Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,788 19 apr 2024 17:35
  • -0,042 (-1,10%) Dagrange 3,758 - 3,814
  • 577.058 Gem. (3M) 1,4M

BAM november 2019

3.554 Posts
Pagina: «« 1 ... 128 129 130 131 132 ... 178 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. FairValue 20 november 2019 12:57
    Henk jij weet helemaal niet of dat veel te positief is of niet. Als BAM de marge haalt of zelfs maar de helft 2% in 2020 dan is deze koers een giller. De koers staat laag vanwege de mist, klaart de mist op dan staan we op 4 euro en in de volle zon. En dat hoeft geen jaren te duren. Kan zo maar over enkele maanden!
  2. forum rang 6 OnoMatopee 20 november 2019 13:06
    Bouwers niet dolenthousiast over verruimde PFAS-normen gemeenten: ‘Te verwarrend’

    bouwbreed110
    Bouwers niet dolenthousiast over verruimde PFAS-normen gemeenten: ‘Te verwarrend’
    Steeds meer gemeenten en provincies verruimen hun PFAS-norm zelf. Daarmee geven ze bouwbedrijven wat lucht en hopen ze stilgelegde projecten weer op te starten. Bouwers vinden het een eerste stap, maar plaatsen ook de nodige kanttekeningen. “Gas geven kunnen we hiermee niet.”

    PFAS, een half jaar geleden kende haast niemand het begrip. Inmiddels is algemeen bekend en weet iedereen dat de stoffen in de grond onlosmakelijk verbonden zijn met ellende. Projecten liggen stil, bouwers en grondverzetters kunnen nauwelijks aan het werk en gemeenten weten niet wat ze met hun grond aan moeten. Het is misschien nog wel een acuter probleem dat de stikstofcrisis, wat vooral vanaf begin volgend jaar gaat losbarsten.
    Teleurstelling over PFAS

    Grote teleurstelling was er dan ook toen het kabinet vorige week voor maatregelen presenteerde om de stikstofproblemen op te lossen. Voor PFAS moet er afgewacht worden tot 1 december, dan komt de minister- als het goed is- met een verruimde norm. Tot die tijd geldt de strenge norm van 0,1 microgram. Zodra grond of bagger meer PFAS bevat, mag het niet meer verplaatst of versleept worden.

    Tenzij gemeenten of provincies zélf hun norm verruimen. En dat is wat steeds meer gebeurt, om acute problemen op te lossen. Provincie Noord-Holland kondigde vandaag nog aan hun norm te verruimen en al eerder deden gemeenten als Helmond en regio’s Twente hetzelfde (zie kader voor de rest).
    ‘Eigen achtergrondwaarde mag’

    Deze overheidsinstellingen mogen dat doen, zodra ze zelf voldoende metingen hebben gedaan. “Als ze zelf een achtergrondwaarde in beeld hebben, mogen ze die hanteren”, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

    Ruimere norm

    Diverse gemeenten en provincies hanteren een ruimere norm:

    Provincie Noord-Holland
    Helmond
    Amersfoort
    Tien gemeenten in regio Zuid-Holland-Zuid
    Arnhem
    Utrecht
    Tien gemeenten in de Regio Achterhoek
    Veertien gemeenten in regio Twente
    Waterschap Vechtstromen

    Het is een eerste stap, vinden bouwers, maar niet een die voor een juichstemming zorgt. Het gevoel van ‘eerst zien dan geloven’ overheerst. Bovendien kunnen lang niet allé projecten verder, laten bedrijven weten. “Het verkeerslicht staat hierdoor niet direct op groen. Gas geven kunnen we nog steeds niet”, zegt Herman Reinten, directeur van bouw- en sloopbedrijf Dusseldorp in Lichtenvoorde, een van de regio’s waar een verruimde norm geldt van 0,5 microgram. “Er zijn nog steeds projecten die niet vooruit kunnen.”
    ‘Niet dé oplossing’

    Reinten zit in zijn maag met projecten die veel langer duren omdat er eerst grondonderzoek moet worden gedaan. Nu er een verruimde norm geldt, kan hij wel íets meer, maar het is volgens hem niet dé oplossing. “Doordat er overal andere normen worden gehanteerd, vraagt iedereen zich af: wat kan er nu wel en wat niet? Daarom gebeurt er nog haast niets. Het zorgt alleen maar voor chaotische taferelen.”

    Verwarrend. Dat is ook wat Jeroen Vellema, adviseur milieu van het ingenieursbureau van BAM, van het beleid vindt. Onlangs ondervond hij dat nog aan den lijve toen er werd gesproken van een norm van 3,0 microgram die in de Achterhoek gehanteerd zou worden, maar uiteindelijk bleek het ‘slechts’ om 0,5 te gaan.

    “De regio Twente hanteert óók weer net een andere norm. Dat zorgt ervoor dat wij continue in de gaten moeten houden welke achtergrondwaarde waar geldt. Dat maakt het enorm lastig werken. Natuurlijk is het goed dat gemeenten zelf wat doen, want elke verruiming is een stapje naar voren. Maar bedrijven die hiermee te maken hebben moeten op hun hoede blijven.”
    ‘Wat lucht, niet voldoende’

    De verruimde norm in Helmond biedt directeur Frans Van den Heuvel van het gelijknamige bouwbedrijf ‘wat lucht’, maar volgens hem is het lang niet voldoende. “De norm geldt alleen voor Helmond, dat betekent dat grond niet in en uit de stad kan. Je kunt nergens anders graven, dus eigenlijk kun je nog heel weinig. Wel is het fijn dat de gemeente goed in kaart heeft gebracht, waar vieze grond ligt en schone. Maar er echt meer nodig, een landelijk beleid. Want de situatie is zeer ernstig, bij sommige bedrijven staat het water aan de lippen.”

    Ook andere bouw- en infrabedrijven vinden dat. Zo pleit Hermen Reinten voor een noodwet. Dat is waar bouwers en grondverzetters naar snakken, stelt hij. “Overal worden nu pleisters opgeplakt, maar dat heeft geen zin. Er is een periode van stilstand nodig, zodat er écht goede oplossingen kunnen worden bedacht.”
    ‘Kabinet schuift teveel door’

    Brancheorganisaties als Bouwend Nederland en AFNL pleiten al langer voor een snel landelijk beleid. Zij vinden 1 december ook veel te laat. De problemen spelen nu, speelden een maand geleden al, stellen zij. Het is op zich goed dat gemeenten het heft in eigen hand nemen, zegt Bouwend Nederland-directeur Fries Heinis, maar volgens hem schuift het kabinet teveel door naar langere overheden.

    “Wij zijn enorm teleurgesteld dat het kabinet in de maatregelen die ze vorige week aankondigde, nauwelijks oplossingen voor het PFAS-probleem heeft bedacht. Het is goed dat in de tussentijd gemeenten, provincies en regio’s zelf maatregelen treffen, daartoe roepen wij ze ook op. Maar dit zijn slechts een handjevol gebieden, er zijn ruim 300 gemeenten en dertien provincies. Het kabinet moet er véél meer regie opvoeren.”

    Meer over PFAS
    Meer over PFAS
    De cijfers

    ‘Gelijk speelveld’

    AFNL- directeur Jaco Uittenbogaard vindt het wel bemoedigend om te zien dat een verruimde norm dus wél kan. Maar ook hij is ervan overtuigd dat een uniforme richtlijn hard nodig is. “Er moet een gelijk speelveld komen.”

    Voorlopig lijkt dat er toch echt nog niet in te zitten. Het RIVM doet nog onderzoek en pas daarna kan er een landelijke norm worden opgesteld, heeft minister Stientje van Veldhoven laten weten. Of die er werkelijk op tijd is en of die voldoende zal zijn om het werk door te laten gaan, is echter nog afwachten.
    Eerste publicatie door Marije de Leeuw op 20 nov 2019
  3. forum rang 5 bartbas 20 november 2019 13:10
    quote:

    HenkdeV schreef op 20 november 2019 12:38:

    [...]

    Nare reactie Utreg, zoals wel vaker de laatste tijd. Jammer dat jij daarin veranderd bent. Ook nog eens op verkeerde aannames.

    Allereerst heb ik de Heijmans aandelen al verkocht (net onder de 8 euro), daags na de Hosanna dag voor bouwaandelen. Ook mijn andere aandelen de deur uitgedaan. Vond het wel even genoeg.

    BAM heb ik aangehouden omdat ik weiger deze aandelen met verlies te verkopen, temeer omdat ik ze al lang heb. Zie op langere termijn zeker nog kansen.

    Heb al in een vroeg stadium aangegeven dat de bouwers veel last zullen krijgen van de stikstofkwestie etc.. Door een aantal beleggers (met één persoon voorop) weggehoond als grote onzin. Maar meer en meer blijkt dat dit helemaal geen onzin is.

    In de daling van de aandelen BAM zullen shorters zeker een grote rol spelen, maar het wordt hen door wat er gaande is ook wel (weer) heel gemakkelijk gemaakt.

    Was BAM daar de afgelopen jaren veelal zelf schuldig aan (wat is trouwens schuldig), op dit moment zijn het vooral omstandigheden van buiten af

    En zo is er bij de bouwers altijd wel wat.

    Ik plaatst dit soort artikelen als een soort tegenwicht tegen heel veel ongegronde veel te positieve postings. Doe ik al zo lang ik op het forum zit en lang niet altijd ten onrechte.

    Zo heeft iedereen zijn stokpaardje, bij de één zijn dat de shorters en bij een ander kritische postings.
    Blijf toch een moeite hebben met je reactie. Henk is vooral actief op dit forum. Logisch dat hij dan zaken die voor de branche en bam relevant hier plaats. Je lijkt een beetje op trump. Als de boodschap je niet bevalt, val je de boodschapper aan. Jouw reactie helpt niet om dit forum in stand te houden als een breed discussie en informatieplatform. Het komt toch over als een tik op de neus van de poster.

    Bartbas
  4. forum rang 5 bartbas 20 november 2019 13:18
    quote:

    Utreg1960 schreef op 20 november 2019 12:38:

    [...]

    Pffffff dat gaat het toch helemaal niet om.
    Waarom wel alleen hier plaatsen en niet bij Heijmans waar hij ook aandeelhouder van is volgens eigen zeggen?
    Is al vaker genoemd door forumleden over de twijfels over zijn aandelen BAM.
    Leer lezen en steek lekker zelf je kop in iets met je kortzichtige .......

    Waarom maak je je zo druk. Het is al een compliment waard dat Henk dit informatieve bericht hier plaatst. Wanneer je het zo belangrijk vindt kun je het zelf kopiëren en op het heijmansforum plaatsen. Ik blijf toch zitten met het gevoel Dat je Trump een beetje kopieert: wanneer de boodschap niet bevalt , dan val je de boodschapper aan.

    Bb
  5. forum rang 5 bartbas 20 november 2019 13:23
    quote:

    Utreg1960 schreef op 20 november 2019 13:14:

    [...]

    Je bedoelt dus zoals jij steeds Beurs 2021 en Spider aanvalt en maar op de NOK knop rammen?
    Pfffffffffffffffffffffffffffffffffff.
    Ik hou op met hier op te reageren. Advies: blader eens terug en kijk dan nog eens of je conclusie correct is. Verder een oproept om het hier gezellig te houden. Je zult het misschien niet geloven, maar ik heh in de meer dan vijftien jaar dat ik op het iexforum actief ben slechts een keer op nok knop gedrukt.

    Bb
  6. Utreg1960 20 november 2019 13:27
    quote:

    bartbas schreef op 20 november 2019 13:23:

    [...]

    Ik hou op met hier op te reageren. Advies: blader eens terug en kijk dan nog eens of je conclusie correct is. Verder een optorn om het hier gezellig te houden.

    Bb
    Yep.
    Mijn conclusie correct meneer Trump en ik ben de gezelligheid zelve dus inderdaad einde discussie.
  7. forum rang 6 OnoMatopee 20 november 2019 13:38

    PFAS-normen opgekrikt: Noord-Holland geeft de bouw een zetje
    De provincie Noord-Holland heeft de normen voor PFAS opgekrikt zodat meer van deze chemische stoffen in partijen grond mogen zitten.
    Bart Van Zoelen 20 november 2019

    De laatste maanden kwamen de bouw- en de baggersector in grote problemen toen minister Stientje van Veldhoven (Milieu) plotsklaps een tijdelijke, veel strengere PFAS-norm instelde van 0,1 microgram per kilo. Als grond of slib meer vervuiling bevat, mag het niet worden verplaatst.

    Gedeputeerde Adnan Tekin (Milieu) trekt die norm voor Noord-Holland nu op naar 1,5. Verder hoeft grond minder snel gesaneerd te worden. Ook die normen gaan omhoog.

    Noord-Holland kon snel duidelijkheid geven omdat in het voorjaar al onderzoek was gestart naar de hoeveelheid PFAS op relatief schone plekken, de achtergrondconcentratie. Daaruit blijkt dat PFAS bijna overal in Noord-Holland voorkomt in kleine hoeveelheden. Het zogeheten GenX werd helemaal niet gevonden.
    Knelpunten
    Gedeputeerde Adnan Tekin (Milieu) trekt de PFAS-norm voor Noord-Holland op naar 1,5 microgram per kilo. ©Harmen De Jong

    Of nu nog bouwprojecten stuklopen op PFAS, kan de provincie niet zeggen. Noord-Holland overlegt nog met de gemeenten en bouwbedrijven over de vraag waar knelpunten optreden. Tekin verwacht dat de normen alleen al helpen door meer duidelijkheid.

    Branchevereniging Bouwend Nederland is blij. “Iedere verruiming is prettig.” Maar de provincies gaan niet over baggerwerkzaamheden en daar zaten de grootste struikelblokken.

    PFAS is een verzamelnaam voor 6000 chemische stoffen. Probleem is dat ze nauwelijks biologisch afbreekbaar of zelfs giftig zijn, maar wel overal opduiken in bodem en water.
  8. forum rang 7 innicksname 20 november 2019 14:06
    quote:

    bartbas schreef op 20 november 2019 13:23:

    [...]

    Ik hou op met hier op te reageren. Advies: blader eens terug en kijk dan nog eens of je conclusie correct is. Verder een oproept om het hier gezellig te houden. Je zult het misschien niet geloven, maar ik heh in de meer dan vijftien jaar dat ik op het iexforum actief ben slechts een keer op nok knop gedrukt.

    Bb
    Dat is netjes bartbas, je weet je in te houden. Zelf al 3 keer gedrukt in x-aantal (maar minder dan 15) jaar. Waarvan slechts één keer op Beurs.
  9. nescio 20 november 2019 14:37
    quote:

    Utreg1960 schreef op 20 november 2019 13:14:

    [...]

    Je bedoelt dus zoals jij steeds Beurs 2021 en Spider aanvalt en maar op de NOK knop rammen?
    Pfffffffffffffffffffffffffffffffffff.
    hey Utreg, je laat je meezuigen he, dacht dat jou niet zou overkomen. wat een gezemel hier zeg, my god
  10. pardon 20 november 2019 15:23
    quote:

    FairValue schreef op 20 november 2019 12:57:

    Henk jij weet helemaal niet of dat veel te positief is of niet. Als BAM de marge haalt of zelfs maar de helft 2% in 2020 dan is deze koers een giller. De koers staat laag vanwege de mist, klaart de mist op dan staan we op 4 euro en in de volle zon. En dat hoeft geen jaren te duren. Kan zo maar over enkele maanden!
    Voorheen keek men op de beurs 1 of 2 jaar vooruit en werden posities ingenomen op wat na een jaar ging gebeuren, tegenwoordig kijken ze alleen maar achterom en durven niet in te stappen. Bam gaat hoe dan ook een mooie winst maken in 2020 en 2021.daarvan ga ik ten volle van profiteren ik ben nu in bezit van een dikke 100.000 stuks en koop steeds als de koers zakt bij en ga eventueel door tot 150 k.De shorters moeten een keer aan de bak.
  11. forum rang 7 boldie 20 november 2019 15:32
    quote:

    pardon schreef op 20 november 2019 15:23:

    [...]Voorheen keek men op de beurs 1 of 2 jaar vooruit en werden posities ingenomen op wat na een jaar ging gebeuren, tegenwoordig kijken ze alleen maar achterom en durven niet in te stappen. Bam gaat hoe dan ook een mooie winst maken in 2020 en 2021.daarvan ga ik ten volle van profiteren ik ben nu in bezit van een dikke 100.000 stuks en koop steeds als de koers zakt bij en ga eventueel door tot 150 k.De shorters moeten een keer aan de bak.
    met gemiddelde 3.3?dacht dat ik er al veel had.
3.554 Posts
Pagina: «« 1 ... 128 129 130 131 132 ... 178 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

BAM: sterk slotkwartaal opsteker voor nieuwe strategie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links