Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zuid-Afrika

683 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 ... 35 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 september 2019 23:44
    'Nigeria repatrieert zeshonderd inwoners vanuit Zuid-Afrika na onrust'
    09 september 2019 15:17 Laatste update: 5 uur geleden
    18

    Nigeria zal de komende periode ongeveer zeshonderd Nigerianen vanuit Zuid-Afrika repatriëren na de onrust in het land, zo meldt AFP maandag. Er zijn al meerdere doden gevallen bij protesten waarbij migranten, vooral van Nigeriaanse afkomst, slachtoffer zijn geworden.

    Zuid-Afrika heeft eerder al besloten de ambassade in Nigeria tijdelijk te sluiten. Ook houden sommige winkels uit voorzorg de deuren dicht.

    De verhoudingen tussen de landen staan op scherp na de onrust in Zuid-Afrika. Bij het aanhoudende geweld, dat onder meer is ontstaan door de armoede onder sommige groepen, zijn vooral Nigeriaanse migranten slachtoffer geworden.

    Zeker tien mensen zouden zijn omgekomen bij het geweld in Zuid-Afrika, dat onder meer in Johannesburg plaatsvindt. De burgemeester van Johannesburg Herman Mashaba zei dat de rellen overeenkomen met eerdere ongeregeldheden. Hij noemt die het resultaat van een groeiende vijandigheid jegens migranten.

    Als gevolg van het geweld in Zuid-Afrika zijn ook in Nigeria ongeregeldheden uitgebroken. Diverse bedrijven die in Zuid-Afrikaanse handen zijn werden bestormd. Tientallen mensen zitten nog vast op verdenking van het uitvoeren van plunderingen.

    Door: NU.nl Beeld: Reuters
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 10 september 2019 17:49
    Overmorgen verschijnt Naspers onder de naam Prosus op de Amsterdamse beurs. Het voornaamste bezit van deze holdingmaatschappij is een 31% aandeel in het Chinese Tencent. Zitten er nog andere pareltjes in?

    "Prosus runt zelf bedrijven, maar treedt ook op als investeerder met forse belangen in andere bedrijven. Het is een grote verzameling platforms voor consumenten, niet in Europa of de VS, maar in landen als India, Brazilië, Rusland en Turkije. ... Prosus bestrijkt een breed scala aan activiteiten: niet alleen marktplaatsen, maaltijdbezorging en betaalverkeer, maar ook sociale media, en detailhandel en reisorganisaties via internet.

    De jaarrekening van Naspers laat zien dat het bedrijf nog steeds zwaar leunt op Tencent. Naspers behaalde een ebitda-resultaat van $ 3,8 mrd, het saldo van een dividendstroom van $ 4,3 mrd van Tencent en verliezen bij de andere activiteiten. De enige uitzonderingen waren het Russische socialemedia-bedrijf Mail.ru, met een plus van € 45 mln, en de marktplaatsen, die voor het eerst een positief ebitda-resultaat van $ 19 mln opleverden.

    Ceo Bob van Dijk stelt daar tegenover dat bedrijven die verliezen lijden, nog steeds waarde kunnen toevoegen. Hij wijst op de snelle groei van veel van de bedrijven en de dominante posities die zij in hun markten innemen. Niet alleen de marktplaatsen, maar ook de betaaldiensten zijn in de kern inmiddels al winstgevend, claimt Van Dijk.
    Hij krijgt steun van analisten van grote zakenbanken zoals Goldman Sachs en Bank of America Merrill Lynch. ... Niet alleen zit er nog veel opwaarts potentieel in de waarde van Tencent, schrijft Goldman Sachs, maar ook de overige activiteiten groeien hard en verbeteren hun marges. De bank schat de waarde van de bedrijven in maaltijdbezorging, de marktplaatsen en de betalingsdiensten op $ 15 mrd.

    Dat er waarde in de portefeuille zit bewees Naspers vorig jaar zelf toen Walmart het belang van 12% in de Indiase internetretailer Flipcart voor $ 2,2 mrd overnam. Het rendement op die transactie bedroeg 29%, een percentage waar een private equity investeerder zich niet voor hoeft te schamen. Bob van Dijk zegt dan ook bij iedere gelegenheid: 'Wij zijn betere investeerders omdat we zelf technologiebedrijven runnen.' "

    fd.nl/achtergrond/1315812/zit-er-nog-...
  3. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 10 september 2019 18:09
    'Ramaphoria’ voorbij?
    Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa beloofde schulden terug te dringen, de bureaucratie af te slanken en meer internationale investeringen aan te trekken.
    Toch is sinds zijn aantreden veel investeringskapitaal weggevloeid. Het bedrijfsleven verlangt nu daden.

    "'Ramaphoria’ heette de korte periode van economisch optimisme in Zuid-Afrika na het aantreden van de nieuwe president Ramaphosa begin 2018. Hij zou de corruptie in het land uitbannen, de overheidsfinanciën op orde brengen en $100 mrd aan buitenlandse investeringen aantrekken.
    Tot op heden kwam hier nog weinig van terecht. Op de Afrika-bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) eind vorige week spoorde de top van het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven de president dan ook aan meer haast te maken met zijn hervormingen.

    De afbouw van overheidsschulden moet prioriteit krijgen, meent de denktank CDE. ‘Zuid-Afrika bevindt zich in een ernstige en zich alsmaar verdiepende crisis’, benadrukte directeur Ann Bernstein eind augustus. ‘De overheidsfinanciën worden steeds hachelijker en het pad dat we volgen is steeds minder houdbaar. Uitgavenpatronen voegen zich te langzaam naar de lagere groei. Het laatste decennium zijn de inkomens in de publieke sector gemiddeld met 11% per jaar gegroeid.

    Een interne machtsstrijd bij het ANC, tussen het corrupte en populistische kamp van ex-president Jacob Zuma en het vernieuwingsgezinde kamp van Ramaphosa, verhindert de regeringspartij daadkrachtig economische veranderingen door te voeren. Ramaphosa heeft binnen het ANC de steun van slechts een kleine meerderheid. Zuma-loyalisten hebben doorgaans de nodige corruptielijken in hun kast. Zij verzetten zich dus met man en macht tegen alles wat Ramaphosa in gedachten heeft.

    ‘Het probleem van het ANC is dat bijna elke keuze in economisch beleid intern fel omstreden is’, legt Silke uit. ‘Zaken als bezuinigingen, economisch stimuleringsbeleid en hervorming van de economische regelgeving vormen elk op zich een politiek mijnenveld.’


    fd.nl/economie-politiek/1316071/bedri...

  4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 10 september 2019 18:12
    VERVOLG (bron: FD)

    Zuid-Afrika ontkwam vorige week aan een recessie. De economie van het land groeide in het tweede kwartaal van 2019 met 3,1% ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. ‘Maar één zwaluw maakt nog geen zomer’, waarschuwt analist Daniel Silke. De krimp in het eerste kwartaal was met 3,2% de hevigste in tien jaar. De voorspelde groei over heel 2019 is nog altijd minder dan 1%. Dat is een lager percentage dan de bevolkingsgroei en al helemaal een stuk lager dan de 5% groei die volgens economen nodig is om significant meer werkgelegenheid te creëren. De werkloosheid ligt officieel op 28%, maar betreft in werkelijkheid bijna 40% van de beroepsbevolking.

    De frustratie over de aanhoudende massawerkloosheid uit zich de laatste tijd in een snelle toename van de maatschappelijke instabiliteit. Al anderhalve week zijn er in Johannesburg hevige rellen gaande, waarbij werkloze Zuid-Afrikanen het vertrek eisen van immigranten. Die zouden hun banen inpikken. Bij de rellen vielen tot nu toe minstens tien doden. De politie pakte ruim 600 relschoppers op. Vele tientallen auto’s en winkels, voornamelijk maar niet uitsluitend van buitenlandse verkopers, gingen sinds begin deze maand in vlammen op. Ramaphosa heeft het xenofobische geweld dinsdag sterk veroordeeld. ‘Onacceptabel’, noemde hij het. ‘Op geen enkele manier te rechtvaardigen.’

  5. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 10 september 2019 23:41
    Gekopieerd uit de vluchtelingendraad (31 aug. 2019), lichtelijk aangepast en ingekort. Hier past het beter:

    In de NL pers is bijzonder weinig aandacht voor het echt belangrijke nieuws uit Zuid-Afrika. Hoe het land, getroffen door droogtes, de financiële crisis, corruptie en een vaak falende stroomvoorziening, er onder een nieuwe regering en een verstandige president weer tegenaan gaat. Een man die goede, integere ministers benoemt en niet doet aan nepotisme. De baas van hun centrale bank (SARB) is ook wijzer en dapperder dan onze superdorknoper Knot.

    NPO en NRC hebben er een correspondent, Bram Vermeulen. Maar die zit meestal -als er ergens in Afrika wat aan de hand is- vanuit Kaapstad het nieuws van de internationale persbureaus voor te lezen, en komt verder alleen met anekdotische verhaaltjes.

    Soms gaat hij er zelf op af, maar ook dan blijf het bij sfeerbeelden en oppervlakkige interviewtjes. Over de echt belangrijke politieke en economische ontwikkelingen horen we niks. De enige keer dat Bram met cijfers kwam, was dat om de de schrikbarende aantallen 'plaasmoorde' te verdraaien (zeg maar statistisch te mishandelen) en vervolgens te bagatelliseren.

  6. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 10 september 2019 23:49
    Eveneens gekopieerd uit de vluchtelingendraad (1 sept. 2019), lichtelijk aangepast en ingekort:

    Hieronder een paar kijkjes in de ZA geschiedenis. De eerste link beziet het vanuit de zwarte bevolkingsgroepen. Opvallend is dat ze alle schermutselingen (en een enkele grote slag) met de Boeren in de 19de eeuw 'overvallen' door de Boeren noemen. Dat is een omkering, het was meestal andersom.
    De Engelsen hebben in hun goudkoorts later in die eeuw overigens veel meer huis gehouden onder de Zulu's, o.a. met de voorloper van de machinegeweer (gatlin gun). En wat later, tijdens de Boerenoorlogen, ook onder de Boeren en andere 'afrikaners' die zich verzetten tegen de koloniale dwingelandij van de Britten (o.a. het verbieden van het Nederlands in het openbare leven).

    De Boeren zullen niet veel minder racistisch gedacht hebben dan de Engelsen, maar het waren de Engelsen die rond en kort na 1900 de apartheid hebben uitgevonden en een eerste versie daarvan hebben ingevoerd. Evenals concentratiekampen en de tactiek van de verschroeide aarde. Het was zelfs zo erg dat de liberale oppositie in het Engelse parlement er schande van sprak.
    Het is dan ook logisch dat de Afrikaners een bloedhekel aan de Britten hadden. Die animositeit is er nog steeds, de Engels sprekende blanken stemmen veelal op de 'gemengde' partij DA (de tweede in grootte), de Afrikaans sprekende blanken en veel kleurlingen stemmen op het Vrijheidsfront+, zie link nr. 4.

    Link 2 en 3 zijn min of meer objectieve beschrijvingen van de vroegere slavernij in ZA en de 'Boer Wars'. De links 5 en 6 getuigen van meer hoopvolle ontwikkelingen in het tegenwoordige ZA.

    www.sahistory.org.za/article/politica...

    www.thoughtco.com/timeline-slavery-in...

    www.thoughtco.com/the-boer-war-1779180

    theconversation.com/the-who-why-and-w...

    www.news24.com/SouthAfrica/News/land-...

    irr.org.za/

  7. forum rang 6 jonas 10 september 2019 23:55


    Het NPO mest zijn varkens zoals Bram Vermeulen dat ze te vadsig worden en weinig meer echt doen dan buitenlandse media volgen.

    Vanuit politiek correct NPO is trouwens moord op tientallen witte boeren eigenlijk niet interessant. Als in de RET-metro in Rotterdam een conducteur 3 keer boe zegt tegen een Antilliaantje of een Marokkaantje is dat pas erg en rukken ze uit met hele ploegen en gaan door tot Kamervragen aan toe.

    Niets bijzonders. Het is wel vreemd dat die NPO-redacties niet eens flink worden gereorganiseerd, want de mate van idiotie is daar wel erg groot.Heeft niets te maken met kwaliteitsjournalistiek, maar meer met politieke propaganda!

    Groet, Jonas
  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 10 september 2019 23:59
    Zuid-Afrika: wie waren er eerder?

    Toen de VOC een nederzetting bij de Kaap vestigde, waren de Khoi en San er al.
    Maar voor de div. Bantoestammen (Zulu's etc.) lag het anders. Die hadden een zwervend en nomadisch bestaan, vochten elkaar de tent uit (zie de eerste link in mijn post hierboven) en verbleven het meest in gebieden ten Noorden van ZA. Van permanente vestigingen in ZA was geen sprake, het droge oostelijke deel was zeer dun bevolkt, voor zover er überhaupt al mensen met hun vee rondtrokken.
    Pas na 1815-1825 kwamen er meer Zulu's en andere stammen naar het Zuiden, ongeveer gelijk met de Boeren die toen ook naar die gebieden trokken. Maar die waren toen al anderhalve eeuw in ZA.

    N.B. Er zijn div. getuigenissen van Zulu-koningen (o.a. Dingane) die rond 1820-1840 pochten op hun Noordelijke afkomst.

  9. forum rang 6 jonas 11 september 2019 00:14

    BDB erg interessant. Ik lees ook graag Historisch Magazine, boeken over geschiedenis en dan zie je hoe ingewikkeld zaken soms lagen. Over slavernij lees Piet Emmer etc. Nu bezig met boek prof J.A.A. van Doorn over Indonesië

    Het doet mij verdriet dat de waarheid in de pers en bij NPO versimpeld moet worden tot slechte witte man en goede rest.

    Je kan hier je vingers blauw typen met bewijzen van het tegendeel maar verwacht er weinig van.

    Oplossing heb ik niet. Wat doe je tegen weinig ontwikkelde eenzijdige (riool linkse) journalistiek? Wat doe je tegen de neiging maar vooral politiek correct te zijn?

    Iets anders stemmen? Maar ja mensen laten zich graag in de maling nemen en wie ben ik dan?

    Groet, Jonas
  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 11 september 2019 00:20
    quote:

    jonas schreef op 10 september 2019 23:55:

    Het NPO mest zijn varkens zoals Bram Vermeulen dat ze te vadsig worden en weinig meer echt doen dan buitenlandse media volgen.

    Vanuit politiek correct NPO is trouwens moord op tientallen witte boeren eigenlijk niet interessant.
    ...
    Het is wel vreemd dat die NPO-redacties niet eens flink worden gereorganiseerd, want de mate van idiotie is daar wel erg groot. Heeft niets te maken met kwaliteitsjournalistiek, maar meer met politieke propaganda!
    Laten we zeggen: 'politiek correct'. Dit ook maar even gekopieerd:

    Het is waar dat Vermeulen er soms 'op af gaat' en vrij veel door Afrika reist. Vorig jaar nog dwars door de Sahara. Was best interessant, gaf een indruk van de sfeer in sommige gebieden, en hoe sommige mensen daar leven en denken. Maar heel weinig over de politieke verhoudingen en historie, en vrijwel niets over de economie. Dat lijkt hem of zijn redacties niet te interesseren.

    In de aflevering(en) over migratiestromen liet hij zien hoe het er in een 'tussenstation' (ik meen Agadez) aan toe gaat, en wie er in zo'n plaats allemaal aan verdienen. Maar veel achtergrondinformatie was er niet bij, je hoorde weinig of niets over de verdere reis, en ook niet over het eerdere deel of de motieven om überhaupt op stap te gaan. Vaak families of dorpen die hutje bij mutje leggen om een paar jonge mannen op pad te sturen naar Europa om daar 'rijk te gaan worden'. Deze artikelen geven meer informatie:
    www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
    www.trouw.nl/nieuws/de-sahara-route-t...

    Wat mij ook stoorde was zijn fatalistische houding daarbij. Zo van: "Hou maar op, dom Europa, je kunt er toch niks aan doen". Dat is een mening, suggestief sentiment zelfs, geen verslaggeving en geen objectieve analyse.

    Iets dergelijks merk je ook bij zijn vaak anekdotische rapportages en 'sfeerbeelden' uit Zuid-Afrika. Daar weet ik meer vanaf dan van de rest van Afrika, en ik zit me regelmatig kapot te ergeren aan Vermeulen. Hij kietelt politiek correct Nederland af en toe wat onder de kin ("die plaasmoorde vallen wel mee", "oude stone circles bewijzen permanente bewoning", "na 200 jaar slavernij hebben de zwarten recht op de grond van de witten"), en zal nooit iets kritisch zeggen over het ANC of het brutale en niet aangepakte zwarte racisme in het regenboogland.

    Bovenal: hij houdt ons totaal onwetend over de politieke ontwikkelingen, de plannen van de regering en de gang van zaken in de economie van ZA (toch geen kleine). De Engelse media geven veel meer ter zake doende informatie over het land.

  11. forum rang 6 jonas 11 september 2019 00:35

    BDB het is een soort cirkel met die NPO. Als je meepraat en met het links politiek correcte praatje komt dan ben je welkom bij de trits Mathijs, Pauw, Nieuwsuur en NPO-journaal.

    Pis je buiten die linkse pot dan wordt je afgeservereerd. Neem Arnold Karskens een man die weet van de wereld. Moedige man ook. Afgeserveerd nadat hij buiten het politiek correcte ging.. Zo zijn er meer.

    Stel je bent schrijver van een mooi boek. Bij Mathijs betekent 20.000 verkoop dus wat doe je dan voor vrouw en hongerige kinderen? Je lult wat mee met die cokie Mathijs zo van hoera weer wat nieuwe vluchtelingen en nu de Rolling Stones.

    Groet, Jonas
  12. forum rang 6 izdp 11 september 2019 01:02
    Vanavond een babbeltje gemaakt met een kleinzoon van een inmiddels al wat jaren geleden overleden buurman.
    Kwamen we uit op vakantie en naar familie op bezoek gaan.
    Zijn familie is van de zeer bevindelijken zoals BDB dat aangaf.
    Die buurman was een keer, en dat was heel bijzonder, op bezoek geweest bij een familielid van hem in ZA.
    Daar heb ik denk ik eerder over verteld.
    Met name wat hij daar over vertelde; over de zwarten en hoe zijn neef daarover sprak en hij zelf ook en mij deed steigeren, omdat daar de honden nog geen brood van lusten.
    Zo herkenbaar was dat voor mij in mijn ontmoeten met een aantal blanken in die regio.
    Aantal, dus niet alle!
    Vanavond vroeg ik naar hun familie daar en van nog echt contact hebben dacht hij van niet.
    Wel wist hij te vertellen dat er twee van hun waren doodgeschoten.
    Oef.
    Nu kan ik heel makkelijk een conclusie trekken, maar ik wil eerst zijn vader vragen of het van die familie was, waar zijn vader op bezoek was geweest.

    Zo stond plots ZA weer op mijn stoep.
  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 11 september 2019 01:28
    Sommigen, hier en in ZA, zeggen dat de blanken eigenlijk niks in Zuid-Afrika te zoeken hadden, en dat zelfs hun 6de- of mijn part 12de-generatie nakomelingen daarom weinig recht van spreken hebben. Zou je hier in NL eens over 'mensen met een migratie-achtergrond' moeten zeggen!

    Waarom zouden Hollanders en andere Europeanen vroeger niet naar een dunbevolkt land hebben mogen emigreren om daar in principe vreedzaam te gaan boeren? Velen in de wereld zeggen dat migratie een mensenrecht is (kan je in deze tijd wel een vraagteken bij zetten), miljoenen zijn vandaag de dag op stap om zich legaal of illegaal, met of zonder werk, in dichtbevolkte landen als NL te gaan vestigen, maar Hollanders mochten vroeger niet emigreren? Vind ik nogal inconsequent.

    Ik wijs er ook op dat 'wij' ZA nooit gekoloniseerd hebben. De Britten hebben dat wel gedaan. De Boeren waren geen kolonisten.
    Als men zegt: "Ja, maar de inheemse Khoi en San werden door dat boeren weggedrukt (af en toe met schermutselingen, dat is waar), dan verwijs ik naar de laatste aflevering van 'Planeet Nigeria'(BNN/VARA), NPO2, 26 aug. Over een Nigeriaanse boer en een heen en weer trekkend herdersvolk.
    Die herders willen volgens hun gewoonte en traditie met hun vee overal heen en weer gaan naar waar groene sprietjes te vinden zijn. Ergens begrijpelijk, maar de Nigeriaanse boer (met vergunning van zijn regering) zegt: "Ik run een moderne boerderij met efficiënte landbouwtechnieken, met de bedoeling om een hoge opbrengst te bereiken t.b.v. onze sterk groeiende bevolking. Dan kan je hier niet om de haverklap met je koeien doorheen komen banjeren. Dat geeft veel teveel schade."

    Hier wordt het dilemma duidelijk in kaart gebracht. Op dezelfde manier ontstonden er in de 18de eeuw spanningen tussen de Hollanders en de KhoiSan, zo ruwweg in het gebied van de huidige Kaapprovincie, en in de 19de eeuw tussen de trekboeren en de Zulu's in de meer noordoostelijke provincies. In het eerste geval leidde dat tot enkele korte 'Koi-Dutch Wars' (een wat groot woord voor de gewapende schermutselingen waar het om ging), afgewisseld door lange perioden van ruilhandel, vreedzame co-existentie en zelfs assimilatie. Vele Hollandse mannen trouwden met Khoi meisjes (het begin van de 'kleurlingen' in ZA).

    Bij de Zulu's leidde dat een eeuw later tot o.a. de slag bij de bloedrivier in 1838, waarna men elkaar min of meer met rust liet, tot de Zulu's vanaf 1879 op veel grotere schaal begonnen te bakkeleien met de Engelsen (of eigenlijk: andersom). De Boeren 'stonden erbij en keken ernaar', van assimilatie met de Zulu's was geen sprake geweest maar aan de Engelsen hadden ze ook gruwelijk de pest.

    En terecht, nog geen 20 jaar later stierven tienduizenden Boeren en kleurlingen (incl. vrouwen en kinderen) in de Britse concentratiekampen:
    nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Boerenoo...
    www.bertvanvondel.nl/engelse-concentr...

    Aan de hand van de meest recent beschikbare gegevens stierven in de Engelse concentratiekampen naar schatting 43.500 mensen, waarvan ca. 35.600 kinderen jonger dan 15 jaar, wat gelijk staat aan ca. 50% van de jeugdige blanke Nederlands/Afrikaanse populatie!

    Wie de huidige 'Afrikaners' wil begrijpen moet dit stukje geschiedenis er wel bij betrekken, alvorens te oordelen en hun boerderijen af te pakken.

  14. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 11 september 2019 03:32
    quote:

    izdp schreef op 11 september 2019 01:02:

    Vanavond een babbeltje gemaakt met een kleinzoon van een inmiddels al wat jaren geleden overleden buurman.
    Kwamen we uit op vakantie en naar familie op bezoek gaan.
    Zijn familie is van de zeer bevindelijken zoals BDB dat aangaf.
    Die buurman was een keer, en dat was heel bijzonder, op bezoek geweest bij een familielid van hem in ZA.
    Daar heb ik denk ik eerder over verteld.
    Met name wat hij daar over vertelde; over de zwarten en hoe zijn neef daarover sprak en hij zelf ook en mij deed steigeren, omdat daar de honden nog geen brood van lusten.
    Zo herkenbaar was dat voor mij in mijn ontmoeten met een aantal blanken in die regio.
    Aantal, dus niet alle!
    ...
    Zeker niet allen. De meesten zelfs niet.
    Je postte ergens iets over een blanke Zuid-Afrikaan met nazi-symbolen in zijn huis. Kan best, dat soort lieden zijn er ook in NL, UK en VS. Maar dat zijn uitzonderingen, ook in ZA.

    Over de 'Duitse' sympathieën in ZA heb ik al eerder in deze draad geschreven (2 sep 2018 om 06.43), zoek maar even terug. Daar noemde ik een serieuze wetenschappelijke studie waarin men zegt:
    "The NP does not fit a simplistic fascist analogy. Most Afrikaner nationalists were never 'nazis', but embraced the romantic nationalism that fed national socialism..."

    Geen nazi's dus. Wel lopen er nog steeds enkele racistische en ultrarechtse fanaten rond in ZA, maar ja, waar niet? Misschien zijn ze daar wat beter georganiseerd, google maar even op 'Suidlanders' of zie:
    suidlanders.org/#sections

    Je kunt ze beschouwen als de opvolgers van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) van Terre'Blanche die (met hem) een stille dood is gestorven.
    nos.nl/artikel/149495-awb-leider-terr...
    nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaner_Weers...

    De Suidlanders zijn denk ik wat minder provocerend en minder gewelddadig dan de AWB, maar zijn even rechts-reactionair. Hun aanhang onder de Afrikaners is gering, de meesten van hen zijn veel te christelijk* om sympathie te hebben voor zo'n ordinair stelletje Trump-aanhangers.

    *) Lees: Nederduitsch Hervormde Kerk, Nederduits Gereformeerde Kerk, Afrikaanse Protestantse Kerk, Gereformeerde Kerk van Afrika of Dopperkerk, Neder-Duitse Gereformeerde Sendingkerk, ...
    Het is net protestant Nederland ;-)

  15. forum rang 6 izdp 11 september 2019 13:48
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 11 september 2019 03:32:

    [...]
    Zeker niet allen. De meesten zelfs niet.
    Je postte ergens iets over een blanke Zuid-Afrikaan met nazi-symbolen in zijn huis. Kan best, dat soort lieden zijn er ook in NL, UK en VS. Maar dat zijn uitzonderingen, ook in ZA.

    Over de 'Duitse' sympathieën in ZA heb ik al eerder in deze draad geschreven (2 sep 2018 om 06.43), zoek maar even terug. Daar noemde ik een serieuze wetenschappelijke studie waarin men zegt:
    "The NP does not fit a simplistic fascist analogy. Most Afrikaner nationalists were never 'nazis', but embraced the romantic nationalism that fed national socialism..."

    Geen nazi's dus. Wel lopen er nog steeds enkele racistische en ultrarechtse fanaten rond in ZA, maar ja, waar niet? Misschien zijn ze daar wat beter georganiseerd, google maar even op 'Suidlanders' of zie:
    suidlanders.org/#sections

    Je kunt ze beschouwen als de opvolgers van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) van Terre'Blanche die (met hem) een stille dood is gestorven.
    nos.nl/artikel/149495-awb-leider-terr...
    nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaner_Weers...

    De Suidlanders zijn denk ik wat minder provocerend en minder gewelddadig dan de AWB, maar zijn even rechts-reactionair. Hun aanhang onder de Afrikaners is gering, de meesten van hen zijn veel te christelijk* om sympathie te hebben voor zo'n ordinair stelletje Trump-aanhangers.

    *) Lees: Nederduitsch Hervormde Kerk, Nederduits Gereformeerde Kerk, Afrikaanse Protestantse Kerk, Gereformeerde Kerk van Afrika of Dopperkerk, Neder-Duitse Gereformeerde Sendingkerk, ...
    Het is net protestant Nederland ;-)

    Allereerst niet downplayen met nazispullen.
    Dat was ahw de omlijsting van de bewijzen van de geheime doodseskaders in opdracht van de regering.
    In binnenland, Angola en Zimbabwe.

    Het is nog steeds veel meer dan jij doet voorkomen.
    Werd/wordt ook gevoed door de corruptie en handelen van de ANC-regeringen.
    Komt ook zeker voort uit de orthodoxe geloofsgemeenschap.
    Die hebben niets met het nieuwe testament als deel van de bijbel.

    In Namibië gaat dat proces- samen op weg- een stuk vloeiender.
    Die hebben het voordeel van het ontbreken van een massa en de kleinschaligheid.
    Zimbabwe dan weer een stuk beroerder dan ZA.
  16. forum rang 6 haas 11 september 2019 15:56
    allereerst thx voor de vele info die sommigen onder u hier plaatsen over ZA.
    ==================================================================
    aanvullend kom ik uit mijn verleden/kennis niet verder dan:
    1. NL families (met dominee en al:) die in de 60ér jaren emigreerden naar ZA : waren zwaar gelovig
    2.In WOII "transporteerden" de geallieerden gevangen genomen Italiaanse soldaten naar ZA
    3, Namibie heb ik wat beter leren kennen door info over beleggen: zijn wss toch wat meer "duits "geworden/gebleven?:)
683 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 ... 35 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links