Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turkije

1.907 Posts
Pagina: «« 1 ... 83 84 85 86 87 ... 96 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 11 november 2019 20:37
    EU-sancties tegen Turkije om illegale boringen bij Cyprus

    De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie zijn het maandag eens geworden om nieuwe economische sancties op te leggen aan toetredingskandidaat Turkije, omdat het land voor de kust van Cyprus bezig is met illegale olie- en gasboringen.

    Het gaat om een 'wettelijk kader' voor nog nader te bepalen reisverboden en bevriezing van banktegoeden. De EU-landen maken op een later tijdstip bekend welke personen, ondernemingen en instanties in Turkije te maken krijgen met de sancties. Ook wordt personen of bedrijven uit de EU verboden zaken te doen met Turkse partijen die onder de Europese sancties vallen.

    Het besluit volgt op een afzonderlijk akkoord dat EU-regeringen vorige maand overeenkwamen om voorlopig te stoppen met wapenleveranties aan Turkije wegens de inval in Syrië. In juli waren de EU-ministers van buitenlandse zaken al overeengekomen Turkije sancties op te leggen omdat het land de soevereiniteit van Cyprus, een EU-lidstaat, niet respecteert. Zo werden onderhandelingen met Ankara over een nieuwe luchtvaartovereenkomst opgeschort, de Europese Investeringsbank (EIB) verzocht leningen te herzien en het diplomatieke contact op een laag pitje gezet.

    Gevecht om gas- en oliereserves
    Turkije houdt het noordelijke deel van Cyprus sinds 1974 bezet. De Turkse republiek Noord-Cyprus wordt alleen door Ankara erkend. Turkije maakt aanspraak op de grote hoeveelheden olie- en gasreserves die recentelijk in de Exclusieve Economische Zone van Cyprus zijn aangetroffen en is zonder toestemming met eigen schepen aan boringen begonnen. De EU beschouwt deze 'ongeautoriseerde' boringen als een schending van de soevereiniteit van een EU-lidstaat.
    Oliemaatschappijen als ExxonMobil, Eni en Total hebben van de Cypriotische regering licenties gekregen om olie- en gasboringen te verrichten in het oostelijke bekken van de Middellandse Zee, maar Ankara vecht die licenties aan.

    fd.nl/economie-politiek/1324090/eu-la...
  2. forum rang 10 voda 15 november 2019 12:40
    Nordex Group Continues Successful Sales in Turkey

    Since entering the Turkish market in 2007, the Nordex Group has installed more than 2.03 GW of wind capacity there, representing a market share of almost 27%. Now the company has again received orders from this country on the Bosporus: for its long-standing customer Boydak Enerji, the Nordex Group will supply 21 N149/4.0-4.5 turbines with a rated capacity of 4.8 MW each for the Ömerli wind farm. On top of this, Boydak Enerji has ordered an additional 22 N117/3675 turbines for the Sibel project. Both orders include Premium Service for the machines for a period of 10 years.

    The future 110.8 MW Ömerli wind farm will be built near Istanbul. The Nordex Group will build Sibel, with a total capacity of 80.9 MW, in the Aegean region between Izmir and Manisa.

    In addition to these two contracts, a utility has ordered 14 N149/4.0-4.5 turbines with a rated capacity of 4.8 MW for a 67 MW wind farm in the Marmara region. The order includes a Premium Service of the turbines for a period of 10 years as well.

    Source : Strategic Research Institute
  3. forum rang 10 voda 27 november 2019 07:46
    Turks Atlasglobal schrapt alle vluchten

    Gepubliceerd op 27 nov 2019 om 07:29 | Views: 195

    Air France-KLM 26 nov
    10,87 0,00 (0,00%)

    ISTANBUL (AFN) - De Turkse luchtvaartmaatschappij Atlasglobal heeft al zijn vluchten tot 21 december geschrapt. Die ingreep zou nodig zijn voor een "nieuwe fase" van een reorganisatie, zo maakte het bedrijf via social media bekend aan klanten.

    Atlasglobal heeft onder andere een verbinding tussen Schiphol en Istanbul via codesharing met KLM, waardoor beide luchtvervoerders vluchten onder hun eigen vluchtnummer kunnen aanbieden. Informatie over omboekingen of terugbetalingen worden op 16 december bekendgemaakt. Tot die datum verkoopt Atlasglobal ook geen tickets.

    Volgens Turkse media verkeert Atlasglobal in financiële moeilijkheden en is de maatregel nodig om de kasstroom te verbeteren. De vliegmaatschappij zou onder andere lijden onder sterke schommelingen van de Turkse lira in 2018 en de nasleep van terroristische aanslagen in Turkije in 2015 en 2016.
  4. forum rang 10 voda 2 december 2019 09:08
    Turkse economie groeit weer

    Gepubliceerd op 2 dec 2019 om 08:52 | Views: 110

    ISTANBUL (AFN/RTR) - De Turkse economie lijkt de valutacrisis van een jaar geleden goeddeels te boven. In het derde kwartaal van het jaar groeide de economie met 0,9 procent op jaarbasis. Daarmee werd de krimp van de voorbije drie kwartalen een halt toegeroepen.

    Op kwartaalbasis ging de Turkse economie met 0,4 procent vooruit. Dat was de derde keer op rij dat de economie op kwartaalbasis in de lift zat. De stijging was evenwel minder dan waar door kenners is doorsnee rekening mee werd gehouden. De groei in het derde kwartaal werd aangedreven door de agrarische sector. Ook de industrie en de dienstensector zaten in de lift. In de bouwsector was sprake van een stevige krimp.

    Turkije kende lange tijd een periode van sterke economische groei. De valutacrisis van vorig jaar, waarbij de Turkse lira een derde van zijn waarde verloor, hakte er echter flink in. Door de waardedaling van de Turkse munt liep de inflatie hard op en werden rentetarieven verhoogd. Ook kromp de binnenlandse vraag.
  5. forum rang 10 voda 20 december 2019 13:53
    Turkish Auto Industry Remains in Negative Zone

    Turkish Automotive Manufacturers' Association OSD announced that total automotive output shrunk an annual 7.1% to 1.33 million units over eleven months of 2019. Passenger cars production decreased by 6% to 887,651 units during the period while total export figures showed a decrease of 6% to 1.15 million units, whereas domestic sales slumped by as much as 28% to 399,077 units. The challenges in the automotive segment leave little support to the flat steel suppliers in the country. Over January-October 2019, flats consumption in Turkey declined by 8.4% YoY to 12.6 million tonnes.

    Source : Strategic Research Institute
  6. forum rang 10 voda 31 december 2019 08:38
    Turkish Airlines ontvangt compensatie van Boeing

    (ABM FN) Turkish Airlines heeft een overeenkomst gesloten met Boeing over een compensatie voor de schade die is ontstaan door de problemen van de vliegtuigbouwer met diens 737 MAX-vliegtuigen. Dit meldde de Turkse luchtvaartmaatschappij dinsdagochtend aan de Turkse beurs.

    De 737 MAX-vliegtuigen worden sinds maart dit jaar aan de grond gehouden, vanwege twee dodelijke ongelukken met deze toestellen. Ook heeft Boeing de productie van het nieuwe toestel tijdelijk opgeschort.

    Het is niet bekend hoe hoog de schadevergoeding voor Turkish Airlines is, maar volgens Reuters, zich baserend op Turkse media, zou het gaan om een bedrag van 225 miljoen dollar.

    Turkish Airlines heeft 24 toestellen van het model 737 MAX in zijn vloot.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 3 januari 2020 12:57
    Turkse centrale bank onder druk door gestegen inflatie

    Gepubliceerd op 3 jan 2020 om 11:10 | Views: 1.230

    ANKARA (AFN/BLOOMBERG) - De Turkse inflatie is in december verder opgelopen. Daarmee is de speelruimte voor de Turkse centrale bank om de rente verder te verlagen, aanzienlijk afgenomen. Als dat toch gebeurt, kan de Turkse lira onder druk komen te staan, menen kenners.

    De inflatie in december bedroeg 11,8 procent. In november was dat nog 10,6 procent. Nadat die cijfers beken waren geworden daalde de lira 0,3 procent ten opzichte van de dollar.

    De Turkse centrale bank heeft sinds juli, nadat president Recep Tayyip Erdogan gouverneur Murat Cetinkay verving door Murat Uysal, de rente met 12 procentpunt verlaagd van 24 procent tot 12 procent. Uysal volgde daarmee oproepen van Erdogan dat de rente te hoog was. De Turkse president meende dat de hoge rente juist de inflatie aanwakkerde.

    Economen denken dat de Turkse centrale bank de rente op 16 januari desondanks nogmaals verlaagt. Als de lira echter onder druk komt te staan, zullen de beleidsmakers van de bank later dit jaar de rente toch weer op moeten krikken, denken de kenners.
  8. forum rang 10 voda 16 januari 2020 13:50
    Turkse centrale bank kiest weer voor renteverlaging

    (ABM FN-Dow Jones) De belangrijkste rente in Turkije is donderdag weer verlaagd, waarmee dit de vijfde verlaging in zes maanden is.

    De Turkse centrale bank verlaagde de rente ditmaal met 75 basispunten naar 11,25 procent. De markt rekende op een verlaging, waarbij werd gemikt op een verlaging van 25 tot zelfs 150 basispunten.

    In een commentaar bij het rentebesluit van donderdag sprak het monetaire beleidsorgaan van een aanhoudend herstel van de economische activiteiten in Turkije, terwijl de inflatieverwachtingen verbeterden.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. whammy 28 februari 2020 08:42
    Het ene drama volgt het andere drama. Een miljoen Syriërs on the run en waar gaan die naar toe?!.
    Turkije zal niet langer Syrische vluchtelingen tegenhouden die naar Europa willen reizen. Daarmee reageert Ankara op de dood van ten minste 33 Turkse soldaten door een luchtaanval in het noordwesten van Syrië op donderdag.
    Wie er verantwoordelijk is voor de aanval, waarbij ook 32 gewonden vielen, is onduidelijk. Tegen internationale persbureaus zeggen Turkse bronnen dat het om een aanval van Syrische troepen met steun van Rusland.
    Turkije verplaatst ondertussen duizenden troepen en zwaar militair materieel naar Syrië. Erdogans communicatiechef, Fahrettin Altun, kondigde aan dat alle bij Turkije bekende Syrische regeringsdoelen onder vuur zullen worden genomen. Rusland stuurt twee oorlogsschepen richting de Syrische kust, zo meldt het Russische nieuwsagentschap Interfax.

    Rond de Turks-Syrische grens in de provincie Idlib zijn meer dan een miljoen Syriërs op drift.
    Bron: diverse media
  10. whammy 28 februari 2020 19:32
    En nu rationeel kom er maar in :-)
    Honderden vluchtelingen zijn vanuit Turkije onderweg, of inmiddels aangekomen bij de grenzen met Griekenland en Bulgarije. Directe aanleiding is dat bronnen binnen de Turkse regering zeggen dat ze vluchtelingen niet tegen zullen houden als ze Europa proberen te bereiken.
  11. forum rang 10 voda 28 februari 2020 19:59
    Turkije dreigt Europese grens open te stellen voor Syrische vluchtelingen na dood troepen

    Spanningen tussen Rusland en Turkije zijn vrijdag flink opgelopen na een luchtaanval waarbij 33 Turkse soldaten omkwamen in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië. In bijna dertig jaar had het Turkse leger niet zo veel dodelijke slachtoffers te betreuren. Volgens Turkije gaat het om een aanval door Syrische regeringstroepen die gesteund worden door Rusland.

    Ankara reageerde door te dreigen met het opzeggen van de in 2016 met Europa gesloten vluchtelingendeal. Onder dit akkoord houdt Turkije Syrische vluchtelingen die Europa proberen te bereiken tegen, in ruil voor miljarden euro's aan financiële steun. Met het vooruitzicht dat een mensenstroom weer op gang komt, probeert Turkije de druk op Europa op te voeren om zich in het Syrische conflict te mengen. Volgens Turkije kan het land de vluchtelingenstroom niet aan die zou ontstaan als Idlib in handen komt van Assads regeringstroepen.

    In Turkije verblijven al zo'n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen. Als reactie op het dreigement stuurde Bulgarije duizend militairen naar de grens en verscherpte ook Griekenland de bewaking op de grens met Turkije. Een zegsman verklaarde dat de Europese Commissie niet op de hoogte is gesteld van een wijziging van het Turkse grensbeleid.

    Burgerdoden
    Rond de Turks-Syrische grens in de provincie Idlib zijn meer dan een miljoen Syriërs op drift. Velen verlieten in december al hun huizen, nadat door Rusland gesteunde Syrische overheidstroepen terrein hadden gewonnen op Syrische rebellen die op hun beurt steun krijgen van Turkije. In februari kwamen 134 burgers om in het geweld, onder wie 44 kinderen. Scholen en ziekenhuizen zijn vernield.

    De Turkse president Recep Tayyip Erdogan probeert Navo-steun te vergaren voor zijn aanpak van het Syrische conflict, maar heeft geen enkele bondgenoot over. De verhoudingen met de Verenigde Staten zijn bekoeld sinds Turkije de aankoop van een Russisch raketverdedigingssysteem doorzette.

    Ook met Europese bondgenoten zijn de relaties allerminst warm, vooral na eerdere Turkse dreigementen de vluchtelingendeal stop te zetten. De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, riep vrijdag op tot de-escalatie. Erdogan kondigde aan telefonisch te overleggen met de Amerikaanse president Donald Trump, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Vrijdagmiddag kwamen Navo-gezanten op Turks verzoek bij elkaar in Brussel. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondgenootschap verklaarde solidair te zijn aan Turkije en riep Rusland en Syrië op het offensief in Idlib te stoppen.

    Welles-nietes
    Rusland en Turkije vervielen vrijdag in een welles-nietesdiscussie over de vraag of Rusland wist dat er Turkse troepen in het gebied waren. Turkije zegt dat het Moskou had geïnformeerd, maar Rusland ontkent dat. Als vergelding heeft Turkije 309 Syrische soldaten gedood, zo liet het Turkse leger weten.

    De relaties tussen Ankara en Moskou liggen door de tegengestelde belangen al langer gevoelig. Het Kremlin heeft eerdere uitnodigingen voor een top over het conflict in Idlib met Erdogan, Merkel en Macron altijd afgehouden. Wel hebben Erdogan en Poetin vrijdagochtend telefonisch contact gehad.

    Beurzen
    De aanval had grote gevolgen op de Turkse beurzen. De belangrijkste index, de Borsa Istanbul 100, opende vrijdag 10% lager en verloor uiteindelijk 4,01%.

    Autoriteiten reageerden met een verbod op shortsellen, terwijl staatsbanken met alle macht probeerden de lira te steunen, onder meer door vrijdag twee miljard aan dollars te verkopen. De lira, die al dagen zwak presteert, maakte daarmee een aanvankelijk verlies van 0,8% deels goed en verloor uiteindelijk 0,5% ten opzichte van de dollar. De rente op tweejarige staatsobligaties steeg met meer dan 50 basispunten naar 12,41%, het hoogste punt sinds november.

    fd.nl/economie-politiek/1336477/turki...
  12. forum rang 6 Chiddix 29 februari 2020 08:58
    Turkije zit met een groot probleem opgescheept. De provincie Idlib in Syrie waar een bonte verzameling strijders tegen Assad zitten die het Westen gesteund heeft. Vermengd nu met IS strijders.
    Assad en Rusland zijn van mening, dat de provincie Idlib ingenomen moet worden. Het hoort tenslotte bij Syrie.
    Maar waar laat je de strijders die Nederland etc gesteund heeft? Dat niet alleen. Ook de burgers in die provincie slaan op de vlucht en willen Turkije in.
    Erdogan zit na te denken. Een ontstellend probleem voor de Turkse president.
  13. forum rang 6 Chiddix 29 februari 2020 09:59
    De strijders een vrijgeleide geven en verspreiden over het Westen(VS,Europa) of Islamitisch land. Obama vorige president,Rutte en Merkel hebben een verantwoordelijkheid? Zij steunden de oppositie tegen Assad. Probleempje zijn IS strijders. Die willen mogelijk ook mee naar het Westen.
    VN weet er geen weg mee dan staakt het vuren. Dan bevolking provincie Idlib. Kan die onder Assad leven zonder represailles? Kun je afspreken onder toezicht VN?
  14. forum rang 6 Chiddix 29 februari 2020 11:30
    quote:

    whammy schreef op 29 februari 2020 10:12:

    Turkije heeft niks in Idlib te zoeken. Is Syrisch grondgebied. De opzet van Turkije was om de Koerden in de dammen. De gevolgen kun je nu zien!
    Turkije wilde een bufferzone. Koerden laten opschuiven naar rechts en Syrische vluchtelingen in Turkije(deel) in de open gelaten plekken hun plaats laten innemen. Dat is te volgen. Idlib is een ander verhaal. De strijdgroepen hun wapens afnemen moet natuurlijk gebeuren. Dat zou Turkije kunnen doen in Idlib. Maar wat daarna?
  15. forum rang 6 asti 29 februari 2020 11:56
    quote:

    Chiddix schreef op 29 februari 2020 11:30:

    [...]

    Turkije wilde een bufferzone. Koerden laten opschuiven naar rechts en Syrische vluchtelingen in Turkije(deel) in de open gelaten plekken hun plaats laten innemen. Dat is te volgen. (...)

    Wat houdt dat laten opschuiven naar rechts in? Is het bewoond gebied?

    Zo ja, dan is het toch niet te volgen dat je gezinnen met een bepaalde etniciteit massaal uit hun huizen zet om te vervangen met gezinnen met een andere etniciteit?
  16. forum rang 6 Chiddix 29 februari 2020 11:59
    quote:

    asti schreef op 29 februari 2020 11:56:

    [...]
    Wat houdt dat laten opschuiven naar rechts in? Is het bewoond gebied?

    Zo ja, dan is het toch niet te volgen dat je gezinnen massaal uit hun huizen zet?
    In oorlog gelden andere wetten. Het is niet anders. Humaan is het niet. Je moet meenemen , dat men het aan tafel niet geregeld krijgt.
1.907 Posts
Pagina: «« 1 ... 83 84 85 86 87 ... 96 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0620 -0,22%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.415,58 +1,52%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links