Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.987 Posts
Pagina: «« 1 ... 221 222 223 224 225 ... 1950 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 28 mei 2019 15:01
    quote:

    rationeel schreef op 28 mei 2019 14:24:

    Hoog tijd dat ook Elsevier dit oppakt. Dit is een gamechanger. Wanneer we momentum kunnen creëren en dat vasthouden dan hebben we gewonnen van de klimaatgekkies en is onze economische toekomst veilig. Grote woorden jazeker. Maar we moeten nu doorpakken
    "Gamechanger", niet de komende 5 jaren, want Baudet heeft een 1/2 miljoen kiezers verloren. Na Pim Fortuyn, Rita Verdonck, Geert Wilders is hij de 5e die mislukt.
  2. forum rang 10 rationeel 28 mei 2019 18:32
    www.scientias.nl/kunnen-we-dankzij-my...

    Onderzoekers beginnen steeds beter te begrijpen hoe dit mysterieuze plasma werkt.

    Plasma is de meest voorkomende vorm van materie in het universum en is zeer onstabiel en elektrisch geladen. Ook de zon bestaat uit dit plasma. Toch blijft de materie een mysterie; vooral omdat we dit plasma niet zo goed op aarde kunnen bestuderen. Wetenschappers hebben nu grote radiotelescopen en ultraviolette camera’s op de zon gericht, om deze ‘vierde aggregatietoestand’ van materie beter te begrijpen. Want dit zou weleens deuren kunnen openen naar nieuwe manieren om energie op te wekken.

    Zon

    Hoewel het grootste gedeelte van het universum bestaat uit plasma, kozen de onderzoekers ervoor om de zon onder de loep te nemen. “De atmosfeer van de zon is een broeinest van extreme activiteit,” verklaart onderzoeker Eoin Carley. “De temperatuur van het plasma kan wel oplopen tot 1 miljoen graden Celsius en deeltjes reizen er met bijna de snelheid van het licht.” Met behulp van grote radiotelescopen konden de onderzoekers daarom precies volgen hoe het plasma zich onder de extreme omstandigheden gedraagt.

    Plasma

    De onderzoekers kwamen erachter dat het plasma op de zon vaak licht uitzendt dat pulseert als een vuurtoren. “We weten hier al decennialang lang van af, maar nu is het voor het eerst gelukt om deze radiopulsen te visualiseren,” zegt Carley. “Hierdoor konden we precies zien hoe het plasma onstabiel wordt in de atmosfeer van de zon.”

    Kernfusie

    Het onderzoek kan de basis vormen voor... fusie-energiecentrales...; generatoren die energie opwekken die veel veiliger, schoner en efficiënter zijn dan kernenergiecentrales. In fusiereacties versmelten... twee lichte atoomkernen...., waardoor een zwaardere atoomkern ontstaat (dit in tegenstelling tot kernsplijting, waar atoomkernen zich splijten in lichtere kernen).... “Fusie is stabieler... en veiliger en het vereist ...geen hoogradioactieve brandstof,”... zegt onderzoeker Peter Gallagher.
  3. forum rang 10 rationeel 28 mei 2019 18:34
    Fusie-energie:

    Fusie-energie heeft veel voordelen. Zo zou het bijvoorbeeld veel meer energie per hoeveelheid brandstof leveren dan elke andere technologie op dit moment. Daarnaast stoot het geen broeikasgassen uit en levert het... ononderbroken energie... (in tegenstelling tot windenergie, of zonne-energie).

    Echter zijn er nog wel wat problemen te overbruggen. “Het probleem is dat het plasma heel... onstabiel is,”... zegt Gallagher. “Zodra het plasma energie begint op te wekken, schakelt een of ander natuurlijk proces de reactie uit. Door echter te leren hoe het plasma rond de zon onstabiel wordt, kunnen we erachter komen hoe we het op aarde kunnen beheersen.” Ondertussen bouwen de onderzoekers alweer aan een nieuwe radiotelescoop om het plasma in de atmosfeer van de zon in nog meer detail te bestuderen.
  4. forum rang 10 rationeel 28 mei 2019 18:38
    Moet vernietiging aarde strafbaar worden?

    Met een ecocidewet kan Den Haag het internationale centrum van vrede, recht en klimaatbescherming worden.

    “Advocaat van de aarde” Polly Higgins zette zich jarenlang in om ecocide, de grootschalige vernietiging van ecosystemen en de levende wezens daarbinnen, het vijfdee misdrijf tegen de menselijkheid te maken. Hierdoor zouden directeuren van milieuverwoestende bedrijven langs dezelfde weg kunnen worden aangepakt als plegers van genocide. Ondanks het vroegtijdige overlijden van Higgins eerder dit jaar, is haar gedachtengoed nog steeds springlevend.

    Wat is ecocide?
    Ecocide verwijst naar de grootschalige beschadiging, verwoesting of vernietiging van één of meer ecosystemen, en de levende wezens daarbinnen, in een bepaald gebied door menselijk toedoen. En wel op zodanige mate dat inwoners niet meer vreedzaam gebruik kunnen maken van dit territorium. De term is een samenstelling van de woorden ecologie en genocide.

    Er zijn veel voorbeelden van ecocide. Denk aan grote olielekken, ontbossing van tropische regenwouden, schaliegaswinning of (lucht)vervuiling door industrieën. Voorbeelden van de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld de BP-olieramp in de Golf van Mexico en de kernramp van Fukushima in Japan. Of wat dichter bij huis: de uitstoot van GenX door Chemcours in Dordrecht of de overbevissing van de Noordzee.

    www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame...
  5. forum rang 10 rationeel 28 mei 2019 18:44
    www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame...

    Advocaat van de aarde

    Er zijn veel internationale verdragen en afspraken over het klimaat, maar deze zijn te vrijblijvend en boeken (te) weinig resultaat, volgens Higgins. De Schotse juriste kwam daarom tot de slotsom dat de meest effectieve manier om de uitgebreide verwoesting van ecosystemen tegen te gaan, het criminaliseren van ecocide was.

    Om de verantwoordelijken juridisch aan te pakken had de aarde een advocaat nodig, een rol die Higgins op het lijf was geschreven. Zij gaf haar goedbetaalde baan als bedrijfsjuriste in London op, na een ingeving tijdens een zaak. Higgins vertegenwoordigde een man die zwaargewond was geraakt tijdens zijn werk, in de rechtszaal keek ze naar buiten en dacht: >>> "onze planeet heeft toch ook rechten?">>>

    Sinds dat moment stond haar leven in het teken van de nieuw te formuleren ecocidewet.

    Ecocide op gelijke voet met genocide
    Sinds 2008 pleitte de zelfverklaarde>>> "advocaat van de aarde">>> en haar collega’s voor erkenning van ecocide als vijfde misdrijf tegen de vrede door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Op dit moment heeft het ICC alleen het mandaat om de vier misdrijven te berechten die zijn vastgelegd in het>>> Statuut van Rome: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en foltering.>>>

    Door ecocide aan dit rijtje toe te voegen kunnen leidinggevenden binnen overheden en multinationals, die grootschalige schade aan ecosystemen hebben aangebracht, wettelijk verantwoordelijk worden gehouden en vervolgd. Ook vertegenwoordigers die niet actief het milieu verwoesten, maar nalaten de bevolking in het getroffen gebied te beschermen, kunnen worden berecht. Ecocidewetgeving werkt, naast preventie, dus ook een>>> zorgplicht om kwetsbare gebieden>>> te beschermen in de hand.

    Om de internationale spelregels daadwerkelijk te veranderen, moet ten minste>>> één staat >>>een voorstel indienen om ecocide toe te voegen aan het Statuut van Rome. Daarna moet een>>> tweederde meerderheid, 82 staten>>>, vóór stemmen. Dit klinkt wellicht eenvoudig, maar dat is het beslist niet. Tot nu toe heeft nog geen enkel staatshoofd zich gemeld om het amendement te agenderen. Ook eerdere pogingen om ecocide te criminaliseren bleven zonder resultaat.
  6. forum rang 10 rationeel 28 mei 2019 18:47
    Gefaalde eerdere pogingen

    In de jaren '70 stond het invoeren van een ecocidewet voor het eerst op de internationale agenda. Toen pleitte de Amerikaanse hoogleraar biologie>>> Arthur Galston >>>voor de internationale criminalisering van ecocide tijdens een VN Conferentie in Washington. Hij refereerde aan de milieuschade dat>>> Agent Orange>>>, een berucht >>>ontbladeringsmiddel>>>, aan had gebracht in>>> Zuidoost-Azië tijdens de Vietnamoorlog<<<. De uiteindelijke tekst van de conventie bevatte echter geen enkele verwijzing naar de term ecocide.

    In 1996 werd er ook een concreet voorstel gepresenteerd om ecocide te verbieden, tijdens een werkgroep van de Commissie voor Internationaal Recht, een voorloper van het Statuut van Rome. Op het allerlaatste moment, en zonder toelichting, werd het artikel omtrent milieumisdrijven uit het voorstel gehaald.

    Hierna raakte de intentie om ecocide te criminaliseren een hele lange tijd ondergesneeuwd, tot de inspanningen van Higgins en haar collega’s die in 2008 startten.

    Niet óf, maar wanneer

    Met het vroegtijdig overlijden van Polly Higgins in 2019 heeft de ecocidebeweging zijn boegbeeld en grootste voorvechtster verloren. Higgins’ gedachtegoed leeft echter voort in de vele burgerinitiatieven die zijn ontstaan ter ondersteuning van haar strijd. Voor hen is het niet de vraag óf de ecocidewet er komt, maar wanneer.

    Eén van de grootste burgerinitiatieven is>>> End Ecocide in Europe>>>, een Europees burgerinitiatief, dat als doel heeft de Europese Commissie aan te zetten tot het strafbaar stellen van ecocide. Het initiatief haalde 185.000 handtekeningen op, een stuk minder dan de vereiste 1 miljoen, maar Higgins werd wél door de commissie uitgenodigd om het ecocidewetsvoorstel verder toe te lichten.

    Ook op nationaal niveau is er steeds meer aandacht voor de strafbaarstelling van ecocide. In 2010 waren er bijvoorbeeld ongeveer 400 milieurechtbanken of -hoven in meer dan 40 landen ter wereld. In Nederland is de beweging Stop Ecocide actief.

    De “morele zorgplicht” om voor de aarde te zorgen wint dus steeds meer terrein. De tijd zal leren of deze toename in (media)aandacht zich zal vertalen in effectief beleid en de daadwerkelijke vervolging en bestraffing van milieuschade.
  7. forum rang 10 rationeel 28 mei 2019 18:50
    quote:

    gerbri schreef op 28 mei 2019 18:44:

    aan komend winter in de kou als er geen gas meer op gepomt mag worden in groningen.... denk dat ik maar een kolen kit achter het huis bouw terug naar de 60 tiger jaren dat willen ze tog...warmte pomp komt erbij mij niet in ...never....
    Een wollen onderbroek breien. Eerst een schaap achter je huis, dan spinnen leren en dan gezellig breien!;)
  8. forum rang 7 hirshi 28 mei 2019 19:01
    Pinoccio had het over een aardbevinkje.
    Hij had het nog niet gezegd of hij had er al spijt van.
    Wat is dat natte polderland toch mooi met zijn onhandige politici.
    Duizend maal excuus en niet eenmaal iets dat hout snijdt.
    Pappen en nathouden.
    Polderen als ultiem ideaal en als argument om alle daadkracht te onderdrukken.
  9. [verwijderd] 28 mei 2019 19:55
    tja het word steeds gekker in dit land... totaal doorgeslagen ipv lange termijn denken... zo moet alles in zo kort mogelijk termijn er door gedrukt worden... ik zie het al voor me heel nl aan de warmte pomp ... zomers in de achter tuin alleen nog maar krakende piepende ventilatoren horen... en aan de horizon de vervuilers giga lawaai makende windmolens... t is zo simpel op te lossen .... kern centrales... of gas centrales als men tegen is
  10. forum rang 7 hirshi 28 mei 2019 20:18
    Nog even over die vrienden. Ze zijn ware Groen Links fanaten maar ze zijn vol trots over hun elektrische fietsen in plaats van zelf te trappen en top of te bill air conditioning in een land van kou en regen. Milieu bewustzijn is prima maar het niet afbreuk doen aan hun levensstijl. Die prijs is te hoog en moeten anderen maar voor hun rekening nemen.

    Als ik bij Harry Mens die vakantiehuisjes van twee ton zie voorbijkomen denk ik wel eens. Mensen toch kijk eens verder dan dat regenland en weet de fiscale voordelen in het buitenland te benutten.

    Je kunt natuurlijk ook in een wellnesshotel van Fletcher gaan zitten voor je recreatie. Tot omroep MAX onthulde dat een van hun hotels te vies is om aan te raken. Alles is mogelijk bij Fletcher,

    Maar het lachebekje van wijlen Jos Brink blijft een genot om naar te kijken.

    Ooit een Fletcherhotel geboekt via Vakantieveilingen. Ik kreeg de keuze uit drie opties maar kreeg een vierde optie toegewezen.
    Die kamer bleef leeg maar toegegeven in Brielle logeer ik graag in het Fletcherhotel.

  11. [verwijderd] 28 mei 2019 20:34
    quote:

    hirshi schreef op 28 mei 2019 20:18:

    Nog even over die vrienden. Ze zijn ware Groen Links fanaten maar ze zijn vol trots over hun elektrische fietsen in plaats van zelf te trappen en top of te bill air conditioning in een land van kou en regen. Milieu bewustzijn is prima maar het niet afbreuk doen aan hun levensstijl. Die prijs is te hoog en moeten anderen maar voor hun rekening nemen.

    Als ik bij Harry Mens die vakantiehuisjes van twee ton zie voorbijkomen denk ik wel eens. Mensen toch kijk eens verder dan dat regenland en weet de fiscale voordelen in het buitenland te benutten.

    Je kunt natuurlijk ook in een wellnesshotel van Fletcher gaan zitten voor je recreatie. Tot omroep MAX onthulde dat een van hun hotels te vies is om aan te raken. Alles is mogelijk bij Fletcher,

    Maar het lachebekje van wijlen Jos Brink blijft een genot om naar te kijken.

    Ooit een Fletcherhotel geboekt via Vakantieveilingen. Ik kreeg de keuze uit drie opties maar kreeg een vierde optie toegewezen.
    Die kamer bleef leeg maar toegegeven in Brielle logeer ik graag in het Fletcherhotel.


    klopt 200k harry mens... had zelf 2 jaar geleden een huis in spanje met zwembad willen kopen... maar toch gekozen voor een klein appartement in het centrum van amsterdam in vergelijking met parijs en londen is centrum amsterdam nog steeds goedkoop...ook nu nog....
38.987 Posts
Pagina: «« 1 ... 221 222 223 224 225 ... 1950 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,43 -0,07%
EUR/USD 1,0705 +0,07%
FTSE 100 8.103,49 +0,78%
Germany40^ 17.961,40 -0,70%
Gold spot 2.326,92 +0,47%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+6,34%
Flow T...
+4,15%
Fugro
+3,23%
JUST E...
+2,94%
B&S Gr...
+2,85%

Dalers

ADYEN NV
-9,43%
VIVORY...
-6,15%
WDP
-4,62%
TomTom
-2,88%
Alfen ...
-2,69%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links