Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

RABOBANK

865 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 44 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 2 juli 2019 12:58
    Rabobank krijgt boete in Zwitserland

    Gepubliceerd op 2 jul 2019 om 08:30 | Views: 2.642

    BERN (AFN/BLOOMBERG) - Rabobank heeft een boete van omgerekend 350.000 euro gekregen in Zwitserland. De Zwitserse toezichthouder ComCo heeft de straf opgelegd in verband met een onderzoek naar gesjoemel bij de handel in bepaalde rentederivaten. Daarbij speelde ook het internationale rentetarief Libor een rol.

    De Zwitserse autoriteiten begonnen hun onderzoek in 2012 en eind 2016 werden al straffen opgelegd. Ook het Britse Lloyds krijgt nu een boete. Die bank moet omgerekend een kleine 265.000 euro neertellen. Er lopen nog onderzoeken naar branchegenoten UBS, HSBC en brokers ICAP, RP Martin en Tullett Prebon.

    Het Libortarief, dat banken gebruiken voor onderlinge transacties, geldt als maatstaf voor de rente op allerlei transacties. Een paar jaar geleden bleek al dat handelaren daar jarenlang mee hebben gesjoemeld.

    Liborschandaal

    Rabobank zelf werd in 2013 al flink bestraft door toezichthouders in meerdere landen vanwege betrokkenheid bij het zogeheten Liborschandaal. De bank kreeg boetes opgelegd van bij elkaar 774 miljoen euro en verscheidene oud-handelaren werden strafrechtelijk vervolgd. De affaire was voor toenmalig bestuursvoorzitter Piet Moerland aanleiding vervroegd op te stappen.

    Een woordvoerster van Rabobank stelt dat het financiële concern het "afkeurenswaardige gedrag" van jaren geleden betreurt. "De schikking met ComCo is een volgende stap in het oplossen van deze kwestie uit het verleden", zegt ze. Rabobank heeft volgens de zegsvrouw inmiddels "aanzienlijke maatregelen" getroffen om herhaling te voorkomen.
  2. forum rang 7 ffff 2 juli 2019 13:10
    Voor de vele Overheden zijn banken toch wel lekkere cash-cows om iedere keer opnieuw te melken middels boetes.
    300 MILJARD in tien jaar tijd, mondiaal… Dus 30 Miljard per jaar wordt er uit die sector weggehaald.

    Zullen ze bij Facebook beseffen dat als straks de libra er is, ze ook aan allerlei voorschriften moeten voldoen en anders…..betalen dankzij boetes. Bij Facebook wordt dat wel heel gemakkelijk….

    Peter
  3. forum rang 10 voda 16 juli 2019 16:15
    ING en Rabobank plaatsen duurzame Chinese obligatie

    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse banken ING en Rabobank en het Spaanse BBVA hebben de plaatsing gecoördineerd van een duurzame obligatie voor de Chinese grondstoffenhandelaar COFCO International, en hebben ook deelgenomen in de lening. Dat maakte ING dinsdag bekend.

    Het is de grootste obligatie met duurzaamheidsdoelen ooit uitgegeven door een grondstoffenhandelaar, met 2,1 miljard dollar, en de eerste keer dat een Chinees grondstoffenbedrijf zoiets doet, stelden de banken.

    COFCO International en een consortium van 20 banken bereikten overeenstemming over jaarlijkse doelstellingen, gelinkt aan de rating van het bedrijf door Sustainalytics en aan de verbetering van de traceerbaarheid van belangrijke grondstoffen.

    Als die doelen worden gehaald, geven de kredietverstrekkers een korting op de verschuldigde rente. COFCO moet dat voordeel dan weer aanwenden om zijn prestaties te verbeteren op het gebied van duurzaamheid.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. forum rang 10 voda 16 juli 2019 16:40
    Correctie: ING en Rabobank coordineren duurzame Chinese lening
    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    ING Groep
    10,516 0,144 1,39 % Euronext Amsterdam
    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse banken ING en Rabobank en het Spaanse BBVA hebben een duurzame lening aan de Chinese grondstoffenhandelaar COFCO International gecoordineeerd, en ook deelgenomen in de lening. Dat maakte ING dinsdag bekend.

    Het is de grootste lening met duurzaamheidsdoelen ooit verstrekt aan een grondstoffenhandelaar, met 2,1 miljard dollar, en de eerste keer dat een Chinese grondstoffenhandelaar zoiets doet, stelden de banken.

    COFCO International en een consortium van 20 banken bereikten overeenstemming over jaarlijkse doelstellingen, gelinkt aan de rating van het bedrijf door Sustainalytics en aan de verbetering van de traceerbaarheid van belangrijke grondstoffen.

    Als die doelen worden gehaald, geven de kredietverstrekkers een korting op de verschuldigde rente. COFCO moet dat voordeel dan weer aanwenden om zijn prestaties te verbeteren op het gebied van duurzaamheid.

    Correctie: om aan te geven dat het om een lening gaat, geen obligatie.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 10 voda 18 juli 2019 11:29
    Rabobank meldt zich in strijd om Eneco

    Gepubliceerd op 18 jul 2019 om 10:40 | Views: 628

    UTRECHT (AFN) - Rabobank wil energiebedrijf Eneco overnemen. De bank trekt daarbij samen op met de Amerikaanse investeerder KKR. De twee partijen hebben een consortium gevormd, zo bevestigt de bank.

    Rabobank geeft aan dat een overname van Eneco past bij zijn groene ambities. Rabobank ziet zichzelf als een "natuurlijke partner" voor Eneco. De bank is namelijk op veel plaatsen aanwezig en heeft direct contact met veel bedrijven en consumenten.

    Eneco staat te koop omdat de gemeenten die de aandelen in bezit hadden, die van de hand willen doen. Het bedrijf wordt via een veiling verkocht. Behalve Rabobank meldde ook onder meer Shell zich al samen met pensioenuitvoerder PGGM.
  6. forum rang 10 voda 15 augustus 2019 07:56
    Winstdaling Rabobank

    (ABM FN-Dow Jones) Rabobank heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winst onder druk zien staan. Dit maakte de bank donderdagochtend bekend.

    "Dit halfjaar hebben internationale ontwikkelingen de stabiliteit en groeiperspectieven wereldwijd verder onder druk gezet", aldus topman Wiebe Draijer. "Denk hierbij aan verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China, een gestegen kans op een harde Brexit en de aanhoudende lage-renteomgeving."

    In het afgelopen halfjaar kwam de winst uit op 1,2 miljard euro, hetgeen 29 procent minder is dan de 1,7 miljard euro uit de eerste zes maanden van 2018. Dit is volgens Rabobank voornamelijk het gevolg van een stijging in de kredietverliezen ten opzichte van het "extreem lage" niveau over dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten zijn volgens Rabobank beïnvloed door het wegvallen van resultaten van niet-strategische onderdelen als FGH Bank en BPD Marignan. De aanhoudend lage-renteomgeving had ook enige invloed.

    Rabobank bracht wel de kosten verder omlaag. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2018 daalden de kosten met 5 procent als gevolg van de herstructureringsmaatregelen. Daardoor verbeterde ook de cost/income-ratio van 65,9 procent over 2018 naar 64,4 procent over het afgelopen halfjaar. "Focus blijft nodig op het verbeteren van de cost/income-ratio", aldus de bank.

    De CET 1-ratio van Rabobank bedroeg 15,8 procent, ruim boven de door Rabobank gestelde target van minimaal 14 procent. De bank sprak van een "sterke" kapitaalpositie. Ten opzichte van eind 2018 was er wel sprake van een daling met 0,2 procent. Dit was het gevolg van groei in de kredietportefeuille.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 20 augustus 2019 08:17
    'Rabobank weigert voetbalclubs als klant'

    Rabobank trekt zich terug als bankier van clubs uit het betaald voetbal in Nederland. Profclubs zouden 'verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden' met zich meebrengen.

    Dat staat in een intern bericht dat in handen is van NRC Handelsblad. De bank zou geen profclubs meer als nieuwe klant willen accepteren. Volgens datzelfde bericht zouden medewerkers van Rabobank ook geen nevenfuncties in het betaald voetbal meer mogen aannemen. Dit om belangenverstrengeling tegen te gaan.

    Fortuna Sittard

    Het besluit van het hoofdkantoor heeft veel consequenties. Zo hebben veel regiokantoren een innige band met voetbalclubs door bijvoorbeeld skyboxen in het voetbalstadion te gebruiken om aan klantenbinding te doen. Rabobank is overal, als partner, bank, of sponsor. 80% van de betaaldvoetbalorganisaties (BVO’s) zit in het klantenbestand van Rabo. Vorige week werd Rabobank Zuid-Limburg nog sponsor van Fortuna Sittard. Er werd daar net als bij veel andere clubs een 'businesslounge' geopend.

    Zeer terughoudend

    Uit onderzoek van NRC zou verder blijken dat Rabobank soms druk uitoefent op clubs die in zee willen gaan met omstreden buitenlandse investeerders. Dat zou onlangs nog zijn gebeurd bij Roda JC en FC Den Bosch.

    Rabobank wil het verhaal niet bevestigen aan de krant, maar een woordvoerder zegt wel dat de bank 'zeer terughoudend' is met nieuwe profclubs als klant. Dat zou volgens hem komen door een onderzoek uit 2017 van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarin stelt DNB dat 'een aantal concrete risico’s op betrokkenheid bij witwassen en ander onbetamelijk gedrag zich duidelijk aftekenen.' De toezichthouder waarschuwt ook expliciet dat als een club van eigenaar wisselt, banken extra alert moeten zijn dat er niet met zwart geld wordt betaald.

    fd.nl/ondernemen/1313275/rabobank-wei...
  8. forum rang 10 voda 2 september 2019 12:50
    Rabobank rondt verkoop RNA af

    (ABM FN-Dow Jones) Rabobank heeft de verkoop van zijn Amerikaanse onderdeel RNA aan Mechanics Bank afgerond. Dat maakte Rabobank maandag bekend.

    De verkoop, die eerder dit jaar was aangekondigd, levert een bedrag op van circa 2,1 miljard dollar en werd op 31 augustus afgerond nadat alle toezichthouders goedkeuring gaven. De koper Mechanics Bank is gevestigd in Californië.

    Ongeveer 5 miljard dollar aan investeringen in de Food & Agribusiness sector werden op 1 juli overgeheveld vanuit RNA naar een ander onderdeel van Rabobank, Rabo AgriFinance.

    De bank zegt door de samenvoeging van de activa van RNA en Rabo Agrifinance de enige landbouwfinancierder te zijn die deze sector van kust tot kust bedient in de VS. Dat zou een sterke basis moeten zijn voor verdere groei daar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. forum rang 10 voda 3 september 2019 19:30
    Beursblik: Rabobank ziet druk op Amerikaanse industrie

    (ABM FN-Dow Jones) De inkoopmanagersindex ISM voor de industrie van de Verenigde Staten over augustus komt naar verwachting uit op 50,0, hetgeen duidt op een pas op de plaats. Dit viel dinsdag op te maken uit een voorbeschouwing van Rabobank die zich daarbij baseerde op een door persbureau Bloomberg samengestelde consensus.

    Eerder daalde de index over augustus, zoals deze werd verspreid door Markit, al onder de 50 om uit te komen op 49,9, hetgeen duidt op een lichte krimp. Dit betrof een voorlopig cijfer. Dinsdagmiddag volgt het definitieve cijfer.

    Rabobank gaf dinsdag aan dat het de oorzaak voor de druk op de indices moet worden gezocht in een vertraging in de mondiale economie en onzekerheid over in de internationale handelspolitiek. Dit werd eveneens weerspiegeld in de daling van de bedrijfsinvesteringen in het tweede kwartaal.

    Volgens Rabobank is het waarschijnlijk dat de Federal Reserve zijn belangrijkste rentetarief verder verlaagt, terwijl president Donald Trump zijn stevige houding in het handelsconflict niet verminderd.

    Er komt vandaag een tweetal cijfers naar buiten: de inkoopmanagersindex voor de industrie van Markit over augustus en die van ISM. Voor de laatste is de verwachting dat deze daalt van 51,2 naar 50,0.

    De ISM-index is gezien de langere historie die het heeft ten opzichte van de Markit-index maatgevend, vindt Rabobank.

    De euro noteerde dinsdag 0,3 procent lager op 1,0938 dollar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 10 voda 11 oktober 2019 12:58
    Rabobank en BlackRock komen met mandaatfondsen

    Gepubliceerd op 11 okt 2019 om 11:34 | Views: 1.086

    UTRECHT (AFN) - Rabobank komt samen met BlackRock met zogeheten mandaatfondsen voor zijn vermogensbeheerklanten. Volgens de partijen is het in Nederland de eerste keer dat een bank en een vermogensbeheerder op een dergelijke wijze gaan samenwerken.

    Op dit moment beleggen Rabo-klanten nog in beleggingsfondsen van de traditionele fondshuizen. BlackRock zal komende tijd nieuwe beleggingsfondsen gaan opzetten en beheren, binnen de kaders van Rabobank. Speciale mandaatbeheerders krijgen het 'mandaat' om de fondsen in te vullen.

    Het eerste van die mandaatfondsen wordt naar verwachting eind november gelanceerd. De andere fondsen volgen volgend jaar, als aanvulling op het bestaande fondsenassortiment van Rabobank.

    Bart Horsten, directeur vermogensopbouw bij Rabobank, is enthousiast over de nieuwe aanpak. "Met een fors gegroeid belegd vermogen zijn we in staat beleggingsfondsen tegen lagere kosten in te kopen en te beheren. Door nieuwe beleggingsfondsen te laten maken dalen de kosten. Dit betekent dat er op den duur meer rendement overblijft."
  11. forum rang 10 voda 20 november 2019 17:14
    Rente bij Rabo nog maar één stapje boven nul

    Gepubliceerd op 20 nov 2019 om 17:10 | Views: 0

    UTRECHT (AFN) - De Rabobank verlaagt zijn spaarrente volgende week tot 0,01 procent, slechts één stapje boven nul. Spaarders met tegoeden tot 5 miljoen euro krijgen bij de bank nu nog 0,03 procent rente. Boven de 5 miljoen euro staat de rente op nul, zo blijkt uit een mededeling aan klanten.

    Vorige week beloofde ABN AMRO nog géén negatieve rente te gaan rekenen voor mensen met minder dan 100.000 euro op hun rekening. Negatieve rente betekent dat rekeninghouders moeten betalen over hun tegoeden in plaats van dat ze er - een beetje - rente over ontvangen. Rabobank en ING waagden zich toen in een reactie niet aan een soortgelijke harde toezegging.

    Negatieve rente voor 'gewone spaarders', dus zonder een groot vermogen op de bank is een gevoelig onderwerp. De rentes dalen al tijden en sparen levert daardoor al langere tijd nauwelijks meer iets op. De grote banken rekenen aan vermogende zakelijke klanten al langer een negatieve rente. Bij ABN AMRO en ING moeten ook spaarders met zeer grote bedragen op hun rekening rente betalen. In Nederland staat bij Evi van Lanschot en Triodos Bank de spaarrente voor gewone spaarders ook al op nul.
  12. forum rang 10 voda 22 november 2019 07:21
    Rabo moet tienduizenden dossiers opnieuw doorlichten op witwasrisico's

    De Nederlandse Bank heeft ingegrepen bij de Rabobank, omdat de grootbank de screening van nieuwe Nederlandse klanten heeft verwaarloosd, en witwasrisico’s daardoor niet goed in beeld heeft. De toezichthouder heeft Rabo daarom in 2018 een last onder dwangsom opgelegd, en de bank is sindsdien bezig om tienduizenden klantdossiers opnieuw door te lichten op mogelijke witwasrisico’s. Dat blijkt uit interne Rabo-stukken in handen van het FD.

    Een belangrijke zorg van DNB is dat Rabobank de afgelopen jaren mogelijk ten onrechte veel particuliere Nederlandse klanten heeft ingedeeld in de laagste risicoklasse, die niet actief wordt gecontroleerd. Zo’n 40.000 hebben dat stempel ‘potentieel ten onrechte’ gekregen, zo bevestigt de coöperatieve bank uit Utrecht desgevraagd. Rabo heeft op last van de toezichthouder enkele honderden werknemers ingeschakeld voor een reeks verbeterplannen, die in april 2020 moeten zijn afgerond.

    Ook andere banken liggen onder een vergrootglas van de toezichthouder in verband met witwaspraktijken. Woensdag meldde NRC Handelsblad dat ABN Amro zonder enig onderzoek vele particuliere klanten als betrouwbaar heeft bestempeld, en dat die nalatigheid onderdeel uitmaakt van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de bank.

    Boete van €1 mln

    De last onder dwangsom is een van de zwaardere maatregelen die DNB in zijn arsenaal heeft om instellingen te dwingen reparaties te doen na een overtreding. Vorig jaar is zo'n last vier keer uitgedeeld, waarvan één keer aan een bank. Begin dit jaar bleek al dat Rabobank van de toezichthouder een boete van €1 mln heeft gekregen, vanwege onvoldoende controle van klanten. In februari zei een woordvoerder daarover nog dat de problemen speelden ‘tot en met 2016’ en dat ze ‘inmiddels zijn aangepakt’.

    Naar nu blijkt heeft Rabobank nog altijd veel werk te verzetten. ‘Uiteraard willen we deze dossiers up-to-date hebben, in het belang van onze klanten en voor de bank zelf. Hierin waren wij naar de mening van DNB destijds tekort geschoten’, zegt een woordvoerder tegenover het FD. Rabo benadrukt dat de kwestie geen verband houdt met specifieke witwaspraktijken die zijn doorgelaten.

    Autohandel

    Ingewijden zeggen dat controleurs regelmatig klanten tegenkomen die ten onrechte laag zijn ingeschaald of zelfs helemaal niet hadden mogen worden geaccepteerd. Het gaat dan bijvoorbeeld over ondernemers in verhoogde risicosectoren zoals de autohandel of het vastgoed, maar ook over particulieren die veel contante stortingen doen met grote coupures, of die rekeningen en betrekkingen hebben in landen als Malta, Rusland en Angola.

    Laagste risicoklasse

    Als een klant in de laagste risicoklasse komt, betekent dit dat een bank er op zich niet meer naar om hoeft te kijken.

    Als een klant in de laagste risicoklasse komt, betekent dit dat een bank er op zich niet meer naar om hoeft te kijken. Bij de middencategorie moet de klant elke drie jaar opnieuw door de molen en bij de hoogste risicoklasse moet dat ieder jaar gebeuren.

    Witwaspreventie staat hoog op de agenda in de bankensector, en de controles zuigen veel mankracht en managementaandacht op, sinds ING eind 2018 een megaschikking van € 775 mln sloot wegens het doorlaten van meerdere grote witwastransacties. Ook ABN Amro hangt een hoge boete boven het hoofd wegens slechte witwascontroles. Binnen Rabo hebben de problemen met het ken-uw-klant-beleid dan ook tot in de bestuurskamer voor beroering gezorgd, zeggen ingewijden.

    1600 poortwachters

    Rabobank heeft inmiddels 1600 poortwachters in dienst, waarvan circa 1200 in Nederland. De bank is net zoals andere grootbanken naarstig op zoek naar specialisten op het gebied van CDD (Customer Due Diligence) en KYC (Know Your Customer). De hele sector worstelt om goede mensen te vinden en hen gemotiveerd te houden voor het controlewerk. Ze moeten het voor een belangrijk deel doen met schoolverlaters of boventallige werknemers.

    Goede mensen

    De sector worstelt om goede mensen te vinden en hen gemotiveerd te houden voor controlewerk.

    Gezien het verwachte aantal dossiers dat moet worden aangepakt, 'zal volledige sanering op alle aspecten en verbetering van alle relevante processen aanzienlijke inspanningen en investeringen in de hele bank blijven vereisen in de nabije toekomst’, schreef Rabobank recent in het halfjaarbericht. Daaraan werd toegevoegd dat het verbeterprogramma onder directe leiding van de raad van bestuur wordt uitgevoerd.

    DNB ook onder druk

    DNB stelt in een reactie niet in te gaan op individuele casussen, maar zegt wel het noodzakelijk te vinden dat het 'eigenaarschap voor de uitvoering van het antiwitwasbeleid binnen banken nadrukkelijk binnen de raden van bestuur wordt gevoeld en expliciet wordt belegd'.

    Overigens staat DNB zelf ook onder druk om zich te laten gelden. Medio volgend jaar komt de Financial Action Task Force (on Money Laundering), een door de G7 opgerichte intergouvernementele organisatie, met een evaluatie op Europees niveau van de effectiviteit van het nationale toezicht.

    Eerder dit jaar bleek uit een intern bericht van Rabobank dat de instelling zich terugtrekt als bankier van clubs uit het Nederlandse betaald voetbal. Profclubs zouden 'verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden' met zich meebrengen. Rabobank wilde het niet bevestigen, maar een zegsman zei wel dat de bank 'zeer terughoudend' is met nieuwe profclubs als klant.

    fd.nl/ondernemen/1325348/rabo-moet-ti...
  13. forum rang 10 voda 11 februari 2020 08:04
    Vermogende spaarder moet ook bij Rabobank rente betalen

    Gepubliceerd op 11 februari 2020 07:54 | Views: 143

    UTRECHT (ANP) - Vermogende spaarders moeten ook bij Rabobank rente gaan betalen op hun spaargeld. Vanaf 1 juli gaat de bank op rekeningen met een tegoed van meer dan 1 miljoen euro 0,5 procent rente heffen.

    Spaarders die minder dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben, krijgen nog altijd 0,01 procent rente.
  14. forum rang 10 voda 13 februari 2020 08:23
    Topman Rabobank sluit boete in verband met witwaskwestie niet uit

    Gepubliceerd op 13 februari 2020 08:20 | Views: 0

    UTRECHT (AFN) - Rabobank krijgt mogelijk nog te maken met een boete vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Topman Wiebe Draijer sluit dat niet uit, zei hij bij de presentatie van de jaarcijfers. Onder druk van de lage rente en economische tegenwind is de winst van Rabobank afgelopen jaar flink gekelderd.

    In november werd al bekend dat Rabobank op last van De Nederlandsche Bank (DNB) tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten is op mogelijke witwasrisico's. Het financiële concern was op de vingers getikt omdat de onderbouwing van 40.000 klantdossiers in de laagste risicoklasse onvoldoende zou zijn. DNB gaat in april kijken of Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durft niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.
  15. forum rang 10 voda 13 februari 2020 08:32
    Winstdaling Rabobank

    (ABM FN-Dow Jones) Rabobank heeft in 2019 minder winst geboekt. Dit maakte de bank donderdagochtend bekend.

    In het afgelopen jaar kwam de nettowinst uit op 2,2 miljard euro tegen 3,0 miljard euro een jaar eerder. In 2018 was er volgens Rabobank nog sprake van een recordwinst.

    Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer sprak van een bewogen jaar. "We hadden internationaal te maken met politieke en economische instabiliteit en aanhoudende lage rente. We zien de consequenties hiervan nu terug in onze resultaten", aldus Draijer. Het renteklimaat heeft volgens Rabobank een grote impact gehad op de resultaten en gaf aanleiding tot het afwaarderen van het belang in Achmea met 300 miljoen euro. De verkoop van RNA resulteerde in een eenmalig positief resultaat van 342 miljoen euro.

    De netto rentebaten daalde licht van 8,6 miljard tot 8,5 miljard euro en de inkomsten uit fees en commissies bleef nagenoeg stabiel op 2,0 miljard euro.

    De operationele kosten liepen licht terug van 7,4 miljard tot 7,1 miljard euro. De zogeheten cost/income-ratio daalde van 65,9 procent naar 63,8 procent. "De kostenontwikkeling wordt structureel beïnvloed door hoge investeringen in digitalisering, de IT-infrastructuur en door kosten van regelgeving en toezicht", aldus de bank.

    Desondanks blijft Rabobank streven naar een verdere verbetering van de cost/income-ratio naar een niveau van laag in de 60 procent in de komende jaren. Voor de lange termijn blijft de ambitie een cost/income-ratio van rond de 55 procent.

    Ultimo 2019 kwam de CET1-kapitaalratio uit op 16,3 procent ten opzichte van 16 procent eind 2018. Dit ligt boven de doelstelling van 14 procent die Rabobank zelf aanhoudt. De stijging van 0,3 procentpunt is onder andere te danken aan winstinhouding en de verkoop van niet-kernactiviteiten.

    "De kapitaalpositie is verbeterd en blijft solide", aldus Draijer.

    Outlook

    Rabobank verwacht de komende periode in toenemende mate te worden geraakt door de lage rente als gevolg van het beleid en de monetaire stimulering door centrale banken. "Wij zouden een monetair beleid dat gericht is op normalisatie van renteniveaus toejuichen", aldus Draijer.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  16. forum rang 10 voda 18 februari 2020 08:41
    Rabo Corporate Investments stapt in techbedrijf ATS Global

    (ABM FN-Dow Jones) Rabo Corporate Investments, de investeringstak van de Rabobank, stapt in als aandeelhouder van software-aanbieder ATS Global. Dit maakte de bank dinsdagochtend bekend, zonder financiële details te noemen.

    Met deze investering wil Rabobank de digitale transformatie van ondernemingen en het toepassen van smart manufacturing ondersteunen.

    ATS Global adviseert, implementeert en beheert software bij middelgrote en grote ondernemingen wereldwijd. De omzet van het bedrijf is volgens Rabobank elke 5 jaar verdubbeld, tot meer dan 70 miljoen euro afgelopen jaar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  17. forum rang 10 voda 19 februari 2020 16:44
    Samen de rentelasten dragen bij Rabo

    Vierhonderd particulieren die momenteel meer dan €1 mln op hun betaal- of spaarrekening bij de Rabobank hebben staan, moeten vanaf 1 mei 0,5% rente betalen. Ook agrariërs, van oudsher de doelgroep van de 'Boerenleenbank' moeten rente betalen op hun zakelijke rekening. Zelfs goede doelen, die met actieve vrijwilligers via een deur-tot-deurcollecte geld bij elkaar harken, betalen rente over hun saldo.

    Spaarders laten het gelaten over zich heen komen. Banken reageren met deze ingreep op de aanhoudend extreem lage en negatieve rentes in de markt. Zelf betalen banken 0,5% rente aan de Europese Centrale Bank voor het overtollige kasgeld dat ze daar stallen.

    Opvallend is dat de coöperatieve bank nog wel hoge rentes betaalt aan een speciale categorie betrokkenen: de houders van de Rabo Ledencertificaten. Dat zijn risicovolle, achtergestelde eeuwigdurende obligaties met een beursnotering die bijdragen aan de kapitaalbuffer. Al sinds 2014 ontvangen houders dezelfde hoge rentevergoeding. Zij ontvangen elk kwartaal een rente van 1 5/8% per certificaat van € 25 nominaal, oftewel 6,5% op jaarbasis.

    Bij de beursintroductie in 2014 (het certificaat was vroeger alleen voor leden) had Rabobank voor €5,9 mrd aan certificaten uitstaan. In januari 2017 plaatste de bank nog eens € 1,5 mrd. De zoektocht naar rendement - overal daalden de rentes - heeft de koers opgestuwd tot 137%.

    Voor Rabobank is het duur kapitaal. Die 6,5% is meer dan het rendement op het eigen vermogen. Momenteel betaalt de bank over de certificaten €484 mln per jaar aan rente. Dat is 22% van de behaalde winst over 2019. Al jarenlang zit Rabo op een hoge 'pay out' aan deze kapitaalverschaffers, die minder dan een kwart van de kapitaalbuffer hebben gefinancierd (de rest van het kapitaal is ingehouden winst).

    Ook bij de concurrentie speelt het probleem, maar dan rond aandeelhouders. ABN Amro betaalt 62% van de winst aan de kapitaalverschaffers (die hebben dan ook 100% van het kapitaal bijeengebracht). Maar ABN kan de dividendbetaling verlagen als de winst tegenvalt. Dat is ook gebeurd over 2019.
    Rabo zit echter klem vanwege het vaste rentepercentage. Hoewel? Volgens het prospectus heeft het Rabo-bestuur de vrijheid om de rentebetaling te verlagen. Het zijn immers risicodragende effecten. Als de bank één kwartaal de rentebetaling overslaat, bespaart dat al €121 mln.

    Dat zou een zeer drastische maatregel zijn. De certificaten zijn in het verleden vooral verkocht aan de eigen 'leden', vaak klanten. Maar de besparing kan Rabo dan wel gebruiken om goede doelen te ontzien van de negatieve rente. Om zo samen te werken aan een betere wereld. Is dat niet de slogan van de coöperatieve bank uit Utrecht?

    Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl.

    fd.nl/beurs/1334996/samen-de-rentelas...
  18. forum rang 10 voda 19 maart 2020 12:07
    Banken geven bedrijven half jaar uitstel van aflossingen

    Gepubliceerd op 19 maart 2020 11:41 | Views: 689

    ING 11:47
    4,38 +0,08 (+1,88%)

    AMSTERDAM (ANP) - Banken geven kleinere bedrijven extra lucht te midden van de coronacrisis. Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank besloten.
  19. forum rang 10 voda 20 mei 2020 08:08
    Rabobank vreest sterke winstval door coronacrisis

    Gepubliceerd op 20 mei 2020 07:38 | Views: 1.040

    UTRECHT (AFN) - Rabobank verwacht dat de winstgevendheid dit jaar hard geraakt zal worden door de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de economie. Dat zegt de bank in een update over de virusuitbraak.

    Rabobank wijst daarbij op fors hogere afschrijvingen als gevolg van de crisis. De bank rekent voor dit jaar bij afboekingen op leningen die mogelijk niet worden terugbetaald op een bedrag van wel 2 miljard euro.

865 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 44 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0732 +0,33%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.901,60 -1,03%
Gold spot 2.328,51 +0,54%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links