Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,860 15 apr 2024 17:39
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 14,390 - 14,920
  • 1.150.570 Gem. (3M) 521,4K

Rechtszaak mei 2019: reputatie SBM staat op het spel

42 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 A3aan 18 mei 2019 17:47
    quote
    De breuk bleek niet te lijmen en Taylor vertrok in de zomer van 2012 met een vergoeding van ruim twee ton. Negen maanden later meldde hij zich opnieuw. De Brit wilde meer geld omdat hij door de affaire niet meer aan het werk kwam. SBM weigerde te betalen en verweet de jurist chantage.

    Dat werd het begin van een juridisch gevecht. Geluidstapes van Hepkema, heimelijk door Taylor gemaakt, doken op. Ook bleek de Brit belangrijke documenten uit het dossier te hebben gekopieerd en meegenomen bij vertrek. SBM diende daarop een klacht in tegen de „verdachtmakingen” door Taylor. Die trok het bedrijf in 2016 weer in, naar eigen zeggen om de zaak te laten rusten.
    Miljoenenvergoeding
    unquote

    Die Tayloir heeft gewoon op een gegeven moment zijn baas verraden omdat hij niet meer zwijggeld kreeg. Dat is de hele reden. Met andere woorden, hij is net zo erg als die hoogwaardigheidsbekleders in Brazilie die steekpenningen (ik noem het onkostenvergoeding) eisten, omdat men anders het werk niet kreeg.

    Fijne werknemer zo'n figuur!

  2. Dutchtenor 20 mei 2019 08:52
    Ik denk (persoonlijke mening) dat het hier gaat eindigen. Mogelijk dat Taylor op basis van de hoorzittingen nog een rechtszaak wil beginnen, maar daar zal hij geen goede grond voor hebben op basis van de hoorzittingen. Een groot deel van Taylor zijn argumenten is gebaseerd op “cover up”. Dat is voor verschillende manieren te vertalen. En ja, SBM heeft getracht het omkoopschandaal “in de hand te houden” maar het niet in de doofpot proberen te stoppen.
    Volledige openheid van zaken bij het bekend worden van de omkopingen was niet mogelijk, omdat niet alles bekend was (vandaar de externe deskundigen om het te onderzoeken). Dan houdt het eigenlijk al op, maar daarna zou ik er alles aan doen om de schade te beperken om zo mijn bedrijf van de ondergang te redden. Lijkt me niet veel strafbaars aan.
    Taylor wil zijn gelijk en ik denk dat hij dat niet gaat krijgen.
  3. pim f 22 mei 2019 10:06
    quote:

    Chela schreef op 21 mei 2019 23:59:

    [...]
    Het zal wel een witte zwanenzang worden.
    Had gehoopt op de publieke tribune de zitting te volgen maar het gaat me niet lukken.
    Welke rechtbank-functionaris ik in Haarlem ook bel, niemand weet ervan en niemand die er van zou kunnen weten, is bereikbaar. Ik had deze dag dolgraag bijgewoond, maar het gaat mij dus ook niet lukken.
  4. pim f 29 mei 2019 09:26
    fd.nl/ondernemen/1302369/de-top-van-s...

    copyright: FD

    De top van SBM Offshore heeft zo zijn eigen idee van containment

    De top van het beursgenoteerde SBM Offshore verzweeg in 2012 dat het bedrijf betrokken was bij corruptie in Brazilië. De vraag is: was SBM anders omgevallen?

    'Containment.' Het vuistdikke, donkerblauwe Van Dale Groot woordenboek Engels-Nederlands, de tweede druk uit 1989, is duidelijk. De vertaling van containment: 'Expansiebeperking. Insluiting. Beheersing.'

    Sietze Hepkema zag dat iets anders.

    De voormalig advocaat is nu commissaris bij SBM Offshore, een beursgenoteerd bedrijf dat drijvende olieplatforms maakt. In 2012 werd hij daar aangesteld als chief governance and compliance officer - een nogal lange en ietwat verhullende functieomschrijving voor iemand die er vooral was om de rotzooi op te ruimen.
    Omkoping

    Zeven jaar geleden zat SBM diep in de problemen. Het had honderden miljoenen verloren op een project in Noorwegen. Die affaire was amper voorbij of het werd de spil in een kolossaal corruptieschandaal: in Angola, Equatoriaal Guinee en Brazilië was het bedrijf betrokken bij omkoping.

    Op 5 april 2012 hield de raad van commissarissen van SBM een spoedoverleg in een hotel bij Schiphol, zo schreef Vrij Nederland begin 2015 in een lange reconstructie.

    'We can not contain this', zei commissaris Tom Ehret in de vergadering over de corruptie.

    'Er moet geen cover-up komen', zei commissaris Francis Gugen. 'Ik denk dat we de controle over de situatie verliezen, wanneer we er niet zo snel mogelijk mee naar buiten gaan.' Cover-up volgens de Grote Van Dale: iets bedekken.

    Onverwijld

    Beursgenoteerde bedrijven moeten koersgevoelige informatie onverwijld melden. Na een marathonvergadering, waarbij ook Hepkema aanwezig was, werd toen besloten om toch weinig te zeggen tegen de buitenwereld.

    Beursgenoteerde bedrijven moeten koersgevoelige informatie onverwijld melden. Dat gebeurde niet met de corruptie in Brazilië: het bleef voor beleggers twee jaar onduidelijk dat er omkoping was in de grootste markt voor SBM

    Hepkema, spierwitte haren, pak en stropdas, zwarte schoenen, zat vorige week bij de rechtbank in Haarlem. Hij moest onder ede verklaren wat hij nog wist van die periode, in een zogeheten voorlopig getuigenverhoor.

    Strijd

    Dat verhoor was de zoveelste stap in een eindeloze strijd tussen SBM en Jonathan Taylor. Deze Britse ex-werknemer zegt dat SBM nooit open kaart speelde: de fraude in Brazilië was wel degelijk een cover-up.

    SBM vindt Taylor een afperser. Hij werkte op de juridische afdeling en is weggegaan met een vertrekregeling. Later meldde hij zich omdat hij meer geld wilde.

    Het getuigenverhoor vormde de aanloop naar een mogelijke bodemprocedure. Taylor zegt al jaren dat SBM hem probeerde kapot te maken, en dat hij nauwelijks meer aan de bak kwam toen hij de corruptie naar buiten bracht. Hij wil dat de waarheid naar buiten komt - en hij wil geld zien.

    Grondig onderzoek

    Waarom koos SBM voor containment, en niet voor volledige openheid, vroeg de advocaat van Taylor aan Hepkema.

    'De raad van bestuur heeft ook na die vergadering gekozen voor een strategie van grondig onderzoek', antwoordde Hepkema. Het Amerikaanse advocatenkantoor Paul Hasting, Zuidaskantoor De Brauw en PWC Forensische Services hebben dat uitgevoerd. Is dat containment? Hepkema: 'Het ging om een gestructureerd, gefaseerd en ordelijk onderzoek.'

    Dat was zíjn definitie van containment.

    Voor SBM is €2 mln welhaast verwaarloosbaar. Het bedrijf betaalde honderden miljoenen aan eerdere boetes. Toch is SBM onmiddellijk in beroep gegaan tegen het AFM-besluit. Het bedrijf 'is het hier niet mee eens en is van mening dat zij relevante informatie tijdig heeft bekendgemaakt', aldus SBM.

    Als SBM het beroep verliest en het oordeel van marktmisleiding dus overeind blijft, kan dat opmaat zijn tot claims van beleggers. Dan gaat het om veel meer geld, en weer om jarenlange procedures.

    Afgrond

    Containment, zei Hepkema tegen de rechter-commissaris, was bedoeld om het werk van advocatenkantoor Paul Hastings in die eerste drie maanden te structureren. 'Men kon in die eerste drie maanden niet alles tegelijk doen.' SBM stond volgens Hepkema 'aan de rand van de afgrond'. De afdeling control en internal audit waren heel klein. 'Daar kwam de noodzaak om te faseren vandaan, en dus de containment.'

    Wat als de corruptie in april 2012 wel was geopenbaard? In maart 2012 meldde het bedrijf bij de jaarcijfers een verlies van $441 mln. Er was even geen geld meer voor dividend. In de markt rekening gehouden met een aandelenemissie - een nachtmerrie voor zittende beleggers.

    Honderden miljoenen

    Dus wat als het bedrijf toen boetes zou hebben gekregen van honderden miljoenen vanwege de corruptie, en van de Braziliaanse markt was geweerd? Terwijl er op dat moment het geld er aan alle kanten uit spoot en, volgens Hepkema, 'de banken aan de deur klopten.' Had SBM dat overleefd?

    Die vraag laat zich niet beantwoorden. Er is nou eenmaal geen 'counterfactual': geen situatie wat er zou zijn gebeurd SBM als de corruptie wél zou hebben gemeld. Maar het is evident dat het melden een enorme oplawaai was geweest voor SBM.

    Integer

    Het laatste halfjaar gaat het goed met SBM. En Hepkema? Hij is in 2015 van bestuurder doorgeschoven naar commissaris. Maar Hepkema is een 'beschadigde commissaris', zei de VEB op de laatste aandeelhoudersvergadering. 'Mede doordat dit soort mensen nog bij het bedrijf betrokken is, slaagt SBM er niet in om de schandalen achter zich te laten.'

    -----------

    Spookrijder

    Frans Cremers was in de tijd van het corruptieschandaal president-commissaris bij SBM. Vorig jaar trad hij af. Op zijn laatste aandeelhoudersvergadering, in april 2018, blikte hij terug. Topman Bruno Chabas en diens team hadden keihard gewerkt om SBM overeind te houden, vond Cremers. 'Het voortbestaan van SBM werd betwijfeld.'

    In 2014 schikte het bedrijf al met justitie in Nederland voor $240 mln. En 2017 betaalde het bedrijf een boete van $238 mln aan justitie in de Verenigde Staten, ook vanwege corruptie in onder meer Brazilië. Vorig jaar werd in Brazilië geschikt voor $347 mln.

    Maar zeker na de laatste schikking is de stemming rond het bedrijf wat gekanteld en is de spookrit op de beurs ten einde gekomen. Het laatste halfjaar is de koers van SBM opgelopen. Daardoor is een aandeel SBM nu vrijwel evenveel waard als in april 2012. Koers van de AEX in dezelfde periode: +70%.
    Boete

    Dit voorjaar kreeg SBM een boete van €2 mln van de Autoriteit Financiële Markten. Het bedrijf heeft tot vier keer toe de markt niet geïnformeerd over omkooppraktijken in Brazilië, aldus de AFM.

    Op 10 april 2012 meldde SBM in een persbericht dat het onlangs 'bepaalde verkooppraktijken' had ontdekt 'met derde partijen', die 'mogelijke ongepast' zijn geweest. De belegger miste toen essentiële informatie over de omvang van het corruptie, stelde de AFM. De omvang van het probleem werd 'gebagatelliseerd', aldus de AFM.
    Beroep
  5. Dutchtenor 29 mei 2019 10:29
    Dank Pim. Duidelijk is dat het allemaal nog niet is afgelopen. En mogelijk is de keuze om tegen AFM boete in beroep te gaan niet de juiste, omdat bij een inhoudelijke behandeling de AFM gelijk zou kunnen krijgen, met als mogelijk gevolg claims van aandeelhouders. Alhoewel ik dat laatste dan weer niet verwacht.
    Ook de strategie van SBM is naar mijn idee begrijpelijk; moet je als je ontdekt dat er iets mis is -ook al weet je dat het erg mis is- direct naar de buitenwereld communiceren dat het helemaal mis is, maar dat je nog niet weet hoe precies? Volgens mij is dat containment en geen cover-up. Dat wordt door alle grote bedrijven gedaan. Eerst in kaart brengen en dan pas de markt informeren.
    Blijft dat luis-in-de-pels Taylor doorgaat tot hij neervalt. Familie van May wellicht? Gaat allemaal nog wel een tijdje duren. Gelukkig gaan de zaken door.
  6. pim f 29 mei 2019 11:09
    Ik ben heel benieuwd naar het vervolg: als de rechter Taylor gelijk geeft, dan wordt het handelen van SBM geclassificeerd als een cover-up, en dus niet als containment. Het ("omineuze") volgende zinnetje in het bovenstaande artikel wordt dan actueel:

    "Als SBM het beroep verliest en het oordeel van marktmisleiding dus overeind blijft, kan dat opmaat zijn tot claims van beleggers. Dan gaat het om veel meer geld, en weer om jarenlange procedures."


    Gek dat ze (alleen daarom al) die Hepkema er al een tijdje geleden niet hebben uitgewieberd, maar hem zelfs hebben gepromoveerd! Wordt vervolgd, maar ik blijf voorlopig nog langs de zijlijn.
  7. Dutchtenor 29 mei 2019 18:13
    Zo ver is het nog niet, eerst de hoorzittingen afmaken en dan pas een eventuele rechtszaak.
    Het beroep gaat over een andere zaak, tegen de 2 miljoen boete van de AFM.
    Als het tot een rechtszaak komt dan raakt dat wel de beroepszaak tegen de AFM boete.
    Lastig voor SBM, maar interessant!
    Goed lang weekend allen.
  8. pim f 31 mei 2019 15:10
    www.telegraaf.nl/financieel/3671310/h...

    Copyright: De Telegraaf

    Historische strafzaak tegen ex-topman SBM Offshore

    Zwitserland jaagt op Didier Henri Keller. De Franse ex-president van SBM Offshore wordt gezien als spil in één de grootste corruptiezaken in de Nederlandse geschiedenis, waar tientallen miljoenen aan smeergeld werd betaald.

    Tussen 1996 en 2012 was SBM Offshore betrokken bij omkoping op ongekende schaal van Afrikaanse en Braziliaanse beambten. Met smeergeld, maar volgens gelekte documenten ook met kaartjes voor Formule 1-races of het WK voetbal. Zelfs kinderen van Afrikaanse dictators werden in de watten gelegd.

    De in Nice geboren ingenieur Didier Henri Keller, die in 1977 bij SBM Offshore in Monaco kwam werken, wordt gezien als de spil in dit netwerk. Hij wordt dit jaar 74 en werd in 1994 president bij SBM Offshore. Keller verliet het bedrijf in 2009 plots om ’persoonlijke redenen’.

    Kellers opvolger was Tony Mace, een Brit die inmiddels net als het hoofd van de verkooporganisatie, ene Robert Zubiate, sinds vorig jaar in de Verenigde Staten een celstraf van drie jaar uitzit wegens ’wegkijken’. De Amerikanen zien Keller echter als de grote vis. Zij denken dat hij de later ontdekte zware kluis met schema’s van smeergeldbetalingen op het kantoor van SBM Offshore in Monaco lange tijd persoonlijk heeft gebruikt.

    Een andere hoofdrolspeler, de beruchte Braziliaanse smeergeldmakelaar Julio Faerman, zit inmiddels in eigen land een celstraf van 28 jaar uit. Faerman ontving alleen al tussen 2007 en 2011 $130 miljoen ’commissie’ van SBM Offshore. Dat werd deels doorgesluisd naar medewerkers van staatsoliebedrijf Petrobras. Getuigen verklaarden recent dat de relatie Keller-Faerman ’heel persoonlijk was’.

    SBM Offshore, een van origine Schiedamse bouwer van olieplatforms, heeft sinds de jaren zeventig om fiscale redenen een kantoor in Marly, Zwitserland. Bovendien heeft de al langere tijd in relatieve anonimiteit in Porto wonende Keller ook een Zwitsers paspoort en werden Zwitserse bankrekeningen gebruikt voor smeergeldbetalingen. Dat verklaart wellicht waarom nu juist de Zwitsers achter de oud-topman van SBM Offshore aanzitten.

    Kellers advocaat Daniel Tunik, partner bij Lenz & Staehelin, een in witteboordencriminaliteit gespecialiseerd kantoor in Genève, laat weten dat Keller de beschuldigingen ontkent: „Hij is verhoord en werkt mee. De aanklacht is in lijn met de andere zaken, maar waar anderen schuld bekenden, bestrijdt meneer Keller de verdachtmakingen.”

    Juridisch bestuurder Erik Lagendijk van SBM Offshore erkent dat Keller, die alleen al in zijn laatste jaar bij het bedrijf $3,7 miljoen verdiende, SBM Offshore laat opdraaien voor zijn juridische kosten: „Zolang hij niet is veroordeeld geldt dat hij aanspraak kan maken op vergoeding door de onderneming van de kosten die hij als oud-bestuurder maakt”, aldus Lagendijk.

    Het Zwitserse OM, dat met de Amerikanen, Nederlanders en Brazilianen samenwerkt, wil niet reageren. Het Nederlandse OM zegt de bestuurders, in tegenstelling tot het bedrijf, niet te kunnen vervolgen omdat zij niet de Nederlandse nationaliteit hebben. De internationale samenwerking is volgens het OM echter een ’krachtig signaal’.

    De huidige top van SBM Offshore is overigens al jaren bezig schoon schip te maken, maar wordt verweten de corruptie van haar voorgangers deels in de doofpot te hebben gestopt om het bedrijf te redden.

  9. Dutchtenor 4 juni 2019 09:23
    Nu.nl citeert fd, interessant voor SBM;

    Door de samenwerking kunnen zaken volgens het OM sneller worden afgehandeld en wordt er minder beslag gelegd op rechercheurs van de FIOD. Ook zou het bedrijven kans bieden op strafverlichting en beperking van reputatieschade.

    Oftewel, OM stimuleert containment..
  10. pim f 5 juni 2019 09:04
    "Er is een bandopname bewaard gebleven waarop een collega-bedrijfsjurist van Taylor, de Canadees Jay Printz, in gesprek is met de dan net aangetreden CEO Bruno Chabas. Printz verwijt Chabas het onderzoek tegen te werken: ‘We hebben een fundamenteel probleem en gedurende het proces ben je me alleen maar aan het tegenwerken,’ zei Printz.

    Chabas zou ook gezegd hebben: ‘Graaf niet te diep.’"

    Intrigerend en diepgravend artikel in Vrij Nederland: www.vn.nl/sbm-offshore-corruptiezaak

  11. pim f 5 juni 2019 20:30
    Het verhaal is nog lang niet afgelopen (uit het VN-artikel):

    1. Het verhoor van Bruno Chabas zal waarschijnlijk in november worden voortgezet. Dan zal ook de voormalig advocaat Jaap de Keijzer van De Brauw worden ondervraagd, die bij SBM het externe onderzoek leidde.

    2. Inmiddels is er in Londen een rechtszaak gestart in de zogenaamde Unaoil-zaak, die draait om een enorme corruptiezaak rond het bedrijf Unaoil. SBM werkte nauw samen met Unaoil in Irak, en daar is mogelijk ook smeergeld betaald.

    In januari zullen in Londen de eerste verhoren plaatsvinden. Hoewel vervolging in Nederland met de schikking is afgekocht, kan het alsnog tot een strafproces komen als blijkt dat er nieuwe feiten zijn, als bijvoorbeeld bewezen wordt dat er in Irak smeergeld is betaald, maar ook kunnen individuele verdachten nog steeds worden vervolgd als het OM daar alsnog aanleiding toe ziet.

    Ik blijf voorlopig maar langs de kantlijn staan, dit kan nog wel een jaar duren.
  12. Stephan010 14 juli 2019 22:44
    quote:

    pim f schreef op 5 juni 2019 20:30:

    Het verhaal is nog lang niet afgelopen (uit het VN-artikel):

    1. Het verhoor van Bruno Chabas zal waarschijnlijk in november worden voortgezet. Dan zal ook de voormalig advocaat Jaap de Keijzer van De Brauw worden ondervraagd, die bij SBM het externe onderzoek leidde.

    2. Inmiddels is er in Londen een rechtszaak gestart in de zogenaamde Unaoil-zaak, die draait om een enorme corruptiezaak rond het bedrijf Unaoil. SBM werkte nauw samen met Unaoil in Irak, en daar is mogelijk ook smeergeld betaald.

    In januari zullen in Londen de eerste verhoren plaatsvinden. Hoewel vervolging in Nederland met de schikking is afgekocht, kan het alsnog tot een strafproces komen als blijkt dat er nieuwe feiten zijn, als bijvoorbeeld bewezen wordt dat er in Irak smeergeld is betaald, maar ook kunnen individuele verdachten nog steeds worden vervolgd als het OM daar alsnog aanleiding toe ziet.

    Ik blijf voorlopig maar langs de kantlijn staan, dit kan nog wel een jaar duren.
    Mooi zo, blijf jij maar langs de zijlijn. Koers loopt nog steeds op.
  13. pim f 16 juli 2019 00:35
    quote:

    A3aan schreef op 14 juli 2019 23:25:

    We zijn gewoon op weg naar 20,00 euro.
    Het is duidelijk, ik zat fout met mijn inschatting dat beleggers SBM zouden blijven wantrouwen. Wel: niks aan te doen, het blijft een fascinerend bedrijf waarin ik voorlopig niet beleg, maar mijn respect voor de zittenblijvers.
42 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links