Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,962 16 apr 2024 17:35
  • -0,026 (-2,63%) Dagrange 0,952 - 0,979
  • 6.325.596 Gem. (3M) 6,4M

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts
Pagina: «« 1 ... 221 222 223 224 225 ... 322 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Berdientje 9 juli 2019 07:37
    HALLE - Biotechnologie Morphosys wil voor 15 miljoen euro een belang nemen in Vivoryon, het in Amsterdam genoteerde voormalige Probiodrug. Het gaat om een investeringsronde die later dit jaar plaatsvindt.

    Voor het bedrag verkrijgt Morphosys een niet nader genoemd minderheidsbelang in zijn branchegenoot. Ook krijgt het bedrijf het exclusieve recht op een licentie op een oncologische behandeling van Vivoryon.
    --------------------------------------

    (ABM FN-Dow Jones) Probiodrug heeft de naamswijziging in Vivoryon Therapeutics officieel doorgevoerd. Dit maakte het Duitse bedrijf met een Amsterdamse beursnotering woensdag voorbeurs bekend.

    Tijdens een jaarvergadering eind mei gingen aandeelhouders al akkoord met de naamswijziging.

    Het aandeel steeg dinsdag met 3,5 procent tot 5,28 euro.

    Door: ABM Financial News.

    June 12, 2019 01:24 ET (05:24 GMT)

    Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 9 juli 2019 18:54
    Bayer wil diergeneestak afsplitsen - media

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Bayer AG
    59,80 -0,23 -0,38 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)
    Bayer AG
    59,75 -0,23 -0,38 % Gruppo Borsa Italiana
    Elanco Animal Health Inc
    $ 33,88 0,51 1,53 % NYSE

    (ABM FN-Dow Jones) Bayer heeft Elanco benaderd voor een mogelijke fusie van hun diergeneestakken. Dit meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van een drietal bronnen.

    Analisten zouden de diergeneestak van Bayer waarderen op 6 tot 7 miljard euro.

    Overigens zou Bayer geen volledige verkoop nastreven, maar wel een belang willen houden.

    Elanco is een afsplitsing van Eli Lilly.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 10 voda 9 juli 2019 19:51
    Biotechbedrijf Paques boekt kleine winst

    Het biotechnologisch bedrijf Paques, gevestigd in het Friese Balk, heeft vorig jaar een beter resultaat geboekt dan de twee jaar ervoor. Het familiebedrijf, dat reactoren met micro-organismen verkoopt voor de zuivering van water en gas, boekte in 2018 een hogere omzet en nettowinst. Dat blijkt uit de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening 2018.

    'Zoals verwacht', stelt ceo Stephan Bocken in een toelichting. 'De afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in onze productie in groeiregio's: India, Noord-Amerika en in Maleisië en Thailand. Dat kostte veel geld - niet alleen investeringen in installaties, maar ook in personeel en opleidingen - maar het betaalt zich terug in meer omzet en hogere winst.'

    Omzet voor 95% in buitenland
    Paques heeft over 2018 een nettowinst geboekt van €1,3 mln tegen een verlies van €300.000 een jaar eerder. De omzet klom met 15% tot €95,4 mln. Ten opzichte van 2016 lag de omzet 36% hoger en was de nettowinst bijna anderhalf keer zo hoog. Het bedrijf verkoopt vooral installaties met bacteriën die kunnen leven in een anaerobe omgeving (zuurstofloos). Deze anaerobe bacteriën zetten organische verontreinigingen om in biogas, een duurzame brandstof.

    Pacues medewerkers aan het werk in het testlab in Balk.Foto: Jasper Juinen

    Klanten van Paques zijn de voedingsindustrie, de chemie, farmacie, de pulp- en papierindustrie, brouwerijen en de olie- en gassector. Het bedrijf telt 419 vaste banen, waarvan 279 in het buitenland. Het realiseert 95% van zijn omzet in het buitenland, waarvan 60% in Azië en 17% in Noord- en Zuid-Amerika.

    Familie Paques voor viervijfde eigenaar
    Paques is nog steeds - voor viervijfde - in handen van de familie Paques: van Jos Paques (70), zoon van oprichter Johan Paques, en zijn kinderen. 'Jos Paques draagt nu zijn eigendom over', aldus ceo Bocken.

    Johan Paques startte het bedrijf in 1960 als silobouwer en schakelde in de jaren zeventig over op de bouw van mestvergisters. In de jaren tachtig stapte hij over op de productie van zuiveringsreactoren met micro-organismen voor organisch vervuild water.

    Eenvijfde van het bedrijf is nog steeds eigendom van Susanne Klatten, één van de rijkste vrouwen van Duitsland en lid van de Duitse BMW-familie Quandt. Haar beleggingsbedrijf Skion belegt in bedrijven met duurzame technologie.

    fd.nl/ondernemen/1308079/biotechbedri...
  4. forum rang 10 voda 10 juli 2019 22:18
    J&J krijgt nieuwe proces om miljoenenboete

    Gepubliceerd op 10 jul 2019 om 20:54 | Views: 481

    LOS ANGELES (AFN/BLOOMBERG) - Medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) krijgt een nieuw proces in een zaak over talkpoeder. Eerder werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 417 miljoen dollar aan een vrouw omdat ze baarmoederhalskanker zou hebben gekregen door gebruik van het poeder. Het hof van beroep ging niet in die eerdere beslissing mee.

    Volgens de rechtbank in Los Angeles is er sprake van tegenstrijdig bewijsmateriaal met betrekking tot de claim. J&J zelf heeft altijd geroepen dat het poeder niet de oorzaak kan zijn van de baarmoederhalskanker.

    Een jury stelde de vrouw eerder in het gelijk en oordeelde dat J&J beter had moeten waarschuwen voor de risico's van babypoeder. Het bedrijf verloor al meerdere zaken om het poeder en moest al honderden miljoenen dollars ophoesten. Duizenden consumenten hebben claims ingediend.
  5. forum rang 10 voda 12 juli 2019 09:20
    Beursblik: KBC Securities verlaagt advies Kiadis

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Kiadis Pharma NV
    5,52 -0,055 -0,99 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN) KBC Securities heeft het advies voor Kiadis Pharma verlaagd van Kopen naar Accumuleren, terwijl het koersdoel fors neerwaarts werd bijgesteld van 20,50 naar 10,50 euro.

    Analist Lenny Van Steenhuyse merkte op dat de medische behoefte om klinische resultaten voor hematopoietische stamceltransplantaties (HSCT) te verbeteren hoog blijft, maar dat het sentiment rond bijkomende HSCT-therapieën op een dieptepunt zit, nadat het Italiaanse biotechbedrijf MolMed er niet in geslaagd is om de voorwaardelijke goedkeuring voor zijn genetisch gebouwde T-celtherapie Zalmoxis te verzilveren.

    Hoewel het klinische datapakket van Kiadis volgens Van Steenhuyse superieur blijft aan dat van MolMed, neemt hij een meer conservatieve houding aan ten aanzien van de vooruitzichten van ATIR101 op het gebied van regelgeving. Als gevolg van de grotere onzekerheid over de voorwaardelijke goedkeuring van ATIR101 door de markt in de EU, de verschuiving van potentiële commercialiseringstermijnen, de aanzienlijke verwatering van het aandeel en de stijgende kosten van de schuldenlast, verlaagde KBC het koersdoel en het advies.

    Het aandeel Kiadis Pharma koerste vrijdagochtend 0,4 procent lager op 5,56 euro.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  6. forum rang 10 voda 12 juli 2019 13:18
    Nederlands biotechbedrijf wijkt uit naar Canada

    Het Nederlandse biotechbedrijf Orca Therapeutics wijkt voor een belangrijk medisch onderzoek uit naar Canada, omdat de Nederlandse regelgeving volgens de onderneming te veel belemmeringen opwerpt. 'Het is ongelooflijk frustrerend', zegt Kees Groen, ceo van Orca Therapeutics.

    Ceo Kees Groen Foto: Orca Therapeutics

    Orca Therapeutics ontwikkelt een gentherapie tegen prostaatkanker. Bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, klagen al langer dat de wet- en regelgeving rond gentherapie in Nederland veel meer beperkingen opwerpt dan in andere Europese landen. Dat is volgens de bedrijven in toenemende mate een probleem, omdat gentherapie momenteel een doorbraak beleeft.

    Strenge milieutoets in Nederland
    In Canada kreeg Orca onlangs groen licht voor het testen van zijn gentherapie op 24 patiënten, een maand na het indienen van de aanvraag. Dat proces had in Nederland volgens Groen zeker een jaar geduurd. 'En dan nog was het ongewis geweest of we ook echt toestemming hadden gekregen.'

    Lees ook
    Nederland loopt investeringen voor gentherapie mis

    Gentherapie maakt het mogelijk nieuwe genetisch materiaal in te brengen bij patiënten, meestal om een 'defect' gen te repareren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde virussen. In Nederland is een strenge milieutoets van kracht, omdat de gemodificeerde virussen in theorie in het milieu terecht kunnen komen en daar ongewenste effecten zouden kunnen veroorzaken.

    Uniqure al eerder weg
    Overheden in andere Westerse landen' menen dat er nauwelijks sprake is van een risico op 'besmetting' en kennen daarom een relatief eenvoudige milieucontrole. Het Nederlandse biotechbedrijf Uniqure verplaatste al eerder een groot deel van zijn activiteiten van Amsterdam naar de Verenigde Staten, mede vanwege de strikte wet- en regelgeving in Nederland.

    Uniqure geldt als een koploper in gentherapie. Het bedrijf heeft een beurswaarde van meer dan €2 mrd. Orca Therapeutics is veel kleiner. De onderneming uit Den Bosch komt voort uit onderzoek bij het kankercentrum van het VUmc. Om zijn patiëntenonderzoek te financieren, haalde het bedrijf vorig jaar enkele miljoenen euro's op bij vermogende particulieren.

    'Tenenkrommend'
    'Tenenkrommend' noemt Tweede-Kamerlid Arne Weverling van de VVD de beslissing van Orca Therapeutics om zijn onderzoek in Canada voort te zetten. Volgens hem zet Nederland 'zichzelf op achterstand', met de complexe procedures rond gentherapie. 'Bedrijven zullen misschien niet meteen uit Nederland verhuizen, maar ze gaan wel in andere landen nieuwe vestigingen opzetten. Daardoor holt het Nederlandse systeem zichzelf uit.'

    Weverling ijverde eerder dit jaar in de Tweede Kamer voor versoepeling van de Nederlandse wet- en regelgeving rond gentherapie. De Kamer nam deze maand ook een motie van hem aan waarin de regering wordt gevraagd 'zoveel mogelijk haast te maken' met de verbetering van het vergunningensysteem rond gentherapie. De motie kreeg de steun van vrijwel de hele Kamer.

    Gemengde reacties
    In de sector van farmaceutische bedrijven is gemengd gereageerd op de oproep van de Tweede Kamer om de regelgeving te verbeteren. De brancheorganisaties HollandBio en de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen spreken van goed nieuws. 'De ernst van de situatie is nu wel tot de politiek doorgedrongen', aldus Annemiek Verkamman van Holland Bio.

    Bij anderen overheerst echter teleurstelling. Marcel Kenter van het Paul Janssen Futurelab in Leiden vreest dat er weinig terecht komt van beloofde vereenvoudiging van de procedures en dat bedrijven blijven uitwijken naar het buitenland. 'Dat is tamelijk schandalig.' Volgens Kenter had de Kamer moeten aandringen op het aanpassen van de regelgeving, zodat de strenge toets op 'besmetting in het milieu' was komen te vervallen.

    fd.nl/ondernemen/1308479/nederlands-b...
  7. forum rang 10 voda 12 juli 2019 19:20
    Onderzoek naar asbest in babypoeder J&J

    Gepubliceerd op 12 jul 2019 om 18:34 | Views: 468

    LOS ANGELES (AFN) - Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten onderzoekt of Johnson & Johnson (J&J) het publiek heeft voorgelogen over mogelijke kankerrisico's rond het gebruik van babypoeder van het bedrijf. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

    Het medische concern is al meerdere keren veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan zieke gebruikers van het babypoeder, dat asbest zou bevatten. J&J moest daarvoor in totaal al meer dan 5 miljard dollar ophoesten. Het strafrechtelijke onderzoek is een nieuwe wending in de kwestie.

    J&J verkoopt al decennia babypoeder, maar het bedrijf verdient inmiddels veel meer geld met andere producten zoals medicijnen. Het bedrijf houdt al lang vol dat uit eigen testen niets is gebleken van risico's door het gebruik van babypoeder. Asbest zou daarbij nooit zijn gevonden.

    Uit interne stukken die bij de rechtbank zijn ingediend zou echter blijken dat het bedrijf mogelijk al sinds de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw op de hoogte was van de aanwezigheid van asbest én de bijbehorende gezondheidsrisico's. Wetenschappers in dienst van het bedrijf waarschuwden voor de juridische gevolgen daarvan, zo kwam onlangs aan het licht.

    J&J zegt geld opzij te hebben gezet voor juridische kosten, maar niet hoeveel. Bloomberg schat dat de kosten aan schikkingen kunnen oplopen tot 15 miljard dollar. Volgens het bedrijf is er geen sprake van aansprakelijkheid omdat alle producten van het bedrijf veilig zouden zijn.
  8. [verwijderd] 13 juli 2019 21:52
    ..Geheugenverlies door nieuw Alzheimer-medicijn: Nederlands onderzoek direct gestopt
    Een grootschalige, internationale studie naar een middel tegen Alzheimer heeft een forse knauw opgelopen. Onderzoekers in Amsterdam moesten direct een streep door een veelbelovend medicijn zetten omdat het bij patiënten niet tot een verbetering, maar tot een verslechtering van het geheugen zou leiden. Geneesmiddelenontwikkelaar Novartis, opdrachtgever van het onderzoek, bevestigt het nieuws tegen deze site en reageert zwaar teleurgesteld. ,,Dit is een tegenslag.”

    Sebastiaan Quekel 13-07-19, 19:47 Laatste update: 21:03
    34
    5
    Het onderzoek werd gehouden in het Brain Research Center in Amsterdam en Den Bosch, een nieuw centrum waar verschillende medicijnen worden getest op patiënten die wel of geen Alzheimer hebben.

    Lees ook
    Jacqueline bezoekt regelmatig de dementerende Bets. Zorg jij ook voor iemand met dementie?
    PREMIUM
    Jacqueline bezoekt regelmatig de dementerende Bets. Zorg jij ook voor iemand met dementie?
    Lees meer
    Tabletten
    Het doel van dit zogeheten ‘Generation-onderzoek’ was om vast te stellen of het nieuwe medicijn - tabletten die de aanmaak van alzheimer-eitwitten afremmen - het ontstaan van alzheimerklachten- en symptomen kan voorkomen bij mensen met een genetisch verhoogd risico op Alzheimer. De studie zou maximaal acht jaar duren en bijna iedereen boven de 65 jaar kon zich ervoor aanmelden.

    Uit diverse evaluaties bleek echter dat het medicijn, CNP520 ofwel umibecestat, een averechts effect had: er was sprake van grotere achteruitgang van geheugen bij mensen die het medicijn kregen, dan bij mensen die gewoon placebo toegediend kregen. Novartis kon daarom niet anders dan het onderzoek per direct stopzetten. Brain Research Center reageert teleurgesteld, maar zegt er alle begrip voor te hebben.

    ,,De gezondheid van deelnemers staat altijd voorop en wij staan dan ook achter de beslissing”, laat de organisatie weten. ,,Ondanks dat vinden wij het een teleurstellende ontwikkeling voor deelnemers aan het onderzoek en hun studiepartners.” Alle deelnemers zijn gisteren persoonlijk geïnformeerd, onder wie ook Kees Tanis uit Zaltbommel.

    ‘Wetenschap vooruit helpen’
    Tanis vierde onlangs zijn 65e verjaardag en besloot, na wikken en wegen, zich voor het onderzoek op te geven. Maandag liet hij in de vestiging in Den Bosch dna afnemen om vast te stellen of hij een verhoogd risico op Alzheimer heeft en dus geschikt is om aan de studie mee te doen.

    ,,Ik heb daar lang over nagedacht, want het is nogal een ingrijpend gebeuren. Je moet heel wat testen ondergaan, krijgt een ruggenprik, moet je vrienden en partner erbij betrekken die je in de gaten moeten houden. Er komt best veel bij kijken. Toch besloot ik het te doen. Als niemand aan dergelijke onderzoeken wil meedoen, komt er nooit vooruitgang in de strijd tegen dit soort ziektes.”

    Tegenslag
    Gisteren werd Tanis door Brain Research Center gebeld met de mededeling dat de hoofdsponsor de stekker eruit heeft getrokken en het onderzoek is stopgezet. Aleyd Dost, medisch directeur bij Novartis, erkent dat dit een tegenslag is. ,,Het blijkt maar weer dat Alzheimer een zeer complexe ziekte is, een heel moeilijk gebied om in te opereren. Het laat ook zien dat de behoefte aan een oplossing zeer groot is.”

    Volgens Dost heerste er grote teleurstelling onder de onderzoekers en de deelnemers. ,,Maar ook hier leren we weer van. We gaan net zo lang door tot er een medicijn is tegen Alzheimer. We zullen niet rusten. Het onderzoek naar middelen tegen alzheimer en andere neurologische aandoeningen gaat gewoon door”, klinkt het strijdbaar.

    Vierhonderd middelen
    Onderzoeken naar een medicijn tegen Alzheimer lopen al vele jaren. Zeker vierhonderd middelen werden al getest, maar faalden stuk voor stuk. ‘Aducanumab’ valt sinds kort ook onder die categorie. Een medicijn waar artsen grote verwachtingen van hadden, maar ook dit jaar flopte.

    Aducanumab moest achteruitgang in denkvermogen stopzetten. ,,Dit is een voorbeeld hoe het kan gaan met medicijnonderzoek, want na de fase 1 studie is er een tweede, wereldwijde studie opgezet. Die studie is nog niet helemaal afgerond, maar we hebben nu al besloten deze stop te zetten. Uit interimanalyse bleek dat het niet zinvol was om door te gaan, omdat het medicijn niet beter werkte dan placebo”, meldt neuroloog Niels Prins van het VUmc Alzheimercentrum.

    ‘We waren er beroerd van’
    Dat terwijl de hersenscans in de eerste studie lieten zien dat mensen die alzheimereiwit hadden na een jaar behandeling dit eiwit kwijt waren. ,,Het eiwit was dus afgebroken, maar helaas werd de achteruitgang van denkvermogen niet stopgezet. Je hebt altijd een groot onderzoek nodig om resultaten bij kleine groep te bevestigen. Dat was heel teleurstellend. We - de onderzoekers - waren er echt beroerd van.”

    Of al die geflopte onderzoeken en medicijnen niet demotiverend werken? ,,Nee hoor, juist niet”, zei arts Paul Dautzenberg eerder tegen deze site. Hij doet al twintig jaar onderzoek naar Alzheimer. ,,Al die falende middelen zeggen ons ook iets. Ik denk echt dat we nu middelen aan het testen zijn met een kans van slagen. Het zal waarschijnlijk een combinatie worden van een pil en een vaccinatie, maar over tien jaar zijn we er. Dan is er een medicijn tegen Alzheimer.”

    Dementie
    In Nederland kampen ruim 270.000 mensen met een vorm van dementie. Door de vergrijzing zal dat aantal de komende jaren flink stijgen, naar verwachting tot ruim 620.000 in 2050. Een op de vijf Nederlanders loopt risico op enig moment dement te worden.

    Dementie is een verzamelterm voor de verslechtering van de geestelijke vermogens. De meest voorkomende oorzaak is de ziekte van Alzheimer.".."

    www.ad.nl/binnenland/geheugenverlies-...
  9. forum rang 8 lucas D 15 juli 2019 00:27
    14 juli 2019
    Galapagos sluit megadeal met Amerikaans Gilead

    Mechelen - Biotechnoloog Galapagos heeft een megadeal gesloten met samenwerkingspartner Gilead Sciences. Het Amerikaanse farmaconcern zal de komende tien jaar geen overnamebod doen op Galapagos, maar koopt inzage en toegang tot de huidige en toekomstige onderzoeks- en klinische programma's van de onderneming. Ook vergroot Gilead zijn aandelenbelang.

    Gilead betaalt 'upfront' bijna 4 miljard dollar en investeert 1,1 miljard dollar in aandelen Galapagos. Daarmee groeit de deelneming van 12,3 procent naar 22 procent. Voor de aandelen legt Gilead 140,59 euro per stuk neer, bijna 10 procent meer dan de slotkoers van Galapagos op vrijdag. Op termijn kan Gilead zijn belang nog vergroten tot 29,9 procent.

    Het gaat volgens Galapagos-topman Onno van de Stolpe om de grootste deal in zijn soort in deze branche ooit. Hij en topman Daniel O'Day van Gilead zijn het erover eens dat beide bedrijven elkaar goed aanvullen. Zo kan Galapagos de expertise van Gilead rond het op de markt brengen van producten goed gebruiken.
    Zelfstandigheid
    Ook belangrijk is dat Galapagos door de deal zelfstandig kan blijven, zeggen de twee topmannen in een toelichting. Ze denken dat de samenwerking, waarvoor is gekozen, "meer waarde" kan creëren dan een echte overnamedeal. "Ik denk ook niet dat ik met een overnamebod akkoord zou zijn gegaan", aldus Van de Stolpe. Over een dergelijk voorstel is volgens hem nooit gesproken.

    Galapagos gaat de extra middelen inzetten om zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uit te breiden en te versnellen. Gilead en Galapagos zijn ook overeengekomen om de bestaande afspraken voor de ontwikkeling en commercialisering van het kandidaat geneesmiddel filgotinib, voor reuma en andere ontstekingsziekten, aan te passen. Galapagos gaat een groter deel van de commercialisatie in Europa voor haar rekening nemen.

    De Amerikanen krijgen dus toegang tot de onderzoeksdivisie van Galapagos, die nu meer dan 500 wetenschappers telt en op termijn waarschijnlijk zo'n 1000, en ook tot Galapagos' onderzoeksplatform. Gilead zal ook twee personen voordragen die in de raad van bestuur van Galapagos zullen plaatsnemen na de afronding van deze transactie. Galapagos heeft in die raad zowel zijn uitvoerende topman als commissarissen zitten.
    Galapagos en Gilead werkten al nauw samen bij de ontwikkeling van filgotinib. Ze zijn van plan om voor het einde van het jaar de vergunningsaanvragen voor het kandidaat-geneesmiddel in te dienen in Europa en de Verenigde Staten. Gilead betaalde eerder honderden miljoenen aan Galapagos, in ruil voor de Amerikaanse verkooprechten van het middel.

    www.telegraaf.nl/financieel/818247281...

  10. forum rang 10 voda 15 juli 2019 06:36
    Dear Forum,
    It is with great pride and joy that I can announce today’s transformative collaboration with Gilead. Pride, because the deal is all about innovation, the platform and pipeline that Galapagos has built over its 20 years of existence. This is truly valued by Gilead and reflected in the deal. Joy, because we secured the long term independence of the company in this alliance. Independence to determine our own programs, our disease focus and our own destiny. Dan O’Day and I have spent a lot time discussing the bigger framework of how the companies can work best together. We both believe that an independent Galapagos is best to harbor the innovation and maximize the future delivery of further new mode of actions. Independence and innovation to deliver value to all stakeholders.
    There is a lot of trust between the teams of the two companies, bonds that will be strengthened by close scientific collaboration, with no boundaries and no limits. Together to jointly deliver the best medicines to patients and show the world how two science based companies can do things differently to the benefit of society, employees and investors.
    Best wishes,
    Onno

    Bron:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1332889/11/Ber...
  11. forum rang 10 voda 15 juli 2019 06:42
    ‘Fantastisch resultaat’
    Thieu Vaessen
    Amsterdam
    ‘We schrijven geschiedenis’, zegt Onno van de Stolpe, topman van Galapagos, over de intensieve samenwerking die zijn biotechbedrijf is aangegaan met het Amerikaanse farmabedrijf Gilead. Het voorschot van $5,1 mrd (€4,5 mrd) dat Galapagos ontvangt, is veruit het grootste dat een farmaceutisch concern ooit heeft betaald voor een alliantie met een biotechbedrijf.
    Met dit akkoord is een mogelijke overname van Galapagos van de baan? ‘Ja. We kunnen zelf blijven bepalen welke onderzoeken we wel en niet doen. De onafhankelijkheid van onze wetenschap is nu gegarandeerd. Daar ben ik enorm blij mee.’
    ‘Deze deal is ook een beloning voor wat we de voorbije twintig jaar aan innovatie hebben opgebouwd. Een fantastisch resultaat. Bij het voorschot dat we ontvangen, valt alles in het niet. En Gilead is een partner die wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel heeft staan. Het onderlinge vertrouwen is enorm, ook op persoonlijk vlak.’
    Galapagos ontvangt €4,5 mrd. Wat gaat u daarmee doen? ‘We gaan onze uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling verdubbelen. Verder moeten we nog invullen waar we dit kapitaal aan gaan besteden. Daar nemen we onze tijd voor.’
    U hebt zelf weleens gesuggereerd dat uw eigen vertrek nabij is. Zijn daar afspraken over gemaakt? ‘Gilead heeft deze deal gesloten met het Galapagos-bestuur voor ogen. Ze verwachten dat onze topmensen aan boord blijven. Dat willen wij ook. De kans is dus groot dat ik langer bij Galapagos betrokken blijf.’

    fd.nl/ondernemen/1308659/succesvol-ga...
  12. forum rang 10 voda 15 juli 2019 06:44
    Succesvol Galapagos ontgroeit uitvindersfase

    Farmaconcern Gilead kiest voor samenwerking met Nederlands-Belgisch biotechbedrijf dat de beschikking krijgt over een ijzersterke kas.

    In het kort

    Topman Van de Stolpe heeft zich met succes verzet tegen een mogelijk overnamebod

    Gilead kiest voor samenwerking om toegang te krijgen tot nieuwe veelbelovende medicijnen

    Galapagos moet straks wetenschappelijke creativiteit zien te combineren met harde commercie

    Topman Onno van der Stolpe van Galapagos hamert er al jaren op. Zijn biotechbedrijf moet zelfstandig blijven. Daarom riep hij bijvoorbeeld op nieuwjaarsbijeenkomsten zijn aandeelhouders steevast op tegen een overnamebod te stemmen, mocht dat er komen. 'Natuurlijk allemaal tegenstemmen. Galapagos gaat goed. We moeten het feestje niet laten versjteren door een farmabedrijf.'

    Die oproep hoeft Van de Stolpe de komende tien jaar niet meer te herhalen. Galapagos breidt zijn samenwerking met het farmaconcern Gilead sterk uit, en in ruil daarvoor beloven de Amerikanen de komende tien jaar geen overnamepoging te doen. De positie van Gilead is nu zo sterk dat een overnamebod van een ander farmabedrijf bij voorbaat kansloos is.

    Galapagos behoudt Europese rechten

    Het akkoord biedt Galapagos de kans uit te groeien tot een zelfstandige verkoper van geneesmiddelen - een diepgekoesterde wens van Van de Stolpe en zijn medebestuurders. In de alliantie behoudt Galapagos de Europese verkooprechten op zijn experimentele medicijnen.

    Dankzij het voorschot van €4,5 mrd dat Gilead betaalt, beschikt Galapagos straks ook over een kaspositie waarvan andere biotechbedrijven alleen maar kunnen dromen. De Nederlands-Belgische onderneming kan nu volop investeren in nieuw onderzoek en kan zelf kleinere branchegenoten gaan inlijven.

    Gilead beschikt over $30 mrd aan kasgeld

    Met een slordige $30 mrd aan kasgeld had Gilead ook gemakkelijk voor de aanval kunnen kiezen en een lucratief overnamebod kunnen doen, zoals dat in de farmaceutische industrie gebruikelijk is. Twee jaar geleden nam Gilead bijvoorbeeld voor €12 mrd het Amerikaanse biotechbedrijf Kite over.

    Gilead kiest nu voor een andere weg. De keuze voor een alliantie is waarschijnlijk deels ingegeven door de oppositie van Van de Stolpe tegen een mogelijke overname. Een overnamebod had betekend dat Gilead de confrontatie had gezocht met het Galapagos-bestuur.

    Gilead heeft dringend behoefte aan een pijplijn met nieuwe veelbelovende experimentele middelen.Foto: Reuters

    Overnamepremies zijn sterk opgelopen

    Wat Gilead mogelijk ook heeft weerhouden van een overnamebod, is dat het aankopen van Galapagos in de papieren was gaan lopen. De beurswaarde van het biotechbedrijf is dit jaar namelijk hard gestegen, tot de €7 mrd. Bovendien zijn de overnamepremies die farmabedrijven eerder dit jaar voor andere biotechbedrijven hebben moeten betalen, opgelopen tot wel 100%. Een overnamebod van €14 mrd op Galapagos was Gilead misschien toch te gortig.

    Gilead wint ook iets door nu te kiezen voor vergaande samenwerking in plaats van een overname. Dat is toegang tot nieuwe experimentele geneesmiddelen die in de toekomst kunnen uitgroeien tot succesnummers. Bij een overname was de kans groot geweest dat veel belangrijke wetenschappers van Galapagos waren vertrokken en het onderzoeksprogramma was doodgebloed.

    Tragisch kant aan succes

    En Gilead heeft dringend behoefte aan een pijplijn met nieuwe veelbelovende experimentele middelen. Het uitblijven van nieuwe succesnummers heeft de koers van het concern flink onder druk gezet: de waarde van het aandeel Gilead halveerde de afgelopen vier jaar bijna. Met als gevolg dat zowel ceo John Milligan als voorzitter John Martin vertrokken. Het akkoord met Galapagos is een van de eerste wapenfeiten van de nieuwe topman Daniel O'Day.

    Aan de moeilijke jaren die Gilead beleeft, zit een tragische kant. Het bedrijf ontwikkelde namelijk een revolutionair medicijn tegen hepatitis-C - een gevreesde virusziekte - waardoor behandelde patiënten in relatief korte tijd genezen. Dat was een geweldig medisch succes. Maar commercieel gezien was het een lastiger verhaal, aangezien patiënten niet terugkeerden. In dat opzicht zijn geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld reuma veel lucratiever gebleken, omdat patiënten de medicijnen soms tientallen jaren lang moeten gebruiken.

    Reumamedicijn filgotinib

    Reuma vormt het belangrijkste speerpunt van het samenwerkingsverband van Gilead en Galapagos. Niet onbelangrijk is dat Van de Stolpe een grotere rol heeft bedongen voor Galapagos voor de verkoop van het reumamedicijn filgotinib in Europa. Die verkoop gaat mogelijk al dit jaar van start. De grotere rol stelt Galapagos in staat een eigen commerciële organisatie op te bouwen.

    Het betekent dat het Nederlands-Belgische biotechbedrijf de uitvindersfase ontgroeit. De onderzoekers krijgen gezelschap van verkopers, mannen en vrouwen die commerciële doelen willen realiseren en die vaak minder warm lopen voor kostbaar wetenschappelijk pionierswerk. Veel farmabedrijven hebben dan ook moeite op die twee disciplines te combineren. De toekomst moet leren of wetenschappelijke creativiteit en winstmaximalisatie bij Galapagos wel samengaan.

    fd.nl/ondernemen/1308659/succesvol-ga...
  13. Berdientje 15 juli 2019 07:23
    MECHELEN - Biotechnoloog Galapagos heeft een megadeal gesloten met samenwerkingspartner Gilead Sciences. Het Amerikaanse farmaconcern zal de komende tien jaar geen overnamebod doen op Galapagos, maar koopt inzage en toegang tot de huidige en toekomstige onderzoeks- en klinische programma's van de onderneming. Ook vergroot Gilead zijn aandelenbelang.

    Gilead betaalt 'upfront' bijna 4 miljard dollar en investeert 1,1 miljard dollar in aandelen Galapagos. Daarmee groeit de deelneming van 12,3 procent naar 22 procent. Voor de aandelen legt Gilead 140,59 euro per stuk neer, bijna 10 procent meer dan de slotkoers van Galapagos op vrijdag. Op termijn kan Gilead zijn belang nog vergroten tot 29,9 procent.
    Het gaat volgens Galapagos-topman Onno van de Stolpe om de grootste deal in zijn soort in deze branche ooit. Hij en topman Daniel O'Day van Gilead zijn het erover eens dat beide bedrijven elkaar goed aanvullen. Zo kan Galapagos de expertise van Gilead rond het op de markt brengen van producten goed gebruiken.

    Zelfstandigheid
    Ook belangrijk is dat Galapagos door de deal zelfstandig kan blijven, zeggen de twee topmannen in een toelichting. Ze denken dat de samenwerking, waarvoor is gekozen, "meer waarde" kan creëren dan een echte overnamedeal. "Ik denk ook niet dat ik met een overnamebod akkoord zou zijn gegaan", aldus Van de Stolpe. Over een dergelijk voorstel is volgens hem nooit gesproken.

    Galapagos gaat de extra middelen inzetten om zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uit te breiden en te versnellen. Gilead en Galapagos zijn ook overeengekomen om de bestaande afspraken voor de ontwikkeling en commercialisering van het kandidaat geneesmiddel filgotinib, voor reuma en andere ontstekingsziekten, aan te passen. Galapagos gaat een groter deel van de commercialisatie in Europa voor haar rekening nemen.

    Onderzoeksdivisie
    De Amerikanen krijgen dus toegang tot de onderzoeksdivisie van Galapagos, die nu meer dan 500 wetenschappers telt en op termijn waarschijnlijk zo'n 1000, en ook tot Galapagos' onderzoeksplatform. Gilead zal ook twee personen voordragen die in de raad van bestuur van Galapagos zullen plaatsnemen na de afronding van deze transactie. Galapagos heeft in die raad zowel zijn uitvoerende topman als commissarissen zitten.

    Galapagos en Gilead werkten al nauw samen bij de ontwikkeling van filgotinib. Ze zijn van plan om voor het einde van het jaar de vergunningsaanvragen voor het kandidaat-geneesmiddel in te dienen in Europa en de Verenigde Staten. Gilead betaalde eerder honderden miljoenen aan Galapagos, in ruil voor de Amerikaanse verkooprechten van het middel.

  14. forum rang 10 voda 15 juli 2019 12:51
    Video: heel positief nieuws voor Galapagos

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    149,25 21,10 16,47 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft een heel goede deal met Gilead gesloten. Dit zei analist Corne van Zeijl van Actiam voor de camera van ABM Financial News.

    Er zit volgens Van Zeijl echter ook "een negatieve kant" aan het verhaal voor beleggers. De overnamekansen voor Galapagos zijn "nihil" geworden.

    Al met al meent de analist echter dat het positief nieuws is voor Galapagos.

    www.youtube.com/watch?v=4XcWz5I_jqg

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 10 voda 15 juli 2019 12:51
    Beursblik: KBC Securities verhoogt koersdoel Galapagos

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    149,20 21,05 16,43 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN) KBC Securities heeft maandag het koersdoel voor Galapagos maandag verhoogd van 128,00 naar 145,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

    Volgens analist Lenny Van Steenhuyse heeft Galapagos een "royale deal" met Gilead getekend. Deze overeenkomst geeft volgens de analist Galapagos nog eens tien jaar de tijd om met zijn Amerikaanse partner programma’s na te streven terwijl het de mogelijkheid biedt om commerciële expertise te ontwikkelen in Europa.

    Onder de uitgebreide samenwerking ontvangt Galapagos een vooruitbetaling van 3,95 miljard dollar en investeert Gilead voor 1,1 miljard dollar in aandelen. Galapagos gaat deze middelen inzetten om haar R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen.

    Naar aanleiding van het nieuws over de investering van Gilead in Galapagos en een aanzienlijke kasinstroom tegen eind 2019, KBC Securities mikt op een instroom van 0,5 miljard euro, besloot de analist tot de koersdoelverhoging.

    Het aandeel Galapagos koerste maandag kort na opening 17,3 procent hoger op 150,55 euro.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
6.422 Posts
Pagina: «« 1 ... 221 222 223 224 225 ... 322 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Kostenstijging Pharming een tegenvaller

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links