Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel OCI AEX:OCI.NL, NL0010558797

  • 24,720 25 apr 2024 16:47
  • -0,190 (-0,76%) Dagrange 24,670 - 25,180
  • 103.903 Gem. (3M) 396,3K

OCI dec 2018 -dec 2019

10.231 Posts
Pagina: «« 1 ... 474 475 476 477 478 ... 512 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 november 2019 13:37
    Toch 130 km/u, met ureum (van OCI?).

    Als het wagenpark schoner wordt, dan kan de maximumsnelheid in de toekomst weer omhoog, opperde het kabinet woensdag. En diesels worden inderdaad minder vervuilend, dankzij ureum.

    Ureum?
    Het kan ons helpen. Een nieuwe voorbijrazende dieselauto stoot zes keer minder stikstof uit dan eentje uit 1999, stelde onder meer AD maandag. Een van de redenen is ureum - te koop als fles AdBlue bij tankstations. Gooi het in een aparte tank (en zeker niet in de gewone tank) en de moderne dieselmotor valt stikstofuitstoot aan.

    Vrachtwagens en touringcars gebruiken het al langer, evenals grotere personenauto's van merken als Porsche, Mercedes en Jaguar, en inmiddels zelfs kleinere auto's als de Volkswagen Polo. Zonder de flesjes ureum lukt het nu niet meer de strengste euro 6-norm te halen, schrijft LandRover over de techniek. Die fabrikant gebruikt het sinds 2016.

    Waarom gebruiken we dit niet al veel langer?
    Omdat het geld kost en gedoe oplevert. Eerst even het probleem: juist dieselmotoren zijn vervuilend omdat ze zo zuinig zijn. De motor zuigt lucht aan, perst deze extreem samen en laat diesel vanzelf verbranden. Dat gebeurt met zo'n hoge druk en temperatuur dat de motor efficiënter draait dan een benzinewagen.

    Maar hoe heter de verbranding, hoe meer stikstofoxiden er uit de uitlaat komen, en daar kampen motorfabrikanten al jaren mee. Ze probeerden dit eerst op te lossen met betere motoren, maar zien nu weinig andere mogelijkheden dan dat de automobilist het waterige middel gaat toevoegen.

    Hoe lost ureum stikstof op?
    Als een soort antigif. In de nieuwste motoren spuiten fabrikanten ureum direct in de uitlaat. Daar gaat het met een katalysator een verbinding aan met de schadelijke stikstofoxiden (NOx). Die splitsen op in veel schoner stikstof (N2), water (H2O) en een beetje CO2, en dat gaat naar buiten.

    Dat werkt. Oudere diesels blazen in de praktijk tussen de 0,4 en 0,8 gram stikstofoxiden per kilometer naar buiten. De nieuwste euro 6-diesels halen emissies van onder de 0,1 g/km, verwacht adviseur Richard Smokers (TNO). Als we overstappen van oudere naar nieuwe diesels winnen we dus flink, het is aan het kabinet om te bepalen of het genoeg is.

    Het is alleen een delicaat proces in dieselmotoren: spuit je te weinig ureum in, dan haal je de norm niet. Spuit je te veel in, dan komt er ammoniak uit de uitlaat; net het spul waar boeren al te veel van maken. Dat stinkt dan trouwens ook flink.

    Ureum is te koop als fles AdBlue bij tankstations

    Wat gaat dit kosten?
    Redelijk wat. Volgens een rekenmodule van Total verbruiken de nieuwste, schonere dieselauto's elke 600 kilometer een liter AdBlue om schoner te kunnen rijden. Dat is omgerekend een liter per 25 liter verstookte diesel, en dat betekent dat er een behoorlijke markt bij komt voor chemiebedrijven en tankstations.

    Een jerrycan van vijf liter kost een tientje, en als die dieselaars AdBlue gaan gebruiken, hebben ze jaarlijks zeker 300 miljoen liter ureum nodig. 'Twee tot vier keer bijvullen per jaar', schat Smokers in, afhankelijk van de tankinhoud. 'Mooie klus als je toch je bandenspanning gaat checken.'

    Is dit middel zelf niet schadelijk?
    Volgens de verpakking valt het mee. Ureum zit ook in het lichaam. Het spul op je huid krijgen is niet zo erg. Op de autolak ook niet, maar spoel het voor de zekerheid wel even af. Wel kan het motorschade opleveren als je het in de verkeerde tank gooit, en dat schijnt nog wel eens te gebeuren.

    In de transportsector werkt het al jaren, al waren er ook klachten over gedoe en de kosten. Dat leidde weer tot gesjoemel. Malafide monteurs monteerden wat hardware en schakelden het systeem uit zodat een vrachtwagen zonder het middel kan rijden, illegaal maar goedkoper.

    'Wij bouwen het professioneel ergens uit het zicht weg in de vrachtwagen', schreef een aanbieder in een inmiddels verwijderde Marktplaatsadvertentie. Met waarschuwing: 'Wij zijn niet aansprakelijk voor datgene wat u met ons systeem doet.’

    fd.nl/futures/1324018/toch-130-km-u-m...
  2. forum rang 6 BultiesBrothers 15 november 2019 13:53
    Jeetje, wat een koersverloop zeg. Dat wordt ff op de blaren zitten. SABIC kan straks voor hetzelfde geld de hele toko overnemen. Wel een blamage van het management dat ze zo vaag zijn richting hun aandeelhouders wbt kwartaalcijfers. Moet mijn putjes helaas doorrollen.
  3. forum rang 6 Plein777 15 november 2019 13:56
    quote:

    watergordijn schreef op 15 november 2019 13:00:

    Cijfers van Q2 waren ronduit belabberd en er is veel onzekerheid over de verbetering hiervan. Op dit forum wordt iedere keer verwezen naar de mogelijke verkoop of afsplitsing van de methanoldivisie. Van de geïnteresseerde partij is niets meer vernomen. OCI laat zich nu door externe partijen adviseren. Dit doe je niet uit luxe lijkt mij.
    Dat was Discali69 / Geldboertje0205 die dagelijks meerdere keren hier leugens aan het posten was om de koers omhoog te manipuleren. Die zal weer snel een nieuwe alias moeten aanmaken. Hij is nu weer heel actief bij SBM.
  4. forum rang 6 Tordan 15 november 2019 13:56
    quote:

    watergordijn schreef op 15 november 2019 13:24:

    [...]

    Wel als je niet verder kijkt dan alleen de cijfers van Q2. Als je deze afzet ten opzichte van H1 2018 waren deze cijfers helemaal niet zo goed. In ieder geval ook lager dan de eigen afgegeven outlook. De credits voor het bovenstaande gaan naar AD
    Had ook wel wat redenen bij Q2:

    Omzet steeg jaar op jaar met 20% naar $954 miljoen
    De operationele winst bereikte het hoogste niveau ooit op $275 miljoen. Dit lag $35 miljoen beneden de gemiddelde verwachting en de eigen verwachting van OCI. De oorzaak van deze misser komt door de onverwachte en dus niet gepland onderhoud van een fabriek in Beaumont. De fabriek draait nu op 110% van de eerdere capaciteit.
    Gecorrigeerd voor dit onverwachte onderhoud kwam de operationele winst in lijn uit met de verwachting.
  5. forum rang 6 BultiesBrothers 15 november 2019 14:11
    quote:

    Frayak_2 schreef op 15 november 2019 14:06:

    voor diegen die bang worden omdat er onduidelijkheid is omtrent de datum van de cijfers DIT IS ALTIJD AL ZO GEWEEST BIJ OCI nothing new geen reden voor paniek :-)
    Klopt. Het enige verschil is, is dat die Zayed reageert en het zelf ook nog niet weet.
    Berenberg had het toch over mogelijke fusies in de kunstmest sector? Je zou nu haast denken dat het onvermijdelijk is geworden.
  6. Sander1234 15 november 2019 14:16
    quote:

    Diegy schreef op 15 november 2019 14:08:

    4 maanden geleden stond de koers nog op 25 euro. Nu 6 hele euro's eraf. Word de koers niet naar beneden gestampt voor een aanstaande overname? Oci is al vaker genoemd als grote overname kandidaat
    oh god nee he...kom jij weer opdagen. Omdat het 4 procent in de min staat. Snel terug naar je andere fora met al je overnamespeculaties
10.231 Posts
Pagina: «« 1 ... 474 475 476 477 478 ... 512 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links