Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

  • 14,080 18 apr 2024 17:35
  • +0,080 (+0,57%) Dagrange 14,000 - 14,120
  • 57.121 Gem. (3M) 90,4K

Wereldhave 2019

4.713 Posts
Pagina: «« 1 ... 122 123 124 125 126 ... 236 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Kees1 9 augustus 2019 11:28
    Ik zou niet weten waarom EUR 18 opeens de bodem moet zijn. De recessie moet nog beginnen. NAV per share zegt weinig over de beurskoers. Vergelijk INTU eens: NAV per share 252 (per 30 juni 2019) en een koers vandaag van ongeveer 38. De koers van INTU is plm 15% van de NAV. Als je dit doortrekt kun je even goed zeggen dat je op EUR 6 instapt.
  2. Economische Vluchteling 9 augustus 2019 14:07
    quote:

    Kees1 schreef op 9 augustus 2019 11:28:

    Ik zou niet weten waarom EUR 18 opeens de bodem moet zijn. De recessie moet nog beginnen. NAV per share zegt weinig over de beurskoers. Vergelijk INTU eens: NAV per share 252 (per 30 juni 2019) en een koers vandaag van ongeveer 38. De koers van INTU is plm 15% van de NAV. Als je dit doortrekt kun je even goed zeggen dat je op EUR 6 instapt.
    Echt complete onzin om WHV nu met Intu te gaan vergelijken.
    a) Wereldhave heeft een debt/EBITDA van 8.5x
    b) De interest coverage ratio is nu 6.5x, omdat er slechts 2% rente betaald wordt bij vastgoed dat 5.5% op boekwaarde rendeert.
    c) De LTV is 40% bij 5.5% NIY,
    d) Verder is de daling in lfl inkomsten zeer beperkt (<1%/jaar) en de absolute inkomsten stijgen zelfs door investeringen en belgië, en er is beperkt risico van omvallende warenhuizen, en juist vrij veel stabiele supermarkt anchors.
    e) De markt waardeert wereldhave nu gemiddeld op 8% NIY bij huidige inkomsten, schuld en marktwaarde. Als je België er uit haalt op de aparte waardering, dan is het zelf 8.7% NIY voor NL+FR. (Alle cijfers volledig proportioneel geconsolideerd.)
    Mij lijken de eerste twee metrics belangrijkere objectieve maatstaven voor het risico.

    INTU:
    a) Zit op debt een debt/EBITDA van 13x!
    b) Heeft een interest coverage van slechts 1.7x!, ze betalen 4.6%+ rente gemiddeld terwijl hun vastgoed 5% op boekwaarde rendeert.
    c) Heeft een LTV van 58% bij 5% NIY. Vanaf deze niveaus kan het hard gaan als het erg tegenzit met inkomsten en waarderingen en is er grote onzekerheid over de waarde van de equity, vandaar de grote discount.
    d) De inkomsten daalden recent aanzienlijk met 7% lfl.
    e) De markt waardeert Intu nu op 7.5% NIY, er van uitgaande dat er nog wat huurdalingen aankomen komend jaar. (Alle cijfers volledig proportioneel geconsolideerd, inclusief joint ventures.)
    De kwaliteit van vastgoed is wat beter, maar de retailers hebben het veel zwaarder en er zijn grote Brexit zorgen.

    Intu lijkt qua korting op boekwaarde dus goedkoper, maar als je de schuld meeneemt in de waardering is het nog aanzienlijk duurder. Verder is het risico ontzettend veel hoger door de convenanten die in de buurt komen. Totaal onrealistisch en onredelijk dus om wat er gebeurt met Intu naar WHV te extrapoleren.

    Heb overigens ook een aanzienlijke positie in Intu genomen omdat ik een overname verwacht. Het risico is natuurlijk ontzettend hoog met krimpende inkomsten, en er moeten assets verkocht worden, en het is maar de vraag of dat redelijk lukt in deze markt. Herfinanciering in 20220 wordt zo spannend, maar het moet rond kunnen komen.

    Verder hoeft de markt voor commercieel vastgoed niet met de rest van de markt mee te bewegen, nu is er ook geen correlatie terwijl het goed gaat met de economie en de rest van de markt. Kijk maar naar wat deze fondsen deden bij de crash van de vorige tech bubbel in 2000, zeer goede prestaties, nadat ze in de jaren 90 met slechte vooruitzichten en andere hippe nieuwe technologie lang kwakkelden, net als nu!.

    Verder zullen sommige hedgefondsen hun long/short portefeuilles moeten afwikkelen als de tech aandelen eens gaan dalen.
    En met de negatieve rentes en hoge staatsschulden heeft niemand echt vertrouwens meer in de waarde van geld, dus dan is vastgoed met hoge rendementen toch echt wel interessant. Het sentiment zal op den duur echt wel omslaan.
  3. [verwijderd] 9 augustus 2019 14:24
    Ik geef even een voorbeeld dat het allemaal niet zo slecht is met de centra van WHV zoals men hier vaak beweerd. Als voorbeeld noem ik Middenwaard in Heerhugowaard. Hier zijn 3 supermarkten. AH, Lidl en Dekamarkt. Tevens op de bovenverdieping een zeer grote Action. alleen grote publiekstrekkers. ruime parkeer voorzieningen waar men maximaal 2 euro betaald als men daar de hele dag gebruik van maakt.Het centrum ligt pal naast het gemeentehuis , bioscoop en bibliotheek. Er zit veel horeca in het centrum, o.a La Plage en direct ernaast..
  4. forum rang 4 stockholder 9 augustus 2019 14:42
    quote:

    LosTerros schreef op 8 augustus 2019 18:02:

    [...]

    Bij De Giro kun je kiezen voor een Custody-account, waarbij je aandelen niet uitgeleend worden, tegen gering slechtere voorwaarden. Zie onder andere: www.degiro.nl/helpcenter/faq/beleggin...

    Flatex (die Duitse broker) verdient geld via de distributievergoeding van bepaalde fondsen, dus bijvoorbeeld beleggingsfondsen aanbieden van iShares/BlackRock die een minder gunstige TER hebben. Zie: www.finner.nl/nieuws/1-hogere-kosten-... Dat is voor een individuele stockpicker of een ETF-belegger geen issue.

    Hoewel off-topic zou ik in elk geval bij de laatste even kijken, want als je een account opent en een transactie uitvoert krijg je 100 euro cashback.
    Vraag: kun je bij Custody-account ook in opties beleggen?
    Als dit wel zo is, ga ik de rekening laten aanpassen zodat uitlenen niet meer mogelijk is
  5. [verwijderd] 9 augustus 2019 18:15
    quote:

    stockholder schreef op 9 augustus 2019 14:42:

    [...]

    Vraag: kun je bij Custody-account ook in opties beleggen?
    Als dit wel zo is, ga ik de rekening laten aanpassen zodat uitlenen niet meer mogelijk is
    Je kunt ook uitsluitend in opties beleggen zoals ik doe.
    Opties worden niet uitgeleend.
  6. forum rang 5 Bart Meerdink 9 augustus 2019 19:40
    quote:

    Economische Vluchteling schreef op 9 augustus 2019 14:07:

    Heb overigens ook een aanzienlijke positie in Intu genomen omdat ik een overname verwacht. Het risico is natuurlijk ontzettend hoog met krimpende inkomsten, en er moeten assets verkocht worden, en het is maar de vraag of dat redelijk lukt in deze markt. Herfinanciering in 20220 wordt zo spannend, maar het moet rond kunnen komen.
    Als je écht weet wat je met INTU aan het doen bent heb je daar vermoedelijk veel van geleerd over vastgoed fondsen. Zo niet, dan is het flink gokwerk, en je hebt in ieder geval een sterke maag nodig... Aangezien de gokkers veel minder goed op de hoogte zijn dan de professionele partijen trekken ze i.h.a aan het kortste eind. Koers INTU opnieuw 5% lager vandaag.
  7. forum rang 4 junkyard 9 augustus 2019 20:34
    quote:

    junkyard schreef op 15 april 2019 17:24:

    Oeioeioei, dat is weer zo'n vastgoed pareltje, Economische Vluchteling. Intu Properties is een van de weinige EU vastgoedfondsen die afgelopen jaren nog slechter heeft gepresteerd dan WHV.

    Qua discount t.o.v. boekwaarde, zonder naar de onderliggende problematiek te kijken (kwaliteit management / strategie / vastgoed), lijken dit soort 'losers' erg aantrekkelijk. Maar dit zijn gelijktijdig de fondsen waar de risico's hoger liggen en waardeverdamping snel kan plaatsvinden wanneer retail vastgoed nog verder uit de mode raakt.

    Zo is de druk om vastgoed te verkopen i.v.m. hoge LTV na afboekingen nu zeer hoog bij Intu, maar is het vastgoed momenteel niet goed verkoopbaar vanwege gebrek aan interesse vanuit investeerders. Als toch gedwongen moet worden verkocht na verdere afboekingen (LTV verhoging tot gevaarlijke zone), dan resteert er weinig waarde voor aandeelhouders.

    Maar voor wie een gokje wil wagen, leuke fondsen die op een historisch dieptepunt noteren, een beter instapmoment was er afgelopen jaren niet (wat niet wil zeggen dat het alleen maar omhoog kan). Mij niet gezien, wellicht ook iets voor NLvalue.
  8. forum rang 4 junkyard 9 augustus 2019 20:36
    quote:

    Economische Vluchteling schreef op 15 april 2019 18:10:

    [...]

    Thanks voor de input! Is inderdaad een lastig verhaal voor Intu, maar om de een of andere reden trekken de contraire verhalen mij altijd veel meer. Misschien is contrair beleggen wel bijna een masochistisch trekje? haha

    Mijn mooiste trades waren wel olie aandelen in de olie crisis, en financial na de Brexit. En zit overigens nog behoorlijk in Gazprom sinds 2016. Heb ook wel een goed gevoel bij commercieel vastgoed op dit punt, maar deze cyclus zal toch wat langer en taaier zijn dan ik initieel had gedacht.

    Wereldhave was ik wat te vroeg bij, maar gelukkig waren mijn initiële posities niet al te groot, gemiddeld zit ik er op 28,50 in nu (dankzij een paar trades en wat dividend (en natuurlijk flink bijkopen)) Wel een constante bleeder die het rendement in mijn portefeuille afgelopen jaar voor een deel drukt, maar om de een of andere reden ben ik blij dat ik goedkoop bij kan kopen. wel redelijk wat trade rondjes Vastned meegepakt tussen 31 en 35 euro, wat Wereldhave weer compenseert.

    Intu is een compleet ander risicoprofiel op dit moment, maar dit is meer een klein gokje voor de lol voorlopig. Is het vastgoed vergelijkbaar met Klepierre of Eurocommercial, qua fair value NIY buiten de distressed markt om?
    Sorry, EV, kon het niet laten om hier weer aan te denken.

    Een masochistische rit, dat zeker, sinds 15 april 2019 is Intu zo'n 65% omlaag. Overname klinkt nu als wishful thinking, ter compensatie van het verlies.

    Ook de WHV forumleden hier dachten 15 april dat het niet verder kon dalen dan het 'bizar lage' niveau van 25, het zou alleen maar omhoog kunnen. Ik wil overigens niet mijn gelijk halen, dit scenario had ik namelijk ook niet verwacht.
  9. seadoc 10 augustus 2019 09:49
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 9 augustus 2019 14:00:

    Wat heeft Wereldhave Belgium voor panden?
    Wereldhave Belgium is een beursgenoteerde onderneming en richt zich bij nieuwe investeringen voornamelijk op winkelcentra. De retailportefeuille bevat winkelcentra in Luik, Nijvel, Doornik, Genk, Kortrijk en gemengde binnenstedelijke complexen te Gent en Waterloo. Daarnaast bevat de portefeuille kantoren in Antwerpen en Vilvoorde. De ontwikkelingsportefeuille bevat renovatie en uitbreidingen van winkelcentra in Doornik, Luik en Waterloo.

    www.wereldhavebelgium.com/portfolio/w...

4.713 Posts
Pagina: «« 1 ... 122 123 124 125 126 ... 236 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Wereldhave voorziet beperkte winstgroei dit jaar

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links