Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Negatieve rente en de gevolgen

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 oktober 2019 15:26
    ‘Staatsobligaties met een negatieve rente zijn riskante beleggingen’
    Datum
    01 oktober 2019
    bankensector interview Effect 10 2019 UBS

    In Effect 10, die deze week verschijnt, staat een boeiend interview met Charlotte Bänninger, het hoofd van de afdeling asset management van UBS, de grootste bank van Zwitserland. Bänninger heeft een uitgesproken mening over allerlei beleggingsonderwerpen, maar ook over de acties van machtige mannen als Mario Draghi en Donald Trump.

    Over de huidige markt zegt Bänninger: ‘(…) een waanzinnige wereld. We varen in onbekende wateren met deze negatieve rentes. Er wordt momenteel wereldwijd voor 16 biljoen euro aan obligaties verhandeld met een negatief rendement. Dat is verbazingwekkend. Dat hebben we nog nooit eerder gezien.’

    Nobelprijswinnaar Harry Markowitz dacht ooit de perfecte balans tussen risico en rendement gevonden te hebben. Tienjarige staatsobligaties werden beschouwd als ‘risicoloos’ in zijn portefeuilletheorie. Als stabilisator in een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Is dat voorbij?
    ‘Ja. Staatsobligaties met een negatieve rente kunnen niet als risicoloos worden beschouwd. Als je ze tot het einde van de looptijd aanhoudt, heb je een gegarandeerd verlies. Het is momenteel uiterst moeilijk om goede investeringen te vinden. Niets is meer echt risicoloos. Diversificatie is nog steeds belangrijk maar is niet hét antwoord op de vragen. Ik denk dat het vooral voor particuliere beleggers soms erg moeilijk is om zich bewust te zijn van deze risico’s.’

    Maar je kan toch ook nog veel geld verdiend hebben of zelfs nog verdienen als je verwacht dat de rente verder omlaag gaat.
    ‘Klopt natuurlijk. Koop je obligaties met een negatieve rente met een looptijd van dertig jaar en de rente zakt één procent dan kan je ongeveer 30 procent bijschrijven. Maar pas op, andersom geldt hetzelfde. Een renteverhoging heeft een zelfde impact maar dan heel negatief. Maar dit jaar had je met obligaties in Azië al halverwege het jaar 12 procent kunnen halen. Zelfs met een Zwitserse binnenlandse obligatieportefeuille was dat 7 tot 8 procent geweest. Diversificatie blijft dus wel erg belangrijk. Stel je voor dat je als pensioenfonds de obligatiemarkt helemaal had gemeden, dan had je er nu slecht op gestaan.’

    Sommige mensen zeggen dat het tegenwoordig belangrijk is om flexibel te zijn om snel uit te kunnen stappen. Achterover leunen en ontspannen zou voor elke belegger onverstandig zijn.
    ‘Ik ben het daar helemaal mee eens. Onze tijdshorizon is geen vijf jaar, maar veel korter. Wij herzien onze strategie continue. Ik zou nu geen enkele aanbeveling voor later dan twaalf maanden geven.

    Wat is het meest waarschijnlijke scenario voor Europa?

    ‘Het renteniveau blijft lang laag. We leven nu al geruime tijd met negatieve rentes in Zwitserland en Zweden. Het is voor deze kleinere landen een wisselkoersbeleid om de export naar Europa te bevorderen. Het is natuurlijk erg slecht voor de spaarders, voor de pensioenfondsen, voor ons allemaal. Het is financiële repressie. We hebben geleerd om met negatieve tarieven te leven, maar meer negatieve tarieven zullen niet positief zijn voor de reële economie in de toekomst. In Europa ligt alles op de schouders van de heer Mario Draghi en dat werkte tot nu toe niet.’

    Wie is verantwoordelijk voor de situatie? Is het alleen de ECB?
    ‘Ik denk dat Mario Draghi het eurogebied in 2012 juist heeft veiliggesteld. We hadden het destijds over het uiteenvallen van de euro. Over de problemen tussen noordelijke landen en de zuidelijke landen. Hij heeft Euroland gered maar is in de steek gelaten door de regeringen.’

    Dit is een deel van het interview dat Effect-correspondent Gerben van der Marel in Zürich had met Charlotte Bänninger. De rest leest u in Effect 10, die deze week verschijnt.

    Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.
  2. forum rang 7 ffff 7 oktober 2019 13:41
    De Zwarte Ridder,

    Wat mij betreft: Houd dit nieuwe draadje maar levend. Het is echt een onderwerp waar veel over gepubliceerd wordt en het is een onderwerp waarbij ik in ieder geval iedere keer moeite heb om het echt goed te begrijpen, ondanks verhelderende postings zo nu en dan als reactie op de voorpagina van IEX.
  3. whammy 7 oktober 2019 18:10
    De op een na grootste coöperatieve Duitse bank brengt vanaf deze maand klanten met een saldo boven de €100.000 0,5% rente in rekening. De Berliner Volksbank is niet de eerste Duitse bank die de negatieve rente van de Europese Centrale Bank (ECB) doorberekent, maar wel de eerste die de grens op dit relatief lage bedrag heeft vastgesteld. Dat zet de deur open voor andere banken die nu al overwegen te volgen.

    Volgens persbureau Bloomberg zijn er nu 34 Duitse banken die de negatieve rente in meer of mindere mate doorberekenen. Dat zijn voornamelijk kleinere banken en dan gaat het om aanzienlijke grotere saldi van hele rijke privé-klanten of het bedrijfsleven.
    Bron:FD
  4. Stock Exchange Monkey 7 oktober 2019 18:27
    Zes oud-centraal bankiers kwamen afgelopen vrijdag met een opmerkelijk memorandum naar voren. Hierin uiten zij hun zorgen over het huidige beleid van de ECB.

    Afgelopen vrijdag publiceerden zes oud-centraal bankiers, onder wie Nout Wellink, een memorandum waarin ze kritiek leveren op de weg die de ECB sinds de komst van Mario Draghi is ingeslagen. Het is opzienbarend dat deze bankiers een front vormen waarbij zij de ECB de rug lijken toe te keren.

    Het beleid van de ECB ligt al maanden onder vuur. Eerder deze maand nam ook Klaas Knot afstand van het huidige beleid van de centrale bank. En Nout Wellink deelde eerder al zijn zorgen met de opmerking “we dansen op een vulkaan.”

    Het memorandum
    Het memorandum van de zes begint met een herhaling van de in 1998 gestelde definitie van prijsstabiliteit en het eerder opgestelde Verdrag van Maastricht. Bij prijsstabiliteit zou de inflatie onder de twee procent moeten liggen.

    De ECB heeft daar een inflatiedoelstelling van 2% van gemaakt, die al jaren niet wordt gehaald. De voormalige centrale bankiers vinden dit geen reden voor een renteverlaging. Zij zijn van mening dat het huidige beleid van de ECB zelfs in strijd is met het Verdrag van Maastricht.

    “Vanuit een economisch standpunt financiert de ECB overheidsuitgaven, wat conform het Verdrag van Maastricht verboden is.”

    De groep verontruste oud-bankiers geeft duidelijk te kennen dat het opkoopbeleid allang geen positieve effecten meer heeft op economische groei. Daarnaast baart de negatieve rente hen ernstig zorgen.

    “De negatieve impact van een ultralaag renteklimaat is merkbaar in het bancaire systeem, bij verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, en sijpelt zo door in de gehele financiële sector.”

    Volgens de zes resulteert de zoektocht naar rendement in zeepbellen op de financiële markten, wat uiteindelijk kan resulteren in een zware correctie of zelfs een diepe crisis. Als laatste wordt er gesteld dat hoe langer het beleid van verruiming en negatieve rente voortduurt, hoe groter de kans op een forse terugslag is.

    “Als er een grote crisis uitbreekt, is deze van een geheel andere aard dan die we tot nu toe hebben gezien De ECB loopt gevaar dat het einde van haar controle over geldcreatie in zicht is.”

    www.iex.nl/Crypto/486258/Prijsanalyse...
  5. forum rang 4 Willempie3 7 oktober 2019 20:12
    Staatsobligaties met nul of negatieve rente zijn alleen aantrekkelijk als er een idee is dat de rente zelfs nog verder zal dalen. Want dan zal de koers van de obligaties nog verder stijgen en is er dus winst te halen. Zodra duidelijk wordt dat het dieptepunt bereikt is of als de inflatie duidelijk hoger is dan de rente is de kans groot dat er een verkoopgolf op gang komt. Dit omdat er dan geen koerswinst meer te maken is en dus verlies dreigt. De centrale bank moet kiezen: Veel geld bijdrukken om alles op te kopen of de rente laten stijgen. Ze moeten eigenlijk wel kiezen voor het eerste want als ze de rente op laten lopen zullen nog meer partijen hun obligaties in de verkoop doen. Omdat er zeker al 20.000 miljard aan obligaties met zeer lage/negatieve rentes in omloop zijn moet er al snel meer geld bijgedrukt worden als tot nu toe aan QE wereldwijd gedaan is, ongeveer 15.000 miljard sinds 2008.
    De New York FED heeft de laatste weken de balans van de FED weer vergroot door 200 miljard bij te drukken om via het REPO loket obligaties op te kopen waar onvoldoende vraag naar was. Dit om te voorkomen dat de rente opliep. De ECB is ook weer gestart met 20 miljard Euro per maand om obligaties op te kopen.
    Zodra de markt het idee heeft dat de rente omhoog zal gaan of de inflatie naar 4 of 5 procent stijgt, zal de obligatiemarkt waarschijnlijk crashen. Iedereen zal van zijn obligaties af willen.
  6. forum rang 4 Willempie3 7 oktober 2019 20:21
    Twee dingen zijn voor de centrale bank van levensbelang: 1. Altijd blijven roepen dat de rente nog verder omlaag kan. Zo blijft men in de obligaties zitten om koerswinst te halen. 2. voortdurend blijven roepen dat de inflatie te laag is. Wordt die namelijk te hoog, dan zijn obligaties met lage rente altijd verliesgevend en wil men ze verkopen. Hogere inflatie betekent ook dat de rente verhoogd zal worden, wat nog meer verkoop van obligaties oplevert.
    Daarom zal de inflatie altijd lager gegeven worden als hij in werkelijkheid is.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 oktober 2019 22:16
    BIS-rapport verdedigt monetaire stimulering

    Door ANP Producties
    16 min geleden in FINANCIEEL

    Basel - De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) verdedigt in een nieuw rapport de inzet van negatieve rentetarieven en opkoopprogramma's door centrale banken. Volgens de 'bank der centrale banken' wegen de voordelen op tegen de nadelen.

    De opstellers van het rapport keken naar het effect van monetaire beleidsmaatregelen in de afgelopen jaren. Daarin worden de negatieve bijwerkingen van de stimulering door centrale banken ook benoemd, bijvoorbeeld in relatie tot het opbouwen van schulden. Maar die bijwerkingen zouden niet zo sterk zijn dat ze de voordelen teniet doen. "Tot nu toe zijn de bijwerkingen beperkt en hebben ze de algehele effectiviteit van de interventies niet in gevaar gebracht", staat er.

    De studie betreft een brede analyse, maar zal waarschijnlijk veel aandacht trekken bij deskundigen in Europa. Toen de Europese Centrale Bank (ECB) begin september een nieuw opkoopprogramma van obligaties aankondigde, leidde dit nog tot veel kritiek. Ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) liet zijn onvrede horen. Hij wees er juist op dat er gegronde redenen zijn om de effectiviteit in twijfel te trekken.
  8. forum rang 6 'belegger'' 7 oktober 2019 22:47
    quote:

    Willempie3 schreef op 7 oktober 2019 20:12:

    De New York FED heeft de laatste weken de balans van de FED weer vergroot door 200 miljard bij te drukken om via het REPO loket obligaties op te kopen waar onvoldoende vraag naar was. Dit om te voorkomen dat de rente opliep.
    Het doel van Repo's is geld (uit)lenen, het onderpand (Treasuries) is slechts een hulpmiddel en niet de oorzaak van de problemen.
  9. forum rang 6 'belegger'' 7 oktober 2019 23:08
    quote:

    ffff schreef op 7 oktober 2019 13:41:

    De Zwarte Ridder,

    Wat mij betreft: Houd dit nieuwe draadje maar levend. Het is echt een onderwerp waar veel over gepubliceerd wordt en het is een onderwerp waarbij ik in ieder geval iedere keer moeite heb om het echt goed te begrijpen, ondanks verhelderende postings zo nu en dan als reactie op de voorpagina van IEX.
    Zelf vind ik vooral het macro-economische plaatje erg complex. Vanuit de rol van investeerder vind ik het iets beter te volgen. Als je concrete vragen hebt, zijn hier ongetwijfeld mensen bereid om iets toe te lichten.
  10. forum rang 4 Willempie3 8 oktober 2019 05:04
    De staatsobligaties zijn wel de oorzaak van het probleem. Er zijn niet voldoende kopers voor. Daarom moet de FED geld bijdrukken en als buyer of last resort optreden. Doen ze dat niet, dan stijgt de rente keihard. Die steeg 2 weken geleden kortstondig tot 10 procent ! Dit kan gewoon niet toegelaten worden, want dan ontploft het systeem. Je moet je gaan afvragen wat er gaat gebeuren. Is er straks nog meer geld nodig aan het repo-loket ? 500 miljard per dag ? 1000 miljard ? De inflatie in Nederland is officieel al 2,8 procent. Wanneer rent iedereen naar de uitgang met zijn obligaties ? Gaan ze dan door met bijdrukken dan dreigt hyperinflatie. Als ze dan stoppen, dan stijgt de rente ineens met een paar procent en krijg je een beurscrash met jaren 30 achtige depressie. Ze lopen al jaren op een evenwichtsbalk die steeds dunner wordt. Die begint nu in een mes te veranderen omdat de rente steeds lager wordt. Men kan alleen nog kiezen aan welke kant men er af springt: Inflatie of deflatie. Deze onzekerheid is een van de belangrijkste redenen die het systeem nog overeind houdt. Net zoals de man die op de balk balanceert en een beetje van links naar rechts beweegt met zijn armen uitgespreid. Valt hij naar links, dan moet je goud, huizen, aandelen hebben. Valt hij naar rechts, dan toch AAA-staatsobligaties, cash en short gaan op de beurs.
  11. forum rang 6 'belegger'' 8 oktober 2019 14:05
    Voor het effect van negatieve rente kun je beter naar landen als Japan kijken in plaats van Amerika waar de rente laag is maar positief. In tegenstelling tot de Amerikaanse Repo markt, was in Japan recent wel sprake van obligaties waar weinig interesse in was. www.investing.com/news/forex-news/jap... Er wordt hier wel meer geroepen waarbij ik mij afvraag of die personen ooit een Repo trade hebben gezien. Dat is begrijpelijk als particulier, alleen worden dan snel gevolgen aan de verkeerde oorzaken gekoppeld.

    Maar dit draadje gaat over negatieve rente. Telkens Amerika erbij halen waar men nog steeds positieve rente heeft gaat niet helpen. Zoals ik eerder aangaf vind ik het macro-economische effect complex om te doorgronden. Zomaar een voorbeeldje van een artikel waarin men dat ook zo ziet. Aan het einde wordt nog aangestipt dat negatieve rente via de valutamarkt een stimulerend effect kan hebben op de export. www.thebalance.com/what-negative-inte... Die geluiden zijn elders ook te horen. De handelsoorlog(en) gaan naast heffingen ook steeds meer over valutapolitiek.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 861,26 -0,47%
EUR/USD 1,0658 +0,14%
FTSE 100 7.835,73 -0,52%
Germany40^ 17.732,60 -0,59%
Gold spot 2.379,40 +0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

EBUSCO...
+3,85%
WDP
+3,60%
Heineken
+1,93%
Pharming
+1,38%
NX FIL...
+1,33%

Dalers

VIVORY...
-3,83%
AMG Cr...
-3,18%
ADYEN NV
-2,86%
TomTom
-2,34%
FASTNED
-2,29%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links