Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Frauduleuze bedrijven.

2.220 Posts
Pagina: «« 1 ... 104 105 106 107 108 ... 111 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 26 november 2019 13:54
    'Flinke claim grondbeleggers bij ex-Lavide-topman'

    Gepubliceerd op 26 nov 2019 om 08:11 | Views: 1.317

    AMSTERDAM (AFN) - Een claimstichting van particuliere grondbeleggers eist ruim 4,5 ton terug bij de voormalige topman van beursfonds Lavide, Vincent Poorter. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan misleiding en bedrog bij het verkopen van advertenties. Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdag.

    Volgens de stichting, die 184 gedupeerden vertegenwoordigt, beloofde Poorter klanten binnen een jaar te verlossen van hun landbouwkavels. Daarvoor moest ruim 500 euro aan ‘inrichtingskosten’ worden betaald, gevolgd door een maandelijkse 50 euro voor advertenties, verspreid via platform Makelaar in Grond. Maar Poorters klanten, van wie een twintigtal aanwezig waren in de rechtbank in Alkmaar, raakten soms meerdere duizenden euro's kwijt terwijl kopers die zich tijdens ‘succesvolle’ beleggersbijeenkomsten hadden moeten manifesteren, uitbleven.

    Volgens Poorter is sprake van "een hetze", opgezet door een stichtingsbestuur met daarin meerdere lieden die in zakelijk onmin met hem leven. En dat terwijl hij, blijkens ingebrachte verklaringen van notarissen en accountants, juist te boek staat als "betrouwbaar". De rechter verwacht over zes weken met een tussenvonnis te komen, aldus de krant.

  2. forum rang 10 voda 26 november 2019 14:16
    Topman grote bank Australië weg om schandaal

    Gepubliceerd op 26 nov 2019 om 07:49 | Views: 1.025

    SYDNEY (AFN/BLOOMBERG) - Topman Brian Hartzer van de Australische bank Westpac heeft zijn functie neergelegd nadat de financieel dienstverlener verzeild was geraakt in een groot witwasschandaal. De bank, de op één na grootste van Australië, heeft volgens de financiële opsporingsdienst van het land op grote schaal anti-witwasregels overtreden.

    Westpac wordt er van beschuldigd in totaal 23 miljoen keer wetten ter bestrijding van financiële criminaliteit hebben overtreden. In bepaalde gevallen zou de bank betalingen aan makers van kinderporno hebben gefaciliteerd. Naast veel politieke ophef heeft de kwestie ook tot een verlies van omgerekend 4,6 miljard euro aan beurswaarde geleid.

    De 52-jarige Hartzer wordt tijdelijk opgevolgd door financieel topman Peter King. In de tussentijd zoekt Westpac naar een nieuwe bestuursvoorzitter. In het licht van de witwaszaak vervroegt ook voorzitter Lindsay Maxsted zijn vertrek naar begin dit jaar.
  3. forum rang 10 voda 29 november 2019 08:39
    NN beboet voor overtreden kredietregels

    Gepubliceerd op 29 nov 2019 om 08:33 | Views: 0

    NN Group 28 nov
    35,02 0,00 (0,00%)

    AMSTERDAM (AFN) - Nationale-Nederlanden Bank heeft een boete gekregen van 1,25 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanwege het overtreden van kredietregels. Volgens de toezichthouder werd bij het verstrekken van leningen onvoldoende informatie ingewonnen over de financiële positie van klanten. In sommige gevallen werd meer krediet verstrekt dan verantwoord was.

    De AFM hield dertig klantdossiers van NN tegen het licht. Daaruit bleek dat in een aantal gevallen leningen werden verstrekt terwijl niet alle benodigde klantinformatie aanwezig was. Bij vijf klanten was de last van de lening dusdanig dat er onvoldoende geld overbleef voor het levensonderhoud. Het besluit van de AFM kan nog aan een rechter worden voorgelegd.

    Het voorkomen van overkreditering is één van de prioriteiten van de AFM. Eerder werd ook al een boete opgelegd aan Santander Consumer Finance Benelux. Zeven andere kredietverstrekkers kregen een waarschuwing. In de hele markt zijn volgens de AFM tekortkomingen gesignaleerd. De toezichthouder heeft de sector begin dit jaar opgeroepen om de opgestelde leennormen te evalueren en verbeteren
  4. forum rang 6 haas 29 november 2019 09:43
    quote:

    voda schreef op 29 november 2019 08:39:

    NN beboet voor overtreden kredietregels

    Gepubliceerd op 29 nov 2019 om 08:33 | Views: 0

    NN Group 28 nov
    35,02 0,00 (0,00%)

    AMSTERDAM (AFN) - Nationale-Nederlanden Bank heeft een boete gekregen van 1,25 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanwege het overtreden van kredietregels. Volgens de toezichthouder werd bij het verstrekken van leningen onvoldoende informatie ingewonnen over de financiële positie van klanten. In sommige gevallen werd meer krediet verstrekt dan verantwoord was.

    niemand opgepakt in de cel beland ?:):)
  5. forum rang 10 voda 29 november 2019 10:21
    Witwasonderzoek bij grootste bank Noorwegen

    Gepubliceerd op 29 nov 2019 om 10:02 | Views: 196

    OSLO (AFN/BLOOMBERG) - De Noorse politie is een onderzoek gestart naar mogelijke witwaspraktijken bij de grootste bank van het land, DNB ASA. Via die bank zou mogelijk geld, grotendeels afkomstig uit Namibië, via een IJslandse visserijonderneming worden witgewassen.

    Het onderzoek moet uitwijzen of DNB strafbare feiten heeft gepleegd, zo meldden de betrokken Noorse autoriteiten. Het bericht over DNB komt te midden van een stroom berichten over witwaspraktijken bij Scandinavische banken. Daarbij worden onder meer de Deense Danske Bank en de Zweedse Swedbank genoemd.

    IJslandse media meldden eerder deze maand dat vissersbedrijf Samherji steekpenningen betaalde aan functionarissen in Namibië om daar te mogen opereren. Tussen 2011 en 2018 zou via DNB zou meer dan 70 miljoen dollar zijn overgemaakt naar bankrekeningen op de Marshalleilanden.
  6. forum rang 10 voda 3 december 2019 18:50
    Inval bij kantoren Volkswagen om dieselfraude

    Gepubliceerd op 3 dec 2019 om 18:16 | Views: 234

    WOLFSBURG (AFN/BLOOMBERG) - De Duitse autoriteiten hebben invallen gedaan bij kantoren van autoconcern Volkswagen in een onderzoek naar de dieselfraude bij het bedrijf. De doorzoeking was gericht op bepaalde individuele verdachten rond het gesjoemel met uitstootwaarden van dieselauto's van Volkswagen.

    De doorzoeking in Wolfsburg werd gedaan door opsporingsambtenaren van het Openbaar Ministerie van Braunschweig. Volkswagen gaf aan mee te werken met de autoriteiten, maar zei dat de beschuldigingen van de openbaar aanklager en ook het onderzoek ongegrond zijn. Het onderzoek richt zich op dieselauto's met een motor van het type EA288.

    Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto's minder vervuilend dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern, waar ook merken als Audi en Skoda onder vallen, inmiddels al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost.
  7. forum rang 10 voda 5 december 2019 11:19
    'Oplossing in corruptiezaak Ericsson nabij'

    Gepubliceerd op 5 dec 2019 om 11:01 | Views: 91

    STOCKHOLM (AFN) - Het Zweedse Ericsson lijkt dicht bij een schikking in een omvangrijke Amerikaanse corruptiezaak. Een overeenkomst wordt waarschijnlijk deze of volgende week aangekondigd, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De Amerikaanse justitie verdenkt de maker van netwerkapparatuur van ongeoorloofde handelspraktijken in zes landen, waaronder China.

    Ook beurstoezichthouder Securities & Exchange Commission (SEC) is betrokken bij de zaak. Als er wordt geschikt, zullen alle lopende onderzoeken worden gestopt, zo klinkt het. Ericsson kon de geruchten niet bevestigen maar herhaalde dat de eerder al opzij gelegde 1 miljard euro voldoende moet zijn voor de corruptiezaak. De Amerikaanse autoriteiten waren niet beschikbaar voor commentaar.

    In 2013 maakte Ericsson al bekend dat het Amerikaanse onderzoek te maken heeft met betalingen in de jaren negentig voor het binnenhalen van contracten. Op de precieze details van de verdenkingen ging Ericsson niet in.
  8. whammy 6 december 2019 11:07
    quote:

    haas schreef op 6 december 2019 10:00:

    ING heeft een schikking weten te regelen met de Italiaanse autoriteiten. ING zal 30 miljoen euro overmaken en is daarmee van verdere strafvervolging af. Wederom komen de bankiers weg met witwas fraude op een enorme schaal.
    Moeten bankiers op de stoel van justitie gaan zitten? want ook hier was volgens de Italiaanse Centrale Bank de controle op witwaspraktijken bij ING onvoldoende. De klantenstop blijft voorlopig wel bestaan. Ik denk dat het meer eigen belang is t.a.v. van de slechte financiële situatie bij de meeste Italiaanse banken. Leegloop moet immers ten alle tijden vermeden worden.
  9. forum rang 10 voda 9 december 2019 06:25
    'Van Lanschot verzweeg informatie voor klant'

    Gepubliceerd op 8 dec 2019 om 16:29 | Views: 3.933

    Van Lanschot Kempen NV 06 dec
    21,40 +0,35 (+1,66%)

    AMSTERDAM (AFN) - Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen heeft opzettelijk informatie verzwegen voor een Nederlands investeringsfonds voor mkb-bedrijven. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een vonnis dat de zakenkrant in handen heeft.

    Van Lanschot had volgens de rechter investeerder Verenigd Ondernemers Fond (VOF) moeten inlichten over een op handen zijnde verkoop van het onderdeel dat de uitgifte van een obligatielening begeleidde. Die verkoop vond nu plaats in de aanloop naar de uitgifte en daardoor werd volgens VOF de ondergrens van de emissie niet gehaald.

    Volgens de investeerder kreeg het fonds veel negatieve reacties van potentiële beleggers die dachten dat Van Lanschot geen vertrouwen had in de obligatielening. Van Lanschot verweerde zich dat het niets kon zeggen omdat de informatie koersgevoelig was, maar de rechter meende dat de vermogensbeheerder dan het contract met VOF niet af had moeten sluiten.

    Het vonnis maakt volgens Het Financieele Dagblad de weg vrij voor het eisen van een schadevergoeding. Die kan volgens VOF in de tientallen miljoenen euro's lopen. Van Lanschot wilde tegen de zakenkrant niet inhoudelijk reageren en stelde alleen dat de vermogensbeheerder overweegt in hoger beroep te gaan.
  10. forum rang 10 voda 10 december 2019 16:54
    Morgan Stanley krijgt boete voor manipuleren Franse obligatiemarkt

    De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft een boete van €20 mln gekregen voor prijsmanipulatie van veertien Franse staatsobligaties, acht Belgische, en futures voor de Belgische staatsschuld.

    De Franse toezichthouder Autorité des Marchés Financiers (AMF) beschuldigt Morgan Stanley van pump and dump: de bank zou in juni 2015 in korte tijd veel obligaties hebben gekocht zodat de prijs steeg, om daarna alle obligaties die de bank bezat snel te verkopen.

    'Extra ernstig'
    'De overtreding is extra ernstig door de verfijnde manier waarop de handelaren te werk zijn gegaan', aldus de AMF in een verklaring. 'De handelaren wisten dat er op 15 juni 2015 een hoge volatiliteit en lage liquiditeit was op de markt, waardoor hun handelswijze automatisch meer impact zou hebben.'
    Morgan Stanley zegt tegen de beslissing in beroep te gaan, schrijft persbureau Bloomberg. De bank zegt dat de activiteiten 'in lijn met de marktconventies' was. In een persbericht verwerpt Morgan Stanley alle beschuldigingen van de AMF. De beslissing zou een signaal zijn dat handelaren niet meer mogen hedgen of riskante beleggingen van de hand mogen doen.
    Volgens de AMF waren meerdere klachten binnengekomen omdat Morgan Stanley met het snelle kopen en verkopen het Franse elektronische handelssysteem deels had ontwricht.

    fd.nl/ondernemen/1327570/franse-beurs...
  11. forum rang 10 voda 11 december 2019 07:15
    Zwitserse tak HSBC schikt in Amerikaanse belastingzaak

    (ABM FN-Dow Jones) De Zwitserse tak van HSBC heeft toegegeven dat het in het afgelopen decennium Amerikanen heeft geholpen met het ontduiken van belastingen en heeft hiervoor een schikking getroffen ter waarde van 192 miljoen dollar.

    De boete omvat 60 miljoen dollar aan niet-betaalde belastingen als gevolg van het handelen van HSBC Private Bank, aldus de Amerikaanse autoriteiten. Daarnaast is er in de boete 71,8 miljoen voor de inkomsten die ten onrechte werden gerealiseerd door HSBC via fees op de rekeningen van de betreffende Amerikaanse belastingontduikers.

    Door een schikking te treffen voorkomt HSBC verdere vervolging, maar de bank moet wel blijven samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten om informatie te verschaffen over de belastingontduikers.

    HSBC zei blij te zijn dat er nu een einde komt aan deze kwestie.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  12. forum rang 10 voda 17 december 2019 06:11
    Bloomberg News krijgt boete voor nepnieuwsbericht

    Gepubliceerd op 16 dec 2019 om 19:43 | Views: 2.396

    PARIJS (AFN) - De Franse financiële waakhond Autorité des marchés financiers (AMF) heeft Bloomberg News een boete gegeven van 5 miljoen euro. Het persbureau verspreidde een artikel op basis van een nep-persverklaring over bouwbedrijf Vinci. Het achteraf valse nieuws liet miljarden aan beurswaarde van het bedrijf verdampen.

    Bloomberg, maar ook andere media, rapporteerde op basis van de verklaring die bijna niet te onderscheiden was van een normaal persbericht van Vinci. Daarin stond dat de onderneming zijn financieel directeur had ontslagen en zijn financiële resultaten van de afgelopen jaren zou herzien. Het adres van de website bij het persbericht en het mobiele telefoonnummer van de woordvoerder van Vinci waren niet correct. Daardoor had Bloomberg moeten zien dat het "informatie verspreidde waarvan het had moeten weten dat het vals was, aldus de rechter.

    Vinci liet destijds al snel weten slachtoffer te zijn van hackers die een vals bericht hadden verspreid. Daardoor herstelde de koers weer wat. Bloomberg overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Bloomberg News was een van de slachtoffers van een geavanceerde hoax. We betreuren het dat de AMF de dader van de hoax niet heeft gevonden en in plaats daarvan kiest voor het bestraffen van een mediabedrijf, dat zijn uiterste best deed om te rapporteren over wat nieuwswaardige informatie leek te zijn", aldus een woordvoerder.
  13. forum rang 10 voda 27 december 2019 16:39
    Investeerders klagen Danske Bank aan om schandaal

    Gepubliceerd op 27 dec 2019 om 15:53 | Views: 403

    KOPENHAGEN (AFN/BLOOMBERG) - Een groep internationale investeerders wil een schadevergoeding van Danske Bank. De investeerders, verenigd in de stichting ISAF-Danske, zijn daarom een rechtszaak begonnen. Ze vinden dat Danske Bank beleggers jarenlang heeft misleid door niet te openbaren dat een deel van de opbrengsten en winsten afkomstig waren uit witwaspraktijken waar Danske niets tegen deed.

    ISAF-Danske vertegenwoordigt onder meer pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders uit diverse landen. Gezamenlijk hebben die bedrijven en institutionele investeerders naar eigen zeggen biljoenen euro's onder beheer. Ze willen ongeveer 1,5 miljard Deense kroon, omgerekend zo'n 200 miljoen euro.

    Danske Bank wordt in de Verenigde Staten en een aantal Europese landen onderzocht vanwege het niet controleren waar ongeveer 200 miljard dollar vandaan kwam, die via de Estse tak van de bank stroomde tussen 2007 en 2015. Een deel van dat geld is waarschijnlijk crimineel geld dat op deze manier werd witgewassen.

    Danske zegt zichzelf tegen de claim te zullen verdedigen. ISAF-Danske sluit niet uit dat er meer rechtszaken zullen volgen tegen de bank.
  14. forum rang 10 voda 30 december 2019 08:49
    EssilorLuxottica ontdekt grote fraude in Thailand

    (ABM FN-Dow Jones) EssilorLuxottica heeft bij een fabriek van Essilor in Thailand grootschalige fraude ontdekt, ter waarde van maximaal 190 miljoen euro. Dat maakte het brillenconcern maandag bekend.

    Het bedrijf heeft alle mogelijke interne en externe middelen ingezet om de fraude direct te beëindigen en de ontvreemde gelden terug te krijgen.

    De impact van maximaal 190 miljoen euro zal worden opgenomen als bijzondere post in de operationele resultaten over 2019.

    Het bedrag zal mogelijk lager uitvallen na compensatie door de verzekering, juridische procedures en de verwachte terugkeer van gelden die momenteel bevroren zijn op diverse bankrekeningen.

    De medewerkers die in verband zijn gebracht met de frauduleuze activiteiten zijn ontslagen en de bestaande beveiligingsprocedures zijn wereldwijd aangescherpt door het bedrijf, dat bekend is als fabrikant van onder meer Ray Ban-brillen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 10 voda 15 januari 2020 16:02
    Degroof Petercam en toezichthouder treffen schikking

    (ABM FN) Zakenbank Degroof Petercam en trader Patrick Maerevoet hebben een schikking getroffen met toezichthouder FSMA. Dit liet de FSMA woensdag weten via een persbericht.

    De kwestie betreft een serie orders op Brusselse aandelen in 2016.

    De bank zal 100.000 euro moeten betalen en de bewuste trader 25.000 euro. Die laatste zou geen financieel voordeel hebben gehad bij de transacties en de bank slechts minimaal.

    Volgens FSMA misleidde Degroof Petercam de markten door orders in te leggen die niet werden uitgevoerd maar enkel ingelegd werden om andere partijen in de gewenste richting te duwen, waarna Degroof Petercam andere orders plaatste op een voor hen gunstiger orderboek.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  16. forum rang 10 voda 21 januari 2020 13:08
    Tien maanden cel voor Partrust-directie wegens oplichting

    De bestuurders van Partrust Beheer, Eddie P. en Paul S., zijn wegens beleggingsfraude veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Ook moeten ze een bedrag van €560.000 terugbetalen aan gedupeerde beleggers.

    Dit blijkt uit vonnissen van de rechtbank Zeeland-West Brabant van maandag.

    'Geen eerlijk proces'

    Sander Arts, de advocaat van Paul S., zegt dat hoger beroep wordt aangetekend. Hij noemt de procedure van de rechtbank 'onjuist', en stelt dat deze niet voldoet aan de 'basale eisen van een eerlijk strafproces'. Arts hekelt onder meer de afwijzing van enkele getuigen, en dat zijn cliënt administratie is onthouden, terwijl daarvoor wel toezeggingen waren gedaan.

    De raadsman van Eddie P. was dinsdagochtend nog niet bereikbaar voor een reactie.

    Teakhout en helikopters

    De aan S. en P. opgelegde celstraffen zijn conform de eis van het Openbaar Ministerie, die tijdens de zitting afgelopen november sprak over Partrust als een piramidefonds, waarbij de inleg van nieuwe beleggers werd gebruikt om aan rente- en aflossingsverplichtingen van eerdere beleggers te voldoen.

    Partrust bood beleggers de mogelijkheid te investeren in een houtconcessie in het Zuid-Amerikaanse land Guyana, plus een helikopterbedrijf en teakhoutplantage in Costa Rica in Midden-Amerika. Daarbij werden rendementen voorgespiegeld tussen de 7% en 18%.

    Uit onderzoek van de openbaar aanklager bleek dat maar 18% van de beleggingsgelden daadwerkelijk in de projecten was gestopt. Van de rest werden onder meer helikopters onderhouden, managementvergoedingen uitbetaald en advocaten mee betaald.

    'Piramideren'

    De rechter oordeelt nu dat de ingelegde gelden, ongeveer €30 mln van circa driehonderd beleggers, inderdaad 'voor een groot deel' zijn besteed aan betalingen voor eerdere investeerders. Hierdoor dringt 'het begrip “piramideren” zich nadrukkelijk' op, aldus de rechter.

    Daarnaast stelde de rechtbank ook vast dat beleggers zijn bewogen om in te investeren op basis van prospectussen die onjuiste en misleidende informatie bevat. Zo werd door de directie gesteld dat Partrust een totaal belegd vermogen van €150 mln had, terwijl dat in werkelijkheid slechts een derde van dat bedrag was.

    Ook bleek dat bij een eventuele winst de beleggers slechts recht hadden op 30% van de opbrengst, terwijl ze dachten voor 100% eigenaar van de projecten te zijn. De openbaar aanklager merkte op dat de bestuurders, die niet mee-investeerden, een even groot winstpercentage afroomden 'zonder enige rechtvaardiging'.

    Taxichauffeur en bijstand

    De problemen rond Partrust kwamen bij het faillissement in 2009 aan het licht. Toen bleek dat de projecten waarin werd geïnvesteerd amper levensvatbaar waren. In Guyana was nauwelijks infrastructuur aanwezig om ooit hout te kappen, en ook het helikopterbedrijf en de teakhoutplantage hadden niets hadden opgeleverd.

    De rechter stelt vast dat de directie overging tot oplichting toen bleek dat 'men financieel vastliep'. Aan een vooropgezet plan om beleggers te benadelen was geen sprake, zo benadrukt ook advocaat Sander Arts, die eerder vrijspraak bepleitte voor zijn cliënt.

    Volgens Arts had de aanklager geen zaak, omdat men niet beschikter over de Partrust-administratie. Daarnaast werd betoogd dat de Partrust-directie zich helemaal niet verrijkt heeft, erop wijzend dat S. nu taxichauffeur is en P. in de bijstand zit. De rechter ging daar niet in mee, en stelde enkel dat geen sprake was van 'pure zelfverrijking', omdat niet alle ingelegde gelden in de zakken van de bestuurders verdween.

    fd.nl/beurs/1331672/tien-maanden-cel-...
  17. forum rang 10 voda 28 januari 2020 07:58
    Airbus bevestigt deal in omkopingszaak

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Airbus Group SE nominatif adm
    132,90 0,00 0,00 % Euronext Paris
    Airbus SE
    132,90 0,00 0,00 % Euronext Paris
    Airbus SE
    132,92 0,00 0,00 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

    (ABM FN-Dow Jones) Airbus heeft een principe-akkoord weten te sluiten met de Franse, Britse en Amerikaanse autoriteiten in relatie met een onderzoek naar corruptie en omkoping. Dit bevestigde Airbus dinsdag, zonder verdere details met de markt te kunnen delen.

    De overeenkomst moet nog door de Franse, Britse en Amerikaanse rechter worden goedgekeurd. Ook moet de Amerikaanse toezichthouder nog groen licht geven.

    De koers van het aandeel Airbus sloot maandag 4,4 procent lager.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. forum rang 10 voda 28 januari 2020 20:48
    Tuig zit overal

    Stel dat iemand zou zeggen, 'Maar jochie, tuig zit overal', wat zeg je dan in zo'n geval? De iconische troubadour Jaap Fischer wist het wel: 'Ja hoor, overal. En altijd hogerop.' Of het nu bij de overheid of in de politiek was, bij een protestant of een katholiek, het mechanisme, bezwoer Fischer, was altijd hetzelfde. 'En zolang zij bepalen wie het meest verdient, verdienen zij het meest.'

    Fischer liet in zijn aanklacht de banken achterwege, hoewel ook daar genoeg onfrisse figuren rondlopen die het predicaat tuig opgeplakt kunnen krijgen. Een daarvan schikte vorige week met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. John Stumpf, de voormalige ceo van grootbank Wells Fargo, kreeg een boete van $17,5 mln en mag nooit meer in de bankensector werken.

    ‘De oud-ceo van Wells Fargo zag $69 mln aan zijn neus voorbijgaan’
    De reden hiervoor is dat Wells Fargo onder zijn leiding werknemers onder grote druk zette om klanten zoveel mogelijk rekeningen en creditcards aan te smeren. Om de verkoopdoelen te halen, openden werknemers van de bank in 2016 en 2017 ook miljoenen spookrekeningen.

    Het honderd pagina's tellende rapport van de SEC is vernietigend. Er heerste bij Wells Fargo een heuse pestcultuur. Werknemers hadden het gevoel dat ze maar twee keuzes hadden: bedrog of ontslag. Tussen 2011 en 2016 verloren er achtduizend hun baan door 'ondermaatse verkoopcijfers'.

    Saillant detail is dat Stumpf de schuld voor het 'systematische wangedrag' binnen de bank afschuift op het toenmalige hoofd van de retaildivisie, Carrie Tolstedt. Het echte tuig zat met andere woorden iets minder hogerop. Nadat Stumpf in 2016 het bedrijf was uitgewerkt, kwam er een intern onderzoek dat bevestigt dat Tolstedt een fraudegevoelige verkoopcultuur creëerde. Maar het stipt ook aan dat Stumpf daarvoor moedwillig de ogen dichtkneep.

    Op alvast één vlak had Stumpf wel zijn persoonlijke verantwoordelijkheid genomen. Maanden voordat de problemen bij de bank naar buiten kwamen, had hij al zijn aandelenopties gelicht, goed voor enkele tientallen miljoenen dollars. 'Zolang zij bepalen wie de extraatjes krijgt, krijgen zij de extraatjes', zong Fischer.

    Daarin zit de crux. Wells Fargo slaagde er immers wel in om de aandelen terug te claimen die Stumpf als onderdeel van zijn langetermijnbeloning nog niet had mogen omzetten. Samen met een korting op zijn pensioenbonus, zag de oud-ceo zo $69 mln aan zijn neus voorbijgaan.

    De les is duidelijk. Het is onwenselijk om de bedrijfstop af te rekenen op doelen als een bepaalde winst per aandeel, want dat stimuleert ongewenst gedrag. Het is beter om hen een voorwaardelijk pakket aandelen te geven dat ze pas na pakweg tien jaar mogen verkopen.

    Daan Ballegeer is redacteur economie. Reageer via columnist@fd.nl.

    fd.nl/opinie/1332794/tuig-zit-overal
2.220 Posts
Pagina: «« 1 ... 104 105 106 107 108 ... 111 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,35 0,00%
EUR/USD 1,0681 +0,09%
FTSE 100 7.847,99 0,00%
Germany40^ 17.771,70 +0,01%
Gold spot 2.374,97 +0,59%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links