Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gold World Spot (USD) IND:XAUUSD.FXVWD, XC0009655157

  • 2.380,39 18 apr 2024 16:57
  • +19,40 (+0,82%) Dagrange 2.361,43 - 2.392,82
  • 0

Fysiek Goud, Zilver en Platina

76 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 oktober 2020 17:18
    Centrale banken stappen uit duur goud

    Door Johan Wiering
    Updated 22 min geleden
    58 min geleden in FINANCIEEL

    Centrale banken hebben in het derde kwartaal voor het eerst in een decennium per saldo goud verkocht, vooral omdat China en Rusland hun aankopen staakten. Bovendien kunnen landen de verkoopopbrengsten tegen topprijzen goed gebruiken, omdat de coronacrisis voor een enorme financiële strop zorgt.

    De leverancier van financiële data Refinitiv meldt dat centrale banken netto 13 ton aan goud hebben verkocht, na in voorgaande kwartalen per saldo grofweg tussen 100 en 200 ton te hebben gekocht. Verkopers boekten een fraaie winst, want begin augustus tikte de goudprijs een record van $2067 per troy ounce aan. Goud profiteerde van de angst voor de coronapandemie en de enorme stimuleringsmaatregelen door centrale banken.

    Juwelen

    De vraag naar fysiek goud zakte in het derde kwartaal met 30% naar 562 ton, vanwege zowel de hoge prijs als de economische malaise. In de grootste juwelenmarkten China en India vonden dalingen van 21% respectievelijk 7% plaats. Dat was overigens wel minder stevig dan in het voorgaande kwartaal als gevolg van de heropening van hun economieën.

    De netto-instroom in goudbeleggingen viel vergeleken met het voorgaande topkwartaal wel terug, maar bleef op een hoog niveau van 282 ton. De vraag naar goudstaven was met 97 ton, een terugval van 20%, juist het laagst sinds de financiële crisis van 2009.
  2. sunyata 27 oktober 2020 10:43
    Maar kan de goudprijs op lange termijn iets anders doen dan stijgen tov het te massaal bijgedrukte fiat-geld? Vroeg of laat moet er door al die extra miljarden toch een zware inflatie komen die goed uitdraait voor goud? Aandelen krijgen het zwaar door de stagnerende economie, overheden moeten banken redden, vastgoed kan klappen krijgen... Waar moet een mens heen met zijn geld tijdens stagflatie?

    Ik gok goud (en zilver nog meer), maar 100% zeker is het niet.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 oktober 2021 18:36
    Politie vindt honderden kilo’s zilver in witwasonderzoek
    1 uur geleden
    in BINNENLAND

    MAASDRIEL - De politie heeft in een tuin in Maasdriel honderden kilo’s zilver gevonden. De zilveren staven zaten verstopt in vijf boxen onder de grond. Het zilver werd gevonden tijdens een zoektocht naar verborgen ruimtes in het kader van een onderzoek naar witwassen en belastingontduiking.

    Vrijdag vielen politie, FIOD, Belastingdienst en het Openbaar Ministerie binnen op zeven adressen in Maasdriel in Gelderland en Meierijstad in Brabant. Toen werden drie mensen opgepakt. Maandag zijn nog eens vier verdachten gearresteerd, aldus de politie. Zij zouden via verschillende bedrijven geld witwassen.

    Tijdens het onderzoek, dat volgens de politie nog in volle gang is, zijn veel kostbaarheden gevonden. Ook zijn verboden wapens aangetroffen. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op banktegoeden en veel onroerend goed. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
  4. forum rang 6 Rowi62 4 januari 2023 09:26
    Mijn verhaal:
    In 2014 wilde ik mijn vermogen wat beschermen tegen inflatie. Ik wilde namelijk een flink aantal jaren van mijn spaargeld leven en dan pas mijn pensioen opvragen. Ik las dat goud hier de oplossing voor zou zijn. Issue was wel toen dat je dan 990 EUR betaalde voor een munt van 31,1 gram (Troy Ounce). Was dat niet erg hoog al ??
    Ik besloot om 10% van mijn bezittingen hier voor te gebruiken.

    Ik kocht online 1 kangaroo bij goudpensioen om het proces te bekijken. Dat ging goed. In Duitsland was het online stukken voordeliger en dus probeerde ik 9 pandas bij Auragentum. In twee maal omdat boven de 5000 er een dure verzekering bij moest.
    Daarna 5x lunar II Horse bij Aschhoff de specialist in DE en nog wat leuke andere munten voor de afwisseling.
    De jaren erna bleef ik kopen en opslaan bij de Nederlandse Kluis. De 10% is mede door de waardestijging veel hoger uitgekomen.

    Nu met de inflatie ouderwets hoog is de goudprijs 1850 en is alles dus verdubbeld in 8 jaar. Dat is een rendement van 9%. (72/p regel)

    Oh ja , wel opgeven bj box 3.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 augustus 2023 07:50
    Nederlander gearresteerd in Zambia na vondst privéjet vol geld en ’goud’

    Marcel Vink
    36 min geledenin Binnenland

    Lusaka - Een Nederlander is deze week gearresteerd in Zambia nadat opsporingsdiensten in het land een vliegtuig hadden ontdekt waarin miljoenen dollars, wapens en munitie waren verstopt. Ook lag er in het privévliegtuig veel goud, dat na onderzoek nep bleek te zijn.

    Dat melden media in het Afrikaanse land. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon donderdag geen nadere informatie geven over een arrestatie van een landgenoot na het bizarre voorval.

    Het privévliegtuig dat werd doorzocht was afkomstig uit de Egyptische hoofdstad Caïro. Autoriteiten voerden een controle uit nadat ze argwaan kregen en kwamen al snel even bijzondere als alarmerende smokkelwaar tegen. Er werd in totaal 5,7 miljoen dollar aan contant geld aangetroffen, vele honderden goudstaven (die na onderzoek nep bleken te zijn), meerdere pistolen en 126 patronen. Directeur-generaal Nasun Banda van de Zambiaanse drugshandhavingscommissie zei op een persconferentie in hoofdstad Lusaka dat er in totaal tien mensen zijn aangehouden. Naast de Nederlander zijn dat zes Egyptenaren, een Spanjaard, een Let en een Zambiaan.
    127,2 kilogram

    „Op basis van informatie die we binnenkregen hebben we samen met agenten van verschillende wetshandhavingsinstanties deze operatie uitgevoerd”, zei Banda, onder andere in het medium Lusaka Times. „Dat heeft geresulteerd in de beslagname van een behoorlijke hoeveelheid materiaal.” Volgens de directeur-generaal ging het qua wapens om vijf pistolen en zeven magazijnen, plus de grote hoeveelheid munitie. De ruim 600 vervalste goudstukken hadden een gewicht van 127,2 kilogram. Ook werd er apparatuur aangetroffen om het goud te meten en wegen.

    Zambia’s minister voor Mijnbouw en Ontwikkeling van Mineralen, Paul Kabuswe, zei dat na onderzoek duidelijk werd dat de goudstaven bestaan uit een mengsel van koper, zink, tin en nikkel, waarna een gouden coating is gebruikt om ze echt te laten lijken. De miljoenen dollars zijn in beslag genomen en ondergebracht bij de Bank of Zambia. Ook het privévliegtuig zelf is geconfisqueerd. Het was maandag vertrokken vanuit Caïro en landde in de avond op Kenneth Kaunda International Airport.
  6. Jopieklaploper 3 oktober 2023 09:40
    Goud en zilver zullen de komende jaren blijven dalen. De safe haven functie van goud is verloren aan bitcoin dus dit betekent dat de normale stijging van goud bij recessie/oorlog(sdreiging) ed nooit weer zal geschieden. De rentes zullen blijven stijgen in de VS Erwordt zelfs gespeculeerd dat de rente kan oplopen naar 7 of 8%.

    Als dit gebeurt dan zal goud teruggaan naar een koers van omtrent de $1200 per ounce en zilver zal dan op lange termijn rond de $14 per ounce gaan noteren.

    Het is niet anders en we zullen moeten gaan leven met veel lagere goud en zilverprijzen dit heeft niks te maken met manipulatie het is gewoon de economische werkelijkheid.

    Ook voor de euro gaat een amerikaanse rente van 8% desastreuze gevolgen hebben (dit is dan weer enigzins goed nieuws voor EU burgers die deze metalen bezitten want de metaalprijzen in euros zullen minder dalen hierdoor), dit gaat ervoor zorgen dat de euro zeer fors zal verliezen tov de US dollar. Ik verwacht een euro van 0,7 tov de dollar dus 70 dollarcent voor 1 euro op zeer korte termijn.

    Gelukkig is de inflatie bedwongen (2023 slechts 0,2% inflatie in Nederland en voor 2024 wordt zelfs deflatie verwacht)

    Toch denk ik dat wanneer de euro nog pakweg 35% waarde verliest tov de us dollar we wel wat inflatie zullen krijgen in de eurozone, waarschijnlijk zelfs boven de 2% inflatie.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 oktober 2023 12:17
    Koffer vol goud aangetroffen in auto, man aangehouden

    Onze redactie
    53 min geledenin Binnenland

    Bathmen - Een automobilist is donderdagavond staande gehouden door de politie. Reden daarvoor was een koffer met goud die de man bij zich had.

    Agenten van de Landelijke Eenheid controleerden rond 23.00 uur de auto op de rijksweg A1 bij Bathmen, wat niet ver van Deventer ligt. De reden voor de controle is niet bekend, maar tijdens de controle werd een grote koffer vol goud in baren en gouden sieraden aangetroffen.

    Alles bij elkaar had het goud een gewicht van meer dan 20 kilo. De waarde van zo'n hoeveelheid loopt al snel tot de 1,5 miljoen euro.

    De man werd aangehouden, omdat hij hij met zijn verklaring twijfels opriep bij de agenten. Dat ondanks het feit dat hij wel de juiste papieren had. De hoeveelheid goud werd in beslag genomen voor onderzoek. Uiteindelijk mocht de automobilist zijn weg wel vervolgen.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 november 2023 13:56
    Man met metaaldetector vindt muntschat in Rosmalen
    1 uur geledenin Binnenland

    ROSMALEN - Een inwoner van Hoogkarspel (Noord-Holland) heeft met een metaaldetector in een akker in het Brabantse Rosmalen een muntschat uit de periode 1300 - 1400 gevonden. Het gaat om ruim 350 middeleeuwse zilveren munten, bevestigt de stadsarcheoloog van Den Bosch. Er zijn zeer bijzondere exemplaren onder. De gemeente Den Bosch wil pas volgende week meer over de vondst vertellen.

    Volgens vinder Jan Mathijssen is onder meer een munt uit Coevorden uit de grond gekomen. Zo'n munt zou in de hele wereld nog nooit gevonden zijn. Den Bosch gaat de muntschat exposeren in het Erfgoedcentrum in die stad.

    Mathijssen vroeg toestemming om op de akker in Rosmalen te gaan zoeken. Hij trof daar eerst enkele munten, maar in januari 2022 kwamen er ineens heel veel munten uit de bodem. Hij meldde de vondst bij de gemeente Den Bosch, waar Rosmalen bij hoort, en bij de PAN, de organisatie die bodemvondsten registreert. Daarop volgde uitgebreid onderzoek, waaruit bleek dat het om één van de grootste muntschatten uit die periode in Nederland ging.

    De munten zijn voor een groot deel geslagen in Brabant, Gelre, Vlaanderen, Holland en Luik. Mogelijk waren ze in bezit van een handelaar, die zijn geld in de grond heeft verstopt, aldus Mathijssen. "De kans dat je zoiets vindt is kleiner dan dat je de loterij wint", zegt de vinder. "Daarom zoek ik sindsdien vrijwel niet meer, zo'n grote vondst doe ik toch nooit meer." Over de waarde van de gevonden middeleeuwse munten is nog niets te zeggen.

    Bekijk ook:
    Schatzoekers in ban van ’miljardenbuit’ op zeebodem: ’Heilige graal van scheepswrakken’
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 november 2023 16:48
    ’Rembrandt onder de munten’ lag zeker 600 jaar in Brabantse grond

    Wilber Hack
    Aangepast: 46 min geleden47 min geledenin Binnenland

    ROSMALEN - Jeroen Mathijssen (44) uit Rosmalen heeft in de akker bij zijn woonplaats de vondst van zijn leven gedaan. Op 22 januari 2022 stuitte hij op een muntschat uit de periode 1300-1400. Daar zat volgens de vinder een ’Rembrandt onder de munten’ bij. Hij doelt op een munt uit Coevorden die nooit eerder gevonden werd.

    Archeologist Ronald van Genabeek heeft de vondst van ongeveer 350 zilveren middeleeuwse munten, die vrijdag naar buiten kwam, bevestigd. Het was de bedoeling dat ze volgende week geëxposeerd zouden worden in het Erfgoedcentrum van Den Bosch, maar dat is in overleg met Mathijssen nog even uitgesteld.
    ’Naar hoek gezogen’

    Twee jaar lang trok Mathijssen met zijn metaaldetector de polders rond Rosmalen in. Dat hij op 22 januari 2022 de bijzondere vondst deed, verbaasde hem niet. „Ik ben twintig jaar lang om 22.22 uur gaan slapen”, zegt de man, die voor zijn vondst geen detector nodig had. „Normaal loop ik rechte lijnen over een akker. Nu werd ik als het ware naar de hoek toe gezogen. Die was eerder omgeploegd. De meeste munten lagen aan de oppervlakte.”

    Een dag eerder voelde Mathijssen, die verdere publiciteit schuwt en niet op de foto wil, zich nog vermoeid en wilde hij er de brui aangeven. Op de valreep stuitte hij op Franse munt uit 1358. „Ik voelde meteen weer heel veel energie. Na een nachtje slapen werd ik naar de hoek getrokken waar ik ook die munt gevonden had. Er lag een vijftigtal munten zo in het zicht. Die waren voor een groot deel geslagen in Brabant, Gelre, Vlaanderen, Holland en Luik.”
    Loterij

    Volgens Mathijssen gaat het echt om een bijzondere vondst. De laatste van een dergelijke omvang was alweer tachtig jaar geleden in de buurt van Arnhem, zegt hij. Van de waarde heeft Mathijssen, die zijn vondst volgens de regels van het Portable Antiquities Netherlands (PAN) bij de gemeente Den Bosch meldde, geen idee. „Je wint makkelijker de loterij dan dat je een dergelijke vondst doet.”

    Bekijk ook:
    Lorenzo vindt goudschat in een weiland bij Hoogwoud: ’Vondst van de eeuw’

    Mathijssen verklaart dat de waarde hem niet interesseert. Hij maakte zich drukker om de vijftig munten die verdwenen zijn, waardoor de verzameling niet compleet is. „Een zoekmaat is buiten mijn medeweten en zonder toestemming van de eigenaar van de akker het veld op gegaan. Die heeft nog zo’n vijftig munten meegenomen, heb ik begrepen. Ik zou er heel wat voor over hebben om de verzameling weer compleet te hebben.”
    Opgedragen aan buurvrouw

    Volgens de wet komt Mathijssen voor de helft van de waarde van de munten in aanmerking. De andere helft is voor de eigenaar van de grond. Wie dat is, wordt niet bekend gemaakt. Ook al is de betreffende akker helemaal ’afgepiept’, de vrees bestaat dat er dan veel schatzoekers naar Rosmalen zullen trekken.

    Mathijssen werkt binnenkort mee aan een expositie van de munten. Wat hij er verder mee doet, is nog niet duidelijk. Hij draagt de vondst op aan zijn 78-jarige buurvrouw, die dementeert en een paar weken voor de vondst werd opgenomen. „Ze woonde in 1998 nog in het centrum van Den Bosch, ook in een straat waar een bijzondere vondst werd gedaan”, zegt Mathijssen, die er niet meer met de detector op uittrekt. Hij ziet niet meer zo goed. „Bovendien is het vrijwel uitgesloten dat ik nog eens zo’n vondst doe.”

    Bekijk ook:
    Opmerkelijk: hond graaft tijdens wandeling metalen doos met 400.000 euro op
76 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links