Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel HEIJMANS KON AEX:HEIJM.NL, NL0009269109

  • 16,960 19 apr 2024 09:49
  • -0,240 (-1,40%) Dagrange 16,580 - 17,020
  • 31.053 Gem. (3M) 117,7K

Vierde kwartaal 2019

709 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 tradersonly 4 december 2019 18:12
    Nieuws 4 dec 2019 3 reacties

    Kamer stelt voorwaarden bij spoedwet stikstof
    De Tweede Kamer behandelde woensdag 4 december de Tijdelijke noodwet stikstof van de PVV en de Spoedwet aanpak stikstof van het kabinet. De PVV-wet krijgt nauwelijks steun, de spoedwet haalt een meerderheid.
    Het zit een groot deel van de Tweede Kamer niet lekker dat het kabinet in de spoedwet regels opstelt die boeren kunnen verplichten ingrediënten aan voer toe te voegen, of die verplichte gehalten aan bepaalde ingrediënten vaststellen.

    Van verschillende kanten (VVD, CDA, SGP) kreeg landbouwminister Carola Schouten woensdag de opdracht van dergelijke voorschriften af te zien en in samenspraak met bijvoorbeeld het Landbouw Collectief te komen tot doelvoorschriften.

    Spoedwet helpt woningbouw op gang
    De Spoedwet aanpak stikstof van het kabinet moet ervoor zorgen dat de woningbouw op korte termijn weer op gang komt. Tegelijkertijd wordt in de wet geregeld dat voermaatregelen kunnen worden genomen en dat de maximumsnelheid naar beneden kan. Daarnaast kan een drempelwaarde worden ingevoerd. Die maakt het mogelijk om bepaalde activiteiten toe te staan, zonder dat er een Natuurbeschermingsvergunning voor nodig is. Tegelijk wordt met de wet een stikstofregistratie mogelijk gemaakt.

    Kamermeerderheid voor spoedwet kabinet
    De spoedwet krijgt een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben weliswaar wijzigingsvoorstellen ingediend, maar zij ondersteunen de wet. Dat geldt ook voor 50Plus. SGP en PvdA twijfelen nog over steun, GroenLinks en Partij voor de Dieren lijken zich evenals PVV tegen de wet te keren.

    www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2019/12/...
  2. forum rang 5 tradersonly 4 december 2019 18:24
    Rijk en provincies eens over beleidsregels stikstofaanpak, volgende week nemen de 12 provincies een definitief besluit
    Nieuwsbericht | 04-12-2019 | 16:12

    Provincies en Rijk zijn het eens over eenduidige beleidsregels voor de vergunningverlening en stikstofaanpak. De beleidsregels zijn aangepast om ze beter te laten aansluiten op de praktijk. Volgende week nemen de twaalf provincies een definitief besluit.

    Provincies en Rijk benadrukken dat bedrijven die hun bedrijfsvoering voortzetten zonder wijziging of vernieuwing van hun bedrijf waarvoor een nieuwe natuurvergunning nodig is, de mogelijkheid behouden om de volledig vergunde activiteit uit te voeren.

    Bedrijven die wel een vergunning nodig hebben, bijvoorbeeld om uit te breiden, hebben twee opties om ervoor te zorgen dat de neerslag van stikstof niet toeneemt: intern salderen en extern salderen. Bij intern salderen maakt een bedrijf stikstofruimte vrij binnen het eigen project of op de eigen locatie. Bij extern salderen neemt een bedrijf stikstofruimte over van een ander bedrijf dat geheel of gedeeltelijk stopt.

    Intern salderen
    Provincies en Rijk nemen de ‘feitelijk gerealiseerde capaciteit’ als uitgangspunt voor intern salderen. Dat betekent dat initiatiefnemers de vergunde stikstofruimte van stallen of productiehallen die daadwerkelijk zijn gebouwd en in gebruik hebben genomen, kunnen inzetten voor nieuwe ontwikkelingen. Als een ondernemer minder gerealiseerd heeft dan in de vergunning staat, dan wordt het verschil in ruimte tussen vergunning en realisatie ingenomen bij een wijziging van de bedrijfsvoering. Wanneer een bedrijf echter aantoonbare stappen heeft gezet, of investeringen heeft gedaan om deze ruimte te vullen, zijn er mogelijkheden om daarvan af te wijken. Dat geldt ook voor bedrijven die innovatieve stikstofemissie reducerende technieken toepassen, projecten die noodzakelijk zijn voor de realisatie van doelen in een Natura 2000-gebied en voor projecten van algemeen belang of voor de nationale veiligheid, zoals dijkaanleg.

    Extern salderen
    Bij extern salderen is stikstofdaling het uitgangspunt. Hierbij hebben kabinet en provincies afgesproken hetzelfde uitgangspunt voor extern salderen te hanteren: de ‘feitelijk gerealiseerde capaciteit’. Die ruimte mag een bedrijf dat stopt met haar activiteiten (saldogever) overdragen aan een bedrijf dat stikstofruimte nodig heeft (saldo-nemer). De saldonemer mag 70% van de overgedragen stikstofruimte benutten; de overige 30% komt ter beschikking van de natuur, samen met de niet-gerealiseerde capaciteit in de vergunning.

    In gebiedsprocessen moet de komende tijd duidelijk worden op welke wijze daling van stikstofdepositie in natuurgebieden exact vorm gaat krijgen. In sommige gevallen zal – beargumenteerd en onder strikte voorwaarden - een afwijkend percentage gehanteerd moeten worden om tot voldoende daling van stikstofdepositie te komen. Dit kan zowel omhoog als - wanneer de omstandigheden dat toelaten- omlaag afwijken.

    Koppeling met dier- en fosfaatrechten losgelaten
    Bij intern en extern salderen is in de nieuwe provinciale beleidsregels de koppeling met dier- en/of fosfaatrechten losgelaten. Dit is een verantwoordelijkheid van het Rijk. Het kabinet besluit over het innemen van dier- en/of fosfaatrechten bij extern salderen en streeft ernaar dit op 1 februari afgerond te hebben. Tot die tijd is extern salderen met veehouderijen nog niet mogelijk. Provincies en Rijk vinden het niet wenselijk dat er met schaarse stikstofruimte wordt gespeculeerd. Afspraak is dat er instrumentarium ontwikkeld wordt om dit te voorkomen.

    Belang van bronmaatregelen
    Rijk en provincies zijn het erover eens dat er bronmaatregelen nodig zijn om de stikstofdepositie te laten dalen en de juridische houdbaarheid te borgen. Hier worden de komende tijd nadere afspraken over gemaakt.

    Definitie
    Nederland zat na de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op 29 mei deels op slot. Op 4 oktober heeft het Rijk voorwaarden gesteld voor het op gang brengen van de vergunningverlening. Op 8 oktober hebben de twaalf provincies in de rol van bevoegd gezag voor de wet Natuurbescherming beleidsregels vastgesteld om de vergunningsverlening weer op gang te brengen. Toen bleek dat de provinciale beleidsregels op onderdelen verschilden met de definitie die het Rijk hanteerde. Ook bleek de koppeling met dier- en fosfaatrechten – een verantwoordelijkheid van het Rijk - voor verwarring te zorgen.

    Gesprekken met de sectoren
    Rijk en provincies hebben vervolgens gezamenlijk geconstateerd dat deze situatie onwenselijk is. In de weken daarna zijn er juridische analyses uitgevoerd, hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden tussen Rijk en provincies met de verschillende sectoren. Tot slot zijn casussen uitgebreid onderzocht. Dit heeft geresulteerd in de herziene set beleidsregels. Deze moeten nog worden bekrachtigd door de 12 colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies. Naar verwachting gebeurt dat op 9 en 10 december aanstaande, waarna de beleidsregels gepubliceerd worden.
  3. forum rang 10 voda 5 december 2019 12:45
    Beursblik: impact stikstofprobleem op bouwsector beperkt

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    BAM
    2,534 0,052 2,10 % Euronext Amsterdam
    Boskalis
    21,14 0,22 1,05 % Euronext Amsterdam
    Heijmans
    7,39 0,11 1,51 % Euronext Amsterdam
    VolkerWessels
    21,95 -0,05 -0,23 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) De groei van de bouwsector zal volgend jaar flink vertragen, maar ondanks de problemen met stikstof en pfas wel een plus laten zien. Dat verwachten economen van ING.

    Volgens de bank groeit de bouwproductie dit jaar met 5 procent, waarmee het de sterkst groeiende sector in Nederland is. De groei is wel iets minder dan de 7 procent van 2018, mede door de pfas-problematiek in de laatste maanden van dit jaar. De pfas-horde lijkt door een tijdelijk verruimde norm grotendeels weggenomen voor volgend jaar.

    Volgend jaar loopt de groei in de bouwsector een stuk harder terug, tot slechts 0,5 procent, voorspelt ING.

    De grootste problemen met stikstof en pfas zijn er bij de bouw van infrastructuur, zoals wegen. Dit deel van de sector zal volgend jaar wel krimpen, met zo'n 2 procent, waar dit jaar juist nog een groei van 2 procent zal worden gerealiseerd.

    De orderboeken van bouwbedrijven zijn echter goed gevuld, met werk voor bijna tien maanden. De maatregelen die de overheid heeft genomen, zoals beperking van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, zorgen ervoor dat bouwprojecten veel eenvoudiger doorgang kunnen vinden. Daarbij kunnen bouwbedrijven de opdrachten naar voren halen die minder last hebben van het stikstofprobleem.

    Het aantal nieuwbouwwoningen zal volgend jaar op 65.000 liggen, tegen 69.000 dit jaar, becijferde ING. De groei in de sector moet vooral komen van installatie, afwerking en sloop.

    Bamboe om de bouwplaats

    ING gelooft dat er ook kan worden gewerkt met innovatieve oplossingen. Zo noemt de bank de mogelijkheid om bamboe te laten groeien in bakken rond de bouwplaats. Deze planten zijn "echte stikstofvreters", stellen de economen. Ook zijn er dakpannen die schadelijke stoffen uit de lucht kunnen neutraliseren. En de bouwers kunnen werken met elektrisch materieel, om uitlaatgassen te vermijden.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. salud 5 december 2019 13:10
    @voda: "ING gelooft dat er ook kan worden gewerkt met innovatieve oplossingen. Zo noemt de bank de mogelijkheid om bamboe te laten groeien in bakken rond de bouwplaats. Deze planten zijn "echte stikstofvreters", stellen de economen. Ook zijn er dakpannen die schadelijke stoffen uit de lucht kunnen neutraliseren. En de bouwers kunnen werken met elektrisch materieel, om uitlaatgassen te vermijden."

    -We kunnen natuurlijk ook weer op de volgende manier gaan werken:

    www.trouw.nl/nieuws/bouwen-op-z-n-mid...

    Overigens vind ik het resultaat eigenlijk ook mooier dan die huidige beton en glas kantoorkolossen.
    Alles van natuurlijke materialen en gaat eeuwenlang mee.
  5. salud 5 december 2019 17:48
    Is toch geweldig en fantastisch dat je bij Heijmans met een handelsvolume van exact 100.000 weer exact op 0 % uitkomt en daarbij ook nog eens exact het door mij zo vaak genoemde verschil van 0,12 cent tussen hoog en laag laat noteren......
    Is helegaar niets verdachts bij .... je verwacht het niet !!! ....
    Gaat allemaal volstrekt via de door de AFM gecontroleerde regels.
    Niets aan de hand mensen ... vooral doorlopen... :)
  6. forum rang 5 Daexter 5 december 2019 18:17
    quote:

    salud schreef op 5 december 2019 13:10:

    @voda: "ING gelooft dat er ook kan worden gewerkt met innovatieve oplossingen. Zo noemt de bank de mogelijkheid om bamboe te laten groeien in bakken rond de bouwplaats. Deze planten zijn "echte stikstofvreters", stellen de economen. Ook zijn er dakpannen die schadelijke stoffen uit de lucht kunnen neutraliseren. En de bouwers kunnen werken met elektrisch materieel, om uitlaatgassen te vermijden."

    -We kunnen natuurlijk ook weer op de volgende manier gaan werken:

    www.trouw.nl/nieuws/bouwen-op-z-n-mid...

    Overigens vind ik het resultaat eigenlijk ook mooier dan die huidige beton en glas kantoorkolossen.
    Alles van natuurlijke materialen en gaat eeuwenlang mee.
    Lijkt me een goed idee, kun je die bamboe na verloop van tijd weer aan de kledingindustrie verkopen.

    Ik draag zelf sinds kort t-shirts gemaakt van bamboe, zit een stuk beter dan die van katoen.
  7. forum rang 5 tradersonly 6 december 2019 12:20
    (ABM FN-Dow Jones) JP Morgan Asset Management heeft een kleiner belang in Heijmans gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 4 december 2019.

    JP Morgan meldde een kapitaalbelang van 2,70 procent met een stemrecht van 3,04 procent. Het belang wordt grotendeels middellijk reëel gehouden.

    Op 14 november dit jaar meldde JP Morgan nog een kapitaalbelang van 4,34 procent met een stemrecht van 4,90 procent.

    Wet op het financieel toezicht
    De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.
  8. forum rang 5 tradersonly 6 december 2019 13:10
    Teleurstellend idd. Toch kan het ook weer snel gaan, zie bijv de koersontwikkeling van:

    - oktober '17 n-> mei '18 met koersen van €8,50 naar €13 (+50%)
    - december '18 -> februari '19 waarbij koers van €7,50 naar € 11,50 beweegt Tennet issue was toen enkele maanden bekend (wederom +50%)

    Down-potentieel lijkt mij nu zeer, zeer beperkt en up potentieel meer dan fors te noemen.

    Vorig jaar boekte Heijmans 20 miljoen euro winst inclusief voorziening van 10 miljoen op Tennet. Voor dit jaar verwachten ze een licht hoger resultaat.
    Stel dat ze er dit jaar nog eens 10 miljoen op zouden moeten bijleggen, dan hebben ze toch 2 jaar op rij een mooie winst behaald plus een behoorlijke voorziening genomen. Volgend jaar kan de winst zeker naar 30 miljoen oplopen, ofwel €1,36 per aandeel.

  9. salud 6 december 2019 13:53
    @tradersonly: Kan zeker omhoog ná de TenneT uitspraak, maar volgend jaar blijft infra toch ook weer een dingetje ... hoe blijft de orderportefeuille daar met "stikstofgedoe" en bijvoorbeeld de ongewisheid bij Zuidasdok.
    Woningbouw en utiliteit zit wel goed.
    En hoeveel rente wordt er nu minder betaald op preferente aandelen? is daar iets van bekend? ...De afkoop daar, die ten koste is gegaan van het dividend komt nu ook ten goede aan de winst?
    Gaan ze verder met die schuldafbouw of komt er nu wél dividend vrij?
    Is ook erg belangrijk voor de toekomstige koersvorming.
  10. lokeend 6 december 2019 14:49
    quote:

    salud schreef op 6 december 2019 12:42:

    En weer de "bekende" 12 cent er af met 30000 aandeeltjes om 12.15 uur.
    Mooi man... met 2 ton een beursfonds manipuleren.
    Stel je verkoopt/dumpt 20k aandelen op 7.30 opbrengst = 146k opbrengst
    Zodra de koers is gedaald naar 6.80 heb je 146k : 6.80 = 21470 aandelen dus 1470 aandelen gratis erbij door de daling.
    Als je er 200k stuks hebt kun je dit makkelijk doen met 20k stuks stijgt de koers wel plots heb je nog 180k stuks die wel stijgen.
    Bedoel zo maak je extra rendement
  11. forum rang 5 tradersonly 6 december 2019 15:04
    De Eerste Kamer wil meer tijd om goed naar de spoedwet stikstof te kijken. Het kabinet wil dat de wet nog dit jaar wordt aangenomen, zodat veel bouwprojecten snel weer kunnen doorgaan. Maar met name senatoren van de oppositie trappen, volgens bronnen, op de rem. Dinsdag wordt besloten of de behandeling over het kerstreces heen wordt getild.

    De spoedwet werd gisteren aangenomen in de Tweede Kamer. Het was de bedoeling dat de Eerste Kamer er volgende week over zou praten. Er zou dan op dinsdag 17 december, vlak voor het kerstreces, over gestemd kunnen worden, zodat de wet begin volgend jaar kan ingaan. Maar dat is volgens verschillende fracties niet haalbaar.

    De oppositie vindt de wet te ingewikkeld om er binnen twee weken een besluit over te nemen. Er spelen ook politieke argumenten om de invoering te traineren. De linkse oppositie vindt dat er te weinig garanties zijn dat er ook structurele maatregelen worden genomen om de stikstofuitstoot te verminderen en de schade aan de natuur te herstellen. Die partijen willen wachten op andere stikstofplannen van het kabinet.

    De PVV en Forum voor Democratie steunen het stikstofbeleid sowieso niet. "Er is helemaal geen stikstofcrisis, er is een papieren crisis", zei PVV-Kamerlid De Graaf gisteren in de Tweede Kamer.

    Fractie-Otten
    Of de wet het gaat halen in de Eerste Kamer was al onzeker. De coalitie heeft daar 32 van de 75 zetels. De spoedwet zal, net als in de Tweede Kamer, steun krijgen van de SGP en 50Plus, die allebei twee zetels hebben. Maar ook daarmee is er nog geen meerderheid. De coalitie heeft de hoop nu gevestigd op de PvdA (zes zetels), die in de Tweede Kamer tegen stemde.

    Die partij vraagt zich af of deze spoedwet voldoende is om uit de stikstofimpasse te komen, maar staat nadrukkelijk wel achter de doelstelling: het snel weer op gang brengen van de woningbouw. In ruil voor afspraken over meer woningen voor de lagere inkomens zou de PvdA wel over steun willen praten.

    Een andere optie is een akkoord met de fractie-Otten. Die afsplitsing van Forum voor Democratie heeft drie zetels in de senaat en is naar verluidt bereid om met het kabinet te onderhandelen.
  12. salud 6 december 2019 18:07
    @tradersonly: De PvdA speelt hier dus over de ruggen van de mensen die gedupeerd zijn door de woningnood en de in moeilijkheden verkerende bouwbedrijven een spelletje machtspolitiek waarbij ze natuurlijk slechts uit zijn op eigen gewin.
    Partij van de "Arbeiders" en consorten, ... laat me niet lachen....
    Zijn gewoon een stelletje egoïsten die de boel lopen te chanteren!
    En dat onder het mom van "het milieu".
    Mag ik dat zeggen?
    Ja, in Nederland mag ik dat zeggen!
  13. salud 6 december 2019 18:18

    Hier in Spanje waar nu de "Milieu vergadering" gaande is met alle "belangrijke" mensen wordt inmiddels lekker doorgebouwd.
    Er zijn hier nu meer projecten als voor de crisis en je hoort bijna niemand piepen. OK, gaat duidelijk ten koste van het milieu, maar de schoorsteen moet wel roken en ze hebben hier meer behoefte om wat te doen aan de werkloosheid en armoede die na de crisis nog steeds vrij hoog is.
    Ze weten dat ze prioriteiten moeten stellen.
709 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Bouwbedrijf Heijmans blijft optimistisch in verraderlijke sector

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links