Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Italië is het echte probleem in Europa

2.175 Posts
Pagina: «« 1 ... 90 91 92 93 94 ... 109 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 7 juni 2019 16:02
    Italiaanse centrale bank verlaagt groeiramingen

    (ABM FN) De Italiaanse centrale bank heeft de groeiramingen voor de Italiaanse economie voor de komende jaren neerwaarts bijgesteld. Dit bleek vrijdag uit documenten van de Banca d'Italia.

    Voor het tweede helft van 2019 verwacht de bank dat de Italiaanse economie opnieuw in een gematigde tempo zal groeien. Er wordt dit jaar een groei van 0,3 procent verwacht. Dat is maar liefst 0,3 procentpunt lager dan een eerdere raming.

    Voor 2020 mikt de bank op een groei van 0,7 procent en op 0,9 procent in 2021. Deze ramingen zitten wel onder de vorige groeiprognose, namelijk respectievelijk 0,2 en 0,1 procentpunt eronder.

    Deze herziening is vooral het gevolg van de een zwakkere buitenlandse vraag in de afgelopen maanden, en de aanhoudende onzekerheid die blijkt uit sentimentsmetingen bij bedrijven en ondernemers, aldus de bank.

    Volgens de Italiaanse bank zullen de private consumptie en de export het meest bijdragen aan de groei van het bruto binnenlands product.

    De groei van inflatie zal "gematigd" blijven en geleidelijk herstellen, aldus de centrale bank. De consumentenprijzen zouden dit jaar gemiddeld met 0,8 procent stijgen, met 1,0 procent in 2020 en met 1,5 procent in 2021.

    De kerninflatie zal zwak blijven in 2019, maar zal wel geleidelijk aantrekken in de daaropvolgende twee jaren door stijgende lonen, aldus de bank.

    De centrale bank benadrukte dat de risico’s rond deze groeiramingen groot zijn.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 10 juni 2019 12:19
    Industriele productie Italie omlaag

    (ABM FN) De industriële productie in Italië is in april op maandbasis gedaald. Dit bleek maandag uit cijfers van statistiekbureau Istat.

    De productie nam, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met 0,7 procent af. Over de laatste drie maanden steeg de productie op kwartaalbasis juist met 0,7 procent.

    Onaangepast voor seizoensinvloeden daalde de productie in april op jaarbasis met 1,5 procent.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 10 voda 20 juni 2019 12:36
    Waarschijnlijk krimp economie Italië

    Gepubliceerd op 20 jun 2019 om 11:25 | Views: 1.159

    ROME (AFN/BLOOMBERG) - De economie van Italië is in het tweede kwartaal waarschijnlijk gekrompen. Dat meldde het Italiaanse statistiekbureau Istat. Volgens Istat is er een ''relatief hoge'' kans dat het bruto binnenlands product (bbp) dit kwartaal is afgenomen.

    Italië kwam in het eerste kwartaal van dit jaar nog uit een korte recessie, nadat in de twee voorgaande kwartalen een economische krimp was te zien. De verwachting van economen voor de groei van de Italiaanse economie in het tweede kwartaal is een plusje van 0,1 procent. Istat rekent voor heel 2019 nog op een groei met 0,3 procent, met voorzichtig herstel in de tweede helft van dit jaar.
  4. forum rang 10 voda 27 juni 2019 10:17
    Italiaans consumentenvertrouwen omlaag

    (ABM FN-Dow Jones) Het consumentenvertrouwen in Italië is in juni gedaald, terwijl het ondernemersvertrouwen eveneens afzwakte. Dit bleek donderdag uit cijfers van statistiekbureau Istat.

    Het vertrouwen van Italiaanse consumenten daalde van 111,6 in mei naar 109,6 deze maand.

    Het ondernemersvertrouwen zakte in dezelfde periode van 100,2 naar 99,3

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 10 voda 1 juli 2019 12:47
    Italiaanse industrie krimpt harder

    (ABM FN) De activiteit in de Italiaanse industrie is in juni harder teruggelopen. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit Economics.

    De inkoopmanagersindex daalde van 49,7 in mei naar 48,4 afgelopen maand.

    Een indexstand van meer dan 50 wijst op groei, minder dan 50 betekent krimp.

    Door: ABM Financial News.
    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  6. forum rang 10 voda 3 juli 2019 12:50
    Italiaanse dienstensector trekt aan

    (ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector is in juni weer gegroeid. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit Economics.

    De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse dienstensector steeg van 50,0 in mei naar 50,5 afgelopen maand.

    Eerder deze week werd al bekend dat de Italiaanse industrie in juni in een hoger tempo kromp. De inkoopmanagersindex daalde van 49,7 in mei naar 48,4 afgelopen maand.

    Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 3 juli 2019 16:11
    Italië voorkomt straf met aanpassen begroting

    Gepubliceerd op 3 jul 2019 om 14:59 | Views: 730

    BRUSSEL (AFN) - De strafprocedure die Italië boven het hoofd hing vanwege het overtreden van de begrotingsregels is van de baan. "De Italiaanse regering heeft reële maatregelen getroffen om de begroting voor dit jaar aan te passen waardoor een buitensporigtekortprocedure niet langer noodzakelijk is", aldus EU-commissaris Pierre Moscovici (financiële zaken).

    Hij gaat de ontwikkelingen maandag aan EU-ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) toelichten en "vertrouwt erop" dat zij zijn standpunt zullen delen, zei Moscovici. Hij zei dat het nooit de bedoeling van de regels is om een land te straffen, maar om te zorgen dat een land zichzelf corrigeert. "Ik ben blij te kunnen vaststellen dat dit via dialoog met ons gebeurt."

    Minister Wopke Hoekstra (Financiën), die de Europese Commissie eerder een "wankelmoedig optreden" verweet ten aanzien van Italië, laat weten eerst de stukken te willen bestuderen. "Ik wil de feiten kunnen zien om te kunnen beoordelen of wat de commissie heeft gedaan, verstandig en voldoende stevig is", aldus de bewindsman.

    Italië buigt dit jaar tussentijds onder meer 7,6 miljard euro om, waardoor het begrotingstekort terug gaat naar 2,04 procent, een eis van de commissie. Ook heeft de regering volgens Moscovici maandag per brief toegezegd volgend jaar "aanzienlijke structurele hervormingen te zullen doorvoeren om te zorgen voor groei zodat het begrotingstekort en de staatsschuld omlaag kunnen". De staatsschuld dreigt volgend jaar naar 135 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te gaan, terwijl die niet hoger dan 60 procent hoort te zijn. In oktober moeten de eurolanden hun ontwerpbegroting voor 2020 inleveren.
  8. forum rang 10 voda 3 juli 2019 19:12
    'Andrea Orcel eist €100 mln schadevergoeding van Santander'

    Andrea Orcel heeft Banco Santander aangeklaagd. De Italiaanse zakenbankier eist een schadevergoeding van €100 mln omdat de bank afzag van het voornemen hem te benoemen tot ceo.

    Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van twee bronnen die inzage hadden in de aanklacht. Volgens Orcel heeft de bank eerder gemaakte afspraken geschonden, waardoor zijn reputatie beschadigde en hij inkomsten misliep.

    Andrea Orcel in 2013 Foto: Reuters

    Aanvankelijk zou Orcel begin dit jaar José Antonio Alvarez opvolgen als bestuursvoorzitter van Santander. De Spaanse bank zag daarvan af na een conflict met het Zwitserse UBS UBS$11,99+0,50% over de vertrekregeling van Orcel.

    UBS eiste dat Santander zou opdraaien voor de inkomsten die Orcel zou mislopen door zijn vroegtijdige vertrek als bestuursvoorzitter van UBS Investment Bank. Dat zou neerkomen op een tekengeld van €50 mln. Deze eis kwam voor de Spanjaarden als een verrassing.

    Vier maanden na de aankondiging trok Santander de benoeming in, omdat de bank het tekengeld niet te rechtvaardigen vond. Orcel had toen zijn ontslag bij UBS al ingediend.

    De Italiaan was tot september 2018 werkzaam bij UBS. De periode tussen september 2018 en medio januari 2019 zou hij gebruiken als 'tuinverlof', ofwel 'gardening leave'. Dat is bankiersjargon voor verplicht thuiszitten om te voorkomen dat een functionaris bedrijfsgevoelige informatie van zijn oude werkgever meeneemt naar een nieuwe.

    Een woordvoerder van Orcel wil, evenals Santander SANTA€4,08-- , geen commentaar geven op het bericht.

    fd.nl/ondernemen/1307279/andrea-orcel...
  9. forum rang 10 voda 9 juli 2019 12:47
    Italiaanse detailhandel verkoopt minder in mei

    (ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse detailhandel heeft in mei minder verkocht dan een maand eerder het geval was. Dit meldde het Italiaanse bureau voor de statistiek, Istat dinsdag.

    De retailers van Italië zagen de verkopen over mei van dit jaar met 0,7 procent teruglopen. In april tekende zich nog een vlakke trend op maandbasis af.

    Er was voor het mei-cijfer geen prognose beschikbaar.

    Op jaarbasis daalden de Italiaanse detailhandelsverkopen met 1,8 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 10 voda 9 juli 2019 13:06
    Hoekstra blijft bezorgd over Italiaanse begroting

    Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft er een hard hoofd in dat de Italiaanse regering vorige week voldoende maatregelen heeft aangekondigd om haar financiële huishoudboekje weer op orde te krijgen. Dat zei hij maandag voorafgaand aan de Eurogroep-vergadering, het maandelijkse overleg van ministers van financiën van de eurozone.

    Volgens Hoekstra durft 'niemand zijn hand ervoor in het vuur te steken' dat de Italiaanse begrotingsproblematiek voorlopig niet weer de kop opsteekt. Sterker: de CDA-bewindsman 'hoopt het niet, maar sluit niet uit dat we hier over een half jaar weer staan', en het opnieuw over de torenhoge staatsschuld van Rome en het gebrek aan economische hervormingen moeten hebben.

    Rome geeft €7,6 mrd minder uit dan eerder begroot

    De Europese Commissie besloot vorige week Italië toch niet op het strafbankje te plaatsen wegens schending van de begrotingsregels in het Stabiliteits- en Groeipact (SGP). Eurocommissaris Pierre Moscovici van financiële en economische zaken heeft zich na wekenlange onderhandelingen met Rome laten overtuigen van het effect van de begrotingsaanpassingen die Italië vorige week maandag beloofde te nemen. Daardoor geeft Italië dit jaar €7,6 mrd minder uit dan eerder begroot.

    Hoekstra noemt die bijstelling desgevraagd 'positief'. 'Er is wel degelijk iets gebeurd met de begroting'. Bovendien is de minister tevreden dat de Commissie ditmaal bij de berekening van de Italiaanse begrotingsaanpassingen uitgaat van haar eigen cijfers en niet, zoals bij de oplossing van een eerder conflict eind vorig jaar, van de data uit Rome. Deze zijn bovendien direct publiek toegankelijk gemaakt, schreef Hoekstra vrijdag al aan de Tweede Kamer. Hij is dan ook blij dat er nu volgens hem wél sprake is van 'transparantie'.

    Maar, nuanceert de minister: 'Het is natuurlijk ook niet zo dat er nu een pakket met heel grote hervormingen is neergelegd.' Het is daarom de vraag of de Commissie en Italië niet opnieuw tijd hebben gekocht en moeilijke, maar onvermijdelijke maatregelen voor zich blijven uitschuiven, aldus de bewindsman. Hij heeft zijn bezorgdheid hierover maandag aangekaart bij zijn collega's in de Eurogroep.

    Italiaanse economie zorgenkindje

    De Italiaanse economie kwakkelt al jaren en groeit het minst van alle Europese landen. Bovendien kampt het land met een astronomische staatsschuld van ruim 130% van het bruto binnenlands product. De Europese begrotingsregels staan slechts 60% toe. Desondanks stuurt de regering, ondanks de vorige week aangekondigde extra maatregelen, voor dit jaar nog altijd aan op een begrotingstekort van 2,1% en een gelijk doel in 2020.

    Hoekstra heeft begin dit jaar hierover aan de bel getrokken en kwam toen stevig in conflict met Moscovici. Volgens de CDA'er was de Franse Eurocommissaris veel te mild. Blijkens zijn Kamerbrief van vrijdag is Hoekstra er nog steeds van overtuigd dat de Commissie de regels van het SGP 'ruimhartig' interpreteert, terwijl het kabinet juist 'een consequente en strikte handhaving' voorstaat.

    Opvolging Christine Lagarde

    De EU-ministers van financiën hebben zich daarnaast gebogen over de vraag welke Europeaan Christine Lagarde moet opvolgen als directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Lagarde vertrekt dit najaar naar de Europese Centrale Bank en voor haar opvolger zouden Hoekstra's voorganger Jeroen Dijsselbloem en Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, in de race zijn. Hoekstra wil niet veel meer kwijt dan dat Nederland 'een paar uitstekende kandidaten' heeft voor de IMF-baan. 'Maar ik noem geen namen, want dat verkleint haar of zijn kansen', aldus de minister.

    fd.nl/economie-politiek/1307846/hoeks...
  11. forum rang 10 voda 9 juli 2019 19:46
    Groot enthousiasme over ultralange Italiaanse lening

    Beleggers verdringen zich voor het loket waar het Italiaanse ministerie van Financiën een lening met een looptijd van vijftig jaar wil gaan uitgeven. De begeleidende banken hebben al voor €17 mrd aan orders voor de obligatie ontvangen, zo meldt persbureau Bloomberg dinsdag.

    Nu meer dan de helft van de uitstaande staatsleningen in Europa negatief rendeert, zoeken steeds meer beleggers 'yield' in de voormalige probleemlanden van de eurozone en in langer lopende leningen. Op zijn beurt wil het ministerie graag profiteren van de recent stevig gedaalde Italiaanse rentes.

    Lees ook:
    Nederland leende nog nooit zo goedkoop

    Onverwachte lening
    Onverwacht besloot Rome maandagavond een lening in de markt te zetten die eind jaren zestig zal expireren, tegen een coupon van 2,80%. Het effectief rendement op de bestaande dertigjarige lening bedraagt momenteel 2,88%. Begin februari was dat nog 3,67%. In januari 2018 haalde de Italiaanse staat voor het laatst geld op met de dertigjarige lening. Het ging toen om €880 mln.
    Wat betreft de Italiaanse tienjaarslening nemen beleggers inmiddels genoegen met een vergoeding van 1,74%. De spread ten opzichte van het Europese anker, de Duitse bund, bedraagt daarmee 209 basispunten, dichtbij het laagste niveau in een jaar tijd.

    Opkoopprogramma staatsobligaties
    De rally is te danken aan de inschatting in de markt dat de Europese Centrale Bank wel eens het opkoopprogramma van staatsobligaties kan hervatten. Met de keuze van Christine Lagarde als opvolger van president Mario Draghi in Frankfurt wordt de kans op de terugkeer van een grote koper in de markt nog groter, klinkt het in de markt.

    Lees ook:
    Hoekstra blijft bezorgd over Italiaanse begroting

    Daar kwam vorige week ook nog het nieuws bij dat Italië een Brusselse strafprocedure ontloopt. De Europese Commissie was tevreden met de aanpassingen die de Italiaanse regering heeft gedaan om het tekort op de begroting te verminderen.

    fd.nl/beurs/1307989/groot-enthousiasm...
  12. forum rang 10 voda 10 juli 2019 12:44
    Industriele productie Italie omhoog

    (ABM FN-Dow Jones) De industriële productie in Italië is in mei op maandbasis gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van statistiekbureau Istat.

    De productie nam, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, op maandbasis met 0,9 procent toe. Over de laatste drie maanden daalde de productie op kwartaalbasis juist met 0,1 procent.

    Onaangepast voor seizoensinvloeden daalde de productie in mei op jaarbasis met 0,7 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 12 juli 2019 09:18
    'Duizend banen weg bij redding Alitalia'

    Gepubliceerd op 12 jul 2019 om 08:46 | Views: 379

    ROME (AFN/BLOOMBERG) - Bij Alitalia gaan mogelijk duizend banen verloren als onderdeel van het reddingsplan voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. Daarbij wordt vooral gesneden in het grond- en kantoorpersoneel. Dat staat in een reddingsplan dat de Italiaanse krant La Repubblica heeft ingezien.

    Alitalia moet volgens de uitgelekte plannen de concurrentie aangaan met budgetvliegers. Daarvoor zou de vliegmaatschappij tot nog toe ongebruikte start- en landingsrechten op de luchthaven Milaan-Linate moeten gebruiken. Daarnaast wordt Rome vaker als knooppunt gebruikt voor vluchten van en naar Oost-Europa.

    De Italiaanse regering is al lange tijd bezig investeerders te vinden die, samen met het staatsspoorbedrijf Ferrovie dello Stato, het bankroete Alitalia overeind willen houden. Het Amerikaanse Delta Airlines heeft al toegezegd voor maximaal 15 procent in te willen stappen, maar daarnaast is nog een derde aandeelhouder nodig. Deze week kwam tolwegexploitant Atlantia, met de familie Benetton als belangrijkste aandeelhouder, in beeld als geïnteresseerde partij.
  14. forum rang 10 voda 18 juli 2019 15:29
    Pestsfeer in Italiaanse regering groeit door Von der Leyen

    In het kort
    Een nieuw conflict verdeelt de Italiaanse regeringspartijen
    Lega en M5SLega stemde tegen Commissievoorzitter Von der Leyen, M5S vóór
    Daarmee heeft Lega de belangen van Italië geschaad, vindt M5S

    De verkiezing van Ursula von der Leyen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie zet de Italiaanse regering onder hoogspanning. Regeringspartij Lega stemde dinsdag in het Europees Parlement tegen de Duitse politica, maar coalitiepartner Vijfsterrenbeweging (M5S) vóór. Beide partijen maken elkaar nu grote verwijten.

    Matteo Salvini, leider van de recht-nationalistische Lega en vicepremier in de regering van premier Giuseppe Conte, haalde woensdag hard uit naar Luigi Di Maio, politiek leider van de Vijfsterrenbeweging, en eveneens vicepremier.

    'Het was het juiste moment voor een historische verandering', zei hij over de stemming in Straatsburg. Maar in plaats van Von der Leyen weg te stemmen, koos Di Maio het kamp van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, constateerde Salvini bitter.

    Di Maio reageerde scherp. 'De Lega riskeert met haar keuze dat Italië in Europa in een isolement komt', zei hij. Op de achtergrond speelt dat beide partijen steggelen over wie Italië naar Brussel afvaardigt om zitting te nemen in de Europese Commissie. De Lega toonde interesse in de mededingingsportefeuille en schoof daarvoor Lega-secretaris Giancarlo Giorgetti naar voren.

    Premier Conte, die partijloos is maar op voorspraak van de Vijfsterrenbeweging vorig jaar de regering ging leiden, bekritiseerde de koers van de Lega. 'Het gaat er niet om dat we een baantje claimen voor één politieke partij. Het gaat hier om het verdedigen van het nationale belang en ervoor zorgen dat Italië de prestigieuze plek krijgt die het verdient', stelde hij in een ingezonden artikel in La Repubblica.

    Russisch olieschandaal zet Lega onder druk
    De ruzie over de kandidatuur is slechts één van de bronnen van animositeit tussen Lega en de Vijfsterrenbeweging. Lega kwam recent in opspraak toen uitkwam dat functionarissen van de partij vorig jaar in Moskou via een schimmige oliedeal trachtten de partijkas te spekken. Justitie doet onderzoek naar de kwestie.

    Salvini heeft over de affaire nog altijd geen opheldering verschaft aan het Italiaanse parlement. M5S-leider Di Maio vindt dat hij dat wel moet doen. 'Bij de minste verdenking dat Lega financiering uit Rusland krijgt, zou ik niet meer in de regering zitten', zei hij donderdag in de Corriere della Sera.

    Lega-leider Salvini maakte op zijn beurt van zijn hart geen moordkuil. Hij is tegenstand vanuit de Vijfsterrenbeweging voor voorstellen van de Lega meer dan zat, zei hij donderdag tegenover meerdere Italiaanse media. Zo wil de rechts-nationalistische partij, die haar oorsprong heeft in het noorden van Italië, praten over meer autonomie voor Italiaanse provincies. Met name Veneto, Lombardije en Emilia-Romagna willen meer bevoegdheden, en meer van het belastinggeld houden dat ze in hun regio's ophalen.

    'Nog drie keer 'nee', en het is klaar'
    Verder verloopt het debat over hervorming van de Italiaanse justitie en de begroting voor 2020 uiterst moeizaam. 'Als het bij die drie onderwerpen “nee” blijft bij de Vijfsterrenbeweging, verandert dat alles', zei Salvini.

    Afgelopen weekeinde meldden Italiaanse media dat kopstukken binnen de Lega vinden dat de partij de stekker uit de coalitie moet trekken teneinde nieuwe verkiezingen te krijgen. De rechts-nationalistische partij, die in maart 2018 bijna 18% van de stemmen haalde, zou volgens peilingen nu mogelijk 38% kunnen halen.
    Maar Lega-leider Salvini zou nog twijfelen over het verbreken van de coalitie. Het is volgens hem niet zeker of president Sergio Mattarella daadwerkelijk verkiezingen uitschrijft. Het staatshoofd zou ook de Vijfsterrenbeweging, nu nog de grootste partij in het parlement, kunnen vragen een coalitie te vormen met de sociaaldemocratische PD.

    fd.nl/economie-politiek/1309255/pests...
  15. forum rang 10 voda 22 juli 2019 13:00
    'Duizenden banen weg bij UniCredit'

    Gepubliceerd op 22 jul 2019 om 12:49 | Views: 39

    MILAAN (AFN) - UniCredit, de grootste bank van Italië, overweegt tot wel 10.000 banen te schrappen om verder de kosten omlaag te brengen. Dat meldden ingewijden met kennis van de zaak aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt komt topman Jean Pierre Mustier later dit jaar met de plannen naar buiten.

    Het exacte aantal banen dat komt te verdwijnen is volgens de bronnen nog niet vastgesteld en zou veel lager kunnen uitvallen. Momenteel werken er ongeveer 86.000 mensen bij de Italiaanse bank. Het banenverlies zou vooral Italië treffen waar de bank de meeste werknemers heeft, maar ook andere landen. UniCredit zou ook naar andere manieren kijken om de operationele kosten te verlagen.

    In de afgelopen jaren was Mustier ook al bezig met kostenbesparingen bij UniCredit, eveneens met het verlies van arbeidsplaatsen, en nam hij maatregelen om de balans en kapitaalpositie van het financiële concern te versterken.
  16. forum rang 10 voda 22 juli 2019 18:56
    Salvini wikt, weegt en aarzelt over voortbestaan Italiaanse ruzieregering

    Leider van de rechts-populistische coalitiepartij Lega brengt mogelijk deze week de regering ten val.

    Het is de week van de waarheid voor de coalitieregering, schreven maandag de Italiaanse kranten. Mogelijk komt deze week de coalitieregering van de twee populistische partijen Vijfsterrenbeweging en Lega ten val.

    Dat de spanningen in de regering in Rome hoog oplopen staat vast, verder is veel onzeker. Dat laatste bleek maandag ook op de financiële markten, die moeite hebben de politieke situatie in Italië in te schatten. In de ochtend was er een verdere daling van de rente op Italiaanse staatsleningen, maar die sloeg al snel weer om in juist een flinke stijging.

    Mogelijk volgt dinsdag meer duidelijkheid als twee hoofdrolspelers elkaar ontmoeten, de beide vicepremiers, de leider van de rechts-populistische Lega Matteo Salvini en Luigi di Maio van de Vijfsterrenbeweging. Of die ontmoeting er komt is niet zeker, maar er wordt serieus rekening mee gehouden aangezien een dag later premier Giuseppe Conte in het parlement moet verschijnen. Conte zal in het Huis van Afgevaardigden een verklaring afleggen over illegale giften die Salvini's Lega zou hebben ontvangen uit Rusland.
    Voor de coalitie draait veel om de vraag wat Salvini doet. Na de stemmenwinst voor de Lega en het verlies voor coalitiepartner de Vijsterrenbeweging in mei bij de Europese verkiezingen, slaat Salvini met de vuist op tafel. Hij wil munt slaan uit de gewijzigde politieke verhoudingen.

    Salvini eist wijzigingen in het kabinet en noemt Vijfsterren-ministers die hij weg wil werken met name. Ook verlangt hij grotere autonomie voor het Noorden van Italië en dringt hij aan op belastingverlagingen. Verder gaan er geruchten dat Salvini zou aandringen op de vervanging van de niet partijgebonden premier Conte.

    Afspraken geschonden
    De verkiezingen van Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Commissie heeft de sfeer in de coalitie verder bedorven. In het Europees parlement stemden de afgevaardigden van Salvini's Lega tegen, maar de Vijfsterrenparlementariërs vóór. Tot woede van Salvini, die zegt dat afspraken zijn geschonden. De Vijfsterrenbeweging betwist ondertussen of Lega na de tegenstem nog wel de Italiaanse kandidaat voor de Commissie mag leveren.

    Naar verluidt zouden de politiek adviseurs van Salvini bij hem aandringen op een val van het kabinet en vervroegde verkiezingen. De gok zou zijn dat de Lega er nu zo goed voorstaat in de peilingen, dat een absolute meerderheid in het parlement haalbaar moet zijn. In Rome is het verhaal dat Salvini nog niet weet wat hij wil.

    Als hij heel zwaar inzet op meer autonomie voor Noord-Italië, doet Salvini wat zijn kiezers willen. Die zitten in het Noorden. Maar het zou ten koste kunnen gaan van het streven de voormalige Lega Nord als Lega om te vormen tot een landelijke partij.

    Onzeker is ook hoe president Sergio Mattarella op een val van het kabinet reageert. Deze zou, volgens bronnen rond de president, vrijdag al hebben aangegeven dat Salvini afgelopen weekend de knoop moest doorhakken over een eventueel terugtrekken van de Lega uit de coalitie. Anders zou er voor een nieuw aantredende regering te weinig tijd overblijven de begroting voor 2020 op te stellen.
    Als de Lega uit de coalitie stapt, zou Mattarella ook kunnen aansturen op de vorming van een andere coalitie, van de Vijfsterrenbeweging met de centrum-linkse Democratische Partij van oud-premier Matteo Renzi. De Vijfsterrenbeweging sluit die optie uit. Maar wat als Salvini te veel eisen stelt en het Rusland-schandaal zijn partij blijft achtervolgen? Dan kan het erop uitdraaien dat er geen snelle verkiezingen volgen en Salvini zijn stemmenwinst ziet omgezet in een rol van oppositieleider.

    fd.nl/economie-politiek/1309622/salvi...
  17. forum rang 10 voda 24 juli 2019 19:33
    Contes steun aan Salvini helpt Italiaanse coalitie terug in het zadel

    In Rome kunnen de vredesduiven worden losgelaten. De val van de Italiaanse regering die deze week werd verwacht, lijkt voorlopig afgewend.

    De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft volgens persbureau Bloomberg vicepremier en Lega-leider Matteo Salvini tot bedaren gebracht, door steun toe te zeggen aan de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Turijn en het Franse Lyon, een van de grootste splijtzwammen uit het Italiaanse regeerakkoord.

    Het betreft een 57 kilometer lange tunnel dwars door de Alpen, waar de Tav (de Treno Alta Velocità, oftewel hogesnelheidstrein) moet gaan rijden. Dat gaat miljarden kosten. Lega is voor de lijn, de Vijfsterrenbeweging is om milieuredenen mordicus tegen. Daarmee stond het voortbestaan van de regering op het spel.

    Conte achter spoorlijn
    Maandagavond zei Conte dat het meer geld zou kosten om het project stop te zetten dan ermee door te gaan. De volgende dag praatte Conte met onder meer Salvini over de toewijzing van €50 mrd voor infrastructuurprojecten, tot vreugde van de laatste. 'Ik heb altijd gezegd dat als de regering zaken voor elkaar krijgt, de regering doorgaat', aldus de Lega-leider tegen Bloomberg. 'En nu lijkt het er sterk op dat dingen inderdaad in beweging zijn.'

    De bijval van Conte betekent een klap in het gezicht van de Vijfsterrenbeweging. Maar de kans dat die partij de regering laat vallen is klein, omdat het in de peilingen op een fors verlies staat, in tegenstelling tot Lega.
    Moscopoli: de smeergeldaffaire
    Het nieuws over de hogesnelheidslijn kwam vlak voor Contes verklaring in het parlement woensdagmiddag over wat in Italië 'Moscopoli' is gaan heten: illegale giften die Salvini's Lega zou hebben ontvangen uit Rusland. Conte zei geen reden te hebben te twijfelen aan het gedrag van welk regeringslid dan ook, hiermee indirect zijn steun voor Salvini uitsprekend.

    Salvini zelf schitterde tijdens Contes verklaring door afwezigheid. Dat kwam hem op hoon van Vijfsterren-parlementsleden te staan, die vinden dat niet de premier, maar de Lega-leider zelf verantwoording af moet leggen. Eerder ontkende Salvini alle aantijgingen: hij zou nog niet 'één dollar, roebel of liter wodka' hebben aangenomen van de Russen.

    De giften uit Rusland zouden gebruikt zijn voor de campagne voor de Europese parlementsverkiezingen. En dat is verboden in Italië: politieke partijen mogen geen geld uit het buitenland aannemen.

    Toch bestaat er grote twijfel over de verklaring van Salvini, onder meer omdat hij bekendstaat als groot bewonderaar van de Russische president Vladimir Poetin. Ook was hij in Moskou aanwezig toen de uitgelekte Moscopoli-gesprekken plaatsvonden in een hotel in die stad. Bewijs voor het aannemen van smeergeld is er vooralsnog niet, het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek.

    Regering onder hoogspanning
    Na de toenadering tussen Conte en Salvini reageerden de financiële markten met een fikse daling van de Italiaanse rente. Het rendement op de tienjarige staatslening daalde met 10 basispunten.

    De Italiaanse regering staat al maanden onder hoogspanning. Salvini zou de afgelopen dagen hebben overwogen de regering op te blazen en eerder verkiezingen te laten uitschrijven. Daarmee zou hij munt slaan uit de gewijzigde politieke verhoudingen sinds de Europese parlementsverkiezingen in mei. De Lega won toen stemmen, terwijl coalitiepartner Vijsterrenbeweging juist verloor.

    Lega staat in de peilingen op bijna 40% van de stemmen. Salvini wil gebruikmaken van het momentum en eiste de afgelopen dagen onder meer kabinetswijzigingen. Hij noemde de Vijfsterren-ministers die hij weg wil werken met naam en toenaam. Ook probeert hij meer autonomie voor het Noorden van Italië af te dwingen en pleit hij voor belastingverlagingen.

    fd.nl/economie-politiek/1309984/conte...
2.175 Posts
Pagina: «« 1 ... 90 91 92 93 94 ... 109 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 +0,55%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links