Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,986 23 apr 2024 17:35
  • +0,180 (+4,73%) Dagrange 3,790 - 3,988
  • 1.515.663 Gem. (3M) 1,4M

BAM november 2019

3.554 Posts
Pagina: «« 1 ... 112 113 114 115 116 ... 178 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 HenkdeV 18 november 2019 11:56
    Het Parool:

    Groei economie valt terug, koopkracht naar nul

    De economische groei valt in de volgende kabinetsperiode terug naar 1,1 procent per jaar. De koopkracht groeit tussen 2022 en 2025 helemaal niet, verwacht het Centraal Planbureau. Dat komt vooral door de vergrijzing.

    De vergrijzing zet nu echt door, stelt het CPB vooruitblikkend in zijn zogeheten Middellangetermijnverkenning. Het is voor het eerst dat de bevolking in de leeftijdscategorie van 15 tot 75 jaar afneemt en dat gegeven zal het economisch beeld voor de jaren 2022-2025 nadrukkelijk gaan bepalen.

    Doordat het aantal ouderen stijgt, zullen bijvoorbeeld de kosten voor de zorg en AOW stijgen. Daarnaast krimpt de beroepsbevolking en stijgt de vraagt naar zorgpersoneel. De vergrijzing gaat groei en koopkracht kosten, voorspelt het Centraal Planbureau.

    Het zal nog een hele klus worden om voldoende gekwalificeerde werknemers en zelfstandigen te vinden in de zorg, denkt het planbureau. Tussen 2021 en 2025 zijn zo’n 135.000 extra mensen nodig zijn. Als het niet lukt om genoeg verpleegkundigen en ander zorgpersoneel te vinden, zou dit wel eens kunnen leiden tot hogere uitgaven en kan dit de terugkeer van lange wachtlijsten betekenen.

    Pensioenpremie
    Ook voor de koopkrachtontwikkeling schetsen de rekenmeesters van het CPB een vrij somber beeld. De lonen stijgen tussen 2022 en 2025 wel iets, maar van dat extraatje merken mensen in hun portemonnee weinig tot niets. ‘Dit komt doordat de beperkte stijging van de reële cao-lonen teniet wordt gedaan door hogere zorgpremies, lastenverzwaring in de loon- en inkomensheffing en hogere pensioenpremies’, schrijft het planbureau in zijn verkenning.

    In die verkenning hebben de rekenmeester het pensioenakkoord verwerkt. Omdat de ultralage rente de dekkingsgraden onder druk zet en pensioenfondsen niet langdurig in onderdekking kunnen verkeren, voorziet zij een korting voor een grote groep gepensioneerden. De kortingen van de grote pensioenfondsen PME, PMT, ABP en PFZW bedragen gemiddeld ongeveer 2,5 procent per jaar gedurende de jaren 2021-2023.

    Begrotingstekort
    Het Rijk hield de afgelopen jaren geld over, maar naar verwachting van de rekenmeesters komt daar binnenkort een einde aan. Aan het eind van deze kabinetsperiode ontstaat weer een tekort op de begroting en dat houdt de komende jaren aan. Meer zorguitgaven en minder gasbaten leiden tot het begrotingstekort in 2022-2025.

    Economen speculeren de laatste tijd steeds vaker over een krimp van de economie die aanstaande zou kunnen zijn. Het CPB rekent daar nog niet op, al loopt de groei wel terug.
  2. [verwijderd] 18 november 2019 12:02
    quote:

    innicksname schreef op 18 november 2019 08:40:

    [...]

    Bedankt voor de uitleg. Eén punt: is dit aspect niet bij veel meer bedrijven precies hetzelfde?
    graag gedaan

    en ja
    maar neerwaarts risico in de bouw is m.i. groter
    daarnaast is totale winstmarge in de bouw erg laag
    i.t.t. andere bedrijven

    dit komt door de financiering met vreemd vermogen waarmee ze rendement op eigen vermogen (in theorie) naar acceptabel niveau opkrikken

    zgn financieel hefboomeffect
    dat speelt bij bouwbedrijven relatief grote rol

    maar maakt ze ook extra gevoelig voor tegenvallers

  3. forum rang 5 bartbas 18 november 2019 12:04
    quote:

    harde winst schreef op 18 november 2019 11:08:

    [...]
    Klinkt plausibel maar bij een Imtech-scenario ben je dan te zwaar de klos. Ook bij een Balllast-Nedam scenario trouwens. Ik zeg niet dat dit allemaal gaat gebeuren maar dat het bij de BAM-top geen hoogvliegers zijn is duidelijk.
    Klopt, maar je bent minder zwaar de klos dan bij het bezit van aandelen. Dan ben je bij de huidige koers ongeveer 2,46 kwijt. Bij mijn optiecontructie is dat ongeveer 1,60 euro. De kans op een faillissement lijkt mij zeer klein en bij een faillissement is er ook nog kans op een kleine uitbetaling aan de aandeelhouders.

    bartbas
  4. [verwijderd] 18 november 2019 12:06
    quote:

    bartbas schreef op 18 november 2019 09:57:

    [...]

    Mooi inkijkje in je beleggingsbeleid ten aanzien van BAM. Bevat interessante aspecten. Vooral de alinea over het incalculeren van de maximale winst door bouwbedrijven, waardoor tegenvallers kunnen optred en sprak mij aan. Puts schrijven op 1,50 vind ik wel erg risicomijdend. Zal niet veel opleveren, maar wel meer dan de huidige rente en je hebt natuurlijk een lage margin.

    Succes er mee.

    Bartbas
    thanks BB

    de puts hebben een uitoefenprijs van 2,--
    daar zat nog redelijke premie op

    maar premie is gemiddeld 50-55ct, dus als ze geexercised worden betaal ik twee maar krijg ik ook de premie cadeau. de aandelen krijg ik dan per saldo voor 1.50.

    Ik ga ervanuit dat rond die koersen bam een interessante overnamekandidaat wordt, er zitten wel een aantal bouwers in Europa die X keer groter zijn dan BAM en volle zakken hebben, en zo in 1x voet aan wal in nederland krijgen.

    succes, en groet
  5. [verwijderd] 18 november 2019 12:09
    quote:

    Beurs2021 schreef op 18 november 2019 12:08:

    Prima cijfers en perspectief maar het “realisme” op het BAM-forum praat over faillissement :-)
    ooit van het woordje solvabiliteit gehoord?
    en de solvabiliteit van BAM al eens bekeken?

    Kom dan maar keertje terug.
    Jij bent nog niet helemaal droog achter je oren :)

  6. forum rang 5 bartbas 18 november 2019 12:18
    quote:

    HenkdeV schreef op 18 november 2019 11:56:

    Het Parool:

    Groei economie valt terug, koopkracht naar nul


    Dank je Henk voor de plaatsing.

    Voorspellingen lijken mij realistisch en zelfs hier en daar nog aan de optimistische kant. Deze ontwikkelingen gaan zich in veel West-Europese landen voor doen.
    Het zal ook een stabilisatie of wellicht krimp van de aandelenkoersen betekenen.
    Er zal weinig ruimte zijn voor niet echt noodzakelijke structurele maatregelen.
    Bovendien neemt door de vergrijzing de groei van (personen) verkeer en vervoer af. en zal de druk op wegennet en railvervoer afnemen. Ook behoefte aan meer woningen zal krimpen. Al met al een somber toekomstperspectief voor senioren, nederland in het algemeen en een geweldige koersexplosie van de Bam.

    bartbas
  7. forum rang 6 OnoMatopee 18 november 2019 12:27
    ..en dan vallen er ook nog een of meer atoombommen..

    CPB: jaren van economische middelmaat voor de boeg
    Na jaren van economische groei is de afdaling aanstaande, dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB). Vanaf 2022 wacht Nederland een periode van grauwe economische middelmaat.
    Joost De Vries 18 november 2019, 10:35
    Winkelend publiek in de Amsterdamse Kalverstraat. ©ANP

    De economische groei zakt naar een schamele 1,1 procent, de koopkracht daalt naar nul; want hoger loon valt weg tegen hogere zorg- en pensioenpremies en hogere belastingen, de werkloosheid loopt op en de overheid gaat weer meer uitgeven dan er binnenkomt. De jaren 2022 tot 2025, zoals geschetst in de laatste prognoses van het CPB, lezen als een weersvoorspelling voor een heel lange grijze dag: bewolkt, geen zon, lokaal een bui.

    De MLT klinkt in afgekorte vorm als een variant op een populair broodje, maar deze Middellangetermijnverkenning kreeg het kabinet-Rutte III waarschijnlijk liever niet opgediend. Het CPB, ‘s lands wegwijzer in de economische toekomst, voorspelt dat na jaren van groei de economische piek is bereikt en de afdaling aanstaande. Vanaf 2022, het jaar na de volgende Kamerverkiezingen, wacht een periode van grauwe economische middelmaat waarin de net verworven loonstijging onder werkenden weer verdampt door stijgende levenskosten. Als de ploeg van Rutte zich komend jaar door stikstof- en pfascrisis weet te worstelen, dienen zich richting de verkiezingen nieuwe zorgen aan.

    Tussen 2014 en 2017 groeide de economie nog met gemiddeld ruim 2 procent per jaar. Tot 2021 zakt dat gemiddelde naar 1,8 procent, om daarna verder te dalen naar 1,1 procent. De overheid beleeft momenteel financieel gouden jaren met een begrotingsoverschot: elk jaar komen miljarden meer binnen dan er wordt uitgegeven. Maar die luxepositie is van korte duur. In 2022 moet de overheid weer schulden maken om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De belangrijkste reden? ‘In de zorg komt alles samen’, stelt het CPB.
    Zorgkosten

    De babyboomgeneratie bereikt de komende jaren de levensfase waarin steeds meer een beroep op zorg wordt gedaan. Voor het eerst krimpt de omvang van de bevolking tussen de 15 en 74 jaar. Ondanks pogingen van opeenvolgende kabinetten om de zorgkosten te beteugelen, wordt de zorg alleen maar duurder. De overheid betaalde in 2017 68 miljard aan zorg, in 2025 is de rekening 100 miljard euro.

    Tegen die tijd zijn 135 duizend mensen extra nodig in de zorg. Het is de vraag of die mensen te vinden zijn. De krapte is momenteel enorm, al neemt de werkloosheid straks weer licht toe, volgens de rekenmeesters. Cru genoeg is dat goed nieuws voor de zorg. ‘De zorgsector absorbeert de toename van het arbeidsaanbod’, schrijft het CPB.

    De matige inflatie – de economische motor waaraan de Europese Centrale Bank al jaren een slinger probeert te geven met miljardeninjecties en lage rentes – blijft matig. Het is een vooruitzicht dat voor de hele Europese Unie geldt. De MLT kent, vanwege het middellangetermijngehalte, de nodige voorbehouden, namelijk ‘internationale en nationale onzekerheden en risico's’. Het enige dat het CPB echt zeker weet is dat Nederland verder vergrijst. Hoe internationaal de economie zich ontwikkelt is ‘ongewis’ (vul in: Brexit, handelsoorlog, wereldwijde politieke onrust).
  8. forum rang 7 boldie 18 november 2019 12:37
    quote:

    FairValue schreef op 18 november 2019 12:35:

    Vreemde gang van zaken. Maar profiteer ervan zolang het kan. Bouwproductie +7%. BAM presteert goed in Q3. Goede vooruitzichten en we zaken. Al 10% onder hoogste koers in 2 weken! Gek zijn ze de verkopers.
    de kleine belegger blijft weg uit bam. Makkelijk voor de grote jongens.
  9. forum rang 6 OnoMatopee 18 november 2019 12:37
    quote:

    FairValue schreef op 18 november 2019 12:35:

    Vreemde gang van zaken. Maar profiteer ervan zolang het kan. Bouwproductie +7%. BAM presteert goed in Q3. Goede vooruitzichten en we zaken. Al 10% onder hoogste koers in 2 weken! Gek zijn ze de verkopers.
    die ontlasten 7 kleuren faecaliën na lezing van dit forum.
3.554 Posts
Pagina: «« 1 ... 112 113 114 115 116 ... 178 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

BAM: sterk slotkwartaal opsteker voor nieuwe strategie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links