Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.978 Posts
Pagina: «« 1 ... 349 350 351 352 353 ... 1949 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 izdp 23 augustus 2019 20:00
    quote:

    rationeel schreef op 23 augustus 2019 19:50:

    Waar ik het over had, was het niet tot ontwikkeling laten komen van wat als FOUT erven beschouwd kan worden. Of positief gesteld, het tot ontwikkeling laten komen van de door 2 goede cellen bevruchte eicel. Natuurlijk in wezen eenzelfde discussie maar meer expliciet de vraag stellen wat is niet alleen goed of fout; ziek, maar wat is OPTIMAAL.
    En daarin schuilt nu juist het allergrootste gevaar.
  2. forum rang 6 izdp 23 augustus 2019 20:07
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 23 augustus 2019 19:51:

    [...]
    Nee, de soortelijke verdampingswarmte (per kg) is weinig temperatuurafhankelijk.
    Wel is het zo dat warme lucht meer waterdamp 'wil' bevatten, zie:
    nl.wikipedia.org/wiki/Luchtvochtigheid

    Als door klimaatverandering de lucht boven het zeewater gemiddeld warmer wordt, zal er dus meer verdampen (Golf van Mexico-effect). Dus meer koeleffect voor het zeewater, net andersom als jij veronderstelt. Overigens komt de verdampingswarmte elders in de atmosfeer weer vrij als condensatiewarmte, dus netto wat dit betreft geen verschil voor de aarde als geheel.

    Maar het wordt toch een complex verhaal:
    1. Bij (bijna-)evenwicht zal het dan ook meer moeten gaan regenen. Dus meer wolken, dus meer terugkaatsing van zonlicht? (Tom Riddle schreef dat ook al). Geeft afkoeling.
    2. Er zal ook meer waterdamp in de atmosfeer blijven. Waterdamp is een broeikasgas, het zal de uitstraling verminderen. Geeft opwarming.

    Daarom is klimaatwetenschap ook zo ingewikkeld. Ik behoor niet tot de "allemaal-onzinroepers" (behalve als het om de kabinetsmaatregelen gaat), maar behoor ook niet tot die zogenaamde 97% voor wie langdurige global warming vaststaat en IPCC de nieuwe religie is.

    Duidelijk.
    Dat meer waterdamp heb ik nog dagelijks ruzie over met mijn partner qua doucheruimte en schimmelgevoeligheid.
    Die krijg ik niet aan het verstand gebracht dat een koude doucheruimte minder vocht bevat en dat een schimmelbacterie niet van kou houdt ;-)
  3. [verwijderd] 23 augustus 2019 20:07
    quote:

    New dawn schreef op 23 augustus 2019 19:53:

    [...]

    Dat klopt. Maar wolken kunnen warmte onder hun vasthouden als een isolerende deken.
    Dat klopt ook ... daarom schreef ik hier deze week, dat niemand nog met verbanden c.q. cycli komt. Alle CO2 experts loeren op hun eigen postzegels .... en overal lees je hetzelfde 'het wordt warmer en we spoelen straks weg'. Het woord 'cooling' in willekeurig welk proces, wordt genegeerd, want ze loeren op de effecten van 'warming' zoals een filatelist naar de kartelrandjes van zijn speciale zegel blijft loeren en dusdoende de verzameling als geheel uit het oogt verliest.
  4. forum rang 6 izdp 23 augustus 2019 20:10
    Geloof ik niet Tom.
    Ik denk echt dat de modellen alle variabelen proberen te vangen, hun onderlinge invloeden en het gewicht van variabelen.
    Dit onder continue bijstellingen door nieuwe data en steeds meer kennis van de processen die zich afspelen.

    Hoe het tot uiting komt via het weer is meer een afgeleide.
  5. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2019 00:44
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 15 augustus 2019 03:27:

    [...]
    ...
    Het steunt mijn vermoeden dat Vermeersen het bij alle daarop betrekking hebbende plaatjes in zijn youtube-college over meters heeft, al zegt hij dat nergens expliciet.

    Toch hou ik enige twijfel. Er is al jaren sprake van smeltend landijs, maar tot nu toe niet echt veel vergeleken bij wat het in het ergste scenario zou kunnen worden.
    Veranderingen in de geoid tot plus of min 10-12 m in de laatste 20 jaar (zoals gesuggereerd in een van zijn plaatjes) vind ik daarom wel erg veel, ook al is dat slechts lokaal en is het op de meeste plekken veel minder (0-2 m). Het is ook duidelijk meer dan jouw "mm/jaar".

    Als hij decimeters bedoelt zou het voor mijn gevoel beter kloppen, maar dat zou zeer ongebruikelijk zijn. Ik heb gezocht naar andere bronnen om er uit te komen, maar heb nog niks gevonden.
    Ging over dit youtube-'college' van Vermeersen:
    www.youtube.com/watch?v=zbA2M3ooVdE

    Omdat er bij zijn plaatjes nergens een eenheid vermeld stond, was er twijfel over hoeveel (recente) zeespiegelstijging hij het nu eigenlijk had.
    Wel, ik ben eruit: het zijn CENTIMETERS.

    De 'balk' (legenda) die bij de plaatjes hoort vind je hieronder in de bijlage. Er staat duidelijk 'cm' bij. Ik vond het in een rapport van Deltares, te downloaden via de link in:
    www.deltares.nl/nl/nieuws/nauwkeurige...

    Het betreffende plaatje van Vermeersen staat er ook in (pg 22). Ik zal het in een volgende post plaatsen.

    P.S. Hoewel het rapport van Deltares vooral over de NL-kust gaat, geeft het ook een aardig overzicht over de wereldwijde stand van zaken m.b.t 'global sea level rise'.
  6. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2019 02:19
    quote:

    gokker schreef op 23 augustus 2019 11:22:

    [...]
    Dat de verdamping de absorptie tegenwerkt klopt natuurlijk [1]
    en ook dat zonder verdamping (academisch!) de aarde warmer zou zijn dan ze is. [2]
    Zonder verdamping zou de waterkringloop niet bestaan (geen regenval) en het leven buiten de oceanen zich niet in zijn huidige vorm ontwikkeld hebben, maar dit ter zijde.

    Mij ging het er alleen om dat deze effecten de huidige toestand veroorzaakt hebben en dus niet tot een verdere verandering zullen leiden. Voor klimaatverandering moeten randvoorwaarden veranderen. [3]
    [1]: Alleen voor het zeewater, niet perse voor de aarde als geheel. Immers de aan de zee ontrokken verdampingswarmte komt via wolkenvorming en regen weer als condensatiewarmte in de atmosfeer terug.

    [2]: Is dat zo? Hoe zou dat dan werken? Zie ook [1].

    [3]: Ik neem direct aan dat al deze processen klimaatwise behoorlijk in evenwicht zijn. Maar een perfect evenwicht?
    Dat beweer jij steeds, maar is dat bewezen? Sommige processen of gebeurtenissen kunnen heel lang na-ijlen. In het huidige klimaatsysteem kan dus historie (hysterese) zitten, waardoor het zich nog steeds langzaam aan het aanpassen is, ook bij (thans) stabiele randvoorwaarden.
    Ik heb daar geen bron of bewijs voor, maar acht het mogelijk.
    Laat ik het zo zeggen: jouw stelligheid over dat thermodynamische evenwicht vraagt om een nadere argumentatie.

    Op een langere tijdschaal van tienduizenden tot honderdduizenden jaren is er zeker geen evenwicht. Dan krijg je te maken met Milankovitch cycles en ijstijden.

  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2019 02:54
    quote:

    gokker schreef op 23 augustus 2019 11:36:

    het grote beeld en de details

    Ik heb geprobeerd een tekst te vinden waarin de lage temperaturen in de diepzee als onbegrijpelijk worden gezien, maar het is me niet gelukt (zowel in het Engels als in het Nederlands). Daarna ben ik in het Duits gaan zoeken en vond iets dat de dijkwachter wellicht verder helpt.

    Ik citeer daar uit twee alinea's. In de eerste wordt mijn kijk op de zaak beschreven. In de tweede gaat het over correcties daar op. In mijn bescheiden kijk, is het zinloos deze correcties te bestuderen wanneer de benadering in eerste orde niet geaccepteerd/begrepen is. Dijkwachter heeft een andere aanpak en dat blijkt hier niet voor de eerste keer.
    ...

    de.wikipedia.org/wiki/Tiefsee
    Wat heb je toch een raar beeld van mijn vragen, je vat mijn posts zo merkwaardig samen. Ik schreef nergens dat ik de temperatuur in de diepzee onbegrijpelijk vond, ik vroeg me alleen af waarom die ca 6C is en niet bijvoorbeeld 8C. En of men die 6C op de en of andere manier kan verklaren.
    Dat jij dat niet relevant of interessant vindt moet jij weten. Ik denk echter dat een soort antwoord op die vragen bij kan dragen aan het beter begrijpen van het klimaatsysteem als geheel.

    Wat die twee Duitse stukjes betreft (hierboven weggelaten), ik zie niet in dat het tweede slechts een tweede-orde correctie is op het eerste. Dat zeggen ze ook nergens. Beide beschreven processen zijn m.i. belangrijk.

    Dat ik een 'andere aanpak' zou hebben begrijp ik evenmin. Ik lees wat anderen en ook jij schrijven over het klimaat, denk mee, en stel hier en daar een aanvullende of kritische vraag. That's all.

  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2019 03:10
    quote:

    Tom Riddle® schreef op 23 augustus 2019 11:44:

    [...]
    ...
    Global Warming cq cooling wordt door een enorm complex systeem veroorzaakt, waarin deelgrenzen overschreden kunnen worden, maar dit nog geen fors effect op het geheel hoeft te hebben .. het 1 kan nl het ander reguleren.

    Zoals het nu gebracht wordt cq het topic van deze thread is "mens oorzaak, global warming het gevolg" is imho nog NERGENS hard bewezen.
    Het tegendeel ook niet.

  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2019 03:32
    quote:

    izdp schreef op 23 augustus 2019 12:45:

    In het kader van klimaat en voeding voor een groeiende bevolking.

    www.wri.org/blog/2019/07/10-breakthro...
    Hopeloos idealistisch.
    En ja hoor, daar is-tie weer: minder vlees eten ("plant-based meat").

    Toch een lichtpuntje, eindelijk: "Achieve replacement-level fertility rates".
    Minder geboorten per vrouw dus. Hoera.

  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2019 03:58
    quote:

    gokker schreef op 23 augustus 2019 16:05:

    [...]
    Het spijt me, dijkwacht, maar ik weiger op dit kleuterniveau af te zakken.
    Dat heb ik, bij god, niet nodig.
    Tjonge, wat ga je weer overdreven te keer. De post waar je hier op reageert was serieus, niet beledigend, met halverwege twee licht-plagende cq humoristisch bedoelde zinnetjes. Meer niet, en zeker geen kleuterniveau.

    Ik vind je een moeilijk persoon. Lichtgeraakt en heetgebakerd, een prins(es) op de erwt. En nu bedoel ik het niet licht-plagend of humoristisch.

    Ik behoud me het recht voor om fouten of onvolledigheden in je posts te corrigeren, en in voorkomende gevallen iets te zeggen van je soms de kop opstekende wetenschappelijke gemakzucht. Maar voor de rest moeten we elkaar maar mijden, ik zal je iig zoveel mogelijk gaan negeren.
    Jammer dat het zover moet komen tussen twee vakgenoten.

  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2019 04:19
    quote:

    gokker schreef op 23 augustus 2019 16:40:

    [...]
    Man, leer communiceren. Verwar citaten niet met beweringen. En houd op met je en jij.
    Veel plezier bij het bouwen van luchtkastelen. Ik verdiep me liever in de vakliteratuur.
    Mijn vraag over de rol van thermische expansie bij zeespiegelstijging is overigens al lang beantwoord.
    Nou, nog even dan.
    Die vraag over thermische expansie is helemaal nog niet volledig beantwoord. Er vindt nog volop onderzoek plaats, het blijkt te verschillen per 'ocean basin', en ook tussen arctisch en antarctisch.
    journals.ametsoc.org/doi/full/10.1175...

    Jouw 'beantwoording' bestond uit grove afrondingen naar boven (0,1% uitzetting ipv 0,025%) en verdraaide conclusies uit wetenschappelijke grafieken. Geluk ermee, ik ga je op dit punt niet verder corrigeren. Ik ben je kleuterjuf niet, zullen we maar zeggen.

  12. [verwijderd] 24 augustus 2019 07:29
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 24 augustus 2019 04:19:

    [...]
    Jouw 'beantwoording' bestond uit grove afrondingen naar boven (0,1% uitzetting ipv 0,025%) en verdraaide conclusies uit wetenschappelijke grafieken. Geluk ermee, ik ga je op dit punt niet verder corrigeren. Ik ben je kleuterjuf niet, zullen we maar zeggen.
    Weer zo goedkoop, appels en peren vergelijken. Wel even beseffen dat uitzetting niet het zelfde is als uitzettingscoëfficiënt. Daar zit nog een delta(T) tussen.

    En waarom weer zo persoonlijk? Wanneer ik zeg dat mijn vraag beantwoord is, heb ik het niet over mijn "back of the enveloppe" hoogstens 50 cm, maar over de metingen die op 40 +/- 20 cm uitkomen (afhankelijk van het politieke scenario). Maar speel maar braaf verder de schoolmeester. Ik kom uit een onderzoeker-cultuur.

    Misschien ook nog even nalezen (en vervolgens trots melden) hoe het zit met de tijdconstanten van processen in de atmosfeer, in de oceanen, van het landijs, en dat in relatie tot een mensenleven.

    Al begrepen waarom de temperatuur op de oceaanbodem dicht boven het vriespunt ligt? Dat was toch iets opmerkelijks?

    Nog een raad. Misschien ophouden agressieve/emotionele mededelingen te doen midden in de nacht. Overdag werken hersenen beter.

  13. forum rang 9 josti5 24 augustus 2019 07:42
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 24 augustus 2019 03:58:

    [...]
    Tjonge, wat ga je weer overdreven te keer. De post waar je hier op reageert was serieus, niet beledigend, met halverwege twee licht-plagende cq humoristisch bedoelde zinnetjes. Meer niet, en zeker geen kleuterniveau.

    Ik vind je een moeilijk persoon. Lichtgeraakt en heetgebakerd, een prins(es) op de erwt. En nu bedoel ik het niet licht-plagend of humoristisch.

    (...)

    Een jonge(re) versie van BDB, dus...???

    :-)
  14. [verwijderd] 24 augustus 2019 08:00
    quote:

    josti5 schreef op 24 augustus 2019 07:42:

    [...]

    Een jonge(re) versie van BDB, dus...???

    :-)
    Kreeg inderdaad ook het gevoel dat iemand hier zich zelf beschrijft.
    "Op zijn pik getrapt", om het maar eens recht voor zijn raap te formuleren.
    Typisch zwartpet, zou men echtgenote zeggen. Die komt uit Brabant.
    Ik heb daar verder persoonlijk geen ervaring mee.
  15. forum rang 9 josti5 24 augustus 2019 08:28
    quote:

    gokker schreef op 24 augustus 2019 08:00:

    [...]

    Kreeg inderdaad ook het gevoel dat iemand hier zich zelf beschrijft.
    "Op zijn pik getrapt", om het maar eens recht voor zijn raap te formuleren.
    Typisch zwartpet, zou men echtgenote zeggen. Die komt uit Brabant.
    Ik heb daar verder persoonlijk geen ervaring mee.
    Nee.
    BDB geeft een heel rake typering van jou.
    Ik maak hem al een aantal jaren mee - hij is nu rustiger, beheerster, sadder & wiser dan 'vroeger'.
    Dat moet jij allemaal nog leren.
    Da's geen verwijt: alles heeft zijn tijd nodig.
    Eén van de forumkunsten is, door de egotripperijtjes heen te lezen.
    Dat gaat mij goed af :-)
  16. [verwijderd] 24 augustus 2019 09:09
    quote:

    josti5 schreef op 24 augustus 2019 08:28:

    [...]

    Nee.
    BDB geeft een heel rake typering van jou.
    Ik maak hem al een aantal jaren mee - hij is nu rustiger, beheerster, sadder & wiser dan 'vroeger'.
    Dat moet jij allemaal nog leren.
    Da's geen verwijt: alles heeft zijn tijd nodig.
    Eén van de forumkunsten is, door de egotripperijtjes heen te lezen.
    Dat gaat mij goed af :-)
    hij was vroeger nog erger dus

    Even een kroniek van uitlatingen aan mijn adres.

    Het begon met de volgende opzienbarende uitspraak die een fundamenteel onbegrip aantoont:
    "het antwoord op de vraag waarom al dat water zo koud is kan niet zijn: "omdat het zwaarder is". Dat is oorzaak en gevolg omkeren."

    Ik ging hier tegenin (omdat het beeld van oorzaak en gevolg in een toestandsvergelijking niets te zoeken heeft) en dat werd niet gewaardeerd.
    Het "debat" escaleerde en op de persoon gerichte uitspraken namen toe:

    - Mijn vraag daarentegen begrijp je nog steeds niet.
    - ga dan eens echt goed lezen.
    - Doe je oren eens open, of ben dat bij CERN verleerd?
    - in jouw straatje laat passen.
    - jouw thermodynamische evenwicht naar de schroothoop.
    - vandaag begint het kennelijk ineens bij je te dagen
    - Hèhè, eindelijk
    - wat ga je weer overdreven te keer
    - Ik vind je een moeilijk persoon. Lichtgeraakt en heetgebakerd,
    - Ik behoud me het recht voor om fouten of onvolledigheden in je posts te corrigeren
    - wetenschappelijke gemakzucht
    - grove afrondingen
    - verdraaide conclusies
    - Ik ben je kleuterjuf niet,

    Ik moet inderdaad nog leren met dit soort persoonlijke aantijgingen om te gaan. Anderen is dat blijkbaar gelukt, dus er bestaat nog hoop.
38.978 Posts
Pagina: «« 1 ... 349 350 351 352 353 ... 1949 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0641 -0,28%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.379,59 +0,79%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links