat de definitieve cijfers iets beter waren dan de voorlopige ramingen. Toch wijzen de cijfers volgens hem nog altijd op vrijwel een stagnatie van de economie. Vermoedelijk groeit de economie in de eurozone dit kwartaal met slechts 0,1 procent.

    Williamson denkt daarom dat er een goede kans is dat de Europese Centrale Bank begin volgend jaar met extra stimuleringen komt.

    De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1082.

    Olie werd 4 procent duurder na een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Donderdag begint de tweedaagse OPEC-vergadering in Wenen. Volgens de laatste berichten zou Saoedi-Arabië druk zetten op landen die zich momenteel niet aan de gemaakte afspraken houden.

    Bedrijfsnieuws

    Aandelen van autofabrikanten in Duitsland werden woensdag meer waard. BMW steeg ruim een procent, Daimler won 0,7 procent.

    De Duitse automarkt zal in 2020 licht krimpen, na een recordverkoop in 2019, meldde het Verband der Internationalen Kraftfahrzeughersteller woensdag. VDIK verwacht een lichte daling in 2020, tot 3,35 miljoen registraties van nieuwe wagens, waarvan een groter deel elektrisch dan in 2019.

    Shell heeft een vijftienjarig contract getekend voor een zonne-energieproject met EDF Renewables. Het gaat om een gedeelte van het project Palen Solar in Californië, ter grootte van 132 megawatt, dat vanaf eind 2021 stroom moet gaan leveren. Het aandeel Royal Dutch Shell steeg 0,1 procent.

    Air France-KLM neemt toch geen belang in Virgin Atlantic, de luchtvaartmaatschappij van miljardair Richard Branson, waarin ook Delta Air Lines een groot belang heeft. Hoewel toezichthouders akkoord gaan, hebben de bedrijven besloten dat een commerciële samenwerking voldoende is. Het aandeel van Air France-KLM sloot woensdag 2,3 procent hoger.

    Orange heeft woensdag groeiplannen voor de komende jaren gepresenteerd, waarin ook duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Het Franse telecombedrijf mikt onder meer op een groei van de EBITDA na leases van gemiddeld 2 tot 3 procent per jaar tussen 2021 en 2023. Beleggers leken niet overtuigd en het aandeel Orange daalde 4,7 procent.

    ArcelorMittal heeft de Indiase overheid om immuniteit gevraagd in mogelijke toekomstige onderzoeken gerelateerd aan Essar Steel, schreef The Economic Times woensdagochtend op basis van meerdere bronnen. De staalreus is van mening dat toekomstige of huidige onderzoeken naar de Ruia-familie, de voormalige eigenaren van Essar Steel, geen impact mogen hebben op de door ArcelorMittal overgenomen activiteiten van Essar. Het aandeel van ArcelorMittal won 3,8 procent.

    Ahold Delhaize heeft een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aangekondigd ter waarde van 1 miljard euro. Het aandeel sloot 0,2 procent in de plus.

    Thyssenkrupp wil flink werk maken van zijn staalactiviteiten, nadat een fusie eerder werd afgeschoten door de toezichthouder. Vermoedelijk verdwijnen er 1.200 banen, zo las Reuters in een interne memo. Steel Europe moet door deze kostenbesparingen en meer omzet uit de auto-industrie naar een EBIT van 600 miljoen euro groeien in de komende jaren. Het aandeel won 1,9 procent.

    Ryanair heeft aangegeven dat de vertraging met de levering van de Boeing 737 MAX toestellen er voor heeft gezorgd dat het schema voor 2020 van de vliegmaatschappij moet worden aangepast. Het aandeel won toch 2,1 procent.

    Tussenstanden Wall Street
    De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag rond het Europese slot hoger. De S&P 500 steeg 0,7 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  11. forum rang 10 voda 5 december 2019 17:53
    Optimisme AEX aan einde weer getemperd

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag verder gestegen, maar het optimisme sinds woensdag bleek aan het einde van de dag weer wat weg te ebben.

    De AEX index sloot desalniettemin 0,3 procent hoger op 592,54 punten. De Midkap-index eindigde 0,1 procent in de plus en de AScX-index won 0,5 procent.

    Woensdag reageerden de markten al opgelucht na verschillende berichten, onder meer van de Amerikaanse president Donald Trump, dat er vooruitgang wordt geboekt met het handelsakkoord.

    Vannacht zei ook Beijing dat de onderhandelingen netjes op koers liggen. Volgens de Chinese woordvoerder Gao Feng zijn er nauwe contacten, hoewel hij geen details prijsgaf. Hij herhaalde dat Amerika bepaalde importheffingen zal intrekken, als het tot een eerste fase akkoord komt.

    Het optimisme van woensdag was donderdag overigens weer wat getemperend, zei sales trader Gert Berendse van ING. Het lijkt er op dat er geen top op hoog niveau zal komen voor 15 december, de deadline voor nieuwe Amerikaanse importheffingen. "Een mogelijkheid kan zijn dat die deadline wordt uitgesteld, omdat de onderhandelaars er 'bijna' uit zijn", zei Berendse. "Daar hoopt de markt nu een beetje op."

    Aan het begin van de week gingen de markten nog onderuit, toen Trump zei dat hij de handelsdeal best nog een jaar zou willen uitstellen. Die uitspraak werd daarna weer met een korrel zout genomen, maar per saldo staan de beurzen nog lager sinds eind vorige week.

    De spanningen tussen de twee landen liepen recent op, nadat de VS steun gaven aan de demonstranten in Hongkong door twee nieuwe wetten aan te nemen en Washington zich ook kritisch uitliet over de positie van de Oeigoerse minderheid in China.

    Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING ziet het somberder in, kijkend naar de steun- en weerstandslijnen in de grafiek van de AEX. Hij zei dat hij op korte termijn een "venijnige correctie" verwacht in de AEX.

    Economisch nieuws leek weinig invloed te hebben op de grafiek van donderdag. In de middag bleken de Amerikaanse fabrieksorders in oktober zoals verwacht te zijn gestegen. De nieuwe steunaanvragen daalden, evenals het Amerikaanse handelstekort.

    Eerder op de dag bleken de Duitse fabrieksorders bleken in oktober weer te zijn gedaald, evenals de detailhandelsverkopen in de eurozone. De economie van de eurozone groeide afgelopen kwartaal met 0,2 procent op kwartaalbasis.

    De euro/dollar handelde op 1,1099.

    De olieprijs steeg met iets minder dan 1 procent, tot 58,78 dollar voor de future in New York en 63,59 dollar voor Brent-olie. Oliehandelaren zijn in afwachting van de uitkomsten van een tweedaagse vergadering van oliekartel OPEC op donderdag en vrijdag. "Het advies is om de productiebeperkingen met 500.000 vaten per dag uit te breiden", zei Berendse. "Daar loopt de markt nu op vooruit."

    Stijgers en dalers

    In de AEX eindigden de meeste fondsen in het groen. Takeaway.com, Galapagos en ArcelorMittal eindigden bovenaan het rijtje. Unilever en ASR Nederland waren met 0,6 procent de sterkste dalers.

    ArcelorMittal won 2,1 procent. De staalreus presteert meestal goed als er positief nieuws is over het handelsconflict.

    Galapagos werd 2,1 procent duurder. Analisten van Berenberg wezen op de robuuste pijplijn van het biofarmaceutische bedrijf en herhaalden hun koopadvies.

    Takeaway.com steeg 2,1 procent. Het bedrijf zal vermoedelijk pas eind december beslissen wat zijn definitieve bod op het Britse Just Eat zal zijn, evenals rivaal Prosus.

    ING sloot 0,3 procent hoger. De bank bereikte volgens Reuters een voorwaardelijke schikking van 30 miljoen dollar in Italië, omdat cybercriminelen via de Nederlandse bank in Italië gestolen geld wit wasten.

    Aalberts won 0,6 procent. Het bedrijf gaat voor 350 miljoen euro desinvesteren en wil de voorraden verkleinen en inzetten op minder technologieën en eindmarkten. Volgens analisten van ABN AMRO is dit ook nodig om de doelstellingen voor 2022 goed te halen.

    VolkerWessels daalde 0,2 procent. De bouwer gaat ruim 800 woningen bouwen in Den Bosch. ING zei te verwachten dat de Nederlandse bouw volgend jaar nog steeds licht zal groeien in volume, ondanks de noodzaak om stikstofuitstoot binnen de perken te houden.

    In de AMX deed Fugro goede zaken met een koerswinst van 5 procent. Lucerne verdubbelde het belang in de bodemonderzoeker naar ruim 10 procent.

    Altice Europe en AMG waren de sterkste dalers, met respectievelijk 1,9 en 1,6 procent.

    SBM Offshore won 1,9 procent. De bestelling door SBM van twee nieuwe hulls is volgens KBC Securities een teken dat de oliedienstverlener vertrouwen in de markt heeft.

    In de AScX werd Alfen 5,5 procent meer waard en sloot op 14,86 euro. Analisten van Berenberg noemden de koers te laag. Zij hanteren een koersdoel van 22 euro met een koopadvies.

    Pharming werd 1,9 procent duurder, maar Kiadis Pharma leverde 2,3 procent in.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden donderdag vlak tot licht lager.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  12. forum rang 10 voda 5 december 2019 18:59
    Europese beurzen weten winst niet vast te houden

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde 0,1 procent lager op 403,08 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 13,054.80 punten, maar de Franse CAC 40 wist fractioneel hoger te sluiten op op 5.801,55 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent lager op 7.137,85 punten.

    De Europese indices wisten de winsten van halverwege de handelsdag niet vast te houden.

    Beleggers zijn onzeker over hoe de handelsgesprekken tussen China en Amerika zullen aflopen, gaf analist David Madden van CMC Markets aan. "Sommige handelaren zijn optimistisch gestemd en verwachten dat er een soort van fase één handelsovereenkomst binnen twee weken zal worden ondertekend, terwijl anderen nog steeds bang zijn dat president Trump de mogelijkheid openlaat om handelsovereenkomst pas na de verkiezingen van 2020 te gaan sluiten."

    De rally in het Britse pond speelde Britse bedrijven parten die een groot deel van hun inkomsten uit het buitenland halen, stelde Madden, "dit zorgde voor extra druk op de FTSE 100."

    De Duitse industrie blijft nog altijd in een recessiemodus. De index die de activiteit van de industrie weergeeft, daalde in november van 4,0 negatief naar 9,3 negatief. En ook de Duitse fabrieksorders in oktober vielen tegen. Er was sprake van een daling met 0,4 procent, terwijl er juist gerekend was op een stijging met 0,2 procent.

    Donderdag kwam de definitieve lezing van de economische groei van de eurozone over het derde kwartaal naar buiten. Die kwam uit op een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis en 1,2 procent op jaarbasis, gelijk aan de voorlopige ramingen

    Op hetzelfde tijdstip werden van de muntunie de detailhandelsverkopen over oktober gepubliceerd. Die daalden met 0,6 procent, terwijl de verwachting duidde op een afname met slechts 0,2 procent op maandbasis.

    Daarnaast kan de OPEC-vergadering in Wenen rekenen op de aandacht van de markt. Het oliekartel overlegt over een verlenging van het productieverlagingsakkoord. The Wall Street Journal meldde dat een aantal olieproducerende landen onder aanvoering van Saoedi-Arabië en Rusland zou aandringen om de productie-inperking met nog eens 500.000 vaten per dag uit te breiden.

    Degenen die hopen op een snelle beslissing vandaag van de OPEC kunnen vandaag wel eens worden teleurgesteld, denkt ING. "Zoals gewoonlijk kan de vergadering langer duren dan gepland, dus wees daar maar op voorbereid."

    Olie noteerde hoger. Een januari-future West Texas Intermediate werd 0,4 procent meer waard op 58,64 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 63,47 dollar werd betaald, een stijging van 0,8 procent.

    De euro/dollar noteerde op 1,1103. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1077 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1076 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    ING heeft een voorlopige deal bereikt met aanklagers in Milaan, om 30 miljoen euro te betalen in een onderzoek naar witwassen via de bank. Dat meldde persbureau Reuters donderdag op basis van twee bronnen. De schikking, die een "overeengekomen boete" wordt genoemd, moet nog door een rechter worden bevestigd, maar heeft al de steun van de openbare aanklagers, stelde het bericht. ING wilde geen commentaar geven op vragen van ABM Financial News. De bank zal geen nieuwe klanten in Italië accepteren totdat gesprekken met Banca d'Italia over betere klantcontrolesystemen zijn afgerond.

    ArcelorMittal overweegt om richting 2023 4.700 arbeidsplaatsen te schrappen bij zijn staalfabriek in het Italiaanse Taranto. Dit schreef persbureau Bloomberg donderdag, nadat het een conceptvoorstel had ingezien. Het plan is verder om de productiecapaciteit te verlagen naar 6 miljoen ton in 2021. Hiervoor gold eerder een doelstelling van 8 miljoen ton. De koers van het aandeel van de dominante staalspeler won donderdag 1,4 procent. De staalreus presteert meestal goed als er positief nieuws is over het handelsconflict.

    Novartis verwacht dankzij meer dan 25 mogelijke blockbusters op lange termijn te kunnen blijven groeien. Dit liet de Zwitserse farmaceut weten bij aanvang van zijn beleggersdag. De koers van het aandeel steeg 0,3 procent.

    Het Franse Kering, bekend van luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci, heeft verkennende gesprekken gevoerd met het Italiaanse merk voor skikleding Moncler over een overname. Dit meldde persbureau Bloomberg woensdagavond op basis van ingewijden. Het aandeel van Kering steeg donderdag 0,4 procent in koers.

    De aandelen easyJet en Just Eat, waar Takeaway.com op jaagt, zijn opgenomen in de FTSE 100 index. Zij nemen de plaats in van Hiscox en Fresnillo.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.110,51 punten. De Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq daalden eveneens 0,1 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 6 december 2019 18:01
    AEX sluit ruim boven 600 punten

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,8 procent en sloot daarmee ruim boven de 600 punten. De AEX sloot op 602,30 punten, terwijl de AMX een winst van 1,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

    Het Amerikaans banenrapport, de OPEC-vergadering in Wenen en de gemengde signalen rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China waren vrijdag de belangrijkste punten van focus.

    Het Amerikaans banenrapport overtrof de verwachtingen ruimschoots. Uit de cijfers van het Amerikaans ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de VS in november is gestegen met 266.000, terwijl economen vooraf uitgingen van een stijging van slechts 187.000. De werkloosheid bedroeg 3,5 procent, in tegenstelling tot de verwachte 3,6 procent. Het gemiddeld uurloon steeg in november met 0,25 procent, ofwel 0,07 dollar naar 28,29 dollar per uur. De arbeidsparticipatie kwam in november uit op 63,2 procent.

    Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van een positief rapport en zei dat er voorlopig geen reden voor de Federal Reserve is om verder in actie te komen.

    De OPEC en deelnemende olieproducenten buiten het kartel hebben conform de verwachting vrijdag in Wenen afgesproken de productie in het eerste kwartaal van 2020 met nog eens 500.000 vaten per dag in te perken, bovenop de bestaande afspraak van 1,2 miljoen vaten per dag.

    Senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees er echter op dat het besluit bevestigde wat we volgens hem in de praktijk al langer zien en dat is volgens de econoom dat OPEC de productie de afgelopen maanden al flink heeft verlaagd, waardoor er per saldo weinig verandert.

    Olie sloot vrijdag 1,1 procent hoger.

    Daarnaast duurt de onzekerheid over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China voort. Enerzijds rekent de markt erop dat er de komende weken wat beweging komt richting een tijdelijke oplossing, anderzijds waren er ook geluiden dat de kwestie pas volgend jaar na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal worden opgelost.

    De belangrijkste econoom van het Witte Huis, Larry Kudlow, zei vrijdag dat een gedeeltelijk handelsverdrag binnen handbereik is. De twee landen zijn intensief aan het onderhandelen, volgens Kudlow, maar er wordt alleen een deal gesloten die goed is voor de VS, aldus de econoom, die daarmee eerdere woorden van president Donald Trump herhaalde.

    Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de industriële productie van Duitsland over oktober op maandbasis 1,7 procent is gedaald.

    "Een slechte start van het vierde kwartaal", oordeelde ING. Vooral de teruglopende productie in de bouwsector van 2,8 procent viel volgens econoom Carsten Brzeski tegen. "De cijfers van vandaag suggereren dat de Duitse economie nog steeds flirt met stagnatie en krimp in het laatste kwartaal van dit jaar", aldus Brzeski.

    "Handelsconflicten, mondiale onzekerheid en uitdagingen in de automotive industrie hebben de Duitse industrie in de houdgreep en het is lastig om daar uit te komen", volgens de econoom van ING.

    Naast de Amerikaanse banencijfers kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag uit de VS tevens het nieuws dat het Amerikaans consumentenvertrouwen in december verder is gestegen en dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in oktober licht zijn gedaald.

    De euro/dollar noteerde op 1.1050. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1104 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1102 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,5 procent, gevolgd door ASML en IMCD met winsten van respectievelijk 3,4 procent en 3,3 procent. Adyen was met een verlies van 0,5 procent de enigste daler van de hoofdfondsen.

    Philips won 1,9 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley van Gelijkgewogen naar Overwogen. Het koersdoel ging van 41,00 naar 50,00 euro. Morgan Stanley wees op de kansen die Philips heeft om de marge te verbeteren. De Amerikaanse zakenbank ziet verder opwaarts koerspotentieel zodra de kwaliteit van de winst ook verbetert.

    RELX heeft een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 600 miljoen Britse pond afgerond en kondigde een nieuw programma ter waarde van 100 miljoen pond aan. Het aandeel steeg 1,6 procent.

    In de AMX won Boskalis 6,2 procent. De baggeraar haalde een opdracht binnen voor een landaanwinningsproject op de Filipijnen ter waarde van 325 miljoen euro. Air France-KLM sloot de rij met een verlies van 1,1 procent. GrandVision daalde 0,1 procent.

    SBM Offshore won 2,3 procent. InsingerGilissen heeft het koersdoel voor SBM Offshore verhoogd van 20,00 euro naar 25,00 euro en handhaafde het advies op Aanbevolen.

    BAM steeg 1,2 procent. BAM Wonen en QX Real Estate zullen 65 appartementen ontwikkelen in Helmond. Het bouwbedrijf gaf geen financiële details.

    Onder de kleinere aandelen ging Van Lanschot aan kop met een winst van 1,7 procent, gevolgd door NSI met een winst van 1,5 procent. Kiadis bungelde onderaan met een verlies van 3,7 procent.

    Beter Bed steeg 0,8 procent. Het beddenbedrijf is een zogeheten sale-and-leaseback aangegaan voor zijn distributiecentra in Hoogeveen en Nieuw-Vennep. Met de transactie is 5,1 miljoen euro gemoeid. De totale boekwinst is circa 1,6 miljoen euro na belastingen.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen ging Wall Street hoger. De S&P 500 steeg 1,0 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  14. forum rang 10 voda 6 december 2019 18:44
    Europese beurzen positief het weekend in

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 1,2 procent in de plus op 407,35 punten. Voor de Duitse DAX resteerde op een slot van 13.166,58 punten, een winst van 0,9 procent. De Franse CAC 40 steeg 1,2 procent tot 5.871,91 punten en de Britse FTSE 100 ging 1,4 procent hoger tot 7.239,66 punten.

    Beleggers gingen met een positief gevoel het weekend in dankzij een sterk Amerikaans banenrapport. "De risicobereidheid nam direct na het verschijnen van het rapport toe", zag Bethel Loh van ThinkMarkets.

    "Hierdoor neemt de druk op [president] Trump af om een Fase 1 handelsdeal te sluiten", aldus de marktstrateeg. "Er bestaat nu geen twijfel meer over de gezondheid van de Amerikaanse economie. Dat kan zorgen voor een kerstrally richting het eind van 2019."

    Het was een turbulente week op gebied van de handelsgesprekken tussen de VS en China. Trump verklaarde aan het begin van de week wel wat te voelen voor een scenario waarbij een deal pas na de verkiezingen wordt gesloten en China was boos vanwege de Amerikaanse steun aan de Oeigoeren. De plooien werden richting het eind van de week weer wat glad gestreken en volgens Witte Huis econoom Larry Kudlow is een deal nabij. De tijd tikt ondertussen door, want op 15 december aanstaande gaan nieuwe importtarieven gelden op Chinese goederen.

    Daar waar de Amerikaanse economie vooralsnog robuust is, hapert die in Duitsland al een tijdje. Vrijdagochtend werd bekend dat de industriële productie in de grootste economie in de eurozone in oktober met 1,7 procent is gedaald op maandbasis, waar een kleine stijging was voorspeld.

    "Een slechte start van het vierde kwartaal", oordeelde ING. Vooral de teruglopende productie in de bouwsector van 2,8 procent viel volgens econoom Carsten Brzeski tegen. "De cijfers suggereren dat de Duitse economie nog steeds flirt met stagnatie en krimp in het laatste kwartaal van dit jaar."

    Olie werd 1,1 procent duurder nadat de OPEC+ bevestigde dat het kartel en de tien landen daarbuiten in het eerste kwartaal nog eens 500.000 vaten olie per dag minder zullen oppompen, bovenop de al bestaande 1,2 miljoen vaten per dag.

    Senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees er echter op dat het besluit bevestigde wat we volgens hem in de praktijk al langer zien en dat is volgens de econoom dat OPEC de productie de afgelopen maanden al flink heeft verlaagd, waardoor er per saldo weinig verandert.

    De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1050.

    Bedrijfsnieuws

    Swiss Re heeft zijn Britse onderdeel ReAsssure voor 3,25 miljard Britse pond verkocht aan de Phoenix Group. Swiss Re koopt op zijn beurt dan weer een belang van 25 procent in ReAssure terug van MS&AD Insurance Group voor 1 miljard Britse pond. De koers van het aandeel Swiss Re sloot vrijdag 3,0 procent hoger, Phoenix ging met zijn aandelenkoers 0,2 procent omhoog.

    Moncler, volgens geruchten begeerd door het Franse Kering, heeft in de persoon van zijn CEO en aandeelhouder Remo Ruffini laten weten geen concrete combinatieplannen te hebben en dat er ook geen gesprekken hierover lopen. De koers van het skikledingmerk sloot vrijdag 2,0 procent hoger, Kering ging met 1,7 procent omhoog.

    BMW verkocht in november 1,4 procent meer auto's. Het aandeel van de Duitse autobouwer won vrijdag 1,4 procent.

    AB Foods gaf vrijdag een tussenstand aan de markt door en daaruit bleek de verwachting dat het bedrijf een winstgroei in 2020 voorziet. Het aandeel van het moederbedrijf van kledingketen Primark steeg 1,6 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het Europese slot in het groen, met winsten voor de Dow Jones index, Nasdaq en S&P 500 van ongeveer een procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 10 voda 6 december 2019 21:13
    Eindsprint levert AEX alsnog weekwinst op

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag 1,8 procent hoger gesloten op 602,30 punten. Die eindsprint na een turbulente week, zorgde voor een stijging van 0,8 procent op weekbasis.

    De eerste twee handelsdagen van december vielen niet goed op de Amsterdamse beurs. In twee dagen verloor de AEX 2,4 procent, vanwege hernieuwde twijfels over een Amerikaans-Chinese handelsdeal. De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat de steun aan Hongkong het sluiten van een handelsverdrag met China niet makkelijker maakt. "Maar we zien wel wat er gebeurt", aldus de president. Trump wil een deal mogelijk liever over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020 heen tillen.

    Verder zei de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross dat wanneer er voor 15 december geen gedeeltelijk handelsakkoord ligt, Trump de importtarieven op 156 miljard dollar aan Chinese goederen zal verhogen.

    Daarbovenop maakte Trump begin deze week ook bekend dat importtarieven op Braziliaans en Argentijns staal worden hervat omdat de twee landen hun valuta zouden manipuleren.

    Een groot deel van de verliezen in Amsterdam werden in de dagen daarop goedgemaakt, opnieuw vanwege handelsgerelateerde ontwikkelingen. Persbureau Bloomberg meldde op woensdag dat de VS en China dichter bij overeenstemming komen over het terugdraaien van bepaalde importheffingen om een eerste fase handelsakkoord te kunnen tekenen. Verwacht wordt dat het akkoord voor 15 december zal worden gesloten, schreef Bloomberg, zodat aangekondigde Amerikaanse importheffingen niet hoeven door te gaan.

    Donderdagochtend zei ook Beijing dat de onderhandelingen netjes op koers liggen. Volgens de Chinese woordvoerder Gao Feng zijn er nauwe contacten, hoewel hij geen details prijsgaf. Hij herhaalde dat Amerika bepaalde importheffingen zal intrekken, als het tot een eerste fase akkoord komt. Vrijdag zei Witte Huis econoom Larry Kudlow dat een deal nabij is en dat er intensief wordt onderhandeld. Er wordt echter alleen een handelsverdrag gesloten dat goed is voor Amerika, aldus Kudlow.

    Duitse groeimotor hapert nog steeds

    Op macro-economisch vlak begon de week in Europa nog positief door positieve inkoopdata uit China. Ook in de eurozone was het beeld in november positiever voor de industrie, hoewel in Nederland voor het eerst in ruim zes jaar sprake was van een krimp. Voor de dienstensector wezen cijfers voor de eurozone juist op minder sterke groei in november dan in oktober. De twee indices van ISM en Markit voor de VS lieten een verdeeld beeld zien.

    Met name de Duitse economie, de grootste van de eurozone, heeft zand in de groeimotor. Zowel de fabrieksorders als industriële productie daalden in oktober.

    "Een slechte start van het vierde kwartaal", oordeelde ING. Vooral de teruglopende productie in de bouwsector van 2,8 procent viel volgens econoom Carsten Brzeski tegen. "De cijfers suggereren dat de Duitse economie nog steeds flirt met stagnatie en krimp in het laatste kwartaal van dit jaar."

    Amerikaanse economie robuust

    Daar waar de eurozone worstelt, blijft de Amerikaanse economie robuust, zo bevestigde het officiële banenrapport deze week.

    De voorloper van loonstrookjesverwerker ADP wees weliswaar op een tegenvallende groei in november in de Amerikaanse private sector maar dat maakte het overheidsrapport van vrijdag meer dan goed.

    In november steeg de werkgelegenheid in de VS met 266.000 stuks. "Het rapport laat zien dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd floreert", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Het bredere beeld van de Amerikaanse economie is wat minder positief", plaatste de marktkenner een kanttekening. "Samen met de consumentenbestedingen is de arbeidsmarkt één van de laatste indicatoren die een economische neergang merken", aldus Marey.

    Het valutapaar euro/dollar trok afgelopen week aan. Aan het begin van de week stond er nog een stand van 1,1021, maar bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag koerste het muntpaar rond een niveau van 1,1050.

    Dit wijst er volgens ING op dat beleggers minder behoefte hebben om te schuilen in de dollar, die nog steeds als de vluchthaven van de wereld wordt gezien. "Een verdere verzwakking is vooral goed nieuws voor opkomende markten en een signaal dat beleggers wat meer risico durven nemen", aldus ING.

    OPEC gaat verder snijden in productie

    De olieprijzen stegen deze week met zo'n 6 procent. De olieprijzen profiteerden van een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Bovendien besloot oliekartel OPEC tot een productiebeperking met nog eens 0,5 miljoen vaten per dag tot in totaal 1,7 miljoen vaten

    Senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees er echter op dat het besluit bevestigde wat we volgens hem in de praktijk al langer zien en dat is volgens de econoom dat OPEC de productie de afgelopen maanden al flink heeft verlaagd, waardoor er per saldo weinig verandert.

    Volgende week

    Komende week staat in het teken van de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, op respectievelijk woensdag en donderdag. Het rentebesluit van de ECB is het eerste onder nieuwe voorzitter Christine Lagarde.

    Verder wordt donderdag ook een belangrijke dag vanwege de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Vooralsnog lijkt de Conservatieve partij van premier Boris Johnson af te stevenen op een absolute meerderheid in het Lagerhuis.

    Een dag eerder vindt naar verwachting de grootste beursgang ooit plaats, die van Saudi Aramco. Het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië brengt 1,5 procent van zijn totale aandelenkapitaal naar de beurs. Deze week werd bekend dat de uitgifteprijs per aandeel is vastgesteld op 32 Saoedische riyal, wat het staatsoliebedrijf een waarde geeft van 1,7 biljoen dollar.

  16. forum rang 10 voda 6 december 2019 21:13
    Deel 2:

    Stijgers en dalers

    Afgelopen week steeg Galapagos met 7,4 procent. Analisten van Berenberg wezen afgelopen week op de robuuste pijplijn van het biofarmaceutische bedrijf en herhaalden hun koopadvies. Verder wist Galapagos de rekrutering voor de NOVESA fase 2 klinische studie met GLPG1690 te voltooien.

    Verder steeg Takeaway.com met 6,0 procent. Het bedrijf zal vermoedelijk pas eind december beslissen wat zijn definitieve bod op het Britse Just Eat zal zijn, evenals rivaal Prosus, dat op weekbasis 2,9 procent verloor. De maaltijddienst lanceerde afgelopen week bovendien Takeaway Pay, een alternatief voor de bedrijfskantine.

    Aalberts steeg 1,6 procent na een beleggersdag op woensdag. Een sterkere focus zal Aalberts de komende jaren richting zijn doelstellingen brengen, constateerde analist Martijn den Drijver van ABN AMRO. Aalberts herhaalde de belangrijkste doelstellingen voor de marge en het rendement voor de komende de jaren, maar voerde wel de doelstelling voor de desinvesteringen fiks op, zoals Den Drijver ook had voorzien, naar 300 miljoen tot 350 miljoen euro.

    De grootste dalers in de AEX bleken afgelopen week NN Group en KPN met verliezen rond de 2,0 procent op weekbasis. Volgens mediaberichten zou NN wedijveren met onder andere het Belgische Ageas in de overnamestrijd rond het Spaanse Caser Seguros.

    In de AMX won OCI 7,7 procent. Daarmee herstelde het aandeel deels van een klap na publicatie van de kwartaalcijfers.

    Fugro steeg met 3,9 procent. Lucerne verdubbelde het belang in de bodemonderzoeker naar ruim 10 procent. Volgens ING moet de bodemonderzoeker wel oppassen dat de verkoop van het belang in Seabed Geosolutions niet misloopt door een patentzaak.

    Altice Europe verloor 5,0 procent en Air France-KLM leverde 3,8 procent in. De luchtvaartmaatschappij zal toch geen geen belang nemen in Virgin Atlantic. De partijen blijven wel samenwerken op commercieel vlak.

    Onder de kleinere aandelen won Alfen 6,9 procent. KBC Asset Management ziet het aandeel als een unieke beleggingsopportuniteit binnen het thema van energietransitie en is gestart met de opvolging met een koopaanbeveling.

    Kiadis Pharma verloor op weekbasis 8,2 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  17. forum rang 10 voda 10 december 2019 17:47
    AEX daalt weer onder 600 punten

    Gepubliceerd op 10 dec 2019 om 17:44 | Views: 0

    AEX 17:45
    599,93 -2,33 (-0,39%)

    AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten. De Amsterdamse AEX-index zakte weer onder de 600 punten, nadat de beursgraadmeter vrijdag voor het eerst in achttien jaar boven die grens was gesloten. De aandacht op de financiële markten bleef vooral uitgaan naar de verdere ontwikkelingen aan het Amerikaans-Chinese handelsconflict.

    De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een min van 0,4 procent op 599,93 punten. De MidKap leverde 0,6 procent in tot 886,07 punten. Londen en Frankfurt zakten tot 0,3 procent. Parijs ging 0,2 procent omhoog.

    Speciaalchemiebedrijf DSM was met een verlies van 0,3 procent de grootste daler in de AEX, na een adviesverlaging door ING. Chemicaliëndistributeur IMCD voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 1,1 procent.

    Takeaway.com verloor 2,1 procent. De leiding van het Britse maaltijdbestelbedrijf Just Eat raadt zijn aandeelhouders nog altijd aan om mee te gaan in het fusievoorstel van zijn Nederlandse branchegenoot. Het verhoogde bod van techinvesteerder Prosus (min 2 procent) werd door Just Eat nog altijd als te laag bestempeld. Just Eat steeg 0,1 procent in Londen.
  18. forum rang 10 voda 10 december 2019 17:56
    AEX lager gesloten ondanks herstelbeweging

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, maar gedurende de middag werd een deel van het verlies wel ingelopen. De AEX index daalde 0,4 procent tot 599,93 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

    De markt schoot volgens investment manager Simon Wiersma van ING omhoog, nadat het bericht de markt inkwam dat China en de Verenigde Staten werken aan een uitstel van een nieuwe ronde importheffingen op 15 december.

    "Op de futuremarkt werd op dat moment flink gekocht", constateerde Wiersma.

    Toch is het volgens Wiersma beter om niet te handelen op de ruis die de handelsoorlog met zich meebrengt. "Beter kun je varen op harde data", zei de marktkenner tegen ABM Financial News.

    Zo’n cijfer was vanmiddag het vertrouwen onder ondernemers in het Amerikaanse mkb. Dat steeg, maar belangrijker nog volgens Wiersma, gaven de ondernemers aan dat zij willen investeren. "En het mkb is de grootste banenmotor."

    Wiersma was dan ook niet verrast door het goede banenrapport van afgelopen vrijdag.

    "Onze economie is booming", concludeerde ook minister van Handel Wilbur Ross bij zakenzender Fox Business. Hij meent dat hoe langer het duurt voor er een akkoord ligt met China, des te sterker de onderhandelingspositie van de VS wordt.

    Ross rekent op een eerste fase deal, die zich vooral toespitst op de handel. “De moeilijkere onderwerpen zijn voor later", zei hij.

    In die woorden van Ross zit volgens Wiersma de nodige retoriek, maar “Amerika draait wel goed”, en daar mag volgens hem de hele wereld blij mee zijn.

    Daarnaast kijkt de markt inmiddels uit naar de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op achtereenvolgens woensdag en donderdag. Er wordt van geen van beide centrale banken een wijziging in het beleid voorzien. De markt hoopt wel meer inzicht te krijgen in de visie van de centrale bankiers over de huidige economische stand van zaken en het rentebeleid in 2020.

    Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat de Nederlandse industrie in oktober op jaarbasis 0,4 procent meer heeft geproduceerd. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk steeg de productie op maandbasis, maar dat gold niet voor Italië.

    Uit het VK kwam tevens het nieuws dat de Britse economie in oktober op maandbasis een pas op plaats maakte. Het tekort op de Britse handelsbalans in de drie maanden tot en met oktober steeg met 2,3 miljard tot 7,2 miljard Britse pond.

    De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in december weer flink gestegen. De index steeg van 2,1 negatief in november naar 10,7 positief in december.

    Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten, naast het nieuws dat het ondernemersvertrouwen van het midden- en kleinbedrijf in november is gestegen, het nieuws dat de productiviteit in het derde kwartaal op kwartaalbasis daalde met 0,2 procent en de arbeidskosten met 2,5 procent stegen.

    De euro/dollar noteerde op 1,1093. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1082 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1063 op de borden.

    Olie noteerde tot 0,5 procent hoger.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door IMCD met een winst van 1,1 procent, gevolgd door NN Group en Wolters Kluwer met stijgingen van elk 0,4 procent.

    DSM verloor 2,3 procent. ING haalde DSM van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 121,50 naar 115,70 euro. Ook werd het aandeel van de favorietenlijst gehaald. ING kwam tot de conclusie dat de Veramaris joint venture de innovatieve pijplijn van DSM minder zal aanjagen dan waar het bedrijf zelf rekening mee houdt.

    Galapagos daalde 1,0 procent, nadat Berenberg het koersdoel verhoogde van 195,00 euro naar 225,00 euro en het koopadvies daarbij handhaafde.

    Takeaway.com verloor 2,1 procent. Just Eat heeft het verhoogde bod van Prosus dinsdag afgewezen en benadrukte onverminderd het bod van Takeaway.com te steunen.

    Philips heeft een vijfjarige overeenkomst gesloten met een regionaal ziekenhuis in de Amerikaanse staat South Carolina voor een bedrag van 16 miljoen dollar. Het aandeel daalde 0,4 procent.

    Vastgoedfonds Wereldhave was in de AMX de grootste daler met een verlies van 6,3 procent. Goldman Sachs zette het aandeel op de verkooplijst met een koersdoel van 18,60 euro. Volgens de analisten van Goldman Sachs blijft de markt waarin Wereldhave opereert zwak. Daarbij zal het vastgoedfonds blijven lijden onder faillissementen van zijn huurders. De analisten wezen onder meer op Hudson Bay dat eind dit jaar zijn winkels in Nederland zal sluiten.

    BAM ging aan kop met een winst van 1,8 procent, PostNL steeg 1,2 procent en Boskalis noteerde 0,6 procent hoger. Aperam daalde 2,9 procent, terwijl AMG 2,6 procent inleverde.

    SBM Offshore steeg 0,3 procent. De dienstverlener aan de olie- en gassector heeft een aanvullende project-kredietfaciliteit gesloten van 250 miljoen dollar.

    Onder de kleinere aandelen ging Pharming aan kop met een winst van 5,2 procent. Nedap steeg 0,4 procent en Acomo won 0,5 procent. Accell verloor 1,5 procent, evenals Vastned.

    Stern won 6,8 procent. Het autobedrijf bereikte overeenstemming over de verkoop van Heron Auto aan Broekhuis. "De verkoop van Heron Auto leidt in het boekjaar 2020 tot een boekwinst", zei Stern, eraan toevoegend dat een balansverkorting wordt gerealiseerd van circa 60 miljoen euro.

    Kardan daalde 20,7 procent. Het aandeel won maandag nog 58 procent na het vinden van een investeerder.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 3.136,85 punten. De Dow Jones index noteerde vlak, evenals technologiebeurs Nasdaq.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  19. forum rang 10 voda 10 december 2019 19:11
    Europese beurzen sluiten lager

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, ondanks een meevallend sentiment in Duitsland.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent lager op 405,34 punten. De Duitse DAX daalde 0,3 procent naar 13.071 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,2 procent hoger op 5.848 punten. De Britse FTSE zakte dinsdag 0,3 procent naar 7.213 punten.

    Markten wachtten op nieuwe aanwijzingen over de voortgang van het Amerikaans-Chinese handelsakkoord, in de aanloop naar nieuwe importheffingen aankomend weekend. The Wall Street Journal meldde dat onderhandelaars de fundamenten aan het leggen zijn voor een uitstel van de nieuwe Amerikaanse heffingen, die op 15 december zouden ingaan.

    Een reeks macro-economische cijfers gaf een verdeeld beeld, in een week waarin rentebesluiten en de Britse parlementsverkiezingen centraal staan.

    In de middag bleek de Amerikaanse arbeidsproductiviteit te zijn gedaald in het derde kwartaal, terwijl de kosten minder hard stegen dan eerder was voorzien.

    De Duitse sentimentsindicator ZEW steeg in december voor de tweede maand op rij sterk, tot ruim in positief terrein, wat veel beter was dan verwacht. In oktober was de index nog sterk negatief. Het vertrouwen bij het Amerikaanse mkb verbeterde ook onverwacht in november.

    In Frankrijk steeg de industriële productie in oktober sterker dan verwacht, met 0,4 procent.
    In het Verenigd Koninkrijk bleef dit cijfer juist achter bij de verwachting, terwijl het handelstekort opliep.

    Olie werd iets duurder. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het groen op 59,22 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 64,34 dollar werd betaald, een plus van 0,4 procent.

    De euro/dollar noteerde op 1,1087. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar ook al op 1,1072 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1067 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    Kunstmestproducent K+S gaat harder reorganiseren om zijn schulden sneller af te bouwen, wijzend op de onrust in de wereldeconomie en moeilijke markt voor kaliumchloride. Onder andere een potassiumfabriek in Canada zou moeten worden verkocht voor bijna 5 miljard dollar. Het aandeel sloot 4 procent hoger.

    Deutsche Bank meldde op koers te liggen met zijn plan om de kosten met bijna 6 miljard euro te verlagen, terwijl de kapitaaleisen die de ECB aan de bank stelt, iets omlaag gingen. Deutsche Bank wil in 2022 een rendement op het materiële eigen vermogen van 8 procent boeken. Het aandeel verloor 0,8 procent.

    Colruyt werd 5 procent meer waard. Volgens analisten waren de cijfers die de supermarktketen maandagavond publiceerde grotendeels in lijn met de verwachtingen of zelfs iets beter dan verwacht. Colruyt rekent op een toenemende concurrentie, terwijl het consumentenklimaat niet wezenlijk zal verbeteren.

    ING heeft dinsdag het advies voor DSM verlaagd van Kopen naar Houden, waarbij het koersdoel eveneens neerwaarts werd bijgesteld van 121,50 naar 115,70 euro. DSM sloot 2,3 procent lager.

    In Londen verloor Rolls Royce 3,3 procent. In Frankfurt was Wirecard een sterke daler, met 4,4 procent. In Parijs was Sanofi een positieve uitschieter met een koerswinst van 6 procent. Een strategie-update werd goed ontvangen.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden woensdag vlak tot licht hoger. De S&P 500 index noteerde rond sluitingstijd 0,1 procent hoger. De Dow Jones-index stond vlak en de Nasdaq steeg 0,2 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  20. forum rang 10 voda 11 december 2019 18:15
    Damrak sluit verdeeld

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve en nieuwe Britse verkiezingen, die mogelijk eindelijk de Brexit-kogel door de kerk zullen jagen.

    De AEX index sloot 0,2 procent lager op 598,96 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een vlak slot restte.

    "De beurs is afwachtend, want er komt de komende dagen veel nieuws op ons af", zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor.

    Zo zijn er donderdag verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Daar kan de beurs nog weinig mee, omdat er op de verkiezingsdag geen nieuws daarover mag worden gepubliceerd. Van Deijck gaat ervan uit dat de Conservatieve premier Boris Johnson een meerderheid zal halen, waarmee de Brexit een feit zal zijn. "Dat is niet goed, maar het is wel goed dat er duidelijkheid komt." Zowel het Britse pond als de Britse aandelen zullen bij die uitslag stijgen, verwacht de vermogensbeheerder.

    Woensdagavond zal de Federal Reserve eerst zijn rentebesluit toelichten. "Dat wordt pappen en nathouden", verwacht Van Deijck. Met de lage inflatie in de VS verwacht hij dat de Fed in 2020 de rente nog wat verder zal willen verlagen, omdat het renteverschil met de ECB nog te groot is, waardoor de dollar sterker is dan men in de VS graag zou zien. Bustelberg voorspelt daarom voor volgend jaar een sterkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

    Voor de aandelenmarkt in het algemeen is de situatie vergeleken met een jaar geleden veel gunstiger, omdat de Fed een jaar geleden de markt liet schrikken met het vooruitzicht van renteverhogingen. Sindsdien is de centrale bank honderdtachtig graden gedraaid en dat maakt alle verschil, stelde Van Deijck.

    Opvallend bedrijfsnieuws op de Amsterdamse beurs was schaars, vond de vermogensbeheerder. Hij wees op de Spaanse kledingretailer Inditex, die boven verwachting presteerde. "Het blijkt dus toch mogelijk om geld te verdienen als retailer, mits je je zaakjes op orde hebt, en dat is bij Inditex zeer het geval." De koopkracht in Europa stijgt nog steeds, meent Van Deijck.

    Ook zag Van Deijck internationaal de laatste tijd veel overnames van kleinere farmaceutische bedrijven door grote farmaciereuzen. Die hebben veel geld maar weinig groei en moeten dus groei kopen.

    Economisch nieuws was er over de Amerikaanse inflatie, die in november op jaarbasis 2,1 procent bedroeg, tegen 1,8 procent in oktober.

    De olieprijs daalde na publicatie van de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden, die licht stegen, waar de markt op een daling hoopte.

    Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent tot 58,23 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,8 goedkoper werd op 63,19 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,1086. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1094 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1093 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden 15 van de 25 aandelen in het rood.

    Takeaway.com was de sterkste stijger met 1,6 procent. Topman Jitse Groen reageerde wederom fel op kritiek van opponent Prosus, in de biedingsstrijd op Just Eat. Volgens Groen overdrijft Prosus de premie die het bedrijf biedt op de Britse sectorgenoot van Takeaway.com, terwijl aandeelhouders van Just Eat in de deal met Takeaway de controle over het fusiebedrijf behouden en daarvoor dus geen premie hoeven te ontvangen. Ook vroeg Groen zich af waarom hij als grootaandeelhouder van Takeaway zijn bezit in de waagschaal zou stellen, door zijn aandelen onvoordelig in te ruilen voor de Britse maaltijdbezorger.

    Dinsdag werd bekend dat beursnieuweling Prosus, dat grotendeels bestaat uit een groot belang in het Chinese internetbedrijf Tencent, het plekje van Takeaway in de AEX zal innemen. De maaltijdbezorger zakt naar de Midkap-index.

    Ahold Delhaize eindigde onderaan met een verlies van 1,9 procent. Het supermarktbedrijf maakte dinsdagavond bekend dat het 480 miljoen dollar gaat investeren in de aankoop, bouw en huur van distributiecentra in de Verenigde Staten. Analisten van Jefferies reageerden per saldo positief op deze plannen van de supermarktketen, ook al doet dit wel een aanslag op de vrije kasstroom.

    In de AMX was Arcadis de hoogvlieger met een koerswinst van 4 procent. Arcadis en Strukton gaan voor spoorwegbeheerder ProRail het spoor tussen Rijswijk en Rotterdam beveiligen. Ook zette ING Arcadis op zijn favorietenlijst voor de Benelux, met een 2,00 euro hoger koersdoel.

    Fugro werd 1,9 procent meer waard, na een koopadvies van KBC Securities en een Deense opdracht voor de aanleg van een kunstmatig eiland bij Kopenhagen.

    Basic-Fit daalde 1,2 procent tot 31,80 euro. Grootaandeelhouder 3i verkocht 3,4 miljoen aandelen voor 31,25 euro waardoor het belang nu onder 13 procent is gezakt.

    Intertrust presteerde het slechtst met een min van 2,2 procent.

    Onder de kleinere aandelen stak Kiadis Pharma er bovenuit met een plus van 3,1 procent.

    Alfen volgde met 2,4 procent koerswinst. Het bedrijf gaat netaansluitingen leveren voor Shell-stations in heel Nederland, voor het snelle oplaadnetwerk voor elektrische auto's dat Shell uitrolt. Financiële details werden niet gegeven.

    Ajax werd dinsdag op het voetbalveld afgestraft door Valencia en woensdag deden beleggers dat nog eens dunnetjes over. De uitschakeling in het Champions League toernooi scheelt veel geld en prestige voor de voetbalclub dit seizoen. Het aandeel daalde 8,1 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag dicht bij huis in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.126 Posts
Pagina: «« 1 ... 140 141 142 143 144 ... 257 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 861,22 -0,48%
EUR/USD 1,0658 +0,14%
FTSE 100 7.836,38 -0,52%
Germany40^ 17.712,10 -0,70%
Gold spot 2.380,79 +0,06%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

EBUSCO...
+5,19%
WDP
+4,16%
Pharming
+1,38%
Heineken
+1,27%
NSI
+0,91%

Dalers

AMG Cr...
-2,78%
Alfen ...
-2,64%
INPOST
-2,26%
VIVORY...
-2,13%
FASTNED
-2,08%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links