Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inflatie?

28 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. pcrs7 28 september 2005 20:49
    quote:

    Eib schreef:

    Heb even geen tijd dus het kan wel even duren voor dat er een antwoord komt op enkele lastige vragen die je kunt stellen bij mijn proza. Ik heb het gevoel dat er nog een aantal cruciale stukjes ontbreken.

    Mvg
    EIB

    Bedankt voor de moeite, ik zie uit naar je antwoord. Het is een fascinerend vraagstuk.
    Nu op Netwerk:Mensen gaan teveel leningen aan en komen in de problemen:
    Voorbeeld:iemand gaat naar een electronicawinkel, krijgt een pasje voor 15000 euro krediet. Koopt gelijk een computer, video camera en een reis naar Egypte. Kon de rente/aflossing niet betalen en zegt nu voor de televisie: "Je moet toch eten ?". Analyst zegt dat de schulden mensen eigenlijk niets kan schelen. Kennelijk denken ze niet aan aflossen. Veel defaults op slechte leningen maakt de rente voor de belegger inderdaad laag.
    -pcrs
  2. bub 28 september 2005 22:50
    Deze redenatie vat ik niet. Het is wel zo dat niet betalen het rendement op uitgeleend geld verlaagd, maar volgens mij staat dat los van de rente die een spaarder krijgt, die heeft te maken met instellingen die quasi geen behoefte hebben aan zijn geld en dus er vrijwel niets voor betalen.
    De partijen die geld uitlenen voor consumenten krediet krijgen een waanzinnige marge van ca. 10 % en kunnen dus wel een klap hebben.
  3. bub 28 september 2005 22:55
    Geweldige redenatie. Mogelijk is de factor die ervoor zorgt dat de grote hoeveelheid liquide middelen niet voor inflatie zorgt heel simpel: angst.
    De consument heeft het geld gespaard uit angst voor een lang leven dat in de laatste jaren in armoede wordt doorgebracht en zal daardoor het geld voorzichtig spenderen.
    Bedrijven hebben zwaar gesaneerd en op dit moment is er geen nieuwe technologie op de grens van volwassenheid die het kapitaal kan opsouperen zoals internet dat ca. 8 jaar geleden deed. Sterker nog, internet doet wat het beloofde.
  4. pcrs7 28 september 2005 23:09
    Die lening aan die meneer is waarschijnlijk gebundeld met een hoop leningen van soortgelijke meneren en mevrouwen en dat pakketje is als high yield obligatie verkocht aan iemand die dacht: Eindelijk een redelijke rente. Maar als de helft niet terugbetaald, moet verminderd de opbrengst van dat pakketje leningen aanzienlijk. Oftewel inclusief defaults is de rente laag.
    -pcrs
  5. [verwijderd] 1 oktober 2005 16:11
    Leuke aanvulling van inflatie jaren 30 door Albert Spits, (financieel adviseur en bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting)
    -----------------------------------------------
    Velen vragen zich af wat de oorzaak was van het gebruik van fiatgeld en de gevolgen daarvan voor de economie en de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Om dit verder te verduidelijken nemen we als voorbeeld de aanleiding tot de grote crisis van de jaren 30 uit de vorige eeuw.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog gingen alle strijdende partijen over tot het drukken van geld en ontkoppelden hun valuta van de gouden standaard. Deze standaard bestond al sinds het einde van de Napoleontische oorlogen in 1815. Bijna een eeuw bleek dit een zeer succesvolle geldstandaard te zijn, want de economie, tezamen met de industriële revolutie groeide gestaag door gedurende de 19e eeuw.

    Dit veranderde drastisch met de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. De gouden standaard werd zogezegd 'tijdelijk' verlaten omdat de oorlog moest worden gefinancierd. Dit kon men niet met normale belastingen doen, omdat dan de weerstand in de oorlogvoerende landen dan groter zou worden en dit de bereidheid om deze oorlog voort te zetten zou ondermijnen. De regeringen besloten daarom dat het beter was om extra geld te drukken, met als consequentie dat de gouden standaard werd opgeschort. Dit gedrukte geld bezat geen enkele waarde en wordt daarom ook 'fiatgeld' genoemd, omdat het 'gefiatteerd' werd door de centrale banken. De oorlogsindustrie breidde zich enorm uit vanwege dit fictieve geld. Het wekt daarom geen verbazing dat in alle landen grote prijsstijgingen te zien waren als gevolg van deze oorlogsinflatie, prijzen die op hun beurt weer werden onderdrukt door allerlei prijsstops via overheidsdecreten.

    Na de Eerste Wereldoorlog moesten de schulden worden gesaneerd, die werden gemaakt door de oorlogvoerende landen. De meeste landen gingen terug naar een vorm van nieuwe 'gouden standaard', maar sommige landen besloten helemaal niet meer terug te keren. Groot Brittanniè en Duitsland bijvoorbeeld probeerden de oorlogschulden te laten verminderen via het voortgaande gebruik van de drukpersen. Als resultaat ervaarde de Weimar Republiek een hyperinflatie begin jaren 20, waardoor de Rijksmark binnen een paar jaar een fractie van haar oorspronkelijke waarde had. Groot Brittanniè daarentegen kreeg ook te maken met enorme prijsstijgingen als gevolg van deze inflatie, ofschoon de Engelsen de Amerikanen wisten te overtuigen in 1925 om mee te 'inflateren'. Montegue Norman, directeur van de Bank of England, wist de Federal Reserve-voorzitter Benjamin Strong over te halen om de drukpersen gelijke tred te laten houden met de Engelse centrale bank. Hierdoor hoefde er namelijk geen uitwisseling plaats te vinden van goudvoorraden, welke in het verleden nodig was om de valuta periodiek te laten balanceren ten opzichte van elkaar.

    Bovendien werden de gouden munten uit de circulatie gehaald in beide landen, waardoor men via het creèren van papiergeld de markt kon overladen met fiatdollars en -ponden. Het resultaat was dat de oorspronkelijke vooroorlogse volledige gouden standaard werd vervangen door een gedeeltelijke gouddekking oftewel een fractionele gouden standaard. Goud als monetair middel werd in feite vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog niet meer gebruikt voor de dagelijkse economische transacties.

    Andere, voornamelijk Centraal- en Oost-Europese landen hadden hun valuta gekoppeld aan het Britse pond sterling en men noemde dit de goudwisselstandaard, omdat men dacht dat het Britse pond nog steeds volledig gekoppeld was aan goud. Ook hun valuta hielden dus gelijke tred met de papiergeldexpansie van Groot Brittannië en ondervonden soortgelijke prijsstijgingen als gevolg daarvan.

    Vanwege deze behoorlijke kredietexpansie in de gehele westerse wereld groeiden de economieën van alle landen enorm, met name in Amerika, waar zowel de huizen- als de aandelenmarkt tot ongekende hoogten stegen. De wereldhandel breidde zich gestaag uit en Duitsland kon na het hyperinflatie-debacle van 1923 weer volop op de Amerikaanse markt kredieten verkrijgen om hun economie op te vijzelen. Dit laatste werd grotendeels bewerkstelligd vanwege de Amerikaanse achtergrond en de innige connectie met het bankwezen van de toenmalige Duitse Rijksbankdirecteur Hjalmar Horace Greeley Schacht.. Als gevolg van deze kredieten konden de Duitsers voldoen aan hun reparatiebetalingen aan Frankrijk en bovendien hun lokale economie 'stimuleren'.

    Uiteindelijk kwam de onvermijdelijke inzinking in oktober 1929. De Amerikaanse beurs stortte in elkaar en deze krach werd nagevolgd door alle beurzen in de wereld, waardoor plotsklaps de economische groei tot stilstand kwam en de grote crisis van de jaren 30 in alle hevigheid was losgebarsten. Een crisis die in totaal zo'n 10 jaar zou duren tot de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog.

    -------------------------------------------------
28 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0641 -0,28%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.379,13 +0,77%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links