Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

GROENLAND / delfstoffen / China vs VS / klimaat akkoorden

43 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 augustus 2019 09:32
    quote:

    voda schreef op 21 augustus 2019 09:08:

    Groenland wil met smeltwater de vrijheid veroveren

    Donald Trump wil Groenland kopen. Vanonder het ijs van het grootste eiland ter wereld klinkt de lokroep van olie, ijzererts en zeldzame metalen. Maar de Amerikaanse president kreeg nul op het rekest. Groenland wil juist onafhankelijk worden en wel met water.

    In 2018 begon Thomas Vildersboll zijn bedrijf Inland Ice, dat zoet water bottelt, van de enorme hoeveelheid ijs dat het grootste deel van Groenland bedekt. In ruil voor een exploitatievergunning betaalt Inland Ice de Groenlandse overheid accijns voor elke liter smeltwater dat het opvangt.

    Vildersboll verkoopt zijn water in chic vormgegeven flesjes, bedoeld om op tafel te zetten bij een exquis diner, als goede wijn. Het bedrijf beroemt zich erop dat het ijs dat voor dit product wordt gebruikt ‘meer dan 100.000 jaar vastgevroren heeft gezeten – en zonder enig contact met de aardlagen en lang voordat de eerste mens voet binnen de poolcirkel zette, is gevormd’.

    Daarom, aldus het promotiemateriaal, behoort het water van Inland Ice tot ‘een uitzonderlijk zeldzame categorie: het is het zuiverste onbewerkte water op aarde – en heeft een smaak die al even uniek is'.

    Inland Ice hoeft zich geen zorgen te maken over de aanvoer van dit water, want het stroomt zo omlaag uit het binnenland van het eiland. Een adviseur van de Groenlandse overheid vertelde dat ze het water als een oneindige bron zag.

    De Groenlandse ijskap heeft een oppervlakte van zo’n 2400 bij 1100 kilometer. Op zijn dikste punt is hij bijna 3 kilometer dik. De ijsplaat verliest 250 gigaton water per jaar, genoeg om zo’n 100 miljoen zwembaden van Olympische afmetingen te vullen. Maar zelfs in dat verbijsterende tempo zal er tot in de verre toekomst water uit blijven stromen.

    Het smeltende ijs toont de kracht en snelheid van de klimaatverandering. Maar voor de overheid van Groenland en ondernemers zoals Vildersboll is het een kans. Flessenwater is een groeiende mondiale industrie en Groenland gaat ervan uit dat die trend doorzet. Daarom nodigt het andere bedrijven uit mee te dingen naar waterrechten. De overheid is zelfs bezig het ouderwetse handelsbeleid te hervormen en begint hier en daar te tornen aan het economische systeem dat Groenland financieel afhankelijk houdt van de vroegere kolonisator en huidig leenheer Denemarken.

    De kans blijft klein dat flessenwater de revolutie brengt die het grootste eiland ter wereld naar onafhankelijkheid stuwt. Maar de verkoop van smeltwater heeft er wel toe bijgedragen dat Groenland zich meer openstelt voor de buitenwereld, nu het wegen naar onafhankelijkheid zoekt.

    Koloniale heerschappij

    Denemarken heeft vanaf 1721 tot aan de Tweede Wereldoorlog de koloniale heerschappij gehad over Groenland en zijn oorspronkelijke bevolking. Het gebruikte het eiland voor de jacht op walvissen en robben, de handel met de Inuit en om het christendom te verspreiden.

    De Verenigde Staten hebben eerder aangeboden Groenland te kopen. Nadat nazi-Duitsland in 1940 Denemarken had bezet, bouwden de Amerikanen militaire installaties op Groenland om het eiland tegen de Duitsers te verdedigen, en aan het eind van de oorlog boden ze aan om het over te nemen van Denemarken, voor $100 mln in goud. Denemarken sloeg dat aanbod af en in 1953 werd de kolonie officieel een Deense provincie met eigen afgevaardigden in het Deense parlement.

    80%

    Groenland is vijftig keer zo groot als Denemarken, maar 80% van het oppervlak is bedekt met ijs

    In de decennia daarna droeg Denemarken geleidelijk steeds meer macht aan Groenland over. Nu is het eiland een autonoom, grotendeels zichzelf besturend landsdeel van het koninkrijk Denemarken. Maar Kopenhagen bepaalt nog altijd de buitenlandse politiek en het defensiebeleid en, heel belangrijk, maakt jaarlijks een subsidie van zo’n $500 mln aan Groenland over.

    Die subsidie is een twistpunt, zowel in Kopenhagen als in Nuuk, de kustplaats met zo’n 18.000 inwoners die als hoofdstad van Groenland fungeert. Veel Groenlanders zien de subsidie als noodzakelijk, maar zijn bezorgd dat die de afhankelijkheid versterkt. Sommige Denen zien de financiële steun als genoegdoening voor koloniale misstanden. Andere Denen noemen die een onredelijke hoge kostenpost voor geopolitieke invloed in het Noordpoolgebied.

    Voorlopig dekt de subsidie meer dan de helft van alle overheidsuitgaven in Groenland. Als zodanig is het geld onmisbaar voor de publieke sector van het eiland.

    Uitzicht op het dorp en de haven van Tasiilaq. Omdat Groenland voor het grootste deel bedekt is met ijs, kunnen de inwoners alleen aan de kust wonen.
    Uitzicht op het dorp en de haven van Tasiilaq. Omdat Groenland voor het grootste deel bedekt is met ijs, kunnen de inwoners alleen aan de kust wonen.foto: Reuters

    Groenlands reddingslijn

    Groenland is vijftig keer zo groot als Denemarken, maar 80% van het oppervlak is bedekt met ijs. De 56.000 inwoners van het eiland kunnen alleen in nederzettingen aan de kust wonen, die geen van alle via wegen verbonden zijn.

    Scheepvaart is dus van levensbelang. De Royal Arctic Line (RAL) noemt zich niet voor niets ‘Groenlands reddingslijn’. Het vrachtbedrijf is volledig eigendom van de Groenlandse overheid en profiteert van een exclusieve concessie om alle vracht naar, van en binnen Groenland te vervoeren.

    Alleen is de enige verbinding die de RAL met het vasteland van Europa heeft die naar Aalborg, Denemarken, en dat maakt het verschepen naar en vanaf Groenland te duur voor de meeste bedrijven buiten Denemarken. Het is dus niet zo vreemd dat 63% van alle geïmporteerde artikelen in Groenland nog steeds uit Denemarken komt.

    ‘We willen ons bevrijden van de subsidie, want we willen onafhankelijkheid’
    • Kim Kielsen
    In een recente peiling van de universiteiten van Groenland en Kopenhagen blijkt 67,7% van de Groenlanders voor onafhankelijkheid binnen twintig jaar. Om dat voor elkaar te krijgen, moet het eiland zelf zijn broek gaan ophouden. 'We willen ons bevrijden van de subsidie, want we willen onafhankelijkheid', zei premier Kim Kielsen in The Economist in 2018.

    De huidige regering lijkt hiervoor nu haar hoop te richten op de rijke watervoorraden van het land. Zo heeft de overheid in Nuuk het water getest op zuiverheid en daarna de beste plekken voor grootschalige inzameling aangewezen. Er zijn vijf licenties beschikbaar, maar of die genoeg geld opbrengen om het gat in het overheidsbudget te dichten, is nog maar de vraag.

    Op een van de vijf locaties stroomt jaarlijks gemiddeld 4,16 gigaton smeltwater weg – veel meer dan een bedrijf als Thomas Vildersbolls Inland Ice, dat juist reclame maakt met de exclusiviteit van zijn product, ooit zal kunnen opvangen. Dus zal de regering moeten uitkijken naar bedrijven die een goedkoper massaproduct willen maken.
  2. [verwijderd] 21 augustus 2019 09:32
    quote:

    voda schreef op 21 augustus 2019 09:08:

    Deel 2;

    De regering heeft verschillende wetten gewijzigd om buitenlandse bedrijven aan te trekken. In april is een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd tussen de RAL en de IJslandse scheepvaartmaatschappij Eimskip. Die maakt dat de twee bedrijven schepen kunnen delen en dat er scheepvaartroutes bijkomen die Groenland verbinden met IJsland en indirect met nieuwe internationale markten.

    63%

    van alle geïmporteerde artikelen in Groenland komt uit Denemarken

    Belangrijker nog: eerder dit jaar is wetgeving van kracht gegaan waardoor bedrijven met een vergunning om smeltwater op te vangen buiten het RAL-monopolie op handel over zee vallen. Dat is een cruciale stap om de export van water te bevorderen.

    Grote veranderingen

    De afbraak van het scheepvaartmonopolie is maar een van de vele grote veranderingen. In november 2018 heeft het Groenlandse parlement vóór uitbreiding gestemd van de luchthavens in Nuuk en Ilulissat. Beide luchthavens ontbreekt het aan een landingsbaan die lang genoeg is voor trans-Atlantische vluchten.

    De regering heeft ook belangstelling getoond voor een vertegenwoordigend agentschap in China dat daar in 2020 gevestigd zou moeten worden en in mei hebben de Verenigde Staten aangekondigd in Nuuk een permanent diplomatieke missie te willen openen.

    Groenlands liefde voor gebotteld smeltwater maakt deel uit van een groeiende inspanning om verder te reiken dan Denemarken en contact te leggen met de rest van de wereld. Groenland blijft ver weg, vanaf zo’n beetje overal ter wereld. Maar binnenkort zouden consumenten weleens kleine beetjes van Groenland in de schappen van de supermarkt kunnen tegenkomen. En wie weet is er daarna ook wel een onafhankelijk Groenland.

    Matthew Birkhold is universitair docent Duits en Rechten aan de Ohio State University. Copyright: Foreign Affairs Vertaling: Annemie de Vries

    fd.nl/achtergrond/1311446/groenland-w...
  3. Cézan 21 augustus 2019 09:36
    Groenland wil met smeltwater de vrijheid veroveren

    Donald Trump wil Groenland kopen. Vanonder het ijs van het grootste eiland ter wereld klinkt de lokroep van olie, ijzererts en zeldzame metalen. Maar de Amerikaanse president kreeg nul op het rekest. Groenland wil juist onafhankelijk worden en wel met water.

    De Groenlandse ijskap heeft een oppervlakte van zo’n 2400 bij 1100 kilometer. Op zijn dikste punt is hij bijna 3 kilometer dik. De ijsplaat verliest 250 gigaton water per jaar, genoeg om zo’n 100 miljoen zwembaden van Olympische afmetingen te vullen. Maar zelfs in dat verbijsterende tempo zal er tot in de verre toekomst water uit blijven stromen.

    fd.nl
  4. forum rang 9 josti5 21 augustus 2019 09:40
    NOS Teletekst 129

    Trump niet naar Denen om Groenland

    President Trump heeft een streep door
    zijn staatsbezoek aan Denemarken gezet,
    omdat dat land niet geïnteresseerd is
    in de verkoop van Groenland.Dat meldt
    de Amerikaanse president op Twitter.Hij
    spreekt van "uitstel",maar onduidelijk
    is of en wanneer hij dan wel gaat.

    Afgelopen week bleek dat Trump met zijn
    adviseurs had gesproken over de aankoop
    van Groenland,vanwege de strategische
    ligging en de zeldzame aardmetalen die
    mogelijk onder de dikke ijslaag zitten.

    De Deense premier Frederiksen noemde
    het idee "absurd" en zei te hopen dat
    het niet serieus was.Trump zegt voor
    haar directheid "dankbaar" te zijn.
  5. Cézan 21 augustus 2019 09:44
    Blijf het intrigerend vinden..Groenland issue.

    Koloniale heerschappij

    Denemarken heeft vanaf 1721 tot aan de Tweede Wereldoorlog de koloniale heerschappij gehad over Groenland en zijn oorspronkelijke bevolking. Het gebruikte het eiland voor de jacht op walvissen en robben, de handel met de Inuit en om het christendom te verspreiden.

    De Verenigde Staten hebben eerder aangeboden Groenland te kopen. Nadat nazi-Duitsland in 1940 Denemarken had bezet, bouwden de Amerikanen militaire installaties op Groenland om het eiland tegen de Duitsers te verdedigen, en aan het eind van de oorlog boden ze aan om het over te nemen van Denemarken, voor $100 mln in goud. Denemarken sloeg dat aanbod af en in 1953 werd de kolonie officieel een Deense provincie met eigen afgevaardigden in het Deense parlement.

    80%

    Groenland is vijftig keer zo groot als Denemarken, maar 80% van het oppervlak is bedekt met ijs

    In de decennia daarna droeg Denemarken geleidelijk steeds meer macht aan Groenland over. Nu is het eiland een autonoom, grotendeels zichzelf besturend landsdeel van het koninkrijk Denemarken. Maar Kopenhagen bepaalt nog altijd de buitenlandse politiek en het defensiebeleid en, heel belangrijk, maakt jaarlijks een subsidie van zo’n $500 mln aan Groenland over.

    Die subsidie is een twistpunt, zowel in Kopenhagen als in Nuuk, de kustplaats met zo’n 18.000 inwoners die als hoofdstad van Groenland fungeert. Veel Groenlanders zien de subsidie als noodzakelijk, maar zijn bezorgd dat die de afhankelijkheid versterkt. Sommige Denen zien de financiële steun als genoegdoening voor koloniale misstanden. Andere Denen noemen die een onredelijke hoge kostenpost voor geopolitieke invloed in het Noordpoolgebied.

    fd.nl
  6. [verwijderd] 21 augustus 2019 10:43
    quote:

    Cézan schreef op 21 augustus 2019 09:44:

    Blijf het intrigerend vinden..Groenland issue.
    Ik dus ook ... wist er wel wat van, maar kom nu toch steeds meer te weten doordat Donald Duck er plots over twitterde dat hij het wilde kopen :-)

    Wist b.v. niet dat de Amerikanen er een vliegbasis hadden tbv hun eigen defensie.
    Wist ook niet dat de Chinezen er zich al flink aan het inwurmen zijn.
    Wist ook niet dat Groenland de 'Parijs akkoorden' niet ondertekend hebben omdat ze zelf ook donders goed weten wat er allemaal onder de grond zit en de exploitatie niet door die akkoorden willen bemoeilijken .. ook al smelt Groenland dan harder. Dat geeft overigens aan hoe krom de Parijsakkoorden tav Global Warming in elkaar steken ....ohhhh -> Groenland smelt, de zeespiegel stijgt daardoor weer meters, dus we moeten! nu wat doen, terwijl de Groenlanders zelf zich daar niks van aantrekken.
    Wist wel de 'status aparte' van Groenland- en dat ze geen EU lid zijn, maar wist
    niet dat alle bewoners recht hadden op een EU paspoort, dus gezien worden als EU inwoners (en dat is echt zo). Dat geeft overigens wél aan hoe enorm krom de EU als unie in elkaar steekt, nog veel krommer dan ik dacht.

    Weet niet of andere IEX-forum bezoekers dit interesseert, maar dat gaan we wel zien aan het verloop van dit draadje ;-)
  7. forum rang 10 voda 21 augustus 2019 10:55
    Op verzoek van mineset maar hier i.p.v. Trump draad. :-)

    Waarom Donald Trump Groenland wil kopen

    Donald Trump wil, namens de Verenigde Staten, het eiland Groenland kopen. De wereld reageert verrast maar het is niet de eerste keer dat de Amerikanen zo'n bod doen.

    Bob van Huet 21 aug. 2019 Laatste update: 10:35

    De wereld grinnikt, op Groenland komen ze niet meer bij van het lachen of zijn ze boos over de botheid van Donald Trump. De Amerikaanse president zelf zit te mokken op Twitter en schoffeert het Deense koningshuis door een lang voorbereid staatsbezoek even af te zeggen.

    Donald Trump is van de leg omdat hij zijn zin niet krijgt. De Denen willen niet met hem willen praten over de verkoop van hun semiautonome ijseiland tussen de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. Twee miljoen vierkante kilometer land, waarvan (nog) 80 procent wordt bedekt door ijs. Als ervaren project ontwikkelaar op een ander, wat kleiner, eiland (Manhattan) had Donald Trump wel ideeën voor fabuleuze projecten op dat smeltende Groenland.

    IJsbergen drijven bij het Groenlandse dorp Kulusuk.
    IJsbergen drijven bij het Groenlandse dorp Kulusuk. © AFP
    Zijn interesse voor Groenland zou zijn gewekt, volgens de Wall Street Journal (WSJ) die er als eerste over berichtte, tijdens een geopolitieke discussie in het Witte Huis. De president die bekend staat om zijn afkeer van dergelijke briefings ging hier toch even rechtop zitten. Het ging over het strategische belang van de ontdooiende ijsvlakte en de grondstoffen die eronder liggen, weet de WSJ. Als een gehaaide projectontwikkelaar uit New York zag Donald Trump vast meer mogelijkheden want hij bracht het onderwerp opvallend vaak ter sprake in zijn entourage.

    Koude Oorlog
    Helemaal uit de lucht vallen komt dit alles niet. Het is niet voor het eerst dat de Verenigde Staten Groenland op het oog hebben. Aan het begin van de Koude Oorlog met Rusland, in 1946, had Amerika al eens 100 miljoen dollar geboden om het gebied - dat geografisch bij Amerika hoort maar politiek bij Europa - te kopen van Denemarken. Bijna honderd jaar eerder, in 1867, was dat ook al eens voorgesteld. Destijds wilden de Amerikanen zowel Groenland als IJsland overnemen. Ooit was er sprake van Alaska te ruilen tegen Groenland. Maar Denemarken weigerde steeds, net als nu.

    Thule Air Base.
    Thule Air Base. © REUTERS
    Groenland is belangrijk voor de Amerikanen die decennia geleden een verregaand militair verdrag over Groenland hebben getekend met Denemarken. De Amerikanen kunnen sinds 1951 doen en laten wat ze willen op hun meest noordelijke uitvalsbasis, Thule Air Base. Die basis was destijds van groot strategisch belang tijdens de Koude Oorlog omdat het de eerste verdedigingslijn was voor een eventuele Russische raketaanval. Thule Air Base staat nog steeds vol radarapparatuur en is onderdeel van het ‘early-warning system’ voor inkomende raketten. Vijftig jaar geleden (1968) crashte een Amerikaanse B-52 bommenwerper met kernwapens aan boord nabij Thule wat een grote milieuramp tot gevolg had.

    Dat Trump nu zo’n nummer van het dunstbevolkte land ter wereld maakt heeft ook andere redenen. Mogelijk ziet hij er kansen voor zijn hotels (Groenland draait behalve op subsidies uit Denemarken op groeiende inkomsten uit toerisme) maar er is inmiddels een nieuwe concurrent op het toneel: China. Dat land heeft meermaals belangstelling getoond voor het gebied. Chinese bedrijven proberen al een tijdje een vinger in de Groenlandse pap te krijgen. Of het nu gaat om de financiering van vliegvelden of om modernisering van havens. En waar China investeert daar valt wat te halen aan grondstoffen, zo weet ook Donald Trump. De Chinese pogingen zijn tot nu toe geblokkeerd door de Verenigde Staten, maar de belangstelling voor Groen is er zeker. Alleen de manier waarop Donald Trump even een ander land denkt te kunnen kopen is op zijn minst onbeleefd, vindt de Deense regering en ook 60.000 Groenlanders.

    www.ad.nl/buitenland/waarom-donald-tr...
  8. forum rang 10 voda 21 augustus 2019 12:17
    Trump grapt: Ik zal geen hotel bouwen in Groenland

    De Amerikaanse president Donald Trump belooft dat hij geen gouden Trump Hotel laat neerzetten in Groenland. ,,Ik beloof dat ik Groenland dit niet aan zal doen", grapte hij op Twitter.

    Buitenlandredactie 20-08-19, 03:50 Laatste update: 09:10

    De president deelde op de berichtensite een gefotoshopte afbeelding van een kolossaal Trump Hotel tussen kleine huisjes aan de kust. Die foto circuleert al dagen op sociale media, oorspronkelijk met het bijschrift ‘Groenland over 10 jaar’.

    Lees ook
    Deense premier countert Trump: Groenland is niet te koop
    Lees meer
    ‘Als Trump Groenland wil kopen, is dat definitief bewijs dat hij gek is geworden’

    De aanleiding voor de grap is een bericht in de Wall Street Journal. Die krant schreef onlangs dat Trump interesse zou hebben getoond in het kopen van het eiland. De president bevestigde later dat hij dat vanuit een ‘strategisch’ oogpunt interessant zou vinden, maar zei ook dat het voor zijn regering niet de hoogste prioriteit heeft. Trump vergeleek de mogelijke aankoop van het eiland volgens Amerikaanse media met een ‘grote vastgoeddeal’.

    De autoriteiten op Groenland hebben al laten weten dat er onder geen geval sprake is van een verkoop van het eiland aan de Verenigde Staten.

    Donald J. Trump
    ?
    @realDonaldTrump
    I promise not to do this to Greenland!

    View image on Twitter
    297K
    2:07 AM - Aug 20, 2019

    www.ad.nl/buitenland/trump-grapt-ik-z...
  9. whammy 21 augustus 2019 12:33
    quote:

    josti5 schreef op 21 augustus 2019 09:40:

    NOS Teletekst 129

    Trump niet naar Denen om Groenland

    President Trump heeft een streep door
    zijn staatsbezoek aan Denemarken gezet,
    omdat dat land niet geïnteresseerd is
    in de verkoop van Groenland.Dat meldt
    de Amerikaanse president op Twitter.Hij
    spreekt van "uitstel",maar onduidelijk
    is of en wanneer hij dan wel gaat.

    Het is en blijft een pruilend klein kind dat z'n zin niet krijgt en wat zet US zich hier wee mee in de negatieve kijker.
  10. Cézan 21 augustus 2019 12:48
    pruilend klein kind dat z'n zin niet krijgt

    Dacht krek tzelfde toen ik t las.

    @Tom Riddle. wist ook een hoop niet over Groenland, dat er mensen uberhaupt wonen, iets vn 50+K en ze willen van de Denen af.Ruiken nu hun kans. Denen willen dat weer niet.

    Brandhaardje erbij in die ijskouwe boel?

    ^^
  11. [verwijderd] 21 augustus 2019 14:22
    De Tweets van Trump zijn niet zo zeer om 'Groenland' te kopen (als ze bereid zijn, dan doen ze het wel), maar meer bedoelt om 'De Groenlanders', De Chinezen en in mindere mate de Denen en uiteraard de rest van de wereld te waarschuwen, dat de VS geen vreemde mogendheden, in haar (eigen) achtertuin accepteert.

    Trump speelt hier toneel voor een heel ander doel, namelijk de geopolitieke vrijheid in dit deel in Amerikaans voordeel, veilig te stellen...(Die Groenlanders gaan nog eens heel rijk worden met of zonder delfstoffen....)
  12. [verwijderd] 21 augustus 2019 15:00
    quote:

    Tom Riddle® schreef op 21 augustus 2019 10:43:

    [...]
    Ik dus ook ... wist er wel wat van, maar kom nu toch steeds meer te weten doordat Donald Duck er plots over twitterde dat hij het wilde kopen :-)

    Wist b.v. niet dat de Amerikanen er een vliegbasis hadden tbv hun eigen defensie.
    Wist ook niet dat de Chinezen er zich al flink aan het inwurmen zijn.
    Wist ook niet dat Groenland de 'Parijs akkoorden' niet ondertekend hebben omdat ze zelf ook donders goed weten wat er allemaal onder de grond zit en de exploitatie niet door die akkoorden willen bemoeilijken .. ook al smelt Groenland dan harder. Dat geeft overigens aan hoe krom de Parijsakkoorden tav Global Warming in elkaar steken ....ohhhh -> Groenland smelt, de zeespiegel stijgt daardoor weer meters, dus we moeten! nu wat doen, terwijl de Groenlanders zelf zich daar niks van aantrekken.
    Wist wel de 'status aparte' van Groenland- en dat ze geen EU lid zijn, maar wist
    niet dat alle bewoners recht hadden op een EU paspoort, dus gezien worden als EU inwoners (en dat is echt zo). Dat geeft overigens wél aan hoe enorm krom de EU als unie in elkaar steekt, nog veel krommer dan ik dacht.

    Weet niet of andere IEX-forum bezoekers dit interesseert, maar dat gaan we wel zien aan het verloop van dit draadje ;-)
    Zelfde bij voormalige Nederlandse Antillen. Geen EU, maar wel Nederlands EU paspoort.
  13. forum rang 6 izdp 21 augustus 2019 16:33
    quote:

    Cézan schreef op 21 augustus 2019 12:48:

    pruilend klein kind dat z'n zin niet krijgt

    Dacht krek tzelfde toen ik t las.

    @Tom Riddle. wist ook een hoop niet over Groenland, dat er mensen uberhaupt wonen, iets vn 50+K en ze willen van de Denen af.Ruiken nu hun kans. Denen willen dat weer niet.

    Brandhaardje erbij in die ijskouwe boel?

    ^^

    Nou, kennissen waren op vakantie naar Groenland geweest.
    Liepen in t-shirtjes, een hele week boven de 20 graden.
  14. [verwijderd] 21 augustus 2019 16:39
    quote:

    izdp schreef op 21 augustus 2019 16:33:

    [...]
    Nou, kennissen waren op vakantie naar Groenland geweest.
    Liepen in t-shirtjes, een hele week boven de 20 graden.
    Neem niet aan dat dit in de winter is geweest ... anders krijgt Al Gore alsnog gelijk en kunnen we hier een nieuw topic beginnen "hoe bouw ik een ARK" en dan voel ik 'm al aankomen "welke mensen mogen erop" .... ha,ha,ha

    ;-)
  15. forum rang 7 ffff 21 augustus 2019 16:54
    quote:

    Cézan schreef op 21 augustus 2019 12:48:

    pruilend klein kind dat z'n zin niet krijgt

    Dacht krek tzelfde toen ik t las.

    @Tom Riddle. wist ook een hoop niet over Groenland, dat er mensen uberhaupt wonen, iets vn 50+K en ze willen van de Denen af.Ruiken nu hun kans. Denen willen dat weer niet.

    Brandhaardje erbij in die ijskouwe boel?

    ^^

    Twee opmerkingen:

    Ik vind het voorstel van Trump niet zozeer kinderachtig, maar langzamerhand , voor mij, een teken dat hij realiteitszin gaat verliezen. Of wellicht al verloren heeft. Héél bedenkelijk zo iemand met zoveel macht.

    En stel nu dat Trump dan toch een heel sluwe politicus is en gebruik wil maken van de onvrede van de Groenlanders om van de Denen af te geraken.
    Zijn er dan geen andere mogelijkheden voor de Groenlanders om tot een bevredigende oplossing te komen.

    Enkele jaren geleden wilden het overgrote merendeel van de Krim-bevolking van Kiev/ OekraÎne af. Ze wilden bij Rusland en Putin greep zijn kans om de fout van de afscheiding van de |Krim van Rusland, pakweg 60 jaar geleden weer te herstellen. Gevolg: Enorme diplomatieke ellende.

    Moet Trump nu zoiets ook bij de Groenlanders op touw gaan zetten.... Jullie, Groenlanders zeggen dat jullie de zoveelste USA-staat willen worden en wij komen wel eventjes die Denen uit Groenland verdrijven. Precies zoals Putin op de Krim deed.
    Trouwens : Prachtige brug tussen Rusland en de Krim inmiddels gebouwd, met dankbare medewerking van de technologische inbreng van de Nederlanders, die daarvoor, schijnheilig en schandalig weer een boete en straf kregen.

    Dus als Trump straks Groenland bezet, als Nederlander daar NIETS ondernemen....

    Peter

    P.S. Tom, natuurlijk is dit best een interessant onderwerp al heeft het zoals gebruikelijk in de KK van IEX weer niets met beleggen te maken...
  16. [verwijderd] 21 augustus 2019 17:08
    quote:

    voda schreef op 21 augustus 2019 10:55:

    Op verzoek van mineset :-)
    Once upon a time there was a "precious" mine investor polluting, yes even owning some IEX precious threads, who called itself 'mineset' because it's mind was set on mines, precious metals & later on other commodities.

    Made a nice profit all those years, learned a lot, but never forgot the Lehman crash which scared the hell out of mineset. It felt like the AVAKEDAVRA and came almost out of the blue ... maybe even the dark. In those scary days it tried to figure out what caused it and who/what was behind that.

    After this 'being' ... closed it's mine share positions, terminated it's comex commodity future trading after a decade of trading, but held on to it's nyse share trading/investing... it changed its @alias in the thing behind the dark e.g. Voldemort and a couple of days later, the boy behind this creature @Tom Riddle.
    Trading/investing is like trying to solve riddles like going north, going south or worse ... going nowhere and sometimes all hell breakes loose like avakedavra.

    thumbs.gfycat.com/DesertedWhiteDotter...
  17. [verwijderd] 21 augustus 2019 17:19
    quote:

    ffff schreef op 21 augustus 2019 16:54:

    [...]
    P.S. Tom, natuurlijk is dit best een interessant onderwerp al heeft het zoals gebruikelijk in de KK van IEX weer niets met beleggen te maken...
    Dat laatste kan nog komen ... voel ik aan m'n theewater (grondstoffen! winning in Groenland) en wellicht geopolitieke spanningen.

    Zou mooi zijn als posts omtrent 'the Trump creature' uit deze thread kunnen blijven, want daarvoor heeft @Cézan al een fraaie thread geopend.
    Anders krijgt 'this creature' straks op bijna elke thread aandacht en dat zou véél meer zijn dan hij verdient, ook al appelleert hij hier zelf natuurlijk wél op ... want 't is me een aandacht trekker hoor .... die Donald

    Als afsluitertje dan ... de 40 buien van Donald (en ze kloppen nog ook)
    lees -> DUCK=TRUMP:
    i.pinimg.com/originals/72/9d/cc/729dc...
  18. [verwijderd] 21 augustus 2019 17:46
    zie vooral de weblink! .... ;-)

    Onbekenden stelen Groenland
    21 augustus 2019 door Rudolf Julius en Jop Eikelboom
    speld.nl/wp-content/uploads/groenland...

    Een schokkende ontdekking voor Denemarken woensdagochtend: Groenland is gestolen. Van het kolossale eiland ontbreekt ieder spoor.

    “Het is heel verdrietig”, zegt de Deense premier Mette Frederiksen. “Niet alleen vanwege het financiële en geopolitieke verlies, maar er lagen ook grondstoffen in met een enorme emotionele waarde.” Frederiksen doet een emotioneel beroep op de dieven: “Als je een hart hebt, breng je het terug.”

    De politie vermoedt dat de diefstal op bestelling was. “Hier zijn duidelijk professionals aan het werk geweest. Waarschijnlijk komt het in handen van een verzamelaar. Hij hoopt dat buurlanden als IJsland, Noorwegen en Canada iets gezien hebben.

    Opmerkelijk detail: Groenland stond niet op slot. “Onbegrijpelijk”, vindt beveiligingsexpert Jan Rudolfsen. Nu zal de verzekering niet uitkeren. Eeuwig zonde.”
43 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,28 -1,22%
EUR/USD 1,0616 -0,09%
FTSE 100 7.843,54 -1,53%
Germany40^ 17.783,80 -1,35%
Gold spot 2.371,69 -0,48%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+2,67%
B&S Gr...
+1,58%
AZERION
+1,28%
VIVORY...
+1,15%
AMG Cr...
+0,58%

Dalers

Arcelo...
-6,86%
Aperam
-6,33%
SBM Of...
-5,59%
ASMI
-2,88%
ADYEN NV
-2,84%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links