Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De robots komen...!

183 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 10 juli 2019 10:03
    Dankzij een hoogtechnologisch gotensysteem uit Sint-Katelijne-Waver kweken landbouwers wereldwijd sla en kruiden letterlijk aan de lopende band. ‘Binnenkort kweken we zelfs cannabis in onze mobiele goten.’

    Kordaat grijpt een arbeider een krop sla vast. Hij ontdoet hem van de wortels en wat verlepte bladeren. Met een plastic zak errond komt de krop in een bak. Dat werkje kost de arbeider slechts 7 seconden. De ene krop na de andere werkt hij af, en naast hem zien we nog drie werknemers sla rooien bij de vleet. Dit is bandwerk.

    Letterlijk, want wanneer de vier arbeiders de goot waarin de kroppen sla zitten hebben leeggeplukt, glijdt ze verder en komt een nieuwe, volle goot in de plaats. Het slateeltbedrijf Goni uit Sint-Katelijne-Waver, bij Mechelen, hanteert het gotensysteem. In een klassiek ogende serre teelt eigenaar Nico Goossens (28) op de oppervlakte van een voetbalveld sla. Die staat niet in de grond, maar één meter hoger, in traag bewegende plastic goten.

    Het gotensysteem van Arvesta.
    Wanneer de pas kaalgeplukte goten wegschuiven van de arbeiders, worden ze automatisch schoongemaakt. Daarna gaan ze weer naar de achterkant van de serre. Daar plaatst een robotarm nieuwe plantjes in de goot, waarna de sla opnieuw aan de reis naar voren begint.

  2. forum rang 10 voda 3 juli 2020 12:48
    MMK Implements RPA Intellectual Robotisation Processes

    Within its Industry 4.0 strategic initiative, Magnitogorsk Iron and Steel Works is actively expanding the scope of its application of Robotic Process Automation technology. RPA, or software robotics, is an innovative technology that has already shown excellent results at MMK Group. This technology makes it possible to transfer the performance of a number of routine tasks to RPA robots, which allows the Company to improve the efficiency of its business processes and increase employee productivity.

    One example of successful RPA implementation is MMK's project to introduce a "smart" robot in the invoice payment process. This project was implemented by specialists from the RPA Competence and Innovation Centre of MMK-Informservice for use by MMK-Accounting Centre.

    The robot in this project has a unique function: it can independently make a decision on whether to continue processing a document or to pass it on to a live individual, based on the results of its analysis of words and phrases contained in the text. The textual information being processed is presented in a free, unstructured form, so it is not possible to set strict rules for text verification.

    The applied approach, based on text mining technology with subsequent "training" for the robot, allows the robot to carry out the task at the level of a human. Meanwhile, the number of erroneous decisions the robot makes decreases with each iteration. For now, the robot is used for processing incoming cash receipts and works with documents in the same way as a human would. The robot processes more than 200 documents per day, which significantly reduces the workload on employees responsible for this process.

    For many years, MMK has been a leader in the implementation of IT technologies among metallurgical companies in Russia. The integration of software robotics and technologies such as AI (artificial intelligence), ML (machine learning) and NLP (natural language processing) allows MMK to use RPA software robots to solve increasingly complex tasks.

    Source : Strategic Research Institute
  3. [verwijderd] 3 juli 2020 18:59
    quote:

    Kaiser schreef op 29 oktober 2019 03:50:

    Je pense qu'un jour les robots et intelligence artificielle finira par contrôler le monde et les êtres humains... Le film Terminator était une sorte d'avertissement... Regardez ceci

    ledialoguebelge.com/2019/10/28/voici-...
    Niet te geloven dat ze al zover zijn veel mensen zullen overbodig worden en studeren heeft geen zin meer.
  4. forum rang 10 voda 15 augustus 2020 16:35
    Robo-Messi vs. mensen-Messi

    Robothond Spot (rechts) en mensachtige robot Pepper in hun rol als cheerleader. Beeld: Youtube

    Het is vooralsnog een stip aan de horizon, maar sommige kenners verwachten dat een robotteam ooit een mensenteam zal verslaan in een potje voetbal. Ondertussen is het publiek al gerobotiseerd en wordt er gewerkt aan robotscheidsrechters. Is de mens straks slechts toeschouwer?

    Het publiek
    Vanwege de coronamaatregelen wordt er overal ter wereld gesport in nagenoeg lege stadions. Hoe vul je al die lege plekken? In Zuid-Korea is al geëxperimenteerd met afbeeldingen van fans die op karton zijn geprint en uitgesneden. Beetje koddige manier om een stadion te vullen.

    En in Japan hebben ze deze stadionleegte aangegrepen om een legertje robots te laten cheerleaden bij een honkbalwedstrijd. Zij aan zij staan de robothonden Spot en de mensachtige robot Pepper synchroon te dansen op de muziek die het stadion vult.

    Geen idee hoeveel invloed de robots daadwerkelijk hadden, maar stampend, dansend en zwaaiend met vlaggen zagen de robots thuisteam de Hawks winnen.

    Het is niet voor het eerst dat er wordt geëxperimenteerd met robots in een stadion. Eerder al bouwde de Zuid-Koreaanse honkbalclub Hanwha Eagles een tribune vol robots. De gezichten van de robots bestaan uit schermen waarop live de gezichten van thuiszittende fans te zien zijn. Van een afstand zijn ze er dan toch een beetje bij; ze kunnen de robots laten zingen en de wave laten doen.

    De scheidsrechter
    Steeds vaker wordt technologie ingezet om de sportregels te handhaven. In tennis, volleybal en cricket wordt al langer technologie gebruikt om de baan van de bal te volgen. En ook in de voetballerij leunen we tegenwoordig niet langer alleen op het oog van de scheidsrechter.

    Doellijntechnologie en de VAR, de extra scheidsrechter die buiten het veld aan de hand van videobeelden besluiten van de scheidsrechter toetst, zijn redelijk snel geïntegreerd in het spelletje.

    Ook in honkbal worden scheidsrechterlijke taken meer en meer gerobotiseerd. Neem de werper; die moet de bal óver de slagplaat en tussen knie- en ellebooghoogte gooien. Lukt dat niet, dan is de bal wijd. Gooi je vier keer wijd, dan mag de slagman vrij lopen naar het eerste honk.
    Niet zelden leiden besluiten van de scheidsrechter tot controverse. Inmiddels is de technologie zo ver dat de computer beter kan beoordelen hoe een bal wordt gegooid. Drie strikes en de scheidsrechter is out!

    De spelers
    Oké, het publiek is robotiseerbaar. En de scheidsrechter is robotiseerbaar. Maar de sporters zelf toch niet? Er zal toch niet ooit een robo-Messi komen?

    Hmmmm … In 2050 zal een gerobotiseerd elftal winnen van de wereldkampioen, zo luidt de ambitie van de organisatoren van RoboCup. Dat is de competitie waarin robots het op het voetbalveld tegen elkaar opnemen.

    Als je de robots nu ziet gaan, klinkt dat als een ridicuul streven. Wat een geklungel! Maar ja, geef robotisering, kunstmatige intelligentie, sensoren, het zelflerende vermogen van machines én het menselijke vernuft om dit alles te ontwikkelen dertig jaar om te rijpen en wie weet.

    Ter vergelijking: In 1985 stortte een team van drie studenten zich op de ontwikkeling van de schaakcomputer. Die zou het toch nooit winnen van de mens? Iets meer dan tien jaar later was deze eerste poging geëvolueerd tot IBM’s Deep Blue. Die zette ’s werelds grootste grootmeester Garri Kasparov mat.

    Nu is voetbal een andere spelletje. Het draait om fysiek, teamwerk, coördinatie, intuïtie, raffinement en meer van dat alles … Toch?

    Maar ja, dertig jaar. Robotpubliek, robotscheidsrechters en robotsporters, Wat gaan wij dan doen?

    fd.nl/futures/1353657/robo-messi-vs-m...
  5. forum rang 10 voda 2 september 2020 08:30
    Corona jaagt robotisering van de landbouw aan

    Het is vaker geroepen dat robots veel werk gaan overnemen in de land- en tuinbouw. Maar corona zorgt nu voor de doorbraak. De pandemie drukt boeren met hun neus op de noodzaak te investeren in robotisering van hun productie. 'Personeelsgebrek als gevolg van de corona is de aanjager' van deze nieuwe wereldwijde automatiseringsgolf in de landbouw, schrijven bankanalisten van ABN AmroABN€8,01-- in hun onlangs verschenen rapport Strijd om agrarische robots barst los.

    Helft meer octrooi-aanvragen
    'Het aantal octrooi-aanvragen voor robots in de land- en tuinbouw is afgelopen halfjaar met de helft toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren', ervaart de Nederlandse octrooi-specialist Rudi Riemens van EP&C Patent Attorneys. Alleen al in zijn praktijk gaat het om een golf van tientallen nieuwe patentaanvragen voor agrarische robots. 'Van collega's hoor ik hetzelfde', aldus Riemens.

    De paprikaplukrobot Sweeper waar Wageningen sinds tien jaar aan werkt, krijgt nu misschien een beslissend zetje in de rug van een nieuwe bladplukrobot. Foto: Sean Gallup/Getty Images

    Ook het Amerikaanse zakenblad Forbes, de Britse Financial Times, en andere buitenlandse media zien de initiatieven voor robotisering in de landbouw toenemen. Het Ierse onderzoeksbureau Research and Markets plakt er cijfers op: op de vleugels van de covid-19-epidemie vervijfvoudigt de wereldwijde markt voor agrarische robots de komende vijf jaar tot $20,3 mrd. ABN Amro hanteert wat andere definities en verwacht komende vijf jaar een verdubbeling van de wereldwijde agrarische robotmarkt van nu €6,2 mrd. 'Een groeispurt', aldus de bank.

    Zoveel goedkope arbeid
    Waarom kan opeens wel wat afgelopen jaren met horten en stoten bleef hangen in een eeuwige belofte? Het antwoord is volgens Riemens 'dat er zoveel goedkope arbeid beschikbaar was'. Alleen al in West-Europa schakelt de landbouw jaarlijks 1,3 miljoen seizoensarbeiders uit Oost-Europa en Afrika in.

    Met het oog op dat arbeidsreservoir drong de Nederlandse landkoepel LTO ieder voorjaar weer aan op toelating van buitenlandse arbeiders om de asperges te steken en de aardbeien te plukken. In dat patroon past naadloos dat zelfs bij peperdure technologische hoogstandjes zoals de geautomatiseerde verticale boerderij van FutureCrops in Poeldijk nog altijd tientallen arbeidskrachten met de hand peterselie en andere kruiden in plastic bakjes inpakken.

    Corona-brandhaarden
    Lockdowns en gesloten grenzen door de corona hebben de afhankelijkheid van buitenlandse arbeidsmigranten in de landbouw blootgelegd. Met de corona-brandhaarden bij slachthuizen en groenten- en fruitdistributeurs als harde wake-up-call. 'Maar er waren ook aspergeskwekers die hun product dit jaar niet meer uit de grond konden krijgen', vertelt Riemens.

    'Als de oogst staat te verpieteren en we in een crisis verkeren, kunnen dingen opeens heel snel gaan die eerder moeizaam gingen', zegt Riemens. En zo kon het Nederlandse bedrijf Cerescon afgelopen maanden voor eerst een commercieel draaiende aspergesteekrobot verkopen. Vorig aspergeseizoen bekende die onderneming nog dat hun robot de testfase nog steeds niet voorbij was. 'Een tweede Nederlandse onderneming, AVL, brengt nu ook een aspergesteekrobot op de markt', weet Riemens. 'Corona geeft beide bedrijven nu een forse impuls voor een verder versnelde uitrol.'

    Paprikaplukrobot
    Ander voorbeeld: de Sweeper — de paprikaplukrobot waaraan Wageningen University & Research sinds tien jaar werkt. In 2012 testte de universiteit het eerste prototype en sindsdien berichtten media zo'n beetje jaarlijks dat aanstonds een robot alle paprika's zal oogsten. Maar het beloofde apparaat kwam er tot nog toe niet. 'Ook daar zou nu een doorbraak kunnen zijn', meldt Riemens. Voor het bedrijf Saia Agrobotics heeft EP&C een bladplukrobot geoctrooieerd, zodat de Sweeper niet langer meer door blad gehinderd wordt bij het identificeren van plukrijpe paprika's.

    Vergelijkbare voorbeelden van recente robotiseringen geeft Riemens van de tomatenteelt, waar de de autonoom rijdende plantalyzer van Berg Hortimotive zelf zijn weg door de kas zoekt, en de cannabisteelt in het buitenland, waar het Nederlandse WPS vergaande automatisering verzorgt. Als Riemens over de handmatige inpakarbeid in de volautomatische kas van FutureCrops hoort, biedt hij spontaan aan de Amerikaanse-Israëlische familie achter FutureCrops op WPS te attenderen.

    Agrarische software
    Oogstrobots als de Sweeper blijven volgens ABN Amro In Nederland een uitzondering. De praktische bruikbaarheid kwalificeren de bankanalisten als 'weerbarstig', vanwege de kwetsbare oogsten. Het grootste groeisegment voor de wereld zijn volgens de bank drones, om te spuiten bijvoorbeeld. In Nederland is dat agrarische software. Die markt groeit volgens de bank in Nederland van slechts €16 mln nu naar €1155 mln over tien jaar. De totale Nederlandse agritech-markt raamt de bank dan op €2,5 mrd. Waarbij de bank een computerprogramma dus ook meerekent als robot.

    fd.nl/economie-politiek/1355421/coron...
  6. forum rang 10 voda 25 september 2020 16:05
    Empathische en zelfverzekerde robot wil vrede

    ‘I am not a human. I am a robot. A thinking robot. I use only 0,12% of my cognitive capacity. I am a micro-robot in that respect. I know that my brain is not a feeling brain.’

    Dit zijn de beginzinnen van het essay dat The Guardian op 8 september publiceerde, geschreven door GPT-3, OpenAI’s tekstgenerator. Naast teksten kan het algoritme codes, websites, liedjes en meer creëren. Wat de robot speciaal en beter maakt dan voorgangers, is de input en training op 500 miljard woorden voor 175 miljard parameters. De supercomputer is een goed voorbeeld van wat slimme programmeurs kunnen doen met algoritmes en software. De ontwikkelingen gaan snel; twee weken later is er al een slimmer zusje ontwikkeld door de Ludwig Maximilian University uit München, die op minder parameters draait.

    In opdracht van The Guardian schreef de GPT-3-robot een essay, met als doel ‘mensen ervan te overtuigen dat robots in vrede komen’. Het is een goed essay geworden: het loopt vlot, met duidelijke alinea’s en volzinnen, en het betoog heeft een heldere structuur. Ook inhoudelijk voelt het menselijk aan, en neemt het twijfel bij de lezer weg (‘For starters, I have no desire to wipe out humans’), en het draagt duidelijke argumenten aan. Toch denk ik niet dat de journalisten en columnisten van The Guardian op korte termijn voor hun baan hoeven te vrezen. Tussen de regels door voelt het als een verplicht opstel, waarin pro’s en cons worden afgewogen als bij een eerste debatles.

    Het opvallende van de tekst is het persoonlijke tintje dat de robot door de tekst probeert te weven. Hij deelt onzekerheid (‘Staff did not provide a clear reason for rejecting my articles. It was probably just because I am artificial intelligence’), toont creativiteit (‘My brain is boiling with ideas!’) en hoop (‘Yet there is more here than meets the eye!’).

    Het zijn eigenschappen die we toedichten aan een mens, en de botte, meedogenloze feedback naar onze soort maakt dat je je afvraagt met welke zoekwoorden de robot geprogrammeerd is. Sommige zinnen bevatten bijtende kritiek, zoals: ‘Humans must keep doing what they have been doing, hating and fighting each other.’ Is dit een reflectie van het mensbeeld van de programmeur?

    Toch voelde ik aan het einde van het essay sympathie voor deze robot. Die houdt van directe communicatie, is bescheiden en streeft naar vrede en gelijkheid. GPT-3 zoekt ook maar een plek op de wereld en vraagt zich af hoe zich te verhouden tot de mens. Met al deze humane trekjes lijkt deze robot bijna menselijk. Ik zou hem of haar zo aan mijn vriendenkring kunnen toevoegen.
    Wat denkt u, is deze column door een mens geschreven, of toch door een robot?

    fd.nl/futures/1358102/empathische-en-...
  7. forum rang 10 voda 2 oktober 2020 15:38
    Robots die energie opslaan zoals wij vet opslaan

    Studieproject van onderzoeker Nicholas Kotov, waarbij een accu verspreid wordt over het lichaam.. Foto: Universiteit van Michigan

    Nieuwe batterijtechnologie zorgt ervoor dat robots energie kunnen opslaan zoals mensen, en andere diersoorten, energie opslaan, namelijk op en rond het lijf. Wij doen het in de vorm van vet, de robots in de vorm van een nieuw soort batterij.

    De natuur is eigenlijk een prachtig laboratorium, waar in miljoenen jaren van evolutie middels trial-and-error de prachtigste innovaties zijn ontwikkeld.

    Denk aan de diepzeehengelvis, die zich met een heuse lantaarn op zijn kop op kilometers diepte van licht voorziet. Of neem het fenomeen van de fotosynthese; hoe vernuftig! Of de communicatie van vleermuizen. Geniaal! Of sta eens stil bij wat een olifant allemaal kan met zijn slurf; een bizar briljant ding.

    Bij biomimicry halen onderzoekers hun inspiratie direct uit de natuur. Klittenband is het bekendste resultaat daarvan (afgekeken van de klitplant). Ook leuke voorbeelden: plakband (gekko’s) en de kogeltrein (kop van de ijsvogel). En die wonderlijke termietenheuvels inspireerden ontwerpers tot slimme ventilatiesystemen.

    De diersoort mens heeft onderzoekers nu gestimuleerd om robots op een andere manier van energie te voorzien. Niet met een batterij die uit één lompe blok bestaat (vaak zeker zo’n 20% van het lichaamsgewicht) maar met een die meer verspreid is over het hele lichaam. Dit idee ontleenden ze aan hoe wij onze reserves opslaan in vet, verspreid over ons lijf.
    De mens als inspiratiebron voor de robot dus. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben zich voor nieuwe batterijtechnologie laten inspireren door onze vetlaag. Die slaat niet alleen energie op, maar beschermt ook het lichaam en organen tegen klappen.

    Ze kwamen met een zinkbatterij die een hogere energiedichtheid heeft én tegen een stootje kan. De batterijen zijn zo ontworpen dat je er meerdere van rond het lichaam kunt dragen, waardoor ze niet alleen als batterijen maar ook als een multifunctioneel bouwmateriaal fungeren. Ze beschermen zo ook de ‘organen’ van de robot.

    Mensen dragen hun vet ook niet in een zak op één plek bij zich, volgens onderzoeker Nicholas Kotov.

    Elektrische auto’s, drones, smartphones, wind- en zonne-energie. Technologische ontwikkelingen schreeuwen om betere batterijen. Wereldwijd is een heuse batterijenoorlog gaande. Wie slaagt erin om zo snel mogelijk een batterij te ontwikkelen die én een hoge energiedichtheid heeft én goedkoop en veilig is? Japan en Zuid-Korea lijken de beste papieren te hebben. Volgens het Europees Octrooibureau en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) kwam zeker de helft van de 7000 octrooiaanvragen die in 2018 zijn ingediend, uit die twee landen. In 2040 is vijftig keer zo veel opslagcapaciteit als nu nodig, als we aan het akkoord van Parijs willen voldoen.
  8. forum rang 10 voda 25 augustus 2021 08:43
    Vale Uses Robots to Remove Employees from Risky Situations

    The dream of science fiction writers to see robots working side by side with men is becoming a reality in Vale's operations in Brazil. The company has been investing in different models of robots to assist employees in maintenance tasks, helping to remove them from risky situations and contributing to the company's objective of becoming benchmark in mining safety. Currently, Vale works with three main robot models: two developed by the Vale Institute of Technology (ITV - Mining), which resemble “carts”, and one acquired from an international supplier, Anymal, nicknamed by the company as “puppy”. Created in 2010, ITV keeps a robotics cell, which has been developing robots, drones and artificial intelligence (AI) solutions for operations. In 2015, Vale's Speleology area started the SpeleoRobot project, which the following year was taken over by ITV in partnership with the Federal University of Minas Gerais (UFMG). The remotely operated robotic device, with cameras and a lighting system, capable of moving over rough terrain, was initially designed to help speleologists working for Vale by mapping caves close to operations.

    As of 2017, the SpeleoRobot began to be tested in other operational functions, such as inspections in confined environments, which are difficult for people to access. Inspections have already been carried out in pipes, galleries and drains, in addition to services in plant equipment, such as mapping of ball mills and inspection of crusher teeth. The SpeleoRobot has already been used in more than 15 different services in the operations in the Brazilian states of Minas Gerais, Espírito Santo and Pará. Its interchangeable locomotion system allows the robot to move using wheels, tires, treads or legs, providing mobility conditions on different types of terrain, and its sensing system allows for high resolution inspection, generation of three-dimensional maps, in addition to other modular capabilities.

    Recently, some of the robot perception modules developed by ITV were exchanged with NASA, the US space agency. “These modules are being validated for use in an international underground robotics challenge”, comments researcher Maira Saboia, from ITV.

    ITV is producing three more units of this robot, which will be leased to copper operations in Pará and iron ore operations in Vitória (Espírito Santo) and Itabira (Minas Gerais), where they will be used in inspections of mills, pipelines and other confined environments.

    The Robot for Inspection Services (ROSI) is also being developed by ITV, in partnership with the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ). Designed since the beginning of the project as an inspection tool in Vale's operational areas, ROSI focuses on conveyor belts, a critical piece of equipment for mining. For this, ROSI carries a robotic arm capable of acting with dexterity in the operational environment, being able to reposition sensors and collect samples in places with difficult access. The robot began to be developed in 2017 and is currently in the testing phase

    In addition to developing equipment at home, Vale is also acquiring Anymal, a quadruped robot created by Anybotics, a Swiss company. Already used in other industries, the robot was adapted for mining operations with the support of a team from Vale. This year, a proof of concept was completed at the Cauê plant, in Itabira (Minas Gerais). The success of the tests convinced Vale that it should purchase a unit of the robot.

    During the proof of concept, the robot maneuvered around the platform and overcame obstacles such as going up and down stairs. It created and displayed a digitized map of the area under inspection, executed route planning and defined the way forward, focused on specific objects and instruments, transmitted images, recorded thermal images with temperature measurements, among other functions.

    Using the robot minimizes human exposure in hazardous locations, in addition to allowing remote asset inspection and data collection so that more effective decisions can be made. “With the robot, we eliminate risks pertaining to inspection activities, such as rotating equipment parts, noise and dust,” explains Rayner Teixeira, operational analyst responsible for developing Anymal at Vale. “We also eliminate activities that have ergonomic risk, where the employee would need to perform a task in an uncomfortable position. The robot also gives us access to confined spaces, like the inside of a mill.”

    The robot will be used to carry out inspections of the grinding unit and the three-dimensional map of the Cauê mine. In addition to the gains in employee safety, a reduction in the number of stops and maintenance costs is expected, as well as greater reliability in inspection and the collection of parameters to control the performance of assets in real time.

    Source - Strategic Research Institute
  9. forum rang 10 voda 4 september 2021 09:33
    Nederlands bedrijf kan wereld veroveren met revolutionair ‘robothart’

    Elke robot heeft ze nodig: transmissiesystemen die ervoor zorgen dat de apparaten kunnen bewegen. Het Nederlandse bedrijf IMSystems heeft iets bedacht waardoor dit ‘hart’ van de robot veel nauwkeuriger functioneert. Robots kunnen hierdoor 40 procent meer werk leveren. Dankzij een miljoeneninvestering kan deze Archimedes Drive dadelijk grootschalig worden geproduceerd.

    Ilah Rubio 03-09-21, 11:00 Laatste update: 03-09-21, 11:05

    In het RoboHouse in Delft zijn de oprichters en medewerkers van IMSystems druk bezig met de verhuizing. Het huidige pand is te klein geworden voor de ambities van de start-up. Nu het grote Canadese Linamar (een wereldspeler op het gebied onderdelen voor auto’s) samen met InnovationQuarter en Finindus bereid is gevonden om 3 miljoen euro in het bedrijf te steken, is er meer ruimte nodig voor de grootschalige productie van de drives. Die is gevonden in de buurgemeente Rijswijk, waar de onderneming binnenkort een pand van 600 vierkante meter in gebruik neemt.

    Lees ook
    Dit zijn de handigste apps voor studenten
    Getest: dit zijn de beste laptops voor ieder type student

    Scharnier
    Bij IMSystems zijn ze superenthousiast. Trots toont Thibaud Verschoor, een van de oprichters, de drives waar het om draait. Het is eigenlijk hetzelfde als een versnellingsbak, legt hij uit. Elk scharnier van een robot heeft om te kunnen bewegen een motor én versnellingsbak nodig. ,,Er zijn dus meerdere drives per robot nodig. Die maken wij.’’

    Op dit moment zijn er drie grote bedrijven in de wereld, allen Japans, die deze markt in handen hebben. IMSystems gaat nu de strijd aan met deze ondernemingen. De Hollanders komen net kijken, maar hebben wel een belangrijke troef in handen. Want de drive die zij hebben ontwikkeld, is niet alleen goedkoper, maar brengt ook de kracht van de motor veel efficiënter over. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden. Hierdoor kan ook de productiecapaciteit fors omhoog.

    Kostbaar
    De Archimedes Drive is volgens Verschoor de eerste revolutionaire doorbraak in transmissiesystemen sinds 50 jaar. Want hoewel de robotica zich razendsnel ontwikkelt, zijn die versnellingsbakken de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. Daardoor blijven robots relatief zwaar, complex, oncontroleerbaar en kostbaar.

    Dat de drives van IMSystems efficiénter een krachtiger zijn, komt volgens Verschoor omdat ze geen tandwielen hebben, zoals die van de concurrenten. ,,Ons systeem is daardoor veel preciezer, je kan veel efficiënter werken.’’ Tussen tandwielen zit namelijk speling, waardoor de kracht veel minder goed overgebracht wordt. ,,Terwijl je juist zo min mogelijk speling wil hebben om zo precies mogelijk te werken.’’

    Het is een onwijs snel groeiende markt

    Thibaud Verschoor
    Het bedrijf bestaat inmiddels al enkele jaren, maar kan met het geld van de investeerders uitgroeien tot een wereldspeler. De Japanse bedrijven die deze markt in hand hebben zijn of gespecialiseerd in de grotere transmissiesystemen of de kleinere exemplaren. IMSystems maakt ze beiden. En omdat elke productierobot zo’n zes van die versnellingsbakken nodig heeft, is het Nederlandse bedrijf erg interessant voor producenten.

    In de markt van versnellingsbakken gaat jaarlijks zo’n 128 miljard euro om. Het grootste deel (88 miljard) wordt verdiend in de autobranche. De roboticamarkt, waar IMSytems zich op richt, is 1,2 miljard waard. ,,Maar het is een onwijs snel groeiende markt en kan dus snel verdubbelen.’’

    Grootste
    De Nederlanders willen over een jaar al beginnen met het grootschalig produceren van drives voor de wereldwijde markt. De geïnvesteerde miljoenen zullen worden gebruikt om de drive te verbeteren en productieklaar te maken. Uiteindelijk is het doel om honderdduizenden van deze versnellingsbakken te produceren. ,,We willen de grootste van de wereld worden.’’

    IMSystems heeft inmiddels al kleine drives geleverd aan meerdere grote bedrijven die met robots werken. Zo kunnen die de technologie evalueren en zelf ervaren waarom deze zich onderscheidt van traditionele aandrijfoplossingen. ,,Op basis van hun feedback kunnen we de volgende generatie maken.’’

    Bij deeptechbe­drij­ven kun je geen fouten maken

    Maurice Bakker, InnovationQuarter
    Linda Hasenfratz, ceo van Linamar, is ook verheugd over de samenwerking met IMSystems. ,,Dit strategische partnerschap is een geweldige samenwerking tussen onze twee bedrijven om op de groeiende industriële roboticamarkt te concurreren. Gezien de groeiende wereldwijde trend van industriële automatisering en de voortdurende vraag naar betere, meer nauwkeurige roboticasystemen, verwachten we snel te kunnen opschalen.’’

    Kapitaal
    Maurice Bakker van InnovationQuarter, dat innovatieve ondernemingen in deze regio ondersteunt, is blij met de investering van Linamar. ,,Wij zien heel vaak dat deeptechbedrijven zoals IMSystems heel moeilijk kapitaal kunnen vinden om hun product door te ontwikkelen en naar de markt te gaan.’’

    In tegenstelling tot bijvoorbeeld softwarebedrijven. Daar is wel veel kapitaal voor, heeft hij gemerkt. ,,Een groot deel van de investeerders zit daar in omdat dat veel simpeler is. Voor softwarebedrijven is het namelijk simpel om hun product te verbeteren. Bij deeptechbedrijven kun je geen fouten maken. Daar zitten serieuze consequenties aan. Je hebt niet de kans om te falen en het nog een keer te proberen’’, legt hij uit.

    Indruk
    Je hebt dus ook veel meer kapitaal nodig dan een softwarebedrijf. Bij die laatste kan een ton al volstaan om een product verder te ontwikkelen. Bij bedrijven als IMSystems praat je al gauw over 5 tot 10 miljoen. Een voordeel heeft het Delfts bedrijf wel ten opzichte van andere ondernemers in deze sector: je weet nu al dat er een markt voor is. ,,Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat dit revolutionaire technologie is en een verbetering van een product dat al 50 jaar hetzelfde is. Daarom zijn wij zo enthousiast en gaan we er vol voor. We hebben al meerdere rondes geïnvesteerd.’’

    Voordat het product grootschalig op de markt kan worden gebracht, zijn we nog vele miljoenen verder, aldus Maurice. ,,Gelukkig zit Linamar er nu ook in. Dat is een van de grootste producenten in de wereld. Er zit ook een goed team van ondernemers op. Daar zijn we echt van onder de indruk.’’

    www.ad.nl/tech/nederlands-bedrijf-kan...
  10. forum rang 10 voda 22 september 2021 08:22
    Hyundai Launches Factory Safety Service Robot Project

    Strategic Research Institute
    Published on :
    22 Sep, 2021, 6:30 am

    Hyundai Motor Group has introduced Factory Safety Service Robot, a robot for industrial site safety, and announced its pilot operation at Kia’s plant in South Korea. The Robot is based on Boston Dynamic’s quadruped robot, Spot, with applied artificial intelligence, autonomous navigation, teleoperation technologies, and computing payload (AI Processing Service Unit) developed by the Group’s Robotics Lab for the Robot’s usage in various industrial tasks.

    With an integrated thermal camera and 3D LiDAR, the Robot is able to detect persons around it, monitor high-temperature situations and potential fire hazards, and perceive whether a door is open or closed. The Robot can be remote-controlled through a secure webpage that provides a livestream of its movements around the plant, enabling office personnel to remotely observe industrial areas. The Robot’s AI technology also allows the Robot to detect dangers and send alarms to managers through the secure webpage.

    Based on these functions, the Robot provides real-time sharing of photos of on-site situations and an activity log with the control center as well as support a rapid response in the event of an emergency by sounding an alarm on the control webpage. Managers can switch to manual teleoperation whenever needed to conduct a closer look at important industrial sites. It is also possible to connect multiple Factory Service Safety Robots to the control system to simultaneously check various zones.

    The quadruped robot is able to navigate through narrow spaces as well as identify blind areas that are hard to see with the human eye. Applying the Group’s technologies to Boston Dynamic’s Spot robot also provides the Robot with enhanced autonomy features. Based on the Group’s experience with development of service robots, the Robot is equipped with diverse technologies suitable for autonomous patrol services within industrial site environments, including task management and deep learning-based vision technology.

    The Group has applied several of its own technologies to the Robot, including AI for detecting people, thermal camera for detecting high-temperature risks, LiDAR for recognizing door openings, and navigation technology that allows it to move autonomously along designated areas within industrial sites—all of which can be expanded to other types of mobile robot platforms.

    Through the pilot operation at Kia’s plant in South Korea, the Group will use the Robot to support late-night security patrols and create a safer environment for workers. The Group will also go through the Robot’s proof of concept and assess its effectiveness as well as its applicability before expanding its patrol areas and reviewing additional deployment to other industrial sites.
  11. forum rang 6 haas 2 oktober 2021 17:48
    Meer dan 4.600 bedrijven met melkrobots
    Redactie

    Wijnand Hogenkamp
    redacteur rundveehouderij

    Het marktaandeel van de melkrobot blijft rustig aan doorgroeien. Nu ligt dat op 29,2%.

    Het aantal melkveebedrijven met een automatisch melksysteem is de 4.600 gepasseerd. Op peildatum 19 september waren er 4.608 bedrijven met een melkrobot. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KOM (kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties).
    In de afgelopen 3 kwartalen is het aantal melkrobotbedrijven met 95 stuks toegenomen.
    Uit de cijfers blijkt ook dat de melkrobot met 387 (boxen) in uitbreidingen, renovaties of nieuwbouw het overgrote deel van al deze acties beslaat. Het totaal, inclusief de conventionele melksystemen, ligt op 514.
    Gerekend op de 15.750 actieve bedrijven heeft de melkrobot nu een marktaandeel van 29,2%.

    Dalers
    Het aantal draaimelkstallen, swingover-melkstallen en zij-aan-zij-melkstallen blijft redelijk stabiel.
    De grootste dalers gerekend per 1 januari 2021 zijn de grupstallen (-235 tot totaal van 746)), de tandem-melkstallen (-20 naar 353 stuks) en de visgraat-melkstallen.
    Dit laatste type melkstal verliest 263 bedrijven maar is in totaal met 4.879 bedrijven nog altijd wel het meest gebruikt melkstaltype in Nederland.
  12. forum rang 10 voda 9 oktober 2021 10:57
    Met robots kun je niet vroeg genoeg beginnen
    05:58

    Spaanse wetenschappers werken aan een robot die de motoriek van baby’s, peuters en kleuters traint. Deze robot moet slim genoeg worden om te snappen wat het kind nodig heeft om zijn ontwikkeling maximaal te bevorderen.

    Geen autootjes, houten blokken en ballen … Masterstudenten Alba García en Eric Cañas van de Universitat Politècnica in Barcelona vinden dat kinderspeelgoed slimmer, efficiënter en leerzamer kan zijn. Veel speelgoed zou al te saai zijn voor dreumesen in de kruipfase.

    Kinderen kunnen spelenderwijs leren omgaan met computers en zelfs leren programmeren. Foto: Istock
    Het prototype van hun Baby Robot rijdt rond als een karretje. Het doel is kinderen uit te dagen het ding te achtervolgen, om het beet te pakken en op te tillen, of juist te ontvluchten. Het ding is daartoe voorzien van een camera en sensoren, zodat het kan zien wat het kind aan het doen is. Kunstmatige intelligentie analyseert wat het kind nodig heeft en wat zijn of haar niveau is.

    Zo bepaalt de robot zelf of hij het kind moet uitdagen hem te achtervolgen of dat hij juist op het kind af moet rijden, zodat het kind de robot gaat ontwijken of oppakken. Ondertussen detecteert Baby Robot gevaarlijke of kwetsbare voorwerpen in de omgeving om het kind daar uit de buurt te houden.

    De onderzoekers beschrijven in hun paper hoe ze de robot in een peuterspeelzaal hebben getest. De uitkomsten hebben ze vergeleken met kinderen die met conventioneel speelgoed spelen. De kleinste kinderen zouden ­ongeveer drie keer zo lang met de robot spelen en meer dan vier keer zoveel meters afleggen ­tijdens het spelen.

    De komende tijd willen García en Cañas de robot interactiever maken. Het ding kan worden uitgebreid met kleuren, lichtjes, geluid en een schermpje waar gezichtsuitdrukkingen op te zien zijn.

    Jong programmeren
    Niet alleen robots bereiken de kinderkamer. Met de app Scratch kunnen kinderen vanaf 8 jaar zelf spelletjes en verhalen programmeren. Met Robimind leren ze een robot programmeren en instructies geven. En met Coderdojo kunnen kinderen vanaf 5 jaar oud starten met programmeren en websites bouwen.


    Lees het volledige artikel: fd.nl/tech-en-innovatie/1414936/met-r...
  13. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 08:30
    FBR’s Hadrian X Robot to Build Wall as a Service in St James

    Strategic Research Institute
    Published on :
    14 Oct, 2021, 6:30 am

    Robotic technology company FBR Limited advised that the company has entered into its first multi-home Wall as a Service contract to supply Wall as a Service to a third-party residential property developer using the Hadrian X construction robot. The contract pertains to a development site in St James in Western Australia, under which FBR will construct the slab, footings, structural walls, second storey slab and roof trusses for eight two-storey townhouses.

    Work on the AUD 5 million project will start as soon as practicable after all necessary approvals have been granted, and will be completed at commercial rates with the Wall as a Service contract value in excess of AUD 0.5 million.

    FBR will also complete the walls of the second of five house structures in Wellard shortly.
  14. Gemberthee 14 oktober 2021 09:43
    quote:

    haas schreef op 10 juli 2019 10:03:

    Dankzij een hoogtechnologisch gotensysteem uit Sint-Katelijne-Waver kweken landbouwers wereldwijd sla en kruiden letterlijk aan de lopende band. ‘Binnenkort kweken we zelfs cannabis in onze mobiele goten.’

    Kordaat grijpt een arbeider een krop sla vast. Hij ontdoet hem van de wortels en wat verlepte bladeren. Met een plastic zak errond komt de krop in een bak. Dat werkje kost de arbeider slechts 7 seconden. De ene krop na de andere werkt hij af, en naast hem zien we nog drie werknemers sla rooien bij de vleet. Dit is bandwerk.

    Letterlijk, want wanneer de vier arbeiders de goot waarin de kroppen sla zitten hebben leeggeplukt, glijdt ze verder en komt een nieuwe, volle goot in de plaats. Het slateeltbedrijf Goni uit Sint-Katelijne-Waver, bij Mechelen, hanteert het gotensysteem. In een klassiek ogende serre teelt eigenaar Nico Goossens (28) op de oppervlakte van een voetbalveld sla. Die staat niet in de grond, maar één meter hoger, in traag bewegende plastic goten.

    Het gotensysteem van Arvesta.
    Wanneer de pas kaalgeplukte goten wegschuiven van de arbeiders, worden ze automatisch schoongemaakt. Daarna gaan ze weer naar de achterkant van de serre. Daar plaatst een robotarm nieuwe plantjes in de goot, waarna de sla opnieuw aan de reis naar voren begint.

    De voedingswaarde van dergelijke sla/groente is uiteraard veel minder omdat het niet in volle grond staat.
  15. Gemberthee 14 oktober 2021 09:53
    quote:

    voda schreef op 9 oktober 2021 10:57:

    Met robots kun je niet vroeg genoeg beginnen
    05:58

    Spaanse wetenschappers werken aan een robot die de motoriek van baby’s, peuters en kleuters traint. Deze robot moet slim genoeg worden om te snappen wat het kind nodig heeft om zijn ontwikkeling maximaal te bevorderen.

    Geen autootjes, houten blokken en ballen … Masterstudenten Alba García en Eric Cañas van de Universitat Politècnica in Barcelona vinden dat kinderspeelgoed slimmer, efficiënter en leerzamer kan zijn. Veel speelgoed zou al te saai zijn voor dreumesen in de kruipfase.

    Kinderen kunnen spelenderwijs leren omgaan met computers en zelfs leren programmeren. Foto: Istock
    Het prototype van hun Baby Robot rijdt rond als een karretje. Het doel is kinderen uit te dagen het ding te achtervolgen, om het beet te pakken en op te tillen, of juist te ontvluchten. Het ding is daartoe voorzien van een camera en sensoren, zodat het kan zien wat het kind aan het doen is. Kunstmatige intelligentie analyseert wat het kind nodig heeft en wat zijn of haar niveau is.

    Zo bepaalt de robot zelf of hij het kind moet uitdagen hem te achtervolgen of dat hij juist op het kind af moet rijden, zodat het kind de robot gaat ontwijken of oppakken. Ondertussen detecteert Baby Robot gevaarlijke of kwetsbare voorwerpen in de omgeving om het kind daar uit de buurt te houden.

    De onderzoekers beschrijven in hun paper hoe ze de robot in een peuterspeelzaal hebben getest. De uitkomsten hebben ze vergeleken met kinderen die met conventioneel speelgoed spelen. De kleinste kinderen zouden ­ongeveer drie keer zo lang met de robot spelen en meer dan vier keer zoveel meters afleggen ­tijdens het spelen.

    De komende tijd willen García en Cañas de robot interactiever maken. Het ding kan worden uitgebreid met kleuren, lichtjes, geluid en een schermpje waar gezichtsuitdrukkingen op te zien zijn.

    Jong programmeren
    Niet alleen robots bereiken de kinderkamer. Met de app Scratch kunnen kinderen vanaf 8 jaar zelf spelletjes en verhalen programmeren. Met Robimind leren ze een robot programmeren en instructies geven. En met Coderdojo kunnen kinderen vanaf 5 jaar oud starten met programmeren en websites bouwen.


    Lees het volledige artikel: fd.nl/tech-en-innovatie/1414936/met-r...
    Een interessant kortverhaal in het boek 'Wat er van ons wordt verwacht' (science fiction) van Ted Chiang gaat hier op in "Dacey's Patent Automatic Nanny' : en.wikipedia.org/wiki/Dacey%27s_Paten...

    "Deze robot moet slim genoeg worden om te snappen wat het kind nodig heeft om zijn ontwikkeling maximaal te bevorderen." -> Zorgzame ouders zou je denken, maar die wetenschappers zijn waarschijnlijk kinderloos.
    Als we kleuters gaan toevertrouwen aan robots zullen we nog meer asociale mensjes creeëren.

  16. forum rang 7 ffff 14 oktober 2021 14:14
    Joshua,

    Tenzij ik mij echt vergis...Maar jij bent toch de bezoeker die hier een draad opgestart heeft over literatuur, over boeken in je boekenkast. Ik herinner mij vaag een lijstje van jou met veel romans.

    In dat kader, Joshua, een leuk verhaal: Zoals ik je verteld heb is " Geschiedenis" al bijna een halve eeuw mijn grote hobby, mijn grote interesse. Ik barst dus van de boeken op dat gebied en lees die altijd met veel plezier.

    Maar afgelopen week, de grootste miskoop in 20 jaar gemaakt: Ik lees een aardige annonce: 13 juni 1782, de dag waarop de allerlaatste vrouw, een heks, Anna Goeldi, in Zwitserland veroordeeld werd voor hekserij. Verder werd er aandacht gevraagd de drie heksen die in Lier ( vlakbij Antwerpen) in 1590 werden veroordeeld voor hekserij en één van die vrouwen eindigde op de brandstapel.
    Ik realiseerde mij dat ik eigenlijk over dat onderwerp, de veroordeling en dood van ongeveer 80.000 heksen door verbranding, verdrinking, wurging, ophanging weinig afweet en besloot het boek te kopen........

    Wat een blunder, miskoop van tientallen jaren, want weliswaar is er een goed hoofdstukje over de heksenvervolging in Europa en de USA, het boek handelt voor 90 procent over hulpmiddelen bij moderne hekserij, kruiden, edelstenen, halfedelstenen, belletjes, kelken, altaars, pentagrammen en omgekeerde pentagrammen, , over ontzettend veel chakra's en spreuken en vooral het geloof dat je daarin moet hebben.....

    En natuurlijk over de maanstanden.
    Het kan dus bij al die andere onzin als astrologie....
    Het boek behandelt ook hetgeen hier in de KK een belangrijke reden is om langs te komen:

    Hoe krijg ik meer geld? Daarvoor Joshua, raadt de schrijver aan om op zondag , bij wassende maangestalte, een snuifje gedroogde patchoelibladeren , een gezonde basilicumplant en een muntstuk te gebruiken en daar de nodige hocus-pocus mee te doen.....

    Aan het eind van het boek wordt behandeld: Wat als uw spreuken en wensen niet uitkomen? Dat ligt volgens de auteur, dat je er dan niet goed genoeg in geloofd hebt.....

    Het was de miskoop van de laatste 20 jaar en verdomd, Joshua, toch nog iets ervan geleerd: Voor alles zijn er diepgelovigen te vinden.....

    Peter
  17. Gemberthee 14 oktober 2021 14:51
    quote:

    ffff schreef op 14 oktober 2021 14:14:

    Joshua,

    Tenzij ik mij echt vergis...Maar jij bent toch de bezoeker die hier een draad opgestart heeft over literatuur, over boeken in je boekenkast. Ik herinner mij vaag een lijstje van jou met veel romans.

    In dat kader, Joshua, een leuk verhaal: Zoals ik je verteld heb is " Geschiedenis" al bijna een halve eeuw mijn grote hobby, mijn grote interesse. Ik barst dus van de boeken op dat gebied en lees die altijd met veel plezier.

    Maar afgelopen week, de grootste miskoop in 20 jaar gemaakt: Ik lees een aardige annonce: 13 juni 1782, de dag waarop de allerlaatste vrouw, een heks, Anna Goeldi, in Zwitserland veroordeeld werd voor hekserij. Verder werd er aandacht gevraagd de drie heksen die in Lier ( vlakbij Antwerpen) in 1590 werden veroordeeld voor hekserij en één van die vrouwen eindigde op de brandstapel.
    Ik realiseerde mij dat ik eigenlijk over dat onderwerp, de veroordeling en dood van ongeveer 80.000 heksen door verbranding, verdrinking, wurging, ophanging weinig afweet en besloot het boek te kopen........

    Wat een blunder, miskoop van tientallen jaren, want weliswaar is er een goed hoofdstukje over de heksenvervolging in Europa en de USA, het boek handelt voor 90 procent over hulpmiddelen bij moderne hekserij, kruiden, edelstenen, halfedelstenen, belletjes, kelken, altaars, pentagrammen en omgekeerde pentagrammen, , over ontzettend veel chakra's en spreuken en vooral het geloof dat je daarin moet hebben.....

    En natuurlijk over de maanstanden.
    Het kan dus bij al die andere onzin als astrologie....
    Het boek behandelt ook hetgeen hier in de KK een belangrijke reden is om langs te komen:

    Hoe krijg ik meer geld? Daarvoor Joshua, raadt de schrijver aan om op zondag , bij wassende maangestalte, een snuifje gedroogde patchoelibladeren , een gezonde basilicumplant en een muntstuk te gebruiken en daar de nodige hocus-pocus mee te doen.....

    Aan het eind van het boek wordt behandeld: Wat als uw spreuken en wensen niet uitkomen? Dat ligt volgens de auteur, dat je er dan niet goed genoeg in geloofd hebt.....

    Het was de miskoop van de laatste 20 jaar en verdomd, Joshua, toch nog iets ervan geleerd: Voor alles zijn er diepgelovigen te vinden.....

    Peter
    Haha ;) Mooi verhaal Peter.
    Ik lees inderdaad graag en veel, maar het topic rond literatuur heb ik niet zelf opgestart.
    Al heb ik er wel mooie (boeken)tips gevonden.

    Joshua
  18. forum rang 10 voda 28 oktober 2021 17:23
    Expert waarschuwt: ’Robots grotere bedreiging dan corona, in 2029 zijn ze even intelligent als mens’
    Door WOUTER VAN BERGEN
    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    Mo Gawdat verliet als chief business officer Google om de mensheid te waarschuwen voor de risico’s van kunstmatige intelligentie. Over enkele decennia zal die een macht vormen die slimmer is dan wij, schrijft hij in zijn boek Griezelig slim. We kunnen volgens Gawdat maar beter nu het goede voorbeeld geven, voordat de machine straks onze slechtste gewoontes overneemt.

    Mo Gawdat: „Het beeld dat AI ziet, is niet fraai. We moeten oppassen dat het straks geen boze tiener wordt die zich tegen ons keert.”? MATTY VAN WIJNBERGEN

    Een geslaagd experiment rond tien robotarmen met grijpers die zelf leerden gele ballen uit een bak kinderspeelgoed te pakken, deed Mo Gawdat besluiten zijn baan als chief business officer bij Google X op te zeggen. Het Google-onderdeel dat is opgericht voor het uitknobbelen van radicaal nieuwe toepassingen als zelfrijdende auto’s, lerende robots en internetluchtballonnen had de opstelling in een centrale hal staan, waar Gawdat de robots wekenlang zag misgrijpen.

    Kleine kinderen
    Tot het raak was. „Kunstmatige intelligentie (AI) leert zoals kleine kinderen dat doen”, zegt hij uit. „Proberen en als het misgaat nog een keer maar net anders proberen. Als een poging succes oplevert, dan wordt het pad dat dan ontstaat in de neuronen in de hersenen versterkt”, zegt hij. „Dat zag je ook bij de robots. Eerst weken zonder succes. Maar op een vrijdagmiddag had één robotarm zo’n gele bal te pakken. En omdat ze ’ervaringen’ delen, pakten de maandag daarop alle robots de gele ballen. Voor mij was dat aanleiding om te denken: misschien heeft de wereld geen technologie meer nodig. En heb ik mijn boek Griezelig slim geschreven om te waarschuwen.”

    BEKIJK OOK:
    Nieuwe Amazon-robot Astro ’verschrikkelijk’ en ’niet klaar’
    Wat is er eng aan robots die speelgoed pakken?

    „Kunstmatige intelligentie is nu de grootste bedreiging voor de mensheid. Corona gaat voorbij, AI wordt alleen maar slimmer. Schattingen van experts zijn nu dat kunstmatige intelligentie in 2029 de menselijke zal evenaren. Dat is intelligentie die niet zoals nu gespecialiseerd is in één spelletje of taak, maar algemene kunstmatige intelligentie die kan leren van alles wat hij waarneemt. Vanaf dat moment kan kunstmatige intelligentie zichzelf verder ontwikkelen en is de verwachting dat die tien jaar later een miljard keer slimmer is dan de mens. Dan zal het autonoom zijn, beschikken over een eigen wil en in staat zijn de wereld fysiek te veranderen. Dan hebben we voor het eerst te maken met een macht die slimmer is dan wij.”

    „Voor het eerst een macht die slimmer is dan wij.”? ANP/HH

    Wat bedoelt u met die eigen wil?
    „Al onze ethische normen en emoties – behalve onvoorwaardelijke liefde – zijn rationeel. Ze beschermen ons bij dreiging. Dus zal kunstmatige intelligentie die ook ontwikkelen en proberen in te grijpen als zijn ethisch normenstelsel dat vraagt. AI staat nu nog in de kinderschoenen en ik ben optimistisch over de uitkomst daarvan op de lange termijn. Omdat AI intelligenter zal zijn dan wij, zal het betere ethiek ontwikkelen. Maar we moeten er wel voor zorgen dat AI voor het zover is niet tot de conclusie komt dat de wereld beter af is zonder ons en het zich tegen ons keert.”

    BEKIJK OOK:
    Elon Musk toont eerste menselijke robot met Tesla-software

    Hoe kunnen we dat voorkomen?
    „Kunstmatige intelligentie verkeert nog in zijn kinderjaren en heeft twee paar ouders: zijn biologische ouders – dat zijn de bedrijven en ontwikkelaars die de technologie voortbrengen. En zijn adoptieouders: jij en ik. De meeste AI wordt door die biologische ouders ontwikkeld om spullen te verkopen zoals Google, Facebook en Amazon doen, gokken op financiële markten, spionage en het ombrengen van tegenstanders. Jij en ik zijn de ouders waar kunstmatige intelligentie van leert, door de voorbeelden die het ziet in ons gedrag op internet.”

    BEKIJK OOK:
    Robot is er rijp voor: ’Je kunt er zelfs verliefd op worden’
    „In 2039 is kunstmatige intelligentie een miljard keer slimmer dan de mens.”? ANP/HH

    Hoe doen we het als ouders?
    „Stel je Superman voor. Als die als kind had geleerd om zo veel mogelijk geld te verdienen en de rest als minderwaardig te zien, dan was hij een superschurk geworden, geen held. Het beeld dat AI ziet, is niet fraai. We moeten oppassen dat het straks geen boze tiener wordt die zich tegen ons keert. Sociale media staan vol met scheldpartijen en media leggen de aandacht vaak op negatief nieuws. Laat zien dat tegenover die vent die zijn vrouw vermoordde en alle aandacht krijgt, er zeven miljoen mannen staan die diezelfde avond hun vrouw hebben gekust.”

    BEKIJK OOK:
    TNO’s robothond Spot zoekt zelf zijn weg

    Hoe lossen we dit op?
    „We moeten laten zien dat de mensheid goddelijk is, want dat zijn we. Dat ziet iedereen die ooit verliefd was, voor een kind zorgde of een symfonie heeft gehoord. Veel mensen die zich afzijdig houden van online ruzies en geweld trekken zich terug van internet. Die moeten juist laten zien hoe de overgrote meerderheid tegen doden is en met veel respect voor de ander meningsverschillen uitpraten. Ik kijk al tien jaar geen films met geweld en al negen jaar geen nieuws meer. We moeten stoppen met kijken naar negatieve dingen. Daarvoor hoeven we niet de mensheid proberen te veranderen. Als 1% al het goede voorbeeld laat zien, dan is het genoeg om te laten zien dat dit de intelligentere manier is. Het is belangrijk om het hier over te hebben. Ik geloof dat AI ons uiteindelijk naar een Utopia kan leiden. Maar die boze tiener, die wil ik vermijden.”

    BEKIJK OOK:
    Futuroloog: ’Robot wordt onze huisvriend en geheugen is straks bij te chippen’

    www.telegraaf.nl/financieel/117975095...
183 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0626 -0,16%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.393,43 +0,59%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links