Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Kwantumcomputer gevaar voor bitcoin

Prijsanalyse bitcoin: Kwantumcomputer gevaar voor bitcoin

De kwantumcomputer is een veelbesproken onderwerp in de wereld van de cryptocurrencies. Gaat cryptografie de cryptomunt om zeep brengen? Of is het allemaal een storm in een glas water?

“Bitcoin is niet kapot, dus maak je niet druk.” Dit antwoord geef ik vaak als men zich opwindt over een forse koersdaling. Alle fundamenten van bitcoin werken nog steeds naar behoren. Dat de koers beweegt, is puur emotie en zolang bitcoin niet kapot is, is er geen man overboord.

Toch fantaseer ik vaak over: “Wat als.” Eigenlijk doen wij dit als mensen constant in het dagelijks leven. Dus het is niet meer dan logisch dat we onze beleggingen ook eens in de zoveel tijd relativeren. Want stel nou dat bitcoin kapot gaat?

Als bitcoin kapot gaat, is er een heel groot probleem. Maar kan bitcoin überhaupt kapot? Dat is dé grote vraag die al gesteld wordt sinds bitcoin in januari 2008 live ging.

Kwantumcomputer

De Bitcoin-whitepaper werd elf jaar geleden geschreven door Satoshi Nakamoto en de mogelijkheid dat bitcoin toch kapot kan, lijkt dichterbij dan ooit. De komst van Googles kwantumcomputer maakt de hele markt uiterst zenuwachtig.

Eind oktober kondigde Google haar kwantumcomputer aan. Hiermee zouden zij naar eigen zeggen in slechts 200 seconden een berekening kunnen uitvoeren waar een klassieke computer 10.000 jaar voor nodig zou hebben.

Aan deze berekening bleken echter de nodige haken en ogen te zitten. Op papier klopt het inderdaad, maar in de praktijk zit het volgens IBM toch anders. Een kwantumcomputer maakt gebruik van binaire getallen die, in tegenstelling tot bij een normale computer, 0 én 1 tegelijk kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat er véél meer informatie gecodeerd kan worden.

Het hardware- en softwaredilemma speelt op en het aantal ‘perfecte’ kwantumbits die Google nodig zou hebben om deze berekening toe te passen is in de praktijk bijna onmogelijk te bouwen.

Ondanks dat is de kwantumcomputer van Google razendsnel. Veel sneller dan een reguliere computer en daarmee kwam ook de vraag omhoog hoe kwetsbaar bitcoin is voor een 51%-attack.

51%-attack

Zo'n 51%-aanval is waar velen voor vrezen. De blockchain maakt onderscheid tussen zijn geverifieerde en zijn ongeverifieerde tak op basis van lengte: de tak met werk in uitvoering is kort, de tak waarover alle miners het eens zijn is lang. Wie met gecoördineerde rekenkracht of bijvoorbeeld een kwantumcomputer een tak weet te produceren die langer is dan de legitieme, kan de blockchain laten kiezen voor zijn eigen, corrupte tak met zelf geverifieerde transacties.

Het blijkt echter dat dit niet hetgeen is waar men zich zorgen over dient te maken. Vooral oude wallets, waarbij de private key hetzelfde is als het walletadres, lopen gevaar. Hier moet, binnen nu en grofweg acht jaar, een oplossing voor gevonden worden, anders lopen deze gevaar. Weten hoe dit zit? Check dan de laatste aflevering van de Cryptocast met kwantum- en cryptografisch expert Christian Schaffner.

Conclusie: het (grote) gevaar van kwantum computing is voorlopig nog niet aan de orde. Daarom kunnen wij met een gerust hart terug naar de grafiek van bitcoin.

Blik op de grafiek

Te zien is dat de koers zich tot op heden nog steeds in een neerwaartse trend bevindt. De weerstandslijn loopt parallel aan de steunlijn. Er lijkt daarnaast een iets minder sterke neerwaartse trend te zijn ingezet. Ondanks dat is de trend wel nog steeds down.

https://img.iex.nl/beeld/IEX/20191104_Afbeelding-1-1.gif

Pas na een uitbraak boven de parallelle weerstandslijn, die gepaard moet gaan met hoog volume, kan er weer gesproken worden van een nieuwe opwaartse beweging.

Klik om te vergroten

Het wachten is nu op een bodemformatie. Op de vieruursgrafiek is dan ook te zien dat de koers tussen nu en 8 november kant gaat kiezen. Hier zal waarschijnlijk een kleine beweging van minimaal $450 op volgen.

Het is afwachten of deze uitbraak opwaarts of neerwaarts zal zijn: aan de bovenkant dient de koers namelijk door een zeer sterke weerstandslijn heen te breken. De kans is dus groter dat er een neerwaartse beweging zal plaatsvinden.

Samenvatting

  • Neerwaartse trend lijkt in kracht af te nemen;
  • Voor 8 november zal er een uitbraak plaatsvinden in de vieruursgrafiek;
  • Deze beweging zal minimaal $450 zijn;
  • Kans op een neerwaartse beweging is groter omdat de zwarte weerstandslijn zeer sterk is.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. PaultW 4 november 2019 19:35
    De hash rate van BTC is fors gestegen en blijft stijgen. Die computer van Google gaat BTC echt niet kraken. Het is vrij eenvoudig. Hoe beter de computers hoe hoger de Hash rate van BTC (vrij simpel uitgelegd).

    En Bitcoin gaat nooit meer weg, is ook heel simpel. Los van wat handelaren, de mensen die het hebben geloven er in. Ze willen het simpelweg niet verkopen. Printen van fiat geld kan gewoonweg niet onbeperkt goed gaan. Ook HODL-en staat op record niveau. Hoe groot de correcties ook zijn, steeds meer bezitters van BTC houden het vast. Op naar de halving in mei 2020.

    Fijne avond.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 november 2019 19:39
    quote:

    PaultW schreef op 4 november 2019 19:35:

    De hash rate van BTC is fors gestegen en blijft stijgen. Die computer van Google gaat BTC echt niet kraken. Het is vrij eenvoudig. Hoe beter de computers hoe hoger de Hash rate van BTC (vrij simpel uitgelegd).

    En Bitcoin gaat nooit meer weg, is ook heel simpel. Los van wat handelaren, de mensen die het hebben geloven er in. Ze willen het simpelweg niet verkopen. Printen van fiat geld kan gewoonweg niet onbeperkt goed gaan. Ook HODL-en staat op record niveau. Hoe groot de correcties ook zijn, steeds meer bezitters van BTC houden het vast. Op naar de halving in mei 2020.

    Fijne avond.
    BTC-miners kunnen alleen de kwantum-computers voorblijven als ze zelf ook kwantum-computers gaan gebruiken en dat lijkt me toch niet zo eenvoudig........
  3. PaultW 4 november 2019 19:50
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 4 november 2019 19:39:

    [...]
    BTC-miners kunnen alleen de kwantum-computers voorblijven als ze zelf ook kwantum-computers gaan gebruiken en dat lijkt me toch niet zo eenvoudig........
    Heb je gelijk in. Ik denk zelfs dat het onmogelijk is. Alleen de hele grote partijen zoals Google kunnen dat.

    Ontwikkelaars BTC zullen het algoritme voor digitale handtekeningen van BTC aanpassen aan kwantum computers. Ik maak mij er geen zorgen over.

    Er zijn veel grotere risico’s voor de traditionele financiële systemen.
  4. GrandmasterC 5 november 2019 15:26
    Met bitcoin loop je helemaal geen risico en is veel veiliger dan tradioneel geld beweren bitcoinliefhebbers.

    Oh, af en toe verdwijnen er miljoenen en ben je het kwijt en de koers gaat vaak sterk omlaag... Zeer onveilig dus.

    Transacties met bitcoins zijn traag en kosten teveel energie.

    Degenen die nog bitcoins kopen helpen daarmee criminelen die graag bitcoins gebruiken om anoniem hun gestolen of afgeperste geld wit te wassen. Kortom bitcoinkopers zijn de handlangers en vaak ook slachtoffers van criminelen.
  5. GrandmasterC 5 november 2019 15:37
    Studie toont manipulatie Bitcoin aan

    (ABM FN) De prijs van Bitcoin is tussen maart 2017 en maart 2018 gemanipuleerd. Dit schreef zakenkrant The Wall Street Journal op basis van een studie van professor John Griffin van de Universiteit van Texas en professor Amin Shams van Ohio State University, die komende maandag online wordt gepubliceerd in de Journal of Finance.

    Volgens de krant werd de markt door één grote speler gemanipuleerd, waarna de prijs opliep tot bijna 20.000 dollar per Bitcoin. Daarmee werd Bitcoin als geheel 326 miljard dollar waard.

    Volgens The Wall Street Journal was circa de helft van deze stijging toe te schrijven aan de werkwijze van de manipulator, wiens identiteit overigens onbekend is. Wel is bekend dat hij opereert met één account op Bitfinex, op dat moment het grootste handelsplatform voor Bitcoin.

    Hoeveel de manipulator precies heeft verdiend met zijn werkwijze, is volgens de studie onduidelijk.

    In een eerdere studie wezen Griffin en Shams er al op dat tether was gebruikt om de prijs van Bitcoin op te drijven. Maar uit de nieuwe studie blijkt dus dat dit via één handelsaccount gebeurde.

    Hoewel onduidelijk is wie er achter de manipulatie zat, menen de onderzoekers dat Bitfinex of wist wat er gebeurde, of zelfs eraan bijdroegen.

    "Als het Bitfinex niet is, dan is het iemand met wie zij veel zaken deden", zegt Griffin.

    Bitfinex ontkent betrokkenheid. Wel wordt Bitfinex en Tether Inc, die dezelfde eigenaren hebben, momenteel onderzocht door de Amerikaanse Justitie en door de openbare aanklager van New York.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  6. PaultW 5 november 2019 15:40
    quote:

    GrandmasterC schreef op 5 november 2019 15:26:

    Met bitcoin loop je helemaal geen risico en is veel veiliger dan tradioneel geld beweren bitcoinliefhebbers.

    Oh, af en toe verdwijnen er miljoenen en ben je het kwijt en de koers gaat vaak sterk omlaag... Zeer onveilig dus.

    Transacties met bitcoins zijn traag en kosten teveel energie.

    Degenen die nog bitcoins kopen helpen daarmee criminelen die graag bitcoins gebruiken om anoniem hun gestolen of afgeperste geld wit te wassen. Kortom bitcoinkopers zijn de handlangers en vaak ook slachtoffers van criminelen.
    Ik ben nog nooit Bitcoin kwijtgeraakt. Ik heb dan ook mijn eigen keys. Er is een belangrijke spreuk: “Your keys, your bitcoin, not your keys, not your bitcoin”

    Transacties met BTC zijn helemaal niet traag. In 2017 was het wel traag. Maar zelfs toen was het sneller dan fiat geld van de ene kant naar de andere kant van de wereld over maken.

    Criminelen gebruiken helemaal geen Bitcoin want door de blockchain zijn transacties NIET anoniem. En blijven altijd traceerbaar. Tot in de eeuwigheid. Heel transparant.
    Criminelen willen vooral cash dollars en euro's. Zijn gebruikers van fiat geld nu dan handlangers van criminelen?

    Heb je wat betere argumenten?
  7. geobeo 5 november 2019 16:50
    quote:

    GrandmasterC schreef op 5 november 2019 15:37:

    Studie toont manipulatie Bitcoin aan

    (ABM FN) De prijs van Bitcoin is tussen maart 2017 en maart 2018 gemanipuleerd. Dit schreef zakenkrant The Wall Street Journal op basis van een studie van professor John Griffin van de Universiteit van Texas en professor Amin Shams van Ohio State University, die komende maandag online wordt gepubliceerd in de Journal of Finance.

    Volgens de krant werd de markt door één grote speler gemanipuleerd, waarna de prijs opliep tot bijna 20.000 dollar per Bitcoin. Daarmee werd Bitcoin als geheel 326 miljard dollar waard.

    Volgens The Wall Street Journal was circa de helft van deze stijging toe te schrijven aan de werkwijze van de manipulator, wiens identiteit overigens onbekend is. Wel is bekend dat hij opereert met één account op Bitfinex, op dat moment het grootste handelsplatform voor Bitcoin.

    Hoeveel de manipulator precies heeft verdiend met zijn werkwijze, is volgens de studie onduidelijk.

    In een eerdere studie wezen Griffin en Shams er al op dat tether was gebruikt om de prijs van Bitcoin op te drijven. Maar uit de nieuwe studie blijkt dus dat dit via één handelsaccount gebeurde.

    Hoewel onduidelijk is wie er achter de manipulatie zat, menen de onderzoekers dat Bitfinex of wist wat er gebeurde, of zelfs eraan bijdroegen.

    "Als het Bitfinex niet is, dan is het iemand met wie zij veel zaken deden", zegt Griffin.

    Bitfinex ontkent betrokkenheid. Wel wordt Bitfinex en Tether Inc, die dezelfde eigenaren hebben, momenteel onderzocht door de Amerikaanse Justitie en door de openbare aanklager van New York.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
    "The Wall Street Journal..." en toen stopte ik met lezen.

    Zie "manufacturing consent".

  8. [verwijderd] 5 november 2019 17:03
    quote:

    GrandmasterC schreef op 5 november 2019 15:37:

    Studie toont manipulatie Bitcoin aan

    (ABM FN) De prijs van Bitcoin is tussen maart 2017 en maart 2018 gemanipuleerd. Dit schreef zakenkrant The Wall Street Journal op basis van een studie van professor John Griffin van de Universiteit van Texas en professor Amin Shams van Ohio State University, die komende maandag online wordt gepubliceerd in de Journal of Finance.

    Volgens de krant werd de markt door één grote speler gemanipuleerd, waarna de prijs opliep tot bijna 20.000 dollar per Bitcoin. Daarmee werd Bitcoin als geheel 326 miljard dollar waard.

    Volgens The Wall Street Journal was circa de helft van deze stijging toe te schrijven aan de werkwijze van de manipulator, wiens identiteit overigens onbekend is. Wel is bekend dat hij opereert met één account op Bitfinex, op dat moment het grootste handelsplatform voor Bitcoin.

    Hoeveel de manipulator precies heeft verdiend met zijn werkwijze, is volgens de studie onduidelijk.

    In een eerdere studie wezen Griffin en Shams er al op dat tether was gebruikt om de prijs van Bitcoin op te drijven. Maar uit de nieuwe studie blijkt dus dat dit via één handelsaccount gebeurde.

    Hoewel onduidelijk is wie er achter de manipulatie zat, menen de onderzoekers dat Bitfinex of wist wat er gebeurde, of zelfs eraan bijdroegen.

    "Als het Bitfinex niet is, dan is het iemand met wie zij veel zaken deden", zegt Griffin.

    Bitfinex ontkent betrokkenheid. Wel wordt Bitfinex en Tether Inc, die dezelfde eigenaren hebben, momenteel onderzocht door de Amerikaanse Justitie en door de openbare aanklager van New York.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

    Ik geloof dit wel het is allemaal list en bedrog met die Bitcoin zelfs de afbeelding van de bitcoin is bedrog daarop lijken het waardevolle munten van edelmetaal. Terwijl het in werkelijkheid zwarte cijfertjes op een scherm zijn.
  9. forum rang 4 efreddy 5 november 2019 20:10
    Bitcoin gaat inderdaad af en toe omlaag .

    5 november 2019 9300$
    5 november 2018 6500 $
    5 november 2017 7400 $
    5 november 2016 705 $
    5 november 2015 375 $
    5 november 2014 365 $

    Zeer onveilig dus ,bij overheidsobligaties loop je geen risico want je bent 100% zeker van koopkrachtverlies,bij Bitcoin is het risico groot dat je aan koopkracht wint.
  10. tampi 9 november 2019 22:04
    quote:

    Dead cat bounce schreef op 8 november 2019 17:29:

    Die computers van die minners zijn niet te kraken toch door het kwantumpje
    Zou me echt zorgen maken als ik bitcion had :-)

    De kwantumcomputer is weer een groot bangmaakverhaal voor Bitcoin. De zoveelste alweer. Het klopt dat je je als Bitcoin houder zorgen zou kunnen maken wanneer kwantumcomputers de capaciteit hebben om versleutelingen te kunnen ontcijferen.

    Versleutelingen worden overal gebruikt in de IT-beveiliging: Van email beveiliging tot internet bankieren, van DigiD tot valuta handel. Met een kwantumcomputer zou je allerlei versleutelingen kunnen ontcijferen. En Bitcoin werkt met versleutelingstechnieken.

    Echter, wanneer ik een kwantumcomputer crimineel zou zijn, dan zou heel Bitcoin mij niet eens zijn opvallen. Er zijn genoeg bedrijven, banken en instituties waar veel meer geld in om gaat dan Bitcoin.

    Bitcoin heeft en market cap van 160 miljoen USD. Deze is nihil ten opzichte van bv de dagelijkse handel op de valuta markt, waar zo'n 6000 miljard USD overheen gaat.

    Ik verwacht dat Bitcoin tegen die tijd kwantumcomputer resistant is. Er zijn overigens al crypto munten die dat zijn.
  11. Dead cat bounce 10 november 2019 12:53
    quote:

    tampi schreef op 9 november 2019 22:04:

    [...]

    De kwantumcomputer is weer een groot bangmaakverhaal voor Bitcoin. De zoveelste alweer. Het klopt dat je je als Bitcoin houder zorgen zou kunnen maken wanneer kwantumcomputers de capaciteit hebben om versleutelingen te kunnen ontcijferen.

    Versleutelingen worden overal gebruikt in de IT-beveiliging: Van email beveiliging tot internet bankieren, van DigiD tot valuta handel. Met een kwantumcomputer zou je allerlei versleutelingen kunnen ontcijferen. En Bitcoin werkt met versleutelingstechnieken.

    Echter, wanneer ik een kwantumcomputer crimineel zou zijn, dan zou heel Bitcoin mij niet eens zijn opvallen. Er zijn genoeg bedrijven, banken en instituties waar veel meer geld in om gaat dan Bitcoin.

    Bitcoin heeft en market cap van 160 miljoen USD. Deze is nihil ten opzichte van bv de dagelijkse handel op de valuta markt, waar zo'n 6000 miljard USD overheen gaat.

    Ik verwacht dat Bitcoin tegen die tijd kwantumcomputer resistant is. Er zijn overigens al crypto munten die dat zijn.
    Ja snap ook heel die discussie niet Bitcion zal nooit de euro overnemen
    Of geloof men dat men de boel gaan overlaten aan een paar minners .
    160 miljard is 1 keer op een knopje drukken voor Lagarde
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 november 2019 13:24
    quote:

    Dead cat bounce schreef op 10 november 2019 12:53:

    [...] Ja snap ook heel die discussie niet Bitcion zal nooit de euro overnemen
    Of geloof men dat men de boel gaan overlaten aan een paar minners .
    160 miljard is 1 keer op een knopje drukken voor Lagarde
    Jij snapt het zelf niet: niemand van de Bitcoin-organisatie wil 'de euro overnemen'.
    De Bitcoin is uitsluitend gemaakt voor het vullen van een gat in de markt en dus voor betalingen die anders niet goed mogelijk zouden zijn.

    De Bitcoin is nu vooral de 'Centrale Bank' van de cryptowereld.
  13. Dead cat bounce 11 november 2019 18:59
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 10 november 2019 13:24:

    [...]
    Jij snapt het zelf niet: niemand van de Bitcoin-organisatie wil 'de euro overnemen'.
    De Bitcoin is uitsluitend gemaakt voor het vullen van een gat in de markt en dus voor betalingen die anders niet goed mogelijk zouden zijn.

    De Bitcoin is nu vooral de 'Centrale Bank' van de cryptowereld.

    nou als je blockchain in plaats van het bitcion zet dat klopt het wat je zeg .
    Blockchain kan trouwens iedereen maken kost geen drol .

    Bitcion is niks man is gewoon wachten op wat beters

  14. [verwijderd] 23 januari 2020 15:40
    ...wat.
    Het meest bijzondere aan blockchain-technologie is dat het ons de mogelijkheid biedt om waarde over te dragen zonder gebruik te hoeven maken van tussenpersonen. In plaats van dat we op tussenpersonen zoals banken moeten vertrouwen bij het overmaken van geld, vertrouwen we op de wiskunde achter het protocol. De combinatie van technologieën die in Bitcoin voor het eerst samen zijn gekomen, hebben ervoor gezorgd dat we het element van vertrouwen kunnen vervangen door wiskunde.

    satos.eu/nl/kennisbank/wat-is-blockchain

    Klinkt anders best waardevol?
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links