Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wetgeving tegen witwassen tast onze privacy en onze vrijheden aan

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 oktober 2019 13:28
    De wetgeving tegen witwassen tast onze privacy en onze vrijheden aan

    De regelgeving om witwassen en terrorisme te bestrijden, maakt zelfs de braafste burger een potentiële verdachte, stelt Hendrik Gommer, gepromoveerd jurist staatsrecht.
    Hendrik Gommer5 oktober 2019, 10:10

    ABN Amro heeft mogelijk de wet tegen witwaspraktijken (Wwft) overtreden (Trouw, 27 september). De bank heeft ongebruikelijke transacties niet gemeld. De aandelenkoers van ABN Amro daalde fors. Is hier niet sprake van criminalisering van goedwillende medewerkers? Dat zou best kunnen. Sterker, binnenkort loopt iedere burger de kans in het verdachtenbankje te komen.

    De Wwft blijkt een griezelige wet. In de jacht op witwassers en terroristen krijgen banken, notarissen en advocaten de opdracht onderzoek te doen naar cliënten. De onwetende burger zal denken dat dat een goede zaak is. Witwassers moeten worden aangepakt en de organisaties zullen vast en zeker zorgvuldig met hun vergaande bevoegd­heden omgaan.

    De praktijk is anders. Zodra je beroepsgroepen bevoegdheden toekent, zitten er altijd mensen tussen die hun bevoegdheden ongelimiteerd inzetten.
    Was ons geld niet afkomstig van criminele activiteiten?

    Dat ondervond ik onlangs weer bij het verkopen van mijn huis. Een vriend had wel interesse, maar had onvoldoende kapitaal om het te financieren. Ikzelf zou de opbrengst tegen een rente van nul procent op de spaarrekening moeten zetten, dus ik bood hem een hypotheek aan. Win-win. De notaris maakte de koopakte, leveringsakte en hypotheek op.

    Maar twee dagen voor het passeren van de aktes, kreeg zowel de koper als ik een verzoek om te bewijzen dat ons geld niet afkomstig was van criminele activiteiten. Wij moesten afschriften van al onze bankrekeningen overleggen. Dat heb ik geweigerd. Van de rekeningen valt immers een groot deel van mijn privéleven af te lezen. Ik heb mondeling aangegeven waar ik het geld vandaan had. Daarmee zou de kous af moeten zijn. Navraag bij andere notarissen wijst uit dat dat bij een deel van hen het geval is. Na een stevige discussie was ook mijn notaris overtuigd.

    Maar ABN Amro heeft nu miljoenen gereserveerd om alle klanten nog eens door te lichten. U weet dus wat u kunt verwachten.

    Navraag bij het Bureau Financieel Toezicht (BFT) leert dat de bank of notaris aan de hand van vage indicaties zelf moet beoordelen of sprake is van een verdachte situatie. Een particulier die een hypotheek verstrekt, dat is ongebruikelijk, zou je kunnen zeggen. Volgens de toezichthouder moet de notaris op zijn ‘comfort-gevoel’ afgaan. Als hij zich er ongemakkelijk bij voelt, mag hij om meer bewijzen vragen.
    ‘Ik ga aan de veilige kant zitten’

    De berichtgeving over de hoge boetes die ABN Amro mogelijk te wachten staan, zal elk comfort-gevoel doen smelten. “Totdat de voorschriften van de Wwft voldoende zijn uitgekristalliseerd, ga ik aan de veilige kant zitten”, lichtte mijn notaris toe. Door aan de ‘veilige kant’ te gaan zitten, doet de notaris echter een onnodige inbreuk op de privacy van betrokkenen. Daardoor kantelt het broze evenwicht tussen de eisen van de Wwft aan de ene kant en privacyrichtlijnen aan de andere kant. Opeens zit de notaris aan de ónveilige kant van het recht op privacy.

    Het BFT controleert of notarissen zich aan de richtlijnen houden, maar de toezichthouder gaf toe dat er níet wordt gecontroleerd of de notaris proportioneel handelt en de privacyrichtlijnen voldoende in de gaten houdt.

    De spuigaten staan met deze wet dus volledig open. Banken en notarissen kunnen zeer diep ingrijpen in de privacy van burgers. Erger, ze zullen ­geneigd zijn dat ook te doen. Dat moet ook de goedwillende burger zorgen baren.

    Verscherpte regelgeving blijkt in toenemende mate onze vrijheden en privacy aan te tasten. Het is daarom óók de taak van hoogopgeleide juristen om de grenzen van nieuwe regelgeving te bewaken. Doen we dat niet, dan leven we binnenkort in een politiestaat, waar privacy en vrijheid niet meer bestaan.
    Lees ook:
    Kabinet wil witwassen harder aanpakken met strengere regels voor contant geld

    Het kabinet wil contante betalingen van meer dan 3000 euro voor handelaren verbieden, en zal in Europa proberen het biljet van 500 euro te laten afschaffen. De ministers Hoekstra en Grapperhaus pleiten daarvoor in de aanpak van witwassen.
    Banken willen samenwerken tegen witwassen

    De vijf grootste Nederlandse banken (ING, Rabo, ABN AMRO, Volksbank en Triodos) willen samenwerken om witwassen te bestrijden, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Ze gaan samenwerken met het OM en de ministeries van financiën en justitie.
    Meer over

    ABN Amro economie, business en financiën economische sector misdaad, recht en justitie Wwft financiële en zakelijke dienstverlening banken politiek Hendrik Gommer

    www.trouw.nl/opinie/de-wetgeving-tege...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 oktober 2019 13:33
    Trouw bereikt dagelijks een half miljoen Nederlanders. Sluit u aan bij onze journalistiek.
    Nieuws Witwassen
    Kabinet wil witwassen harder aanpakken met strengere regels voor contant geld

    Het kabinet wil contante betalingen van meer dan 3000 euro voor handelaren gaan verbieden, en zal in Europa proberen het biljet van 500 euro te laten afschaffen. De ministers Hoekstra (CDA) van financiën en Grapperhaus (CDA) van justitie en veiligheid pleiten daarvoor in de aanpak van witwassen.
    Jan Kleinnijenhuis1 juli 2019, 9:35

    Ook het delen van informatie tussen banken onderling, en tussen banken en opsporingsinstanties, moet veel makkelijker worden als het aan het kabinet ligt. Bestaande wettelijke belemmeringen, waaronder privacywetgeving en wetten ter bescherming van persoonsgegevens, moeten zoveel mogelijk weggenomen worden. Volgens Hoekstra en Grapperhaus zijn dergelijke maatregelen nodig om te voorkomen dat crimineel geld via het financiële stelsel de gewone economie in gebracht kan worden.

    Jaarlijks wordt er voor naar schatting 16 miljard euro witgewassen in en via Nederland. Geld afkomstig uit drugscriminaliteit, belastingfraude en andere criminele activiteiten kan als het eenmaal is witgewassen gewoon worden gebruikt. Waarschijnlijk is meer dan de helft van deze 16 miljard euro afkomstig uit het buitenland, wat laat zien dat Nederland een aantrekkelijk land is voor witwassers.

    Hoekstra en Grapperhaus roepen nog eens in herinnering dat banken de afgelopen jaren hun rol als poortwachter van het financiële systeem onvoldoende hebben waargemaakt. Zo kocht ING vorig jaar voor liefst 775 miljoen euro strafvervolging af voor het jarenlang negeren van signalen van witwassen.

    Door banken toegang te geven tot elkaars informatie, en zelfs gegevens van opsporingsinstanties, moet dat in de toekomst beter gaan. Wel moet de Autoriteit Persoonsgegevens nog toestemming geven voor de toegang tot al die data voor banken, die vervolgens een ‘zwarte lijst’ zullen aanleggen van ‘ongebruikelijke klanten’ zodat die niet zomaar bij andere banken terecht kunnen.

    De wens om het biljet van 500 euro als wettig betaalmiddel af te schaffen is een voornemen dat het kabinet alleen in Europees verband kan regelen. Hetzelfde geldt voor het idee om een Europese toezichthouder op te richten die zich volledig gaat richten op het tegengaan van witwassen.

    Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) reageert positief op de plannen van het kabinet, die in overleg met DNB, opsporingsinstanties en banken zijn opgesteld. DNB-directeur Frank Elderson pleitte begin dit jaar in deze krant al voor het slechten van wettelijke belemmeringen om witwassen beter te kunnen aanpakken, en ook het instellen van een Europese toezichthouder.

    Wel vraagt DNB aandacht voor de capaciteit bij toezichthouders om witwassen te kunnen tegengaan, onder andere om voldoende deskundigheid op het gebied van nieuwe technologie te kunnen inhuren. De Nederlandse vereniging van banken (NVB) spreekt in een reactie van ‘een belangrijke stap om ons land nog onaantrekkelijker te maken voor criminelen die hun geld willen witwassen’.

    Invallen bij autobedrijven vanwege fraude

    De politie en de fiscale opsporingsdienst Fiod hebben gisterochtend vijftien invallen gedaan in het kader van een groot onderzoek naar btw-fraude, mogelijk witwassen en valsheid in geschrift bij de export van auto’s. Alleen al de btw-fraude zou 21 miljoen euro bedragen.

    Het onderzoek richt zich op vier grote autohandelaren, die tweedehandsleaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse handelaren tegen contant geld. Meer dan vijfhonderd auto’s, 350.000 euro en 25 bankrekeningen zijn in beslag genomen.

    De auto’s die werden verkocht, zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Deze bedrijven worden ook ‘ploffers’ of missing traders genoemd en staan vaak op naam van iemand die niet de echte eigenaar is. In werkelijkheid zijn de auto’s geleverd aan Duitse handelaren die ze verkochten op de Berlijnse automarkt. In ongeveer twee jaar tijd zouden de verdachte handelaren voor 120 miljoen euro aan auto’s hebben geëxporteerd.

    Lees ook:
    Russische tak ING betrokken bij witwasmachine

    Via een rekening van het bankfiliaal in Moskou kwamen honderden miljoenen binnen bij ING van een groep bedrijven die veel geld wit wasten, de ‘Troika Laundromat’. Van een van die bedrijven, klant van ING, wist de bank van mogelijke betrokkenheid bij witwaspraktijken.
    Fraudedeskundige: De Nederlandsche Bank heeft de dure plicht de teugels strakker aan te trekken

    Wetten tegen witwassen zijn er wel. Nu de handhaving nog, zegt Paul Vlaanderen, lobbyist tegen corruptie en fraude.‘Witwassen tast het fundament van de democratie aan.’
  3. forum rang 7 JP Samosa 6 oktober 2019 14:27
    quote:

    objectief schreef op 6 oktober 2019 14:18:

    De ING wil het contant geld verder terugdringen; 80 cent opnamekosten voor contant geld per keer (Oranje betaalpakket). Dit zal in de tijd wel toenemen.
    De salarissen en bonussen van de top moet natuurlijk wrl op numero Uno blijven.
    Gaat wel lukken zo....
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 oktober 2019 20:17
    Oud-toparts van Erasmus MC sluisde miljoenen weg, ontdook belasting en krijgt nu 15 maanden cel

    Gerrit S., oud-toparts bij het Erasmus MC, moet 15 maanden de cel in. Ook moet hij een half miljoen euro terugbetalen. De emeritus hoogleraar sluisde in de jaren 80 en 90 miljoenen euro’s van farmaceutische bedrijven door naar Luxemburgse bankrekeningen, maar gaf dat zwarte spaargeld nooit op aan de belastingdienst. Zo ontdook hij de belastingen.
    Redactie Rotterdam 08-10-19, 14:49

    De zeventiger streed tot de Hoge Raad tegen zijn celstraf, maar die veegde zijn argumenten van tafel. Hierdoor is zijn straf voor witwassen en de belasting ontduiken definitief geworden. Het geld kreeg S. voor het testen van nieuwe medicijnen.

    Toen het Luxemburgse bankgeheim werd opgeheven ging S. in 2013 drie keer naar Luxemburg. Hij smokkelde het geld mee naar huis door het in het reservewiel van zijn auto te verstoppen. Later werd in zijn huis in de mechanische ventilatie in zijn bezemkast 750.000 euro gevonden. Ook gaf hij zijn kinderen geld, die het namens hem op de bank zette.

    Geld voor onderzoek

    Bij de eerste rechtszaak tegen S. had de officier van justitie geen goed woord over voor de eens zo respectabele medicus. ,,Het was zijn ambitie om kankerpatiënten te helpen, maar hij nam geld weg dat ook gebruikt had kunnen worden voor onderzoek.’’

    S. liep tegen de lamp na grootschalig onderzoek onder creditcard-gebruikers. Daarbij werden mensen met een opvallend bestedingspatroon onder de loep genomen. Gerrit S. gaf in 2010 en 2011 een bedrag van 158.000 euro uit met zijn betaalkaart.

    De hoogleraar stelde toen tijdens de rechtszaak dat het vroeger heel normaal was om geld van de farmaceutische industrie op een eigen rekening te laten storten. ,,Het was toen net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.’’
  5. forum rang 7 ffff 25 oktober 2019 10:36
    DZR,

    Eigenlijk klaagt de vereniging van eigenaren de verkeerde instantie aan! De banken zijn de laatste pakweg tien, vijftien jaren echt totaal veranderd in het bejegenen van hun klanten.
    Werd er vroeger wel degelijk moeite door de bankiers gedaan om een goede relatie met een bank op te bouwen, zijn de bankiers tegenwoordig gewoonweg gedegradeerd tot de loopjongens van de politici.

    Wat mij zo enorm verbaast en uiteraard ook ergert is dat de bankiers zich bij die veranderde rol zomaar neerleggen.

    Het heeft natuurlijk te maken met de crisis 11 jaar geleden, met de redding van de banken, maar dat neemt niet weg dat de banken toch een groot gedeelte van hun speelveld zomaar hebben afgegeven.

    Die voortdurende vraag om inlichtingen, het voortdurend blokkeren van transacties waarover je om de paar weken in de internationale pers prachtige verhalen leest….Het komt uiteindelijk allemaal door recente eisen van de Overheden. Banken zijn puur, voor een gedeelte, rijksambtenaren geworden op straffe van boetes tot 775 miljoen als ze niet precies doen wat die Overheden van hen zijn gaan eisen.

    Natuurlijk worden daar keer op keer ook blunders bij gemaakt zoals afgelopen weken is gebleken bij geblokkeerde transacties bij Belgische bank. Je zult als ondernemer toch maar grote transacties doen en de boel wordt gewoon geblokkeerd, waardoor je hele bedrijfsvoering verkloot wordt, want ga maar weer proberen zaken te doen met de tegenpartij, als transacties niet gewoon afgehandeld kunnen worden.

    Wat ik verder als puur internationale Nederlander vind, is dat die bemoeials niet WILLEN begrijpen dat men dan andere bankiers gaat opzoeken. Uiteindelijk resulteert het wel degelijk in: Ik verlaat die bank en ga naar elders.

    Tenslotte: Er is een op zich interessante scheiding in de bankwereld tussen de oude garde, met diep in hun hart de oude gewoontes en de nieuwe, bijna puur ambtelijke garde, die als bankier zich opstelt of het een rijksambtenaar is en daar verdomd, in die rol , ook nog gelooft. Die niet beseft en ondervindt: Die klant verhuist naar elders...

    Die " oude" garde heeft dat dan weer des te beter door. Prachtige situaties krijg je dan als je de nieuwe garde confronteert met het doen en alten van de oude garde. Het zijn gewoon TWEE werelden. waarvan naar mijn overtuiging de nieuwe garde aan het langste eind gaat trekken en heel veel klanten die zich goed voelden bij de oude garde naar buitenlandse banken verhuist.

    Ik ben er echt van overtuigd…

    En je dan eens verdiepen in wat in het ene land wel mogelijk is en in het andere land lastig doen….. Het kost allemaal wat tijd, maar ondernemers zijn hardwerkende mensen en ze verhuizen voor een gedeelte wat hun bankzaken betreft.

    Maar die ING, die RABO-bank, die ABN-AMRO, die KBC.... dat ze toch niet meer van zich afslaan…. Onbegrijpelijk

    Peter
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 oktober 2019 10:46
    quote:

    ffff schreef op 25 oktober 2019 10:36:

    DZR,

    Eigenlijk klaagt de vereniging van eigenaren de verkeerde instantie aan! De banken zijn de laatste pakweg tien, vijftien jaren echt totaal veranderd in het bejegenen van hun klanten.
    Werd er vroeger wel degelijk moeite door de bankiers gedaan om een goede relatie met een bank op te bouwen, zijn de bankiers tegenwoordig gewoonweg gedegradeerd tot de loopjongens van de politici.

    Wat mij zo enorm verbaast en uiteraard ook ergert is dat de bankiers zich bij die veranderde rol zomaar neerleggen.

    Het heeft natuurlijk te maken met de crisis 11 jaar geleden, met de redding van de banken, maar dat neemt niet weg dat de banken toch een groot gedeelte van hun speelveld zomaar hebben afgegeven.

    Die voortdurende vraag om inlichtingen, het voortdurend blokkeren van transacties waarover je om de paar weken in de internationale pers prachtige verhalen leest….Het komt uiteindelijk allemaal door recente eisen van de Overheden. Banken zijn puur, voor een gedeelte, rijksambtenaren geworden op straffe van boetes tot 775 miljoen als ze niet precies doen wat die Overheden van hen zijn gaan eisen.

    Natuurlijk worden daar keer op keer ook blunders bij gemaakt zoals afgelopen weken is gebleken bij geblokkeerde transacties bij Belgische bank. Je zult als ondernemer toch maar grote transacties doen en de boel wordt gewoon geblokkeerd, waardoor je hele bedrijfsvoering verkloot wordt, want ga maar weer proberen zaken te doen met de tegenpartij, als transacties niet gewoon afgehandeld kunnen worden.

    Wat ik verder als puur internationale Nederlander vind, is dat die bemoeials niet WILLEN begrijpen dat men dan andere bankiers gaat opzoeken. Uiteindelijk resulteert het wel degelijk in: Ik verlaat die bank en ga naar elders.

    Tenslotte: Er is een op zich interessante scheiding in de bankwereld tussen de oude garde, met diep in hun hart de oude gewoontes en de nieuwe, bijna puur ambtelijke garde, die als bankier zich opstelt of het een rijksambtenaar is en daar verdomd, in die rol , ook nog gelooft. Die niet beseft en ondervindt: Die klant verhuist naar elders...

    Die " oude" garde heeft dat dan weer des te beter door. Prachtige situaties krijg je dan als je de nieuwe garde confronteert met het doen en alten van de oude garde. Het zijn gewoon TWEE werelden. waarvan naar mijn overtuiging de nieuwe garde aan het langste eind gaat trekken en heel veel klanten die zich goed voelden bij de oude garde naar buitenlandse banken verhuist.

    Ik ben er echt van overtuigd…

    En je dan eens verdiepen in wat in het ene land wel mogelijk is en in het andere land lastig doen….. Het kost allemaal wat tijd, maar ondernemers zijn hardwerkende mensen en ze verhuizen voor een gedeelte wat hun bankzaken betreft.

    Maar die ING, die RABO-bank, die ABN-AMRO, die KBC.... dat ze toch niet meer van zich afslaan…. Onbegrijpelijk
    Peter
    Peter, deze keer ben ik het volledig met je eens;
    ik begrijp er ook niks van dat banken zich hebben laten 'omscholen' tot onbezoldigde ambtenaren in dienst van de overheid.

    Deze grap kost hun miljarden per jaar aan winst.
  7. forum rang 7 ffff 25 oktober 2019 10:57
    Wat een duidelijk artikel in het Financieel Dagblad!

    Hieronder slechts een klein stukje uit de dagelijkse praktijk. Ik kan erover meepraten.....!

    Duurt te lang
    ING bevestigt dat sommige vve's geen informatie aanleveren. Als klanten dat ondanks verscheidene verzoeken nog steeds niet doen, ziet ING zich genoodzaakt om de rekeningen te blokkeren, stelt een woordvoerder. Uiteindelijk kan het er zelfs toe leiden dat de bank de relatie opzegt. ABN Amro laat in een reactie weten dat blokkeren 'niet aan de orde is'. Rabobank stelt dat ze nog geen afscheid heeft hoeven nemen van een vve als klant.
    Behalve dat de vve-bestuurders principieel moeite met de ondertekening hebben, klagen ze ook over de bureaucratie. Vve-bestuurder Gerard Ringaldus (71) had afgelopen zomer netjes het formulier ingevuld en moest vervolgens 3,5 maand wachten. Al die tijd kon het bestuur niets betalen. Ringaldus vindt dat het regime in Nederland is doorgeslagen. 'Eerst deden ze niets, en nu gaan ze tot ver achter de komma door. Ik ben een eerzaam burger, heb veertig jaar bij de post gewerkt en word nu weggezet als potentiële witwasser.'
  8. forum rang 6 haas 25 oktober 2019 11:53
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 25 oktober 2019 10:46:

    [...]
    Peter, deze keer ben ik het volledig met je eens;
    ik begrijp er ook niks van dat banken zich hebben laten 'omscholen' tot onbezoldigde ambtenaren in dienst van de overheid.

    Deze grap kost hun miljarden per jaar aan winst.
    mss dan toch maar omzien naar digitale munt ?
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 oktober 2019 11:51
    Hoeveel terroristen hebben we nu gepakt met al die stapels formulieren?

    Bedrijven zuchten onder de strengere witwasaanpak van banken. Ze worden overladen met papierwerk en moeten lang wachten op betalingen. Ondertussen is er twijfel of de aanpak wel werkt.

    www.fd.nl
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 oktober 2019 17:03
    Surinaamse banken verdacht van witwassen

    Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland verdenkt drie Surinaamse banken en vijf geldwisselkantoren van betrokkenheid bij het witwassen van geld. Het OM heeft dit afgelopen maandag aan de financiële instellingen laten weten. Dat staat in een persbericht dat de Centrale Bank van Suriname, de Surinaamsche Bank, de Finabank en de Hakrinbank vrijdagmiddag hebben uitgegeven.
    Economieredactie 26-10-19, 00:42 Laatste update: 02:46

    In april vorig jaar onderschepte het OM op Schiphol 19,5 miljoen euro die vanuit Suriname was gestuurd. Het OM dacht toen al aan witwassen, maar had nog geen verdachten op het oog.

    De banken hebben verbaasd gereageerd op de beschuldiging vanuit Nederland. De drie banken hebben samen met de Centrale Bank van Suriname de afgelopen tijd volledig meegewerkt aan het onderzoek, aldus de banken. Daarnaast zou het volgens de banken geen illegale geldzending zijn geweest.

    ,,Het lijkt erop dat het OM hiermee het Surinaams belang wil schaden’’, staat in de verklaring. Na het in beslag nemen van de Surinaamse miljoenen werden ook andere geldzendingen stopgezet. Daarmee wordt de Surinaamse economie flink geschaad, volgens de banken.

    Het OM eist dat de banken het geld vrijgeven. Dat weigeren de banken vooralsnog. Op 5 november dient hier een zaak over. De banken denken dat deze verdachtmaking een extra pressiemiddel is om het geld vrij te geven.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,13%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links