Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Box 3-vrijstelling: sigaar uit eigen doos

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

86 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 13 september 2019 16:55
    quote:

    bos taurus schreef op 13 september 2019 16:25:

    Dan toch maar weer de 'oude kous'?
    Begin maar vast om regelmatig wat weg te sluizen, als je tegen de grens aan zit.
    Maar aangezien ze de biljetten van 500 en 200 € willen afschaffen kom je dan wel een stuk hoger te liggen op je matras. De enige remedie is dus: goud kopen en in de tuin begraven. Liefst onder de buitenren van je pitbulls.
    De spaarbank geeft je tenminste nog iets en beschermt je tegen diefstal, het gat in de grond geeft niks en je moet ook je pitbulls nog te eten geven. En niemand komt je troosten als dieven de pitbulls doodschieten en je goud opgraven. De spaarbank wint totdat je meer dan €400 rente krijgt op jaarbasis. Die fooi mag je houden. Bij de grote banken (3 basispunten rente) heb je daar 400 / 0.0003 = 1,3 miljoen spaargeld voor nodig. Pas daarna ga je belasting betalen. Dus pas dan komt dat gat in de grond in beeld.

    Het wordt spannend als de spaarrente een keer niet meer symbolisch is. Bij een spaarrente van 1% haal je die €400 rente al met 40k spaargeld. Dan gaan pure spaarders er al op achteruit tov de huidige situatie, want nu hebben ze nog een vrijstelling van 60k per koppel. En zoals al eerder iemand opmerkte: ook deposito's gelden kennelijk als belegging. Rabo-certificaten ongetwijfeld ook. Alleen pure, direct opeisbare spaarrekeningen gelden dus als sparen. Tel uit je winst.
  2. Mr TT 13 september 2019 18:45
    Ik mag hopen dat of het voorstel van tafel gaat of de banken nog wat gaan verzinnen want anders stort de beurs in elkaar. Ik ben zelf ondernemer die z'n pensioen opbouwt met beleggen en ben dus zwaar de klos. Ik zou vanaf 2022 ruim 5000 euro meer vermogensbelasting moeten gaan betalen. En wat erger is, de totale vermogensbelasting wordt meer dan mijn box 1 inkomen (was van plan op te houden met werken), zijnde aow + klein pensioen. Dat wordt dan geen beleggen meer en een flinke stap terug. Daar werk je dan al die jaren keihard voor. Bedankt Rutte.
  3. forum rang 4 Gaston Lagaffe 13 september 2019 19:33
    quote:

    objectief schreef op 13 september 2019 15:44:

    [...]
    De logica zie ik wel, want in mijn omgeving wordt er op ruime schaal huizen/onroerend goed gekocht voor belegging; waardoor er minder eigen
    woningen beschikbaar zijn voor eigen bewoning.
    Dat is een ramp voor de leefomgeving van de buurt; want de beleggingspanden worden vnl. gevuld door expats en boekingen via AirBNB.
    Als belegger erken ik het nadeel maar gezien de enorme winsten door de lage rente zal er meer dan genoeg overblijven (in elk geval beter dan de spaarder)
    De Overheid geeft m.i. ook een nader doel voor ogen: het beperken/indammen van de massale aankopen met geleend geld. Dat lijkt me een heel slimme zet.
    Dit speelt in de regio waar ik woon totaal niet. AirBNB, Expats ? De vraag blijft of de LANDELIJKE overheid zich met dit soort zaken moet willen bemoeien. Lijkt mij meer iets voor de Gemeentelijke overheid. Als je te weinig woningen laat bouwen (Randstad ?) is dit niet de schuld van de Nederlandse belegger. Waarom zou de overheid moeten beperken dat er met geleend geld iets (effecten, vakantiewoning) gekocht wordt ? Dat je nadrukkelijk op de risico's wijst is prima maar dit is gewoon het verhogen van belastingen voor beleggers. Je kan jezelf ook de vraag stellen of het slim is om met zoveel mensen op een plaats te gaan wonen als dit schijnbaar zulke enorme problemen oplevert (schijnbaar geen betaalbare woning te vinden, grote problemen met luchtkwaliteit) Ik kan je een ding garanderen : als de Randstad in dit tempo blijft groeien blijf je met diverse onoplosbare problemen geconfronteerd worden.
  4. [verwijderd] 13 september 2019 20:00
    Voor veel grote spaarders is de maatregel gewoon gunstig. Het is wel heel kort door de bocht om te veronderstellen dat iemand met een paar ton, vast en zeker ook in aandelen belegt. Dit is gewoon niet waar. Snel heeft nauwkeurig aangegeven dat voor grote groepen, deze regeling voordelig is. Door alleen de gevallen te belichten waarvoor de nieuwe regeling nadelig is maak je er een heel eenzijdig verhaal van. Bovendien is het uitgangspunt dat het werkelijke rendement belast wordt. In het oude systeem was dit slechter geregeld. Nu wat dit onderscheid scherper gedaan. Je kunt ook zeggen dat de oude regeling ten onrechte gunstig was voor een bepaalde groep
  5. [verwijderd] 13 september 2019 20:04
    ik begrijp dus dat als de rente stijgt, die zgn vrijstelling als sneeuw voor de zon verdwijnt? Ondertussen vallen bepaalde categorieën van beleggingen af denk ik...wie wil er nog deposito's en obligaties...ach misschien denkt de fiscus wel: die koopt de ECB toch wel op....met aandelen inzetten op een hoger rendement kan, maar bomen groeien niet tot aan in de hemel en ach....als je portefeuille door het putje gaat dan scheelt dat ook belasting moet je maar denken.

    Ik heb zelfs een interessante link gezien met daarin de onteigening van huizen...een Duitse analist/econoom hooktube.com/watch?v=pBDhZl5Gjt8
  6. [verwijderd] 13 september 2019 20:07
    Als de rente stijgt is het niet meer dan logisch dat er over dit rendement belasting betaald moet worden. Wat is het probleem? Nu is de rente nul...dus is het logisch dat er ook niets is waar rente over te betalen valt. Dat die "belastingvrijee" 444k wordt genoemd, vind ik persoonlijk wel wat ongelukkig en suggestief. Dat had Snel beter wat genuanceerder kunnen verwoorden
  7. [verwijderd] 13 september 2019 20:53
    dat rendement van 5,33%...is dat een lukraak genomen rendement? of een vaste voet? Stel dat je 10% rendement behaald met beleggen...dan rendement minus 400euro en over de rest 33%?

    Dan kunnen er beleggers id problemen komen als ze onvoldoende liquide middelen hebben...gedwongen verkoop van aandelen? Kunnen de HH ook een leuk algoritme op loslaten elk kwartaal.

    Je kunt van mening verschillen....liefst geen belasting betalen is natuurlijk wat iedere burger wil, maar anderzijds valt het ook te verdedigen als rendement belast wordt...dit land krijgt tenslotte geen geld vd Grieken ;-)

    Maar als rendement belast wordt, dan zouden verliezen ook afgetrokken mogen worden.
  8. degroeten 13 september 2019 21:19
    Dus vóór 31-12 de beleggingen verkopen en na 1-1 weer aankopen om deze beleggingsheffing te ontlopen? Alleen even kijken naar transactiekosten.

    En wat als de spaarrente negatief wordt? Gaat de belastingdienst dan ook bijstorten? Dat zou wel zo fair zijn als je jarenlang teveel ingehouden hebt.

    Ze zouden beter gewoon vermogensbelasting heffen met een staffel en ongeacht het rendement of opbouw vorm (sparen/beleggen). Degene die belegt loopt ook meer risico dan iemand die kiest voor de zekerheid van sparen dus dat verschil in rendement is ieders persoonlijke afweging. En als de belegger goed rendement maakt dan gaat deze vanzelf meer betalen obv het gestegen vermogen en de spaarder gaat steeds minder betalen met oog op inflatie.
  9. geitenbreier 13 september 2019 21:54
    Het is bizar dat in deze hele discussie de inflatie niet wordt meegenomen. Als je nu geld op een spaarrekening zet tegen "0.09%" rente, dan lever je dus 2.7% in (bron CBS, inflatie augustus 2019 = 2.8%)
    Beleggen? de afgelopen 10 jaar was dat gemiddeld een goed idee met een gemiddeld rendement van 8.1% op de AEX.GR (herbelegging div). Gaat ook weer 1.5% inflatie af, dus ja 6.6% is net iets meer dan 5.3%. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst... We zitten inmiddels al weer in een lange bull markt.

    Als je in Maart 2000 was ingestapt in de S&P500 had je tot maart 2013 moeten blijven zitten om quitte te spelen zonder inflatie en belasting mee te nemen... Dat zou dus 13 jaar lang keihard inleveren zijn in dit systeem...
  10. forum rang 6 'belegger'' 14 september 2019 00:49
    Vanaf 2017 wordt het fictief rendement jaarlijks bijgesteld. Zo daalde het voor sparen van 1.63% naar 0.13% en steeg het voor beleggen van 5.39% naar 5.60%. Nu kun je altijd discussiëren over de juistheid van de meting en er kan een vertraging ontstaan, maar er zit in ieder geval iets van systematiek in waardoor we in mindere tijden minder hoeven te betalen.
  11. Mr TT 14 september 2019 10:02
    Ik begrijp nog steeds niet waarom het werkelijke rendement niet belast wordt. Ik heb beleggingsrekeningen bij 4 banken en elke bank kan mij op elk moment vertellen hoeveel rendement ik heb behaald op mijn rekening. Hetzelfde geldt voor mijn spaarrekeningen. Wat is het probleem dan. Ze kunnen mij ook vertellen wat mijn gemiddeld belegd vermogen is per maand. Daar is in enkele gevallen zelfs de service fee op gebaseerd. Ik zie 1 reden en dat is dat dan zal blijken dat er ten onrechte veel te veel vermogensbelasting wordt geheven.
  12. forum rang 9 objectief 14 september 2019 10:55
    quote:

    Mr TT schreef op 14 september 2019 10:02:

    Ik begrijp nog steeds niet waarom het werkelijke rendement niet belast wordt. Ik zie 1 reden en dat is dat dan zal blijken dat er ten onrechte veel te veel vermogensbelasting wordt geheven.
    De bezwaren tegen het werkelijk rendement zijn al tigx aan bod gekomen; dat is het paard achter de kar spannen.
    Voor de spaarder is de VRH nu te hoog en voor de belegger in aandelen veel te laag.
86 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links