Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vluchtelingen ramp voor Europa,eerste muur word nu gebouwd.

36.060 Posts
Pagina: «« 1 ... 1743 1744 1745 1746 1747 ... 1803 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 izdp 1 september 2019 23:29
    Nee hoor, ik heb het dan over Afrikaans sprekenden blanken vooral.

    De volken trokken mee met de natuur en kenden schuivende territoria onderling.
    Geen enkele rechtsgrond waarop de blanken van ooit, land tot hun eigendom uitriepen en gingen omheinen.
    Laat staan om de inheemse bevolking wat dan ook op te leggen of te verbieden.
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 2 september 2019 01:32
    Daarom kijken naar Planeet Nigeria afl.6 via uitzending gemist, dan begrijp je wat ik bedoel. Daar wordt het dilemma duidelijk in kaart gebracht. Echt lastig, er is geen directe, ideale oplossing.

    By the way: vind je dat de blanke, latino, zwarte en Aziatische inwoners van Amerika daar ook niet thuis horen? Idem Australië?

  3. forum rang 6 izdp 2 september 2019 04:10
    Hoef ik niet te doen, ik heb alle afleveringen gezien.
    Geen idee wat je daarmee wilt aantonen.
    Wat overduidelijk is dat de veeteelt zoals bedreven, zowel in de sahelgordel als in de vlakten van zuidelijk Afrika zo snel mogelijk moet verdwijnen.
    Om het behoud van wat nog rest van de oorspronkelijke natuur.
    Dat is niet om het verleden, maar om een actueel probleem aan te pakken.
    Ik weet van Zuidelijk dan en daar heeft de EU via vooral het VK enorm veel vernietigend werk gedaan met die veeteelt en het landschap grotendeels om zeep geholpen.

    Ik kom op voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners, die door onze voorvaderen als beesten zijn behandeld.
    Maar ik snap heus wel dat het niet terug te draaien valt.
    Het is aan de wijze afstammelingen aan beide zijden om er nog wat van te maken samen.
    Het resultaat is behoorlijk bedroevend tot dusverre.

    Dat witten een koekje van eigen deeg krijgen in ZA kan ik op zich niet mee zitten, maar is een heilloze weg wat enkel maar tot een verdere ontwrichting leidt.
    Optimistisch ben ik niet voor ZA. Noch voor Zimbabwe.
    Wellicht is de schade nog te vers en wordt nog ververst en is de scholing nog te pril.
    Dan uiteraard beheerst de wet van de jungle teveel het gewone leven.
    Botswana is veel bespaard gebleven.
    Namibië lijkt het van de zwaar getroffen landen het heel aardig te doen als soort herstelde natie.
    Die heeft dan wel de mazzel van een kleine bevolking.

    Ben je er trouwens geweest toen de apartheid nog heerste?
    Heb je zelfstandig door die gebieden gereisd? (en dan bedoel ik uiteraard niet die wildparken als grote dierentuinen)
    Ben je daar geweest voor zaken of voor ontwikkelingswerk of iets dergelijks?


  4. forum rang 10 rationeel 3 september 2019 20:46
    IRAN BUILDING LARGE-SCALE MILITARY BASE IN SYRIA
    Base expected to hold>>> thousands of troops and precision missiles>>>

    Iran is building a major military base near the>>> Syrian-Iraqi >>>border town of>>> Al-Bukamal>>> to hold>>> thousands of troops>>> and>>>precision missiles>>>, Fox News reported on Tuesday.

    According to the report, the >>>secret project,>>> called the>>> Imam Ali compound,>>> was approved by top leadership in>>> Tehran>>> and is being completed by >>>Iran’s Revolutionary Guard Corps’ Quds Forces.>>>

    The large military base, being constructed near the Al-Bukamal border crossing with Iraq is said to be>>> less than 300 km>>>. from an American military position.>>>

    www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/I...

    “The construction of the new military compound began in recent months and is in advanced stages of construction,” read a report by ImageSat International (ISI) which reviewed the images. “It is probable that the base construction will be completed over the next few months and will be operational shortly afterwards.”

    At least five different newly constructed buildings surrounded by large dirt mounds could house precision missiles, Fox said. The other 10 less fortified storehouses in the base will likely store ammunition.

    For several years now, Iran has been trying to establish a 1,200-km.-long land bridge from Tehran to the Mediterranean.
  5. forum rang 6 izdp 3 september 2019 21:34
    Ik kende die link niet en ik betwijfel ten zeerste de betrouwbaarheid gezien de snelle beschikbaarheid van de cijfers en zeker voor dit continent.
    De sterke stijging, herken je die in de economie?
    Zou de goudprijs niet de grote factor zijn?
    We gaan het zien als de standaardbronnen hun cijfers updaten.

    Die van Cia en je opmerking klopt. Toch in feite imho de enige van echte waarde.
    Cijfers die Trump vast niet wilt kennen ;-)

    Nog beter is in feite het mediane inkomen al dan niet naar pariteit.


  6. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 september 2019 07:07
    quote:

    izdp schreef op 2 september 2019 04:10:

    Hoef ik niet te doen, ik heb alle afleveringen gezien.
    Geen idee wat je daarmee wilt aantonen. [1]
    Wat overduidelijk is dat de veeteelt zoals bedreven, zowel in de sahelgordel als in de vlakten van zuidelijk Afrika zo snel mogelijk moet verdwijnen.
    Om het behoud van wat nog rest van de oorspronkelijke natuur.
    Dat is niet om het verleden, maar om een actueel probleem aan te pakken. [2]
    ...

    Ik kom op voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners, die door onze voorvaderen als beesten zijn behandeld. [3]
    Maar ik snap heus wel dat het niet terug te draaien valt.

    Het is aan de wijze afstammelingen aan beide zijden om er nog wat van te maken samen. Het resultaat is behoorlijk bedroevend tot dusverre. [4]

    Dat witten een koekje van eigen deeg krijgen in ZA kan ik op zich niet mee zitten, maar is een heilloze weg wat enkel maar tot een verdere ontwrichting leidt. [4]
    Optimistisch ben ik niet voor ZA. Noch voor Zimbabwe.
    ...
    Wat een voor jouw doen lang stuk! En nog inhoudelijk ook, ik ben aangenaam verrast.

    [1]: Lijkt me toch duidelijk. De herder wil volgens zijn gewoonte en traditie met zijn vee overal heen en weer gaan naar waar groene sprietjes te vinden zijn. Ergens begrijpelijk, maar de Nigeriaanse boer (met vergunning van zijn regering) zegt: "Ik run een moderne boerderij met efficiënte landbouwtechnieken, met de bedoeling om een hoge opbrengst te bereiken t.b.v. onze sterk groeiende bevolking. Dan kan je hier niet om de haverklap met je koeien doorheen komen banjeren. Dat geeft veel teveel schade."
    Wat snap je hier niet aan?

    [2]: Hier leg je het zelf uit.

    [3]: Veel te simplistische, eenzijdige en generaliserende uitspraak. Míjn voorvaderen -voor zover ik weet- herken ik er iig niet in. Dat waren geen kolonialen.
    Als beesten? Soms ja, ik denk dan vooral aan de imperialistische en goud zoekende Britten in meerdere Afrikaanse landen, Belgen in Kongo, Europeanen naar de indianen in Amerika, moffen in Namibië, en Nederlanders in Indië (Atjeh!). Niet aan de Boeren in ZA.

    Je moet niet doen alsof de Europeanen overal met de bajonet op het geweer de ene na de andere inheemse nederzetting plat brandden en het land inpikten. Meestal waren er lange perioden van vreedzame co-existentie en ruilhandel, bijv. bij veel havens die de VOC langs de Indische Oceaan aandeed.
    Zeker ook in Zuid-Afrika tot 1800. Ik ken diverse deugdelijke bronnen die het hebben over trouwen tussen de Hollandse volksplanters* en Khoi-meisjes. Dus niet over verkrachten of 'seksslavinnen'. Daar waren de meeste Hollandse immigranten* ook veel te christelijk voor.
    *) De term 'kolonisten', hoewel veel gebruikt, is op deze Hollanders niet van toepassing.

    Als er spanningen ontstonden waren die vooral van het type [1]. Een betere landbouw en een sterkere economie verdringt langzamerhand de primitievere samenlevingen en tradities. Dat is al 10.000 jaar aan de gang, en is onontkoombaar. De Khoi waren ook niet gek, zij zagen hoe effectief de Hollandse technieken en gereedschappen waren. Zij kopieerden of kochten die en deden er hun voordeel mee.
    Ik sluit niet uit dat een Khoi-vader zijn dochter uithuwelijkte aan een blanke in het kader van een deal over weidegrond. Bedenk: de eerste 50-80 jaar na van Riebeeck bestond de blanke bevolking rond Kaapstad vooral uit mannen (net zoals bij de eerste Hollandse nederzettingen in Amerika).

    Soms lukte het niet op die manier. Er waren "Khoi-Dutch Wars', maar slechts kort. Naar de aantallen slachtoffers kan men slechts gissen, maar die zullen in vergelijking met de latere veldslagen (rond 1880) tussen de Engelsen en de Zulu's gering geweest zijn.

    Ook de spanningen tussen de Zulu's en de trekboeren tussen 1825 en 1840 waren van type [1]. De Boeren zagen voldoende ruimte om hier en daar land af te palen en efficiënte landbouw te bedrijven, de Zulu's zagen het als aantasting van hun weide- en jachtgebieden. De Boeren probeerden tot overeenkomsten te komen, de Zulu's verbraken die en overvielen de boeren. (Lees Trevor Noah, "Born a Crime", over de dappere maar stomme strijdtactieken van de Zulu's.)
    Dus niks niet "als beesten te keer gaan" door de Boeren, het was pure zelfverdediging. En de Boeren waren daar en toen even 'oorspronkelijk' of 'inheems' als de Zulu's die eigenlijk uit noordelijker gebieden kwamen.

    [4]: Mee eens, en voor de goede orde nog dit. De eerste volksplanters en de latere Boeren zullen ongetwijfeld de zwarten als primitieve 'bosjesmannen' of 'wilde negers' beschouwd hebben, en er racistisch over gedacht hebben. Net als 99,9% van alle blanken in de wereld toen. Maar ik hou vol: de Britse koloniale legers hebben veel meer huis gehouden in Afrika.

    De latere zeer onrechtvaardige apartheid valt de nakomelingen van de Boeren meer kwalijk te nemen, al waren niet alle Afrikaners even fanatiek. Mijn ZA vriendin liet zwarte mede-ouders van de gemengde(!) school van haar kinderen door de voordeur naar binnen komen, tot afgrijzen van haar buren. We hebben het over ongeveer 1986-1992. De zwarte moeders zelf kozen trouwens liever de achterdeur...

    Dat de blanken in ZA nu een koekje van eigen deeg krijgen via o.a. de BEE wetgeving (positieve discriminatie van bedrijven met zwart management of eigendomschap) is te billijken, maar het moet niet te lang duren. Omdat het in wezen racistische wetgeving is.

  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 september 2019 08:00
    quote:

    izdp schreef op 2 september 2019 04:10:

    ...

    Ben je er trouwens geweest toen de apartheid nog heerste?
    Heb je zelfstandig door die gebieden gereisd? (en dan bedoel ik uiteraard niet die wildparken als grote dierentuinen)
    Ben je daar geweest voor zaken of voor ontwikkelingswerk of iets dergelijks?
    Daar heb ik hier al het nodige over gezegd, ondanks waarschuwingen (in een andere draad) van o.a. @ffff om niet teveel van mijn privé prijs te geven.

    Jij bent eerder aan de beurt. Je gaf aan in zuidelijk Afrika te zijn geweest, maar niet meer dan dat.
    Hoe vaak en hoe lang? In welke landen? In welke hoedanigheid?

    Nog iets. Heel af en toe meldde ik de afgelopen jaren iets over de ervaringen of kennis van mijn volwassen kinderen en schoonkinderen, waar relevant en passend bij het onderwerp. Of het nu om PNG of ZA ging. Telkens reageerde jij daar zeer kritisch, argwanend en vervelend op. Joost mag weten waarom.
    Ik kijk nu dus verder wel uit, hoewel ik je graag met hun kennis, ervaring en aanwezigheid + werk in ZA om de oren zou willen slaan.

    Mede door mijn kinderen ben ik al vele jaren geïnteresseerd in ZA. Heb me in de geschiedenis verdiept en volg de ZA media vrijwel dagelijks. Inmiddels weet ik meer van de ZA geschiedenis en politiek dan mijn kinderen die druk zijn met gezin, kleine keuters, werk etc.
    Hen laat ik wat dat betreft dus met rust. Ik verzoek jou ook om verre van mijn contacten met mijn kinderen te blijven, elk woord van jou daarover is teveel.

    Tot slot: ik wed dat ik per jaar meer Zuid-Afrikanen ontmoet dan jij. Ook hier, regelmatig heb ik ze over de vloer.

  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 september 2019 09:40
    quote:

    jecebe schreef op 4 september 2019 08:08:

    @ BDB
    Ik weet niet of je dit al kent?

    Geschiedenis van de afrikaner taal.

    www.delpher.nl/nl/boeken/view?coll=bo...
    Hartstikke interessant! Bedankt, ga erin grasduinen.
    Tot nu toe was mijn 'bijbel' op dit gebied een boekje van ene Adriaan J. Barnouw, "Language and Race Problems in S.A.", 1932.
    Maar jouw link is ouder.

    Het is een Zuid-Afrikaanse uitgave, blijkt uit het titelblad, Kaapstad 1914, C.J. van Rijn, Universiteitsstraat 4.
    Het past in de Brits-Afrikaner wrijvingen toen, de koloniaal denkende Britten wilden na hun overwinning in de 2de Boerenoorlog het Engels er overal doordrukken. Ze vernielden zelfs een Nederlands taalmonument in Burgersdorp, maar herstelden dat later:
    nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_taa...

    Hier een veel later taalmonument, met veel info over het ontstaan van het Afrikaans:
    www.taalmuseum.co.za/nederlands/

    Het inzicht dat Afrikaans een zelfstandige taal is, kwam dus al in 1875, maar het Nederlands bleef nog lang (tot na 1920) de officiële 'schooltaal' voor de nakomelingen van de Boeren. Het Afrikaans was de 'kombuistaal', ook nu nog steeds gesproken door veel kleurlingen.

    Nog iets: ZA erkent 11 officiële talen, waaronder het Engels en Afrikaans, en natuurlijk Zulu, Xhosa, Tswana, Swazi etc. Maar niet Khoi en San, de meest inheemse talen. De KhoiSan zijn de pechvogels van de geschiedenis.
    Zij zijn voor het overgrote deel geassimileerd met de Xhosa, en met de kleurlingen (en indirect dus met de blanken). Als we het over het wegdrukken van culturele minderheden hebben, zijn de overige zwarten in ZA daar dus net zo 'schuldig' aan als de witten.

  9. forum rang 6 izdp 4 september 2019 11:57
    Tjonge, tjonge is het nou zo moeilijk om te vertellen of je er bent geweest tijdens de apartheid in ZA en het toenmalige Rhodesia en omliggende landen?
    Ik wel, wie veel reist kan veel verhalen.
    Dit los van werk en nee, handel etc met de landen die apartheid kenden uiteraard niet.
    Afrikaans is even wennen maar al snel goed te volgen.
    Met je Nederlands kan je je verstaanbaar maken.
    Soms heel handig, want sommige zwarte gemeenschappen kenden geen Engels, maar wel Afrikaans.
    Dat gebeurde nogal eens in Namibië.

  10. forum rang 10 rationeel 4 september 2019 14:43
    U.S. HAS AGREEMENT WITH>>> CANADA>>> TO ACCEPT >>>100,000 PALESTINIANS>>>: ARAB REPORT
    Canada would receive 100,000 Palestinians from>>> Lebanon>>> and>>> Syria>>> and >>>Spain >>>would receive >>>16,000>>> Palestinians from>>> Lebanon,>>> alongside similar agreements with >>>Belgium>>> and>>> France.>>>

    The>>> Lebanon-based newspaper Al Akhbar >>>reported that an>>> official source>>> in one of the >>>Palestinian factions>>> revealed that there is an understanding between the>>> United States and Canada >>>for Canada to receive>>> 100,000 Palestinians (40,000 from Lebanon and another 60,000 from Syria).>>>

    In addition, there is a further understanding with>>> Spain>>> to receive >>>16,000>>> Palestinians from >>>Lebanon>>>, alongside similar agreements with >>>Belgium and France. >>>The understandings would lead to the>>> reduction>>> of the>>> cost of migration from>>> $12,000 to $7,000 per person.>>>???

    The representative of>>> Hamas in Lebanon>>>, Ahmed Abdel-Hadi,>>> told >>>Al Akhbar>>> that part of the>>> Deal of the Century>>> aims to>>> resettle between >>>75,000 to 100,000 >>>Palestinians in>>> Lebanon>>> and >>>displace the rest to more than one country.>>>

    About>>> 40,000 Palestinians>>> have left>>> Lebanon>>> in the last>>> four>>> years through >>>legal immigration.>>> Others have taken illegal routes.

    Many Palestinian youth are trying to emigrate from Lebanon at all costs, but many attempts end in tragedy, according to Al Akhbar. Some who try to emigrate die while trying to cross seas or deserts.

    Those who have emigrated so far have been the>>> "victims" of humanitarian >>>and life >>>pressures, the>>> shrinking of UNRWA>>> and the fabrication of >>>security events, >>>as well as organized networks that >>>influence young people>>> and families >>>to persuade them to >>>emigrate as >>>American pressure>>> grows to>>> implement the deal of the century, >>>according to>>> Abdel-Hadi.>>>

    >>>"Hamas>>> has developed a>>> strategy>>> to>>> counter>>> migration based on an understanding with>>> Lebanon>>> in order to relieve the pressure so that the>>> Palestinians will feel>>> that they are>>> living a dignified life>>>, achieve>>> human rights achievements,>>> >>>pressure>>> UNRWA>>> to improve services>>> and have>>> Palestinian factions >>>contribute to>>> projects that>>> provide>>> jobs for youth," said>>> Abdel-Hadi.>>>

    The Trump administration’s "Deal of the Century" peace plan is not expected to be released until after >>>Israel's Sept. 17 elections,>>>as per US special envoy Jason Greenblatt.

    www.jpost.com/Middle-East/US-has-agre...
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 september 2019 16:48
    quote:

    izdp schreef op 4 september 2019 11:57:

    Tjonge, tjonge is het nou zo moeilijk om te vertellen of je er bent geweest tijdens de apartheid in ZA en het toenmalige Rhodesia en omliggende landen?
    Ik wel, wie veel reist kan veel verhalen.
    Dit los van werk en nee, handel etc met de landen die apartheid kenden uiteraard niet.
    Afrikaans is even wennen maar al snel goed te volgen.
    Met je Nederlands kan je je verstaanbaar maken.
    Soms heel handig, want sommige zwarte gemeenschappen kenden geen Engels, maar wel Afrikaans.
    Dat gebeurde nogal eens in Namibië.
    Nou, vertel dan maar meer over die landen, lijkt me interessant. Met name Namibië, Angola, Botswana, Zimbabwe e.d. Ook vanuit Zuid-Afrikaans perspectief gezien.

    Ik ben zelf maar 1x in ZA geweest, in 2005 dus na de apartheid. Maar dan niet als toerist in een bus door een safaripark..., hoewel ik dat ook gedaan heb. Mijn verdere kennis heb ik dus door er veel over te lezen, de ZA media te volgen, en door contacten met Zuid-Afrikanen hier in NL.
    Sommige dingen weet ik van of via mijn kinderen, die er veel vaker en langer geweest zijn dan ik. Eén is zelfs afgestudeerd op een onderwerp uit de moderne ZA geschiedenis en heeft daarna een tijdje in ZA gewerkt.

  12. forum rang 7 hirshi 4 september 2019 18:03
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 1 september 2019 22:31:

    [...]

    Maar het allerergste: hij houdt ons totaal onwetend over de politieke ontwikkelingen, de plannen van de regering en de gang van zaken in de economie van ZA (toch geen kleine). De Engelse media (BBC, Guardian etc.) geven veel meer ter zake doende informatie over het land.

    Genoeg belangrijk nieuws uit ZA, maar helaas ver te zoeken op de Nederlandse media.

    af.reuters.com/article/topNews/idAFKC...
36.060 Posts
Pagina: «« 1 ... 1743 1744 1745 1746 1747 ... 1803 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,50 +0,92%
EUR/USD 1,0707 +0,52%
FTSE 100 8.031,68 +0,10%
Germany40^ 18.100,40 +1,34%
Gold spot 2.320,01 -0,31%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+32,46%
BAM
+4,52%
PROSUS
+3,90%
JUST E...
+3,39%
ABN AM...
+2,55%

Dalers

Akzo N...
-6,46%
RANDST...
-6,16%
FASTNED
-4,20%
NSI
-4,12%
Arcelo...
-2,32%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links