Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gasloos of niet

1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 89 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 3 juli 2019 19:15
    Raad van State eist van Wiebes meer inspanningen om gaswinning sneller te verlagen

    De gaswinning in Groningen hoeft niet per direct verder omlaag. Wel moet klimaatminister Eric Wiebes beter uitleggen waarom hij de gaskraan na dit jaar niet sneller helemaal kan dichtdraaien. Dat oordeelde de Raad van State woensdag in een zaak die was aangespannen door diverse Groningse gemeenten, Provinciale Staten van Groningen en actiegroep Groninger Bodembeweging.

    'De minister heeft niet duidelijk gemaakt welke inspanningen tegen welke kosten mogelijk zijn om de gasvraag van industriële grootverbruikers, de glastuinbouw en de gasexport sneller af te bouwen', schrijft de hoogste bestuursrechter.
    De Raad vernietigt daarom het zogeheten gasbesluit van de VVD-minister. Daarin is vastgelegd hoeveel gas de Nederlandse Aardolie Maatschappij jaarlijks mag winnen.

    Grondrechten Groningers
    Voor het gasjaar - dat loopt van oktober 2018 tot oktober 2019 - ligt het winningsniveau op 19,4 miljard kubieke meter gas. Volgens de huidige planning zou er volgend gasjaar nog 15,9 miljard kuub uit de Groningse gasvelden worden gehaald. In maart vorig jaar kondigde Wiebes aan dat uiterlijk in 2030 de gaskraan in Groningen helemaal dichtgaat.

    Tegen dit besluit tekenden tientallen partijen bezwaar aan bij de Raad, met als argument dat het veiligheidsbelang van de Groningers nog altijd ondergeschikt is aan het belang van het voldoen aan de vraag van gas.

    De Raad concludeert nu dat Wiebes beter moet uitleggen hoe hij zo snel mogelijk helemaal een einde wil maken aan de gaswinning in Groningen. 'En omdat hierbij de grondrechten van Groningers in het geding zijn, moeten aan deze uitleg hoge eisen worden gesteld.'

    Achterhaalde kritiek
    Toch lijkt de kritiek van de hoogste bestuursrechter enigszins achterhaald. Wiebes kondigde half juni al aan dat hij laat onderzoeken of het haalbaar is de gasproductie volgend jaar te verminderen naar 12,8 miljard kuub per jaar. De minister ziet door de extra inzet van stikstof mogelijkheden het niveau verder te verlagen.

    fd.nl/economie-politiek/1307218/raad-...
  2. forum rang 10 voda 3 juli 2019 19:57
    ‘Nieuwe geluidsnorm maakt warmtepomp te duur’

    Strenge, nieuwe geluidsnormen maken het voor veel Nederlanders te duur om een warmtepomp te kopen, waarschuwen brancheverenigingen. De Tweede Kamer praat vandaag over regels die buren moeten beschermen tegen het lawaai van de pompen.

    Chris van Mersbergen en Stefan ten Teije 03-07-19, 03:00 Laatste update: 15:18

    Nieuwe warmtepompen mogen vanaf volgend jaar juli geen herrie voor de buren meer veroorzaken. Op de erfgrens mag nog maar 40 decibel te horen zijn. Dat is te vergelijken met een het geluid van een huiskamer of een stil klaslokaal.

    Lees ook
    Dijkhoff: We jagen niemand op kosten met Klimaatakkoord
    PREMIUM
    Dijkhoff: We jagen niemand op kosten met Klimaatakkoord
    Lees meer
    Van het gas af? ‘Doe bewoners aanbod dat ze niet kunnen weigeren’
    Lees meer

    De installaties aan de gevel, in de achtertuin of op het balkon produceren nu tussen de 53 en 74 decibel, blijkt uit onderzoek waarop minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) haar plan baseert. Daardoor is bij de schutting of heg met de buren vaak nog te veel gezoem of gebrom te horen.

    Kast om buiteninstallatie
    Mijn advies: ga praten met de buren en vraag of de installa­tie kan worden verplaatst

    Erik Roelofsen, directeur Nederlandse Stichting Geluidshinder
    De meeste huishoudens die een elektrische warmtepomp kopen ter vervanging van de op aardgas draaiende cv-ketel, gaan voor de variant met een buiteninstallatie. Om de nieuwe geluidsnorm te halen, moeten zij straks bijvoorbeeld een soort kast om hun pomp laten bouwen. Dat kost geld. Bovendien leidt zo’n kast vaak tot slechtere prestaties, waardoor nóg meer geïnvesteerd moet worden in isolatie of zonnepanelen. De consument voelt het straks dus dubbel in de portemonnee.

    Volgens Frank Agterberg, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association, brengt het plan de klimaatambities van het kabinet daarom in gevaar. ,,De nieuwe norm betekent voor veel consumenten een enorme extra barrière om een warmtepomp aan te schaffen”, zegt Agterberg, die de Tweede Kamer samen met vier andere brancheverenigingen een kritische brief schreef. Hij wil dat wordt gekeken naar Duitsland, waar een norm van 50 decibel geldt.

    ‘Niet streng genoeg’
    De Nederlandse Stichting Geluidshinder vindt de norm van 40 decibel juist niet streng genoeg. ,,Als de installatie van je buren in de buurt van je slaapkamerraam zit en je slaapt met het raam open, dan kan dat nog steeds hinder veroorzaken”, zegt directeur Erik Roelofsen, die jaarlijks enkele tientallen overlastmeldingen binnenkrijgt. ,,Mijn advies: ga praten met de buren en vraag of de installatie kan worden verplaatst.”

    Afgelopen jaar zijn er volgens het CBS ruim honderdduizend warmtepompen in huizen en andere gebouwen geplaatst. Een groei van 27 procent ten opzichte van 2017, die vooral werd veroorzaakt door huishoudens die warmtepompen met buiteninstallaties aanschaffen. Nederland telde eind 2018 bijna een half miljoen warmtepompen. Wie al een warmtepomp heeft, hoeft niet aan de nieuwe regels te voldoen.

    Subsidie
    Het kabinet wil dat we de komende tientallen jaren massaal overstappen op andere manieren om onze huizen te verwarmen dan de op gas gestookte cv-ketels. In 2050 moeten vrijwel alle gebouwen in Nederland duurzaam worden verwarmd. Dat staat ook in de klimaatwet vastgelegd.

    Gemeenten hebben de opdracht gekregen om in 2021 met plannen te komen welke alternatieve energiebronnen ze in willen zetten en in welke wijken ze willen beginnen. In eerste instantie wordt daarbij vooral gekeken naar de uitbreiding van warmtenetten, met als bron restwarmte van industrie of afvalcentrales. Huizen hebben dan maar weinig aanpassingen nodig - een groot voordeel.

    Er is echter niet genoeg restwarmte om heel Nederland op die manier te verwarmen en de komst van nieuwe bronnen, zoals aardwarmte, is nog onzeker. Daarom wordt de elektrische warmtepomp gezien als belangrijk alternatief. ,,De pomp is niet de drager van de energietransitie, maar wel een essentiële aanvulling”, zegt Pieter Boot, sectorhoofd klimaat van het Planbureau voor de Leefomgeving.

    Beer op de weg
    Hij ziet nog wel een beer op de weg. ,,De uitdaging zit hem in de grote vraag naar warmte als we een koude winter hebben. Ons elektriciteitsnet kan het niet aan als ‘s winters de helft van Nederland moet worden verwarmd met een elektrische pomp.” Boot ziet een oplossing in hybride warmtepompen, die bij een verhoogde vraag overgaan van elektriciteit op gas.

    Een warmtepomp levert minder energie dan een gasketel. Daarom moeten huizen eerst goed worden geïsoleerd. © Shutterstock

    ,,Vervolgens zouden we kunnen kijken of dat gas groen geproduceerd kan worden, hoewel nog moet blijken of we daar genoeg van hebben. In de toekomst is waterstof misschien een optie, maar dat is nu nog te duur. Daarom is een gematigde inzet op de warmtepomp slim. Dan kunnen producenten ze goedkoper en stiller ontwikkelen. Een geluidsnorm helpt vast dat proces te versnellen.”

    Boot verwijst naar nieuwe regels voor warmtepompen met een buiteninstallatie, waarover vanochtend in de Tweede Kamer wordt gediscussieerd. Minister Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) wil buren beschermen tegen het lawaai van warmtepompen aan de andere kant van de schutting.

    Doodsteek
    Als een consument erachter komt dat zijn pomp niet de prestaties levert die hem voorgespie­geld waren, is de aannemer de klos

    Henk-Jan Visscher, bouwadviseur
    Brancheverenigingen zijn bang dat de geluidsnorm de doodsteek is voor de gestage groei van het aantal warmtepompen in Nederlandse woningen. Extra maatregelen om de pompen stiller te maken, zoals een extra kast om de zoemende buiteninstallatie, zouden de investering onaantrekkelijk maken en de prestaties van de warmtepomp danig verslechteren.

    Bouw- en installatieadviseur Henk-Jan Visscher raadt bouwbedrijven zelfs af om - als de Tweede Kamer het plan omarmt - nog warmtepompen met buiteninstallatie op te hangen in woonwijken. ,,Als een consument erachter komt dat zijn pomp niet de prestaties levert die hem voorgespiegeld waren, is de aannemer de klos. Het kan gezien worden als bouwfout.”

    Erik Roelofsen van de Stichting Geluidshinder Nederland noemt het ‘onzin’ dat producenten geen stillere warmtepompen zouden kunnen maken.,,Ze moeten daar gewoon rekening mee houden in het ontwerp. Misschien wordt het dan duurder, maar het mag toch niet zo zijn dat we het normaal vinden als mensen wakker liggen van irritant geluid.”

    Om consumenten toch te bewegen tot het vervangen van de cv-ketel, stopt het kabinet de komende jaren jaarlijks tientallen miljoenen in een speciaal warmtefonds. Ook de warmtepomp kan op subsidie rekenen.

    Kijk hier hoe een warmtepomp het Zwembad Apeldoorn verwarmt:

    zie link voor video:

    www.ad.nl/wonen/nieuwe-geluidsnorm-ma...
  3. forum rang 10 voda 4 juli 2019 16:25
    Gasvrij huis nog taboe

    Door Edwin van der Schoot
    Updated Vandaag, 09:16
    Vandaag, 07:30 in FINANCIEEL

    Utrecht - De helft van de Nederlanders peinst er niet over om zijn woning van het gas te halen. Met name ouderen zijn terughoudend. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend respondenten door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van prijsvergelijker Easyswitch.nl.

    Als belangrijkste reden wordt het prijskaartje opgevoerd. Ook consumenten die hun woning wél willen verduurzamen of gasvrij willen maken, kijken nadrukkelijk naar de overheid voor financiering.

    Nederland blijkt tot op het bot verdeeld als het gaat om het sluiten van de gaskraan in de eigen woning: waar 49,5 procent niet bereid is zijn huis gasvrij te maken, is ook 49 procent van de ondervraagden wél van mening dat het op termijn een goede zaak is om te stoppen met het gebruik van aardgas als energiebron. Investeringen in dubbel glas, isolatie en zonnepanelen zijn echter populairder dan het afstappen van gas.

    Weerstand bij ouderen
    Uit het onderzoek blijkt dat er relatief veel 50-plussers zijn die conservatief staan tegenover het investeren in verduurzaming van de eigen woning. Tijdens het energiespreekuur voor Telegraaf-lezers eerder dit voorjaar vielen al de tientallen vragen en opmerkingen op van een grote groep ouderen die vaak weinig middelen heeft om te investeren en zich bovendien afvraagt of langetermijninvesteringen nog wel bij hen passen.

    De bevindingen uit het onderzoek van Easyswitch.nl bevestigen het bredere beeld dat naar voren komt uit onderzoeken van de Vereniging Eigen Huis en het Nibud. VEH meldde in juni dat een op de drie verenigingen van eigenaren niet investeert in de verduurzaming van haar appartementen, omdat onduidelijk overheidsbeleid ten aanzien van vergoedingen of subsidies als een drempel wordt ervaren. Ook een gebrek aan tijd, geld en kennis speelt een rol bij eigenaren van een appartement. Volgens VEH hangt er een prijskaartje van 4000 tot 12.000 euro aan het overstappen op een warmtepomp in plaats van gas. Easyswitch.nl houdt het zelfs op 18.000 euro.

    Geen geld
    Het Nibud meldde onlangs nog dat 43 procent van de ondervraagden in een steekproef van 1500 consumenten had aangegeven de komende vijf jaar niet in de verduurzaming van zijn of haar woning te willen investeren. Consumenten willen liever niet lenen, en niet iedereen heeft voldoende spaargeld, blijkt uit het Nibud-onderzoek.

    In het klimaatakkoord is afgesproken dat er onder meer een warmtefonds komt om consumenten financieel te steunen, tot 25.000 euro per persoon. De Consumentenbond en VEH vinden die plannen echter nog veel te vaag uitgewerkt.

    www.telegraaf.nl/financieel/111902083...
  4. forum rang 6 Chiddix 4 juli 2019 19:04
    Tot 2030 zullen er weinig problemen nog zijn daar de overgang van gas naar duurzaam op vrijwillige basis geschiedt. De grootste problemen zullen aan het licht komen in de laatste tien jaar(2040-2050). Huizen van voor de oorlog, huizen tussen 1945-1960. Daar schijnt het hoogste prijskaartje aan te hangen met isolatie. Er worden bedragen genoemd van 50000 tot 90000 euro.
    En wat als huisbezitters het niet op de plank hebben liggen? Moet dat dan een lening worden?
    In totaal moeten 7 miljoen woningen verbouwd worden(huur en koop).
  5. forum rang 6 Chiddix 5 juli 2019 09:36
    Aasscher vroeg in een debat garanties voor huurders en kopers in slecht geisoleerde woningen, die de kosten van isolatie en warmtepomp moeilijk kunnen ophoesten.
    Hij vraagt om een tegemoetkoming voor huishoudens. Rutte maakte grapjes naar zijn voormalige vice-premier vanuit vak-K(bron: Trouw).
    Het gaat hier niet over subsidie op isolatie of een warmtepomp. Asscher denkt er iets anders bij.
    De vraag is, is dit in 2019 aan de orde? Zijn er burgers die wakker liggen over isolatie etc terwijl er geen geld genoeg aanwezig is of helemaal geen geld op de bank? Je bent dan aangewezen op subsidie en een duurzame lening.
    Kan me eigenlijk niet voorstellen, dat burgers zonder cash nu naar de bank hollen om een duurzame lening omdat we in 2050 CO2 neutraal moeten zijn.
  6. forum rang 6 Chiddix 5 juli 2019 12:28
    Direct de hypotheekaftrek doorschrappen voor inkomens vanaf 2 ton en de opbrengst reserveren voor...... Kan Asscher niet op tegen zijn want 2 ton verdient hij niet op jaarbasis. Helaas dit gaat niet gebeuren want de liberalen hebben de macht.
    Roemer wilde de grens leggen op 385000 euro toen hij nog actief was voor SP. Heb geen idee waarom 385000 euro. Hoe hij aan dat getal kwam.
  7. forum rang 4 Willempie3 5 juli 2019 12:35
    Waarom kopen we geen gas uit het buitenland ? Gas uit Rusland kost nu minder dan 20 Eurocent per M3. Reken eens met 1500 M3 per jaar. Voor 300 Euro per jaar is je huis dus te verwarmen. Dat er in Nederland 1000 Euro aan energiebelasting bovenop komt is puur voor de overheidsinkomsten. De overheid zal ook met een warmtepomp die 10 miljard belasting willen hebben in de toekomst. Je moet dus als land en samenleving eigenlijk rekenen met energieprijzen zonder belasting als het om benodigde investeringen/rendement gaat. Voor 1 huishouden betekent dit 40.000 Euro investeren voor het huis en 10.000 Euro voor de auto. Je krijgt dan een warmtepomp met bijbehorende isolatie, 20 zonnepanelen en een electrische auto in plaats van een benzineauto. Je koopt dan geen 1500 liter benzine meer van 60 cent (belasting moet je niet tellen). 900 Euro bespaard. Je koopt geen 1500 M3 aardgas meer van 20 cent. 300 Euro bespaard. Je hebt 3 keer zoveel stroom nodig: 12000 kwh in plaats van 4000. Maar de Zonnepanelen leveren 4000 kwh op dus hoef je maar 4000 kwh extra stroom in te kopen van 7 cent per kwh. Dat is een extra uitgave van 280 Euro per jaar. Je gaat dus 900 Euro op benzine besparen en 300 Euro op aardgas. 280 Euro meer uitgeven aan Stroom. Totale besparing is 1020 Euro per jaar. Iets meer dan 2 procent rendement op een investering van 50.000 Euro. Als je onderhoud en vervanging meerekent wordt het waarschijnlijk nog iets ongunstiger. Warmtepomp is duurder dan CV-ketel en je omvormer moet elke 10 jaar vervangen worden. De elektrische auto heeft wel minder onderhoud nodig maar is nu nog duurder om elke 10 jaar te vervangen.
  8. forum rang 4 Willempie3 5 juli 2019 13:18
    Waarschijnlijk moet je ook nog rekenen met extra investeringen bij de overheid en de bedrijven. Verzwaring van het elektriciteitsnet, overheidsgebouwen en bedrijfsgebouwen isoleren, laadpalen, extra windmolens, kerncentrales. De overheid zal meer belastinggeld nodig hebben. De bedrijven zullen gemaakte kosten doorberekenen. Daardoor kunnen de kosten flink oplopen en moet er misschien wel 2 keer zoveel betaald worden. 100.000 Euro per huishouden in plaats van 50.000 Euro.
    Dan komt de 1000 miljard van Baudet toch wel in de buurt. Het rendement wordt dan eerder 1 procent.

    Maar als het rendement 1 procent en niet onder de zeespiegel verdwijnen is, is het misschien toch de moeite waard. Maar je kunt ook met al die klimaatplannen nog steeds onderlopen omdat de rest van de wereld toch doorgaat met CO2 uitstoot. Onderlopen gebeurt pas na 100 tot 1000 jaar zoals het er nu uitziet.
    Daar heb ik en ook mijn kinderen geen last van. Gewoon verhuizen naar een hoger gelegen gebied op termijn.
  9. forum rang 10 voda 5 juli 2019 15:40
    En dan betalen wij ongeveer 23 cent per Kw. Pffff….

    JinkoSolar Largest Solar Plant Started In Abu Dhabi

    JinkoSolar Holding announced the commercial operations of the world’s largest solar plant of 1,177MWp at Sweihan in Abu Dhabi. The AED 3.2 billion project, which uses all JinkoSolar’s mono panels, features another record at the time of bid submission, attracting the world’s most competitive tariff of 2.42 cents per kilowatt hour.

    Japan’s Marubeni and Emirates Water and Electricity Company are the partners of JinkoSolar.

    UAE’s Energy Strategy 2050, launched in 2017, aims to increase the contribution of clean energy in the total energy mix from 25% to 50% by 2050 while reducing the carbon footprint of power generation by 70%.

    Source : Strategic Research Institute
  10. forum rang 10 voda 12 juli 2019 10:52
    En de elektriciteits problemen stapelen zich op!

    Enexis meldt nieuwe transportschaarste in Noordoost-Nederland én provincie Brabant

    Enexis meldt op een aantal nieuwe locaties in Nederland met transportschaarste te kampen. Ditmaal gaat het niet alleen om hoogspanningsstations in Noordoost-Nederland, maar ook om een nieuwe melding in Brabant.

    Bij station Weiwerd in Groningen is zelfs helemaal geen transportcapaciteit meer beschikbaar. Ook de extra capaciteit die door uitbreidingswerkzaamheden in 2020 beschikbaar komt, is al vergeven.

    Brabant
    Verder meldt Enexis dat er bij 4 nieuwe stations in Overijssel problemen zijn ontstaan. Bij de stations Enschede Wesselerbrink, Kampen, Losser en Olst is nog maar beperkt transportcapaciteit beschikbaar.

    In provincie Brabant is er nu een tweede locatie waar nog maar beperkt transportcapaciteit beschikbaar is, te weten bij station Hapert.
    Stations met beperkt beschikbare transportcapaciteit
    Op de hoogspanningsstations in onderstaande tabel is nog maar beperkt transportcapaciteit voor teruglevering beschikbaar. Dit betekent dat Enexis niet alle aanvragen voor teruglevering kan realiseren.

    Zie pdf voor meer informatie.

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas
  11. forum rang 9 josti5 12 juli 2019 11:11
    Teletekst:

    -------
    Een meerderheid van de gemeenteraad
    in Utrecht heeft vannacht ingestemd met
    een motie van de Partij voor de Dieren
    waarin de noodtoestand van het klimaat
    wordt uitgeroepen.In de motie wordt
    opgeroepen een maximale inspanning te
    leveren om de opwarming van de aarde zo
    veel mogelijk te beperken.Utrecht volgt
    daarmee Amsterdam en Haarlem.
    ---------------

    In de politiek zijn we helemaal op de verkeerde weg - van God los geslagen, zogezegd.
    Capaciteits- en transportproblemen stapelen zich op, terwijl er nog een energietransitie van heb-ik-me-jou-daar op de loer ligt.
    De politiek maakt de grote fout, einddoelstellingen in een bepaalde tijdsspanne te willen realiseren, en negeert daarmee zaken als haalbaarheid en realisme.
    Kleine, logische stappen vooruit zijn op den duur veel effectiever.
    Maar ja: dan wordt 'Parijs' niet gehaald...
    En de grote jongens Amerika, China, Rusland, Japan en India maar lachen...

    Hoe maak je een land onrustig?
    Zó, dus.

    We zijn weer terug bij de jaren 70, met gemeenteraden die internationale wereldpolitiek willen bedrijven, en een regering, die gidsland voor de hele wereld wil zijn.
    Armzalige, kortzichtige dominees.

  12. forum rang 10 voda 12 juli 2019 13:14
    'OM doet strafrechtelijk onderzoek versnelde gaswinning kleine velden'

    Vermilion zou op meerdere locaties meer gas hebben opgepompt dan afgesproken.Foto: Cor Salverius / Dijkstra

    Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar gaswinning uit kleine velden. Dat melden RTV Noord, RTV Oost, RTV Drenthe en Omrop Fryslân na gezamenlijk onderzoek. Volgens de omroepen heeft het Canadese gasconcern Vermilion VET$21,73-- in drie productievelden de maximale productiehoeveelheid overschreden.

    In Diever in Drenthe zou Vermilion meer dan drie keer de toegestane maximale productiehoeveelheid hebben overschreden, blijkt uit het onderzoek. Ook in het Friese Vinkega is er meer gas gewonnen dan toegestaan. Het OM wil de onderzochte locaties niet bevestigen.

    Sterke aanwijzingen
    Ook wil justitie niet zeggen welk bedrijf het betreft. Maar de vier regionale omroepen hebben sterke aanwijzingen dat het hier gaat om Vermilion. Dit Canadese bedrijf is vooral actief in Overijssel, Friesland en Drenthe.

    Daarnaast heeft het OM bevestigd dat er een ander onderzoek loopt naar de NAM. Dit zou worden gedaan vanwege een verontreiniging in Collendoorn (Overijssel) en Farmsum (Groningen). In Collendoorn heeft in januari van dit jaar een lekkage plaatsgevonden en ook in Farmsum zijn chemische stoffen in de ondergrond gelekt.

    fd.nl/ondernemen/1308736/om-doet-stra...
  13. Cézan 12 juli 2019 17:38
    The Future of Alternative Energy

    Analysts believe that alternative energy sources will continue to play a larger and larger role in the development of electricity around the globe. A number of globally dominant companies are paving a path forward in an energy sector that doesn't rely on fossil fuels.

    Gelezen bij www.investopedia.com/investing/altern...

    Precies of we willen of niet.

    Er zit trouwens een duidelijke trend in. Ook in het verre buitenland.
    We moeten wel.

1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 89 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 -0,09%
EUR/USD 1,0693 -0,09%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.096,40 -0,23%
Gold spot 2.321,97 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+24,31%
ASMI
+10,99%
BESI
+4,08%
NX FIL...
+3,85%
TomTom
+3,80%

Dalers

ALLFUN...
-11,00%
ING
-5,96%
Flow T...
-2,94%
WDP
-2,89%
RELX
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links